IKLAN BERBAYAR

Tuesday, May 31, 2011

ANWAR DAH READY ?

 anwar dah ready untuk pakatan bergerak tanpanya.
tapi yang lebih penting kata anwar, azmin ali bakal menjadi pemimpin pakatan yang terbilang.

anwar + azmin ali + shamsidar = afifa.

dah nak masuk penjara pun, anwar taknak lepaskan azmin.. 

MAK AII... SUNGGUH P-GAY-R  la korang nih !

PEMILIHAN PAS : SUNAH LAWAN SYIAH !

 siapa tak kenal dato haron taib ? 

dulu dia ketua dewan ulamak pas sekarang ni dah jadi pesuruhjaya pas trengganu.

haron taib dah keluarkan dekri. 

bila haron taib keluarkan dekri ini bermakna pemilihan pas sabtu ini pasti panas. kalau silap pilih, pas boleh terpecah dua.

haron taib arah pemilih yang bakal memangkah calon timbalan presiden, untuk memilih dikalangan calon ulamak.

semua orang tahu haron taib mintak ustaz nasharudin mat isa dikekalkan. 

semua orang tahu mat sabu bukan ulamak, dia penjilat syiah paling gila dalam malaysia.

kalau mat sabu jadi timbalan presiden pas, maka pas akan didoktrinasasikan dengan ideologi syiah.

haron taib tak boleh tahan. dia kata lawan tetap lawan.

alhamdulillah, pas semakin hancor.

LETRIK DAH NAIK , KADAR TOL BILA NAK KAJI ?


aku telah dapatkan beberapa fakta dan rasional kenaikan tarif eletrik oleh TNB.

FAKTA  1

Tarif baru elektrik akan berkuat kuasa pada 2 Jun 2011.

a)Purata tarif elektrik akan bertambah sebanyak
2.23 sen/kWj atau 7.12 peratus 
31.31 sen/kWj kepada 33.54 sen/kWj.

Peningkatan 7.12 peratus ini terdiri daripada:

*5.12 peratus atau 1.60sen/kWj akibat peningkatan harga gas asli bagi sektor tenaga sejajar dengan peningkatan harga-harga tenaga global;

FAKTA   2

Pakej semakan semula tarif juga memberikan kadar-kadar khas dan diskaun seperti berikut:

*Diskaun 10 peratus ke atas bil-bil elektrik yang kini dinikmati oleh sekolah-sekolah kerajaan, institusi pengajian tinggi kerajaan, tempat-tempat ibadat serta rumah-rumah kebajikan yang berdaftar dengan kerajaan telah dikekalkan. Diskaun 10 peratus tersebut akan merangkumi juga institusi-institusi pendidikan yang dibiayai separuh oleh kerajaan;

FAKTA  3

Pengguna-pengguna industri akan mengalami purata kenaikan  (dari 6.2 peratus hingga 10.3 peratus). Sementara pengguna-pengguna komersil akan mengalami purata kenaikan (dari 6.2 peratus kepada 10.3 peratus).

Pengguna domestik dalam jaluran ini akan terus menikmati kadar unit subsidi sebanyak 21.8 sen/kWj dan 33.4 sen/kWj masing-masing.

FAKTA  4

Kenaikan tarif elektrik adalah sebahagian besarnya disumbang oleh peningkatan harga gas asli terhadap sektor tenaga daripada RM10.70/mmBTU kepada RM13.70/mmBTU (28 peratus) berkuat kuasa daripada 1 Jun 1 2011.

Peningkatan harga gas asli tidak dapat dielakkan disebabkan kenaikan harga-harga tenaga global sejak 2009 dan ianya berdasarkan mekanisme harga gas asli oleh kerajaan di mana harga tersebut disemak semula secara bertempoh sejajar dengan tren harga pasaran Minyak Bahanapi Medium (MFO).

Oleh kerana kos gas asli menyumbang kira-kira 54.2 peratus daripada jumlah kos campuran bahanapi (tahun kewangan 2010), kos tambahan bahanapi yang disebabkan oleh semakan semula harga gas diterjemahkan dalam bentuk peningkatan tarif elektrik pengguna.

Harga-harga gas ditentukan berasaskan harga bahanapi alternatif. Sebagai contoh, jika minyak bahanapi digunakan dalam penjanaan tenaga dan jika gas digunakan untuk menggantikan minyak bahanapi sebagai sumber tenaga maka harga gas akan menjadi sama seperti minyak bahanapi. Kebiasaan penggunaan harga gas secara relatif kepada bahanapi alternatif (contoh harga-harga minyak bahanapi) ini telah digunapakai di semua negara-negara di rantau ini.

Mengikut sejarah, sektor tenaga di Malaysia telah menggunakan minyak bahanapi untuk menjana elektrik. Bagi menawarkan insentif-insentif kepada sektor tenaga supaya menukarkan daripada minyak bahanapi kepada gas, sejajar dengan yang dipraktikkan secara antarabangsa, harga-harga gas ditambatkan kepada harga-harga minyak bahanapi, yang didagangkan dan disiarkan secara meluas.

Oleh itu, harga-harga minyak bahanapi telah digunakan sebagai rujukan untuk menentukan harga gas di Malaysia untuk menjana tenaga.

FAKTA 5

Sehingga akhir 2010, PETRONAS telah membelanjakan kira-kira RM131.3 bilion untuk subsidi gas kepada kedua-dua sektor tenaga dan bukan-tenaga.

Sekiranya harga-harga gas kekal tidak berubah (iaitu RM 10.70 setiap MMBTU untuk sektor tenaga; RM 15.35 setiap MMBTU untuk sektor bukan tenaga), ini akan melibatkan kira-kira RM27 bilion subsidi pada 2011. Oleh kerana keadaan tersebut tidak tertanggung lagi, kerajaan tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menstruktur semula subsidi gas. (Nota: Anggaran subsidi gas adalah berasaskan harga minyak bahanapi sebanyak USD 93.98 se tong dan kadar pertukaran sebanyak RM3.0467/AS$).

BERAPA RINGGIT ANDA KENA TAMBAH BILA TARIF DINAIKKAN ?

perhatikan kepada jadual kat bawah.
 kalau bil api rumah korang berada dalam lingkungan ini, maka kenaikan akan berlaku pada kadar ini sahaja. paling rendah korang kena tambah RM6.60 dan paling tinggi RM30.30.

pada pandangan korang adakah purata kenaikan ini membebankan, jika dibandingkan dengan perbelanjaan semasa korang yang sebenarnya lebih tinggi consumption nya (penggunaannya). contoh kos rokok,bil astro dll ?
PROJEK BAKUN HIDRO ELEKTRIK

selama ini punca penjanaan eletrik di malaysia kebanyakannya bergantung kepada bekalan arang batu dan minyak. korang sendiri dah tahu bahawasanya nilai pasaran 2 bahan api tersebut bergantung kepada harga semasa. jika rendah harganya, maka rendahlah pula kosnya.

tak silap aku, waktu australia teruk kena banjir kebanyakan stok bekalan arang batu yang malaysia import dan terhenti. ini adalah realiti. TNB sekarang ini tengah mintak suply arang batu dari negara lain.

keadaan sebegini biasanya akan menjejaskan kos.

bakun hidro eletrik adalah sumber terbaru penjanaan tenaga. projek ini adalah brain child tun mahathir belasan tahun yang lalu. 

tun m sudah boleh menjangkakan akan krisis kekurangan seterusnya menyebabkan kenaikan  harga tenaga bakal berlaku.

alternatif untuk mengurangkan kebergantungan bekalan arang batu dan minyak, tun mahathir cipta projek bakun.

mudah cerita, bekalan eletrik di malaysia nanti separuh daripadanya dibekalkan melalui proses guna tenaga air. CUKUP JIMAT DAN PALING JIMAT.

tanyalah mana-mana negara sekalipun, ide penjanaan eletrik melalui sumber air akan dijadikan keutamaan.

berdasarkan fakta, sejumlah 2,400mw tenaga elektrik bakun akan dihasilkan setelah empangan ini siap sepenuhnya pada 2011.

daripada 2,400mw itu, 1600mw akan disalurkan ke semenanjung malaysia melalui pemasangan kabel merentasi laut cina selatan sepanjang 676 km.

aku berkeyakinan projek berharga ide tun mahathir ini akhirnya akan memberi manafaat jangka panjang pada rakyat malaysia.

ADAKAH WUJUD PROTES MARAH RAKYAT PADA TNB ?
kebanyakan rakyat bawahan berpandangan sudah tiba masanya TNB menyerap sedikit sebanyak kos peningkatan tarif ini. BILA MASA YANG SESUAI ?

TNB wajar menyerap sedikit sebanyak peningkatan kos ini bila tiba saatnya TNB mengumumkan keuntungan syarikat.

jikalau petronas boleh menyerap beratus billion kos subsidi negara yang meliputi hampir semua kepentingan, takkan TNB tak boleh buat 'social service' kepada rakyat malaysia ?

argument atau perdebatan pembangkang untuk isu ini ada jugak tepatnya. sistem kapitalis yang menguntungkan segelintir konglomerat tidak sesuai lagi diaplikasikan pada waktu ini. 

jadi kami telah lontarkan faktor penyebab kenaikan, kesan kenaikan pada bila api rumah korang dan jugak teguran/permintaan kepada TNB .

apa jugak alasan kamu, kerajaan melalui ide bernas tun mahathir sebenarnya telah menyediakan sumber alternatif bekalan eletrik di malaysia. bakun adalah projek yang bakal memberikan keuntungan jangka panjang kepada rakyat malaysia.

jangan lupa...

check balik perbezaan kenaikan bil api rumah korang. jadual ada kat bawah. setakat naik dari RM 6 hingga RM30 sebulan ok lagi kot.
 permintaan GAP kepada kerajaan .

dah tiba masanya kadar tol di kebanyakan tempat terutamanya di lembah klang dihapus atau dikurangkan. 

kos rakyat bila cakap mengenai tol ni tak berkesudahan malah ia nampak cukup membebankan. cubalah buat sistem barter yang boleh buat rakyat tersenyum semula. 

kadar tol sebenarnya lebih membebankan poket rakyat jika dibandingkan dengan kenaikan tarif eletrik ni. 

berdasarkan kajian aku, kalau BN nak menang pada pru ke 13 nanti, BN harus mensasarkan matlamat untuk 'mengurangkan kos poket rakyat' di lembah klang.

perbelanjaan rakyat terhadap kos tol di lembah klang berpuluh kali ganda tinggi daripada kenaikan seciput tarif letrik ni.

kurang atau hapuskan tol merupakan alternatif terbaik. penduduk lembah klang mewakili hampir jutaan pengundi luar.

kalau nak menang BN wajib selesaikan masalah rakyat yang poketnya banyak bocor bila lalu tol.

kerajaan sewajarnya tidak terlalu fokus kepada ide 'felda centric' sahaja sedangkan ada banyak lagi golongan pengundi yang berbeza di luar sana. contohnya di lembah klang. 


pengundi asal lembah klang campur pengundi luar di lembah klang boleh cecah jutaan pengundi. impaknya besar kalau BN dapat settlekan isu tol di lembah klang once n for all.


kalau nak tau impak dan kesan pengundi luar yang hidup kat lembah klang, cuba tengok hari raya pertama. KL dan selangor lengang.

nak menang PRU 13, kos rakyat lembah klang wajib 'dikurangkan'. inilah yang dinamakan rakyat didahulukan..

SKANDAL PROJEK RUNDING TERUS KALID GAGAP DIBONGKAR.


anda pernah dengar kalid gagap kata dia akan hapuskan stail politik 'pena sakti' ?

kata kalid pada 13 april 2008 :
 Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri akan menghapuskan pemberian tender secara rundingan terus kepada kontraktor Bumiputera untuk mengelakkan tender terbabit dimonopoli pihak tertentu sahaja. 

Menurut Khalid, keputusan itu dibuat selepas melihat sebanyak 98 peratus projek di bawah biayaan kerajaan negeri Selangor semasa pemerintahan kerajaan BN, diperoleh dan dilaksanakan oleh kumpulan tertentu sahaja. 

BETUL KE KALID GAGAP MENUNAIKAN JANJINYA ?

di bawah ini adalah 8 bukti dokumentasi projek runding terus yang kalid gagap lakukan sekitar tahun 2008. jelas dengan pendedahan bukti ini, kalid gagap walaupun gagap telah berjaya menipu rakyat selangor hidup-hidup !

mohon disebarkan bukti ini pada seluruh rakyat selangor. klik pada setiap gambar untuk besarkan imej.
 







Monday, May 30, 2011

NURUL IZAH HARUS BETULKAN OTAK BAPAKNYA DULU.

 nurul izah anak puaka kepada anwar ibrahim makin meroyan.

dalam kenyataannya dia mendesak agar belia menolak BN pada pru ke 13 nanti. traumatisme anak puaka ni makin menjadi bila BN berjaya mengumpulkan hampir sejuta belia dalam program di putrajaya.

sebenarnya anak puaka tahu  belia menunggu masa untuk menolak pakatan pada pru ke 13 nanti.

2008 sejumlah pengundi muda telah melakukan 'testing' untuk menukar dan memberikan peluang kepada pakatan sebagai alternatif (pengganti) kepada BN.

tapi sepanjang 3 tahun yang kudus ini, takde satu benda pun yang pengundi muda boleh merasa bangga terhadap performan pakatan.

pakatan takde kredibel dan gagal meletakkan 'kualiti dan mutu' kerja mereka setaraf  BN.

sebagai contoh di selangor. defisit belanjawan kerajaan pakatan selangor berlaku 2 tahun berturut-turut sejak mereka memerintah. 

adakah pakatan layak mengangkat diri mereka sebagai contoh pimpinan yang bersih moralnya, wahai anak puaka ?

cakap pasal moral. 
baik izah tengok moral elizabeth wong terlebih dahulu.

oh itu mungkin jauh, apa kata anak puaka perhatikan aksi moral bapa kamu yang bernama anwar ibrahim ?

adakah entiti dan juara binatang politik bernama anwar ibrahim ini capable (layak) untuk dijadikan contoh terbaik terhadap belia ?

dia melanggan pelacor.
dia meliwat anak muda.
dia menjual kalimah ALLAH.
dia menggadaikan hak islam.
dia melacor bangsanya sendiri.

lebih hodoh, dia membenarkan anak melayu bernama lina joy murtad. alasannya kerana 'ia hak lina joy'..

nasihat aku kepada anak puaka, betulkan kepala otak bapak mu dulusebelum nak cakap bab perubahan !

OPERA HIDUP

PAKATAN SELANGOR : ANWAR PERLU DISINGKIRKAN DENGAN KADAR SEGERA !

adun sri muda merangkap ketua penerangan pkr selangor iaitu suhaimi shafie sudah bikin ribut dalam pkr selangor.

dikala seluruh pimpinan pkr 'diarahkan' untuk tidak lagi bercakap mengenai kes video seks anwar ibrahim, ketua penerangan pkr selangor terus menerus menimbulkan isu video seks anwar.

dalam kenyataan dalam blognya, suhaimi  makin berani untuk mengaitkan polis dalam isu pengedaran vcd seks anwar.

kenapa suhaimi mengaitkan polis dalam cerita pengedaran vcd seks anwar ?

APA MOTIF SUHAIMI UNTUK TERUS PANASKAN ISU INI ?

selama 2 minggu berturut-turut di selangor, kalid ibrahim dan pas terus-terusan menyegarkan isu pengedaran video seks anwar di khalayak umum.kini giliran ketua penerangan pkr selangor.

adakah pakatan selangor  mengakui bahawasanya anwar itu liabiliti terbesar mereka ?



atau lebih tepat, selagi anwar ada selagi itu sokongan rakyat semakin terhakis terhadap pakatan, maka dengan itu anwar perlu disingkirkan dengan kadar segera !

KONSERT ROCK I CITY : PAS SELANGOR BERKOKOK MACAM AYAM BERAK KAPOR !

 bukan main lagi persembahan politik yang pas selangor  buat hari khamis lepas.

kami bantah cadangan i-city buat konsert rock MTV di selangor !
kami akan kemukakan bantahan pada kalid gagap !
kami akan sergah ronie liu selaku exco kerajaan tempatan !

pas selangor berkokok bagai ayam berak kapur. 

dorang bising pasal minggu ni waktu pemilihan parti, jadi peluang ini digunakan sebagai batu lonjakan nak popular diri. tak lebih dari itu.

sejak bila pulak pas ni makin tak takut dengan ronie liu ?
sejak bila pulak pas selangor ni tak takut pada theresa kok ?
sejak bila pas selangor mampu bercakap bab akhlak ?
adakah pas tak takut kehilangan pahala bila membantah titah perintah dap ?

ini adalah permainan hipokrit  politik. rakyat dah masak sangat game pas ni. gempak dulu namun di akhir persembahan mereka terpaksa kowtow di kaki dap. TAKEBEER PAS TAKEBEER !

DAP KENCING PAKATAN !

 berapa kali umat melayu dah bagitau pas, kamu tu sekadar boneka politik dap je.namun pas tak percaya.

berapa kali umat melayu dah bagi tau pas, dap berjaya peralatkan pas.namun pas tak percaya.

movement dap yang berjaya menjadikan pas sebagai keldai  politik semakin berjaya.

selain akhbar keluaran dap yang berbahasa melayu iaitu roketkini bakal dikeluarkan, dap juga telah mengistiharkan di khalayak umum bahawasanya mereka akan meletakkan calon melayu untuk bertanding di atas tiket dap pada pru ke 13 nanti..

kalkulasi pembahagian kerusi di kalangan pakatan adalah mudah.

pas bertanding di kawasan majoriti pengundi melayu.
pkr bertanding di kawasan campuran melayu/bukan melayu.
dap bertanding di kawasan majoriti bukan melayu.

bila dap istihar mahu letak calon melayu, apa pas dan pkr masih tak nampak lagi ke akan 'ketamakan' mereka nak bolot semua kerusi pru ke 13 nanti ?

kalau buta jugak, elok lah parti pas itu dibubarkan sahaja. pemimpin dan ahli pas masuk dap ramai-ramai. 

Sunday, May 29, 2011

CARA DAP BODOHKAN PAS.

 cara 1
amik gambar beramai-ramai.
masukkan dalam blog adun dap.
bagitau satu dunia inilah bukti kesepakatan pakatan.
cara 2
lepas tu amik gambar rama-ramai lagi.
adun dap tanam pokok dalam masjid bersama orang pas.

seterusnya ?

bila orang pas terlihat foto ini, maka berlinanganlah air mata mereka. dalam hati mereka berkata 'dap sudah faham perjuangan pas'.

manakala selepas sesi fotografi pula dap, bergelak sakan dalam kereta. kata mereka sambil ketawa ' aiya ini olang pas mau amik hati manyak cinang. ambil foto sulah cukup ma.. '

tugas orang pas  hanya menjadi pelengkap kepada aktiviti tanam pokok je. manakala dasar kerajaan dan urus tadbir negeri dikawal sepenuhnya oleh dap.

kualiti perjuangan pas di mata dap ? sekadar tanam pokok je la,  ulangan stail yang sama macam foto kat bawah. cuma yang berbeza adalah masa dan player sahaja.

ADAKAH PEMIMPIN PAS BERANI ?

 klik pada gambar di atas. penulis artikel tersebut bernama muda mohd nor. 

dia ni bekas wartawan malaysiakini sekarang dah jadi wartawan FMT. dia suruh pas keluar pakatan.

berani ke pas ?
bukankah pas sudah melafaz to'at pada kit siang?

DUN SELANGOR TAK BUBAR ? KAH KAH KAH

 inilah bahana bila takjub dan taksub pada kehebatan diri.

pakatan selangor 2 bulan lepas bagitau, seluruh rakyat selangor menyokong penuh dasar kerajaan pakatan. kata dorang lagi, negeri selangor tetap akan diperintah oleh pakatan pada pru ke 13.

bukan sekadar itu, takjub punya pasal dorang kata bukan sahaja selangor malah putrajaya juga bakal ditawan mereka.

sekali baca memang angkuh,riak,sombong dan tak sedor realiti.

dalam bergentayangan rekayasa fantasia politikal mereka, rupa-rupanya nunnnnn jauh di sudut hati tersembunyi perasaan getar di dada dan di jiwa.

kami takkan bubarkan dun selangor serentak dengan pembubaran parlimen, sekiranya parlimen dibubarkan awal.

pulak dah.. tadi bukan kemainnya riak.la ni tukar nada pulak.

cakap flip flop macamnilah menyerlahkan ke tidak konsistensian mereka dalam berpandangan menghala tuju politik.

ini cakap tak melambangkan ketegasan. kejap ya kejap tak.marketing politik kalau macamni memang hancur.

halo pakatan, kalau dah yakin sangat rakyat selangor berpihak kepada kamu, apa tunggu lagi bubarkan sahaja dun selangor. kita test power ,amacam ada berani ?

KENAPA WAN AZIZAH GEMBIRA ANWAR MASUK PENJARA ?

PAPAGOMO UGUT BUNUH AMK ? LAWAK PAGI SUNDAY !

 papagomo sudah makin menakutkan pakatan.
sekarang dorang buat cerita papagomo nak bunuh AMK.
sebijik politik murahan stail anwar pandi.
dah nak kalah,macam2 alasan gampangan keluar.
merintih nak publisiti.
tak percaya KLIK SINI

KENAPA MANCHESTER KALAH ?

 MU kalah pasal dia tak main game sepertimana yang biasa dorang main.

korang bayangkan, 2nd half MU langsung tak boleh gerakkan bola sampai kat tengah. barca banyak kontrol game, shot passing dorang memang menjadi.

lagi satu MU terlalu mengharapkan superstar ciptaan sendiri, superstar syok sendiri iaitu wayne rooney. inilah masalah orang bangsa kulit putih, terlalu beranggapan dia lebih superior daripada orang lain tapi pada hakikatnya tidak.

tengok pada cara komentator mat saleh ni cakap bila setiap kali menjelang world cup. england hebat bla bla bla.

akibat terlalu jack lebih-lebih,last makan diri sendiri.

bagi aku masalah player england ni dia terlalu taksub dengan personal glory. 

silap alex ferguson kerana suka turunkan player yang dah uzur. dah ketinggalan 3-1 masih ada hati nak turunkan paul scholes ?

game barca kemas,hantaran pendek, tepat dan laju. setiap player memainkan peranan dengan berkesan.

MU terlalu pandang tinggi pada messi. messi sebenarnya dijadikan 'dummy' untuk mengelirukan MU. 

apapun bola itu bulat. kalah menang itu perkara biasa sahaja pak.

aku sokong barca untuk champions league ni pasal aku tak minat dengan perangai syok sendiri para komentator mat saleh ni. poyo lebih. 

kepada ds najib janganlah bersedih ya. bagitau alex ferguson , ryan giggs dan paul scholes boleh main lagi 23 tahun lagi. hahahaha..

kepada bloger papa gomo,duke, dll yang pro MU..jangan baring atas jalanraya. redholah ya.

Saturday, May 28, 2011

ISU BIASISWA JPA : GAPS BIDAS SOI LEK.

 Kenyataan Media GAPS

Persoalannya adalah Merit kah bila orang kaya juga dapat biasiswa ?

GAPS amat tertarik membaca kenyataan Presiden MCA - MCA insists top scorers get overseas scholarships. Baca seterusnya disini - http://www.freemalaysiakini.com/modules.php?name=News&file=article&sid=12886

Nampaknya perkelahian antara komponen BN masih belum selesai dalam hal biasiswa. Setiap tahun dalam bulan Mei-Jun MCA dan MIC serta UMNO akan menjadi juara kaum masing-masing dalam hal ini.


GAPS melihat isu ini harus diselesaikan secara tuntas agar ianya tidak menjadi polemik tahunan yang tidak menguntungkan rakyat.

Persoalan asas adalah apa dia kriteria merit yang digariskan oleh kerajaan dalam pemilihan biasiswa ? Berdasarkan keputusan peperiksaan ? Latar belakang pendapatan/ekonomi keluarga ? Kegiatan ko-korikulum ? Berdasarkan kaum/bangsa ?

Apakah pula merit keadilan sosial yang cuba hendak dicapai dinegara ini ? Adakah berdasarkan yang kaya terus bertambah kaya, manakala yang miskin terus papa kedana.

Adakah pemimpin BN selesa jurang kaya miskin terus melebar dinegara ini ? Adakah mereka yang kurang bernasib baik terus mahu ditindas kerana regim perkauman yang menebal dikalangan semua pemimpin politik dinegara ini ? Adakah masadepan untuk Anak Malaysia di negara ini ?

Adakah sebenarnya setiap rakyat malaysia BERHAK mendapat biasiswa ? Perlembagaan Persekutuan hanya mengariskan orang Melayu dan Bumiputera mempunyai HAK untuk menerima biasiswa. Perlembagaan ini di buat oleh Suruhanjaya Reid, bukan oleh pemimpin Melayu.

Nyata Ahli-ahli Suruhanjaya Reid adalah mereka yang berpandangan jauh berbanding sesetengah ahli politik parti pemerintah dan pembangkang yang sangat bersifat perkauman dan chavanistik.

Kalau Soi Lek tak setuju, dia kena pinda perlembagaan yang digubal oleh Lord Reid ini. Soi Lek wajar bersikap lebih objektif dalam kepimpinannya.

Soi Lek juga kena belajar menjadi pemimpin untuk semua rakyat malaysia, bukan menjadi jaguh untuk bangsanya sahaja.

Cukup lah Do Xiang Zhong, Perkasa dan Hindraf menjadi jurucakap bangsa masing-masing. Mereka cemerlang dalam bidang itu.

Manakala pemimpin parti politik harus berjiwa besar membina negara bangsa. Mereka harus berani mempertahankan kepentingan semua kaum berdasarkan asas undang-undang iaitu Perlembagaan Persekutuan.

Hamidzun Khairuddin
Presiden
Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS)

BERITA GEMBIRA UNTUK AHLI PAS.

 berita ini pasti menggembirakan anwar.

pas mula berjinak dengan politik wang bila puluhan proksi anwar mula berebut jawatan dalam pemilihan pas. operasi anwar menghancurkan parti pas semakin membuahkan kejayaan. alhamdulillah.



DS NAJIB AKAN MENANGIS MALAM INI.

 kepada ds najib, redholah atas kekalahan manchester united di tangan barcelona malam ini.

sediakan tisu ok. gap paham ds najib fanatik MU, tapi keadaan dah tercatat bahawasanya MU akan kalah 4-0 di tangan barcelona.
wayne rooney tu bukan penyerang, dia pelakon xtra rooney-tunes ! hahahaha
wayne rooney bontot berat ds najib, mana boleh jaringkan gol. lionel messi akan mempamirkan aksi lincah, gerakan menarik dalam jaringannya malam ini.

maafkan daku ds najib, untuk perlawanan malam ini kita berbeza pendapat. DS NAJIB, TERIMALAH KEKALAHAN INI DENGAN HATI TERBUKA.

ANALISI MENARIK BLOGER 1 PELURU.

 memang detail penuh dengan fakta teknikal. isunya mengenai video seks anwar. KLIK SINI

TAHNIAH JABATAN AGAMA ISLAM SELANGOR ! (BUKAN PAKATAN SELANGOR YA..)

SSDE MALAM INI HOT . PASAL APA ?

pasal ustaz mohd noor yang pernah balun nik ajis masa prk galas akan turun ! sebarkan...

Friday, May 27, 2011

RAKYAT MALAYSIA RUGI, PEMBANGKANG TAKDE KUALITI !

 mac 2008 pakatan menang besar.
5 negeri tumbang.
kerusi parlimen bertambah.

lepas tu sambut 100 hari jadi pakatan.
lepas tu sambut 1000 hari jadi pakatan.

buat demo setiap jumaat.
ceramah tiap-tiap malam.
suruh masuk parlimen, pakatan keluar dewan.
suruh masuk dun, dia buat macam sarkis.
suruh debat dalam parlimen, pakatan buat macam zoo.

orang suruh debat dalam dewan, dia  buat sidang dun bawah pokok.

sekarang dah masuk 3 tahun mereka pegang kuasa.
tapi dah mula  bincang pembahagian kerusi untuk pru ke 13.

kerja bila nak buat ?
kerja langsung tak buat.
asyik-asyik ceramah-demo , demo-ceramah.

macamni ke kualiti pembangkang yang rakyat malaysia nak ? 
kitaran hidup mereka macamnilah gamaknya sampai kiamat.

tak dapat selesai masalah rakyat, jalan mudah berdiri atas pentas ceramah salahkan umno. pilihanraya lagi 2 tahun, tapi dah sibuk nak bincang pembahagian kerusi.

3 tahun ni rakyat malaysia dalam kerugian pasal mutu pembangkang takde apa-apa yang boleh dibanggakan.

low class punya oposisi !

DAP..LU HAMSAP MAA..!

 aku baca kenyataan setiausaha agung dap iaitu guan eng.

semalam dia keluarkan kenyataan ; 
BN KORBAN TAK POTONG SUBSIDI TAKUT KALAH TERUK PADA PRU KE 13.

bila subsidi dipertahankan demi untuk kebajikan rakyat, guan eng kata BN takut kalah pada ru ke 13.

bayangkan jika harga petrol naik semalam. 

sudah pasti guan eng akan kata KERAJAAN INI ZALIM TAK PERIHATIN MASALAH RAKYAT.

inilah stail politik ala pandi yang kerap dimainkan oleh pakatan.

bila harga minyak tak naik , dia kata BN takut kalah pru.
bila minyak naik, dia akan kata BN tak perihatin masalah rakyat.

takde kualiti betullah pakatan ni. 
mereka bukan oposisi yang efisen.sungguh low class.

PKR MINTAK HAPUSKAN KUOTA BIASISWA JPA. OTAK KAMU !

 pkr semalam telah mengeluarkan kenyataan mendesak kerajaan menghapuskan kuota biasiswa JPA(mengikut kaum) . kata mereka sistem ini tak adil.

pasal nak dapat undi cina, mamat dalam foto di atas yang pernah jadi pengarah pendidikan wilayah persekutuan sanggup gadai maruah bangsa. mamat ni sekarang jadi pengarah biro pelajaran pkr.

siapa nama mamat ni ? nama dia abas awang.

pkr ni memang tak pernah hormat perlembagaan. lihat rujukan kat bawah ni.

Artikel 153 Perlembagaan Malaysia

Artikel 153 Perlembagaan Malaysia memberikan tanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong menjaga hak keistimewaan orang Melayu dan penduduk asal Malaysia, secara kumpulannya dirujuk sebagai Bumiputera. 

Artikel mengspesifikkan bagaimana kerajaan pusat melindungi kepentingan kumpulan-kumpulan ini dengan mendirikan kuota kemasukan ke dalam perkhidmatan awam, biasiswa dan pendidikan awam.

Ia juga biasanya dianggap sebagai sebahagian daripada sosial kontrak, dan biasanya dikatakan sebagai pertahanan legal bagi ketuanan Melayu — kepercayaan orang Melayu bahawa mereka adalah penduduk asal Malaysia.

Berikut adalah penyataan penuh Artikel 153 Perlembagaan Malaysia.

Perkara 153. Perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit, dsb. bagi orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak.

(1) Menjadi tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini.

(2) Walau apa pun apa-aa jua dalam Perlembagaan ini, tetapi tertakluk kepada peruntukan Perkara 40 dan peruntukan Perkara ini, Yang di-Pertuan Agong hendaklah menjalnakan fungsinya di bawah Perlembagaan ini dan undang-undang persekutuan mengikut apa-apa cara yang perlu untuk meindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan untuk memastikan perizaban bagi orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak apa-apa perkadaran yang difikirkan munasabah oleh Yang di-Pertuan Agong daripada jawatan dalam perkhidmatan awam (selain perkhidmatan awam sesuatu Negeri) dan daripada biasiswa, danasiswa dan keistimewaan pendidikan atau latihan yang seumpamanya atau kemudahan khas lain yang diberikan atau diadakan oleh Kerajaan Persekutuan dan, apabila apa-apa permit atau lesen dikehendaki oleh undang-undang persekutuan bagi mengendalikan apa-apa pertukangan atau perniagaan, maka, tertakluk kepada peruntukan undang-undang itu dan Perkara ini, daripada permit dan lesen itu.

(3) Yang di-Pertuan Agong boleh, bagi memastikan, mengikut Fasal (2), perizaban bagi orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak jawatan-jawatan dalam perkhidmatan awam dan biasiswa, danasiswa dan keistimewaan pendidikan atau latihan atau kemudahan khas lain, memberikan apa-apa arahan am yang dikehendaki bagi maksud itu kepada mana-mana Suruhanjaya yang baginya Bahagian X terpakai atau kepada mana-mana pihak berkuasa yang dipertanggungkan dengan tanggungjawab bagi pemberian biasiswa, danasiswa atau keistimewaan pendidikan atau latihan atau kemudahan khas lain itu; dan Suruhanjaya atau pihak berkuasa itu hendaklah mematuhi arahan itu dengan sewajarnya.

(4) Pada menjalankan fungsinya di bawah Perlembagaan ini dan undang-undang persekutuan mengikut Fasal (1) hingga (3) Yang di-Pertuan Agong tidak boleh melucutkan mana-mana orang daripada apa-apa jawatan awam yang dipegang olehnya atau daripada terus mendapat biasiswa, danasiswa atau keistimewaan pendidikan atau latihan atau kemudahan khas lain yang dinikmati olehnya.