Sunday, January 26, 2014

PROF DIRAJA UNGKU AZIZ BERI DEFINISI PEMIMPIN YANG MELAYU PERLU ADA SAAT INI..!


MINGGUAN: Apakah pandangan Pak Ungku tentang perpaduan negara sekarang?

UNGKU AZIZ: Bahasa ialah penyatuan bangsa. Kita ada bahasa Melayu yang boleh menyatukan semua bangsa di negara kita. Dalam hal ini, pemimpin memainkan peranan penting. Mereka harus jelas tentang peranan dan apa yang dipimpin. Jangan terlalu mengutamakan pangkat dan duit. Kita harus hidup bersederhana, barulah kita boleh melaksanakan segala yang dirancang demi perpaduan.

Apakah yang perlu kita lakukan untuk mempertahankan apa yang kita ada sekarang termasuk Perlembagaan negara?

UNGKU AZIZ: Apa yang kita ada sekarang menunjukkan bahawa sistem yang kita ada itu betul. Tetapi apa yang kita mahu ialah keadaan sekarang ini jadi semakin baik. Bagi saya, Perlembagaan tidak perlu dicuit. Apa yang sedia ada cukup baik untuk perpaduan dan masa depan negara.

Bagaimana Pak Ungku melihat perpaduan dan perpecahan dalam kalangan orang Melayu sekarang?

UNGKU AZIZ: Pada pandangan saya, perpecahan bukan sahaja berlaku antara Melayu dengan Melayu, ini termasuklah Melayu kota dengan Melayu luar kota. Melayu dalam UMNO dengan Melayu dalam Pas dan PKR. Antara orang Melayu yang muda dengan tua.

Hal ini sama kalau dibuat perbandingan dengan Arab Spring yang tak akan terjadi sebab orang Melayu sendiri banyak masalah yang tidak diatasi.

Bukan saya nak komen tapi dalam kalangan pemimpin Melayu, siapa tokoh yang boleh kita ikut. Tokoh itu mesti garang dan bersemangat.

Pada hari ini tak ramai pemimpin Melayu yang garang. Banyak pemimpin yang kompromi sana, kompromi sini - tiada pendirian yang teguh.

Pemimpin macam Winston Churchill, dia tak suka kompromi. Pemimpin macam dia berpendirian tetap dan berani. Soalnya siapa berani korbankan diri?

Kalau pemimpin itu tegas, kalau dia kata jangan buang sampah di tepi jalan, orang suka atau tidak dia tidak peduli. Itu pendiriannya.

Orang Melayu kita sejak beratus tahun lalu ada yang suka tikam dari belakang. Ini diajarkan oleh penjajah kepada orang Melayu dan diamalkan sampai sekarang.

Bagaimana Pak Ungku melihat isu kenaikan harga barang ketika ini?

UNGKU AZIZ: Harga barang naik kerana kuasa pasaran. Kita tidak boleh menghalang keadaan ini. Tetapi apa yang lebih penting ialah sikap orang Melayu berhadapan dengan situasi ini.

Orang Melayu merupakan golongan yang paling banyak berhutang. Mengikut statistik Bank Negara, ada yang memiliki 15 kad kredit dan mereka dibelenggu hutang.

Saya dilatih oleh arwah bapa saya supaya tidak berhutang sejak usia saya tujuh tahun lagi.

Saya masih ingat ketika saya berusia 17 tahun, saya mahu membeli kamera tetapi duit saya tidak cukup. Apa yang saya lakukan ialah menyimpan duit dan akhirnya saya berjaya membeli kamera tersebut. Malah kereta pertama yang saya beli tunai ialah kereta terpakai jenis Ford lama.

Saya juga telah melakukan penyelidikan sendiri untuk melihat dan memahami gaya hidup masyarakat Melayu yang tinggal di desa yang dibelenggu kemiskinan.

Saya lihat orang kampung akan menjual kambing, kerbau atau tanah mereka untuk menunaikan haji. Sekembalinya mereka dari sana, mereka tiada ternakan dan sumber rezeki lagi. Sebab itu, saya cetuskan idea penubuhan Lembaga Urusan dan Tabung Haji (LUTH).

LUTH sebenarnya membantu ekonomi orang Melayu untuk jangka masa yang panjang

Bagaimana Pak Ungku melihat penggunaan bahasa Melayu sekarang?

UNGKU AZIZ: Bahasa rasmi negara ialah bahasa Melayu. Sayang sekali bahasa Melayu ketika ini dikira bahasa rojak. Seolah-olah tidak mempunyai keperibadian sendiri sama seperti budaya kita.

Ada perkataan bahasa Melayu yang ditokok tambah dan lebih menyedihkan apabila bahasa Inggeris dijadikan bahasa Melayu.

Saya tahu bahawa bahasa Inggeris sebagai bahasa kemajuan tidak dapat disangkal. Itu tidak bermakna masyarakat perlu mengabaikan penggunaan bahasa Melayu yang betul.

Saya tidak nafikan bahasa Cina (Mandarin) bakal menguasai global dalam masa 10 hingga 15 tahun akan datang.

Apakah yang perlu dilakukan bagi memastikan bahasa Melayu terus kekal sebagai bahasa kebangsaan? Ini kerana ada kaum yang langsung tidak mahu mempelajari bahasa Melayu.

UNGKU AZIZ: DI Amerika Syarikat kaum imigran berlumba-lumba belajar bahasa Inggeris untuk berkomunikasi atau mencari pekerjaan. Yang dimaksudkan dengan bahasa Inggeris ialah bahasa Inggeris Amerika.

Bukan bahasa Inggeris England. Para pelajar baik muda atau tua termasuk kanak-kanak meskipun yang sememangnya boleh berbahasa Inggeris (England) diadun dan dilentur supaya bertutur dan menulis dalam loghat bahasa Inggeris Amerika.

Berbagai kemudahan disediakan kerajaan dan pihak berkuasa tempatan, termasuk institusi-institusi pelajaran untuk orang dewasa.

Namun tidak ada kaum imigran yang protes. Tidak ada yang mendesak supaya bahasa etnik mereka diterima sebagai bahasa rasmi.

Sebaliknya rakyat Amerika amat bangga dengan bahasa Inggeris Amerika.

Keadaan berbeza dengan Malaysia, kita tidak ada kelas khas untuk mereka yang tidak tahu menggunakan bahasa Melayu.

Apa salahnya kita wujudkan kelas atau kursus bagi orang dewasa yang berumur 20-an ke atas khususnya orang luar yang mendapat status kewarganegaraan tetapi tidak tahu berbahasa Melayu. Kita juga boleh mengadakan kelas melalui internet dan lama-kelamaan bahasa Melayu akan terus kekal sebagai Bahasa Kebangsaan.

Kita mesti ada satu bahasa untuk semua orang sebagai simbol perpaduan.

Bagaimana Pak Ungku melihat peranan Dewan Bahasa Pustaka (DBP) dalam usaha mendaulatkan bahasa Melayu?

UNGKU AZIZ: Masalah paling utama ialah kita tiada penguasaan. Lama-kelamaan semangat cintakan bahasa Melayu akan hilang. Kita ada banyak rancangan tetapi pelaksanaan kurang. Itulah yang patut dilakukan oleh pihak berkuasa. Mereka harus melaksanakan kuasa, kalau tidak, semuanya akan terlepas.© Utusan Melayu (M) Bhd 

11 comments:

Anonymous said...

Najib tidak akan berubah..........dia perlu diubah.

ExPemuda said...

PEMUDA UMNO ADA TAK QUALITY DAN CIRI SEBIGINI ?
APA YANGBAKU TENGOKBEMAKIN LAMA SEMAKIN LEMIK DAN LEMBUT.
TAK ADA JATIBDIRI LANGSUNG !

Anonymous said...

Setuju sangat pendapat Pak Engku berhubung fungsi bahasa sebagai agen penyatuan.

Tetapi semalam di Putrajaya, acara berbasikal di waktu malam diuar-uarkan (by the PM Office, nothing less) sebagai "PMO NIGHT CYCLING". Rasanya amat manis kalau ditukar kepada "ACARA BERBASIKAl WAKTU MALAM" atau apa-apa saja slogan yang sesuai dengan acara tersebut... TETAPI mestilah di dalam Bahasa Malaysia.

The ball should start rolling from the PM Dept (Office). Pls don't pass the buck Mr PM.

Wallahualam.

usin said...

pemerintah perlu tegas mewajibkan semua rakyat malaysia fasih berbahasa melayu malaysia. kepada yang gagal memenuhi kriteria ini, sediakan kelas formal bertutur bahasa melayu. (pengecualian terhad kepada rakyat malaysia dari sabah dan sarawak yang berumur lanjut tetapi boleh berbahasa etnik mereka sendiri). pemohon kerakyatan juga wajib menguasai bahasa melayu jika mahu permohonan mereka diproses disamping syarat2 ketat yang lain.

usin said...
This comment has been removed by the author.
ABC said...

raya cina dah nak dekat ni.. PM tak buat ke iklan main gendang mcm tahun lepas? mana tahu boleh dapat undi lagi banyak.. orang cinakan ditatang bagai minyak yang penuh. orang melayu ISLAM sekadar dipinggiran..

Anonymous said...

Sedarlh bangsaku..

Anonymous said...

SIMPLE SAJA. tak perlu sebut tokoh melayu garang. siapa perdana menteri ? melayu kan? perdana menteri pun tak garang. tak gunalah perdana menteri dilantik di kalangan melayu.

hangkedee said...

Dun kajang kosong. Rezeki! Rezeki! Rezeki! Wang boser yg pasti durian runtuh dari ah jib gor untuk cinabeng di Dun kajang.

Anonymous said...

Secara teranglah saya nak sebut Pak Engku ooi....iaitu sesaorang pemerintah itu mestilah:-
1.Berkarisma dan berjiwa jitu serta mempunyai prinsip2 ketegasan,berkaliber dan bolih membuat keputusan bijak dalam merencanakan dasar2 Negara.
2. Tidak gentar dengan ugutan musuh(pembangkang)apabila menjalankan satu2 dasar.
3.Berpegang teguh pada sifat2 cintakan Agama, Bangsa dan Negara.
4.Sanggup mempertahankan maruah diri serta memperbaikinya jika ada unsur negatif dalam keluarga.
5. Memastikan undang2 dan perlembagaan dilaksanakan dengan tegas tanpa kompromi.
6.Pandai membezakan cadangan2 negatif dan positif daripada para penasihat peribadi supaya rakyaat dapat menilai kita dengan penuh hormat.
7. Perlu mempunyai sifat2 dalaman (intrinsic value); yang dapat berfikir lebih jauh daripada fikiran rakyaat biasa.

Anonymous said...

Apa yg aku musykil, anak beliau iaitu Gabenor Bank Negara tak pulak mendaulatkan bahasa Malayu. Apa salahnya cakap dalam BM masa sidang media? Biarkan media asing terkulat2 terjemahkan ke dalam bahasa mereka. Atau, apakah Gabenor BNM tak boleh berbahasa Melayu?