Tuesday, November 25, 2008

RESOLUSI KEDUA 'BLOGER PEMBELA NEGARA' !

Alhamdulillah, dengan izin Allah swt, seramai lebih kurang 17 ahli Parlimen Blogger Pembela Negara samada yang lama dan baru dapat sama-sama berkumpul dan berbincang bersama untuk mengutarakan pendapat dan sokongan padu mengenai resolusi bantahan pengguguran tulisan jawi oleh kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang.
Kami ahli BPN telah bersama berbincang dan mencadangkan beberapa persoalan dan masalah yang timbul di kala pengguguran tulisan jawi di papan tanda yang menjadi isu dan hal yang dibangkitkan kerajaan Pakatan Rakyat di negeri-negeri kekuasaan mereka lebih-lebih lagi oleh pemimpin-pemimpin bukan melayu pakatan rakyat.( Kepada rakan-rakan BPN, sila maklumkan che moq jika terdapat maklumat atau info yang tidak dinyatakan semasa perbincangan di sini. )

Justeru, kami dengan sebulat suara mengusulkan:

1. Penggunaan bahasa selain bahasa kebangsaan di papan tanda jalan tidak dapat diterima selain mendapat kelulusan dan penilaian pihak yang lebih arif dan patut bertanggungjawab untuk memartabatkan bahasa kebangsaan contohnya Dewan Bahasa dan Pustaka. Isu ini harus diteliti dan perhalusi kerana di kebanyakan negara utama industri pelancongan, negara maju dan kuasa besar dunia tidak juga mengaplikasikan papan tanda pelbagai bahasa kerana lebih menghormati bahasa kebangsaan.
2. Pengguguran tulisan jawi di papan tanda di kawasan Wilayah Persekutuan tidak harus berlaku kerana tulisan jawi juga adalah bahasa kebangsaan dan tiada unsur pencabulan Perlembagaan Persekutuan berlaku, malah disesetengah tempat seperti di Johor Bahru dan lain-lain bandar besar, ianya diterima masyarakat.
3. Setiap individu beragama Islam di negara ini seharusnya menguasai tulisan jawi, menekankan penguasaan tulisan jawi pada anak-anak mereka dan juga memartabatkan jawi sebagai tulisan yang melambangkan identiti melayu bagi memastikan tulisan jawi menjadi tulisan kedua umat Melayu-Islam dinegara ini dan dengan ini, sebarang usaha memartabatkan jawi tidak dipandang sinis oleh mana-mana pihak lebih-lebih lagi kepada bukan melayu kerana kita sendiri menghargai tulisan jawi sebagai tulisan budaya melayu zaman berzaman.
4. Dewan Bahasa dan Pustaka sepatutnya diberi kuasa sebagai badan rujukan untuk membuat penilaian atas spesifikasi papan tanda jalan yang hendak dibangunkan oleh PBT termasuklah menjadi pihak rujukan kerajaan tempatan dalam meluluskan lesen papan tanda premis-premis perniagaan untuk semakan penggunaan bahasa melayu yang betul dan sempurna.
5. Tindakan individu dan pemimpin Melayu dalam Pakatan Rakyat membiarkan isu-isu sensitif islam dan tulisan jawi yang digunakan untuk pengajian agama Islam-Melayu ratusan tahun dahulu ternoda dek kerana mengejar agenda peribadi adalah tindakan menghina dan meminggirkan tulisan dan agama rasmi Malaysia secara perlahan-lahan kerana mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang melayu islam
6. Semua orang Islam dan juga bukan islam dari semua parti politik tidak kira pengikut mahupun pemimpin diseru hendaklah didesak hentikan tindakan mempertikaikan isu-isu sensitiviti masyarakat yang telah dipersetujui dalam kontrak sosial dan perlembagaan sebelum ia akan menjadi tragedi 13 Mei yang boleh mengancam keselamatan negara kita yang turut dihuni oleh pelbagai bangsa dan agama.
7. Suara bloggers perlu menjadi suara persepakatan dalam satu tujuan membetulkan kepincangan yang berlaku dalam politik yang didalangi oleh mereka yang berkepentingan peribadi dan politik tanpa mengira kesan yang akan timbul kepada perpaduan dan keamanan negara kita

Ahli-ahli Blogger Pembela Negara akan menyiarkan resolusi ini di setiap laman blog masing-masing bagi menarik perhatian orang ramai dan pengunjung untuk turut serta memperjuangkan perkara yang telah diperbincangkan di konferensi sidang maya pada 24 November 2008.Kerjasama para ahli BPN amat diharapkan demi merealisasikan suara kita tersebar kepada rakyat.

Kami percaya apabila usaha ini dibuat secara kolektif dan bersepadu, pihak kerajaan akan terpanggil untuk melaksanakannya. Perbincangan selanjutnya akan dibincangkan dari semasa ke semasa untuk melahirkan satu suara yang relevan lagi bermanfaat bagi semua rakyat Malaysia.

Oleh itu, adalah diharap pihak-pihak yang terlibat segera mengambil tindakan sewajarnya. Semoga perjuangan kita dapat melahirkan suasana masyarakat majmuk yang lebih erat dan harmoni.

Sekian terima kasih dari saya.
Che Moq a.k.a http://che-moq.blogspot.comSetiausaha Parlimen Blogger Pembela Negara
tambahan : Blogger yang tidak 'bersungguh sungguh' memberi sokongan dengan membuat senarai ahli BPN dan juga tidak menyiarkan resolusi dianggap tidak berminat dan akan diputuskan samada dikekalkan dalam senarai atau tidak selepas 14 hari diberi peluang untuk mengemukakan alasan atau melaksanakannya.
Perjuangan memerlukan tindakan bersepadu dan bersepakat dan tidak ada lagi prejudis atau persepsi negatif sesama ahli blogger yang ingin membina SUARA BLOGGER yang kuat dan hebat impaknya...Walaupun kita bukanlah blogger yang hebat dan tinggi hitsnya atau terkenal di Malaysia.
Perbahasan semalam turut disertai ahli PAS dan suasana perbahasan sangat hangat sehingga masa sepatutnya tamat jam 11 malam terlajak ke 11 40 malam.. Namun suasana ukhwah sesama ahli sidang dapat dilihat dengan mereka berlapang dada memberi pendapat dan menerima kritikan.Syabas kepada semua....
GAP DENGAN INI MENYATAKAN SOKONGAN TERHADAP USUL KE 2 'BLOGER PEMBELA NEGARA' !

3 comments:

Panglima Perang Cyber said...

Ha Ha Ha Ha....

GAP lawak sungguh salin semua termasuk dengan komen saya juga..

Ha Ha Ha Ha....

tetapi menjadi Komander harus tegas bukan ?

Sedia......

Serang !!!!!!!!!!!!!!!!!!!


p/s : team ini didokong sepenuh hati oleh GAP. dan GAP sangat komited walaupun sibuk tak dapat hadir sidang maya kita...

Semangat saya banyak dimarakkan oleh GAP.. dan juga teman lain seperti Cheguman Waadat dan Che Moq termasuk sedingin salju seorang blogger cina buta tetapi sokong dan faham ketuanan agama kita dan bangsa kita...

GAP sanggup sms saya tentang keuzurannya dan ia satu signal bahawa GAP komited menghalang Anwar dari terus mengkudakan PAS dan menipu rakyat.

Ini untuk information saudara/i semua agar tidak salah sangka kenapa GAP tidak datang sidang.

thanx bro...appreciate!!

GAP KEMBALI said...

waaa waaa alahai pang5 nangis aku la kau puji lebih2 !!!! spenda aku koyak kau tau tak hahahahaha...

bro kita semua sama..SATU TUJUAN,SATU HATI,SATU DAN BUKAN '2 HALA' !!!!

aku tadi dah ngantok sgt makan kari mamak kena dgn milo ais..itu pasai abis aku copy paste semua yg ade !

aku dengan rela hati 'masukkan' semua komen2 dalam blog aku.kebanyakannya blogger. INILAH SAUDARA SEKALIMAH KITA. cukup2 neutral dan tidak berpihak.

GAP amat hargai pengorbanan semua RAKAN2 'BPN' yang semakin mekar semangat juangnya menentang anwar menentang kebatilan menegur yang salah dan menyokong yang HAK !

komander pang5 kena tegas..memudahkan perjalanan BPN. setiap bloger kini perlu memikirkan pelbagai cara untuk mempromosikan BPN.

insyallah dari idea sikit sebeginilah akhirnya akan MENGGEGARKAN dunia siber politik malaysia !

TERUSKAN TERUSKAN !!!!

LAWAN TETAP LAWAN
ANWAR DAN PKR ADALAH SASARAN
PAKATAN PERLU DILERAIKAN
KALIMAH DAN BANGSA TERUS KITA
NAIKKKKKKKKAN !!!!!!!!!!!!

abe MIE 'TERJAH' said...

bagus...sama-sama kita terjah blog tu..