Wednesday, September 18, 2013

AL KISAH MELAYU..ZAINI HASAN.

MELAYU l:

Ramai pula Melayu dalam laman sosial yang menangisi pemergian pemimpin komunis itu. Ada yang berkata Chin Peng sudah wafat! Mereka mahu mayatnya dikebumikan di tanah air ini.

Seorang lagi pemuda Melayu semasa 'bertwit' menulis: Mayat Chin Peng akan dibawa pulang? Kami anak muda sedia sahut dan urus jenazah pejuang itu!

Tidak pasti apakah budak itu sedar apa yang dia cakap? Atau hanya mahukan perhatian murahan.
Sedarkah dia berapa ramai orang kampung dan askar-askar Melayu dan kaum lain terbunuh dan dibunuh angkara kezaliman komunis di zaman itu.

Budak itu adalah pengikut tegar PKR. Adakah para pemimpinnya Anwar Ibrahim (yang kini sudah terlalu senyap) atau isterinya Wan Azizah juga berfikiran sama seperti budak itu?

Kita cabar Anwar dan Wan Azizah nyatakan pendirian mereka terhadap Chin Peng. Apakah pendirian mereka juga sama macam budak itu?

Persoalannya di sini bukan untuk membincangkan mengenai kematian komunis itu, tetapi kesanggupan budak itu, bekas pelajar UiTM, yang tergamak membuat kenyataan sedemikian.

Dia bukanlah budak bodoh, tetapi sengaja cuba membuat provokasi dengan keadaan itu.

Dia mahu supaya pengikutnya, termasuk Anwar dan Wan Azizah menyokongnya dan dalam masa yang sama mahu supaya satu lagi pihak menghentamnya.

Kita juga tidak pasti apakah itu juga pendirian ibu bapa yang melahirkan anak itu ke dunia ini.

Persoalannya, mengapa hanya Chin Peng? Mengapa mereka hanya mendesak mayatnya dibawa pulang ke Malaysia, bagaimana pula dengan komunis Melayu yang lain, yang juga mati dalam buangan. Tak dengar bising pun meminta komunis Melayu yang mati di luar negara itu dibawa pulang!

Malangnya, budak-budak Melayu itu hanya menjaga pak turut daripada mesej yang ditiup oleh orang lain. Sedihnya.

MELAYU ll:

SUDAHLAH Melayu ditekan orang asing kata kita bodoh, tak competent, tak cekap. Ironinya seorang Melayu, peguam Dr. Azmi Sharom sendiri berkata agenda ekonomi bumiputera yang diperjuangkan kerajaan tidak mengikut Perlembagaan (unconstitutional)?

Nampak gaya nasib Melayu dah tak lama. Kalau Melayu ini mati, barulah orang-orang ini akan berpuas hati.
Baca beritanya di dalam: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/najibs-bumi-agenda-is-unconstitutional-says-law-professor.

Mereka yang bercakap ini bukan orang miskin, mereka sudah tentu orang senang yang tidak tahu orang Melayu kampung mahu pun bandar masih memerlukan bantuan.

Orang putih di Britain pun, tanpa bantuan kerajaan dengan agenda kesihatan percuma (NHS) dan perumahan, mereka juga akan mati dan mengamuk. Bukan semua orang putih di UK dan di England itu kaya.

Samalah juga dengan orang Melayu di sini. Mereka perlu dibantu. Jika mereka dibantu apa salahnya? Adakah itu salah? Jika kita mahu keluarkan mereka daripada kemiskinan, apakah itu menyalahi Perlembagaan?
Sudah tentulah kedudukan kaum-kaum lain tidak dikecualikan, tapi keutamaan haruslah kepada kumpulan majoriti yang besar ini. Kerana jika yang besar ini mengamuk, buruk padahnya.

Namun, saya angkat tangan menyerah kalahlah jika ada orang Melayu macam lawyer Dr. Azmi Sharom berpandangan sebegini. Kita tahu Azmi ini juga bukan bodoh, dia ini bijak pandai.

Tetapi siapa Azmi ini? Menurut carian saya, dia ialah pensyarah di Universiti Malaya (UM). Seorang yang gemar menentang kerajaan. Anti-BN.

Jika diklik dan mencari namanya di YouTube dia banyak memberi kuliah kepada pelajar IPTS mengenai Perlembagaan.

Antara komen yang pernah disampaikannya juga ialah mengenai kebebasan beragama.

Dia juga ialah kolumnis akhbar The Star. Masih mengajar di Universiti Malaya dan mempunyai pengikut yang besar oleh kalangan bukan Melayu dan belia-belia Melayu Liberal, khususnya, pelajar undang-undang.
Dia mendakwa sebagai autoriti dalam Perlembagaan Malaysia.

Mungkin pensyarah lain tidak sehebat Azmi, kerana mereka tidak sevokalnya, atau tidak menulis dalam bahasa Inggeris di akhbar Inggeris, atau tidak memberi kuliah kepada para pelajar IPTS atau tidak berceramah mengenai Perlembagaan!

Nota:

Mulai minggu hadapan, insya-Allah, kolum ini akan menulis mengenai kisah dari Madinah al-Munawarah dan Mekah al-Mukarramah sempena pemergian saya menunaikan ibadah Haji.© Utusan Melayu (M) Bhd 

21 comments:

Anonymous said...

melayu mcm ni kalau disuruh simpan bangkai chin peng dalam rumah pun melayu ni sanggup.... hampehh punya melayu pr ni...

melayu kominis mati cina langsung tak ambik tahu tapi bila cina kominis mati berebut2 melayu pr sial nak simpan dalam rumah...

bangang punya melayu pr.. melayu pas bila nak berguling2 meratapi kematian bangkai chin peng ni.. kenapa mat sabu senyap je... idola dia kan dah mati??

Ahmad Nordin said...

BIARLAH MELAYU BEGINI SYOK SENDIRI.
BAGI MELAYU YANG SEDAR AKAN TANGGUNGJAWAB PADA BANGSA DAN AGAMA, TERUSKAN PERJUANGAN.
KITA TAK RUGI KALAU MEREKA TAK IKUT SAMA, MALAH ANAK CUCU MEREKA NANTI DAPAT MENUMPANG PERJUANGAN MELAYU YANG MULIA DAN TULEN.
BIARKAN MEREKA DENGAN LABU LABU MEREKA.
KITA TERUS KAN PERJANGAN MELAYU DI TANAH MELAYU INI.
AKU PUN JADI KAYA RAYA HASIL PERJUANGAN
UMNO, UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION.
TERIMA KASIH UMNO.
KITA TERUS KAN PERJUANGAN.
TINGGALKAN MEREKA DENGAN DUNIA MEREKA.

Anonymous said...

Selamat menunaikan ibadah haji sdr GAP.

Anonymous said...

Si loyar-loyar/NGO-NGO SAMPAH DAPSYAITAN/PKR (dgn. sekutu kuat mereka dari PAP-Barat-Israel), termasuk Islam/Melayu LIBERAL, asyik nak GERTAK umat Islam/Melayu dgn. "demokrasi/hak asasi" SAMPAH Barat-Zionis! Golongan Melayu/Islam LIBERAL, yg. pikiaq mereka tu 'intelektual' (pala-hotak mereka - kalau makan SAMBAL BELACAN orang Melayu kampung, pasti TUMBANG 'intelektual' PENIPU mereka!) dah cukup MEROSAKKAN perjuangan amat BERANI Islam/Melayu, terutamanya lawan MUSUH-MUSUH Islam/Melayu dari puak Satanisme Kristian Zionis DAPSYAITAN/PKR!

Kat Barat pun yg. asyik MELALAK psl. ini, jgn. harap bagi kebebasan bersuara utk. MENGHINA agama kaum Yahudi (tapi Islam boleh hentam - memang HIPOKRIT si Barat!). Yg. herannya, ramai migran Cina/India kat Barat ni tahu pula diam mcm. penakut; tak juga tahu MENGHINA agama Kristian, agama rasmi Barat!

Dan kat Barat, bukan shj. PR, Kerakyatan pun boleh ditarik balik, terutamanya ke atas umat Islam yg. sering dituduh sesuka hati sbg. teroris! Tak pula diHENTAM si loyar-loyar /NGO-NGO HIPOKRIT DAPSYAITAN/PKR!
Lihat NGO Barat-makin-KURANG-AJAQ ini, Transparency International M'sia, yg. berpusat di Berlin, nak paksa K'jaan tukar undg-undg PERLEMBAGAAN (satu lagi pertubuhan Jerman Konrad Adeneur dan juga Vatican, nak masuk campur hal "hak asasi" kesamaan agama kat M'sia)! Sedangkan rejim-rejim Barat-Israellah sedang membunuh umat Islam sesuka hati spt di Palestin, Iraq, Libya, Syria dsbnya.

Lagi, kat Jerman/Barat, hanya perayaan Kristian sebagai acara RASMI negara; adakah mereka sambut Aidilfitri, Deepavali dsbnya dengan sama - jgn haraplah! Gereja boleh tumbuh macam cendawan tapi masjid dan rumah ibadat agama lain, dikawal ketat. Tapi kat M'sia ni, NEGARA ISLAM ini, rumah ibadat Bukan Islam HARAM boleh tumbuh macam cendawan pula (yg. amat MERBAHAYA buat Islam/umatnya)! Dan wanita Islam pakai tudung dipandang hina majoriti Barat dan tak boleh kerja dengan k'jaan (juga susah utk. dpt. kerja dgn. swasta) contohnya di Jerman - tak pula si Vatican MELALAK!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Anonymous said...

Alkisah bapa saya nyaris terbunuh dibedil komunis pimpinan cin peng lahanat tu nak dipanggil apa...?

Anonymous said...

agenda ekonomi bumiputra mana ada parti..

melayu pas, melayu umno, melayu pkr, melayu dap dan melayu komunis pun kalau berminat berniaga dan nak keluar dari kepompong kemiskinan kerajaan bantu..

mana2 org melayu yg menentang agenda memperkasakan bisnes melayu memang layak dipanggil sebagai PETUALANG BANGSA..atau boleh juga dianggap MUSUH DALAM SELIMUT!!!!!!!!!!

itupun melayu2 belum sedar... MELAYU2 talibarut ini nak membantutkan agenda bumiputra dalam ekonomi mahupun politik agar melayu2 jadi lemah dan mudah diperlembukan!!!

abaikan apa kata petualang2 bangsa melayu ini, mereka tidak akan berhenti selagi melayu2 tidak menjadi pengemis di tanahair sendiri!!!!!

Anonymous said...

Masih ramai lagi Melayu yang tidak lupa diri..hairannya kerajaan sendiri beri peluang kepada Dr Azmi untuk memberikah hujah liberal dan LBGTnya...bagi saya orang ini tidak pakar dalam bidang undang-undang cuma gila glamour untuk jadi terkenal.

Anonymous said...

Believe me this knucklehead Azmi fella days as a scholar are numbered. He can forget about his academic teaching post advancement in a government university, and he can either open his own law firm (which highly likely will be avoided by Malays and the government at all cost) or remain as a 2 sen columnist (penulis pojok) in that DAP's newspaper.

M. Ismail said...

Selamat menunaikan haji dan bertandang ke Rumah Allah, saudara GAP.

Anonymous said...

Anak cina yg menyamo melayu tu bro......read bean army....

Diaorg brumah tangga di blog org melayu.....

Mkn minum tido disitu......

Org melayu pas je yg bodo melayan anak2 cina tuu....

Pemerhati
Org lama

Anonymous said...

KALAU DAH TERCIUM BONTOT YANG TAK BERCEBOK (Sekadar kesat dengan kertas tisu je) OTAK MEREKA PU TIDAK KERUAN. KOMUNIS YG TAK PERCAYA "TUHAN" PUN MENJADI IDOLA DAN PUJAAN MEREKA. ITULAH PADAH JANGKA PANJANG YANG BERLAKU BILA PKR CIUM DAP MANAKALA PAS PELUK CIUM PKR/DAP. Nak buat cam no?

Anonymous said...

DAH TERMAKAN DUIT ANWAR..TAIK BABI PUN TERASA COKLAT.. JANJI DUIT MASYUK BARU SENAG HIDUP..

Anonymous said...

Aku rasa Budak bongok Sial ni adalah Cina DAP Kominis Babi kan ninna mah chee bai yang menyamar saperti budak Melayu ataupon Budak Bongok Sial ni memang Melayu Barua Sial Puak PKR dan PAS Haram Jadah!!!

Anonymous said...

GAP selamat menunaikan ibadah haji, semoga memperolehi haji mabrur...amin

Anonymous said...

Chin Peng celaka ni berhutang nyawa dengan atuk aku, bapak sedara aku (budak2 lagi masa tu) yang terkorban kt Bukit Kepong sebab celaka ni. Member atuk aku- Mata2 Pak bakar bukan takat hilang anak, dengan bini skali. Blum cerita yang cacat, yang merana seumur hidup.Bunuh pompuan dan kanak2, orang macam ni diangkat pejuang??? Lepas tu lepas dah merdeka pun nak bunuh orang sana sini. Sapa yang sokong pun celaka secelakanya (tak kira la melayu ke cina ke india). Kalau semua benda bole selesai dgn maaf, takperlu ada undang2 dlm dunia ni waima hudud pun. Hutang nyawa kena balas dgn nyawa.

Anonymous said...

Semoga bro gap mendapat haji maqbrub..amin

Anonymous said...

Semoga bro gap mendapat haji maqbrub..amin

Anonymous said...

Siapa yang sebenar pi aji..GAP ke En. Zaini..konpius..

Anonymous said...

En zaini yg pergi haji.

praha2 said...

ni lah dikatokan corodik tak bolih diajar bodoh tak bolih diikut. eh salah kot torbalik dah.
dio oran ingat dah sekolah tinggi tinggi dio tu pandai. ramai lah oran melayu cam terutamo apao bilo ada ketuo cam al juburi. nak kan cinobeng sokong dio apo pun bolih, kepalo bapak dio.

Anonymous said...

Baguslah GAP, buat mcm parpu PK tu!