Tuesday, June 24, 2014

DRAF RUU : ADAKAH NAJIB TAHU KAREKTOR DAN LATAR BELAKANG MEREKA YANG TERLIBAT ?


draf RUU oleh MKPN, majlis peguam dan lain-lain.

mereka tak layak.
mereka tiada hak.
mereka otak liberal.
membahayakan islam,melayu dan institusi raja berperlembagaan.

draf RUU dilakukan secara awal oleh majlis peguam dan kemudiannya di endorse oleh hanya 3 ahli MKPN tanpa diberitahu kepada ahli MKPN yang lain.

draf RUU mengenepikan kedaulatan islam,melayu dan raja berperlembagaan.

selain bar council, yang terlibat dalam pemonopolian perbincangan isu draf RUU adalah NGO cap ayam yang anti establishment seperti proham dan global movement of moderates.

proham diketuai oleh kutubul zaman, yang pernah menuduh kerajaan BN melakukan gerrymandering aka politikal manipulasi dalam pru yang ke 13 dahulu.


manakala global movement of moderates pulak diketuai oleh ceo nya, saifudin abdullah. najib lantik mamat ni jadi ceo pada september 2013.

saifudin abdullah cukup dikenali sebagai individu yang sealiran pemikirannya dengan ambiga dan anwar ibrahim.

dia pernah mengkritik kerajaan kerana tidak adil dalam melayan rusuhan bersih .

siapa pernah lupa bahawa dia jugalah yang dilihat mengiktiraf pelajar yang menurunkan bendera umno di pwtc beberapa tahun lepas.

kenapa najib melantik golongan pemikiran di sebelah sana merupakan satu pertanyaan kerana mereka ini sudah tentunya tidak akan menyebelahi pandangan umat islam dan melayu dalam penggubalan draf RUU.

walaupun RUU masih di dalam bentuk draf, namun isi kandungan, motif dan siapa yang terlibat dalam perencanaan draf RUU ini seharusnyalah wajar diselidiki latar belakangnya terlebih dahulu.

islam pertama.
melayu kedua.
bersambung.

10 comments:

Anonymous said...

Najib tu bangang mana dia tau apa2. PM paling bangang dalam sejarah Malaysia.Yang dia tau,buat apa saja untuk dapat undi cina.

tobeng said...

Ada dua kemungkinan:

1.Ahjib tak tahu apa2,semuanya diuruskan oleh konsultan yg dilantik.Tak tahulah ahjib buat apa..

2.Inilah aliran pemikiran ahjib

Jenderlup said...

NAJIB PERLU BANAK BANYAK BERFIKIR SEBELUM BUAT SESUATU........
THINK THINK AND THINK MAN..................
THINKING ISTHE BEST PLANNING.

Anonymous said...

Bah. Pertama:

Tolonglah NGO-NGO Islam/Melayu ambil Tuan Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami – (lihat di (http://www.bangkit.info/2014/06/ancaman-ancaman-terhadap-kedaulatan.html , Ancaman-Ancaman terhadap Kedaulatan Islam sebagai Agama Negara, Oleh: Mahamad Naser bin Disa) dan Tuan Hj Muzaffar Dato’ Hj Mohamad dan isteri, (Tun) Suzana (Tun) Hj Othman dari Pertubuhan Kesedaran Melayu (lihat di - www.khazanahbendaharaserimaharaja.com dan di http://www.pertubuhankemudi.com/ ) - sbg. Penasihat-penasihat ulung GABUNGAN badan GUAMAN-badan SEJARAH SUKARELAWAN, dlm. GABUNGAN NGO-NGO Islam/Melayu, kerana MUSUH ISLAM sdg. memutar belit undg-undg Syariah/Perlembagaan serta SEJARAH kita, dgn. amat rakus - terutamanya MENGEMBALIkan semangat Malayan Union-DAJAL yg. SEPARUH gagal dulu – yg. ASASnya, adalah utk. menghapuskan terus SEJARAH pemerintahan ISLAM/Melayu di Tanah Melayu ini, yg. diterajui Kesultanan Melayu, dan mengembalikan sepenuhnya legasi Penjajahan British-ZIONIS!

Sebab itu sekrg. si puak PENDATANG KAPIRDAJAL RASIS cuba memutar belit Perjanjanjian 1963, dan yg. terbaru perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 – PENIPUAN yg. dipaksa oleh PENJAJAH British-ZIONIS ke atas Kesultanan Melayu serta rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayunya, utk. menghapuskan SEJARAH Tanah Melayu sbg. bumi ISLAM, termasuk dgn. menghapuskan terus KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Melayu terutamanya berkaitan pemerintahan secara ISLAM, dan dlm. kuasa memberikan kerakyatan (maka sebab itulah BERJUTA pendatang Cina dan India diberi kerakyatan dgn. begitu mudah mengikut Perjanjian ini, yg. berasaskan undg-undg DAJAL, si British-ZIONIS “jus soli”).

Dan si PENDATANG KAPIRDAJAL RASIS juga sedg. MENIPU tentang SEJARAH kita, seolah YAB Allahyarham Tunku Abdul Rahman adalah satu-satunya Bapa Kemerdekaan, dan lebih berkuasa dr. Kesultanan Melayu, dan seolah beliau adalah ‘pencipta’ tunggal Perlembagaan Persekutuan, di samping memuja YAB Allahyarham Tun Hussein Onn sbg. PM yg. ulung kerana kononnya menyokong Tanah Melayu ini sbg. negara sekular – maka ini juga menafikan KUASA EKSEKUTIF turun-temurun Kesultanan Melayu, penglibatan Bapa-Bapa Kemerdekaan tercinta kita yg. lain, terutamanya YAB Allahyarham-Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein serta Tun Dr. Ismail Abd. Rahman, serta KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Islam/Melayu dlm. penggubalan undg-undg Perlembagaan yg. menjaga Kedaulatan SEJARAH ISLAM/umatnya mengikut WASIAT RAJA-RAJA MELAYU, yg. membuktikan pelansungan PERSEKUTUAN Tanah Melayu ini sbg. NEGARA ISLAM, berasaskan SEJARAH berzaman, bumi PUSAKA nenek moyang kita ini.

Lihatlah si PENDATANG Cina RASIS–BANGSAT ni, si pemuja Parlimen British-ZIONIS, yg. asyik begitu rakus MENIPU Tanah Melayu ini sbg. negara sekular melalui EvangeliSStarnya - dan asyik MENGHINA Islam/umatnya termasuk Kesultanan Islam/Melayu kita! Lihat di - http://www.thestar.com.my/Opinion/Columnists/On-The-Beat/Profile/Articles/2014/06/22/Way-out-of-line-The-statements-of-Datuk-Seri-Jamil-Khir-Baharom-the-Minister-in-the-Prime-Ministers/ , Way out of line!, by wong chun wai, June 22, 2014!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

Bah. Kedua:

Dan lihat SEJARAH benar tentang KEDAJALAN Penjajah British-ZIONIS dan tujuan penubuhan “Malayan Union“, di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/pembentukan-persekutuan-tanah-melayu-1948.html , Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu 1948:

Malayan Union yang dibentuk secara rasminya pada 1 April 1946 merupakan penggabungan Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dan Negeri-negeri Selat yang tidak termasuk Singapura, menjadikan 11 negeri semuanya, di bawah satu kerajaan pusat Ianya mengubah status semua negeri-negeri Melayu dari taraf pernaungan/perlindungan British kepada tanah jajahannya. Majlis Perundangan dan Majlis Mesyuarat Kerajaan akan diketuai oleh Gabenor British.

Dalam urusan pentadbiran negeri, seorang Residen British akan mengetuai Majlis Negeri. Raja-raja Melayu pula dihadkan kekuasaan masing-masing hanya kepada aspek keagamaan dan adat-istiadat orang-orang Melayu sahaja.

Buat pertama kalinya undang-undang baru telah diperkenalkan yang memberikan status kewarganegaraan kepada semua orang yang dilahirkan di Tanah Melayu dan Singapura, disebut sebagai JUS SOLI, serta pendatang yang tinggal di sana selama sekurang-kurang 10 tahun daripada 15 tahun sebelum 15 Februari 1942. Selain itu syarat kewarganegara Malayan Union adalah memperakui kesetiaan kepada Malayan Union dan tidak lagi kepada Raja-raja Melayu sebagaimana adat Melayu tradisional.......

Penubuhan Jawatankuasa Kerja dan Jawatankuasa Cheeseman serta pindaan-pindaan deraf perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang mengambil kira tuntutan-tuntutan berbagai kaum adalah sebenarnya strategi British untuk menonjolkan imej kepekaan kepada pandangan-pandangan semua pihak dalam pelaksanaan dasar-dasarnya berhubung dengan masa hadapan semua kaum di Tanah Melayu selepas kegagalan Malayan Union......

Namun kerajaan British juga sama sekali tidak akan berkompromi dalam hal mengembalikan dasar pro-Melayu, iaitu Tanah Melayu untuk orang-orang Melayu sebagaimanya dasarnya sebelum Perang Dunia Kedua dahulu. Apapun kuasa British sedar bahawa walaupun Malayan Union telah terkubur dalam sejarah politik orang-orang Melayu, namun gagasan bangsa Malayan bersatu yang menjadi teras induk kepada Malayan Union telah dapat diberi nafas baru dalam bentuk penganugerahan kerakyatan kepada kaum imigran dalam perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu. Dan British tidak perlu menumpahkan darah sesiapapun demi mencapai cita-cita tersebut.

Realitinya Tanah Melayu kini tidak lagi menjadi milik tunggal orang-orang Melayu dan ini adalah kemenangan kuasa British yang muktamad.

Tetapi lihat bagaimana KUASA EKSEKUTIF Kesultanan ISLAM/Melayu, yg. mendaulatkan PELANSUNGAN turun temurun, PEMERINTAHAN ISLAM di Tanah Melayu ISLAM ini, adalah ASAS undg-undg Perlembagaan, di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/melayu-islam-beraja-mib.html , 7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU:

Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama Malaysia)....

Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini

Kami isytiharkan ISLAM adalah Agama Persekutuan…..

Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

Wasiat Raja-raja Melayu merujuk kepada 7 wasiat yang disampaikan semasa Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada tanggal 5 Ogos 1957.

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

dia tahu GAP.

Unknown said...

ITU ANTARA SIKAP TAK BERAPA CERDIK PM 1 MALAYSIA NI,KITA TAK KATA SEMUA BENDA DIA TAK CERDIK,TAPI DALAM BAB MEMBACA OPERASI DAN TAKTIKAL MUSUH DIA BUKAN SAJA TAK BERAPA CERDIK,TAPI TAK CERDIK LANGSUNG!!,KALAU CERDIK DIA TAK AKAN TUBUH MPKN NI YG RATA RATA ANGGOTA NYA ADALAH MUSUH DALAM SELIMUT DAN MUSUH LUAR SELIMUT KEPADA NEGARA,DAN JUGA PARA PENGKHIANAT

Fikir Tajam said...

Najib has no balls

Anonymous said...

SUKAR JUGAK KALAU HENDAK DINYATAKAN NAJIB TIDAK CERDIK, KERANA TERBUKTI DIA CERDIK, CUMA KITA RASA SANGSI KENAPA PERKARA INI BOLEH TERJADI? adakah ini merupakan perancangan dia sendiri? dan digunakan ini cuma sebagai alat untuk menguji pasaran dan pandangan rakyat, samada rakyat menyedarinya atau tidak, kerana amat mustahil Najib tidak mengenali siapakah Saifuddin? Sekarang bila rakyat sedar, dia buat2 terkejut. itu hanya hendak menguji . kalau rakyat tidak sedar, perkara ini tidak ada halangan terus jalan dan dilaksanakan.

Anonymous said...

Kepada sesiapa yang berkenaan,

Bahawa kami YIP KUM FOOK (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR JALAN 53, DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR & YIP JIUN HANN(YIP JIUN HANN & ASSOCIATES).. LOT 3.55, KOMPLEKS DESA BATU 8, JALAN KEPONG 52100 KUALA LUMPUR ..JAYANTHI DEVI BALAGURU, PENGURUSI PARTI GERAKAN SEGAMBOT, DAN OOI AH BAH(LLB) ..(CHIA OOI SUN & CO.) ADVOCATES & SOLICITORS NO. 48-1, 1ST FLOOR JALAN BRUNEI UTARA OFF CHANGKAT THAMBI DOLLAH, PUDU 55100 KL.

Dengan terus terang nya disini menegaskan:-

1) Untuk menengahkan keadilan undang-undang Negara, hak asasi manusia dan sebuah Negara demokrasi yang sebenar-benar, kami tidak mengentar kepada sesiapa yang cuba menakut-nakutkan.

2) Kami sedia mehadapi pengkhianat di mahkamah
Sekian dimaklumkan, Terima Kasih.

Mr. Lawrence YIP
sui chin choo