IKLAN BERBAYAR

Sunday, October 28, 2012

KOMPLEKS PKNS SHAH ALAM MAHU DIGADAI : SIAL MELAYU DALAM PAKATAN.


kalau nak dikatakan bernostalgia, maka bolehlah aku kata bangunan pkns atau lebih popular dipanggil kompleks pkns shah alam punyai nostalgia besar untuk penduduk shah alam.

dulu shah alam takde apa yang istimewa selain tasik shah alam dan kompleks pkns.

kehadiran dan kewujudan muzium shah alam, perpustakaan negeri shah alam, masjid shah alam, dan pelbagai bangunan baru yang mencanak naik di bandar shah alam merupakan hasil daripada pertumbuhan dan kepesatan ekonomi yang pesat bermula di kompleks pkns shah alam.

kompleks pkns shah alam punyai manafaat besar untuk peniaga melayu.

ada peniaga full time dan ada peniaga parti time.

datang saja ke kompleks pkns waktu nak sambut hari raya sudah pasti akan kedapatan melayu yang padat membeli belah last minit.

pkns ditubuhkan selepas peristiwa 13 may.

apa tujuannya ? tujuannya nak memusatkan dan mengatur semula kedudukan melayu di kawasan perbandaran dan pinggiran bandar.

dato haron inisiatifkan pkns untuk menguatkan kedudukan melayu di bandar utama.

pergilah mana di sekitar shah alam, akan masih kedapatan flat-flat pkns yang msih berpenghuni khas untuk mereka yang kurang pendapatan ekonominya.

hasil daripada penubuhan pkns ni, shah alam antara katalis bandar melayu yang cukup membangun.

lebih membangun bilamana UITM dibina.

kompleks pkns menjanjikan peluang perniagaan yang mesra kepada peniaga dan pembeli.

kalau nak cakap kan bab perbandingan, kompleks pkns shah alam lah satu-satunya pusat perniagaan yang masih dimonopoli oleh peniaga melayu. 

di sekitarnya, terutama di alam sentral, sacc mall semuanya telah dikuasai oleh bukan melayu.

hari ini dah keluar cerita.

melayu pakatan nak jual kompleks pkns .

nak jual untuk apa ?
nak bagi cina meniaga ?
nak bunuh terus peniaga melayu ?
nak lingkupkan peniaga melayu ?

kalau nak jual, apa pastikan sewa yang akan dikenakan itu masih di takuk lama lagi ?

selama BN kuasai negara petaling streets di kuala lumpur tak pernah pun ada cubaan nak dikacau hatta untuk dijual lokaliti perniagaannya.

tapi ini sarip dol samseng kampung melayu pakatan yang diketuai oleh kalid gagap dan ahli parlimen shah alam yang kurang dimasuki oksigen ke dalam otaknya terus melanyak satu-satunya ikon perniagaan melayu di shah alam.

mentadbir negeri cara begini memanglah selalu boleh buat untung.

manakan tidak, jual bangunan demi bangunan lepas tu hujung tahun akaun negeri catat keuntungan.

untung pasal pandai gadai bangunan dan bukannya pasal pandai generate income.

ini baru bab menjahanamkan ekonomi melayu.

belum lagi bab perumahan mampu milik yang tak mampu dimiliki oleh orang melayu.

orang shah alam, tunggu apa lagi ?


56 comments:

Anonymous said...

PRU 13 nnt org Selangor esp Shah Alam undila Pakatan HaramJADAH tu lagi...silap aribulan mau ngr Selangor pon depa gadai....padan muke org Selangor......................

trmasok aq...hu hu hu.......

SAY NO TO PAKATAN HARAMjadah

rizal said...

Pas nak ganti umno......pegi jahanam dgn PAS...nk jaga melayu kunun...

Anonymous said...

Patut la bonus 4 bulan.. Jual bangunan yer khalib.. Lepas nie bini pon dia gadai!!!

Anonymous said...

congratulation !!!!!
teruskan agenda menghalau melayu balik semula ke hutan sepertimana yg telah di mulakan oleh Tokong Racist Cina Lim Kit Sial masa 13 Mei dulu...
Kali ini agenda tersebut akan lebih berjaya kerana yg bekerja untuk menghalau secara halus ini bukan lagi Cina racist tetapi org melayu sendiri....barua barua melayu yg lahir selepas 13 mei...yg tidak tahu apa apa atau pura pura tidak tahu mengenai cerita 13 mei itu....
congratulation !!!!
lets vote for PR in the next PRU13...

Anonymous said...

Bahlul PAS mmg bahlul

Anonymous said...

Dasar Melayu Banjingan TENGIT!! Jual harta cepat2 pasal lepas ni duduk main telor makin puki pasal PR telungkup..bangsat!!!

Anonymous said...

Apa lagi orang Shah Alam? Sudah terang lagi bersuluh?

malayoo mudah lupa said...

Modus operandi dkt semua state yg depa tadbir hampir sama je jual tanah untuk dpt immediate income end of the day malayoo penang n selangor akan terpinggir....memang kabii kushi kabii gamPANG pakatan rompak ni

Anonymous said...



DEMI PENIAGA MELAYU...


jual aset PKNS?

baik jual Iskandar Malaysia dijohor bharu tu.. lagi mahal harganya..

UMNO jual Central Market @ Pasar Seni yg bersejarah KL ke kerabat NS kemudian kerabat NS nak joli duit banyak jual ke towkey singapore .... peniaga melayu bungkus!

Ruang niaga di Twin Towers KLCC simbol kemegahan Madey & UMNO tu... pun demi kepentingan peniaga melayu.. sampai ramai tak mampu... akhirnya perniagaan mampus!

hebat2 UMNO bina ruang niaga melayu dibandar2 ..... bandingkan usaha kecil kerajaan PAS Kelantan untuk beri ruang niaga kpd orang2 Melayu diKB & pekan2 dikelantan..

UMNO pelungkup bangsa?

pru13 undi ABU

Anonymous said...

Elehh anon7:05

Ko pernah nengar cerita bazar tok guru yng premisnya sebesar lubang kubur di kota baru(bukan aku yng cakap orng kelantan yng cakap)

Itulah usaha kerajaan PAS yng akhirnya mencetuskan kontroversi kerana tapak niaga yng sepatutnya menempatkan peniaga pasar lama MPKB akhinya menempatkan kroni PAS.

Cerita bazar tok guru nie panjang tp cukuplah setakat itu untk mengambarkan betapa "isle"nya PAS bila ada ruang buat duit.Berdasarkn ceramah ceramah PAS yng aku pelajari kisah bazar tok guru ini bolehlah diketogerikan sebagai satu yng zalim!

Penghuni syuga pun boleh bertindak zalim ker?muahahahaha.

Tp sedihnya tak pasti ko nie bodoh atau zalim, bangunan Central Market bukan umno yng punya tp UDA.Bangunan kepunyaan UMNO di PWTC.Klu UMNO jual bangunan tu aku setuju dgn ko punya pendapat.


EXpas

Anonymous said...

Kau ni memang banggang tak faham langsung bodoh..aku pun dah tak leh guna bahasa indah. ..jahanam kau ni. .. Jangan nak pusing pusing cerita lah lahabau kau pertahankan dulu yang melayu pegang banyak ni. ..

Anonymous said...

Aik...marah nampak...penghuni syurga mana boleh marah2. ..hehe

Memanglah bodoh menyamakan entiti kerajaan dengan umno.UDA yng memiliki Central Market di katakan kepunyaan umno tak ker bangang namanya lepas tu ko nak kata orang tak faham dan bangang pulak..sat aku nak ketawa..kahkahkahkahkahkahlahkah



EXpas


Anonymous said...

PRU13 NANTI RAMAI RAMAI KITA TOLAK PR BIAR KOTE BENGKOK ATOK TUA PAREE PUNDIK HERO TAMIL JADI BERTAMBAH BENGKOK SAMPAI DIA MAMPOS.

Anonymous said...

pakatan memang sial , sial sampai kiamat !!

aku sumpah mana2 YB melayu yang terlibat dalam menggadaikan maruah dan harta umat islam , harta melayu walau dimana saja akan terhina dan keji hidupnya sehingga nafas terakhir , melayu PAS dan melayu PKR atau melayu DAP , kehinaan atas mereka , PRU akan datang mereka akan dihapuskan !!

Anonymous said...

anon 7.55 pm, 8.26 pm

bila sebut ada orang UMNO tu bermakna kerajaan yg dipimpin umno la ngok!

tak kan bila PAS bina ruaang niaga melayu di bazaa tok guru tu bermakna bangunan milik PAS pulak... ianya milik kerajaan bukan parti... inilah susahnya manusia melayu umno.... semua hak kerajaan nak dijadikan hak umno, semua hak umno nak dijadikan hak ketua2 lanun umno..... semakin lama umno memerintah...... tanah air semakin tergadai masih otak beku lg.....

spesis umno sesat hari ni memang dah lupa agama, bangsa & tanah air.... yg mereka pentingkan adalah poket peribadi masing2....

inilah akibat mendalam bila kemerdekaan & pembangunan tanpa iman & roh agama........

umno bukan untuk melayu lagi.... pru13 undi melayu ABU!!

Anonymous said...

Khalid gagap dah tau dah fakatan pasti akan terlungkup dlm PRU 13 ni, inilah namanya projek perhimpunan sapu "bersih 13" LAS-lAS MINIT, buat duit.. songlap... sebanyak yg dapat.. komisyen bro..Hai.. bertuahlah org selangor termasuk aku.

Anonymous said...

ABU asal bukan umno
ABCD asal bukan cina dap
ABAI asal bukan anwar ibrahim
ABC anuar balun chinadoll ... Kah kah kah

Anonymous said...

Melampau dah tindak tanduk mrk tu. Dah jadi macam harta rampasan perang dibuatnya.

Anonymous said...

Anon 7.05 & 9.33. .... Hati klu dah busuk, umno bagi ko emas sekilo pun dikatakan bagi taik. Pkr yg bagi RM11.00 sebulan dipuja2 bagai tokong.
Tak boleh beza antara intan dgn kaca. Kufur nikmat, Allah dh jauhkan berkat pd setiap rezeki yg kita dpt, pasal tu hati sentiasa x tenteram, sentiasa dengki n sentiasa sakit hati.

Anonymous said...

Arrrrr sekarang ko sudah ada pandai sikit.!

Bila pas bina bazaar tok guru bangunan tu bukan milik parti tp milik kerajaan...tp kroni PAS sudah take over ketepikan peniaga pasar MPKB yg di janjikan akan.Maknanya PAS bertindak zalim dan tak adil.

Jadi begitulah juga dengan Central Market, KLCC bukan umno yng punya.UMNO tiada kenamengena dengan pentadbiran koporatnya.Oleh itu yg ko meroyan apasal?
Cuba ko bagi contoh berfakta yng hak kerajaan jadi hak umno?Nak tau gak sebab aku baru ada hati nak sokong umno pd PRU13.

Takmau sokong PAS lagi sbb Timbalan Presidenya sanggup makan babin

Anonymous said...

anon 10.05

ko ni lg bangap punya budak.

UDA tu sapa yg tadbir / kuasai kalu tk kerajaan pusat UMNO/BN?

ko ni mengaji sekolah dah habis ke lum?

Anonymous said...


perangai UMNO hari macam perangai setan diakhirat nanti... dia akan berlepas tangan terhadap segala 'taik' yg dibuatnya terhadap orang lain..... umno akan kata bukan tanggungjawab kami jika gagal/rosak... tp cepat2 mengaku umno yg tadbir the red warrior bila berjaya.... sedang sikap terbuka kerajaan PAS lah yg masih beri peluang kpd siapa yg layak tadbir pasukan bola kelantan tu.... walaupun umum tau Annuar Musa tu karat UMNO....


inilah yg Tokki Madey kata UMNO tu parti seta yg dikenali.... hehehehehe

Anonymous said...



anon 9.22 pm


PENGKHIANAT RAKYAT

bagus ko bersumpah macam tu....... jika melayu PR korbankan & khinati hak bangsa ni! aku pun akan sumpah mereka didunia dan akan ku tuntut setiap inci dan sen hak rakyat yg mereka khianati itu!

tapi ko tak sebut melayu UMNO, melayu/melanau PBB, melayu PBS, melayu Gerakan, melayu PPP, dll dalam BN yg bersubahat atau khianati berbilium2 ringgit dan ribuan hektar tanah rezab melayu/bumiputera yg hilang????????????

ko senaraikan mana2 aset melayu hilang oleh kerajaan PR
dan juga ko senaraikan hak melayu/bumiputera hilang oleh kerajaan UMNO/BN..

ko BANDINGKAN..... kerajaan PR ke, atau kerajaan BN yg paling banyak penyelewengan / pengkhianatannya kpd bangsa melayu!

aku akan bersikap terbuka.... insyaAllah ... jika dengan fakta & bukti.... aku pilih bukan kerana parti PAS, PKR, PR tetapi aku akan pilih pemimpin2 melayu yg lebih amanah & adil terhadap rakyat... walaupun jika dari UMNO atau DAP sekali pun!

itu amalan aku & keluargaku sejak pilihanraya 1990 lg bila pd 1988UMNO baru ditubuhkan dan S46 ditubuhkan.... dimana pd aku UMNO baru bukan lg didokongi oleh pejuang2 asal kemerdekaan Malaya.... permainan politik UMNO baru pada & selepas tahun 1988 ... mengajar aku & keluarga... bhw UMNO baru sememangnya MENGEJAR KEPENTINGAN PERIBADI & KEBENDAAN TANPA NILAI2 AGAMA & ROH PATRIOTISME....... akhirnya kita hadapi krisis nilai, akhlak & sosial yg meruncing pd hari ni!

Jika mana2 parti dlm PR atau BN yg amalkan budaya politik & budaya hidup yg sama seperti UMNO, maka tanpa ragu2 aku & kelaurga tinggalkan parti tersebut dan mengambil yg lebih baik daripada yg teruk!



FALSAFAH RAKYAT

politik aku adalah politik Islam & Ummah! aku tidak akan syirikkan parti dengan hak Allah taala.Insya Allah.

"Allah didahulukan, Ummah diutamakan"- Pemimpin itu hanya pemegang amanah Allah & Ummah, tiada kemuliaan pemimpin jika khianati Allah, Rasul, Islam & Ummah!

salam iduladha (10,11,12,13 zulhijjah)
Allahu akbar x3!
walillahilhamdu


rizal said...

Apa jaminan sokong PR melayu trjamin........apa cita tanah ybk.....yg drampas PR utk pusat kebudayaan cina....ada hati PAS nk ganti umno..poorahhh

Anonymous said...

artikel ni tak relevan langsung...lebih kpd fitnah...

kalau ye sapa pembeli nya..kat pejabat tanah takde rekod ke?

yg mula citer ni ialah Noh Omar...sial kau Noh main sedap mulut kau je...mmg kau winnable calon lah...

Anonymous said...

Wisma PKNS dll tu milik kjaan negeri sgor lah...bukan milik melayu bukan milik Islam dan bukan milik bapa aku..!!

Anonymous said...

TANJUNG KARANG, 28 Okt (Bernama) -- Tindakan kerajaan negeri menggabungkan lima aset komersial Perbadanan Kemajuan negeri Selangor (PKNS) untuk dipindah milik kepada sebuah anak syarikat milik penuh PKNS telah mendapat persetujuan daripada Perbendaharaan Negara.

ADA PAHAM ??!!! LAIN KALI KALAU TAK PAHAM TANYA...NOH OMAR TU BODOH..KAU PENCACAI2 PUN TAK KAN NK IKUT BODOH MCM DIA..

Anonymous said...




rizal 10.31 pm,


tanah yg kerajaan bn lulus untuk ybk tu ... benar2 untuk rakyat miskin ke... untuk kayakan kroni2 UBN... ada tak tanah ybk yg berpindah milik kpd kroni UBN/ bukan bumiputera.... cuba semak!


kes skandal pkfz tu.... cuba siasat juga si rahman palil, lanun2 umno yg lain selain dari lim leong sik penipu kafir harbi mca kawan parti setan umno tu .......

begitu jugak skandal ternakan udang si noh omar yg cakap besar tu .......

sama juga skandal si mohd zin masa jd menteri kerja raya dulu ....

dan gaji ceo syabas si razali ismail bakal ditabalkan 'MB' selangor tu berbanding kegagalan/kerugian urus kecurian/ kehilangan Non Revenue Water (NRW) air selangor yg besar tu...

ko cuba siasat tengok...

ko banding khalid ibrahim yg berjaya majukan PNB dulu... bagaimana selangor sekarang mampu simpan rezab wangnya rm 2 billion tu....




Anonymous said...



gap

usah cakap besar & dabik dada penuh takabbur yg umno saja jaga kepentingan melayu .....

bahkan melayu lain yg bukan umno pun lebih jujur terhadap hak melayu dalam perlembagaan....


UMNO usah bongkak!-- time-up!





Jasmin chun bie said...

Aku nak komen sikit : pada : "'Anonymous said...
anon 10.05 ": bila aku baca entri kamu yang eya iya je pasal islam, apa yg aku garap ialah semangat parti lebih dari semangat keimanan. ..udah ,udah lah taksub pada parti...Yg hang nak tuntut kat Akhirat tu buat apa??..hang pikirg akhirat main main ke...buat buat hang boleh masuk syurga awal( pasal hang perasaan bagus- Dr Muhaya kata ""budget bagus" ), pasal nak dakwa pemimpin UMNO, terpaksa hang tunggu,jadi saksi...buat buat , apa yang hang dakwa adalah sekadar bahan bukti" hear said"..punah ganah...depa depa dengan hang hang terjun sama...udah udah lah , sahabat -dibulan haji yg baik, pakat pakat berbaik baik dan bermaaf maf lah....SELAMAT KORBANKAN HAWA NAFSU ''''.....

Anonymous said...

Korang kebanyakan masih kecik lagi, kita main badminton kat tengah tengah ruang ada escalator baru tu, masih bru nak siap, tasik pun masih berlalang cam tebu. Kuil depan Sirim yang ada kuda pun masih ada. Memang Melayu PR babi & sial harap mampus semua, PRU13 ni bungkuslah semua kimak kimak Melayu PAS & PKR ni.

Anonymous said...

Memang betul dari dulu, sekarang PAS jarang sangat menyeru terus kepada Allah, asyik kepada parti dia. Yakin kat kuasa tu syirik juga.

Anonymous said...

Berkatalh sesuatu itu dengan datang dr hati yg ikhlas dan jujur tanpa sekelumit dendam dan busuk hati..mana mungkin dibibir inginkn fakta ttapi di sudut hati sudah menjatuhkan hukum terlebih dahulu...dahului takbirrr dengan beristigfar itu mungkin yg lebih berkat..amin.

Anonymous said...

10:15


Klu mengambil kira ko punya mathmetik semua hak negara Malsysia nie UMNO punya sebab PM nya dari UMNO.
Hahaha ko bukan takat bodoh,bahlol pun ada.Akudah kata entiti koporat dan parti dua wajah yng berlainan.Tp atas kebahlolan tahap mahfoz SRP, masih nak putar belit sebab dengkinya dengan UMNO.

Aku berkelulusan ekonomi dari Universiti tempatan, gred 1987.Orang johor.Bekerja sendiri di kawasan elit KLCC yng nilai tanahnya mencecah rm2,000 sekakipersegi.Hanya Melayu subsidi shj yng selalu mengeluh sebab kerajaan tak bagi itu dan ini.Itu adalah antara motto hidup aku.
Saja layan otak bengap korang di blog GAP antara blog politik yng menarik.

rizal said...

Sori la bro....aku dh tkde hati nk sokong PR...selepas PR ambik Alih selangor abis cukai Pintu umah aku dinaikkan....sekali ganda dulu janji nk kasi turun tapi dh senang Len cita.......pegi jahanam sama PR ....hak sama rata boleh blah...

rizal said...

Apa bukti PR bela bumiptura Dan melayu.....klu ko kata bn ..jahat..PR lagi 10 Kali jahat....

rizal said...

Setiap Kali Bloger pro kerajaan mendedahkan keburukkan pakatan rakyat......ada je cai cai PR ni nk bela....woi ..PR .....apa ko ingat PR ni perfect Sgt ke sampai tkde salah takan tkde ckit pun benda buruk pd PR......klu nk tipu pun logik la sikit...rakyat semakin bijak skrg . dulu boleh la korang nk kencingrkencing rakyat........skrg dh tk boleh dh sbb dh byk bloger pro kerajaan dedah kan skandal..PR .......langit tak selalu cerah....

rizal said...

Anon 10.15 tk payah la ko nak berlagak....rezeki masing2 ....ko patut bersyukur rezeki...yg Allah kurniakan pd ko.....tak salah klu gomen nk tlg rakyat.....sbb itu adalah tanggungjawap Mgkin ko antara 1 dlm 10 org yg berjaya dlm hidup..apa guna kerajaan klu tk tlg rakyat.....Kwan aku langsung tk payah bayar hutang MARA...dsbbkan antara pelajar trbaik.......kena beringat skrg ko Bleh mendabik dada....atas kejayaan ko....tapi klu Allah nk tarik balik nikmat dia....baru la ko tahu nk minta tlg kerajaan .....kita sbagai manusia harus bersyukur kurniaan kenikmatan hidup aman damai ...tiada bencana alam...

Anonymous said...

perangai UMNO hari macam perangai setan diakhirat nanti... dia akan berlepas tangan terhadap segala 'taik' yg dibuatnya terhadap orang lain..... umno akan kata bukan tanggungjawab kami jika gagal/rosak... tp cepat2 mengaku umno yg tadbir the red warrior bila berjaya.... sedang sikap terbuka kerajaan PAS lah yg masih beri peluang kpd siapa yg layak tadbir pasukan bola kelantan tu.... walaupun umum tau Annuar Musa tu karat UMNO....


inilah yg Tokki Madey kata UMNO tu parti seta yg dikenali.... hehehehehe

October 28, 2012 10:17 PM
---------------------------------

Ini mangkuk yang patut dihantar kat Afrika baru padan muka.

Ni lah dia manusia bila diberi bantuan dan segala macam tak pernah bersyukur- angkuh kata itu tanggungjawab kerajaan: dapat kerajaan miskin macam kat Afrika padan muka. Masa tu kau lalak la tanggungjawab kerajaan sepuluh ribu kali pun tak guna... tanya duit rakyat mana... duit rakyat mana..

Esok anak kau nanti bila dh besar pun tak payah ucap terima kasih sebab tanggungjawab kau bela anak. Tak perlu nak doakan kesejahteraan kau lepas sembahyang.

Kerajaan ibarat pengurus. Bagi aku kerajaan PR GAGAL sebagai pengurus. Urusan dalaman pun gagal. Apatah lagi tanggungjawab utk urus negeri dan agama.

UMNO tak maksum. Tapi sekurang-kurangnya UMNO singkirkan yg mana tak berkarisma sebagaia pemimpin.

Sebaliknya PAS pilih Mat Sabu berbanding Dr Hassan Ali, Datuk Harun Din atau UStaz Nasha.

Boleh agak mentaliti puak PAS ni ukurannya ditahap mana.

Sekian.

Anonymous said...

Rizal..mu masih dibawah tempurung.

Anonymous said...

Rizal..mu masih dibawah tempurung.

rizal said...

Aku Tanya perfect Sgt ke PR ni...sempurna Sgt ke...

zulhairi b dollah zul said...

Bila mata satu meroyan...

Servant of God said...

Aku heran laaa...

Penjilat2 PR suka kata BN korup... tapi kerajaan2 PR baru pegang tak sampai lima tahun dah jadi macam2.. tailorgate laa.. talamgate laa.. kancil parking gate laa.. lori sampah gate laa..

Terlampau banyak penyelewengan dalam satu masa yang amat singkat, masih nak mendewa2kan PR gak?

Orang kutuk, marah pulak.

Anonymous said...

Suatu ketika dulu Shah Alam menjadi kebanggan orang melayu kini usaha untuk memecahkan tradisi telah jelas kelihatan setelah kerajaan pakatan rabak ini mengambil alih ... tidakkah orang melayu sedar .....

Anonymous said...

mereka kata kerajaan BN ini adalah sekular .. tapi yang peleknya juga kerajaan yang dikatakan sekular ni telah banyak membina masjid , madrasah , maad tafiz , sekolah agama , universiti islam, perbankan islam dan banyak lagi perkara untuk meningkat syiar islam tetapi pas yang memerintah kelantan dah lebih 20 tahun baru bina sebuah masjid dahlah tu dalam kempen asyik ajak permusuhan sesama islam , kata dulu UMNO tu kafir sebab berbaik dengan bukan islam tetapi peleknya juga sekarang mereka ni DAP yang jelas tolak hudud tulah yang mereka sanggup pertahankan dan sanggup pula bertakbir dan berjihad ... apa dah jadi ...

Anonymous said...

Menurut Kamus. Sekular maksudnya memntingkan dunia semata. Tapi Kerajaan buat banyak masjid... sekolah agama, bank islam dan macam-macam... tak terlawan dek pas melainkan berceramah

Anonymous said...

Fakta yang sengaja disembunyikan oleh Noh dan Rosnah adalah 5 aset milik PKNS iaitu Menara Worldwide, Kompleks PKNS Shah Alam, Kompleks PKNS Bangi, Wisma Yakin dan SACC Mall bernilai RM321 juta hanya dipindah milik kepada sebuah anak syarikat baru milik penuh PKNS iaitu Private Real Estate Company (PREC).

Oleh itu, aset-aset ini masih kekal milik penuh PKNS dan tidak dijual pun kepada pihak luar. Industri korporat melihat tindakan Noh ini sebagai satu tindakan politik yang terdesak dan menunjukkan 'ignorance' Noh dan Rosnah dalam hal-hal ekonomi dan bisnes.

Urusan pindah milik aset-aset tersebut akan membolehkan PKNS menjana pendapatan berterusan (recurring revenue) dengan inisiatif penyelarasan aset-aset Kumpulan PKNS. Ini akan terus menjadikan PKNS berdaya saing dan merealisasikan potensi nilai aset-aset yang dimiliki. Aset-aset ini kekal milik PKNS cuma akan diuruskan dengan lebih baik untuk menjana pendapatan yang berterusan untuk PKNS.

Fakta yang turut disembunyikan adalah bahawa keputusan ini diluluskan oleh Lembaga Pengarah PKNS yang turut diwakili oleh Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri. Tindakan Noh dan Rosnah ini seakan-akan mencabar keputusan Kementerian Kewangan dan Jabatan Perdana Menteri yang dikepalai oleh Presiden UMNO sendiri, Najib Razak. Noh dan Rosnah seolah-olah meludah ke muka Najib.

Anonymous said...

GAP.

Duk belek2 blog2 kat laman maya ni saya terjumpa beberaa fakta, lebih kurang mcm ni;

1. Gugusan kg banda dalam, jln sultan, stadium merdeka, stadium negara & pangkalan udara kL (airport pertama d Malaysia).
2. Pengerang d johor. Tanah adat murum, peleiran & danum d sarawak.
3. Kg kerinci & kg pantai dalam telah d transformasi menjadi bangsar south, kg chubadak, kg aman, kg berembang antara kg2 peneroka kl yg dirobohkan & d pindahkan ke flat yg sempit & berpotensi menjadi getho kata tun.
4. kehidupan penan & hutan tropika tertua d dunia (lebih tua dpd hutan amazon & konggo) iaitu berusia 140juta tahun-projek bakun telah memusnahkan hutan & digenangi air empangan seluas singapura. Menunggu laporan alam sekitar pula ape kerosakan banjaran titiwangsa yg mahu d tebuk bg membuat empangan langat 2.
5. sebuah menara komersial seringgi 100 tingkat dgn bangga d namakan menara warisan akan d bina d atas runtuhan stadium merdeka tempat pengistiharan kemerdekaan pd 31 ogos 1957 dgn kos 5 bilion.

Rancangan d atas adalah sebahagian kecil shj dpd ape yg telah d lakukan secara tersusun oleh krj yg d katakan membela rakyat. Ia bermula pd tahun 1991 apabila tun mahathir telah membuat pindaan terhadap seksyen 3(b) & pengenalan seksyen 68A yg baru kedlm akta Pengambilan Tanah 1960 yg mn ia memberi kuasa seluas2 utk kerajaan merampas tanah sesiapa shj bg ape2 tujuan sekalipun. Malah kata "kegunaan awam & kemudahan awam" dlm seksyen 3(b)telah d gugurkan dlm perkataan ini. ia turut membolehkan perampas tidak d cabar oleh mahkamah biarpun mengikut lunas perundangan.

Mangsa pertama: 10,000 org dr 52 buah kg d tanjung kupang, wilayah barat johor meliputi keluasan 26,000 hektar telah d usir dr tanah warisan pusaka utk projek jambatan second link & pembinaan bandar baru wilayah iskandar. (projek ini jg disabotaj sendiri oleh org umno yg tidak mendapat imbuhan - projek pak lah).

kedua: 1993di karpan kedah. seluas 1000 ekar tanah d serahkan oleh kerajaan kepada pemodal arab, syarikat benladin utk projek udang harimau. rampasan tanah tidak mengambik kira permintaan org kg yg mahu menuai terlebih dahulu padi yg sedang menguning. puluhan wanita, kanak2, org kg telah d tangkap polis krn cuba menghalang tanah mrk dr d sodok.

Banyak lg kebobrokan yg boleh d senaraikan seperti pembinaan padang golf yg semakin byk d neg kita & mcm2 lg. jadi untuk menobatkan jaguh bg topik ini sudah boleh umumkan pemenangnya cuma tujuan pemberitahuan ini bukan utk membela hasrat selangor menjual pkns yg belum tahu hujung pangkal cerita & signifikanya tetapi jauh dpd itu terdapat akta semacam ini yg membolehkan pengambilan hak milik warga negara d lakukan dgn cr yg d terima oleh undang2.

Bukan menolak pembangunan tetapi biarlah ia dilakukan secara lestari. saya masih teringat bagaimana pangkalan udara kl d pertahankan oleh tentera kita & komenwel seperti yg d ceritakan oleh ayah, tampa mengambil kira pengorbanan mereka & nilai sejarah, kita menjual tapak tersebut utk tujuan pembangunan.

Kemana artikel ini boleh membawa GAP? tak kemana2 hanya d jawab dgn soalan lain kemudianya & d ikuti kate2 kesat. sekian. ;-)

Anonymous said...

Salam,

Maaf, sedikit teguran bukan cuba menyembunyikan fakta. jika itu maksud anda saya kira anda telah tersilap. Jadi ape yg betulnya? yg betulnya ialah mereka memang tidak tahu tentang fakta tersebut. Yg mereka tahu ialah mengambil sesuatu berita atau isu itu dr prespektif yg menguntungkan mereka & kwn2 sekelasnya shj.

Kerana ape? hanya 1 sebab, nawaitu & rujukan mereka hanya tv3 & utusan shj. Mereka terlupa yg masyarakat kita sudah pandai menilai & belia pula celik it.

jadi saya ingin betulkan anda, bukan mereka cuba sembunyikan tetpi standart mereka memang tidak ambil sesuatu perkara itu dgn jujur & ikhlas. Memberikan alasan mereka menyembunyikan fakta bermakna anda mengiktiraf kecelikan mereka walaupun tdk profesional. adalah lebih mulia menyedarkan mereka dgn mengetahui bahawa kita tahu ape yg dia tidak tahu. perkara yg mereka buat2 tak tahu atau sembunyikn tiada dlm nlog ni tp ade dlm blog2 anti pembangkan lain.

Maaf terkasar, saya terasa guna bahasa kasar menegur anda. kalau ade tercarut minta maaf. salam muhibah

MELAYUJATI said...

Pemimpin Melayu menang celaka, celaka dan celaka sungguh, kerana takut undi bangsa bangsat hilang mereka sanggup menggadaikan maruah Melayu sendiri, inilah pemimpin paling celaka dalam sejarah manusia atas muka bumi ini, orang melayu ini jugalah yang mengangkat mereka menjadi pemimpin tetapi kerana dasar kecelakaan mereka ini lah balasan yang diterima oleh orang melayu. mana2 pemimpin melayu sekarang ini semuanya amatlah celaka sekali kerana tidak ikhlas dalam memperjuangkan nasib orang melayu atas mukabumi malaysia ini. lihatlah sudah 56 tahun merdeka kerana kecelakaan pemimpin melayu ini , orang melayu masih merempat di negara sendiri, pemimpin melayu yang dilantik adalah pemimpin yang buta prinsip, buta penilaian, sebab mereka butalah Malaysia ini aman damai kerana melayu banyak mengalah, kalah memanjang kepada bangsa lain yang tidak pernah berterima kasih atas ke tolakansuran melayu ini malah mereka semakin biadap setelah merasakan melayu telah layu akibat dari kecelakaan pemimpin mereka sendiri. Mana kita akan bergantung lagi kerana rata2 pemimpin melayu semuanya tidak berkualiti dalam mencorak halatuju kaum melayu supaya dapat berdikari atas diri sendiri, umpama seseorang yang diberi kapak atau pun pancing supaya dapat menebang kayu ataupun menangkap ikan , tapi hutan tiada sungai tiada kalau adapun orang punya, macammana nak cari rezeki kalau begitui keadaannya.

Melayu Perak said...

anon 3.13 pm....

berbeza kerajaan pusat ambik tanah untuk pembangunan dan kerajaan lanun pr.....

pampasan diberi kepada rakyat walaupun tanah tak ada geran.....

Anonymous said...

Anon 3:13pm

Setuju.

sayang blog begini boleh mengeluarkan cerita2 fitnah/tidak tepat fakta & kemudian diterima bulat2 oleh melayu muda...

Anonymous said...

Melayu Perak

apa yg Anon 3:33 maksudkan adalah lebih dalam dari pampasan yg kamu cuba agungkan..

Servant of God said...

Anonymous said...

Melayu Perak

apa yg Anon 3:33 maksudkan adalah lebih dalam dari pampasan yg kamu cuba agungkan..

October 29, 2012 7:21 PM

----------------------------

Apa maksud yang dalam tu? Cuba laa citer sikit.

Adakah kamu maksudkan kamu lebih mulia nawaitu kamu kerana tidak bersumberkan TV3 dan Utusan?

Kononnya sudah celik IT, sudah pandai mencari sumber maklumat alternatif, tetapi kenapa penipuan2 oleh Pakatan Rakyat tidak dicaci, malah ditegur pun tidak.

PR siap boleh salahkan BN sebab harga barang naik, lalu penjilat2 PR pun percaya dan mengulang2. Kenapa tidak nampak yang harga barang sebenarnya naik seperti di negara lain? Kan kata dah pandai cari sumber maklumat lain?

Lepas tu tak sudah2 tuduh kerajaan korup. Tetapi bila nyata pemimpin2 PR lebih korup, kenapa diam? Kan kata mahu telus, lestari, dan macam2 lagi?

Apa maksud yang mendalam tu? Hipokrisi kah?

Anonymous said...

xxxxxxx

Same je bn dgn pkr. bn bagi perintah negara tgk lah ape jadi, jgn nk dok kate pr je. umno dah berapa lame memerintah? ape yg anon 3:33 ckp tu betul.

pkr pun same juga, politk sepanjang musim, hari2 politik, tak nampak pun hasil, kot baru lagi ke, tak tulah yg aku tahu pandai buat demonstrasi je. semua nk bg free, byr balik tak mahu, pr reput. bn & pr terjun lombong lah!