Friday, November 9, 2012

AKIDAH BAPAK KEPADA ANAK PUAKA.Nilai-nilai diri seorang manusia terletak pada keteguhan prinsip hidupnya.  Seorang pemimpin hebat wajib mempunyai prinsip yang kuat atau tidak mungkin akan tercatat dalam sejarah sebagai hebat. 

Kerana itu, Adolf Hitler walaupun tercatat sebagai manusia paling kejam tetapi tiada siapa dapat menafikan yang beliau adalah pemimpin hebat.  Walaupun beliau dikutuk kerana kekejamannya, tetapi kemampuannya mempengaruhi begitu ramai rakyatnya, menggerakkan askar-askar yang patuh kepadanya yang percaya dan setia kepada cita-citanya telah melayakkannya mendapat penghormatan tersendiri dalam kategori seorang pemimpin hebat di dunia. 

Hitler tidak berdolak-dalih mahupun menafikan kekejaman yang dilakukan tetapi berdiri teguh atas kepercayaan bahawa apa yang dilakukannya adalah wajar yakni, benar.

Anwar Ibrahim, diketahui sering menyamakan dirinya dengan pemimpin-pemimpin hebat dunia.  Namun, ciri-ciri pemimpin hebat tidak ada dalam dirinya.  Dunia melihatnya tidak lebih sebagai manusia paling rakus yang tergila-gila untuk menjadi Perdana Menteri.  

Anwar tidak mungkin dapat menjadi pemimpin hebat kerana tidak berani berdiri atas prinsip hidupnya sendiri serta mengakui fahaman pluralisme and liberalisme yang dipegangnya. 

Apabila diasak mengenai kenyataan berunsur liberalis iaitu bahawa undang-undang homoseksual adalah lapuk, Anwar pantas menafikannya pula.  Apabila ditekan oleh rakan-rakannya di dalam ABIM mengenai beberapa ucapan dan kenyataannya yang berunsur pluralis, Anwar menafikannya juga.

Malah, sehingga ke hari ini, Anwar masih cuba meyakinkan umat Islam di Malaysia bahawa beliau adalah pemimpin Islam sejati, warak dan alim.  Beliau ke hulu ke hilir mencari peluang bercakap dan berkhutbah di dalam masjid.   Imej isteri dan anak-anaknya yang bertudung banyak membantu mengelirukan orang ramai mengenai warna sebenar hati, budi dan pemikirannya.

Persoalannya, kenapa Anwar tidak mengaku sahaja arah tuju perjuangan liberalnya serta fahaman pluralisnya?  Kenapa perlu berdolak dalih?  Kenapa perlu bermuslihat dengan umat Islam yang menjadi penyokongnya? 

Rekod pergerakan Anwar membuktikan bahawa Anwar berpegang kepada fahaman pluralisme agama dan liberal.   Bukti terkini  ialah kenyataan Nurul Izzah yang selari dengan Majlis Peguam yang menganjurkan Suruhanjaya Antara Agama (IFC) yang menyerlahkan lagi fahaman pluralis dan liberalis yang dipegang oleh bapanya dan mungkin juga seluruh keluarga dan ahli-ahli partinya. 

Matlamat utama IFC iaitu memberikan kebebasan memilih agama dan keluar dari sesuatu agama termasuk di kalangan umat Islam.  Dan ini jugalah yang dikatakan oleh Nurul Izzah iaitu umat Islam juga wajar diberi kebebasan untuk memilih agama lain, atau dalam kata lain, murtad.  Bukankah ia sama saja?

Pandangan Nurul Izzah itu adalah jelas berdasarkan fahaman pluralisme agama yang meletakkan semua agama adalah sama sepertimana yang disebut Anwar dalam ucapannya di London School of Economic (LSE) pada 18 Mac 2010 bertajuk “Religion and Pluralism in a Divided World”, iaitu “tidak penting apa sahaja agama yang anda anuti , hanya berbuat baik dan elak kejahatan.”

Ucapan tersebut menjadi kontroversi, mendapat teguran JAKIM dan meletakkan Anwar dalam keadaan tegang dengan rakan-rakannya di dalam ABIM. 

Sehubungan dengan itu, satu kajian dan diskusi telah diadakan untuk mengenalpasti pluralisme di dalam Anwar dan percanggahannya dengan Islam.  Dari situ, Dr. Muhammad Uthman El-Muhammady, Felo Amat Utama, International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC) telah mengenalpasti 12 dalil yang bercanggah dengan Islam dari ucapan tersebut:
Antaranya: 


1. Menganggap hanya satu agama sebagai benar adalah pandangan yang silap atau tertutup sedangkan agama-agama lain juga benar. Apa juga agamanya, sama ada Islam, Kristian, Sikh, Hindu serta yang lain, saya percaya bahawa kebenaran-kebenaran yang paling tinggi (higher truths) akan mengatasi amalan- amalan semata-mata (mere practice) dan semua ibadatnya berpusat kepada kebenaran yang satu itu (singular truth): bahawa dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali.

2. Memetik penyair Sufi, Jelaluddin al-Rumi yang berkata "Lampu-lampunya berlainan, tetapi Cahaya itu sama, ia datang dari seberang sana; kalau anda terus menerus melihat pada lampu, kamu tersesat; kerana dari sana timbul rupa lahir pada bilangan dan kemajmukan"(The lamps are different but the Light is the same, it comes from Beyond; If thou keep looking at the lamp, thou art lost; for thence arises the appearance of number and plurality).

3. Semua agama mempunyai pertanyaan yang sama iaitu dari mana datangnya manusia? Apa matlamat hidupnya? Apa yang berlaku bila ia meninggal dunia? yang bermaksud persamaan universal (universal concepts) antara semua agama untuk mencari kebenaran, keadilan dan sifat keunggulan.

4. Pada hari ini wujud kebebasan beragama (freedom of religion) tetapi mengenepikan Pluralisme Agama (Religious Pluralism) yang sepatutnya kedua-duanya diperteguhkan sebagai konsep kebebasan di negara-negara yang mengamalkan demokrasi. Memihak kepada satu agama dan mengenepikan agama-agama lain adalah bertentangan dengan semangat Pluralisme Agama. Perkara ini lebih ketara di Timur Tengah dan Asia Tenggara.

5. Al Quran sendiri menganjurkan Pluralisme Agama seperti dalam firman 'tidak ada paksaan dalam agama', maka mestilah perbuatan memaksakan kepercayaan seseorang ke atas orang lain bukan bersifat Islamik. Jika ayat ini ditolak maka kenyataan Al Quran itu tidak mempunyai apa-apa erti.

6. Guru Granth Sahib, Kitab Agama Sikh memberitahu kepada semua manusia bahawa seseorang yang mampu melihat semua jalan-jalan kerohanian (spiritual paths) akan membawa kepada Yang Satu dan akan menjadi bebas merdeka tetapi orang yang menyatakan kepalsuan akan turun ke dalam api neraka dan terbakar di dalamnya. Orang yang berbahagia ialah orang yang disucikan dan mereka akan berterusan tenggelam dalam nikmat Kebenaran.

7. Hari ini, terdapat pemimpin-pemimpin agama-agama dunia tertentu yang terus menerus membuat Perintah-Perintah Eksklusif (exclusivist claims) tentang mereka memiliki kebenaran yang kekal abadi berbanding dengan penerimaan perkara-perkara yang disepakati bersama (commonality) yang mampu menghubungkan semua manusia. Kalaulah kita menerima hakikat bahawa memang terdapat kepelbagaian, maka Pluralisme Agama adalah jawapannya kerana mampu menyatukan. Itulah jalannya untuk membawa keluar daripada kegelapan kepada cahaya, daripada perang kepada damai, daripada kebencian dan kejahatan kepada kasih-sayang dan kebaikan.

8. Kaum muslimin masih lagi berterusan berprejudis; menolak nilai kebebasan bersuara (free speech), kebebasan media (free press), demokrasi, dan kebebasan hati naluri (freedom of conscience). Mereka memandang budaya Pluralisme Agama sebagai satu bentuk konspirasi teragung oleh 'pihak lain', terutamanya Kristian, untuk mengembangkan ajarannya dan menjadikan muslimin memeluk agama Kristian. Pluralisme juga dilihat sebagai jerat untuk menyeluduk masuk demokrasi ala Barat melalui pintu belakang.  Tetapi sebenarnya ini merupakan suatu penyelewengan apabila dilihat menurut perlaksanaan hukum Islam. Di luar daripada kepentingan polisi awam, memang tidak ada kewajipan agama untuk orang Islam mengenakan undang-undang dan nilai-nilai umat Islam ke atas seluruh masyarakat.  Dari segi ideologi, sikap beku dalam pemikiran (rigidity) masih berupa penghalang kepada kemajuan dan islah. Muslimin hendaklah membebaskan diri daripada amalan-amalan lama menggunakan klise dan menjaja-jajanya (cliche-mongering) serta mengenakan label-label kepada orang, dan bergerak melewati kepentingan-kepentingan kelompok yang sempit. Penemuan semula garapan terhadap pluralisme yang asal dalam Islam sangat-sangat diperlukan.

9. Syariat itu bukannya hanya tertulis di atas batu, dan ia mengalami evolusi (perubahan) secara dinamik. Demi untuk mempertahankan moderat, maka unsur utama dalam metodologi Islam mesti dipandang dalam perspektif yang menyeluruh (holistic) yang akan menjadi lebih menarik, mengikut kaedah yang bersifat universal dan kekal abadi.
Ini hanya sebahagian dari 12 hujah utama dalam ucapan Anwar yang mengesahkan bahawa beliau berfahaman pluralisme dengan berpaksikan cara hidup liberal. Ucapan ini telah dimuatnaik ke dalam blognya tetapi dikeluarkan apabila mendapat bantahan JAKIM. 

Kesimpulan di sini ialah, Anwar Ibrahim adalah seorang pemimpin walaupun rakus dan gila-kuasa tetapi tidak cukup ‘jantan’ untuk berdiri teguh di atas fahaman, pendirian dan prinsip dirinya.

Sedangkan pemimpin hebat wajib berani menyatakan apa yang dianggapnya benar dan memperjuangkannya tanpa perlu berselindung atau berlakon.   Pemimpin hebat tidak akan takut pada risiko ditangkap atau kalah pilihanraya, asalkan perjuangannya berjaya menembusi hati dan minda seramai yang mungkin atas kepercayaan yang beliau membawa kebenaran.  

Keengganan Anwar untuk mengakui fahamannnya membawa kita kepada satu kemungkinan iaitu;  jauh di sudut hati, beliau tahu bahawa fahaman itu adalah salah dan sesat tetapi ingin terus mempromosinya kerana ia sesuai dengan jiwanya yang sukakan kebebasan seks mutlak, di samping sesuai dengan kehendak penajanya di barat. 

29 comments:

Anonymous said...

ANUwar BAPAK PUAKA...merupakan tonggak utama kpd kePUAKAan keluarganya...

TOLAK ANUwar PUAKA & KELUARGA JUGA KRONI MRK ..AMAN MALAYSIA...

Anonymous said...

Sebut pasal adolf hitler, Gua teringat yang hitler benci sangat kat golongan homoseksual.

Anonymous said...

Boleh masuk tak boleh keluar mana ada seronok ! Pilih baik-baik jangan masuk tak boleh keluar tetapi ada yang lahir sudah dipilih macam nana ?

Anonymous said...

Tapi lagi bagus nurul izah dari puak2 puaka umgok yang terus menerus menguna kan ugama untuk kepentigan pati yang dah terlalu uzur untuk mendapatkan simpati dari lembu2 belaan umgokkan

Anonymous said...

11:34

Anda adalah contoh bodoh semula jadi yng relevan krn muncul di sini.

Hello bodoh ko pegi mengaji tafsir sampai habis dulu,yng ada jual di pasar malam tu bukan tafsir itu terjemahan la ngok yng nurul gunakan kemudian dia tafsir guna akal.


yatie hussein said...

nasib baik aku dah insaf. lepas kawen kena tarbiah dengan suami tentang situasi sebenar politik Malaysia. sedangkan masa '98 dulu, aku student, hati membara bila anwar dipecat. penuh rumah tampal poster mata lebam dia. aku setuju, imej bertudung wan azizah & anak-anak memang bagi keyakinan yang dia ni bapa yang soleh. ingatkan dialah pejuang agama. rupanya bagi pelingkup lagi adalah... ceh...

Anonymous said...

Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

Anonymous said...

11:34 - kalau tak posting kat sini org tak tau kau dilahirkan dgn sifat bodoh secara semulajadi.

memang parti anutan kau tempat berlonggoknya melayu bodoh dan makin bodoh seseorang itu, makin berpeluang dia dilantik sbg pemimpin parti kau spt. mat sabu & mahfuzz.

Anonymous said...

anon 11:34 - mat sabu tak pelawa kau ke, mlm tadi dia makan babi masak kicap dgn guan eng.

usin said...

TAK ADA PRINSIP YG JELAS, JANGAN BAGI PELUANG LANGSUNG UTK JD PM. TUTUP KASI RAPAT!!!! JGN KASI CHANCE KPD YG PENAKUT DAN KAKI PUTAR ALAM!!!!!

Anonymous said...

11.34AM.. Nurul Izzah pertikaikan dosa pahala yg sudah ditetapkan dlm Al-Quran dan hadith jawabnya memang kena smackdown laaa. Dah tahu murtad tu haram-dosa besar buat apa backing!

Anonymous said...

Nobody can tell me what I can believe or not to believe . I am me . I am free .

Anonymous said...

SPENDERMAN WAHKAHKAHKAHKAHKAH...

Anonymous said...

Anonymous said...
Visit Freemalaysiakini2.com No subscription needed.

November 9, 2012 12:04 PM
_________________________________

PORTAL FOR IDIOTS AND BASTARDS!!!

Anonymous said...

Nurul ramai orang tak suka kau lagi , ini bukan 2008 , yang suka kau pas ngok je .

Pekong Pondan said...

The worst Political AssHole in the world.

Anwar did it in the shitta hole..., shitta hole..., shitta hole...
Anwar did it in the shitta hole..., in Saifuls pretty buttock.

(Song: The three little pigs, check youtube)

Pig 1: Anwar Ibrahim
Pig 2: Lim Guan Eng
Pig 3: Nik Azis

Anonymous said...

Manusia semua adalah sama agamalah menyebab manusia dibahagikan. Agama adalah petunjuk tetapi bukan semua boleh percaya. Terlampau percaya akan menjadi fanatik dan akan bermasalah kepada masyarakat dan dunia. Dunia ini sudah modern jangan terlampau percaya ajaran agama yang kuno. Dunia ini tanpa agama mungkin lebih aman dan damai. Amin......

pok ngah nik ajis said...

Senaraikn kepentingan dan permainan umno dlm melibatkan agama. . .Adakah dipentas ceramah membawa isu agama. . ?

pok ngah nik ajis said...

Are u free to accept xxblue. . !!!!!

pok ngah nik ajis said...

Kalau xde agama, segala perbuatan jgn sebut amin. . Perkataan amin dah tentu dirujuk kpd seseorang yg mempercayai agama. . Bukankah ameen itu bermakna perkenankanlah. . !!!!

Anonymous said...

Untuk pengetahuan semua MELAYU tu bangsa bukannnya Agama. Agama Islam untuk semua bangsa di dunia ini bukan untuk satu bangsa sahaja.

Anonymous said...

Err..babi masak kicap menu guan eng mlm kemarin.mlm td menu dia babi masak tumis belachan..erkkk

Anonymous said...

Betulll....

Hah !!!
Apa lagi...???
Tulis laaa....senaraikan ...

Anonymous said...

Betulll....

Hah !!!
Apa lagi...???
Tulis laaa....senaraikan ...

Anonymous said...


tape video Anuar Berahim membalun cina doll patut disebar luaskan di PERMATANG Pauh.. bIAR mereKA TAHU PErangai sebenar MP mereka..

ATTACK.....

Anonymous said...

Anywar tidak berkeadaan tegang dengan rakan2nya, cuma dengan isteri rakannya, cina doll dan pekerjanya.

Anonymous said...

gud2..loike..pdn muka anugay

Anonymous said...

otak dh sempit nk dpt undi kafir..ckp merapu. jahil xbole diajor.. itula puak pas pencacai pkr dn perkakas dap

Anonymous said...

ini satu pndgan yg idiot..