Wednesday, October 3, 2012

BAR-UA COUNCIL.


MEMORANDUM BANTAHAN
KEPADA
MAJLIS PEGUAM MALAYSIA

Keamanan negara merupakan satu perkara yang tidak boleh dikompromikan bagi memastikan keselamatan, kesejahteraan, keharmonian dan kemakmuran negara dapat  dinikmati oleh seluruh rakyat. Tanpa keamanan, negara akan jadi hura-hara, tyrani, ekonomi akan kucar-kacir, rakyat sengsara, masadepan anak Malaysia jadi tidak ketahuan.

Peranan pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), sejak dari sebelum merdeka telah memastikan hingga sekarang ketenteraman dan keamanan negara ini dapat kecapi hingga ke hari ini. PDRM telah diiktiraf sebagai antara pasukan polis yang terbaik di dunia apabila berjaya menyelesaikan antara 36% - 48% kes jenayah pada setiap tahun. Ini melebihi tahap piawaian INTERPOL iaitu 20 % daripada kes jenayah yang direkodkan setiap tahun.

Berdasarkan pula kepada soal selidik bebas yang dilaksanakan oleh sebuah agensi bebas antarabangsa yang mengukur kepuasan masyarakat terhadap tugas yang dilaksanakan oleh PDRM, sebanyak 70.5 % daripada mereka yang berurusan di pejabat dan balai-balai polis telah menyatakan bahawa mereka berpuas hati dengan layanan yang diterima.

Namun kami amat kesal dengan tindakan sesetengah pihak termasuk Majlis Peguam Malaysia yang bersikap double standard dalam soal keamanan negara ini. Dalam banyak hal Majlis Peguam Malaysia telah mempersoalkan wibawa pasukan keselamatan dinegara ini terutamanya pasukan polis.

Majlis Peguam Malaysia dilihat gagal menyumbang kearah keamanan dan kesejahteraan dinegara ini. Badan ini dilihat sentiasa mencari salah dan mempertikaikan setiap inci tidak tanduk pasukan polis yang sentiasa bertungkus lumus menjaga keamanan negara dan keselamatan rakyat.

Majlis Peguam Malaysia harus bersikap neutral dalam setiap isu, tanpa mengorbankan hakikat bahawa soal ketenteraman, keamanan, kesejahteraan, dan keadilan rakyat serta kemakmuran ekonomi negara menjadi matlamat. Badan ini harus bebas dari cengkaman anasir asing yang cuba menggangu gugat dan irihati terhadap keharmonian dan kemakmuran yang rakyat  nikmati sekarang.

Kami rakyat Malaysia menggesa agar Majlis Peguam Malaysia memperjuangkan kedaulatan undang-undang dinegara ini tanpa memperjudikan nasib majority rakyat yang mahukan ketenteraman dan keamanan negara menjadi kriteria utama kehidupan yang lebih baik dinegara ini.

Kami rakyat Malaysia juga menyokong penuh usaha gigih dan berterusan PDRM untuk menggunakan segala kuasa yang ada didalam undang-undang untuk memastikan ketenteraman, keamanan, keharmonian, dan kemakmuran negara dapat dipertahankan.

PDRM sumber keamanan, ketenteraman dan keselamatan negara.
Yang memperjuangkan ketenteraman dan keamanan negara,


Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS)
Pertubuhan Pribumi PERKASA Malaysia
Jaringan Cina Malaysia (JCM)
Pertubuhan Waris Malaya
4 Justice
Pertubuhan Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI)

2 Okt 2012

11 comments:

Servant of God said...

Barua Council nih nak orang berduyun-duyun berarak depan office dorang, baru dorang nak dengar.

Kan best kalau dapat buang yang paling sial di antara dorang tuh ke laut?

Anonymous said...

This is the report stated in Singapore Straits Times today, 10/3/2012 Tuesday.

Damages for five held under ISA.

Kuala Lumpur – A Malaysian court awarded damages to a group of activists and opposition politicians, ruling that part of their detention under a harsh security law was illegal.
The three opposition politicians and two activists were arrested in 2001 after an anti-government protest and held for up to two years under the Internal Security Act (ISA), which allowed indefinite detention without trial.
Prime Minister Najib Razak recently abolished the law, in a move to gain votes ahead of elections due by mid-2013. Critics say the legislation was abused to curb dissent.
A High Court ruled yesterday that the group’s detention was partially unlawful. The court awarded RM 15,000 (S$ 6040) per person for each day in police custody in addition to other damages, reported independent portal Malaysiakini, citing Mr Hishamuddin Rais, an activist and plaintiff. It said the other plaintiffs were activist Badaruddin Ismail, Parti Islam SeMalaysia assemblyman Saari Sungib, Parti Keadilan Rakyat supreme council member Badrulamin Bahron and its Batu MP Chua Tian Chang, better known as Tian Chua. They were held under ISA by police for up to 60 days for interrogation before being transferred to a detention camp.
Government lawyers can appeal the verdict.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wah! Banyaknya kumpulan pembangkang-pembangkang akan dapat wang ganti rugi. Sudah tentu mereka jadi kaya raya selepas mengadakan tunjuk perasaan anti-government. Sejumlah RM 900,000 ganti rugi kepada mereka, sudahlah bersikap pemberontak, dapat duit percuma ganti rugi, bertambah untunglah jadi ahli tunjuk perasaan, boleh buat banyak demonstrasi lagi, lepas itu boleh jadi politik samseng akhirnya.
Padanlah Majlis Badan Peguam pun suka dan benarkan ramai pemberontak lain. Boleh tembak anggota polis dengan suka hati oleh pehak perompak lanun, dari mana mereka bawa senjata ni?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Anonymous said...

Krn BARua ConSIAL la semakin ramai penjenayah serta pengkhianat negara berani secara terang2an melanggar undang2...

BARua ConSIAL...apa hak penjenayah dan pengkhianat negara shj kah yg perlu di bela dan dilindungi , apa kami rakyat negara ini xperlu punya HAK utk hidup dlm suasana aman dan damai...

BARUA CONSIAL BARUA CONSIAL

usin said...

yang tendang terajang dan belasah polis, bar counsil akan bela bagai nak mampos. kalau polis kena tembak sampai mati, haram bar counsil ambik tahu. terus terang, pada aku majlis loyar buruk ni tak ubah seperti BAR-ua counSIAL!!!

usin said...

yang tendang terajang dan belasah polis sampai pecah kepala, bagai nk gila majlis peguam akan bela. tapi bila polis kena tembak sampai parah dan mati, haram majlis peguam nak ambik tahu. bagi aku majlis peguam hanyalah BARua CounSIAL...

Anonymous said...

Majlis Peguam adalah musuh nombor satu negara,bukan lagi Najis Dadah.Semasa saya di sekolah rendah, komunis adalah musuh nombor satu negara,diikuti dengan dadah kemudiannya.Kini komunis ini penuh di dalam Majlis Peguam dan juga Parlimen.

Anonymous said...

Sebaiknya buat macam General Benny Murdani buat sewaktu pemerintahan Suharto. Tubuhkan skuad penembak mati bagi mereka yang buat onar kepada keselamatan negara. Tembak kasi mampos. Samada buat onar kerana politik atau kesalahan jenayah. Baru mereka tahu langit tinggi ke rendah.

Tengok zaman Suharto sewaktu Gen Benny Murdani laksanakan skuad itu. Semua menikus. Negara aman. Buat apa hak asasi manusia kalau manusia itu sendiri tak tahu diuntung.

Kasi mampos sama mereka semua. Tak kira Majlis Pejuang ke. Majlis Peguam ke. Majlis apa pa ke. Gulung mereka sampai kojol.

Anonymous said...

Aku harap sekiranya Barisan Nasional kalah dalam PRU 13. Tentera akan step in dan ishtiharkan undang2 tentera. Gantong Perlembagaan dan sumbat semua penyangak penyangak dan keldai politik dalam penjara. Biar mereka mampos dalam penjara. Walau macam mana pun kedaulatan Malaysia, bangsa Melayu, Ugama Islam dan Raja Raja Melayu mesti diselamatkan. Allahu Akbar.

Anonymous said...

Majlis Peguam Negara banyak pembelit fakta. Dah tahu salah x nak ngaku.

Anonymous said...


Bro.. Tentera Malaysia bukan diwujudkan untuk terlibat dalam kancah politik.. jatuh bangun politik.. rakyat tentukan..mereka neutral..

kecualilah atas sebab2 berikut:

1. Negara kucar kacir yang dah hilang kawalan.

2. Kedudukan institusi raja2 melayu cuba diruntuhkan..

Anonymous said...
buat bajet dalam jet..

bajet bodoh tak leh pakai

pembangkang jangan terjerit jerit

satu apa pun tak leh pakai..