Thursday, November 15, 2012

PIALA AFF SUZUKI : RAJAGOPAL SILA BERUNDUR !


malam tadi aku tengok bola kat TV.

kata kawan aku di stadium shah alam, jumlah penyokong malaysia yang hadir dalam perlawanan eksperimen dengan hong kong mencecah...

3 ribu orang sahaja, termasuk polis, petugas,peniaga, fru,tukang kutip bola.
3 ribu orang dalam menghadapi perlawanan penting piala aff suzuki tak lama lagi.

daripada puluhan ribu yang menyokong kini tinggal 3 ribu.
apa silap nya ?
mana silap nya ?
kenapa penyokong bosan ?
atau player sudah bosan ?

menilai prestasi pasukan adalah wajar dilakukan pada penilaian semasa, bukannya bernostalgia kepada kemenangan lama.

rajagopal merupakan jurulatih yang dah mati idea. sejak bila dia mati ide ?

sejak dia enggan memahami kehendak kebangkitan penyokong harimau malaya sewaktu perlawanan kelayakan piala dunia tahun lepas.

dalam keadaan kita punyai peluang untuk sekurang-kurangnya melangkah buat pertama kali dalam sejarah peradaban dunia bolasepak malaysia layak ke pusingan ke dua, raja gopal mengeluarkan teori dan tesis nya sendiri.

dia beranggapan proses kelayakan piala dunia bukan priority utama pasukan.
degil rajagopal bermula di situ.

kemudian kedegilan dan besar kepala rajagopal berterusan pada setiap perlawanan persahabatan.

perlawanan persahabatan punyai matlamat untuk memperkemaskan pasukan lantas menaikkan ranking bolasepak malaysia.

namun rajagopal tidak menganggap sedemikian. dia beranggapan perlawanan persahabatan adalah  proses penting dalam melakukan eksperimen first eleven. masa training 24 jam, tak boleh cari first eleven ke rajagopal ?

dek kerana teori eksperimen itulah malaysia telah kalah 3 kali berturut-turut dalam semua perlawanan persahabatan.

kalah dengan vietnam, kalah sekali dengan vietnam dan kalah di tangan thailand.

malam tadi eksperimen rajagopal terus tak menjadi bilamana malaysia seri dengan hongkong 1-1.

sekejap ?

seri dengan hong kong ?
err hong kong ni negara bola sepak ke ? 
messi dan ronaldo lahir di hong kong ke ?
 barcelona tu kelab hong kong ke ?

bukan..semua jawapan salah. hong kong BUKAN negara bola sepak , tetapi negara yang majoriti penduduknya makan kuay teow.

hong kong terkenal pasal jackie chan, jackie cheung,andy lau,aaron kwok dan bukan pasal bola.

namun malam tadi, punyalah payah malaysia nak gigit hong kong walaupun playernya main 10 orang je.

sejak 2 minggu ini, seluruh negara cukup bersemangat dalam mengharungi perlawanan friendly match. england antara negara yang senantiasa fokus dalam berhadapan dengan perlawanan friendly match.

hari ini kedudukan england naik ke tempat 5 dek kerana kerap menang perlawananan friendly match. uruguay yang sebelum ini menduduki kedudukan top 5, jatuh ke tangga 11.

england berjaya menduduki tempat ke 5 bukan kerana berjaya jadi juara world cup mahupun euro, tapi mereka dapat masuk top 5 kerana banyak menang perlawanan friendly.

kerana punyai kedudukan terbaik dunia lah, liga england sering mendapat tempat dalam aksi perpindahan players dari kelab ke kelab.

adakah rajagopal dan FAM punyai otak yang sama macamana FA england fikirkan ?

tidak, dek kerana tidak itulah skuad eksperimen rajagopal dan FAM setengah mampos nak kalahkan hong kong...

ya hong kong, majoriti pemainnya nampak macam  penjual kuay teow dan vcd haram parti time.

malam tadi 3 ribu penyokong hadir. mana pergi 77 ribu yang lain ?

mereka sebenarnya muak dan bosan dengan cara coach dan FAM lakukan terhadap skuad senior bolasepak malaysia, maka dek kerana bosan itulah protes tak datang sokong skuad harimau malaya berlaku malam tadi. 

mana pergi midfield malaysia ?
kenapa safiq rahim perlu turun untuk dapatkan bola dari defend ?

yang paling membosankan apabila HAMPIR SEMUA PLAYER MALAYSIA SUKA SANGAT HANTAR BOLA KE BELAKANG ! TAKTIKAL GAME RAJAGOPAL HANCUR !

apakah 24 jam training di padang kelana jaya tu, rajagopal suruh semua player mahir passing belakang sedangkan gol hong kong adalah berlokasi di depan.

passing belakang punya belakang sampai hong kong boleh dapat gol.
sebulan lepas, malaysia lawan vietnam di shah alam. malaysia kalah 2-0. 
fitness dan akurasi passing player vietnam cukup hebat dan bersistematik. 
rajagopal dan FAM enggan belajar dari situ.
oh aku lupa, ini skuad eksperimen.

piala AFF akan berlangsung tak lama lagi.

terus terang aku cakap , malaysia berada dalam keadaan cukup sukar nak pertahankan kejuaraan kecuali 2 perkara drastik dilakukan.

pertama rajagopal kena berundur.

kedua skuad senior ni tak payah diturunkan , sebaliknya untuk piala AFF suzuki bagi skuad ong kim swee yang jadi wakil malaysia.

pada 7 november 2012 kita dapat satu berita.
kedudukan ranking terbaru FIFA.
malaysia no 162.
hong kong skuad kuay teow no 160.
hehe eksperimen rajagopal ternyata hebat, FAM pun sama sengal.
jap, hong kong atas kita...ya hong kong atas kita beb.
inilah kejayaan eksperimen rajgopal dan FAM.

pada 20hb november 2012, malaysia akan lawan bangladesh.

kalau menang 1-0 aku anggap masih kalah.
kalau menang 2-0 pun aku anggap masih kalah.
kalau seri aku anggap eksperimen berjaya.
kalau kalah .. elok skuad senior tak payah main AFF.

malaysia no 162 kedudukan ranking FIFA manakal bangladesh nombor 167... negara yang selalu banjir, ada pergolakan politik dan penduduk tak cukup makan boleh kurang 5 mata kedudukan FIFA nya dari kita.

rayuan aku, skuad senior tak payah wakil malaysia dalam piala AFF. gantikanlah dengan skuad ong kim swee. rajagopal pergilah ganti alex ferguson yang nak bersara tu.

malaysia negara demokrasi, boleh dipuji dan dikritik.

FAM hanyalah sebuah organisasi. kalau kalah piala AFF, eloklah ramai-ramai berundur.

63 comments:

Zek said...

BETOI, BETOI, BETOI!

Anonymous said...

Diminta penyokong jg tegur dan komen nanti kena gantung 2 1/2 tahun macam datok anuar musa....

Anonymous said...

Buang rajagopal ganti kim siwee

Anonymous said...

ya rajagopal tu elok bersara,jual kacang kuda tepi stadium...

Anonymous said...

ya rajagopal tu elok bersara,jual kacang kuda tepi stadium...

Anonymous said...

ya rajagopal tu elok bersara,jual kacang kuda tepi stadium...

Anonymous said...

Hahaha cauw kuey tiew dan vcd haram..marah benar bro gap di tahun baru maal hijrah.keh keh keh

Anonymous said...

Jangan komen nanti kena gantung,

Anonymous said...

HARIMAU MALAYA TAK SEPATUTNYA DIAJAR BERMAIN MACAMNI. CARA MAIN PASUKAN LAIN DAH BERUBAH TAPI KITA MASIH CARA LAMA. FAM BUKA MATA. RAJOGOPAL HARUS LETAK JAWATAN, KITA GANTI JURULATYIH LAUAR NEGARA.

pemerhati said...

hurm...aku bukan nak sokong siapa2..

aku pun cam cuak tgk diorg asyik kalah...tp aku x brapa prefer dgn cara korg marah2.

sblum ni bola kita mmg hancur kan? tiba2 kita menang piala AFF la..sukan sea la dsb..time tu br buka mata kan? tp siapa jurulatihnya?

skrg tgh time macam ni, marah2 x ingat dunia. APA sumbangan kita sebelum ni?

aku tgk komen2 kt sini --time senang di puji melambung..time susah di buang macam tu je.

Cikgu rokiah said...

Ramai ke surau / masjid....kan awal muharam....mengimarahkan masjid adalah lebih baik dari pegi stadium....bukan selalu pun awal muharam.....bola insya'ALLAH bila2

Unknown said...

experimen gagal....

Unknown said...

eksperimen gagal...

Anonymous said...

Inikan tektik, apabila pihak lawan selepas ini akan memandang rendah pd mlsia, disini mereka akan terperangkap dgn kejutan sebenar dari permain2 mlsia pd perlawanan yg sebenar..rajagopal lebih memahami permain dia der,sbb tu dia jadi jurulatih
...pandangan aku la

Anonymous said...

Yang aku tak suka setiap kali kalah alasannya pemain bermain dibawah tahap sebenar.memang itulah tahap sebenar pemain .

Anonymous said...

Yang aku tak suka setiap kali kalah alasannya pemain bermain dibawah tahap sebenar.memang itulah tahap sebenar pemain .

UAI said...

Tanda-tanda kegagal Raja terserlah

Ustaz Azhar Kemah Keming di Astro KLIK SINI

v
v
v

Iklan Jawatan Kosong Terkini KLIK SINI

ABB said...

sporting la skit, lumrah bersukan ada menang ada kalah.

beri semangat, bukan jatuhkan semangat jurulatih dan pemain

Malaysia boleh

Anonymous said...

Masa depan Rajagopal ditentukan dgn kejayaan dlm pertandingan bukan perlwanan persahabatan...dia adalah jurulatih pasukan...biarkan dia dgn caranya...dia lebih tahu...kau GAP ada sijil jurulatih dr FIFA ke yg nk komen2 ni...aku rasa kau layak jd blogger fitnah je la...tk pyh berangan nk jd jurulatih /sepak lak..

Anonymous said...

knpa setengah org kritik bolasepak msia tak kena tindakan hah?? main politik bodek ke...??

Anonymous said...

aku senang je.. selagi malaysia tdk setra dgn jepun.. xpayah lah kita nk terhegeh2.. rajagopal bukn bgus sgt pon.

adha said...


Mas / Hk

keeper 60 / 40

defender 60 / 40

midfield 20 /80

forward 50 / 50

bola malaysia suck 10 generasi said...

ala 3 ribu tu boleh handle..suruh je puak pas, bershit, anti lynas masuk stadium..boleh ler tambah 3 ribu tu..

bila kalah bola, asyik nak salahkan jurulatih tapi apsal x salahkan pemain..kalau jurulatih ajar betul betul tapi pemain yang main macam gampang, salah jurulatih juga ke?

memang patut ler pemain malaysia naik lemak satu badan macam vavi..main bodoh bodohpun, bukan dorang kena buang tapi orang lain..

semua nak salahkan jurulatih dan FAM..tapi kenapa x berani nak tegur kepala FAM tu? nak pegang FAM sampai mangkat ke?

bazir duit rakyat je traning orang malaysia main bola..main guli je lagi bagus ler..tapi jangan bagi orang politik atau raja raja pegang jawatan..nanti harga guli pun melambung naik dalam pasaran..nanti rakyat gak yang susah hahaha.

Anonymous said...

tolongggg lah GAP...tak payah lah ngko nak salah kan anak kerabat di raja...Raja Gopal.

Kang tak pasal pasal, polis panggil ngko.

Bukan kah ni semua salah Umno dan BN sebenar nya ?

hehehe...

Anonymous said...

tu la orang melayu ni menggelupur x tntu psl..tu bru friendly match..kne la ada tctical..klu msia main 100% bgus mse friendly match..sok time game sbnar AFF bugkus la msia..musuh2 da tau cre prmainan msia utk AFF kli ni..sume Team yg msuk AFF tgh dok kaji & study "How to Beat Msia and pe klemahan2 yer...bru friedly pn..xde bnde la..xde pnyokong pn xde hal..sok game hang pakat la 1 kmpung p stadium sokong..

Kay Own said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

bola sepak malaysia tak akan sampai kemana tetap macam dulu juga selagi pihak atasan FAM tidak diganti.Cubalah pandang ketimur seperi jepun dan korea belajar macam mana mereka menguruskan bola sepak negara mereka...bukan pegang jawatan dan asyik syok sendiri je.

Anonymous said...

Kalau nak membangun dalam sukan terutama bola sepak kenalah terima kritikan bukan menggantung orang yg mengkritik..org kritik kerana ada benda yg tak betul..ibarat kalau tiada angin masakan pokok bergoyang..pada aku sampai bila pun bola sepak negara dok ditahap sama..tunggu dan lihatlah...

Anonymous said...

Ya, aku juga mahu ong kim swee. Walaupun mulut dia lancang, tapi nampak juga hasilnya. Kalau asyik bereksperimen, boleh ke kekalkan kejuaraan..

JawaJohor said...

PASUKAN BOLA SHOULD MOVE IN HARMONY.
WHAN ONE GETSTHE BALL THERE MUST BE 3 OR 4 PLAYERSVAROUNDHIM for easy release OFTHE BALL.
INI TIDAK, NO BODY AROUNDANG MENYEBABKAN BALL CONTROL DIFFICULT, AND LOSE THE BALL TO THE OPPONENT.
MALAYSIA MUST PROVE THEIR TRUE CAPABILITY.

Anonymous said...

Otak KELING Beb. Banyak putar alam

Anonymous said...

PAS Parti Anti Silaturrahim

Anonymous said...

PAS PARTI ANJING SAITAN LAH........SYAITAN TU ALJUBURRI. ANJING TU..................TST LAA.

Anonymous said...

Nasib kau la Raja.... Masa menang dapat pujian melangit langit, bila kalah kena kritik habis habisan.

Anonymous said...

Setiap jurulatih ada strategi sendiri,begitu juga jurulatih Raja,menjelang piala aff .Saya pernah membaca sebuah buku cina kuno tentang strategi perang menentang musuh.Panglima perang ni akan dilihat lemah oleh musuh hinggakan musuh 'over confident'terhadap lawannya,diakhirnya pasukan musuh tewas ditangan panglima tersebut.kemunkinan itu yg strategi yg digunakan oleh Rajagopal.Piala aff tak lama lagi kita tunggu berjaya atau gagal squad raja.salam

bentara guru said...

gap dah mcm pr tukar2..ingat mcm tukar baju ke?
Saye yakin skuad malaysia berjaya.kita perlu berdoa byak...kalau skuad malaysia bwah oks seri dgn hk.ape plak kata gap nak tukar ke!

Anonymous said...

loo,kok bisa..malingsial hanya bisa jadi perogol..

rakab said...

Nak suruh berundur sekarang pun tak guna, sebab kejohanan dah terlalu dekat !

Lepas piala suzuki nanti baru tahu strategi yang dirangkanya menjadi atau tidak. Samada masih Rajagopal atau sekadar Rajagombal [kain buruk] !!

Anonymous said...

beb singapoh tu kau lupe ke kat staduim sendiri tu...

Anonymous said...

Letaklah jurulatih sebagus mana pun..tp kalau pemainnya lari tercacak2,tendang pun capless,lembik mcm caklengkung,asik nak mengatal dgn artis2 sampai longgar kepala lutut..tak guna juga bro

Anonymous said...

england baguih ke bro GAP???

semalam kena ngan sweden....jadi tak best lah ya???

ntahlah...bg aku selagi rajagobal tak kalah di Aff selagi tu dia perlu diberi peluang!!!

apa salah dia???sebagai jurulatih..tahu lah dia wat keja dia bro....

apa pun komen semua untuk kebaikan harimau malaya juga..so chill up!!!

kalau kim swee ambik alih..kalau kalah gak mcm mana???cari coach baru???dan seterusnya bola malaysia kembali ke zaman tanpa apa apa.....sekadar berjanji je...

ada pegawai besar fam kritik raja...tapi takkan tak sedar..waktu bola merudum dulu..dia cabut pi sukan lain..la ni dah pandai melenting konon...

bukan tak leh kritik..fokus aff atau persahabatan????

so tunggu aff dulu kalau nak balun pun!!!!!

Anonymous said...

masa menang semau puji.. lantak ler dia nak try player... bukan game betul pun.... nie org panggil learning curve before actual job....

Coach dah buat sehabis baik.. cuma sebagai penyokong kena lah sabar....
hidup Harimau malaya.. Hidup PM

Anonymous said...

aku tetap sokong rajagobal...masa dia membawa kejayaan..aku memuji dia..jadi masa dia jatuh...aku perlu beri semangat pulak...

TIKI TAKA RED said...

kat malaysia nie.. tak der coach lain yg lebih baik setakat nie....

Insyallah kena sama-sama sabaq no....

England pun kalah.. brazil pun kalah.. spain pun kalah.. tapi penyokong depa tak kecoh mcm hangpa...

mcm hangpa baguih sgt...?? bila menang, dia lah coach terbaik.. bila kalah dlm friendly.. dah sibuk nak suruh resign...

sabaq la no...

hidup harimau malaya.. hidup PM

Anonymous said...


AKU SOKONG RAJAGOPAL NI DISINGKIRKAN JIKA GAGAL DLM AFF NI..

BAGI DIA PELUANG TERAKHIR SELEPAS KEGAGALAN DALAM PRA PIALA DUNIA/PRA PIALA ASIA YG LEPAS..

VISI KITA BUKAN SETAKAT JUARA ASIA TENGGARA JER.. PEMAIN KITA AMAT BERBAKAT PERLUKAN JURULATIH YANG LEBIH BERKALIBER..

TAK TAHULAH JIKA MR PRESIDEN KITA HANYA MAHUKAN KITA BERADA DI TAHAP ASIA TENGGARA SAHAJA..

usin said...

sabo gap, sabo. tengok lepas aff. kalo eksperimen dia gagal barulah boleh desak dia berundur. target dia ialah aff, so tunggu aff selesai. friendly match bukan target tp eksperimen. jgn la sadis sgt, deepavalli pun dia korbankan tak raya. emosi tak membantu, jgn buka dimensi baru utk peminat bola menyerang rajagobal sedangkan aff dh terlalu dekat. hrp lebihkan makan 'sup otak' dpd 'sup lutut' atau 'sup tapak kaki'.

Anonymous said...

DARI PENILAIAN SAYA MALAYSIA AKAN KECUNDANG AWAL MELAWAN SINGAPURA DAN SETERUSNYA TERKELUAR AWAL. KALAU MALAYSIA NAK PERTAHANKAN KEJUARAAN FAM TOLONG PECAT RAJAGOBAL SEBELUM NASI MENJADI BUBUR.

Anonymous said...

Rajagobal , berunder laa secara terhormat . Biar laa Misbun ambil alih .


.

Anonymous said...

malaysia tidak meningkat sbb;

1. tiada set-piece (jurulatih/pengurus tak ajar ke?

2. passing bola tak tepat (kemahiran asas tak lengkap- passing bola mcm nak score gol)

3. tendang bola tak kena cara - mcmana nak rembat, passing, swing, out swinger, in swinger (kalau itu pun tak reti, jadi jurujual mesin jahit singer dah laaa.)

4. ada sorang pemain pertahanan jenis bodoh tak leh nak ajar, muda2 dah bangang, lebih baik jd budak kutip bola tepi padang.

ada lagi...nanti kalu aku komen byk2, ada yg letak jawatan pulak...aku jugak yg kena pikul tugas.

ali said...

Belum apapa dah kutuk bagai....andaian merapu ke parit tp bila berjaya senyum menumpang bangga....x malu ke?
Jatuh bangun bersama...at least record shown. U n ur team had done it well-this is fact and we don't simply measure neither jump into conclusion till the war end.
Jatuh bangun bersama-tanah tumpahnya darah ku!

al -zarqawi said...

Bagi Rajagopal peluang kalau gagal pertahan dan peform poorly maka sewajarnya King Gopal digantikan coach yg lebih berwibawa. Diharap king gopal dan pasukan harimau malaya tidak mengulangi performance world cup qualifier 2014 ketika menag tipis dengan taiwan dan dibelasah 5-3 oleh singapura. Ayuh bangkit Harimau Malaya inilah peluang untuk menebus kekecewaan piala dunia.

Anonymous said...

Sebab itu saya tak suka tengok bolasepak msia ni, kadang tu kesian tgk player yg bagus main mcm nak rak tp end up asyik berlari ke atas jaga gawang sendiri. Tak de pula saya tengok player2 kita ni sentiasa mara ke depan gawang defence dari awal sampai habis. Raja Gopal ni mcm QPR punya coach la..tunggu masa je, Gamaknya besar kepala kot bila dapat piala AFF terus dpt Datuk pastu tak boleh nak kritik harap dia betul. Elok la playerbagus kita merantau jauh, tak guna duk terperok dlm kain Datuk...

Anonymous said...

Tok Rimau Malaya, kau tolong terkam Singapork kat tengkoknya yea.

GAP KEMBALI said...

nampaknya 'eksperimen' aku berjaya.hehe

Anonymous said...

semua staff bolasepak malaysia berundur lah!!!!org malaysia nie kalau di beri pangkat baik pemainkah atau pegawai mana2 pun semua jadi lembik slack. sistem gelaran datuk ke apa ke patut tak payah di amal kan di malaysia nie buat kacau saja. kalau pemain yg ada rasa tak mampu hendak bermain lagi baik beri peluang dengan orang2 yg betul mahu main...baik cari pemain kampung lagi baik...

Anonymous said...

KAKI PEMAIN SENIOR AKU TENGOK DAH SEMAKIN KETAT UNTUK BERLARI, KAWALAN BOLA LONGGAR, HANTARAN DAN UMPANAN MENGELIRUKAN, KEUPAYAAN INDIVIDU HANYA PADA TAHAP SEDERHANA, PERCUBAAN KEGOL LAWAN SERING TERSASAR MACAM TAK PERNAH DILATIH CARA MENENDANG SAJA, MACAMANA MAU MENANG SERI TU PUN DAH KIRA NASIB.

Anonymous said...

AKU DAH MELUAT TENGOK PEMAIN KEBANGSAAN BERAKSI SAKIT HATI DAN BUANG MASA SAJA LEBEH BAIK TENGOK BUDAK-BUDAK MAIN LAGI BAGUS

Anonymous said...

TEMPAT ADIL SAFUAN ELOK GANTI DENGAN ORANG LAIN JARINGAN GOL PIHAK LAWAN SEMUANYA BERPUNCA DARI DIA

Anonymous said...

kalau Malaysia jadi juara lagi kau orang kaki kutuk tak malu ke?

Anonymous said...

"Masa depan Rajagopal ditentukan dgn kejayaan dlm pertandingan bukan perlwanan persahabatan...dia adalah jurulatih pasukan...biarkan dia dgn caranya...dia lebih tahu...kau GAP ada sijil jurulatih dr FIFA ke yg nk komen2 ni...aku rasa kau layak jd blogger fitnah je la...tk pyh berangan nk jd jurulatih /sepak lak.."
November 15, 2012 10:19 AM

"Setiap jurulatih ada strategi sendiri,begitu juga jurulatih Raja,menjelang piala aff .Saya pernah membaca sebuah buku cina kuno tentang strategi perang menentang musuh.Panglima perang ni akan dilihat lemah oleh musuh hinggakan musuh 'over confident'terhadap lawannya,diakhirnya pasukan musuh tewas ditangan panglima tersebut.kemunkinan itu yg strategi yg digunakan oleh Rajagopal.Piala aff tak lama lagi kita tunggu berjaya atau gagal squad raja.salam"
November 15, 2012 3:05 PM

GAP, ko jgn pandai kutuk ikut sedap mulut. Fikir scara strategik. Aku ttp support Rajagobal. Pd aku dia mmg talented strategist. Apapun menang-kalah adat la.

Anonymous said...

KALAU MENANG FIRST GAME DENGAN SINGAPURA NANTI MESTI STADIUM TU PENUH BALIK...

Anonymous said...

SACK THE COACH RAJA'GO' ...WHAT A HUMILIATING DEFEAT!!...Rajago is the one who should be the one given the ultimatum n the boot. WHAT A DISGRACE TO LOSE AT HOME GROUND TO SPORE 0-3 !!...TIME TO RESIGN RAJAGO

Anonymous said...

hahaha gopal buat ekperimen lg kot dlm first gme tu,nma harimau malaya patut kna tukar harimau kpala putih haha..