Wednesday, April 10, 2013

KENAPA RAFIZI GAY DITENDANG KELUAR DARI PEJABAT PETRONAS ??RAFIZI DIBERHENTIKAN DI PETRONAS KERANA TIDAK KOMPITEN.


Rafizi Ramli yang pernah bertugas di Petronas, sebenarnya diberhentikan ataupun ditendang keluar kerana masalah selalu ponteng dan mencuri-curi masa berkempen untuk pembangkang.

Menurut sahabatnya yang masih berada di Petronas, seorang Lulusan Engineer Petroleum dari Amerika, berkata bahawa Rafizi tidak memberikan teladan yang baik semasa di Petronas. Rafizi dikatakan menjadikan Petronas sebagai hak milik keluarganya sdn. bhd. Bukan setakat kes ponteng kerja tetapi juga melibatkan tuntutan palsu.


Apabila Rafizi Ramli dilantik pula sebagai penasihat ekonomi dalam Kerajaan Selangor, Rafizi gagal membezakan antara kepentingan aset kekal, aset sementara dan aset diapungkan. Sebab itulah Rafizi melihat pelaburan dalam Hartanah sebagai merugikan, walaupun ianya dalam kategori kos melepas mengelak kerugian sementara yang bakal ditanggung syarikat induk, selepas ditolak keuntungan kasar melepasi pemberatan margin nasional. Sebab itulah juga Rafizi memecat dirinya sendiri tempohari!

Oleh kerana Rafizi terikat dengan Teori Adam Smith, sama seperti yang digunakapai bosnya Anwar Ibrahim. Rafizi terpaksa menjual aset-aset rakyat Selangor seperti Bangunan-bangunan milik PKNS, Asrama yayasan Selangor di kampung Pandan, "Bailout" dalam isu Talam.

Sebelum diterberhentikan dalam Kerajaan Selangor, Rafizi sempat memperbodohkan rakyat Selangor dengan berusaha menjual aset-aset hartanah seperti padang permainan di Kelana Jaya, aset-aset UNISEL dan yang terbaru turut memperjuangkan Air Selangor untuk poket-poket mereka.

Semua aset-aset di atas ditukar secara cepat dan urusniaga melompat, yakni menghapuskan hutang-hutang sampingan dan digantikan dengan nilai-nilai lebih tinggi daripada paras hutang, untuk mendapat Tunai Segera (Cash). 

Konsep ekonomi marginal dalam mikro ekonomi diketepikan, sebaliknya aspek makro ekonomi dilihat sebagai peluang untuk menambah poket.

Dalam hal ini, Rafizi gagal menghuraikan kenapa Anwar Ibrahim melabur ke atas hartanah bernilai jutaan ringgit yang diduduki keluarganya sekarang. Di atas sebuah bukit tinggi, dikawal oleh puluhan CCTV, bodyguard dan pengawal keselamatan!

Adakah Rafizi mengerah rakyat mempercayai bahawa hartanah peribadi keluarga Anwar itu sedang menyusut nilai dan semakin lama semakin rendah nilainya?

Bagaimana isu Talam di bawah, apakah Rafizi lebih Bijak berbanding Akuntan Bertauliah yang mengaudit Aktiviti Merampok Wang Talam ini. 


Auditor juga detect yang perbezaan baki tertunggak yang direkod dalam buku kedua-dua pihak dapat diselesaikan dengan mengambil kira hutang yang telah dihapus kira oleh SAP sebelum ini. Hutang tersebut adalah dari anak2 syarikat Talam iaitu; Maxisegar Sdn Bhd, Expand Factor Sdn Bhd and ABRA Development Sdn Bhd, yang berjumlah RM15,001,451.90.

Secara ringkasnya, hutang dari Talam ke SAP ialah seperti berikut;

Perkara
Jumlah Hutang (RM)
Hutang Talam Group ke KHSB
178,680,939
Hutang yang tidak Termasuk
48,578,079
Hutang kasar
130,102,860
Hutang oleh Talam Yang Dihapuskira oleh SAP
15,001,452
Hutang bersih Talam ke KHSB
115,101,407

Mengikut perjanjian untuk menyelesaikan hutang bertarikh 3 November 2009 antara KHSB, Permodalan Negeri Selangor (PNSB), Pendidikan Indutri YS Sdn Bhd (PIYSB), TCB dan Kerajaan Negeri Selangor . TCB confirm amount yang tertunggak adalah sebanyak RM391,986,473.00 kepada syarikat berikut;

(i) KHSB - RM115,101,407.00
(ii) PNSB - RM28,208,066.00
(iii) PIYSB - RM248,677,000.00
(Dikenali sebagai "hutang-hutang" pada muka surat seterusnya")

Mengikut perjanjian tersebut, Talam mesti menyelesaikan hutang dalam waktu yang ditetapkan. Kegagalan utk menyelesaikan hutang tersebut menyebabkan Talam dikenakan interest sebanyak 6% per annum terhadap baki yang tertunggak.

Walau bagaimanapun, auditor detect yang interest sebanyak RM58,400,113.79 tidak diambil kira oleh Talam dalam laporan kewangan mereka walaupun hutang tersebut telah dipersetujui oleh pemiutang2 seperti yang dinyatakan di atas. !!! 

Wang ini telahpun masuk ke dalam akaun Khalid Ibrahim dan AnwarIbrahim. Selepas ini Auditer Bertauliah akan buktikan bagaimana Rafizi mendapat persen daripada urusniaga menipu ini.

be da man

17 comments:

Anonymous said...

Aku rasa Blogger GAP ini hanya berkelulusan PMR berdasarkan ulasannya yang tidak masuk akal. Untuk makluman umum.

Anonymous said...

Kalau dah vavi hutan, pergi kat mana pun tetap vavi hutan. inilah spesis2 kurap dan harami, perangai dan gelagat memang musibat, keparat dan lahanat. Dia pikir dunia ini mak bapak dia yg punya, lebih teruk dari khinzir, inilah spesis2 lahanat PgayR, penyokong kuat LBGT yg Rasulullah tidak mengaku umat. Sesiapa yg menyokong dan bersetongkol, nantikan saham dan ganjaran LBGT, laknat Allah.

Anonymous said...

JGN BANDING DGN YG JAUH, YG DEKAT SPT BRUNEI & SINGAPORE X PERNAH TUKAR KERAJAAN KEKAL MAJU SAMPAI SKRG. LIHAT INDONESIA, FILIPHINE, THAILAND DAN BANYAK LG NEGARA ASEAN YG SERING BERTUKAR KERAJAAN, ADAKAH MAJU SPT DI MSIA. APA SUDAH JD DGN BEBERAPA NEGARA ARAB YG MENJATUHKAN KERAJAAN MEREKA?. CERMIN DIRI SENDIRI TU SAMA ADA BODOH ATAU TERSANGAT BODOH DAN PENIPU. PAKATAN BAWAK KEHANCURAN.....

Anonymous said...

LAGI LAGI LAGI....BONGKAR LAGI.
BIAR SEMUA KETAHUI.

JawaJohor said...

ITU LAH MAANUSIA, NAK TUTUP KELEMAHAN DIRI SENDIRI, DEDAHKAN KELEMAHAN ORANG.
ORANG YANG TUDUH ORANG LAIN MENIPU SEBANARNYA DIA YANG PENIPU.
ORANG YANG TUDUH ORANG LAIN KORUP DIA PUN KORUP SEBENARNYA.
TETAPI KALAU ORANG LAIN TUDUH SESAORANG LAIN BISEXUAL............DIA WAJIB BERI BUKTI.

Anonymous said...

http://melanausarawak.blogspot.com/

SALAM BRO..TOLONG LINK KAN....

Tun Teja said...

PKR = Parti Kepala Rasuah

PKR = Pengetua Korapsi Rafizi

Pekong Pondan said...

Rafisi pondan is a man who bother about womens shopping.

Anwar did it in the shitta hole..., shitta hole..., shitta hole...
Anwar did it in the shitta hole..., in Saifuls pretty buttock.

(Song: The three little pigs, check youtube)

Pig 1: Anwar Ibrahim
Pig 2: Lim Guan Eng
Pig 3: Hadi Awang

Pekong Pondan said...

Rafisi pondan is a man who bother about womens shopping.

...

Anwar did it in the shitta hole..., shitta hole..., shitta hole...
Anwar did it in the shitta hole..., in Saifuls pretty buttock.

(Song: The three little pigs, check youtube)

Pig 1: Anwar Ibrahim
Pig 2: Lim Guan Eng
Pig 3: Hadi Awang

Anonymous said...

BETUL KE DIA PONDAN ?

Anonymous said...

pkr menampakkan kerjaan bn korap berlagak sungguh..tpi....

mari pangkah pkr poketan rakyat..

Anonymous said...

Selain muka cekgubard, muka rafizi klu dpt diludah adalah satu kepuasan yg amat sgt bagi aku. Tuiii....

otai Jb said...

Ni sekor lagi tenuk Anu-war, bodoh tahap gaban

Anonymous said...

memang rafizi juara melancap peringkat Pandan....

Anonymous said...

KENAPA NIK AJIS TAK SURUH ANWAR MASUK PAS...AZMIN MASUK...PAS....BIARKAN DIORANG DENGAN TINDAK TANDUK SOSIALIS....KUT UMNO TAK BETUL...TAPI KALAU PKR TAK APA SEBAB TAK TENTANG PAS....YANG ZUL NORDIN AND HASSAN ALI DIPECAT SEBAB TENTANG MURTAD ADA DIORANG KISAH.....IS OK PKR YANG BUAT ....KALAU UMNO YANG BUAT ZALIMLAH...MACAM2....FIKIR2KANLAH

Anonymous said...

Cari nahas kau ni. Sedia la kene saman.

Anonymous said...

"Menurut sahabatnya yang masih berada di Petronas, seorang Lulusan Engineer Petroleum dari Amerika"

kalau betul la die mmg dipecat dari petronas,kenapa x mention sekali nama orang yang digelar sbg "sahabat" tu...

come on bro..aku pon boleh tulis story mcm neh...nama sumber pon ko takut nak tulis...

berani kerana benar...takut kerana salah!!

kalau ko betul2 dapat news ni dr sumber yg benar, dedahkan sumber...