Saturday, April 6, 2013

LIVE PELANCARAN MANIFESTO BN ! SILA REFRESH KAN PC ANDA SELALU !


8 : 53 malam : bacaan doa oleh jamil khir baharom
8 : 59 malam : najib sudah memulakan ucapan.
9 : 04 malam : najib kata ini bukan manifesto, tapi AKUJANJI BN.
9 : 13 malam : najib bagitau akujanji ini dinamakan rakyat didahulukan. rakyat adalah ketua kepada BN.

9 : 20 malam : akujanji bercadang kurangkan cukai individu dan korporat secara beransur-ansur. mencipta 3.3 juta peluang pekerjaan baru.

9 : 25 malam : DI ATAS ADALAH ANTARA DETAIL 
MANIFESTO.

9 : 31 malam : najib berjanji membina 1 juta rumah mampu milik.

9 : 31 malam : BRIM naik rm1200.  bantuan persekolahan dinaikkan. projek highspeed rail KL-SIN, ktm dan rail akan dinaikkan.

9 : 39 malam : agenda luar bandar, jalan luar bandar,bekalan air dan letrik akan dinaik dan ditambah. lebuhraya pan borneo. lebuhraya pantai timur kuala krai-kota baru, lebuh raya pantai barat juga akan dibuat.

9 : 41 malam : bekalan air bersih di kelantan akan dilaksanakan.

9 : 42 malam : pelan induk dasar pendidikan telah siap. akujanji menaikkan kualiti pendidikan. BM,BI , matematik dan sains wajib lulus. wajib lulus BI pada peringkat SPM. pendidikan pra sekolah akan dinaikkan.

9 : 45 malam : isu keselamatan. mengurangkan jenayah. usaha untuk menambahkan unit rondaan motosikal dpd 1k-5k dalam masa 5 tahun. 

9 : 46 malam : memerangi rasuah akan dipertingkatkan. SPRM akan ada comission sendiri.

peruntukan untuk wanita. 30 % pembuat dasar meliputi wanita.

9 : 48 malam : 17 BIDANG MELIPUTI AKUJANJI BN.


10 comments:

Bersatu Demi Bangsa Agama & Negara said...

1. Argentina. Memang pendidkan di negara berkenaan percuma dan terbuka kepada sesiapa sahaja. Tetapi, terdapat banyak kos tersembunyi di negara berkeaan seperti pelajar harus membayar kos pengakutan dan pelbagai kos-kos lain yang mengarut. Pemberian biasiswa di negara berkenaan yang tidak sama rata sebenarnya telah mengabaikan golongan yang berpendidikan rendah untuk masuk ke dalam universiti. 9 daripada 10 pelajar yang memasuki universiti di Argentina datang daripada golongan kaya.

2. Negara dunia ketiga seperti Sri Lanka dan Mauritius mengamalkan pendidikan percuma?

Sebelum nak bercakap mengenai Sri Lanka, fahamkan dulu sistem pendidikan mereka. Hanya 10 peratus sahaja mereka yang layak memasuki university, selebihnya akan terpiggir. Inilah harganya yang perlu dibayar. Mengenai soal Mauritius, hanya orang bodoh sahaja yang membandingkan Malaysia dengan Mauritius. 1,286,340 merupakan jumlah rakyat di sana. Negara mereka pula kecil dan pengajian swasta cuma menjalankan kelas pada hari minggu sahaja memandangkan jumlah pelajar di sana sangat kecil. Jadi, buat apa nak bandingkan epal dengan durian? Sangat tidak adil bukan?

3. Brazil. Ya, pendidikan mereka percuma, tetapi, nah, ambil ni:

"Brazil is known for charging a high tax burden from its citizens and companies established. We will provide an overview of the most common taxes in Brazil, dividing them into Federal, State and Municipal taxes." Rujuk link pada komen saya dibawah.

" Everyday taxes in Brazil: IPVA, IPTU and IPTR!"

4. Bandingkan dengan negara kaya pula? Berapa kerat negara kaya yang ada sistem pendidikan percuma? Denmark? Kadar cukai di negara berkenaan merupakan yang paling tinggi di dunia. Kita perlu bayar untuk sesuatu yang percuma.

5. Turki? Sistem pendidikan negara kita tak ubah macam negara mereka.Turki hanya menawarkan pendidikan percuma pada peringkat sekolah rendah dan menengah daripada gred 1 sehinggalah 12. Serupa dengan negara kita, pendidikan percuma di Malaysia ditawarkan daripada darjah satu sehinggalah ke tingkatan 6 sebenarnya. Dan Malaysia hanya mengenakan 10% bayaran untuk pendidikan tertiaty (universiti, kolej) dengan 90% disubsidi kerajaan.

6. Finland? Saya dah cakap, jangan buat perbandingan epal dan durian. Kita buat sedikit analisis pasal negara Finland. Finland mempunyai 169, 000 orang pelajar dan Malaysia mempunyai 508,256 pelajar yang belajar di IPTA (IPTA sahaja, tidak termasuk IPTS lagi). Malaysia sebenarnya memberikan subsidi sebanyak 95 % daripada yuran pengajian sebenar di IPTA. Pelajar hanya membayar 5 % sahaja. Cukai pendapatan di Finland mencecah 50 peratus ke atas manakala Malaysia hanyalah mencecah 26 peratus maksimun. Dan, kenapa tergamak kalian bandingkan epal dan durian?

Negara-negara yang dibangkitkan oleh Bawini sebenarnya kaya dengan inflasi. Ambil contoh Argentina sudah cukup. 38 peratus inflasi untuk 2 tahun kebelakangan ini. Barang naik sikit kat Malaysia pun dah bising, dan hanya kerana pendidikan percuma, apakah sudah bersedia rakyat Malaysia untuk menghadapi cukai yang tinggi?

Anonymous said...

setuju sangat denagn ulasan diatas..

terbaikkk

Malaysia still the bestttt!!! as long as dibawah kepimpinan BN

Hidup BN...

Rakyat dah tak sabar nak mengundi!!!

Semua negeri akan di kuasai oleh BN lepas PRU 13..insya allah

ABU...Allah Bersama UMNO

Lepas ni, pakatan rosak (PR) akan terkubur

Anonymous said...

LOL WITH OPPOSITION "MANIFESTO BUKAN JANJI"?


SEKALI KENE CHECKMATE DENGAN NAJIB DAAA ^^

"buat apa susah2 buat manifesto kalau manifesto bukan janji?"

XD


Anonymous said...

MANA MAT LIWAT PERGI MALAM NIH? ADA SESIAPA NAMPAK DIA?

gen2felda

Langsi said...

PR umum turun harga kereta... gegak gempita UMNgOk Be-eNd kata negara akan BANGKRAP!

Tup-tup... UMNgOk Be-eNd pun umum manifesto turun harga kereta (Tiru PR)...awat tak takut BANGKRAP ke?
UMNgOk Be-eNd dah BANGKRAP pun... BANGKRAP idea! Lenkali jgn sesekali dok perlekehkan PR... kan dah termalu meniru!

Satu lagi... dok kata Manifesto PR tak realistik, awat tak berani debat?

Setakat berani cakap/hentam sorang2 je...sah la Menteri Wanita, tak berteloq!

Anonymous said...

Alhamdulillah!!!!!!!!
Terima kasih ya ALLAH
Terima kasih BN

Hidup BN

MAMPOS AL JUBURI!!!!!!!

baca oi said...

Agentina dan lain2 tu'..ada crita dia ...ada mat negro muncul disitu...dia meliwat...akhirnya...semua benda dia offer free...(nak jd pm)

pemerintah pulak bongok...dia ikut bg free

komandomelayu said...

langsi!

kakakaka nak muntah baca kempen bodoh piang kau tu!! asyik cakap bn tiru pr?? boleh pegi mabuk le manifesto kepala bapak kau tu bila boleh nak tunaikan!!!

Langsi said...

KoMandul Melayu... dah pergi berurut ke?

Kenyataannya UMNgOk Be-eNd tiru idea PR... PR turun harga kereta BANGKRAP, UMNgOk Be-eNd tak BANGKRAP? ...sama BaNgang je Be-eNd dgn KoMandul Melayu!

Anonymous said...

Hari2 akhir saekor najib dan badak mah!