Tuesday, October 22, 2013

MOHON SEBARKAN FAKTA INI KEPADA MELAYU DAN CINABENG !Pandangan Ye Lin-Sheng BERKENAAN CINA MALAYSIA:

Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari China yang merupakan ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

1.Pengiktirafan orang cina:

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat. Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu"

2.Keangkuhan orang cina:

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina".

3.Perkauman orang cina:

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial. Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis".

4.Penghinaan orang cina:

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu.Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’. Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu"

5.Sikap negatif orang cina:

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka"

6.Isu Tuan Rumah:

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah.

Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta. Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercabar. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina.

"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat.

Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula.Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia.

Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman. Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis"

23 comments:

Anonymous said...

Sebenarnya kelembutan serta ramah mesra orang Melayu dari dulu lagi telah diambil kesempatan oleh bangsa2 pendatang sama ada British,belanda, Portugis,Cina,India dan juga Arab dari zaman dulu lagi.Sifat kita penuh dengan sopan santun , terlalu ingin menjaga hati orang lain, tidak agressive dan sentiasa bertolak ansurlah yang membuatkan bangsa2 pendatang ini mengambil kesempatan diatas kelemahan2 ini. Justeru orang melayu sekarang perlu sedar yang mereka sudah tidak boleh lagi berlembut dan mengalah dari segenap aspek.

Anonymous said...

Memang betul apa yg ditulis oleh penulis ni...

Mungkin bukan semua Cina di Malaysia berfikiran seperti komunis (penulis yg tulis), tapi disebabkan oleh ada org melayu yg menjadi pengkhianat, telah menyebabkan lebih ramai org cina berfikiran komunis...

GREENJADE said...

Salam bro, boleh tak saya share info ni di blog saya?

Anonymous said...

Aku percaya org MELAYU mmg kuat..ORG MELAYU penah mejadi EMPAYAR MELAYU yg hebat satu masa dlu..kita orang MELAYU adalah dari keturunan mereka..

Anonymous said...

ITULAH SEBABNYA SAYA GELAR MEREKA INI CINABABI. TIDAK TAHU ADAT BERTANDANG. RUMAH ORANG NAK DIBUAT RUMAH SENDIRI. MENYODOK DAN MENYONDOL JER..
DAH DIBERI BETIS NAK PEHA. DENGAN SENYUMAN MANIS YANG DIBUAT2... BELAKANG KITA NAK DIRACUNNYA. MEMANG KITA MELAYU IKHLAS MENERIMA MEREKA SEBAGAI SAHABAT, TETANGGA ATAU APA SAJE. TAPI..ADAKAH MEREKA MENGHARGAI APA YANG KITA BUAT?
MEMANG BERTEPATAN DENGAN PERTANYAAN PM DULU. APA LAGI CINA MAHU. BIAR SAYA ULANGI LAGI.. APA LAGI CINA MAHU.
SETELAH DUDUK SENANG LENANG DAN KAYA RAYA LEBIH DARI KAUM SEBANGSA DINEGARA KELAHIRAN, APA YANG ADA DISINI PUN SEMUA NAK SAPU.
MELAYU JANGAN DIASAK. KALAU DIASAK SAMPAI DAH KETAHAP HAD KESABARANNYA. TERIMA AKIBATNYA NANTI.

ABC+BCL SELAMANYA.

anti kominis dan DAPpigs said...

China dari Tanah Besaq Cina pun tak tahan dengan spesis cinabeng kat Tanah Melaya ni.

Itu pun puak PAS-pis-pus terhegeh-hegeh nak kan pengiktirafan Lim Kit Sial dan anak bini puaka dia.

Puak P'Gay'R tak payah cakap lah. Depa tu penuh dengan spesis LGBT kena pulak bertuankan Bang Non Al-Juburi Wal-Liwati dan anak puaka dia yang sorang tu.

Kepada puak-puak cinabeng dan keldai2 DAPpigs tu....kharrk ptuiihhhh

Anonymous said...

MEMANG CINA PENDATANG BABI PENDENGKI. SELAGI MEREKA TAK DAPAT MALAYSIA SAPERTI SINGAPURA MEREKA TAKKAN BERHENTI BERSIKAP KURANG AJAR!!

SAPERTI MELAYU2 BODOH SINGAPURA TERDAHULU DI PERALATKAN DAN DI BANTU OLEH PM MELAYSIA WAKTU MEREKA DIPINGGIRKAN SETELAH MEREKA DAPAT APA YANG DIHAJATKAN.

DI NEGARA SEBERANG TAMBAK RATA2 MELAYU PUNYAI LEBIH RAMAI ANAK DARI CINA. TAPI UNTUK PASTIKAN MEREKA TETAP MEMEGANG NEGARA ITU MEREKA JADIKAN PENDATANG DARI CHINA RAKYAT NEGARA ITU DGN CEPAT DAN MUDAH.

RAKYAT MELAYSIA MELAYU/BUMI SEDARLAH DAN BERSATULAH SEBELOM NEGARA TERGADAI SAPERTI NEGARA SEBERANG TAMBAK.

Anonymous said...

sepatutnya semua cina di malaysia ini sedar ,siapa mereka sebenarnya,menumpang!.tapi kita tak payah kecoh.hanya yg perlu kita tau- ekonomi kuat, cina kuat. jadi ia senjata kita ,tiada ekonomi tiada cina. kepada melayu sejati boikot perniagaan cina,biar mereka sendiri keluar tanpa di halau.diharapkan semua melayu sedar dgn artikel tersebut.buangkan sikap tidak apa.bangun melayu jangan tidor lagi.

Anonymous said...

AHli umno dah lama tau dah. AHlul pas dan pkr je yg x nak tau.

Anonymous said...

KALAU PRU 14 NANTI ORANG CINA MASIH TAK MAHU MUHASABAH DIRI BERMAKNA RAKYAT MALAYSIA AKAN TERIMA MUSIBAH.

Anonymous said...

Jadikan fakta ini sebagai viral dalam media sosial. Sepatutnya fakta ini boleh digunakan untuk menyanggah fakta yang Melayu tiada kualiti sebaliknya cina caunivis dan rasis yang mempunyai kualiti yang buruk.

Anonymous said...

Saya setuju dengan Ye Lin Sheng. Senang cakap, orang cina malaysia ini tak sedar diri dan tak tahu diuntung.

Mudah cakap, mana2 orang cina malaysia yang tak puas hati dengan sistem pemerintahan kerajaan Malaysia ... anda boleh berambus dan balik ke negeri asal nenek moyang anda. Mungkin di sana nasib anda akan menjadi lebih baik. Kami orang melayu tidak akan kemana2 lagi kerana ini lah tanah asal nenek moyang kami.

Kepada bangsa asing (cina dan india) di Malaysia yang rasa tidak selesa tinggal di Malaysia ... " Kalau lu tak selesa, lu boleh belah ".

Ana Muslimah.

Anonymous said...

komen pertama nampaknya..alhamdulillah

betullah kata penulis ni..cinabeng malaysia dah lupa asal usul kerana mabuk dengan kekayaan dr bumi bertuah ni dan dah jadi makin tamak..semuanya nak direbut dari ekonomi sehingga kpd kuasa pemerintahan negara..Islam juga dah berani di robek2..dah lupa siapa sebenarnya pemilik asal negara ni?..siap yang kayakan mereka?..jawapannya kita?..

jadi teruskan JIHAD EKONOMI..teruskan ABC, BCL..org melayu juga biasa berjaya..kita adalah 60% lebih penduduk..ingat tu bangsaku yg tercinta..kita adalah penentu bukan ditentukan..bermuamalahlah sesama Muslim

Anonymous said...

ha ha apalagi CINABENG mahu ?

dah kena belasah dah tu ...

takpaham2 lagi

Anonymous said...

SOKONG BISNES MELAYU SELAMANYA..

Anonymous said...

Bangsa mereka hanya memonopoli ekonomi peruncitan, sedangkan melayu menerusi kerajaan yang diterajui oleh umno memegang sumber ekonomi negara sepenuhnya, kawalan ekonomi inilah yang menjadikan bangsa melayu adalah pemegang tebesar ekonomi negara tanpa mereka sedari, itu sebab kaum mereka nak jatuhkan umno kerana jatuh umno jatuhlah ekonomi melayu, persoalannya sekarang, apa saja info ajenda untuk orang melayu tidak sampai kepada sasaran, dimana silapnya?

Anonymous said...

Teruskan JENTERA TENTERA ANAI-ANAI KITA.

SOKONG EKONOMI BUMIPUTERA DAN ISLAM. BELI BARANG BUMIPUTERA DAN ISLAM.

Anonymous said...

silap kita org melayu juga....cina apek tua bangka nak mampos yg cari besi burok pun kita panggil tokey.....kalau dah hari hari di panggil tokey, memang la jadi tokey...mereka menguasai ekonomi....bukan ka kata kata tu doa???? kita secara tak sedar, mendoakan mereka jadi tokey...!!!

Anonymous said...

boikot cinabeng selamanya.. memang cina dimalaysia lupa diri dan mula nak tonjolkan diri kononnya cina malaysia ni adalah tuan rumah plak.. dah masuk rumah orang tapi ada hati nak halau tuan rumah tapi nak buat macam mana sbb ada melayu yg sanggup jilat juboq cinabeng siang malam.. sbb tu cinabeng semakin kurang ajar..

Anonymous said...

Betoi tuu..ramai cina malaysia macam....tuih..tuih!!!

Anonymous said...

Mydin dgn KR1M yg korang sokong tu pun bnyk jual produk cina DAP, bodoh punya melayu

matt mahzan said...

till to this date I am still unhappy with YB Hishamudin Tun Hussein Onn for apologizing on his action of raising the keris!..this is a symbolic strenght of malays..why should he mellowed down cowardly by the called from those non malays?

Anonymous said...

please put me comment just now as anonymous, thanks!