Tuesday, June 3, 2014

RAMADHAN MENJELANG : KEMPEN BUY MALAY FIRST DILANCARKAN !


ramadhan menjelang.

hakikatnya pada bulan mulia ini, umat islam dilihat lebih berbelanja daripada bulan sebelumnya.

takpe, belanja ikut had dan kemampuan.

yang penting bagi kita, wang umat islam itu mestilah berlegar dikalangan peniaga islam juga.

JANGAN TERTIPU DENGAN NAMA DAN JENAMA MELAYU, YANG HAKIKAT DISEBALIKNYA ADALAH PENYOKONG DAP.

buy malay first akan dimulakan secara agresif oleh kami.

kita kena senantiasa ingat memperingati.

kalau ada melayu pas yang beniaga, takpe beli. tapi sebelum tu cuci otak dia dan bagitau aku beli ni pasal kau melayu.

insyaallah kempen secara konsisten akan dilakukan sepanjang 3 bulan ini.

ingat beli jenama dan kedai orang melayu.

kempen ini mudah..

kami akan senaraikan kedai milik melayu !
kami akan senaraikan jenama barang milik melayu !

TUGAS ANDA...SEBARKAN...
INGAT MANTRA INI...

JANGAN BAGI SESEN PUN DUIT MELAYU JATUH KE TANGAN PENIAGA DAN JENAMA MILIK PENYOKONG DAP SEPANJANG 3 BULAN INI..

AYUH KAYAKAN MELAYU !

16 comments:

Anonymous said...

Aku punya kempen lagi bagus . Jangan beli kat cina , jangan beli kat india dan jangan beli kat melayu . Kurangkan beli barang dan melabur lah duit yang dapat dijimat itu kat ASN .



.

Anonymous said...

Jangan lupa boikot coklat "Cadbury" semua perasa.

Ujian kepada 2 coklat yang tak ada DNA babi tidak mendatangkan keyakinan.

mae said...

kalau kat satu tempat tu belum ada kedai melayu, tapi ada beberapa kedai cina, tumpukan belian pada satu kedai cina sahaja, biar yang lain bankrap.

Salatus Salatin said...

Sokong !

org kg said...

sokong tn..

Anonymous said...

Aku setuju....

Anonymous said...

YES...... Saya sokong dan cuba sebarkan kepada keluarga dan kenalan saya. Cepatlah hantar senarai supaya boleh di jadikan panduan. Shopping untuk bulan Ramadhan dan Raya pun dah dekat. Bagi saya, kalau kedai Melayu jual mahal sikit daripada kedai lain pun saya beli sebab semangat nak tolong orang Melayu. Mungkin dia nak cover 'overhead cost' macam sewa, air dan elektrik.

Ini senarai yang saya tahu setakat ini. Ada lagi ke?
SENARAI BARANGAN MILIK ORANG ISLAM

1. Roti Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Bihun Jati Bernas (Syed Mokhtar Bukhary)
3. Minyak Masak Tiara (FELDA)
4. Minyak Masak Saji (FELDA)
5. Susu Manis Pekat Saji (FELDA)
6. Susu Manis Cair Saji (FELDA)
7. Magge Sajimee Saji (FELDA)
8. Mayonis Saji Mayo Saji (FELDA)
9. Marjerin Pelangi (FELDA)
10. Sos Cili Pelangi (FELDA)
11. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
12. Jem Peanut SunBear (FELDA)
13. Sardin Agromas
14. Sardin Pertima
15. Kopi Hang Tuah
16. Bihun Sufi
17. Mi Kuning Sufi
18. Kuey Teow Sufi
19. Garam Sufi
20. Sos Lada Hitam Sufi
21. Sos Cili/Tomato Sufi
22. Kicap Masin/Manis Sufi
23. Tepung Goreng Sufi
24. Minyak Masak Sufi
25. Telur Cap Sufi
26. Ubat gigi Najwa
27. Ubat gigi Halagel
28. Garam Halagel
29. Tepung gandum Cap Bidara
30. Tepung gandum Faiza
31. Jus minuman Safina
32. Syampoo D'herbs
33. Mydin
34. MyMart (kedai keluaran Mydin)
35. Bihun Kampung

KLmari.

Anonymous said...

ok lets go kita start kempen beli barang keluaran melayu.
kat tempat saya ni dah berlambak flyers perabot jualan hari raya. jadahnya puasa lum menjengah lagi?
WTF!!!

TontoJr

Anonymous said...

teringin nak turut serta tapi boleh ker? apabila kebanyakan barangan utama dah dipegang oleh mereka?
susah nak jumpa minyak peket, tpg dan gula yg dikeluarkan oleh org kita...ni barangan tumpuan utama peniaga pasar malam..cuba kira berapa ribu peniaga pasar malam yg menjana keuntungan mereka...dgn minyak masaknya... dgn yong taufunya...

setau saya kat KL ni cuma ada dua tempat taufufa melayu punya. Satu kat Tmn melawati, satu lg kat Pasar malam Jelatik, yg lain2 Cina punya...melayu amik komisen jer...kalau yong taufu toksah cerita la...berkilat muncung melayu melahapnya...mmg melayu ada keluarkan fishball fishcake tp takleh nak untung bila nak diniaga balik, harga mahal sebab ada lesen "buatan bumiputera"..

kalau yong taufu buatan Cina boleh ambil hutang, bayar ansur2...melayu boleh buat gitu ker nak tolong bangsa?

Anonymous said...

salam tuan pemilik blog.. aku setuju dengan cadangan kau..tapi sebagai peniaga yang selalu berhadapan dengan istilah 'aku beli kerana kita sesama melayu',harap kita boleh selitkan dalam pemikiran kita kadang2 tue janganlah minta discount lebih2..biarlah berpada-pada..itu jer aku nak minta tolong kat pembeli..sebab beli dengan org lain pun kadang2 lebih mahal..kalau dapat sama harga, ok lah tu..kerana peniaga melayu juga selalu di tindas dari segi costing..itu jer la aku nak cakap

Esperalzi said...

Buka setakat 'Buy Chinese Last'. Lancarkan juga 'Bur PAS-PKR Malay Last'. Boikot arangan Melayu PAS-PKR.

Anonymous said...

Sokong!!

Anonymous said...

Cina dah kalah di Telok Intan.
Pastikan cina kalah dalam bisnes pulak.ayuh boikot!!...

Demang said...

Sokong. Camana nak masukkan produk ke dlm senarai ni? Contohnya Minyak Morhabshi yg 100% milik Melayu. Tq bro.

Anonymous said...

Aku memang dah lama dahulu kan Islam, Melayu dan Bumiputra. Cina dan DAPpigs last dan kalau dah tak dak choice. Utamakan Melayu, Bumiputra dan Islam. Buy Chainese Last. Babi dan DAPpigs berpisah tiada.....oink,oink,oink...

Anonymous said...

WALK THE TALK!!!!!