Wednesday, April 27, 2011

PEGAWAI KHAS AHLI PARLIMEN BN BELASAH MUHYIDIN YASIN ?

 ada orang hantor email kat aku. katanya ada pegawai khas ahli parlimen belasah menteri pelajaran ts muhyidin yasin.

aku dah publish keratan FB dia. nama mamat yang belasah ts muhyidin yasin ni 'rizuan ahamad'.

ada orang panggil dia onie.

pegawai khas ahli parlimen mana ?

aku bagi clue.. ahli parlimen ni mangsa belasahan parpukari. kalau benarlah mamat ni pegawai khas ahli parlimen 'itu' maka amat wajarlah kamu dinamakan 'pegawai khas ahli parlimen itu'...typical oxfart !

42 comments:

hilbert said...

hah??? pegawai khas kepada KJ atau Khairy Jamaluddin kan GAP,,,

..padanlah,,,"bapa borek anak rintik"

Anonymous said...

saja mamat nk cari pasal

Anonymous said...

Tu la kebodohan orang kita, tak puas hati apa2 komen kat FB. Apasal tak komplen kat Menteri.

Anonymous said...

KALAU XBLEH KERJA LEBIH DLM GURU BAIK BERHENTI. SEORG BERHENTI 1000 ORG TUNGGU NAK KERJA. INGAT AKUJANJI MASA NAK JADI GURU

Anonymous said...

peruntukan habis pergi ke PERMATA & program yg sewaktu dgn nya. tak cukup lagi ke program utk budak2 "pandai". SBP dah melambak2 di negara ni. sekolah harian dapat hampas aje. ke hulu & ke hilir mewarwarkan kepentingan kokurikulum, tapi semuanya "lip service". kalau penting sangat, hulurkanlah peruntukan! jgn lah suruh guru cari pulak! tak perlu bagi berjuta2 kat SJKC atau SJKT persendirian kalau SRK diabaikan!

Anonymous said...

barua2 KJ hidup mewah. minta siasatan segera.

Anonymous said...

SILAP kerajaan BN juga....kenapalah pilih orang atau anak2 pencacai fuckatan jadi penjawat awam atau guru....Mereka ni Perosak Dasar2 kerajaan...Macam2mreka tuduh..tapi pantang ada peluang buat duit.. habis disapunya.. Langsung takde perasaan t/kasih kpd kerajaan...Kalaulah AKU jadi PM... aku pilih orang2 BN je jadi Penjawat Awam...Habis Cerita..

Anonymous said...

Anon 11:53 AM, aku stuju ngan ko....Ramai geng2 PR pun keje gomen gak....Keje pun bukan rajin mana tapi bila ada peluang buat duit habis disapunya....Aku pernah ckp ngan member aku yg pekat PR, kalau tak puas hati sgt dgn dasar kerajaan sila letak jawatan supaya jawatan tu boleh diberi kepada mrk yg sanggup melaksanakannya tapi takde yg berani....Sebenarnya mereka ini org2 yg malas & tak memberi apa2 kebaikan kpd rakyat.....

hangkedee said...

Kesan ceramah Pas.Mereka bukan ada kerja lain maki hamun ..cakap ...cakap... cakap.kerja Hampas.Cth.ustart azizan."Buat kerja cara islam,Tak Tau"Budaya berpolitik di warong kedai kopi dan main Dam Tolak sehinnga ke petang dalam politaik PAS.

Anonymous said...

agaknya mamat tu sipencacai pkr kot..bini aku cikgu gak..masa sukan sekolah tak balik rumah mcm biasa..bungkus hadiah la..latihan pasukan la...mesyuarat khas k-ko la..xpernah pun merungut...aku makan je la kat kedai mamak..kira tolerate la. ni apa kejadah..keje banyak merungut...duit lambat merungut..yang tak pernah dirungut..pengumuman naik gaji...elaun bayar penuh..ponteng kerja gaji penuh...tak mengajar ikut jadual...GB tak marah...dah banyak makan duit yg tak berapa halal..hati pun jadi gelap nak berterima kasih dan otak jadi penat nak menilai.kesian mak bapak korang..tak merungut pun membesarkan korang..ingatkan mereka dan beri perhatian serta tumpuan pada mereka lagi baik la...

Anonymous said...

hahahaha...bodo2 la dieorg ni..sukan tu kn utk tujuan kesihatan..tgk sekolh2 cine..mak bapak bdk tu xkish pon kuarkn duit demi utk hal2 berkaitan sekolh dieorg...org melayu ni je..kedekt nk mampos..duit beli rokok,tuka sport rim kete,psng astro ade plak...hahahaha..dh la sume tu beli kt tokei2 cine...hai..melayu2...mmg layu btul

ajai62 said...

Assalam Bro

Aku rasa budget dah diberi tapi sekolah-sekolah ni tak pandai nak agihkan budget tu, itu pasal madang tak berduit. mereka tu sekawan beruk yang tak bertuan.

Anonymous said...

Dulu saya sokong UMNO, lepas tu S46 dan kemudia PAS. Sekarang? Sekarang saya sokong mana yang saya rasa memberi faeadah kepada negara. Saya berfikir luar dari kotak dan saya tolak isu-isu remeh dan isu-isu yang tak ada bukti kukuh. Saya benci pada mereka yang mengatakan mereka difitnah tapi pada masa yang sama turut tabur fitnah untuk meniyakan apa yang mereka kata. Puak-puak ni terlalu lama duduk bawah tempurung dan lepas tu tempurung tu pula duduk dalam kotak.... Sampai ke bila-bila pun kita tak maju ke depan. Asyik dok fikir apa yang kerajaan/negara boleh beri kat mereka buka apa yang mereka buleh sumbang kat Kerajaan/negara. Bagi biasiswa/pinjaman ambil, suruh bayar liat dan kata macam-macam lagi pulak tu. PRU nanti gerenti tak pangkah PKR dah huh huh huh... Bagi duduk Parlimen & ADUN asyik sibuk buat ceramah aje. Ceramah pun isi tadak..... Asyik dok menfitnah jer kerja huh huh huh

Anonymous said...

aku pun tentang guru2 ni aku dh naik meluat dh..Kem. Pelajaran dh bg mcm2..naik gaji, naik elaun, bonus tuk pengetua/cikgu/sekolah cemerlang, elaun mengajar bahasa, sains, mathematik dan mcm2 lg..tp msih gak tak ckup2..diorg igt krjaan nk lyn diorg je ke..diorg igt penjawat awam diorg je ke..lps tu nk merungut sana sini..penjawat awam cuti dia cuti, budak sekolah cuti diorg pun cuti jugak..pun nak sibuk lg..tak payahla nk temberang kalau pelajar cuti diorg kene keje..smua auta je..klu 3 bulan plajar cuti 3 bulanla diorg cuti..ada klas tambahan konon..hampeh..tu tak kira klas tuition lg..ajar kat sekolah sambil lewa pastu suruh pelajar dtg rumah diorg waktu mlm utk klas tuition..paksa mak bapak kuar duit..konon bekorban tuk masa, tenaga, jiwa raga la....ptuuiiihh..tu blum kira ponteng, tak masuk kelas, buat kerja luar, masuk politik yg 90% sokong pembangkang..mmg diorg ni golongan yg tak sedar diri dan hipokrit..wek..

Karl said...

Tu sebab kutu2 macam tu keje gomen je. Serius aku cakap, kalau mangkuk2 ni keje swasta macam aku, memang alamatnya dalam trial period je la, lepas tu kene tendang. keje tak perform, bercakap lebih. kasi keje lebih, merungut. bagi gaji lebih, bonus, naik gaji, kemudahan pinjaman rumah, kereta, kawin apekejadah lagi tu senyap je, berbunyi pun tak. tu la pasal duit tak pernah cukup. keje tak pernah ikhlas.

kalau champion, pegi la keje swasta. baru tau langit tinggi rendah.

Anonymous said...

Saya lihat ada perkembangan positif sektor awam terutama sekali LHDN, imigresen dan KWSP. Mereka bertambah cekap, banyak membantu dan kurang songel. Polis terutama sekali patut contohi mereka.... Baru puak-puak pembangkang tak ada alasan nak kutuk. Sepanjang pemerhatian saya, ramai dari golongan guru bekerja bersungguh-sungguhn nungkin segelintir sahaja yang suka buat onar. Masalah sekarang ni rakyat Malaysia (pembangkang)suka komplen. Semua mahu disuap!!! Semua mahu subsidi. Cuba merantau ke negara lain baru kita dapat tahu betapa bertuah kita di Malaysia. Bagi minyak subsidi jual. Bagi subsidi minyak masak.... Seludup ke luar. Kata gomen makan duit rakyat.... Kita? 2 x 5 jugak hu hu gu

Anom 1:15

Anonymous said...

Saya sebenarnya dah naik meluat dengan kita-kita yang asyik nak mengutuk gomen. Kutuk membina no hal lah tapi semua nak dikutuk. Macam la kita-kita ni amat bijak dan layak nak mentadbir negara. Entah-entah nak tadbir rumahtangga pun terkial-kial.

Anom 1:15

Bellus Eruditus Scholaris Malaysiensis said...

Assalamualaikum...
Saya pun seorang guru dan penyokong kuat BN. Mohon menulis kerana saya agak tidak berkenan dgn komen2 yg agak menyinggung perasaan saya sebagai seorang guru. Memang benar ada segelintir yg sedemikian. Bukan semua. Tidak perlu saya senaraikan apa yg saya dah buat sehabis tenaga utk anak2 murid saya dan sekolah. Cuma sepatutnya tuan2 nilai dgn teliti apa yg disebut oleh 'Rizuan Ahmad' itu ada betulnya. Kami bukanlah suka sgt utk komplen. Tapi bila sudah tertekan pada tahap maksima maka sedikit luahan hati pasti berlaku. Bukahkah org2 diatas perlu juga mendengar luahan hati dari kami sebagai 'pelaksana dasar' kementerian. Kalau dah sampai masalah obesiti murid2 kami juga yg kena selesaikan, apa kerja sebenar kami ni? ... Kalau nak ungkit2 pasal gaji tu, gaji kami bukan besar mana pun, tapi bila dah terlalu byk keluar duit sendiri, apa pulak kami nak buat? Sekolah nak kena cantik, program nak kena jalan tapi peruntukan takde. Saya bukan membangkang kerajaan, saya cuma minta KPM fikir2kanlah masalah kami di bawah ni. Lagi satu tak payahlah banding kakitangan swasta dgn kami, cuba dtg sendiri tgk tempt kerja kami macammana, keadaan bilik guru yg sempit yg tempat laluan cuma cukup2 je tu, nama je kami ni golongan profesional. Tapi persekitaran tempat kerja tidak melambangkan keadaan itu.Pen marker, stapler, dawai kokot, kertas A4, pun beli sendiri itu belum masuk kos fotokopi lembaran kerja. Key in data murid pun kami kena beli laptop sendiri. Pekerja swasta ada buat macam tu ke? Urusan syarikat pakai komputer syarikatkan?

Kalau bukan kerajaan yg nak dgr rintihan kami, siapa lagi? Lim Kit Siang? atau Sang Anugerah Tuhan?

Konklusinya, satu je soalan saya... Kerajaan nak menang pilihanraya ke tak nak ni? Jgnlah pula ambil kesempatan atas rasa 'tak-sampai-hati-nak-sokong-pembangkang' saya ni. Tambahan pula tidak semua guru disekeliling saya bersikap seperti saya... Fikir2kanlah...

Selalulah ingat bahawa rekahan yg kecil di empangan boleh menyebabkan empangan pecah yg membawa kepada banjir yg dahsyat.

Wallahualam. Moga saya terus dikurnikan kesabaran yg tinggi.

bulazbujamil said...

Sokong Bellus Eruditus Scholaris Malaysiensis,

Guru2 merungut bila diberi kerja lebih (yang selalunya kurang atau tak ada langsung kena mengena dengan P&P) sebabnya ialah bila dilaksanakan semua tu masa dan kualiti pembelajaran anak2 anda akan terjejas. itu yang paling dirisaukan mereka. tanyalah mana2 guru jawapannya adalah sama.

'core business' seorang guru ialah mengajar & 'main client' ialah para pelajar. tahukah anda betapa terjejasnya pembelajaran anak2 anda bila guru2 x dapat menumpukan sepenuh tenaga semasa mengajar akibat terpaksa melayan kerja2 sampingan?

pasal komen Rizuan Ahmad tu, tanpa mengira siapa pun dia apa yg diutarakan tu patut dinilai secara objektif. tahukah anda walaupun KPM adalah pembuat dasar pendidikan di negara ini, x ramai diantara mereka yg benar2 turun padang dan berupaya memahami masalah guru2 disekolah.

sorry to say dalam banyak perkara yg dilaksanakan, apa yg dipentingkan ialah KPI & performance statistic. dalam dunia sebenar para pelajar masih macam dulu. sebab apa? sila baca perenggan pertama komen saya.

ohh.. BTW dalam pru lepas saya undi BN :)

Anonymous said...

ayo..wa manyak kesian sama lu la Bellus Eruditus Scholaris Malaysiensis. Memang KPM cakap lebih, duit kurang.Tapi jika masalah anak beranak kamu nak dedah seantero, tak bagusla. nampak macam bapak buat salah, bagitau habis seluruh antero..tidak manis la. Ada KKGLM, ada MGB dan banyak lagi kesatuan guru...minta pihak PIBG sekolah ke.. hantar memorandum ke, lawatan hormat ke..kan urusan kaum keluarga tu. ni serupa kes bapak takde duit..suruh kerja.. tapi bagi makan kan?...jangan bising seantero la...tak kan nak malukan keluarga sendiri kot..fikir-fikirkan....hehehe..apahal pun wang gaji dah boleh jolok dah..hehehe

Anonymous said...

aduhla kalu pun tak puas ati mengadu la kat mana2 pihak yng berkenaan...smpai nak kena post kat facebook tu buat apa?sile guna pendekatan yng bijak k...kalau tekanan sngat brenti je la...

DG48 said...

patut di buat undang2.. lepas nih klu sesiapa nk jadi guru.. kene sanggup buat kerja2 dokumentasi selain mengajar.. kalau tak.. tak payah jadi guru.. tak payah mintak KPLI.. tak payah mintak IPG...

Anonymous said...

kery jamban!!!

Anonymous said...

saya setuju dgn komen bellus... org yg tak jd chekgu tak payah pandai2 komen... cakap lah apa saja yg anda nak cakap... tapi hakikatnya anda kosong... syok sendiri.. yg kutuk lebih-lebih tu baik hantar anak ke tapak pembinaan belajar dgn indon mcm mana nak plaster dinding...BTW sy memang tak setuju mamat tu bantai secara terbuka... tapi sy sgt setuju dgn apa yg ditulis...itu hakikat yg hanya cg sj yg tahu.

masa utk cg mengajar banyak terbuang utk cari duit buat aktiviti yg hasilnya anak2 anda jg yg dpt. senang cerita kami ni buat kerja bermati-matian untuk pandaikan ank2 anda semua..tapi anda bantai kami tanpa belas kasihan.sedangkan anda pun tak berapa nak percaya/ tak berapa nak dengar rintihan kami, inikan pulak org2 atasan kami (kementerian) yg bila dtg cuma nak tgk P&p je. kerja2 balaci lain yg diorg suruh buat sampai menjejaskan P&P tu langsung tak ditengok dan tak di nilai.. sadis betul.

kami tetap bersyukur dgn apa yg kami dapat dan sy akan terus berjuang bersama UMNO/BN walaupun sy dihina dan dicerca olh masyarakat yg sebenarnya terhutang budi dgn kami..

Anonymous said...

by puteratahan

helo geng. apa lah korang. kalu nak sokong BN pun be rasional lah sikit. jgn menyokong babi buta. Aku yg hardcore BN / UMNO pun bole faham all d matters.

memang betollah tu apa yg dia kata. apa, salah ke kalu dia nak luahkan kat mana2? patutnya korang selidik kot2 duit buat sukan peringkat daerah tu terseleweng mana2.

Ermmm....pls lah, tk semestinya kita menyokong UMNO / BN, so apa yg org atas buat nak diamkan. Anyway kalu komplen face to face pun jalan ke? kesian aku tgk penyokong2 yg tak tau apa yg dia sokong sgt..!!!

Anonymous said...

by putertahan,

ni lagi satu, bg yg dok kata kerajaan dah bg macam2 kat cikgu. aku yg bukan cikgu nie pun paham wat d situatian happen.

sebenarnya yang korang kata kerajaan dah naikkan gaji cikgu, bagi cikgu elaun, bg mcm2. tu sebenarnya salah faham aje.

KERAJAAN TAK BOLEH NAIKKAN GAJI CIKGU SESUKA HATI ATAU BAGI BONUS ATAU BG MCM. KENAIKAN GAJI SEMUA DITENTUKAN OLEH JPA. KALU CIKGU NAIK, KUMP PERKHIDMATAN LAIN PUN AKAN MEMEKAK UTK DINAIKKAN GAJI!!

Yg sebenarnya cikgu tak naik gaji tapi, cikgu diberi insentif tertentu. cth, cikgu pakar, cikgu cemerlang, pengetua/guru besar terbilang. So hanya imbuhan tertentu dan segelintir sahaja yg diberi. Tidak melibatakan semua cikgu.

Kalu korang nak tau, DOKTOR, DOKTOR GIGI DAN PEGAWAI FARMASI LAH yg naik mencanak2. walhal pekerja gomen lain dapat gaji biasa aje.

Korang tau tak???? Doktor yg berkhidmat atr 8-11 tahun terus akan melompat dari gred 41 ke gred 44 dgn gaji lebih 10K. Meansss pada umur purata 30-34 doktor2 muda ni sudah gaji lebih 10K berbanding CIKGU dan keja gomen lain mcm tentera yg gaji atr 2500-3000 aje pd umur atr 30-34!!!

SO ADIL KE DASAR MACAM TUE? so nak cakap guna kepala otak!!!!

Anonymous said...

by putertatahn,

so salah taip, melompat terus dari gred 41 ke 54. Bukan 41 ke 44. typing error. hehe

Anonymous said...

Lain kerjaya lain la gaji dan lain la tanggungjawab.. Nak gaji tinggi..... Belajar bersunguh-sungguh masa sekolah dan ambilah jurusan perubatan (kalau layak). Tak senang nak jadi senang.

Anonymous said...

Apa pun..... guru ajar murid jadi pandai. Murid pandai masuk U ambil jurusan perubatan dan jadi doktor. pusing-pusing kita sama-sama bantu membantu.

Anonymous said...

Ada orang cakap saja pandai... Semua tak betul kecuali dia saja yang betul.

Anonymous said...

JANGAN JJADI BODOH..

KITA SEDANG BERGELUT UNTUK MEMASTIKAN ORANG MELAYU MASIH BOLEH BERSUARA..

JANGAN PIKIR DUIT JER..

Anonymous said...

to anynymous...

sape kata nak jadi doktor kena belajar tinggi2, dapat SPM 12A1. kalu tak paham jgn dok mengomel.

KALU NK TAU BELAJAR SAINS TULIN DAN KEJURUTERAAN LAGI SUSAH BELAJAR DOKTER..PAHAM????

My super super senior docter pun bagi tau...yg buat dokter bergaji besar n susah masuk U tu sebab tempat yg teramat-amat terhad disamping kos yg teramat-amat tinggi disebabkan sistem dan instrumen yg teramat-amat delicate n sensetif. PAHAMMMM???

kalu kemudahan tempat banyak, so melambak bijak pandai kita boleh belajar dokter tau tak! org dulu2 pun lebih percaya dresar dari dokter. tak percaya? tanya tok nenek korang!!!! actualy bukan susah pun coz dokter compare yg lain2...lain kali kaji dulu dalam2 sebelum cakap!!!

BUT DONT WORRY, DALAM TEMPOH 5-10 TAHUN LAGI DOKTER2 NIE DAH BERSEPAH2...COZ DAH RAMAI ORG MAMPU BELAJAR KAT DALAM DAN LUAR NEGERI...MASA TU NO DEMAND AT ALL....!!!!

by puteratahan

YG AKU TAU DASAR GAJI PERKHIDMATAN AWAM NIE BYK YG TK FAIR...

Anonymous said...

sebut tang Gaji Mahal je...kerja Doktor....awat.?!!! berniaga goreng pisang tak boleh jadi kaya ke?!!!

Anonymous said...

mak aku bukan setakat jual goreng pisang...goreng ubi ada...goreng tapai..goreng cempedak...gorek cocok kodok...TAPI TAK KAYA-KAYA pun....

Anonymous said...

point sekarang untuk apa guru tu nak post masalh tu dkat facebook?...tak boleh la nak post mende g2 untuk public viewer...guna la pendekatan yng bijak...

Anonymous said...

sekarang nak bearak pon post kat facebook.....

Anonymous said...

guru2 pemalas ramai kaki MC..

Bellus Eruditus Scholaris Malaysiensis said...

Salam Saudara2...
banyaknya response. Walaupun ini kali pertama saya response di dalam blog GAP ini. Bukan mencari sokongan namun pada yg menyokong terima kasih saya ucapkan kerana mamahami. Pada yg tak menyokong tak apalah. Mungkin anda belum faham benar ruang lingkup profesyen keguruan. Saya juga mungkin tidak faham kerjaya2 yg lain. Ada juga yg terus menuduh ramai guru kaki MC. Namun saya rasakan kenyataan itu bukanlah bersandarkan kajian ilmiah dan ia hanya tanggapan liar semata. Kalaulah anda cuba lakukan satu kajian kes dgn menemubual guru2 yg dikatakan kaki MC itu mungkin anda boleh menemukan jawapan sebab2 mereka menjadi begitu (kecuali cikgu yg bantu bini dia berkempen tu lah ;-)). Kemudian buat kaedah pemerhatian pula, saya pasti keputusannya menarik. Bukan itu sahaja, pergi ziarah sekali bekas2 guru yg berada di bilik rawatan Tg. Rambutan di sana. Dan sedekahkan Al-Fatihah pd yg telah tiada setelah berada di dalam keadaan tekanan yg tidak dpt ditanggung. Saya rasa tidak salah kalau mana2 guru meluahkan apa yg ada di fikiran mereka. Biarlah... itu salah satu cara mereka menguruskan stress yg dialami. Lagipun mungkin mereka inginkan perhatian dari peringkat yg lebih tinggi apabila luahan di 'level' yg pertama tidak didengari. Lagi pun PM kita pun dah ada FACEBOOK. Apa salahnya para 'pelaksana dasar' menggunakan ruang yg ada utk kemungkinan permasalahan dapat didengari. Pada DG48, sebelum cadangan itu di utarakan, saya rasa tuan harus baca satu artikel di dalam majalah FOKUS SPM bulan Mac (kalau tak silap) yg bertajuk "Inspirasi Cikgu Maizan dari London" utk melihat bagaimana persekitaran kerja guru yg sepatutnya bagi menyediakan perkhidmatan pendidikan kelas pertama.

Akhir kata, Terima kasih atas response anda semua. Berhati-hatilah bila berbahasa, kerana bahasa menunjukkan bangsa. Salam 1 Malaysia.

ROSHATIKA said...

Tak jumpa pula Rizuan sebut nama TS Muhyiddin...???

Anonymous said...

tolong la jangan sebarkan fitnah..... ALLAH melihat.... tak takut dosa ke....

Anonymous said...

buat2la ber-MUNAJAT, ZIKIR @ ber-UCAP.... FITNAH sana sini.... tak takut ke pada ALLAH SWT....

Anonymous said...

jgn ckp sembarangan je..org2 yg tak tahu ttg erti profesion perguruan pandai main hentam je ckp. cikgu malas, cikgu nak gaji lebih, cikgu suke ambil m.c dan mcm2 lagi..yg tak tau boleh la ckp tp yg dok buat keja ni lah yg terima pon. statement pegawai khas tu bukan merujuk kpd TPM pon, bagi aku die cume inform ape yg berlaku mase skrg ni dan mmg betul pon..bagi aku nak ckp hentam TPM jauh sekali sbb ape yg die alami mmg berlaku...