Wednesday, January 4, 2012

LEPAS GARDENIA, PETRONAS PULAK ???


We can do it. Come on NON Malays it is not difficult to carry out the mission.
Go for the game,, only 18 day's of protest kau tim.
boyccot for 18 days enough lah !!!
Game Over
 It's not Malay actually because not all Malays are like that, It should be UMNO's cronies........ Mamak ( Bumiputra ) are the worst, boycott Nasi Kandar outlets.  They make you obese as well.

Petrol Station... your choice - 1 Malay...sia ???


Please Boycott Petronas and... Shell ( new Shell stations at this moment; some old stations are still owned by others until their terms expired and not renewed anymore )
1. PLS SERIOUSLY BOYCOTT Petronas and BOYCOTT CONTINUOUSLY until they know that this company belongs to all Malaysians include Indian and Chinese.

2. Also take note that SHELL new petrol pump station is also given 100% to this so call  BUMI.So... can boycott SHELL also.

3. Pls SUPPORT OTHER PETROL BRANDS so that they have business to survive and give competition to Petronas and Shell so that these two racist giants do not monopolize the petrol market.

4. And pls forward to all your friends to get full supports for creating a MASS BOYCOTT now.
 BOYCOT PETRONAS!!!  

Most of us are aware of the unofficial quota system employed by Petronas in awarding contracts, jobs and tenders.. (for those who don't know a ridiculous 90% for bumi's and 10% percent to be shared by all other races!!!). However, it has come to our knowledge that from now on, 100% of dealings with Petronas must be by a bumi company  ( unless there are no bumi co's in specialized fields ).

All non-bumi contractors have been politely told not to waste their time.

Petronas fuel stations will from now on only be given to bumi's and for the existing non-bumi run petrol stations, their contracts will be nullified and given to bumis.

This from OUR national petroleum company. It belongs to ALL MALAYSIANS, but instead only MALAYs got all the benefits. This is the "
1Malay  sia " BN/umno is shouting all about.

Many non-bumis in the Klang Valley are now boycotting all petronas stations and all Petronas products, and suggest the rest of you do the same as a silent protest.

Please forward this mail to as many non-bumis as possible to show displeasure at such unfairness.

90 comments:

Anonymous said...

Saudara GAP,

Simata sepet sejak azali lagi sudah berniaga dan business ethic mereka adalah membeli dan menjual barangan keluaran mereka sendiri sebelum membeli dan menjual barangan orang lain.

Itu tidak menjadi hairan tetapi memboikot barangan orang lain pun dah sebati dengan mereka. Apa nak dirisaukan.

So, kita kena buat perangai macam mereka pula, kita membeli dan menjual barangan kita pula. Utamakan barangan keluaran kita. Isya'Allah kita berjaya.

Thanks

Jimmy Hillhead

Anonymous said...

Inilah sifat si pemakan babi. Tak boleh nak tengok bangsa lain senang. Puiiii !!!

Anonymous said...

U wanna play games? fair enough... kita boikot product diorg jugak!!!!

Anonymous said...

ON THE CONTRARY, I WILL BOYCOTT CHINESE BUSINESS..HEHEHE

al zarqawi said...

Lets bycoot Ah Beng and Ah lian products. Bloody racist kaninabos pig eaters wants a war they will get one.

hangkedee said...

Sekarang ini kenapa ramai petualang2 bangsa sendiri seperti Mat Sabu...rit Mah. dan species sealam demgannya.

Selagi laknatullah2 semuaa itu masih hidup begini lah nasib .Me...layu.

Anonymous said...

ok ,ini lah masanya biaq ,lepa start dulu,pasai lepa mola dah ,tolong senaraikan barangan yang kita boleh stop dan barangan altenatif yg orang kita produce.
umno pas pls org tu dah melampau kita nak mengkelai pasai surau lg.Biaq pi surau tu sat

Anonymous said...

ini negara MALAAYSIA. Nama pun Malay. mestilah melayu.

Yang cina dan india kalau tak puas hati, boleh balik negara masing-masing. kan korang ada negara iaitu china dan India. balik kampung. syoh...syoh...syoh.

taknak balik?

adat menumpang, jgn kurang ajar. nanti kena halau. tak cukup tanah nanti.

dan untuk melayu dalam DAP, PKR dan PAS..... JANGAN jadi BARUA dan TALIBARUT. Ini Malaysia tak rugi kalau korang takde

Perjuangan ISLAM,MELAYU dan RAJA

-Anak Melayu

usin said...

nasib baik ada askar melayu. itu je benteng yg masih kukuh. kalau tak..... sendiri boleh jwb. Allah tetap bantu Islam.

Anonymous said...

anon 10.38

melayu juga pendatang di semenanjung ni. penduduk asal adalah orang asli jd jgn memandai mandai nak halau org lain. PKR, PAS dan DAP adalah contoh kepada perpaduan bangsa di malaysia.

klu ko betul2 memperjuangkan nasib melayu gi lah tolong pelajar bijak yg dah jd pelacur kat UK tu, ataupun pelajar tajaan petronas yg dah kawin sejenis dan yg terbaru pelajar SPM 17A yg dah gagal kat luar negara tu. itu br tips of the iceberg.bnyk lg org2 melayu yg nama ja melayu tp cara hidup melebehi org barat kat malaysia ni.

saya yakin sekiranya PR memerintah negara mereka akan lbh bertanggungjawab pada negara dan tak pilih kasih spt BN. 54 tahun rakyat di tipu, kali ini rakyat dah tak bodoh lg untuk mengundi BN. biarpun apa org BN kata org tak kan terpedaya lg.

insyallah selepas PRU13 PR akan memerintah negara dgn adil dan saksama. Hidup PR selamanyaaa

Anonymous said...

mmg menjadi perbualan umum, minyak Petronas tak bagusla, cepat habis la, kotor la

sebenarnya inilah fitnah yg disebarkan untuk menjatuhkan keluaran Bumiputera. jangan percaya. bagitahu kawan2 dan sedara mara semua. JOM SUPPORT PETRONAS!!

Anonymous said...

masa tokey cina dulu gula tak penah naik harga, napa masa tokey melayu pula gula makin mahal harga?

jwpannya tokey melayu tak prihatin pd bangsa sendiri

Anonymous said...

Apa kata lecturer kat IPTA boikot bagi ilmu kat Pelajar China ni?? Guru Sekolah boikot ajar anak cina, boikot pergi beli barang hardware kedai cina? Boikot hantar service kereta kedai cina?.. Ada hampa pikir... cuba pikir?....

Nuklan dari Aku seorang Pensyarah IPTA dan Part Time lecturer kat IPTS.

Anonymous said...

ayuh MELAYU !!
ayuh BUMIPUTRA SABAH !!
ayuh BUMIPUTRA SARAWAK !!

ayuh sekelian BUMIPUTRA MALAYSIA !!

orang yang menumpang 'RUMAH' kita dah kurang ajar.

jangan barang diaorang sshaja yang kita BOIKOT....

TAPI.... dengan ORANG yang MENUMPANG pun kita BOIKOT....

selama ini kita dah bagi muka... jangankan betis...paha pun kita dah bagi... cakap kita pun dah lembut gigi dari lidah.... ayuh BUMIPUTRA MALAYSIA...tajamkan taring kita....

BIAR BOLEH GIGIT DAN KUNYAH SAMPAI LUMAT orang yang menumpang DI MALAYSIA INI.

BOIKOT mereka sampai TERSUNGKUR.

Anonymous said...

Anon 10.52, cakap PR akan memerintah pada PRU13, bio bebetul, mari kita gelakkan dia, ha ha , jangan mimpila, PR wooi. Lagi satu dia cakap melayu pun pendatang juga, ni lagi satu biol otak cibai. Dah termaktub dalam dalam sejarah melayu telah menubuhkan kerajaan beratus tahun sebelum kedatangan bangsa lain. Sekarang ni kita adalah rakyat malaysia 1 malaysia, tiada ada lagi title pendatang ataupun penduduk asal, semua bersatu membina negara tercinta ini, Melayu, cina, india serta sabah Sarawak perlu bersatu hati menjadikan 1 Malaysia satu indentiti unggul dunia. Lupakan puak2 yang sentiasa berusaha menjadikan malaysia ini huru hara. Kalau PR nak memerintah mereka perlu membuktikan ianya dapat diterima rakyat malaysia dengan cara demokrasi bukan dengan cara revolusi ataupun jalan belakang.

Anonymous said...

ini semua penyokong tegar dap punya angkara..

so apa respon melayu pas dan pkr???

masih percaya dgn dap si kafir harbi?

Anonymous said...

Ada barang kita import, biasalah bila import tentunya ikut kadar harga pertukaran matawang, dulu 70an/80an awal 90an, USD baru bawah 2.5 sekarang 3.1 ke atas, mcm kita naik Air Asia, kenapa kita tak cakap Air Asia tu pun kuat juga penipu. tiket cakap murah, itu tak termasuk bag, check-in, extra legroom, makan lagi...semua tu kan ada chargesnya. Orang Cina dlm M'sia ni dia org paling top 10 jutawan, malah pelajaran serta kerjaya pun top dari orang melayu, sbb mereka tahu asal usul dan kepayahan dalam mencapai impian. Mereka tahu orang melayu manja, suka meminta minta suka meronta ronta, mudah hilang akal fikiran, mudah terperdaya, ada agama tapi sepi malah menyokong perbuatan yang kita sedia maklum dalam keadaan was-was. Kaum itu bijak merealisasikan impian mereka dgn tidak menyertai atau "menyokong" gerakan yg boleh memporak perandakan kaum mereka, malah mereka senyum sinis dan bertepuk tangan melihat betapa ceteknya pemikiran orang melayu, yang tak pernah sedar dan masih bermimpi disiang hari. Ini zaman moden, masa tidak menanti kita, melainkan kita bangkit dari mimpi dan bekerja keras dgn penuh semangat demi anak bangsa kita bukan dgn menyertai agenda peribadi, dan taksub yang bukan bukan. Orang yang pemalas dan tak bersemangat sahaja senantiasa merungut walhal sudah terbentang luas di depan mata, hendak dgn tidak aja.

Anonymous said...

ala senang jer...depa dok ingat depa punya consumer besaq sangat ka??? hangpa tu dok pulun duit MELAYU jer selama nie?? klau market MELAYU tak penting kenapa tauke CINA2 tu dok buat IKLAN dalam bahasa CINA WOI?? awat barang korang tak tulis dalam bahasa CINA shj???
Kenapa korang dok sibuk APPLY logo HALAL WOI??
Sebab kalau MARKET MELAYU tak besar, korang tak akan buat semua tu??? PEMBELI kt Malaysia nie ramai bangsa MELAYU...sekali korang kena BOIKOT BETUL2 baru KORANG TAU penangan...
Orang MELAYU sekarang nie bukan geng PETANI macam zaman dulu lagi bro...setakan nak IMPORT product tu MAMAT kat kampung pun dh reti dh beli barang kt EBAY...apa hal nk beli dgn APEK CINA LG..
Jangan dok tebuk sarang tebuan...nanti habih MADU tu hilang terus...hahaha

Anonymous said...

HAHAHAHA PERKATAAN BOIKOT ITU LAH YANG PALING DI TAKUTI TOKEY2 CINA....KALAU SEMUA NAK TAHU ORG MELAYULAH SASARAN UTAMA PERNIAGA2 CINA KERANA KITA TAK KEDEKUT ATAU BRKIRA DAN KITA ADALAH GOLONGAN PENGGGUNA.DULU KITA X ADA PILIHAN TETAPI SEKARANG DAH ADA BANYAK PRODUK KELUARAN ORG MELAYU...ANON 10.52 TUE JELAS BUKAN MELAYU KERANA KATA2 BELIAU LEBIH CINA DARI ORG CINA..PR TIDAK BERUPA NAK LAKUKAN SEPERTI MANA ANDA KATAKAN...DALAM PARTI PUN BERGOLAK DAN BERLAKU PENINDASAN KAUM YANG CUKUP BESAR..ORG MELAYU HARUS BERSATU DAH KUKUHKAN EKONOMI DAN LEPAS TUE BARU KITA BOLEH LAKUKAN BOIKOT TERSEBUT.

Anonymous said...

BOIKOT KELUARAN CINA!!!!

Anonymous said...

saudaraku sekelian, bacalah

http://rmf7.wordpress.com/2011/12/31/wajib-baca-gempar-terbongkar-agenda-sulit-dap-di-kota-london-pru-13/

Anonymous said...

Saya nak minta satu je...jangan la pihak petronas bagi muka sangat kat mata sepet ni didalam hal peraduan ni..asala peraduan je depa je yang menang..walhal sekelumit je yang menggunakan produk petronas..bagi kat majoriti..cek pun berbangga kalau orang melayu menang kereta mewah dan sebagainaya..tapi irihati kalau puak sepet ni menang...depa jangan berlagak..kuasa membeli paling besar kat malaysia ni masih kat majoriti..boikot 3 lebih je boleh terduduk depa ni...dari insan yang pernah memangkah mahfuz omar..parlimen pokok sena..dun derga..perbanyakkan anak kita saudaraku...yang baik datangnya dari Allah yang buruk datangnya dari diri saya sendiri..

Anonymous said...

SUDAH TIBA MASANYA ANAK MELAYU GRADUAN YANG BELUM DAPAT KERJA TU BUKA KEDAI PERALATAN KAHWIN MACAM DI SEMUA HOUSE TU .....AYUH ORANG2 MELAYU BELI DARI KEDAI ORANG MELAYU SEBAB SELAMA INI YANG MEMBUAT PERALATAN BUNGA TELOR DAN SEGALA2NYA ANAK MELAYU KEDAI CINA....YANG MEMBELI SEMUA ORANG MELYU BILA TIBA MUSIM PERKAHWINAN BOYCOT KEDAI DISEMUA HOUSE. GRAB THE OPPORTUNITY SELAMA INI YANG MENGAYAKAN MEREKA SEMUANYA BANGSA KITA SEBAGAI PENGGUNA....SEDARLAH DIRI SENANG2 NAK BOYCOT KITA.SIAPA KATA MELAYU PENDATANG ADALAH ORANG YANG BUTA SEJARAH....NEGARA KITA DAN MELAYU ADALAH DARI MALAY ARCHIPELAGO....KEPULAUAN MELAYU ADALAH ORANG MELAYU.CHINATOWN DAN LITTLE INDIA DIMANA2 NEGARA DI DUNIA ADALAH LIVING PROOF.APA PUN KITA TAH PERNAH MEMPERTIKAIKAN KEHADIRAN MEREKA ....TAPI JANGAN LAH BESAR KEPALA PULA.NO PLACE IN THE WORLD THAT ALLOWS SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN EXCEPT MALAYSIA....NOT EVEN SINGAPORE THE NEAREST EXAMPLE.SO STAY WHILE WE ARE WELCOMED...DAN HORMATILAH TANAH AIR KU MALAYSIA DAN BERSYUKURLAH ATAS NIKMATNYA.

Anonymous said...

Anon January 4, 2012, 10:52 am

Your posting "klu ko betul2 memperjuangkan nasib melayu gi lah tolong pelajar bijak yg dah jd pelacur kat UK tu, ataupun pelajar tajaan petronas yg dah kawin sejenis dan yg terbaru pelajar SPM 17A yg dah gagal kat luar negara tu. itu br tips of the iceberg.bnyk lg org2 melayu yg nama ja melayu tp cara hidup melebehi org barat kat malaysia ni."

Saya rasa awak ini orang yg suka buat fitnah. Bertaubatlah.

Ibu kepada Nur Amalina Che Bakri, Cikgu Sabariah Hassan, Pen Kanan SMK Taman Johor Jaya 2, telah berkata anaknya masih belajar diUniversity of Edinburgh dan sangat cemerlang didalam pelajaran.

Ini bukti bahawa kaum-kaum bukan Melayu dan yang sewaktu denganya memang SENTIASA berusaha untuk melemahkan Melayu Islam diMalaysia. Fitnah yang mereka dan awak buat ini sangat jahat.

Saya juga hormat kpd Amalina bila beliau berkata sambil ketawa bahawa sudah lali dengan tomahan sebegini.

Rujuk Beritah Harian Nasional muka surat 07

Bertaubatlah.

Thanks.

Jimmy Hillhead

Anonymous said...

nak boikot kepala bapak ko orang...kalau nak betul2 boikot barang keluaran cina ni ..ko orang tinggal sehelai sepinggang je...seluar dalam pun kaum cina yaang buat....

jenis melayu tak sedar diri...

mohyidden sendiri pun ucapkan tahniah pada peniaga2 cina sbb cina lah malaysia terkenal di dunia..

harapkan melayu?????

bangsa paling ramai penagih dadah..
bangsa paling ramai miskin tegar..
bangsa paling ramai dalam penjara..
bangsa paling ramai minta sedekah..
bangsa paling ramai pelajaran fail..
bangsa paling ramai rogol anak..
bangsa paling ramai beranak anak haram..
bangsa paling ramai melepak..
bangsa merempit dan bla..bla..bla..

sedar la skit wahai lombuumno..

hamzah bin yahya said...

pkr,pas,dap contoh 1 bangsa malaysia yang bersatu padu..???haaa...haaa...haaa...haa dulu masa BA dah bersatu...kalah pilihanraya 2004 bercerai menang 2008 ..bersatu jadi PR...lepas ni kalau kalah pru 13 bercerai balik.....pru 14...bersatu balik PR jadi...BABI (barisan altinatif bercerai isteri) )pulak

JoN said...

melayu bkn pendatang, kalau ada melayu sendiri anggap bngsa sendiri sebagai pendatang mmg bkn melayu la tu, cina ngan india mmg keturunan pendatang tanpa izin tp org melayu kerap bg muka smpai kepala melayu dipijak cukup2.. uniknya Pakatan Rakyat nih sebab bnyk buat kerja2 untuk golongan kafir harbi untuk melingkupkan umat islam melayu, jd dh smpai masa untuk cuci semua parasit2 dlm malaysia nih untuk generasi melayu akan datang..

Anonymous said...

Saudara GAP,

Biarlah kalau depa nak boikot... kita pun boleh boikot... kita tengok sama yang kuat will power.... kita berpuasa kerana Allah.

Hidup Melayu Islam!!!

Langsi said...

AKU DAH LAMA BOIKOT PETRONAS... WALAUPUN AKU MELAYU!

AKU BOIKOT PETRONAS SEJAK KERAJAAN TARIK BALIK WANG IHSAN HAK RAKYAT TERENGGANU DAN HAK RAKYAT KELANTAN!

Ingat pasal GULA... Masa Cina Robert Kuok pegang, harga maintain je. Tapi bila Felda ambilalih saham... harga gula naik berkali-kali dalam setahun.

So... bukan salah Cina, kalo salah Cina pun mesti Cina MCA punye! Ni sume salah KERA...jaan UMNgOk Be-eNd, perintah Msia 54 tahun... menjahanam dan menghabiskan duit rakyat sekelip mata je...! Duit LEMBU pun ditutuhmye!

UMooooooooooooooooooooooNo!
Dulu,kini dan selamanya diLEMBUkan

Anonymous said...

kita boikot minyak masak buatan Si sepek ni... cap BURUH dan sewaktu denganya beli minyak cap SAJI Buatan Felda, Gardenia, Petronas dan BR1M

Anonymous said...

setahu aku mereka2 yang telah dibela oleh pengembala DApig ni terdiri daripada kerbau-kerbau hamPAS nyoir dan biawak PuKeeRrr jer yg telah dicucuk hidungnya ...Teriak kuat puak-puak Pee aRrr "Take BEEEER"

# Ingat Hijau hamPAS Ingat Carlsberg dan Heneiken

Anonymous said...

camna pun utamakan produk2 melayu islam bumiputera.

Anonymous said...

Dari dulu lagi retailer dan consumer kapir harbi ni boycott produk keluaran melayu/islam. Tapi mereka lupa kuasa membeli adalah majoritinya dari kalangan melayu/ islam/ bumi.

Kalau menatang sepet ni nak bermain api silakan... aku mmg mengidam.

-Lan Chow Wan Fook Yu -

Anonymous said...

hahahhahahaha......dlm petronas tu ada beribu2 ahli pas tegar bebb...

hahahahahaha...... yg kaki jubo pun ramai gekkk tapi rata2 sokong nuar jubo........

unit amal pas pun ramai dlm petronas, beribu2 bebbb....

padan muka ahli pas skrg camna??? dap kesayangan pas skrg dah boikot petronas...

yg lagi best pas pun ikut boikot petronas sbb kununnya tak bayar duit royalti....

hahahahahahaha.....padan muka bdak2 pas yg keje petronas, korang tikam kampeni sendirikk....

tikam blakang sendirikk bebb ....hahaha....

sapa ikut pas emang boddo sbb pas parti org boddo...

Anonymous said...

lembumno...

klau hang nak boikot kedai cina...hang kena lah guna kereta lembu...sbb klau kereta hang rosak...kedai jual sparepart 100% cina pegang..

lagi pon...kereta lembu tu sesuai dgn umno...sbb lembu dan umno tidak dapat dipisahkan!!!!



ik..iik..kik..kik..kik..

Anonymous said...

Haramjad tu semua lupa ke bahawa kontraktor yang banyak dapat projek dari Petronas dari kaum Cina haprak ..i.e G.. mana2 yard serata Malaysia nie...97 % dimonopoli kaum2 tu..Perak,Johor dll lg.

Tujuan mereka hanya nak pecah belahkan orang2 Melayu je tu..biar diorang yang terus kaya dan menindas rakyat dengan caturan ekonomi yg masih dimonopoli mereka.

Boikot sje pump2 minyak asing nie...dan beli barang2 keperluan tu Chinese Last.

Anonymous said...

Naik kereta lembu lagi baik dari menjadi BARUA dan pengkhianat bangsa.

Ingat pesan orang tua2 Air di cincang takkan putus...

Anonymous said...

anon 1234,

hahahahaha..fuckatan dgn BABI tidak dapat dipisahkan..

kena samak lagi..

wakakakakakakakakaka

Anonymous said...

BOIKOT OLD TOWN WHITE COFFEE!!
BOIKOT ROTI MASIMO!!

Woi Cina,

Balik negeri China la woi..!!

Woi India, sila balik India.

Ini negara nusantara!!

Anonymous said...

Susah senang biar kita yang tentukan hala tuju hidup kita.. jgn dibiarkan bangsat menentukan bagaimana cara kita nak hidup...

Anonymous said...

kami mamak nasi kandar akan boikot semua pembelian sayur-sayuran dan lain-lain baangan dari peniaga cina..Lu olang tengoklaa..itu sayur lu orang saja makan. kita sokong boikot chinese product...

Koru said...

yg myokong kata kaum melayu pndtg ni fhm x dgn sejarah. jgn main ikut sdap ati je ckp. bca buku sjarah balik,apakah yg sebenarnya yg kita nk kta 'pndatang' ni. kla nk kata kita semua pndtg, semua bgsa didunia ni pndtg, org cina dinegara China jga pndtg. asal kita semua dari nabi adam dan hawa. dimana kah mreka semasa mula2 smpai kebumi. itulah tmpat asal manusia. pndtg yg kita nk mksudkn dsini adalh kaum cina n india. x smpai bbrp generasi dduk sni dh pndai tuntut mcm2.org 'asli' yg dikatakn pnduduk asal disini sbnrnya adalh kita. tgk sjarah, dimana pnempatan kaum melayu semasa dahulu. itu sbb kita digelarkn org asli. bezany kita brhijrah ttpi tdk bg sstngh kaum iaitu bgsa org asli skrg.

Koru said...

bca sjarah mat kilau, dmana salah satu tmpt beliau brperang dgn british. bknkh tmpt itu skrg majoritiny dihuni oleh org asli. pnduduk melayu hmpir smua sdah brhijrh k bndar.

Anonymous said...

semua ni salah najib.. 1 malaysia konon... bodoh layan cina tongsan

Anonymous said...

aku tak pakai petronas sebab melayu yang kerja kat petronas berlagak nak mampos... tak payah sebab cina sepet nih

pr bodo said...

ni tulisan anon January 4, 2012 10:52 AM

"melayu juga pendatang di semenanjung ni. penduduk asal adalah orang asli jd jgn memandai mandai nak halau org lain. PKR, PAS dan DAP adalah contoh kepada perpaduan bangsa di malaysia."

adoi la..ko ni org asli ke anon...hahahaha..lawak tol ko ni..kate melayu pon pendatang..ko ni byk sgt mnum air kencing nuar juburi ni..ke air kencing kit sial..ke khaliph guan eng..dlu org2 melayu meliputi kepulauan nusantara...smpi ke vietnam..smpi ke filipina..smpi ke indonesia...ko cube la bc skit sejrh melayu..area asia tenggara ni dlunya sebuah kepualan melayu yg bsr...kebanyakannya yg berkulit pth2 n mata2 sepet mcm org2 vietnm,thai,loas n sbgnya tu adlh hasil asimilasi bngsa2 dr negeri2 selatan china dgn bngsa2 asal kepulauan nusantara..tu la bodo sgt ko ni..tp nk buat mcm mana..mmg bdk pr bodo2 pon..tp yg pasti 'nabi' pok nik bkn org melayu sbb die xske pon org2 melayu ni..hahahaha.

Anonymous said...

Mudah saja jawapannya. Marilah kita bersatu memboikot barang2 keluaran bangsa Cina pula. Saya harap semua NGO Melayu dapat mempastikan ahli mereka "To buy Chinese Product Last" atau jangan membeli langsung dan memberi penerangan kepada bangsa kita yang bukan ahli bahawa produk keluaran kita adalah setanding dengan mereka. Tambah pula produk kita dijamin HALAL. Kita boleh lakukan kerana kita mempunyai majoriti lebih 60%. Kalau 5% tidak mahu mengikut kita masih ada majority lagi. Fikir-fikirkanlah. Sudah sampai masa kita menyokong produk keluaran Bumiputera, walaupun harga lebih sedikit demi bangsa kita mesti sokong 100%. Insyallah, kita akan berjaya.

Anonymous said...

jom rmai2..kita boikot kedai si bngsa pemakan babi ni..dh tiba msnya kwn2..bkn kita yg memulakan..tp bngsa2 pemakan babi ni yg mulekan..so ape lg..

Anonymous said...

Salam,
Alhamdulillah aku sudah lama BOIKOT kedai2 dan barang cina wpun aku terpaksa TAHAN LAPAR dan TERINGIN..

aku niat pd Tuhan Yang ciptakan Aku.. itulah selemah2 iman dan JIHAD yang aku mampu buat.. lawan nafsu aku dari beli barang dari musuh2 Islam!

Alhamdulillah sekali kita lawan Insya Allah kita takkan teringin lagi.
Belilah barangan buatan Melayu dan Islam, wpun tk sedap, mahal tp Insya Allah berkatnya ada..niatkan kita bantu ekonomi Islam dan bayar zakat dr mereka..

BUY CHINESE LAST or DON'T EVEN BUY FROM THEM!!

Anonymous said...

hahahha saya dh lama cuba tk nak beli dgn bangsa nih! mmg dh lama sedar racist tahap gaban mereka... cet!

Anonymous said...

Aku pakai petronas sebab aku x nak duit aku mengalir keluar ke negara luar... Buat apa kayakan negara eropah ... Just imagine... For every rm1 kita spend bubuh minyak kat kedai minyak asing.. Almost 70 sen akn mengalir keluar..... Rugi2.....

Korang boikot ke tidak... This multinational still making billions of turnover... Bulk of the income bukan dtg dari retailing ... Comes from exploration which market is world wide.... X usah ckp lah... Aku tgk perangai executive2 muda sekarang kat semua multinational ... Semua sombong.. N it doesnt have to do with company yg diaorg keje... It is their atitude..dah mcm tu.....

Kalau kita suka petronas rugi... Buatlah... Mungkin kita juga suka negara kita hancur... Coz almost 50% of malaysian income now is from oil n gas sector...dont think of petronas tax alone.... Contractor2 dia... Even semua pekerja yg kerja ngan petronas n its contractor juge bayar tax.....kekadang kita bagi pendapat macam minyak di negara kita ni banyak sangat... Kalau nak di bandingkan ngan negara2 pengeluar lain... We are only a drop or water in a river.... Mgkn boleh kata a drop salt in an ocean....

If petronas rugi... Regardless who jadi kerajaan.... Will not able to manage Malaysia... May b what DAP cuba buat... Buang 50% of government staff is betul...!!! Disebabkan sikap kita yg terlalu mengikut emosi dlm merancana masa depan......mgkn government2 staff sekarang dah letih kerja..maklumlah duit dah banyak...kena buang pun xmper boleh jual goreng pisang or buat MLM...!!! Aduyaiii!!!!

If petronas rugi... Korang ingat apek2 cina semua boleh cari makan di Malaysia???? I dont think so.... Meraban kehulu n ke hilir ckp contractor petronas banyak bumi...ckp x tahu hujung pangkal!!!! All the multi billion petronas contractor tu sape punyer???!!! Contractor bumi cuma nak buat projek kecik2 pun korang meraban x tentu hala!!! Ini di katakan bodoh!!! Itu belum ckp melayu2 yg jual nama utk dpt kan duit atas angin.....!!! Orang umno ke yg jual nama tu???? Aku tgk org2 pas n pkr pun byk!!!! Serban atas kepala... Janji masuk 5k-10k sebulan bagi guna nama .!!! X sedar dia sedang jual bangsa....org mcm ni!! Sorry cakap.l silap2 semua dia boleh jual..... !! Org umno ke dia org!!! Boleh blah... Semua serupa saja...... So pendek kata... Bukan umno, pas or pkr...yg lembu!!! Org2 di dalm parti2 tersebut yg lembu!!!! Kita ada otak Allah bagi ( ke dah letak kat lutu!!?) ... Pikirlah ngan waras.... !!! Jgn jadi bangang sangat!! Tapi duk berleter kat anak suruh jadi pandai!! Adakah kita pandai????

Contractor melayu...dpt perojek ngan petronas...korang ingat 100% masuk poket diaorg ker?? Aku jamin 40-60% of projek cost semua nya masuk poket poket apek2 cina.... So cina x yah duk tunjuk pandai!!!! Terima hakikat... Yg semua rakyat Malaysia...kira cina, india dan apa2 bangsa..memerlukan antara satu sama lain !!! Jgn jadi bodoh n emosi dlm menyuarakan pendapat.....

Itu lah pendapat aku.... Chows!!!

- afdzal -

RH said...

Gula yg seringgit dua ko orang nak ungkit. Tuh! Kat KL tu bilang berapa banyak bangunan orang melayu? Tak nampakkah.

Ada otak guna pakaila sikit. Cara befikir tu biarlah ada klas. Depa dok hentam kita selama ni apa kita tak ada harga diri ke? Jangan nak jadi pak turut. Kita kena bangun. Bangsa kita ada maruah.

PKR hanya fikirkan si Nuar tu saja. Kenapa! Dah hidup senang berpuluh tahun ada dasar UMNO masih rasa tertindaskah? Apa korang suka jadi macam negara Islam kat luar sana. Digunakan oleh US. Of course dia orang tak sedar. Dia orang lebih besarkan mat saleh dari bangsa sendiri. Hah! Jadilah dia. Kat sini pun dia orang sedang menggunakan orang tempatan. Kenapa kita tidak boleh fikir? Kenalah timbang2kan. Orang luar sangatlah jealous dengan kita.

It's time for us to unite again.
sekian.

Anonymous said...

Afdzal Bravo!!!!

Anonymous said...

Apa kata kita lancarkan kempen Buy Chinese Last. Kasi ajar sikit puak kerbau pendek ni.

Anonymous said...

BUTA SEJARAH.. itulah suruh baca buku tak nak. Ada lak MELAYU nie dikatakan sebagai PENDATANG.. agak2lah..

lain kali buat kajian, banyakkan membaca

Anonymous said...

ANON 11.38AM....I LIKE THE PART YOU SAID...MELAYU PALING RAMAI DIPENJARA....WELL SAID MAN..COS SOON ANOTHER MELAYU AKAN MASUK PENJARA SUNGEI BULOH ha.. ha.. ha.

Anonymous said...

ORANG MELAYU MASEH BERPUSU-PUSU KAT KOPITIAM CHINA, BERASA MEGAH PULAK TU MAKAN DISITU. MEMALUKAN. MELAYU PATUT SEDAR BAHAWA MELAYU MERUPAKAN PURCHASING POWER DI MALAYSIA

Anonymous said...

Ke mana menghilangnya bangsa Yahadut Mizrah? ketahuilah Komuniti-komuniti mereka wujud di serata dunia, menjadi satu kelompok masyarakat yang mempunyai kuasa ekonomi. Apabila komuniti-komuniti itu dihitung dari seluruh pelosok dunia, maka akan terbentuk satu gambaran jelas bahawa golongan mereka sebenarnya sudah besar di dunia ini. Mereka adalah golongan bangsa yang kelihatan seperti bangsa yang tidak mempunyai rupa seorang Yahudi, tetapi sebenarnya mereka mempunyai darah Yahudi serta menjunjung tinggi cita-cita Yahudi secara bersungguh-sungguh dan mereka wujud di setiap pelosok dunia .Ketahuilah bahawa ada usaha untuk memadam sejarah perjalanan bangsa Yahudi sehingga lahirnya Yahadut Mizrah di Timur ini. Namun, sejarah itu tetap sejarah dan jangan lagi buta terhadap sejarah. Kenali sejarah dan kajilah sejarah, kenalilah musuh kamu dan kajilah musuh kamu. Ia kerana musuh kamu sedang berselindung di sebalik tirai sejarah.

Anonymous said...

anon 10.56

anda adalah seorang pensyarah melayu yg rasis. kata2 anda ni menunjukan kualiti pendidikan anda rendah. agaknya anda dpt jd pebsyarah hanya disebabkan anda kaki bodek umngok, mesti spesis yg dpt cgpa 2.50 je

Anonymous said...

bodoh punya pencacai DAP!

Anonymous said...

aku dah lama dah boikot kedai2 cina ni. Lalu je, masuk sorry la. Biar mahal sikit kat kedai org melayu aku tetap beli.Tak rugi aku tolong bangsa sendiri.

Ngor Hai Ma-yau said...

Salam,

Jika kita nak 'buy chinese last' we have to play it right and smart.

1. Parkson owner Tan Sri William Cheng (Lion Group)
- Mungkin kita beli baju sekolah anak2 dari Maidin, Jaya jusco or Isetan.

2. Golden Arches owner Tan Sri Vincent Tan.
- Mungkin kita makan burger kurang skit di Mc Donalds. Kita makan le kat KFC, Burger King's.

Sedikit tentang saya.
Berasal dari Perak. Berdarah campur, tinggal di kg Cina, fasih berbahasa Cina, kawan2 Cina and most of all lebih Cina dari Cina tapi saya tak sanggup melihat bangsa saya "Melayu" di persendakan and kita dibodohkan.

Simple example, kalau di kg ada kita betul2 nampak kedai Melayu diserbu Cina???? Tadakan. Ok, kat D'sara Perdana ada Rest. Baloh and TTDI Rest D'Cengkih owner, Melayu ada nampak Cina dtg makan ramai2. Tadakan. Ok, lagi satu ada nampak mamat2 Cina beli kasut di al ikhsan?? Tadakan. Dia orang beli kasut Tiger/Onitsuka kat Tropicana Mall???

3. White Coffee owner Cina Perak. Apa kata kita p minum kat kedai apek yang jual murah macam kat Tung Shin or kedai apek Mua'alaf seagama dgn kita kat DU. We just want these Chinese not only to respect us but to reckon us as the key to their economy structure.

Quote 1, kedai KR1M ada di Tapah, Kuala Kangsar, Taiping, Grik, Bidor, Sungkai, Tg Malim & Manjoi. Banyangkan kalau 70% orang Melayu kita membeli di KR1M apa jadi dengan kedai 'ah sow'?

BTW, juz to share wit you guz mendiang bapak Robert Kuok used to monopolise the supply of makan ke kg2 baru musim zaman komunis di bawah pemerintahan British dan anaknya (Robert Kuok) kemudian diberikan benda yang sama. Tapi bila duit dah banyak setelah kita orang Melayu tolong dia orang sekarang dia pindah ops dia ke Singapura (Wilmar)& Hong Kong (KERRY's Group). Tan Sri William Cheng nak pindah ops ke Indon (besi-Lion Group)

Saya nak tanya sekarang adakah kita Melayu menindas perkembangan kekayaan org2 Cina? Cuba kita tengok M'sia top 20 taikun mungkin 2-3 kerat je orang Melayu kita. Syed Mokhtar, Azman Hashim & sorang dua lagi the rest Chinese mungkin ada 2 Indian AK and Tan Sri Arumugam. Semua duit dia orang kaut kat sini kemudian baru invest oversee; Guoco & Hong Leong Group (Quek Leng Chan), Public Bank Group, Rimbunan Hijau and on and on and on.....

So, kita orang Melayu kena bersatu hati in order to tell the Chinese sesungguhnya dan sebenar2nya kita adalah kuasa disebalik ekonomi mereka so dont take us lightly.

Anonymous said...

hari ni jugak aku pegi beli 2 buku roti gardenia untuk patahkan boikot pig eaters...

Anonymous said...

aku pun baru je beli roti gardenia...alhamdulillah

anti bohmau said...

sejak ada gardenia, memang tak pandang dah roti lain!

kadang2 saja teringin nak makan 'roti benggali' cicah kari ikan yg 4 hari dah dok peghangat!

tu pun beli dgn orang melayu yg belajaq buat dgn benggali tua yg dah balik negeri! he he!

anti bohmau said...

minyak plak wajib petronas, kalau tak sempat sgt2 baru masuk shell... yg lain sori naik lori!!

paritjawa said...

Ape saje asal ad kaitan ngn BN

ni kje geng anuar yg dh tau nnt xmenang huahaha

Anonymous said...

To the chinese please stop playing the race card. You are NOT going to gain anything. At the end of the day you Chinese will be losing more than the Malays. There will be a stage where the Malays will just do something drastic that can cause regret to the Chinese community. So stop doing stupid things like boycotting and instigating your community not to buy the products produced by the Malays. Please bear in mind that most of the chinese are doing business for their livelihood. The Malays could also do the same to the Chinese produced products.

Anonymous said...

dia orang lupa, 50% penduduk kat Malaysia nie bumiputra. mulai hari sama ada kita penyokong UMNO atau PKR tak payah lah nak pergi kedai kedai cina walaupun nak beli apa pun walaupun garam.

Anonymous said...

mari kita mulakan dengan beli makanan Halal dan suci dari orang islam

praha2 said...

eden tak setju dongan beberapo komen yang dibuet disini. kito bukan saja tinggal sebagai multi racial tapi kito mosti lihat dari sogi macro. There are inter marriages diantaro kaum dan many has been successful and I am one of them. Eden taksetuju dongan this boikot momboikot barangan jualan mano mano kaum. kito mosti rational dalam perkaro ini.
Ini hanyo disobabkan segelincir oran yang mau melihat May 13 berlaku. jangan lah detik hitam to berulang. nanti ado yang tak baik. kito akan meranapkan apo yang ado sekarang. eden tak percayo pr dapet memerintah dongan adil sobab kito bolih lihat selangor,pp dan kolante tak ketinggalan kodah. apo dah jadi? olih itu kito mosti ingatkan maso dopan anakcucu kito. jangan dirusakan maso dopan mereko. kito akan porgi bilo maso tapi dio oran ado maso yang jauh. ingatlah

praha2 said...

eden tak setju dongan beberapo komen yang dibuet disini. kito bukan saja tinggal sebagai multi racial tapi kito mosti lihat dari sogi macro. There are inter marriages diantaro kaum dan many has been successful and I am one of them. Eden taksetuju dongan this boikot momboikot barangan jualan mano mano kaum. kito mosti rational dalam perkaro ini.
Ini hanyo disobabkan segelincir oran yang mau melihat May 13 berlaku. jangan lah detik hitam to berulang. nanti ado yang tak baik. kito akan meranapkan apo yang ado sekarang. eden tak percayo pr dapet memerintah dongan adil sobab kito bolih lihat selangor,pp dan kolante tak ketinggalan kodah. apo dah jadi? olih itu kito mosti ingatkan maso dopan anakcucu kito. jangan dirusakan maso dopan mereko. kito akan porgi bilo maso tapi dio oran ado maso yang jauh. ingatlah

Anonymous said...

Aku sokong PETRONAS sbb itu salah satu benteng ekonomi Melayu. Hasil PETRONAS dari bumi tanah Melayu kurniaan Allah.

Cina pegi balik China lah.. Tuhan dh buat benua besar, nak tamak ratah hasil bumi Melayu. Duduk diam2 sudahlah nasib baik Melayu tk buat kacau huru hara pd kaum Cina. So itu sudah bagus.

AKu juga suka PETRONAS jgn bagi walaupun SATU SEN pada kerajaan haramjadah PAS laknat!

Royalti kepala bapak Ajis lah pencacai2 najhis PAS bohong sana sini konon royalti hak Kelantan!

Kerajaan jgn bagi muka pd PAS zalim hasil PETRONAS..mereka puak yg jahat, akan bersekongkol dgn KAFIR!

sbb tu Tuhan xbg rezeki melimpah pd Kerajaan Zalim PAS di Kelantan..MUNDUR.. hasil bumi banyak tp xekonomik, anak menantu pemimpin PAS yg makin KAYA.. RASUAH sana sini. Tapi krn berpakaian cara Isle.. org jd malas nk care.. SPRM knn..

So JANGAN BELI PRODUK CINA KALAU ADA ALTERNATIF lain.

Bg pencacai BAHLOL PR, komen mcm lembu.. nk jilat DAP jilatlah..kami tknk bg duit kami pd Cina..

Mae said...

Kenapa tak boikot Tanah Melayu sekali, dan balik ke Cina ?

Anonymous said...

ANON January 4, 2012 10:52 AM

SIAPA CAKAP MELAYU PENDATANG????TERNYATA KO NI BUTA SEJARAH DAN ORANG YANG TAK BERILMU!

BAGI BUKTI MELAYU ITU PENDATANG...!

BANGSA MELAYU DAH BERIBU TAHUN BERTAMADUN DAN BEREMPAYAR DI TANAH MELAYU DAN NUSANTARA.

BERSEPAH SEPAH BUKTI BUKTI BERTULIS DARI PEDAGANG ARAB,INDIA DAN PENGEMBARA CINA TERSIMPAN KEMAS DI UNIVERSITY UNIVERSITY DAN KERAJAAN MEREKA MENCERITAKAN TENTANG BANGSA MELAYU!

BERSEPAH SEPAH BATU BERSURAT DARI BERMACAM EMPAYAR DARI TANAH INDO CHINA DARI VIETNAM,KEMBOJA,THAILAND ,MALAYSIA,INDONESIA FILIPINA YANG MANA MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU KUNO YANG MENCERITAKAN TENTANG KERAJAAN DAN TAMADUN MELAYU.

KO INGAT MELAYU TU MALAYSIA JE KE????

INDOCHINA,MALAYSIA,INDONESIA,BRUNEI,FILIPINA DAN SELURUH KEPULAUAN NUSANTARA ADALAH MELAYU.

DULU TIADA NAMA NEGARA NEGARA INI.

DULU ADALAH TANAH MELAYU NUSANTARA ADA FAHAM!!!

KO NI ADALAH HASIL PRODUK PENJAJAH YANG TELAH MERACUN MINDA ANAK ANAK MELAYU YANG TELAH MERACUN TENTANG TAMADUN DAN EMPAYAR HEBAT MELAYU.

SAPA PEMBINA KERAJAAN FUNAN DI VIETNAM??SIAPA PEMBINA ANGKOR WAT???SIAPA PEMBINA CANDI BOROBODUR?SIAPA KERJAAN KEDAH TUA??SIAPA KERAJAAN LANGKASUKA??SIAPA KERAJAAN AYUTHAYA??SIAPA KERAJAAN SRIWIJAYA???SIAPA KERAJAAN MAJAPAHIT??SIAPA KERAJAAN MELAKA??DAN SETERUSNYA...

KO NI MEMANG MELAYU VERSION PENJAJAH BRITISH.

SEMUA MANUSKRIP MELAYU TERSIMPAN KEMAS DI UNIVERSITY DI SELURUH EROPAH.

BANGSA MELAYU LEBIH BERTAMADUN DARI BANGSA EROPAH SEBELUM INI.

PERGI BELAJAR SEJARAH DULU SEBELUM KATA MELAYU ITU PENDATANG!!!SEBAB KO NI MEMANG TAK DE ILMU SEJARAH SEBAB TU DAP ELOK JE BODOH BODOHKAN KAU KATA MELAYU ITU PENDATANG!!

MELAYU ITU ADALAH BANGSA PURBA DARI ZAMAN NABI ADAM A.S

KENAPA DIPANGGIL BANJARAN HIMALAYA???KERANA ORANG MELAYU DULU ADALAH BANGSA GUNUNG DAN DARATAN DAN SETERUSNYA MENJADI EMPAYAR KERAJAAN MARITIM.

BANGSA DAN KERAJAAN MANAKAH YANG MENGEKSPORT EMAS KEPADA KERAJAAN NABI SULAIMAN A.S DAN KERAJAAN KERAJAAN BESAR LAIN SELEPAS ITU??NI BANGSA DAN TAMADUN MELAYU LAH YANG MENGEKSPORT EMAS DARI ZAMAN BERZAMAN.

ORANG EROPAH,YAHUDI LEBIH MENGENALI DAN MENGAGUMI APA ITU BANGSA MELAYU KERANA BUKTI BUKTI TAMADUN DAN EMPAYAR MELAYU TERSIMPAN KEMAS PADA MEREKA.

LAIN KALI JANGAN TUNJUK KEBODOHAN KAU OK.KAJI DAN FAHAMI LAH APA ITU BANGSA MELAYU.

BANGSA MELAYU BERAGAMA ISLAM INILAH YANG AKAN MENJADI PEMIMPIN DALAM KEBANGKITAN ISLAM DI ABAD INI.KAJI HADIS NABI MUHAMMAD SAW.KAJI BATU BERSURAT TRENGGANU.

JANGAN JADI PENCACAI MUSUH ISLAM DAN PENGKHIANAT BANGSA!!!

Anonymous said...

ANON January 4, 2012 10:52 AM!!!

"Jika mahu membunuh tanamam, racunlah akarnya, jika mahu membunuh bangsa, racunlah sejarah mereka".

inilah yanng dilakukan kat ko wahai ANON January 4, 2012 10:52 AM!!!

syabas!!!DAP dan musuh musuh dan pengkhianat islam dan melayu lain berjaya meracun kamu.!!!

Melayu itu bangsa purba..bangsa yang bertamadun tinggi..bangsa yang diciptakan untuk kebangkitan islam buat kali kedua.

Ko nak tau kenapa israel ada satu satunya pangkalan tentera mereka diluar iaitu di Singapura????

Kerana mereka lebih mengenali MELAYU itu apa daripada ko wahai anon January 4, 2012 10:52 AM!!!

Mereka lebih mengenali MELAYU mereka tau melayu itu apa..

"Jika mahu membunuh tanamam, racunlah akarnya, jika mahu membunuh bangsa, racunlah sejarah mereka".!!!

Wahai wahai anon January 4, 2012 10:52 AM!!!
cukup cukup la jadi pencacai kafir harbi dan pengkhianat agama islam dan bangsa melayu!!!

Kaji la melayu itu apa...pi kaji belajar dgn pakar sejarah pi masuk univeristy di eropah,cina india arab yahudi israel dan ko akan tau apa itu melayu!!!

Anonymous said...

Melayu bukan pendatang , nenek moyang kita bermigrasi dalam alam kepulauan melayu , Lihat sejarah ketamadunan melayu Kerajaan Srivijaya, Kerajaan Majapahit, Melaka, Acheh dan kerajaan purba alam melayu lain, dimana jajaran tanah jajahan kerajaan ini ? nenek moyang kita bermigrasi dalam alam kerajaan melayu ... mereka yang mengatakan bahawa kaum melayu itu pendatang adalah mereka yang buta sejarah dan buta mata kerana tidak menggunakan akal yang diberikan oleh ilahi untuk berfikir ... bahkan terdapat juga fakta yang menyatakan kedatangan islam ke nusantara ini juga dalam abad ke 7 Masehi lagi. Orang melayu adalah bangsa pedagang dan bangsa pelaut yang hebat .

Anonymous said...

Aku sebenarnya heran..rata-rata bangsa cina yang aku dah baca kat forum cina seperti forum low yat akan mengatakan orang melayu itu pendatang..aku tak tahu sumber mana depa ambik konon fakta ni..yang aku pasti cikgunya buta sejarah kut..cubalah pegi ke forum tu..huhu melayu depa maki habis...

Anonymous said...

Orang Melayu mesti retaliate boycott kedai cina & india. Jangan beli barang depa. Beli grocery kat mydin je. Buat pe bagi kaya puak2 yang dah kaya tapi pura2 jadi victim. Get out and get lost from Malaysia.

Anonymous said...

boycott chinese and india to all

Anonymous said...

Wait for the next up-rising..jom sapu bersih termasuk konco2nya i.e anwar. You can see kat Taman Midah KL, a row of big banglos for sale - the lintah cinamen sudah gemok & lari pergi oversea..

Anonymous said...

xperlu boikot-boikot..as a muslim kt harus tahu tanggungjawab kita sebagai pengguna muslim..so belilah barang yang dikeluarkan oleh muslim kerana dijamain halal dan tanpa was-was..jadi pandailah menilai yg terbaik utk..

Anonymous said...

boikot la sampai bila2 punnnnn huhu..

TAK LUAK LA KALAU LU ORG BOIKOT PON!!

selama ni mmg lu org dh boikot pun. takde kesan apa2 pun huhu.

wa dgn famili dh lama boikot kedai2 cina

KR1M...FOREVER!!!!!!

Anonymous said...

kalu kau anon ade depan aku,,da lama aku pijak uka ko..bodoh punye anon..ko mmg sial..melayu cam ko patut mampus jer..
aku peniaga melayu..sejak dulu lagi aku guna petronas..pasal aku tahu duit yg aku labur utk petrol akan kembali pd rakyat jua..aku pun da lama boikot kedai cina ni..pastinye mydin,kedai 2melayu yg aku cari..g jahanam dgn cina n DAPig ni..

Omar Ja'afar said...

the next dia orang akan boikot nasi lemak, and the next anda akan lihat kebanyakan mereka akan mati KEMPUNAN, kesian kesian!

praha2 said...

tak payah lah boikot ko apo ko. kito bolih boli barangan buatan IKS. ramai dah IKS melayu. tak payah lah kito bising bising kalo nak boikot. buet selambo jo. Mydin ado jual barangan IKS melayu kito boli disano. KR1M pun jual banyak barangan IKS Melayu apo nak ditakutkan? dulu kicap tak dco oran melayu buet tapi sekarangdah ramai. dulu tomato sauce tak do sekarang dah ramai buet. jadi apo masaalah nyo? kito jangan ikut dio.hanyo kito mintak JAKIM agar memantau pengeluaran mereko-sijil halal tu diperketatkan untuk dio oran. macam tu baru berkesan. kito tengok apo macam business dio kalo tak ado sijil halal? tak payah boikot-senjato kito ialh sijil halal. gunokan ini lobih berkosan.

Anonymous said...

salam...

Dalam hal ni, saya harap GAP dapat buat penyiasatan.

Untuk tuduhan menyatakan gardenia menghentikan pembelian tepung daripada FFM Berhad adalah salah. Sebaliknya, gardenia TIDAK pernah membeli tepung drpd FFM Berhad.

Dengan menyatakan tepung FFM (Sauh, Kunci) mengandungi vitamin B1 yang diekstrak drpd babi juga adalah fitnah. Hal ini kerana vitamin B1 yang digunakan adalah ekstrak drpd tumbuhan dimana ianya jauh lebih murah drpd ekstrak haiwan. Dan untuk pengetahuan, hanya haiwan seperti rusa (kalau tidak silap) yang boleh digunakan untuk mengekstrak vitamin B1.

Lagi satu, tuduhan mengatakan FFM menggunakan peluntur dlm pemprosesan tepung. Hal ini benar, tetapi peluntur itu iaitu Benzoyl Peroxide adalah food-based bleecher. Yang dibenarkan kementerian kesihatan dan diakui JAKIM.Ia juga digunakan oleh mana2 produk tepung daripada jenama lain yang ingin menghasilkan tepung berwarna PUTIH.

Untuk tuduhan bahawa FFM mengimport tepung daripada China yang dinyatakan sebagai telah rosak dan mengandungi bahan kimia yang diharamkan kerajaan china juga merupakan fitnah. Hal ini kerana FFM Berhad TIDAK PERNAH mengimport sebarang jenis tepung mahupun gandum daripada China.

Untuk roti massimo pula. Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa roti massimo telah diperakui HALAL oleh pihak JAIS. Dan rekod halal daripada Jais tidak dapat disemak didalam rekod Jakim. Pihak FFM sedang berusaha untuk mendapatkan kerjasama pihak Jakim untuk menyatakan kebenaran sebenar didalam hal ini.

Pesanan saya kepada rakyat Malaysia. Jangan lah jatuh dalam perangkap permainan politik perkauman yang turut menyentuh sensitiviti agama ini. Syarikat FFM Berhad dan The Italian Baker (Massimo) mempunya seramai >80% Pekerja Muslim a.k.a Melayu. Sekiranya kilang ini ditutup atas sebab FITNAH semata2...kemana mereka ini hendak mencari rezeki?

Sila selidiki dahulu dan jangan hanya percaya dan terus menelan FITNAH drpd manusia tak bertanggungjawab.

Harap Maklum.

Anonymous said...

BOYCOTT CINA DOLLS TOO !!

Anonymous said...

kedai-kedai, kilang-kilang,hartanah dan apa perniagan pun banyak cina yg punya..tapi mereka ni masih tamak dan haloba dengan apa yg ada pada melayu..jadi melayu hati-hati lah ,mereka pantang mendengar ada tanah yhhendak di jual pasti mereka akan sapu..

Anonymous said...

rilek la ...xde guna bergaduh..petronas tu malaysia punye..kalo xde petronas da lama malaysia bankrup...cuma kita rakyat semua kena sokong pemerintah yang betul2 boleh memerintah seadil-adilnya.