Monday, July 16, 2012

JANJI DITEPATI MAKIN 'HOT'.Pembangkang kini amat gementar dengan siri lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam program Jelajah Janji Ditepati yang bermula sejak April lalu.

Dalam masa hampir empat bulan, Perdana Menteri telah bertemu atau 'touch base' dengan rakyat daripada pelbagai lapisan di Johor hinggalah ke Sarawak, Perak, Kedah dan Melaka.

Sambil mendengar keluhan dan rintihan rakyat, beliau juga berjaya menyelesaikan masalah yang mereka hadapi, bak kata pepatah sambil berenang minum air.

Malah slogan Janji Ditepati juga telah dijadikan tema sambutan perayaan 55 tahun Hari Kemerdekaan dan Hari Malaysia pada 31 Ogos dan 16 September tahun ini.

Ketakutan pembangkang terhadap slogan tersebut terserlah apabila mereka menuduh ia sebagai propaganda politik Barisan Nasional dan usaha mengugut rakyat.

Malah Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim merupakan individu paling takut kepada pengaruh kuat Perdana Menteri sepertimana yang dilihat daripada sambutan hangat rakyat terhadap beliau.'

Kini ke mana sahaja Datuk Seri Najib berkunjung, Anwar pula akan menyusul.

Pada 12 Julai lalu Anwar berceramah di Selangor, diikuti sehari kemudian di Kedah dan ke Sarawak pula pada 14 Julai, semua destinasi tersebut telah dikunjungi Perdana Menteri.

Nampaknya Anwar kini keletihan atau capek mengejar program-program Perdana Menteri untuk melawan impak besar hasil daripada lawatan Datuk Seri Najib.

Rakyat boleh bandingkan antara kepimpinan dan ketokohan kedua individu tersebut.

Melalui pelbagai program seperti BR1M dan TR1M serta banyak lagi bantuan-bantuan terus kepada rakyat yang dijanjikan dalam Program Tranformasi Ekonomi, Perdana Menteri telah membuktikan bahawa janji-janji tersebut adalah benar dan telahpun ditepati.

Berlainan pula dengan Anwar dan pemimpin pembangkang lain yang bermodalkan janji kosong serta caci hamun dan fitnah sebagai daya tarikan ceramah mereka.

Tidak ada yang boleh diharapkan daripada pembangkang kerana tidak ada satu pun janji mereka boleh dipercayai seperti di Kelantan yang sehingga kini tidak mampu menyerdiakan bekalan air yang bersih kepada rakyat negeri itu walaupun sudah memerintah lebih 20 tahun.

Di Selangor, lebih dahsyat pula penagan pembangkang; negeri paling kaya itu kini digugat dengan pelbagai krisis dari bekalan air di tahap kritikal kepada dakwaan penyelewengan dana awam ratusan juta ringgit.

Inilah yang ditakuti oleh Anwar kerana di setiap siri Jelajah Janji Ditepati, barulah rakyat di negara ini sedar bahawa di negeri-negeri yang ditadbir pembangkang, masalah yang membelenggu rakyat tidak dipedulikan, malah pembangunan pun boleh dikatakan tidak ada langsung.

Ambil sahaja contoh Lembah Pantai, di mana anak Anwar, Nurul Izzah menjadi ahli parlimen.

Beliau amat jarang sekali dilihat menyantuni rakyat di kawasan yang diwakilinya kerana siang dan malam hanya sibuk berceramah di merata tempat.

Tidak ada pembangunan yang di bawa oleh Nurul Izzah ke Lembah Pantai.

Kebanyakan projek-projek ekonomi seperti pembinaan Bazaria dan gerai peniaga dan pembaikan infrastruktur seperti jalan raya di situ semuanya adalah hasil kerja kuat Menteri Wilayah  Persekutuan dan Kesejateraan Bandar, Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.

Baru-baru ini pula isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansur, merasmikan pembukaan Pusat Anak PERMATA Negara di Kerinchi.

Rakyat tertanya-tanya di mana Nurul Izzah yang bangga di gelar 'Puteri Reformasi' pada satu ketika dahulu tetapi apabila dipilih rakyat untuk mewakili mereka, yang mampu dibuktikan olehnya hanya janji-janji basi.


Hakikatnya, Anwar dan Pakatan Rakyat semakin menerima kenyataan bahawa mereka akan ditolak rakyat di peti undi pada PRU-13 nanti kerana tidak menepati janji-janji yang mereka lakar pada PRU-12 dahulu.

Membuat janji adalah perkara yang berat dan menggotakannya adalah lebih berat lagi, hanya kerajaan yang bertanggungjawab dan berwibawa seperti BN mampu melakukan kedua-duanya sekali.

19 comments:

Anonymous said...

Kerajaan 'serambi mekah' Kelantan akan melaksanakan segala janji2nya. Segala projek untuk kebaikan rakyat tetap dilaksanakan dalam kadar segera. Bagi tujuan itu usaha untuk mencari lampu alladin telah bermula. Ramai pimpinan Pas akan dihantar ke timur tengah untuk mencari lampu tersebut. Untuk itu adalah diharapkan rakyat Kelantan sudi menderma bagi menampung kos perjalanan...

Anonymous said...

kalau Najib berenang sambil minum air, tetapi pembangkang mencangkung sambil bersiul.

bercangkung kerana tidak bersetuju apa yang Najib bawa, tetapi bersiul kerana mereka dapat apa yang Najib bawa.

Anonymous said...

HANYA ZUNAR SAJA YANG PEGANG PRINSIP OPOSISI YAKNI TOLAK PEMBERIAN DARI TANGAN PM

YANG LAIN TAK ADA PRINSIP KOT KERANA TIDAK CUKUP TELAPAK TANGAN NYIRU DITADAHKAN

Anonymous said...

BOMOH SIE DAN ZAT ADA PERINSIP TAK...

Anonymous said...

KALAU DEPA SANGGUP BUAT APA SAJA DARI WARNA KUNING, HIJAU, MERAH DAN OREN, KITA PERCAYA POK JIB SANGGUP LAKUKAN APA SAJA DALAM KONTEKS RAKYAT DI DAHULUKAN. KEH KEH

Anonymous said...

rakyat sedang menilai antara manifesto retorik 'pakatan rakyat'

dan pengotaan manifesto 'rakyat diutamakan'

keputusannya...lepas iklan ini..

Anonymous said...

maca teh tarik satu...kasi lebih KRIM DAN BRIM, wokey. he he

Anonymous said...

BERITA PANAS TERKINI :

Bomo Siam dikhabarkan akan menyertai blogger2 Aspan Alias dan Sakmongkol berkhidmat dgn penuh kesetiaan utk DAP demi mempastikan DAP dapat memegang pemerintahan negara selepas PRU13 nanti ...

Berita ini dibocorkan oleh Jin peliharaan Bomo Siam sendiri ...

Melayu Perak said...

EKSKLUSIF !!! 14 SEBAB KENAPA ANDA MESTI MENJAUHI PARTI PAS !!! WAJIB BACA !!!


1) Mengikut kaedah Usuluddin,barangsiapa yang meletak sifat kekurangan kepada Allah, mereka adalah salah. Murtadlah mereka jika sampai ke tahap itu. Kita sudah tahu sifat tuhan. Sifat Tuhan tu apa? Belajarlah sifat 20.Mengikut ulama Usuluddin,kita semua wajib belajar sifat 20 itu. Banyak lagi sifat Allah Taala tidak terhingga.tetapi sifat kekurangan itu yang tidak ada pada Tuhan. Sifat samseng itu sifat mahmudah kan atau sifat mulia kah yang (Nik Aziz) nak letak kat Tuhan tu?

- Ustaz Haji Mohd Yasin Mohamad, guru agama di Kelantan.

2) Kalimah hina Tuhan tu haram,kita nak kata tak boleh.Ulama yang bercakap lagu tu kena auhi. Tuhan jangan disekutukan dengan satu apa pun tak boleh.Kita nak kata Allah Taala serupa tu(samseng) tak boleh.

- Tok Guru Haji Razak dari Pendang, Kedah.

3) Semua kita tahu belaka kata hukum menyamai sifat Allah dengan makhluk ini tak boleh. Menyamai zat Allah dengan zat makhluk tak boleh, menyamakan perbuatan Allah dengan perbuatan makhluk tidak boleh. Itu jelas tentang apa yang dilarang dalam Islam dan sampai keluarnya agama.

- Syeikh Ismail Lotfi Al-Fatani, Rektor Kolej Islam Yala,Thailand.

4) Yang sebenarnya Nik Aziz ni dari segi pengajian dia hanya faham Quran dan Hadith. Itu sahaja. Dia pula belajar di India,dia bukan alim di Mekah.Dia alim di India.Dari segi Usuluddin dia tidak mendalami. Dia mendalami dalam Quran dan Hadith sahaja.

- Ustaz Haji Abdul Aziz Abdullah, bekas imam di Pangkal Kalong, Kota Bharu.

5) Benda-benda yang bersangkutan dengan Allat Taala kita kena teliti dan kita kena tengok. dan bila kita terjemah itu biarlah tidak mengelirukan dan orang boleh faham positifnya Allah Taala itu, sempurnnya Allah Taala itu. Manusia dimana-mana pun tak boleh sempurna, ada kesilapan. Tak kiralah dia tu orang awam ke,ulama dan sebagainya.Maknanya dia tak boleh cakap 100 peratus betul.

- Prof Madya Syed Omar Al-Saggaf, Rektor Institut Pengajian Islam Perlis.

6) Kalau orang sanggup kata Tuhan ni samseng ertinya dia terkeluar daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah..

- Ustaz Haji Zainal Abdul Rahman, Kelantan.

7) Apa nama pun yang sebenarnya dia kena tafsirkan sesuai dengan keagungan Allah. Itu yang perlu. Bila samseng ni it sounds very bad sebut samseng ni.Kalau kita sandarkan kepada Allah sifat macam tu, ini satu benda yang tidak patut berlaku.

- Dr. Fakaruddin Abdul Mukti,Pensyarah Jabatan Akidah di sebuah universiti tempatan.

8) Sifat-sifat Al-Mutakkabir, Al-Jabbar, Al-Qahar itu hanya layak untuk Allah SWT. Manakala manusia ni (Nik Aziz) nak pertikaikan pulak,tak kesampaianlah sebabnya kita sendiri pun manusia dijadikan Allah SWT.

-Datuk Hassan Mat Jaya, Mufti Negeri Perlis.

Melayu Perak said...

9) Kalau ikut ilmu Tauhid, kalau perkara itu terbit daripada orang-orang alim ataupun wali-wali Allah sekalipun kena takwil juga dan haram. Kalaupun orang yang berkata itu dia kata ada maksudnya yang tersendiri, itupun haram juga itu kerana orang awam mendengarnya lebih-lebih lagilah akan jadi menyesatkan pula. Haram bercakap macam tu. Kalaupun nak diberi orang faham, kena cakap dalam majlis-majlis yang tertentu sahaja.

- Tok Guru Haji Hashim Daud, guru agama di Padang Sera Kedah.

10) Perkataan samseng ialah sifat mazmumah,sifat yang dicela oleh syarak.Jadi sebenarnya hujah Nik Aziz yang mengatakan kita orang Pas samseng maka Allah lebih samseng maka itu sudah menentang dengan akidah Islam.

- Ustaz Wan Ismail Wan Abdul Rashid, bekas Imam dari Kota Bharu,Kelantan.

11) Setiap nas Qati'e yang ada dalam Quran,misalnya Yaadon,nak terjemahkan dengan makna tangan tak boleh. Wajnun nak terjemah dengan makna muka tak boleh.Wajhun dengan makna Zat, supaya tadak kesamaran kepada umat Islam seluruhnya.Dengan demikian saya rasalah orang-orang yang mengatakan sifat Tuhan itu samseng perlulah bertaubat. Sebab imi adalah satu dosa besar.

- Haji Abdullah Ahmad, Pegawai dakwah negeri Kelantan.

12) Apabila seseorang manganggap dirinya lebih alim,lebih warak dan lebih besar semutal daripada orang lain, maka begitulah jadinya. Bercakap merapu dan meracau seperti orang kurang siuman. Jadi tidak hairanlah kalau di Kelantan ketika ini lebih ramai mempunyai manusia kurang siuman, sebab Tok Guru mereka yang kurang waras dan bersifat riak.

- Mat Daus Yunus, 72 tahun, Kampung Tok Lebir, pasir Mas, Kelantan.

13) Saya bimbang apabila anak-anak muda dan orang tua mendengar Tok Guru mereka kata Allah sanseng, nanti mereka akan mengiyakan dan tidak lagi menyembah Allah. jadi memang patut dia bertaubat.

- Mohamad Ishak, 65 tahun, guru Quran, Kg.Ana, Tumpat Kelantan.

14) Seumur hidup saya inilah kali pertama saya mendengar ada manusia mengatakan Allah samseng, Selama ini saya tidak pernah diberitahu oleh Tok Guru di kampung bahawa Allah itu samseng.Apa yang Tok Guru saya ajar ialah tuhan itu maha kaya, maha penyayang, maha pengasih, dan maha pengampun.

yogibear's season said...

MP,

Pokoknya apa yang dipaparkan adalah benar...c & p ke, kuliah ke, panjang ke, ringkas ke, itu semua tk penting!

Teruskan Bro...

p/s saya cukup minat pasal asal keturunan melayu dr Katirah isteri Nabi Ibrahim 'alaihimassalam..boleh ulang tayang tak? Biar panjang pun!

Anonymous said...

Dato' Seri Najib terpaksa buat macam2 untuk rakyat saperti BRIM, TRIM dan sebagainya tapi Datuk Sri Anwar hadiahkan satu aja. TRIM - Tipu Rakyat 1 Malaysia....

Anonymous said...

satu produk jer nuar adakan....bole pakai takleh makan..cinadoll

Mat Sabu Sedap Mah said...

Orang orang PAS tak payahlah ambil apa yang Najib bagi kerana mereka dah kenyang dengan ceramah kosong ularmak ularmak mereka. Baik contohi Mat Sabu yang lebih rela 'makan babi dengan Guan Eng dari makan ayam dengan Najib'.

Anonymous said...

yogibear's season! Another fu**** and bas****! Akal kosong macam taik dalam kepalanya.

Anonymous said...

Padan dengan muka-muka penduduk Lembah Pantai yang dulunya pada tahun 2008 mengundi PKR. Sekarang baru mereka rasa tamparan NurulIzzah yang sudah dapat undi mereka.PKR suda kencingkan mereka dengan najis busuk NurulIzzah dan air mani busuk bapanya.

Anonymous said...

Penduduk lembah pantai ingat tak dimasa anda kesusahan lepas tu anda mengadu pada ahli parlimen iaitu siapa anda kenal bukan wanita itu...iaitu kak sharizat kita. ....tapi anda marahkan pak lah anda tak pangkah dia. ...kini kembali ke pangkal jalan iaitu undi barisan nasional. ....cukupcukup lah protes k pak lah dah tak ada semua kembali tenang. ...pengajaran yang paling bermakna untuk barisan nasional.....seluruh rakyat malaysia ingat hanya barisan nasional yang boleh menjaga keamanan dan harta negara dengan baik. ...bukan mengugut atau menakut tapi tumbang barisan nasional bermakna tumbang keamanan. Untuk mendapatkan keamanan yang sedi ada sanggup ka kita bermula dari a ataupun bangsa mejoroti ditindas fikir fikirkan...umno melayu mca cina mic india dan lain lain saling hormat menghormati anda pilih lain. ..jalan sukar tuan puan perjalanan anak cucu akan bengkang bengkok erm...

Melayu Perak said...

yogi bears season....

sila bukak mistisfiles.com untuk ketahui asal usul orang melayu....

aku tak nak c & p lagi.....

Anonymous said...

Orang pas ni boleh d ibaratkan seperti belalang kunyit. Suka hinggap d lubang taik perangai pun mcm taik.