Thursday, October 18, 2012

MAKAHAI DAP.


Setelah Laporan Audit dibentangkan, Lim Guan Eng, Ketua Menteri tidak lagi boleh berdolak dalih kononnya kerajaan DAP Pulau Pinang bersikap perkauman dan meminggirkan bangsa Melayu yang mewakili majoriti berpendapatan sederhana, rendah dan miskin di negeri itu.

Terdedah kini, sejumlah RM33.36 juta Akaun Amanah Perumahan Bumiputera telah tidak dibelanja.   Jumlah ini adalah bersamaan dengan peningkatan 58% dari tahun sebelumnya iaitu RM21.11 juta.  

Tindakan Guan Eng untuk ‘menyimpan’ peruntukan tersebut menunjukkan yang beliau begitu tega mempertahankan prinsip perkauman partinya.   Sedangkan, di masa yang sama kerajaan DAP Pulau Pinang begitu giat membina dan merancang berbagai pembangunan lain.  

Bumiputera di Pulau Pinang seharusnya mengambil laporan ini secara serius kerana ia melibatkan survival bangsa di negeri tersebut secara keseluruhan dan jangka panjang.   Apakah kita sanggup melihat satu lagi negeri kita menjadi milik orang?

Walaupun DAP adalah parti politik di dalam Malaysia dan pemimpinnya warga Malaysia tetapi sikap mereka yang ingin mengenepikan bangsa lain di dalam pemerintahan menjadikan mereka sebagai penjajah.

Kata orang, ada dua cara untuk menjajah sesuatu bangsa iaitu sama ada dengan ‘membunuh’ atau ‘merampas segala apa yang membentuk identiti bangsa tersebut’.   Oleh itu, dengan menyingkirkan semua bangsa lain selain Cina dari Pulau Pinang, DAP berharap dapat menghapuskan terus identiti bangsa asal, iaitu Melayu dari negeri tersebut.   Ini adalah konsisten dengan usaha mereka untuk mengubah sejarah termasuk cuba menunjukkan yang kaum Cina adalah antara pendatang awal ke negara ini.

Tindakan ini boleh dibaca melalui apa yang dilakukan oleh ‘abang’ mereka di Singapura, iaitu PAP di mana sejarah negara tersebut yang bermula lama sebelum Parameswara (1344), dengan sedaya upaya  cuba dipadamkan mereka, hanya kerana ia membawa identiti dan bukti pendudukan dan kekuasaan bangsa Melayu.

Sebaliknya, sejarah Singapura cuba ditulis semula dengan bermula dari tahun 1781 iaitu kedatangan Sir Thomas Stamford Bingley Raffles seorang negarawan British.   Ini menyerlahkan sifat kaum Cina itu yang tidak rela mengakui kekuasaan Melayu, walaupun ia hanya tinggal sejarah tetapi boleh menerima ketuanan barat.

Sifat yang sama kekal terpahat dalam diri Lim Guan Eng dan roh DAP secara amnya.

Justeru, kaum bumiputera di Pulau Pinang wajar mengenali hati budi dan nurani Ketua Menteri dan parti yang memerintah mereka dengan sebaik-baiknya.   Segala tindakan Guan Eng di Pulau Pinang perlu dikaji dan diteliti kesannya terhadap kaum bumiputera dalam jangka panjang.    Agenda Guan Eng itu adalah jelas dan kezamannya untuk mencapai matlamat ‘ketuanan Cina’ di Pulau Pinang adalah benar.

Bumiputera Pulau Pinang kini berhadapan dengan ancaman pengusiran secara halus.  Mereka bakal kehilangan segala-galanya dari tanah sehinggalah ke identiti dan juga maruah.

Namun, semua ini boleh dihalang dengan membuat keputusan yang tepat dalam PRU yang akan datang.  Tiada siapa yang dapat membantu kita, melainkan diri kita sendiri.   Masa depan anda di tangan anda, iaitu di kertas undi.  Tepuk dada tanyalah minda, apa yang benar, apa yang dusta, apa yang kabur dan apa yang nyata.

Yang pasti, laporan audit adalah nyata dan penafian Guan Eng ternyata dusta.  Apakah ada yang masih ingin menafikannya?

12 comments:

Anonymous said...

...orang melayu pulau pinang ni semua bodoh2 belaka...contoh: anwar ibrahim, pak lah, mat sabu, mansor othman.

...so lantak kau oranglah dapat pemimpin mcm si makahai dinasti lim ni...x payahla nak menyesal kalau lagi 10 PRU akan dtg pulau pinang xkan dapat balik pada BN. korang ingat hati2 kiasu ni nak beralah? mati kering la korang!!!

-nik ajis mahafiraun-

Anonymous said...

Yg xbole tahan tuh bila makahai Lim Guano egg neh bagi peruntukan LEBIH SIKIT dr yg di beri oleh BN dahulu maka menyalak sakanla Melayu2 pakatoon kononnya Cina biaDAPig SIAL lebih prihatin thdp Islam...

Nape Melayu BAGHAL lagi BEBAL lagi SIAL dan BANGANG xnak amek tau bhw peruntukan utk bangsa biaDAPig SIAL berjuta2 lbh byk dr yg org Islam/Melayoo BARUA PP trime...

tu la kecik2 xnak mampoz dah tua jadi BAGHAL CIna biaDAPig SIAL...

Anonymous said...

anon 10:18 AM,

si kanina cina melaka tu naik pun sebab melayu2 bodoh dlm PASpispus & PGayR yang bagi muka...kerana apa?...oh sebab dia mengangkat khalifah umar abdul aziz sebagai ikon dlm pemerintahan.

...ikon pemerintahan kepala bana dia, minum arak dgn artis hong kong tu apa?

...PASpispus memang suka jilat telor cina x sunat agaknya...hahahaha!

-nik ajis mahafiraun-

Anonymous said...

PAS & Melayu dlm PKR memang BODOOO pun...ada otak letak kat jubooor....
BODOOO punya melayu.....

Anonymous said...

Aku sokong pengomen 9:57AM.. Setujuuu 900%.

Anonymous said...

Aku sayang ultra kiasu dap........
Aku tak bangga jadi melayu....
Aku nk makan babi ngan mat sabun....
Aku sayang pok nik gedebe.......MB sampai mati...
Aku xsuka nk perjuang hak melayu sebab pok nik amaran assobiyyah
Tp aku pelik harakah kata melayu wajib sokong pas demi tamakkan kuasa memerintah.....

Anonymous said...

Aku taknak komen banyak, cuma nak kata TAHNIAH kepada melayu Pulau Pinang, jadi korang undilah lagi PR dalam PRU 13 nanti, pi lantak hanglah, jadilah korang macam melayu Kelantan, (sepatah kata pemimpin korang dulu, Anwar Ibrahim )BERGENTAYANG kat negeri orang lain mencari sesuap nasi

Anonymous said...


Aku tunggu bila PP nak jadi mcm S'pork.. Sebahagian besar Melayu PP bodoh bg kuasa kat DAP.. dengan sogokan beberapa ratus semua pangkah DAP.. itulah nilai ko org yg lebih rendah daripada cina yang disogok ribuan ringgit utk mendapat undi mereka dlm PRU 12 lalu.. ko org boleh dijual beli dgn nilai yg rendah.. Pemimpin melayu PP pun haprak.. anua, badawi semua jaga perut besar masing2 je.. melayu merempat.. cina suap KO SEBAT.. ko org dh tkde maruah dan nilai dah..

LAKUKAN LAH PERUBAHAN MENJELANG PRU 13 NANTI DENGAN SAF BARU KEPIMPINAN MELAYU pp...DEMI menggembalikan MARUAH KO ORG..Anonymous said...

Melayu penang tak nampak lg ke apa DAP dah buat??

Diorang tak kisah langsung pasal melayu,duk merempat bawah jambatan sekalipun..Mati rakyatpun diorang tak kisah..

Lg diorang ske,berkurang beban

Klu isu panggerang,diorangla jd juara tekan kerajaan bg juta2 ringgit kat 198 keluarga nelayan kaum depa..

Anonymous said...

Aku rasa UMNO patut ambik alih Penang bukan MCA utk dapat undi rakyat balik..

Sbb kdg2 makcik2 tua undi based on sebangsa dan seagama

Anonymous said...

LIM GUANG ENG ANAK LIM KIT SIAL KATA ORANG MELAYU PP TAK PERLUKAN RUMAH MURAH, SEBAB TULAH DUIT PERUNTUKANTU TAK DIGUNAKAN, PADAN MUKA KAU MELAYU PP, UNDILAH LAGI PR DALAM PRU13 NANTI, PI LANTAK HANG LAH.......

Sonnierchlt said...

PAS & Melayu dlm PKR memang BODOOO pun...ada otak letak kat jubooor.... BODOOO punya melayu.....