Saturday, January 12, 2013

KALIMAH ALLAH : EMAIL PEMBACA YANG WAJIB DISEBARKAN.


Saya terpanggil dengan akan isu Kalimah Allah yang dibenarkan oleh Hadi Awang dan dipersetujui oleh Anwar ibrahim untuk digunakan oleh mereka bukan Islam. 


Saya lahir sebagai Islam, dan membesar dengan budaya dan adat Islam yang dipupuk dan dijaga oleh Masyarakat Melayu di malaysia ini. Ya, saya adalah anak bekas penganut kristian katholik. Ayah saya adalah bekas penganut kristian yang telah menerima islam dan telah bergelar sebagai seorang Muslim lebih dari 20 tahun. Dengan akan hal penggunaan Kalimah Allah ini oleh penganut Kristian dengan alasan untuk mengantikan 'Tuhan' kepada Kalimah Allah untuk kitab Injil versi Bahasa Melayu adalah tidak relevan dan amat meragukan dari sudut keikhlasan.  

Saya percaya, terdapat penganut kristian sendiri tidak bersetuju dengan akan penggunaan Kalimah Allah untuk mengantikan perkataan Tuhan dalam kitab injil versi Bahasa Melayu -  kerana ianya bukan sahaja mampu mengelirukan Umat Islam malah penganut kristian juga akan terkeliru dalam hal ini. Malangnya, Sudah muncul akan Bishop, pastor, yang lebih mengutamakan keuntungan dari sudut politik dan pengaruh daripada keharmonian dan kedamaian yang telah wujud selepas 13 MEI. 

Saya hairan, Malaysia mempunyai institusi Islam yang begitu berkesan dari segi menyatakan Tafsiran hukum hakam berpandukan Al Quran dan juga Hadith yang sahih dengan jelas. Namun mengapa dalam hal ini, pihak Gereja dan juga segelintir Umat Islam lebih mengutamakan suara dan keputusan dari seorang yang bergelar 'Politician'? Persoalan saya, adakah Anwar ibrahim dan juga Hadi Awang itu mewakili suara seluruh Umat Islam di Malaysia ini? Dan Kedudukan mereka dan Tafsiran mereka dalam hal berkaitan agama lebih konkrit dan jelas dari Akan Tafsiran para ilmuan dan cendiakawan Islam? 

Saya tahu akan tingginya Ilmu Agama Hadi Awang -  Jika tidak, manakan beliau mampu menjadi Presiden pada parti yang kononnya memperjuangkan Islam. Tapi, cara dan beliau membuat keputusan dalam hal berkaitan dengan Akidah dan kesucian Islam, seolah-olah beliau harus belajar Islam dari peringkat asas fardu ain. Saya tidak berminat untuk bercerita tentang Anwar ibrahim, kerana kita tahu akan siapa makhluk ini. 

Ini soal Akidah kita, Ini soal kesucian Islam, Allah Itu Satu dan Allah tiada anak. Jika kita tidak mampu untuk mempertahankan Kalimah Allah, usah bicaralah kita nak berjihad nak mempertahankan Islam. Asas Islam adalah - asyhaduallaa ilaaha illaLLAH wa asyhadu anna muhammadarrasuluLLAH - ( Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad pesuruh Allah), bagaimana kita nak nyatakan perasaan kita jika kalimah Allah digunakan oleh golongan yang tidak memperakui akan KeTauhidan Allah dan Kerasulan Nabi Muhammad? 

Sedarlah, old testament ditulis dalam bahasa hebrew -  Tidak ada Perkataan 'Allah'. Dan di dalam new testament yang ditulis dalam bahasa Yunani juga tidak ada perkataan 'Allah'. Malah bible yang pelbagai versi yang menggunakan bahasa wajib iaitu bahasa inggeris juga tidak ada perkataan 'Allah'. GOD - Tuhan dalam bahasa Melayu, Mengapa perlu pusing 360 darjah dengan memilih 'Allah' sebagai ganti nama untuk Tuhan dalam bahasa Melayu? 

Suara Umat Islam adalah Al Quran dan bukannya suara dari  ahli politik. Yang mewakili Islam adalah kebenaran dari Al Quran bukannya dari Tafsiran dan keputusan ahli politik. 

Dimana Ustaz Azhar Idrus yang telah menjadi fenomena dalam dunia Dakwah di Tanah air? Dimana pejuang Islam Yang konon ingin laksanakan Hukum Hudud di Malaysia ini? Mana mereka ini semua? Tidakkah mereka ingin mempertahankan kalimah Allah? 

Tanyalah diri kalian semua wahai saudara seagama ku - Mahukah Kalian ingin Allah SWT disyirikkan? 


Moga Allah SWT ampunkan kita semua.

186 comments:

paritbuntar rebels said...

tolong link kan blog http://paritbuntarrebels.blogspot.com/

Anonymous said...

Aku merasa sedih & terhina....kawan2 ku yg beragama kristian telah/sedang bercita membuat tatoo kalimah Allah dibadan mereka...dengan berlandaskan kebenaran Hj Hadi...

Anonymous said...

Inilah bila agama dah bercampur dengan agama.

Anonymous said...

PEMIMPIN PAS YG MENOLAK KALIMAH ALLAH DI GUNAKAN DALAM KITAB BIBLE

1-HARON DIN
2-NASHARUDDIN MAT ISA
3-TAIB AZZAMUDDIN
4- DATUK MOHAMMED DAUD IRAQI
5-NASHARUDDIN HASSAN TANTAWI
6-DATUK TUAN IBRAHIM TUAN MAN
7-MUSTAPHA ALI
8-DATUK HARON TAIB

PEMIMPIN PAS YG MENYOKONG KALIMAH ALLAH DI GUNAKAN DALAM BIBLE :

1-NIK AZIZ NIK MAT
2-HJ HADI AWANG
3-MAT SABU
4-KHALID SAMAD
5-DZUKEFLE AHMAD

Anonymous said...

Bible dalam bahasa inggeris tu bukan bible lagi dah. itu cuma translation of the translation of the translation of the....of the translation of the bible. So tidak boleh digunakan lagi dah.

Anonymous said...

malang nya ada makluk yang mengaku Islam sering melafaskan "Oh my God" jika mengadappi kekecewaan dsb nya

Komeng said...

Agenda Tersembunyi melemahkan kedaulatan agama Islam - kesamarataan dalam pelbagai agama..

1 Malaysia adalah langkah pertama oleh kerajaan..

1 Agama pula oleh pembangkang..

So jadilah kita rakyat yg keliru.. akhirnya aku tak tau nak pangkah sapa huhuuuuuu sedeeehhh

harapkan Pas, pas makan padi
harapkan umno, umno makan nasik

Anonymous said...

Wahai masyt cina di Msia……..PRU13 adalah peluang terbaik kita ukt kita merampas kuasa dan putrajaya dari UMNO/BN…. Kita tamatkan ketuanan Melayu…biar cina pula menjadi tuan di bumi ini…. Walaupun kita bersetuju melantik Anuar Al Jub sbg PM..tapi ia hanya sbg BONEKA Dap….manakala Pas pula tak lebih sbg lembu2 tunggangan kita utk merampas kuasa politik melayu…. Dap kini mengawal hala tuju Pakatan…semua rakan2 kita mgikut telunjuk Dap…. Tengok shj di Sgor…w/p PKR berkuasa tapi pada hakikatnya kita yg mengawal kjaan PR…. Atas arahan kita, Pas memecat Hasan Ali….. atas permintaan kita , arak2 yg dirampas dipulangkan kembali..malah arak boleh bebas dijual di mana2 shj.. Kita juga Berjaya memperbanyakkan lagi pusat2 perjudian..pusat2 hiburan dan maksiat di Sgor tanpa bantahan dari Pas dan PKR…. Apatah lagi di P.Pinang, kita berkuasa penuh….gerai2 peniaga melayu kita robohkan….tapak mesjid kita gadai….suara bacaan al Quran kita haramkan….Kita naikkan harga tanah dan rumah sehingga tak mampu dibeli oleh org2 melayu..dgn ini mereka tiada peluang utk tinggal di P.Pinang….semua ini disokong oleh rakan2 kita Pas dan PKR…………HIDUP DAP……HIDUP PR..!!!!


Read more: http://milosuam.blogspot.com/2013/01/video-orang-ramai-terbalikkan-dan-bakar.html#ixzz2Hi8VrCGr

Anonymous said...

Haji hadi babi laknat.
Nik najis babi laknat
mahfuz laknat
mat sabu laknat
khalid gereja kaknat
dzulkifli laknat
pencacai PASPKR yang bersetuju laknat
Laknat ALLah atas kamu semua.
Amin

komandomelayu said...

selepas ni harap jangan ada kalimah Allah dijual berbagai bentuk sepertimana rantai salib !!!

komandomelayu said...

643

harapkan pkr asik makan aiskrim
harapkan dap melayu makan TAIK !

Anonymous said...

"mereka" telah berjaya, melihatkan senario sekarang, matlamat menghalalkan cara, agama menjadi korban.....

Walaupun institusi Agama Islam subur mekar di sini, hanya disebabkan politik hilang kesepakatan

Kita renung sejenak, dimana kekuatan akidah umat Islam? gerakan kristianisasi telah berjaya di negara jiran yang mempunyai penduduk Islam teramai di dunia, tiada batasan penggunaan kalimah Allah, Islam dan kristian adalah sama malah boleh berkahwin secara sivil, inilah contoh berjayanya pluralisme.

Inikah yang kita mahukan sebagai seorang Islam?

Anonymous said...

mereka" telah berjaya, melihatkan senario sekarang, matlamat menghalalkan cara, agama menjadi korban.....

Walaupun institusi Agama Islam subur mekar di sini, hanya disebabkan politik hilang kesepakatan

Kita renung sejenak, dimana kekuatan akidah umat Islam? gerakan kristianisasi telah berjaya di negara jiran yang mempunyai penduduk Islam teramai di dunia, tiada batasan penggunaan kalimah Allah, Islam dan kristian adalah sama malah boleh berkahwin secara sivil, inilah contoh berjayanya pluralisme.

Inikah yang kita mahukan sebagai seorang Islam?

----------------------
Diberitakan melalui kempen "Save Maryam" - setiap tahun 2 juta umat Islam berjaya dibaptiskan di negara seberang yang mempunyai 240 juta penduduk

Anonymous said...

Setuju dengan Anon 7.06, UMNOgok sudah tidak releven lagi. Asalkan bukan UMNo untuk Malaysia yang aman, bahagia dan adil.

Anonymous said...

salam para pembaca sekelian,
saya setuju dgn tulisan/ article yang di tulis olih saudara kita. Sungguh dalam maananya walaupun very simple dari segi penulisan nya. Mari lah kita bersatu demi agama walau pun berbeza dalam pandangan politik. Jangan jadi saperti ini: limau purut tiga serangkai buta perut tak ada akal. Itu saya tujukan khas kepada hj hadi , nik aziz dan annuar ibrahim. AI i pandai cakap tapi tak cerdik.

Anonymous said...

TAK SANGKA AKU YANG AGAMA KRISTEN SELAMA INI TAK DAK NAMA TUHAN YANG BETUL HINGGA TERPAKSA NAK PINJAM NAMA ALLAH DARI ISLAM. KALAU NAMA LIM GUAN ENG BOLEH MAIN PINJAM GUNA NAMA HADI? KALAU PERGI BANK NAMA AKAUN LIM TAPI TULIS RESIT HADI NAK AMBIL DUIT MESTI LAH TAK BOLEH DAPAT DUIT? KALAU SUSAH SANGAT AGAMA KRISTEN GUNALAH NAMA LAIN UNTUK TUHAN MEREKA SEPERTI POPE/PAUL/JOHN/...KRISNA/BUDDHA/ARJUNA/MURUGA....KUNGFU ZE/LAU ZE.. TAK PAYAHLAH NAK GUNA NAMA ALLAH ORANG2 ISLAM TAK SETUJU BUAT KACAU JE.

Anonymous said...

itu kalau mereka memerintah negara
sekarang mereka masih pembangkang apa dia boleh buat.

Jadi sebagai pengundi pada PRU 13jangan undi parti mereka kalau ingin kesucian islam terperlihara.

Anonymous said...

Aku bengang btol dgn hj hadi dan mat sabu sebab secara halus mengajak penyokong nya menuju ke neraka dan buta tentang agenda seorang pastor kristian yg cuba main politik

Anonymous said...

Aku tidak pernah menjai ahli kepada mana- mana parti tetapi setahu aku UMNO tidak pernah menggadaikan kalimah suci ini untuk meraih simpati mendapatkan undi tetapi puak-puak dajal ini sanggup menjaul kalimah ini bagi mendapatkan kuasa untuk ke Putrajaya, sekiranya puak khawarij ini mengatakan adalah satu jihad menetang UMNO kerana mengekalkan perlembagaan kafir ,kini mereka pula telah bersekongkol dengan kafir harbi, sembelihan orang UMNO haram dimakan, begitu juga dengan masakan orang UMNO haram dimakan bagaiamana pula sebaliknya sekarang mereka sanggup tidur sebantal dan manakan sepinggan dengan DAP yang jelas menentang pemebentukan sebuah negara islam dan anti melayu, kini kalimah suci mereka halalkan .... tidak sedarkan kita Allah SWT telah tunjuk dengan jelas kemungkuran yang berlaku pada hari ini. mereka ini puak-puak telah jauh tersesat, ayuh umat islam pertahankan akidah,kita pertahankan kalimah suci ini , ingat ini adalah hak kita ,ingat apa akan jadi pada anak cucu cicit kita nanti... sekiranya kalimah ini dibiarkan diguna pakai...kita akan lihat apa yang berlaku di negara jiran kita akan juga berlaku dibumi ini...

Anonymous said...

No 1-5 list kedua adalah golongan Dajjal yang diberitakan Allah dalam Quran..1500 tahun dulu.

Anonymous said...

Aku bengang btol dgn hj hadi dan mat sabu sebab secara halus mengajak penyokong nya menuju ke neraka dan buta tentang agenda seorang pastor kristian yg cuba main politik
-------------------------------
Yang aku rasa heran giller macam mana pengikut2 PAS TERMASUK ULAMAK2 boleh terima je pendapat HADI/NIKKE, DAH KENA AYAQ JAMPI GEREJA KOT?

Anonymous said...

Di Kuching dah ada gereja ditulis dalam bahasa jawi.... tunggulah sedikit masa lagi Allah tertulis dipintu gerbang gereja sebelah salib.... angkara pkr neraka jahanam...

Anonymous said...

UMNO tetap relevan sebab UMNO itu parti melayu dan akan berjuang untuk kepentingan melayu. Selagi UMNO itu masih ujud kesucian islam akan terpelihara kerana melayu malaysia itu mesti orang islam. Dan perjuangan ini tetap konsisten sejak ia ditubuhkan bukan pas parti yang dah hilang hala tujunya mengikut kepentingan politik.

Anonymous said...

Tahniah sebab nkor dah sah ahli neraka...

Hamba allah said...

Kiblat mereka sekarang adalah putra jaya.Bagi mereka putrajaya adalah segalannya,tak kiralah apa yang di gadaikan termasuklah agama sendiri.

Anonymous said...

Kite tgk sape x relevan? Jgn syok sendiri. Pilihanraya kecil bungkus, pilihanraya IPT knock out, haha..pru13 kami x sabar nk cmpk dap-pkr-pas ke longkang..

Anonymous said...

Dah sah hj hadi mat sabu dan nik aziz cuba menandingi ayah pin yang terbukti juara sesat sedunia .....

Anonymous said...

Ok set... kita mulakan kempen JCP.. jom campak pkr... ke longkanggggg..

Anonymous said...

hidup BN demi agama bangsa dan negara Malaysia tercinta. Hancur PR yang dah banyak bawa mala petaka, hancur Hadi yang dah musnahkan perpaduan melayu dan hancur Hadi yang dah jadi kafir

Anonymous said...

Hari ini aku akan tukar gelaran ustaz PAS menjadi Tok Sami...jangan marah.., kan "sama" saja makna dia. Barulah ada kesepakatan..tak gitu Tok Sami Rev. Hadi

Anonymous said...

Menurut ajaran kristian Jesus@Yesus itu Tuhan atau Anak Tuhan. Sebab itulah mereka panggil Jesus@Yesus sebagai Tuhan Yesus. Oleh sebab PAS dah jual kalimah Allah kepada kristian maka sudah pasti Tuhan Yesus selepas ini akan dipanggil Allah Yesus. Tahniah kepada HJ Hadi dan Nik Aziz kerana menyokong bahawa Allah itu adalah manusia bernama Jesus@Yesus. Lebih dahsyat Allah ini pernah mati selama 3 hari akibat disalib. Mungkin Hj Hadi dan Nik Aziz juga percaya alam semesta pernah tidak bertuhan selama 3 hari akibat kematian Tuhan di tiang salib. Pening memikirkan bahawa Tuhan juga boleh mati. Apa kata kalau Hj Hadi dan Nik Aziz turut disalib seperti Tuhan Jesus di atas perbuatan mereka melelong kalimah Allah.

Servant of God said...

Anonymous said...

Setuju dengan Anon 7.06, UMNOgok sudah tidak releven lagi. Asalkan bukan UMNo untuk Malaysia yang aman, bahagia dan adil.

January 12, 2013 7:49 AM

----------------------------

Kamu dah jual nama Tuhan kamu, kamu dah lacurkan agama kamu, ada hati nak tuduh orang lain yang tak baik?

Orang PR memang anjing laaa.

Anonymous said...


POLEMIK BAHASA: ISU PERKATAAN "ALLAH"

ISLAM atau KUFUR itu hanya kerana ungkapan kalimah ALLAH?

benarkah UMNO meninggikan kalimah ALLAH?

benarkah UMNO tidak sekutukan ALLAH dengan sesuatu?

benarkah pemimpin2 UMNO tidak hipokrit/munafik dengan ALLAH?

benarkah UMNO tidak mempolitikkan isu kalimah ALLAH dan UMNO taati setiap perintah ALLAH?

Nota:
1- Ramai Muslim atau Non-Muslim yg sekadar menyebut kalimah ALLAH tapi tidak beriman & yakin dgn ALLAH. Bahkah ingkar & menolak peintah ALLAH.

2- Muslim yg mukmin, bersyahadah dengan kalimah ALLAH & beriman serta menyakini segala hak & kewajipan terhadap perintah suruhan & larangan ALLAH.

HENTIKAN POLEMIK PENGUNAAN KALIMAH ALLAH.... KEMBALI KEPADA KEHENDAK ASAL ALQURAN & AMALAN SUNNAH RASUL (ALHADIST)..... TINGGALKAN PERLEMBAGAAN / FATWA BIKINAN MANUSIA YG MENYANGGAHI ALQURAN & ALHADIST YANG QATIE'...... YAKIN ALQURAN & ALHADIST LEBIH SEMPURNA & LEBIH UTAMA WALAUPUN BERSALAHAN DENGAN KEHENDAK NAFSU & LOGIK KITA YANG LEMAH INI!

hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar!Anonymous said...


Haron dalam kenyataannya di sebuah akhbar berbahasa Inggeris tempatan hari ini menyatakan beliau tetap tidak bersetuju dengan keputusan membenarkan kalimah Allah digunakan oleh penganut agama lain.

Sementara itu, dalam satu sidang video yang dimuat turun di laman perkongsian video YouTube pada 2010 berhubung isu yang sama Haron menegaskan perkataan Allah langsung tidak disebut di dalam Bible sebaliknya perkataan yang digunakan ialah God.

''Berbeza dengan al-Quran perkataan Allah disebut secara berulang-ulang beribu-ribu kali. Selain itu, kalimah Allah ini begitu dekat kepada kita sejak kita dilahirkan sehinggalah kita kembali kepada Allah.

''Allah yang kita kenali ini telah digambarkan secara jelas seperti firman Allah di dalam surah al-Ikhlas. Di dalam surah ini diterangkan Allah yang maha Esa. Diperjelaskan hanya Allah sahaja kita mohon pertolongan,'' ujarnya.

Di dalam surah itu lagi katanya, diterangkan Allah yang tiada anak dan Allah tiada diperanakkan serta ditutup dengan penjelasan Allah tiada bandingan dengan-Nya.

Di dalam sidang video itu, Haron turut melahirkan kebimbangannya kalimah Allah akan ditulis di gereja atau di salib sekiranya kalimah Allah dibenar digunakan penganut Kristian.

''Pada waktu itu amat tercemar nama Allah,'' katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20130111/po_02/Haron-mahu-ahli-Pas-ikut-pendirian-ulama#ixzz2HidVP4KI
© Utusan Melayu (M) Bhd

Anonymous said...

Setuju dengan Anon 7.06, UMNOgok sudah tidak releven lagi. Asalkan bukan UMNo untuk Malaysia yang aman, bahagia dan adil.

January 12, 2013 7:49 AM
____________________________________________

Ko ni spesis Anak Haram Mak tak Nikah di lahirkan di Lorong!!

Anonymous said...

Lim Guan Eng tersenyum lebar sekarang ni...perangkap sudah mengena...yg terkena melayu bangang dr puak2 PAShit

Anonymous said...

Cikgu"S":
Jangan terkejut! segala-galanya kerana duniawi.
Hadi Awang sanggup membenarkan kalimah Allah digunapakai oleh orang bukan islam itu bererti Allah sama dan serupa dengan Jesus,sama dengan Ramayana,dan sama dengan Gautama Buza.
Menyekutukan Allah dengan makhuluk,tak kira apa jenisnya sekalipun ertinya SYIRIK.Yang demikian siapa saja yang menyekutukan Allah adalah SYIRIK.
Dan SYIRIK itu bererti terkeluar daripada Islam.
Pengikut orang yang murtad adalah menghampiri kekufuran.
Dalam soal ini,dimanakah kedudukan Haji Hadi Awang yang di dewa-dewakan oleh pengikut
tegarnya.
Ingatlah,serban,janggut dan jubah tidak menjamin mesuk syurga!

Anonymous said...

HENTIKAN POLEMIK PENGUNAAN KALIMAH ALLAH.... KEMBALI KEPADA KEHENDAK ASAL ALQURAN & AMALAN SUNNAH RASUL (ALHADIST)..... TINGGALKAN PERLEMBAGAAN / FATWA BIKINAN MANUSIA YG MENYANGGAHI ALQURAN & ALHADIST YANG QATIE'...... YAKIN ALQURAN & ALHADIST LEBIH SEMPURNA & LEBIH UTAMA WALAUPUN BERSALAHAN DENGAN KEHENDAK NAFSU & LOGIK KITA YANG LEMAH INI!

hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar....
habis macam mana kalau doa kehancuran sesama islam, kafir mengkafir , skadal seks dengan bini orang. itu ke as sunnah dan panduan al-quran fikir sendiri la.Inilah golongan yang menyesatkan....

Anonymous said...

Anon 9-04
Tenung betul2..siapa yg sebenar2nya mencipta polemik bermodalkan agama Dan akidah?

Anonymous said...

sudahlaa ckp je pandai tp sbnrnya bengap lg tolol mcm nik ajis n hadi jgk

Anonymous said...

nonymous said...
Wahai masyt cina di Msia……..PRU13 adalah peluang terbaik kita ukt kita merampas kuasa dan putrajaya dari UMNO/BN…. Kita tamatkan ketuanan Melayu…biar cina pula menjadi tuan di bumi ini…. Walaupun kita bersetuju melantik Anuar Al Jub sbg PM..tapi ia hanya sbg BONEKA Dap….manakala Pas pula tak lebih sbg lembu2 tunggangan kita utk merampas kuasa politik melayu…. Dap kini mengawal hala tuju Pakatan…semua rakan2 kita mgikut telunjuk Dap…. Tengok shj di Sgor…w/p PKR berkuasa tapi pada hakikatnya kita yg mengawal kjaan PR…. Atas arahan kita, Pas memecat Hasan Ali….. atas permintaan kita , arak2 yg dirampas dipulangkan kembali..malah arak boleh bebas dijual di mana2 shj.. Kita juga Berjaya memperbanyakkan lagi pusat2 perjudian..pusat2 hiburan dan maksiat di Sgor tanpa bantahan dari Pas dan PKR…. Apatah lagi di P.Pinang, kita berkuasa penuh….gerai2 peniaga melayu kita robohkan….tapak mesjid kita gadai….suara bacaan al Quran kita haramkan….Kita naikkan harga tanah dan rumah sehingga tak mampu dibeli oleh org2 melayu..dgn ini mereka tiada peluang utk tinggal di P.Pinang….semua ini disokong oleh rakan2 kita Pas dan PKR…………HIDUP DAP……HIDUP PR..!!!!


Read more: http://milosuam.blogspot.com/2013/01/video-orang-ramai-terbalikkan-dan-bakar.html#ixzz2Hi8VrCGr

January 12, 2013 7:06 AM
-----------------------------------
Sokong kenyataan Anon 7:06 AM
Perjuangan kite telah di permudahkn dgn adanya Melayu2 dlm pakatan yg begitu mmbenci UMNO/BN...

Perasaan hasad dengki mrk bila kite gosok dgn wang hengget dan bagi sikit pmimpin mrk jwtn yg xada kuasa,,mrk dgn sendirinya dah merelakn diri menjadi askar setia kite umpama ANJENG/BABI/KELDAI...

Tgks sajela skrg..sgl2nya PAS sgp beri dan mngalah utk kite...PAS merupakan rakan/BARUA kite yg terulung...sehinggakan kalimah Allah pon mrk sgp beri pada kite..

Jadi kalo kite menang PRU nnt..kalo PAS atau ANUwar jadi PM.xusahlah kawan2 gusar sbb mrk cume PM pada nama sedangkn KITE YANG BERKUASA...mrk PAS dan ANUwar TAKOT DGN KITE...ha ha ha ha ha ha ha

muahahahhahahahahahhahahahahahah

Anonymous said...

x lama lg tumbuh lh tanduk kt kepala lima ekor setan tu..tunggulh bala dn azab dri ALLAH SWT.

Anonymous said...

Yang tersirat..Hadi melalukan semua ini kerana sayangkan islam..dengan membangkitkan hal ini melayu akan bersatu dan seterusnya mengundi UMNO..kita tau hadi melihat pemerintahan sekarang benar dalam memertabatkan islam..jadi untuk membuat melayu marah pada PAKATAN inilah caranya walaupun beliau terpaksa sangup dicaci di hina...nak harapkan Nik Aziz sori...nak menentang terang terangan rahsia dalam tangan Anuar dan DAP..kalam kata tersepit..tapi pengorbanan hadi ini aku tak hormati kerana bermain dengan akidah..kesian hadi dah jauh sangat terlanjur tapi malu nak kepangkal jalan..EGO

mat13 said...

Laaa pegi mampuslah dengan PAS dan PKR ni.Mereka memang lama dah tersesat tapi takde tindakan dari kerajaan sendiri.Mana majlis fatwa...keluarkan kenyataan secepat mungkin sebelum merebak virus menjual kalimah Allah ni. Penguatkuasaan perlu dilakukan dengan segera. Tapi apakan daya.......Boleh pulak PAS mengeluarkan fatwa dalam MAlaysia ni dan tidak diambil tindakan...macam ni aku pun nak keluarkan fatwa jugaklah.

Anonymous said...

Perlembagaan bikinan manusia konon..kalo hang pandai sgt, cuba try perincikan perlembagaan yg berlandaskan islam tu..hadi masa jadi mb terengganu 1999-2004, hudud cuma 0.0001 dari pemerintahan islam..setakat sembang2 kosong, retoriks, sapa2 pun bole..perinciannya mana????

Anonymous said...

Terjemahan surah al -maidah ayat 73-74."Sesungguhnya,telah kafir orang2 yng mengatakan bahawa Allah adalah salah satu dari yng tiga,padahal tidak ada tuhan(yng berhak di sembah)selain Tuhan Yang Esa.Jika mereka tidak berhenti dari apa yng mereka katakan,pasti orang2 yng kafir di antara mereka akan di timpa azab yng pedih" Al-Maidah 73."Mengapa mereka tidak bertobat kepada Allah dan mohon ampunan kepada-Nya?Allah maha pengampun dan maha penyayang"Al-Maidah 73.Kepada semua orang2 islam tak kira dari parti mana, adalah lebih baik anda rujuk sendiri surah Al Maidah berkaitan di dalam Al Quran untuk kepastian!

Soalan saya..

Yang mana satu wajib kita percaya..!
Kata2 N.Ajis atau Al Quran?

Anda semua orang yng bijak, pilihlah kerana kehidupan ini adalah lorong yng menentukan
di mana kita akan di letakn selepas mati.Ke Syurga atau Neraka adalah atas rahmat Allah swt!

Waulahuallam.
Selamat bercuti bersama keluarga tersayang.

ATASPAGAR
Anonymous said...

Anon 9-04
Tenung betul2..siapa yg sebenar2nya mencipta polemik bermodalkan agama Dan akidah?

Anonymous said...

mmg mcm pukimak PKR & sekutunye..TOK SAMI HADI & NIK NAJIS cpt2 lah mampos..keje kowg mmg nk menjahanam kn umat jew kn..?!! mmg cam SIAL lah wehhh..

Anonymous said...

Mana pakar-pakar bahasa Melayu. dalam bahasa Melayu Tuhan adalah tuhan. Allah adalah merujuk bahasa arab yg hanya terpakai untuk orang islam.
Merriam-webster dict..:
Al·lah
noun \ˈä-lə, ˈa-lə, ˈä-ˌlä, ä-ˈlä\
Definition of ALLAH
: god 1a —used in Islam

Allah
noun (Concise Encyclopedia)

Standard Arabic word for God, used by Arab Christians as well as by Muslims. According to the Qur'an, Allah is the creator and judge of humankind, omnipotent, compassionate, and merciful. The Muslim profession of faith affirms that there is no deity but God and emphasizes that he is inherently one: “nothing is like unto him.” Everything that happens occurs by his commandment; submission to God is the basis of Islam. The Qur'an and the Hadith contain the 99 “most beautiful names” of God, including the One and Only, the Living One, the Real Truth, the Hearer, the Seer, the Benefactor, and the Constant Forgiver.
...Allah di gunakan oleh orang islam dan Kristian Arab. Dia tak cakap Kristian secara am...dia cakap khas "arab kristian".

Kamus Oxford:
Allah
Pronunciation: /ˈalə, əlˈlɑː/

Translate Allah | into Spanish
Definition of Allah

the name of God among Muslims (and Arab Christians).

Origin:

from Arabic 'allāh, contraction of al-'il‘h 'the god'

... Allah tuhan muslim...dan sebutan Arab Kristian..

Jadi apa justifikasi nak pakai nama allah?. Allah ni pon di pakai oleh orang Melayu yang Islam...kalo bukan Islam ... terjemahan dalam bahasa Melayu adalah tuhan...Jadi mengapa nak pakai allah?..

Tukang Komen said...

PARTI KELDAI SEMALAYSIA berjuang untuk kristian.

Anonymous said...

NAMA2 1-5....ADAKAH WAJIB ATAU MATI SAHID SEKIRANYA KITA MUSNAHKAN ORG2 JENIS INI!!!!TLG JAWAB

Anonymous said...

HADI SEPATUNYA SERBAN YANG KAU PAKAI GUNAKAN SAJA UTK MENGGANTUNG DIRI MU..DI TIANG SALIB..

Anonymous said...

Orang ramai sudah jemu dengan sandiwara tajaan UMNOgok.
Dah boring dengan cerita sama, orang dah pandai sekarang.Dah boleh kenal parti Syaitan=UMNo=APCO!

Tun Teja said...
This comment has been removed by the author.
Tun Teja said...

Cadangan Pertemuan Pehak Ugama Islam Malaysia dengan The Vatican City State.

1. Lebih baik jika pemimpin Islam Malaysia nombor satu, dua dan seterusnya, ketua imam besar bersama Perdana Menteri DS Najib pergi ke The Vatican City State menemui pemimpin ugama Katolik Pope Benedict XVI bersama barisan Cardinals mereka di sana. Kedua pehak Malaysia dan barisan dari Vatican State sahaja yang boleh memberi keputusan yang akhir.
2. Barisan dari Malaysia harus berbincang tentang masa’alah Kristian di Malaysia seperti Sabah dan Sarawak yang terlalu angkuh, degil dan bodoh untuk menggunakan kalimah ‘Allah’ di dalam Kitab Injil mereka.
3. Lebih baik jika Pope Benedict XVI serta barisan ahli Cardinals mereka memberi keputusan, kerana semua pehak dari Vatican City adalah pehak Katolik yang conservative, atau pehak yang tulin, mereka enggan memodenkan keugamaan Kristian.
4. Pope Benedict XVI mengingkarkan perhubungan antara kebenaran moral dengan kebenaran matlamat adalah punca masa’alah ugama Katolik Kristian yang besar pada abad ke 21 ini. Pope Benedict XVI mengajar kepentingan bersama Gereja Katolik dan persefahaman konsep ‘Tuhan’ (bukan ‘Allah’), menebus kesucian cinta tuhan mereka.

Pope Benedict XVI juga berkali-kali memperjuangkan ugama Kristian kembali kepada fundamental, atau asas ugama Kristian yang mempunyai nilai-nilai Katolik Kristian. Pope Benedict XVI sentiasa beringkar dengan pertambahan negara-negara membangun di dunia sejagat yang bertujuan memesongkan ajaran Kristian yang dilakukan oleh puak-puak tertentu.

Otak geliga said...

Isu nama Allah menyebabkan PAS/biaDAPigs/PKR sudahpun masuk ke liang lahad

semoga PRU-13 sama2 rakyat Malaysia kebumikan mereka dgn cara ter"HORMAT" melalui kertas undi

Jom Pangkah UMNO/BN...ABU!
Allah Bersama Umno!!!

Anonymous said...

Sekarang orang cina dah jumpa solution mcm mana nak lemahkn orang melayu.Pecahkn pemikiran mereka kepada beberapa bahagian yng bertentangan.

Creat isu controversi supaya mereka bercakaran sesama sendiri.Pastikan mereka tidak bersatu dng menyokong sebahagian dari mereka yng memusuhi bahagian yng lain.

Kemudian biarkn orang melayu leka bergaduh sesama sendiri. Sabar seketika.Tunggu waktu yng sesuai untuk mengusai keseluruhan orang melayu.

Kerja senang, modal hanya guna air liur.
Contoh isu kalimah Allah!

Sedih. ..sedih...sedih..sedih...

komandomelayu said...

1055

kau tak tahu orang lagi boring menyampah dengan pakatan haramjadah kau tu yg dah lah bodoh dalam semua segi cuma pandai nak buat himpunan pantat bini azmin?

tunggu saja le PRU13 !

korang balik jaga pantat mak kau lagi baik kalau kena tembak tentu mati syahid berbanding sokong golongan yg menduakan Allah ni!!

kesimpulannya perhimpunan ini tiada sebarang faedah pun kepada agama islam, rakyat dan negara ! cuma tonjolkan wajah2 biawak, berok,babi,keldai,anjing yang menjadi ejen kepada peliwat,penzina,pembelit,penipu,pengkhianat agama dan bangsa iaitu
ANWAR BERAHI KONGKEK RAKYAT!!

Anonymous said...


HENTIKAN POLEMIK PENGUNAAN KALIMAH ALLAH.... KEMBALI KEPADA KEHENDAK ASAL ALQURAN & AMALAN SUNNAH RASUL (ALHADIST)..... TINGGALKAN PERLEMBAGAAN / FATWA BIKINAN MANUSIA YG MENYANGGAHI ALQURAN & ALHADIST YANG QATIE'...... YAKIN ALQURAN & ALHADIST LEBIH SEMPURNA & LEBIH UTAMA WALAUPUN BERSALAHAN DENGAN KEHENDAK NAFSU & LOGIK KITA YANG LEMAH INI!

hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar....

---------------------

SILA KO ORANG SEMUA RENONG IKTIBAR PERISTIWA PERJANJIAN HUDAIBIYAH --- TINDAKAN POLITIK ISLAM YANG PENUH SADIS, TRAJIS, ... STRATIGIS ITU..... berlaku pada bulan Zulkaedah tahun ke6 hijrah (Mac 628 M) perang BADAR & UHUD dan ditandatangani antara pihak Musyrikin Mekah dengan Rasulullah.

ko fikirkan masak2... mengenai isu ini..... keputusan politik PAS membentuk pakatan rakyat.... dan dolak-dalik UMNO dlm menegakkan Islam dan menyatukan ummat...

Anonymous said...


PENGAJARAN PERISTIWA HUDAIBIYYAH
[Bulan Zulkaedah tahun 6H (Mac 628 M) ]

Pandangan Abu Bakar dan Umar RA: Antara logik akal dan iman yakin kpd Wahyu
Kisah ini menggambarkan sikap dua Sahabat dalam menghadapi isi Perjanjian Hudaibiyah antara Quraisy dengan Rasulullah SAW yang kelihatan merugikan Muslimin.
Walaupun Rasulullah menegaskan kedatangan kaum muslimin ke Makkah bukan untuk berperang, namun delegasi Quraisy tetap menghalang Muslimin ke Makkah.

Akhirnya disepakati lah sebuah perjanjian yang dikenal dengan “HUDAIBIYAH”. Adapun isinya adalah :
1. Rasulullah & muslimin hendaklah pulang dan tidak boleh memasuki Makkah untuk ibadat umrah pada tahun ini, kecuali tahun depan diberi tempoh tiga hari berada di Makkah tanpa senjata perang. Quraisy tidak boleh menghalangi dengan cara apa pun.
2. Gencatan senjata di antara kedua belah pihak selama sepuluh tahun.
3. Hak kebebasan bangsa/kabilah Arab memihak/ bergabung/pakatan Muhammad atau Quraisy. Kabilah yang bergabung dengan salah satu pihak, maka kabilah itu menjadi bagian dari pihak tersebut. Sehingga serangan yang ditujukan kepada kabilah tertentu, dianggap sebagai serangan terhadap pihak yang bersangkutan dengannya.
4. Ekstradisi: Sesiapa orang Quraisy yang lari diri kepada Muhammad tanpa izin walinya, maka wajib dikembalikan kepada pihak Quraisy, dan sesiapa dari pihak Muhanunad yang melarikan diri darinya kepada Quraisy, maka dia tidak boleh dikembalikan kepadanya.

Kemudian Rasulullah SAW memanggil Ali bin Abu Thalib untuk menulis isi perjanjian ini.
Beliau memerintah Ali menulis: “Bismillahir-rahmanir-rahim.”
Suhail (Wakil Quraisy) membantah: “Tentang Ar-Rahman, demi Allah aku tidak tahu siapa dia? Tetapi tulislah: Bismika Allahumma.”
Maka Rasulullah SAW memerintahkan Ali untuk menulis seperti itu.
Kemudian beliau mengarahkan lagi, “Ini adalah perjanjian yang ditetapkan Muhammad, Rasul Allah.”
Suhail membantah: “Andaikan saja kami tahu bahwa engkau adalah Rasul Allah, tentunya kami tidak akan menghalangimu untuk memasuki Masjidil Haram, tidak pula memerangimu. Tetapi tulislah: Muhammad bin Abdullah.”
Beliau bersabda,
“Bagaimanapun juga aku adalah Rasul Allah sekalipun kalian mendustakan aku.” Lalu beliau memerintahkan Ali untuk menulis seperti cadangan Suhail dan menghapus kata-kata Rasul Allah yang terlanjur ditulis. Namun Ali menolak untuk menghapusnya. Akhirnya beliau yang menghapus tulisan itu dengan tangan beliau sendiri.

.... bersambung

Anonymous said...

10:55

Rasanya kamu ni pariah kafir harbi.
Klu bukan kafir harbi sekurang2nya kamu boleh membaca dan memahami Al Quran surah Al -Maidah ayat 73!

Klu kamu islam tolong jawab soalan ini?

Adakah Jesus,Allah yng berupa manusia?

Anonymous said...

Ade jugak mangkuk dalam hamPAS yang kata bible tu adalah injil yang diturunkan kepada nabi Isa a.s. Kalau dah bodoh tentang sejarah negara sendiri, ape lagi nak tahu tentang sejarah penyelewengan yang ada dalam bible tu......

Anonymous said...

Pada si bangang2 yg sokong father hadi nie yg taat perintah father guan eng.

hati 2...

korang sedar ke tak tujuan mereka semata2 nak merendahkan martabat dan kesucian Islam.

mengelirukan umat islam supaya terpesong dan m enerima agama bari iaitu PLURALISMA, YG MANA BENDA NI SUDAH TERJADI KAT INDONESIA.

Ramai yg murtad menjadi kristian kerana bagi mereka semua agama sama. Tuhan yg satu, jadi mereka memilihnya kerana agama kristian lebih mudah, tak perlu sembahyang 5 waktu, puasa, boleh minum arak dan sebagainya.

sedar tak benda nie adalah rancangan tersusun KRISTIAN untuk menghancurkan umat Islam..

Aku selalu dengar diakhirzaman ini manusia yg paling jahat ialah golongan ugama dan ulamak. Kata2 mereka adalah kata2 sesat yg menyesatkan pengikut yg taksub akibat hawa nafsu mereka.

Aku fikir mungkin perkara ini terjadi dalam 200 atau 300 tahun lagi, tapi aku silap..

Rupanya ketika aku masih hidup aku dapat melihat ulamak2 jahat ini. sungguh mengecewakan dan memalukan.

belum pernah dalam sejarah islam , ada ulamak yg membenarkan penggunaan ALLAH di gereja...

bagi aku jika mereka dah kemaruk sangat nak ke putrajaya ,aku rela beri asalkan jgn GADAIKAN KALIMAH ALLAH SAMA SEKALI DI GEREJA...

tapi percayalah, jika perkara ini berlaku, DARAH CINA KRISTIAN AKAN MENGALIR DI BUMI TANAH MELAYU INI..

ini janji aku..

-gerakan melayu berdaulat-

Anonymous said...

sambungan PERISTIWA PERJANJIAN HUDAIBIYAH


Para Sahabat kecewa halangan Quraisy, tidak dapat masuk kota Makkah & isi perjanjian yg berat sebelah itu. Diantara Sahabat yang paling kecewa adalah Umar ibn khaththab RA.

Maka ia mendatangi Nabi SAW dan berkata :
“ Wahai Rasul, bukankah kita ini berada diatas kebenaran ? dan mereka diatas kebatilan ?
Rasulullah SAW menjawab“ Ya benar, “

Umar bin Khaththab bertanya lagi :
“ Bukankah korban yang mati diantara kita masuk surga ?, dan korban diantara mereka berada di Neraka ?”

Rasulullah SAW menjawab“ Ya betul, “

Umar bin Khaththab bertanya :
“ Lalu mengapa kita merendahkan agama kita dan kembali, padahal Allah Ta’ala belum lagi membuat keputusan antara kita dan mereka ?”

Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam menjawab

“Wahai Ibnul Khaththab, aku ini Rasulullah ( Utusan Allah ) , aku tidak akan mendurhakaiNya . Dan Ia adalah Penolongku , Ia tidak akan menelantarkan aku .”

Umar bin Khaththab bertanya lagi :
“ Bukankah engkau telah memberitahukan kepada kami bahwa kita akan mendatangi Ka’bah dan Thawaf di sana ?”

Rasulullah SAW menjawab:
“ Ya betul. Tapi apakah aku menjanjikan /mengatakan kita kesana tahun ini ?”

Umar RA menjawab : “ Tidak “.

Nabi SAW bersabda :
“ Makanya , kalau begitu engkau akan pergi ke Ka’bah dan Thawaf disana tahun depan

Umar RA masih gelisah & kesal. Kemudian dia berjumpa dengan Abu Bakar RA ditempat yang berbeda dan mengajukan soalan yg sama seperti diajukan kepada Rasulullah SAW.

Subhanallah, ternyata Abu Bakar yang berada ditempat yang berbeza itu juga memberikan jawapan yang sama dengan jawapan Rasulullah SAW.

Lalu Abu Bakar RA menambahkan :
“ Fastamsik bighorzihi hattaa tamuutu fawallahi innahu la’alaal haqqi “
“ Patuhlah kepada perintah dan larangan beliau sampai engkau meninggal dunia . Demi Allah , sesungguhnya beliau berada diatas kebenaran.”

Kemudian turun wahyu: Sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu kemenangan yang nyata, ( Al Fath 1) dan seterusnya dari surat Al Fath.

Umar bertanya : “ Wahai Rasulullah , apakah itu benar-benar sebuah kemenangan ? “

“Benar” , jawab beliau.

Barulah hatinya merasa tenang. Kemudian dia baru menyadari tindakannya itu , sehingga dia amat menyesal karenanya.

Umar Berkata : “ Setelah itu aku terus menerus melakukan berbagai amal , bershadaqoh, berpuasa , sahalat dan berusaha membebaskan dari apa yang telah kulakukan saat itu. “ Dia berharap itu semua merupakan kebaikkan yang dapat menebus kesalahannya ( Ar Rahiqul Mahtun hal 329 )

Sejak itu pula Umar berkata mengukir sebuah kaidah :

“ Wahai manusia awasilah ‘hujjah logik/pendapat mengenai agama’,

Sungguh saya pernah menolak perintah Rasulullah SAW dengan pendapatku. Demi Allah saya tidak akan lagi meremehkan kebenaran “ ( Thabrani Kabir 82, Bazzar: 148, Bukhari : 3953 dari Sahl Ibn Hunaif Ibn, Abi Syaibah dari Abu Mas’ud : 37615 )

bersambung.....

Anonymous said...

sambungan PERISTIWA PERJANJIAN HUDAIBIYAH


Pelajaran penting !

# Dalam perjanjian itu, umat Islam diberikan berbagai macam syarat yang secara ‘strategi licik’ yg menurut akal logik bahwasannya Isi perjanjian Hudaibiyah sama sekali tidaklah menguntungkan umat Islam.
Kerugian yang Dialami Kaum Muslimin dalam Perjanjian Hudaybiyah

5. Penghapusan kalimat Bismillahirrahmaanirrahim dan diganti menjadi Bismika Allahumma.

6. Kalimat Muhammad Rasulullah dihapus dan diganti menjadi Muhammad Bin Abdullah.

7. Adanya ketimpangan dalam hal ekstradisi, sebagaimana diatur dalam klausul ke empat perjanjian Hudaibiyah. Hal ini menyebabkan tertolaknya beberapa sahabat yang menyusul dari Makkah kepada rombongan Nabi SAW.

8. Terjadi keresahan dan krisis kepercayaan sejenak atas kepemimpinan Nabi Muhammad SAW.


Pada dasarnya, perjanjian ini sebelumnya tidak disukai sahahat-sahabat Nabi seperti Umar, Ali dan beberapa sahabat lain karena dianggap merugikan ummat Islam, karena dalam memutuskan isi perjanjian ini Rasulullah SAW tidak mengajak berunding para sahabatnya.

Ini menimbulkan kekecuhan & kegelisahan di antara sahabat Nabi sendiri, kecuali Abu Bakar Ash-Shiddiq yang tetap terima dengan segala isi perjanjian ini.
Namun demikian ada beberapa hal dari perjanjian tersebut yang memberikan keuntungan kaum muslimin diantaranya :

3. Pihak Quraisy iktiraf Madinah sebagai negara kaum Muslimin dan Rasulullah SAW sebagai pemimpinnya. Sebab sudah sekian lama pihak Quraisy tidak mau mengakui sedikit pun kewujudan orang-orang Muslim, dan bahkan mereka hendak memberantas hingga ke akar-akarnya. Mereka menunggu-nunggu babak akhir dari perjalanan orang-orang Muslim. Dengan mengerahkan seluruh kekuatan, mereka mencoba memasang penghalang antara dakwah Islam dan manusia, sambil membual bahwa merekalah yang layak memegang kepemimpinan agama dan roda kehidupan di seluruh. jazirah Arab. Sekalipun hanya mengukuhkan perjanjian, namun ini sudah bisa dianggap sebagai pengakuan terhadap kekuatan orang-orang Muslim, di samping orang-orang Quraisy merasa tidak sanggup lagi menghadapi kaum Muslimin.

4. Kaum Muslimin dapat bebas berziarah ke Mekah bila masapun mereka menghendaki, kecuali pada tahun di mana perjanjian Hudaibiyah ditandatangani, sebagaimana termaktub pada klausul pertama perjanjian ini. Quraisy, sehingga mereka tidak menghalangi seseorang untuk memasuki Masjidil Haram.


bersambung ..........

Anonymous said...

sambungan PERISTIWA PERJANJIAN HUDAIBIYAH


Pengajaran dari dua Sahabat Rasulullah SAW sebagai syiar Ahlus Sunnah wal Jama’ah yaitu sikap Abu Bakar dan Umar bin Khaththab RA.

1. Lihatlah Abu Bakar RA beliau selalu mengatakan dimana saja dan kapan saja :
“ Lainkaana qoola dzalika laqod shodaqo (Jika Nabi benar-benar mengatakan demikian, maka pasti benar)”

2. Lihatlah Umar RA selalu rujuk kepada kebenaran. Meskipun awalnya ia merasa pendapatnya benar, tetapi setelah datang kebenaran ( dalil yang benar ) , maka ia cepat-cepat tunduk kepada kebenaran itu. Tidak totok dengan pendapatnya sendiri atau mengikuti hawa nafsunya.

Bahkan dia mengukir kaedah yang kedua :” Yaa Ayyuhaan Naasu ittahumuu ar Ra’ya ‘alaa Ad diini (Wahai manusia curigailah pendapat atas agama!)

Di atas prinsip Abu Bakar dan Umar RA itulah para Imam Madzhab ikuti.
Misalnya Imam Syafie Rohimahullah berprinsip :

“Idzaa shohha al hadiitsu fahuwa madzhabiy ( Jika Hadist itu shohih maka itulah madzhabku)”

“ Idzaa shohha al hadiitsu faadhribuu bimadzhabiy ’ardho (Jika hadist itu shohih, maka campakkanlah ucapanku ke tembok)”

“ Idzaa shohha al hadiitsu khilaafa qouliy faa’maluu bil hadiitsi waatrukuu qouliy (Jika Hadist itu shohih berbeda dengan perkataanku, maka amalkanlah hadist itu dan Tinggalkanlah perkataan ku) “

“ Idzaa wajadtum fiy kitaabiy khilaafa sunnata Rosuulillahi faquuluu bisunnati Rosuulillahi wada’uu biqouliy (Jika kamu dapati di dalam Kitabku hal yang menyalahi Sunnah Rasulullah SAW maka ucapkanlah dengan Sunnah Rasulullah Shallallahu alaihi wa sallam dan tinggalkanlah ucapanku “ ( Shifat Sholat Nabi SAW Hal 58 )

Nah, sikap beragama seperti inilah yang harus kita ikuti, iaitu sikap beragama yang mendahulukan “ Firman Allah ta’ala “ dan “ Sabda Rasulullah SAW” berbanding pendapat manusia atau hawa nafsu.

Sebab, kalau Allah SWT dan Rasul-Nya sudah menetapkan suatu perkara, apakah itu Aqidah, Ibadah, Mu’amalah, Hukum, Akhlak dan sebagainya maka tidak ada pilihan lain bagi umat Islam kecuali mengikutinya dengan tunduk patuh, Sami’na wa atha’na .

Sebagaimana dalam firman Allah Subhanahu wa ta’ala :
“Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukmin, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka. Dan barang siapa mendurhakai Allah dan Rasul-Nya maka sungguhlah dia telah sesat, sesat yang nyata.” (Al –ahzab ; 36 )

Sesungguhnya jawapan orang-orang mukmin, bila mereka dipanggil kepada Allah dan rasul-Nya agar rasul menghukum (mengadili) di antara mereka ialah ucapan.” “Kami mendengar dan kami patuh.” Dan mereka itulah orang-orang yang beruntung. (An –Nur : 51)

Sungguh tepat dan tidak salah kalau Abu Aliyah mengatakan bahwa Ash Shirothul Mustaqim ( Jalan yang lurus ) itu adalah jalannya Rasulullah SAW, Abu Bakar dan Umar bin Khaththab RA. Sebab ternyata Abu Bakar dan Umar RA lebih mendahulukan Iman dan wahyu daripada sekedar pendapat dan hawa Nafsu .

Semoga Allah SWT menjadikan kita semua sebagai pengikut setianya Rasulullah SAW, Abu Bakar dan Umar bin Khaththab serta para Sahabat, Tabi’in , Tabiut Tabi’in, para Imam yang berjalan diatas Kitabullah dan Sunnah Rasulullah SAW yang sohih yang kita kenal dengan Salafus Soleh.

Amin.

Anonymous said...

Anonymous said...
Setuju dengan Anon 7.06, UMNOgok sudah tidak releven lagi. Asalkan bukan UMNo untuk Malaysia yang aman, bahagia dan adil.

January 12, 2013 7:49 AM

------------------------------------

Ko paham ke ape yang anon 7:06am tu maksudkan??? Kalau ko setuju bagus la, memang Melayu dalam PR adalah penjilat tegar kote/pantat Cina dalam DAPig... terbukti bila ko sendiri pun setuju....!!!!!

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...

kenapa nama Allah jugak yg nak digunakan , kenapa mereka tak pilih nama tuhan dari agama hindu atau buddha... Allah itu Esa , tidak beranak dan tidak di peranakkan.. tapi berlainan pula ngan Jesus... kenapa melayu pulak sokong... seronok ker kalau anak sendiri di kristiankan satu hari nanti...

Anonymous said...

So anon 11:29pm, ape kesimpulannya????

Anonymous said...

anon January 12, 2013 9:04 AM,

mengapa mempertikaikan UMNO?
bukankah yg menyokong penggunaan kalimah ini ialah pas?
UMNO tidak pernah mempermain2kan ayat2 suci, membenarkan org kapir mengguna/mempermain2kan ayat2 suci AlQuran dipentas2 ceramah politik!!
UMNO mengadakan prasarana yg lengkap : masjid2, surau2, sekolah2 agama khusus utk umat Islam mengimarakkan syiar Islam selama ini.
pernahkah kamu lihat/dengar org2 UMNO kata tak apa jika org kapir persendakan agama Islam?
jgnlah matahati kamu butakan & telinga kamu pekakkan untuk menyalahkan UMNO krn yg melakukan onar ini tidak lain tidak bukan hj hadi, nik aziz, khalid samad, mat sabu & zulkifli ahmad sehingga tenggelam ilmuan agama @ ulkamak tersohor dlm pas sendiri!!
inilah sikap pengikut pembangkang yg suka menyalahkan & menunding jari ke arah UMNO semata2 walaupun yg ternyata jelas membuat keputusan menggadaikan kalimah suci ini ialah hj hadi mewakili anwarista pas!!
hakikat yg terbukti dgn suara hadi lafazkan! gambar hadi bersama limkitsiang ngn anwar & video2 di internet yg mengiyakan segala kelakuan hadi tersebut!!
mengapa kamu begitu buta?

pihak UMNO tidak melakukan perkara begitu bahkan UMNO dgn lantang menyuarakan bantahan demi bantahan sejak dulu lagi slps pru2008 semasa puak2 kristian dap mengemukakan isu penggunaan kalimah ini!!

UMNO tetap berjuang demi agama, bangsa & negara. bukannya pas yg telah menggadaikan segala2nya hingga tiada seuratpun tali utk mengukuhkan perjuangan negara Islam mrk sekarang!!!!

anti bohmau return...

RH said...

Anom 10:55 - not an intelligent person. Budak ada otak tapi tak berguna.

Langsi said...

GAP - Taknak cover Himpunan Kebangkitan Rakyat ke!

KoMandul Melayu - aku tunggu nko kat Stadium Merdeka. Aku pakai baju Kuning Bersih atau Merah Royalti atau Hijau Lynas atau Oren Felda.

Ade lebih sejuta tu... nko cari la yg mana satu!

Anonymous said...

Bro 11:29

Termakasih krn bersusah payah untk berkongsi ilmu tetang perjanjian Hudaibiyah...

Tetapi cantik juga klu tuan boleh ulas ayat 73 surah Al Maidah dan kaitanya dng kemuarahan hati seorang ulamak bernama Hj Hadi membenarkan kalimah Allah di gunakan oleh orang Kristian di Semenanjung.

Apakah beliau jatuh kafir berdasarkan ayat tersebut?

Anonymous said...

TANPA UMNO, MELAYU AKAN KOJOL, SEBAB SIKAP ORANG MELAYU SENDIRI YANG MEMANG SUKAKAN HIBURAN, SUKA MENJADI HAMBA ORANG, SUKA DIBULI OLEH ORANG, SUKA MENJADI ORANG SURUHAN, DAN YANG PALING JAHAT BERKAWAN DENGAN SYAITAN. UMNOLAH YANG MENYELAMATKAN MELAYU, WALAU PUN UMNO BUKANLAH PERFECT DAN ADA KELEMAHAN-KELEMAHAN, TETAPI MEREKA TETAP TIDAK LUPA AKAN PERJUANGAN ASAL UNTUK MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU DAN MEMPERTAHANKAN NEGARA MALAYSIA SEBAGAI NEGARA ISLAM YANG MAJU DAN BERDAYA SAING DIPERINGKAT GLOBAL. KALAU ORANG MELAYU SENDIRI TIDAK MAHU MENYOKONG UMNO, BAIK PERGI MAMPUSLAH, MEREKA MELARAT DINEGARA SENDIRI, ANAK-ANAK MEREKA MENJADI SAMPAH MASYARAKAT DAN GELADANGAN. KELEMAHAN2 SEDIKIT YANG DIMILIKI OLEH UNMO TIDAK SEBERAPA KALAU HENDAK DIBANDINGKAN DENGAN PARTI YANG PALING MENJIJIKKAN SEPERTI HAMPAS DAN PARTI YANG DIPIMPIN OLEH ALJUBORI. INSAFLAH WAHAI MELAYU, KAMU TU BUKAN CERDIK SANGAT, TAPI KALAU MENGGUNAKAN OTAK YANG DIKURNIAKAN ALLAH, INSYAALLAH MELAYU MERUPAKAN BANGSA YANG GEMILANG

Anonymous said...

Kita tunggu keputusan majlis syura PAS. Tp aku rasa, x payah tunggu keputusan, kita boleh agak ape keputusanya, PAS tetap akan mengalah kpd DAP. Tengoklah nnti, dgn bbrp alasan akan diberikn utk mengiyakn keputusan Hadi. Fikirkan akibat kemudian hari nnti, bnyk isu , kite org melayu dlm PR yg asyik mengalah kt DAP. Ape semua ni? Aku sendiri tanye seorg penyokong PAS kt opis aku psl DAP naik tocang skrg ni, die ckp...dlm nada ragu2..."xpe...DAP tu xde ape2 lah". Aku tanye sorang kwn lagi penyokong PAS, die ckp pemimpin2 PAS sedar isu2 dgn DAP skrg ni, tapi jgn risau...pemimpin2 PAS ade strategi sndiri. HAAA ye le tu. Strategi gadai semua prinsip kpd DAP. Di selangor Dr Hasan Ali nk cuba tegakkn islam, kena tendang, sbb DAP desak, kes hudud yg dicanang2 PAS selama ni, dh dikuburkn. Aku igt PAS nk tentang bermati-matian, dlu kafirkn UMNO sbb xnk laksanakn hudud, skrg ni PAS sndiri kuburkn hudud tu. Tapi ostaz2 PAS masih canangkn kt majlis2 ilmu. Ape semua ni. Aku sokong PR dulu, sbb PAS, bkn DAP dan PKR. Parti yg dpt mertabatkn islam. Tapi ..mane semua tu..... kali ni aku malu nk pangkah PAS, mane maruah. X konsisten langsung. Lebih baik aku pangkah BN.

Anonymous said...

Woitttttt...

Dalam sibuk2 menyertai sejuta daripada 27 juta rakyat Malaysia sempat juga babi DAP bernama Langsi menyondol kat sini hahahaha...

Syoh...syohhhh...syohhhhh...!!!!!


Pegi ikut Mat Sabu gembala kamu kihkihkih

Anonymous said...

anon January 12, 2013 11:16 AM,

keputusan pas utk bergabung dgn pkr & dap laknatullah bukanlah keputusan yg bijak!! ianya hanyalah utk memuaskan nafsu politaik pas yg agak terumbang mabing masa tu! sekarang pas makin bergolak, terumbang ambing serta menunggu masa utk meletop ja...dah ramai org pas jd marah dgn hadi ng tok garu mrk krn menggadaikan kalimah suci ALLAH!!

MENGAPA NAK SOKONG KEDAJJALAN YG PAS BUAT?

SEDANGKAN UMNO TIDAK PERNAH BERSETUJU UTK SI KAPIR MENGGUNAKAN KALIMAH SUCI ALLAH INI!!

anti bohmau returns...

Anonymous said...

kristian seluruh dunia terutama jenerasi muda tak pernah guna kalimah Allah untuk memohon pertolongan atau ucapan spontan..

yg.biasa kita dengar terutama dalam filem atau slot TV bila mereka terkejut,terharu,suprise dll mereka akan sebut :

''Oh my Goodd''
''Oh my Jesus''


So,,kepada hadi dan parti pas..apa yg.ko terhegeh-hegeh nak gadai kalimah Allah? Adakah lepas ni berduyun-duyun orang masuk Islam atau lepas ni kita umat Islam terpaksa habiskan lebih masa dan umur kita untuk menangkis penyalah gunaan kalimah Allah oleh kafirun?

gen2felda

Otak geliga said...

To Anon Perjanjian Hudaibiyah:

Tersgtlah betul apa yg hang COPY & PASTE tu....cumanya

1)Perjanjian antara Muslim & Kafir Quraisy tu dibuat semasa SEMUA...aku ulang SEMUA...SEMUA....SEMUA umat Islam BERSATU..BERSATU..BERSATU...TIADA PERPECAHAN....TIADA PERPECAHAN....aku gabungkan semua

"SEMUA UMAT ISLAM BERSATU & TIADA PERPECAHAN" aku nak tambah sikit....TIADA PARTI

bandingkn dgn keadaan sekarang.

2) KEKUATAN Umat Islam pd masa itu amat digeruni...bandingkan pada masa sekarang.

3) yg membuat keputusan adalah seorang RASUL ALLAH....bukannya manusia biasa yg berbuih mulut mengaku sbg PEWARIS NABI...bandingkan dgn keadaan sekarang.

4) Baca kenyataan Rasulullah
"Nabi SAW bersabda :“Makanya, kalau begitu engkau akan pergi ke Ka’bah dan Thawaf disana tahun depan".....maksudnya Rasulullah PASTI perjanjian ini akan menguntungkan umat Islam.....bandingkan keadaan sekarang...siapa yg dapat pastikan perjanjian "so called" Hudaibiyah moden PAS-PKR-biaDAPigs akan menguntungkan umat Islam?

kita lihat Indonesia je....dekat...nama Allah BEBAS digunakan...syiar Islam mereka HEBAT?...yg ada Islam-Kafir boleh kahwin.

jadi apa keBAIKan "so called" Perjanjian Hudaibiyah moden parti kau tu???...habaq sat aku nak lipat

Anonymous said...


Anon 11.33

KESIMPULAN

Pengajaran dari dua Sahabat Rasulullah SAW sebagai syiar Ahlus Sunnah wal Jama’ah yaitu sikap Abu Bakar dan Umar bin Khaththab RA.

1. Abu Bakar RA beliau selalu membenarkan Rasul SAW :"Jika Nabi benar-benar mengatakan demikian, maka pasti benar”

2. Umar RA selalu rujuk kepada kebenaran. Meskipun awalnya ia merasa pendapatnya benar, tetapi setelah datang kebenaran ( dalil yang benar ) , maka ia cepat-cepat tunduk kepada kebenaran itu. Tidak totok dengan pendapatnya sendiri atau mengikuti hawa nafsunya.

HENTIKAN POLEMIK PENGUNAAN KALIMAH ALLAH.... KEMBALI KEPADA KEHENDAK ASAL ALQURAN & AMALAN SUNNAH RASUL (ALHADIST)..... TINGGALKAN PERLEMBAGAAN / FATWA BIKINAN MANUSIA YG MENYANGGAHI ALQURAN & ALHADIST YANG QATIE'...... YAKIN ALQURAN & ALHADIST LEBIH SEMPURNA & LEBIH UTAMA WALAUPUN BERSALAHAN DENGAN KEHENDAK NAFSU & LOGIK KITA YANG LEMAH INI!


ADAKAH TERDAPAT MANA2 HUJJAH NAS (ALQURAN & ALHADIST) YANG MELARANG ORANG NON MUSLIM GUNA KALIMAH ALLAH DALAM BUKU MEREKA?

SEDANGKAN SEJAK ZAMAN SEBELUM KERASULAN NABI MOHAMAD LAGI, BANGSA YAHUDI, NASORA & ARAB MUSYRIKIN SERING MENGUNAKAN PERKATAAN ALLAH SEBAGAI TUHAN.... DAN BERTERUSAN PENGUNAAN OLEH NON MUSLIM ARAB DARI ERA RASULULLAH DAN MASYARAKAT ARAB MUSLIM MODEN SEKARANG!

MENGAPA KITA BERGADUH DALAM ISU KHILAFIAH YG MERUGIKAN INI......

murtad berlaku dari kejahilan, kedegilan, keegoan, ketamakan, kemungkaran & kemunafikan kita terhadap Islam yang syumul.... jika kita wujudkan persekitaran Islam sebenar... semua masyarakat akan beriman kpd Allah yg Esa dan segala kepalsuan agama lain akan tertolak dengan sendirinya....


Oleh itu........

hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar....

Anonymous said...

Kah kah kah kah kah... langsiNGOK pun pergi ke himpunan kebangkitan shamsidar ke??? Aku rasa nak cari ko bukan sangat pun, badan gemuk gedempul. Sekali berak keluar taik gajah..... tul x???

Kah kah kah kah kah kah... langsiNGOK, kalau kene pukul tak payah nak ngadu-ngadu kat sini ye, Kata nak jihad sangat.. jihad la bersama puak BABI dalam DAPig tu....!!!!!!

Anonymous said...

11:52pm... polemik yang dimulakan oleh puak hamPAS tu ke??? Kalau ko boleh copy paste tentang perjanjian Hudaibiyah tu... sekarang ko cari dan copy dan paste pulak sekurang-kurangnya 10 ayat dari bible yang ada perkataan Allah dalam buku bible tu....!!!!! Amacam...????? Berani sahut cabaran aku...!!!!???

CnP ayat dari bible bahasa Inggeris, bukan terjemahan dari buku bible bahasa Indonesia....

Salleh said...

The stupid thing yg korang gunakn dlm hujah perjanjian hudaibiyah tu, sbb waktu tu, mekah dikuasai oleh musyrikin. org islam nk masuk mekah secara aman utk ibadah. Terpaksa terima syarat2 tu. Ni kt negara sendiri, orang islam menguasai, knp plak perlu tunduk kpd org bkn islam. Ko tuan rumah, org lain dtg, pastu kenakn syarat2 kt ko, pastu ko terima, sbb kononnya strategi. Tengok keadaan skrg ni, sama x dgn keadaan org islam masa perjanjian hudaibiyah. Tengok konteks. Guna otak skit. Slps bbrp tahun perjanjian tu, org kafir melanggar syarat perjanjian tu, dan org islam serang mekah dan mekah ditawan. Sbb ape?.org islam kite kuat pada masa tu. Skrg ni dlm PAS, ade brp kerusi?...nk bersuara pn xmampu, senang2 kena jentik, strategi ape cmtu.
Kehadiran PAS dlm PR hanya sbg pemberat. Itu shj. Mcm ni lah, kita tengok permainan jungkang jongkit. DAP sblh kiri, PAS sblh kanan, PKR sbg penyangga kt tgh2. Utk menaikkn DAP, PAS perlu duduk ramai2 kt hujung papan sblh kanan. Jadi PAS pun lagi turunlah ke bawah, dan DAP akan naik tinggi2. Hurm..bijak2..strategi PAS tu. Kata perjuangankan islam, dlm cermah2, tindak tanduk penyokong, adakah ikut akhlak nabi/akhlak islam? Tengok contoh MatSabun dah le,dlm siri ceramah2 dia. Lihat sendiri adakah itu akhlak islam, kalau yg menilai tu berilmu. Lihat...dan fikir.

Anonymous said...

Politik guan eng: benarkan bible guna Allah...tepat padat ringkas.
politik pas: ada menyokong, ada membantah..celaru, x sepakat, pening
politik umno : tidak boleh. Tepat padat jelas.

jika PR menang PRU 13 nanti. rasa- rasa dalam parlimen nanti, jika ada yang cuba menggugat islam. Parti mana yang bagi muka? Parti mana yang mempertahankan?

ingat siFat rasulullah terhadap orang kafir.
tegas dengan kafir dan sangat berhemah sesama muslim.

Bersatulah muslim.

Otak geliga said...

To Anon 11.52am

Kenyataan Anon:
"ADAKAH TERDAPAT MANA2 HUJJAH NAS (ALQURAN & ALHADIST) YANG MELARANG ORANG NON MUSLIM GUNA KALIMAH ALLAH DALAM BUKU MEREKA?"

Kenyataan aku:
Secara JELAS mengatakan larangan guna dlm buku mereka TIADA....tetapi

"Dari Abdullah Ibnu Abbas,Nabi Muhammad SAW,bersabda “Wahai anak! Aku ingin mengajarkan kamu beberapa kalimah (ajaran agama). JAGALAH ALLAH, PASTI DIA MENJAGA KAMU. Jagalah Allah pasti kamu akan mendapati Dia di hadapan kamu. Apabila ingin meminta, mintalah kepada Allah, apabila ingin memohon bantuan, pohonlah kepada Allah. Ketahuilah, sekiranya seluruh umat berkumpul bagi memberikan manfaat kepada kamu, pasti mereka tidak mampu memberikan manfaat itu melainkan apa yang sudah ditetapkan Allah kepada kamu. Sekiranya manusia berkumpul bagi memudaratkan kamu, pasti mereka tidak mampu memudaratkan kamu melainkan apa yang sudah ditakdirkan Allah kepada kamu. Telah diangkat pena-pena dan telah ditetapkan semua takdir.” (At-Tarmizi).

& pertanyaan balik kepada kamu...adakah dlm mana NAS (Al-Quran/Hadith) yg memBENARkan org bukan Islam (Kafir) menggunakan nama Allah dlm Kitab mereka (BIBLE bukannya Injil)?....kalau ada tunjukkan

Otak geliga said...

Kenyataan Anon:

"SEDANGKAN SEJAK ZAMAN SEBELUM KERASULAN NABI MOHAMAD LAGI, BANGSA YAHUDI, NASORA & ARAB MUSYRIKIN SERING MENGUNAKAN PERKATAAN ALLAH SEBAGAI TUHAN.... DAN BERTERUSAN PENGUNAAN OLEH NON MUSLIM ARAB DARI ERA RASULULLAH DAN MASYARAKAT ARAB MUSLIM MODEN SEKARANG!"

kenyataan aku:
jadi gunalah kitab bahasa Arab dari Yahudi, Nasara & Arab Musyrikin.....yg meminta skrg ni Cina/India Kristian.....sedangakn Masyarakat Kristian terbesar kat negara Mat salehpun tak mau ganti GOD kepada Allah.....yg si kapir harbi seciput dlm Malaysia kita nak sokong pasai apa?

kalau boleh TUTUP pintu2 murtad tu sehabis boleh kita TUTUP....yg kita nak buka salah satu pintu tu pasai apa?

Otak geliga said...

Kenyataan Anon:
"MENGAPA KITA BERGADUH DALAM ISU KHILAFIAH YG MERUGIKAN INI......"

Kenyataan aku:
anggapan meRUGIkan hanya keluar dr mulut org yg memandang REMEH isu penjagaan nama Allah, Tuhan yg org Islam sembah....semoga hang tak tergolong dlm golongan yg memandang REMEH & anggap PUTRAJAYA lagi penting

Anonymous said...

dunia akhir zaman pas umno org melayu gak agama islam tapi bagi ruang org kafr pengaruhi kita tuk apa , bolehkah kita tidak kira apa politik , seagama , sama mazhab bersatu menentang pergunaan kalimah allah , kenapa kita berbalah sesama kita dsebabkan fahaman politik yang berbeza , renungkanlah bila yang muda akan berkahwin , yg berkahwin mempunyai zuriat dan bila anak kita bertanya ayah ibu naper allah kita di ikat di kayu macam tu ? Apa jawpan kita , itu bukan allah itu agama kristan tapi ayh naper dia ada guna nama allah ? anda pasti ada jawpannya

Anonymous said...

Sebenarnya apa pun perbuatan dan tindakan kita bermula dari hati serta niat kita samara iklas atau pun tidak, jika kita melakukanya dgn niat TIDAK iklas maka segala perbuatan tersebut akn jadi sia sia malah berdosa

Sebenarnya apa yg berlaku hari ini pihak DAP, PKR & PAS bercita cita besar mahu menuju serta menawan putrajaya serta memerintah negara, DAP& PKR memperkudakan PAS dalam hal ini

Kita semua tahu bahawa PAS dari dulu hingga sekarang kurang diterma rakyat, mcm berniaga restoran bila tak laku walau bermacam macam menu ditukar dan ditambah tapi tidak laku juga maka PAS pun naik angin membuat fitnah serta macam macam tuduhan KPD UMNO seolah olah UMNO guna Ilmu hitam, pakai bomoh dll, pada hal PAS perlu ingat berniaga restoran ni bukan setakat menu sahaja yg harus dititik beratkan malah kebersihan, percakapan, senyum, jgn tunjuk bebal, berintraksi dgn pelanggan, turun padang, terima pandangan pelanggan, belajar dari kesilapan, iklas dsbnya....

Semua ini tidak ada pada PAS, untuk jalan mudah PAD pun berkawan dengan DAP&PKR yang rata rata rakyat tahu siapa DAP&PKR ini, mahu tidak mahu setelah bersama DAP&PKR ini, PAS perlu teruskan perjuangan atas dasar sakit hati, benci, dengki serta berdendam dengan UMNO, PAS sanggup buat apa saja demi menjaga hati rakan sekutunya, biar pun segala tindakannya menyebabkan rakan rakan didalan PAS sendiri tidak setuju kerana sedar perjuangan PAS kini telah menyimpang jauh dari landasan perjuangan asal PAS, maka hasilnya ramai kepimpinan atasan serta ahli ahli PAS yang waras telah keluar dari PAS, maka PAS naik angin lagi dengan memfitnah serta menuduh UMNO yang membeli mereka mereka ini, ini menyebabkan ahli ahli PAS yang tua tua yang kurang ilmu pengetahuan percaya serta lagi yakin dengan PAS

Maka PAS kini tidak yakin dan merasakan begitu lemah, maka PAS bertanding dibawah DAP&PKR konon nya mengharap simpati agar nasib nya terbela

Sebenarnya PAS harus sedar bahawa DAP&PKR menganggap PAS sebagai " JUNJUNG " DAP&PKR adalah " KADOKNYA " akhirnya PAS juga bagaikan lembu dicucuk hidungnya nya,boleh juga dikatakan sebagai KALDAI DAP&PKR, kata Allahyarham Tan Sri P. Ramle dlm lagunya " disuruh duduk. Duduk, dibentak bentak, dulu hemsen kini botak.... Kalau memileh teman BIAR betol betol, KALAU SALAH pileh alamak kena kaki ........ Boleh sambung seterusnya

Kini PAS sudah terjerat serta TELAH masuk perangkap DAP& PKR yang di belakang nya dinaungi YAHUDI latnatullah

Bila INI terjadi maka PAS akan buat apa saja demi menjaga hati serta menagih janji dari DAP&PKR walaupun perlu mengadai maruah bangsa serta melacurkan ugama serta akidah.umat Islam

Bagi PAS alang alang selup pekasam biar sampai kepanggal lengan, walau terpaksa menjadi pengkianat bangsa dan negara

KALAU UGAMA ISLAM SANGGUP DILACURKAN APALAH DENGAN PERKARA PERKARA LAIN

FIKIR FIKIRKAN ... NILAI NILAIKAN... BUATLAH PILIHAN TEPAT DI PRU 13 NANTI, SAYANGI LAH NEGARA KITA MALAYSIA YG DIPIMPIN OLEH DS NAJIB BIN TUN ABDULLAH. RAZAK

Anonymous said...

Atok sedih takut cucu2 atok tanya bila depa nampak kalimah Allah terpampang bersebelahan salib dihadapan bangunan gereja jumaat depan boleh kita datang sini pula atok. Adohhhh pengsan atok nak jawab.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=3DrskbDaw3A video ni menceritakan sesuatu ..

Anonymous said...

anon 11.39


Apa masalah, ayat itu jelas.. walaupun sapa2 (european, iran, yahudi, afrika, turki, mongolia, pakistan, siam, melayu, arab, cina, india, iban, kadazan, dll ...) sebut kalimah ALLAH tapi tidak tauhidkan (wahid=satu, tauhid=esa=mengesakan) dan mensyirikkanya dengan makhluk lain maka mereka tetap KAFIR!

Surah AlMaidah 73: "Demi sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: "Bahawasanya Allah ialah salah satu dari tiga tuhan". Padahal tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Tuhan yang Maha Esa. Dan jika mereka tidak berhenti dari apa yang mereka katakan itu, sudah tentu orang-orang yang kafir dari antara mereka akan dikenakan azab seksa yang tidak terperi sakitnya.

SEBAB ITU SETIAP MUSLIM WAJIB FAHAM MAKSUD ALLAH & ISLAM MENGIKUT KAEDAH & TAFSIRAN YANG BETUL... BUKAN SECARA AJARAN SESAT, FAHAMAN SEKULAR, MANIPULASI OREANTALIS ATAU YAHUDI APCO, DLL .....

KERANA FAHAMAN SALAH LAH... HAK ALLAH DISAMA DENGAN HAK MAKHLUK, UNDANG2 ALLAH DISAMAKAN ATAU DIRENDAHKAN DARI UNDANG2 MANUSIA, AJARAN & AMALAN ISLAM DIABAIKAN DAN DIREMEHKAN, BAHKAN ADA MUSLIM YG TOLAK SISTEM HIDUP ISLAM YANG SYUMUL, ADA MUSLIM YG MENDEWAKAN2 IDEOLOGI PENJAJAH KUFAR, MENINDAS UMAT SENDIRI KERANA KEBONGKAKAN & KETAMAKAN KEBENDAAN SEMATA2....

PADA AKU TIBA MASA KITA PERJELASKAN KALIMAH TAQWA, KALIMAH TAUHID IAITU KALIMAH ALLAH INI DENGAN ERTIKATA SEBENAR SEBAGAIMANA DALAM SURAH KE 112, AL IKHLAS:

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani


112. Al-Ikhlas


[1] Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;


[2] “Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;


[3] “Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;


[4] “Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”.Dengan maksud ini kita tolak semua akidah palsu & ideologi2 songsang... sekularisme, nasionalisme, kapitalisme, feudalisme, sosialisme, komunisme,..... kita kukuhkan AKIDAH ISLAMIYYAH, kita kukuhkan SYARIAH ISLAMIYYAH, kita kukuhkan AKHLAK ISLAMIYYAH, kita kukuhkan POLITIK ISLAMIYYAH, kita kukuhkan EKONOMI ISLAMIYYAH, kita kukuhkan TEKNOLOGI ISLAMIYYAH, .............

Anonymous said...

Mana anon yng copy paste perjanjian Hudaibiyah?

Aku nak tau juga cam mana ko ulas surah Al Maidah ayat 73!

Anonymous said...

perhimpunan KL112 tempat berhimpunnya para syiah, tempat berhimpunnya para wahabi , tempat berhimpunnya para penyokong LGBT , tempat berhimpunnya para penyokong pluralime dan pemahaman liberal , tempat berhimpunyan para penyokong persamaan agama , tempat berhimpunnya penyokong penggunaan kalimah allah pada agama selain dari islam, tempat berhimpun penyokong dan pendokong peliwat dan penzina , mereka -mereka ini adalah tentera-tentera dajal diakhir zaman...

Anonymous said...

Tak payah haji hadi nak kata perjuangkan islam, sedangkan perkara asas nak pertahankan kalimah Allah pun tak mampu dipertahankan. Sudah lah Hadi,,tak payah lah nak katakan kau orang lebih islam, sedangkan kamu lebih hina daripada orang jahil dari segi agama dan sanggup mengadaikan agama islam atas dasar politik.

kembara :-)

Anonymous said...

..andainya UMNO yg menghalalkan penggunaan kalimah ALLAH di kalangan agama lain...mesti di kapirnya semua ahli UMNO...

Otak geliga said...

To Anon 12.30PM

betul la tu....ada jugak diSELITkan APCO....ok..ok..hehe

dalam nak mendapatkan SEMUA tu....ada SATU perkara yg lebih terkeDEPAN....PERSAUDARAAN/PENYATUAN UMAT ISLAM....tarik semula/minta maaf di atas amanat/fatwa/doa/tindakan mengarut (kedua-dua belah pihak).....berdiri/bersuara dlm SATU SAF yg sama.

dapat masukkan KUNCI utama ni, insyaAllah selesai semua masalah...masalahnya bila?

Otak geliga said...

To Anon 12.50PM

tak payah gadai nama Allah....guna perlembagaan sekarang yg memeprtahankan Islampun diTUDUH Kapir (walaupun secara kiasan)....hehehe

Anonymous said...

anon 11.42

Anonymous said...

TANPA UMNO, MELAYU AKAN KOJOL, SEBAB SIKAP ORANG MELAYU SENDIRI YANG MEMANG SUKAKAN HIBURAN, SUKA MENJADI HAMBA ORANG, SUKA DIBULI OLEH ORANG, SUKA MENJADI ORANG SURUHAN, DAN YANG PALING JAHAT BERKAWAN DENGAN SYAITAN. UMNOLAH YANG MENYELAMATKAN MELAYU, WALAU PUN UMNO BUKANLAH PERFECT DAN ADA KELEMAHAN-KELEMAHAN, TETAPI MEREKA TETAP TIDAK LUPA AKAN PERJUANGAN ASAL UNTUK MEMPERJUANGKAN BANGSA MELAYU DAN MEMPERTAHANKAN NEGARA MALAYSIA SEBAGAI NEGARA ISLAM YANG MAJU DAN BERDAYA SAING DIPERINGKAT GLOBAL. KALAU ORANG MELAYU SENDIRI TIDAK MAHU MENYOKONG UMNO, BAIK PERGI MAMPUSLAH, MEREKA MELARAT DINEGARA SENDIRI, ANAK-ANAK MEREKA MENJADI SAMPAH MASYARAKAT DAN GELADANGAN. KELEMAHAN2 SEDIKIT YANG DIMILIKI OLEH UNMO TIDAK SEBERAPA KALAU HENDAK DIBANDINGKAN DENGAN PARTI YANG PALING MENJIJIKKAN SEPERTI HAMPAS DAN PARTI YANG DIPIMPIN OLEH ALJUBORI. INSAFLAH WAHAI MELAYU, KAMU TU BUKAN CERDIK SANGAT, TAPI KALAU MENGGUNAKAN OTAK YANG DIKURNIAKAN ALLAH, INSYAALLAH MELAYU MERUPAKAN BANGSA YANG GEMILANG

January 12, 2013 11:42 AM
=======================================================

MITOS UMNO: kembalikan ketaksuban kepartian kealam politik malaysia nyata!!!


AKU BAYANGKAN BAGAIMAN SOMBONG, ANGKUH DAN TAKABBUR GENERASI UMNO BARU SEKARANG... YANG NAFIKAN SUMBANGAN MELAYU LAIN DARI UMNI DALAM BERKORBAN UNTUK KEMERDEKAAN, BERKORBAN UNTUK PEMBANGUNAN, BERKORBAN UNTUK KEGEMILANGAN YANG DICAPAI HARI INI!

AKU BAYANGKAN BETAPA TAKSUB ASOBIAH KAUM UMNO HARI INI SEHINGGA MENAFIKAN HAK KUASA POLITIK DARI GOLONGAN LAIN DARI UMNO!

AKU BAYANGKAN BETAPA PENDOKONG UMNO TIDAK BOLEH MENERIMA HAKIKAT POLITIK DEMOKRASI YANG RAKYAT BERHAK MEMILIH UNTUK MELANTIK/MENOLAK KERAJAAN UMNO HARI INI!

AKU BAYANGKAN BETAPA SYIRIK & KHURAFATNYA PENGANUT UMNO BAHAWA KUASA PENYELAMAT MELAYU HANYA UMNO SAJA TANPA DIRUJUK KEPADA KUASA ALLAH YANG MENYELAMAT & MEMELIHARA KITA SEMUA!


hanya sanya aku harap ada manusia melayu yg perlu betulkan persepsi songsang fanatik ektrimis rasis UMNO ini dalam konteks Islam yang hakiki, masyarakat majmuk yang merdeka, negara demokrasi berperlembagaan!


Anonymous said...

anon 12.31

sila ko rujuk ulasan 12.30

heeeeeeehehehhhehehehe.

aku nak pi KL112 ni..... ko tak ikut?

aku tnguk dah ramai bergerak....

Otak geliga said...

To Anon 12.54PM

ayat berkobar-kobar...MANTAP...MELETOP!!..hahaha

"bla..bla..bla..negara demokrasi..bla"

oit...ingatkan berkobar2 nak buat NEGARA ISLAM....ntah apa2 yg kau mengarut ni labuuu oii...hahaha

Anonymous said...

Nak bertanya dengan saudara saudara semua
Agak agak KALAU orang kristian minta Hadi pasang palang salib kat dewan PAS dan kat rmh haji Hadi dia nak terima tak sebagai tukar ganti

Anonymous said...

Uwekkk....gaya ckp mcm hebat tp mcm taik.pusing konar habuk pun tarak.pi mampoih la hg!!!!

Anonymous said...

Elok ko ajak semua pendemo2 tu gotong royong angkat AIR tolong org Selangor KL yang kesempitan DEK kerajaan negeri Selangor yg tak bertangguh awan adalah lebih baik dpt juga pahala ni tak ko asyik buat bala aje

Anonymous said...

Apalah gunanya UMNOgok memerintah selama 56 tahun tetapi makin lama makin teruk perpaduan negara. Untuk masa depan anak-cucu kita amalkan prinsip Asalkan Bukan Umnogok!

Anonymous said...

Najib jd PM - 1 MALAYSIA
Hardy/Anwar (blm lg jd PM) - 1AGAMA

pencacai pas - apa lg undi lah

komandomelayu said...

130

Kepala Butuh kau!! Bodoh!

Anonymous said...

Mana dia anon 11:52 am ni aku masih tunggu ko punye CnP buku bible yang ada perkataan ALLAH didalamnya... Takkan tak jumpa walau satu ayat pun.

Takde telor nak sahut cabaran aku ke...!!!!???


-anon 11:56am-

Anonymous said...

perrggg...beribu2 manusia dh mula berhimpun...berbilang bangsa...inilah kita rakyat msia yg berani & mau perubahan...

Anonymous said...

Anonymous said...
Apalah gunanya UMNOgok memerintah selama 56 tahun tetapi makin lama makin teruk perpaduan negara. Untuk masa depan anak-cucu kita amalkan prinsip Asalkan Bukan Umnogok!

January 12, 2013 1:30 PM

----------------------------------

Perpaduan rakyat Malaysia mulai bermasalah bila peliwat menjadi kepala penghasut haram jadah dalam Malaysia ni....!!!!!!

Anonymous said...

Anonymous said...
perrggg...beribu2 manusia dh mula berhimpun...berbilang bangsa...inilah kita rakyat msia yg berani & mau perubahan...

January 12, 2013 1:38 PM

------------------------------------

Kalau berhimpun dalam stadium baru nampak rupe-rupenye hanya 30k je yang datang..... takde la sampai sejuta pun... sembang je lebih!!!!!

Anonymous said...

Perhimpunan KL112 tempat berhimpunya para khawarij, berhimpunnya para syiah, tempat berhimpunnya para wahabi , tempat berhimpunnya para penyokong LGBT , tempat berhimpunnya para penyokong pluralisme dan pemahaman liberal , tempat berhimpunya para penyokongnya komunis, tempat berhimpunnya para cauvenis, tempat berhimpunnya penyokong penggunaan kalimah allah pada agama selain dari islam, tempat berhimpun penyokong dan pendokong peliwat dan penzina , mereka -mereka ini adalah tentera-tentera dajal diakhir zaman...

Anonymous said...

Telor anon 11:52 am masih menghilang masuk ke dalam. Masih mencari nama ALLAH dalam buku bible ke???...

Takkan tak jumpa walau satu ayat pun....???? Kesian pencacai haprak fuckatan ni.....!!!!!-anon 11:56am-

Jijan Mali said...

Tolak PR dlm PRU13 ni. Satu undi untuk PR adalah satu undi untuk PAS-pis-pus, DAPpigs, P'Gay'R dan
satu undi untuk tuhan 'Allah Trinity' DAPpigs mereka tu. Jangan kita gadaikan masa depan anak-anak
dan cucu kita dengan memangkah parti-parti yang bersekongkol bawah PR dlm PRU13 nanti.....

Anonymous said...

KALAU KO DAH ANGGAP UMNO NI TEROK
ELOK KO JUGA ANGGAP PAS& PKR
LAGI HARAM JADAH JUAL UGAMA, PENGKIANAT BANGSA, PEROSAK NEGARA

Anonymous said...

Telor mat sabu amik satu. Hj hadi. Satu. Ke ke ke....

Anonymous said...

Apalah gunanya UMNOgok memerintah selama 56 tahun tetapi makin lama makin teruk perpaduan negara. Untuk masa depan anak-cucu kita amalkan prinsip Asalkan Bukan Umnogok!

January 12, 2013 1:30 PM
--------------------------
Keharmonian dan perpaduan ngr tergugat bila DAJAL kecil dilepaskan oleh Pak tiDOLah...

Anon bangang neh kalo xcinaDAPig mst penjilat tegar jubor ANuwar dan Najis...

Ko igt kalo ANUwar mmrintah org Melayu ada tmpt lagi kah di Malaysia...tgk contoh kat Selangor n PP..kat kedah n Kelantan contoh kebongokan lobai PAS mmrintah..kemajuan xde tapi habis tanah n balak di kerjakn...

4 ngr semua bermaslh...Selangor dgn pasir,sampah dan yg trbaru AIR..PP dgn org Melayu semakin pupus ....

Yg penting krn nakkn putrajaya smp kalimah Allah pon dah trgadai...budus punyer lobai +ANUwar dajal

Anonymous said...

Hello anon 11:52 am, telor ko masih hilang lagi ke???? Kesian.... kesian......!!!!!


-anon 11:56am-

Anonymous said...

DR ASRI..........SILA BELAJAR DARI SINI......

Anonymous said...

Bro ..anon 11:52 am tgh sebok mengira bulu Shamsidar kat stadium tuh.....

Phimpunan bangang nak selamatkn maksiat ANUwar dgn bini org...kena panah petir bagoz gak..

Anonymous said...

THE SO CALLED ULAMAK ISLAM, SILA GUNA YOUR THINKING POWER.
JANGAN BER PETANGAI CHILDISH, SEMUA ORANG MEMERHATIKAN KAMU.
PILIH LAH UNTUK JADI ULAMAK JALANAN ATAU ULAMAT YANG IKUT HUKUM HAKAM SYARIAH.
KAMI MEMERHATIKAN TINGKAH LAKU KAMU.

Anonymous said...

Anonymous said...
Bro ..anon 11:52 am tgh sebok mengira bulu Shamsidar kat stadium tuh.....

Phimpunan bangang nak selamatkn maksiat ANUwar dgn bini org...kena panah petir bagoz gak..

January 12, 2013 2:22 PM

-----------------------------------

Kah kah kah kah kah... patut la, telor sendiri dah hilang, nak kira bulu pantat shamsidar pulak. Lebat sangat ke sampai lambat sangat kira tu....

Hehe....

Anonymous said...

Kita hidop zaman alaf baru tak payah nak ungkit sejarah Islam mungkin ramai orang muda yg kurang faham.

Kembali kapada kenyataan. Kita ungkit Sejarah baru.

1. Sejarah Anwar di Rakam mantat ChinaDoll
2. Sejarah Mat Sabu Mantat Cik Mah Nini Kawan di Bilek 121.
3. Sejarah Ulamak PAS Mantat Bini Kawan dlm Tren Koc
4. Sejarah Ulamak Pas O_Start Badigol beri Ceramah Bini Orang di bilek Hotel Pukol 3 Pagi.
5. Sejarah Ass_Min Dlm Video kadi pompoan Makan Aiskrim dlm Jamban
6. Sejarah Benggali Musibat Kata dlm Parlimen dia ada bukti Anwar menjubur tapi sekarang Bersekutu.
7. Sejarah DAP BANGSAT CHUVANIS KOMINIS melaungkan ungkapan " MELAYU MATI"
8. Sejarah N.ajis mempermainkan Agama Islam dan Rasuah duit Rakyat.
9. Sejarah PAS Munafik makan duit Tabung dan Pembelot.

DAN BANYAK LAGI...

ORANG BERGINI KAH YG NAK DI JADIKAN PEMIMPIN NEGARA DAN MEMERONTAH NEGARA WAHAI MELAYU PENYOKONG PAKATAN HARAM YANG BONGOK LAGI BAHLOL???

Anonymous said...

12:59

Ko pergilah aku tak mau join sebab baru mengistiharkn diri keluar dari PAS!

Didalm himpunan tu ada Anwar Ibrahim pendukung gerakan islam pluralisme.
DiDalam himpunan itu ada Ambiga pejuanng IFC
yng menuntut hak islam boleh murtad.
Didalam himpunan tu ada Tim Presiden PAS yng rela makan babi dari makan ayam halal bersama umno.
Didalam himpunan tu ada penyokong syiah yng rela sembahyang di kuil tok pekong dari berjemaah di masjid yng didirikan umno.
Di dlm himpunan tu ada orang yng pernah kata langkah mayatnya dulu untuk menjadikn Malaysia negara islam.
Didalam himpunan tu ada ulamak yng menyesatkn penyokongnya sehinggakn mereka memutuskn persaudaraan sesama islam.

Mereka semua bersatu...menyatukan cita2 di himpunkn menjadi 112!

Ko pergilah krn aku bukn sebahagia dari mereka!

Anonymous said...

Islam itu agama persekutuan. Ia agama majoriti penduduk Malaysia. Oleh itu islam itu perlu dimenangkan. Perlu didahulukan. Perlu diagungkan. Sy melihat dlm isu tuntutan kalimah allah ini sbg satu bentuk perang psikologi penganut kedua agama. Jika mereka berjaya dlm tuntutan itu bermakna kemenangan kpd pihak mereka dan kekalahan kpd kita.

Mahukah tuan-tuan melihat agama islam yg kita anuti, yg menjadi agama persekutuan di Malaysia dgn tuntutan dr agama lain. Perlawanan bola jika kalah kita boleh berlapang dada. Keputusan anak disekolah jika kalah kita boleh bersabar. Merempit jika kalah mereka masih boleh bersuka ria. Tetapi ini agama. Jika tuan membenarkan agama yg tuan anuti kalah dgn cara ikut menyokong permintaan mereka maka ketahuilah yg tuan tiada nilai langsung bg agama kita.

Otak geliga said...

aku dah penat merayau2 dlm blog pembangkang....bila gambar pelbagai sudut DALAM STADIUM seramai 1JUTA org dpt di update?

aku tgk sama je dgn apa yg pro kerajaan paparkan....DEMONSTRASI ni GAGAL ke BERJAYA?......lalalala...hehe

Anonymous said...

Jika ikut logik, sy org Johor sudah tentu akan menyokong Pasukan Johor bila perlwanan bola sepak. Sy tentu mahu melihat PAsukan Johor menang.

Itu sukan tetapi ini agama. Kalau logik akal org waras yg boleh berfikir dgn jelas sbg org islam sudah tentu tidak akan menyokong agama kristian dlm isu tuntutan ini. Sudah pasti tidak mahu lihat agama islam akur dgn kehendak agama lain. Lebih-lebih lagi islam itu majoriti sementara kristian itu minoriti. Sudah tentu mahu lihat islam itu menang.

Yg sy pelik pemimpin yg kononnya mengaku sbg lebih islamik sibuk bersilat dgn pelbagai hujah dan alasan utk melihat agama lain menang ke atas islam. Rela melihat islam akur dgn tuntutan agama lain. Bahasa mudahnya rela jika islam itu kalah. Dimanakah letakkanya kewarasan mereka? Dan yg menyedihkan ialah bila si pemimpin bersiul maka pengikutnya akan terus menari mengikut rentak itu.

Anonymous said...

Anon. 8.31 syur anda aku setuju, mintak yang lain sokonglah, 2 ekor babi tua sangat wajar disalib kerana dia setuju kalimah ALLAH digadai kepada agama lain. ok bila dah mampos, bangkainya bagi makan helang sebagai penghapus dosa, kerana dah tak percaya ALLAH.

Anonymous said...


ANON.
12.41.

hadi awang serupa OKU: orang kalah upaya, harap jer serban besar bakul, haprak satu benda pon dia tak mampu nak tegak syiar islam. tegak lancau munkin yang bolih.

Anonymous said...

Kita orang tengok bola msia lwn thailand piala tiger mudah jer stadium bukit jalil penuh 80k. Apasal tak nak buat kat bukit jalil. Tengok stadium kosong kot..
Sekarang dah berhimpun kita tak kisah sampai pagi pun tapi dengar ceramah baik baik dan duduk diam diam jgn kacau kacau. Dah habis tu balik ketempat asal masing masing. Sokon FRU tak ada buat kawalan supaya tak ada provok langsung...kita bukan mana mana parti...baru jadi phimpunan aman pas tu tunggu lah PRU...sapa yang menang kita sokong ikut majoriti lah pula adanya....betul...betul...kan mudah jer tu...jgn berpolitik selama lamanya byk kerja lagi yang nak buat...

Anonymous said...

Otak Geliga

Respect dgn tuan krn hujah yg baik dan berilmiah. saya selalu tunggu komen dari tuan utk menganggah statement puak2 sana tu.

Anonymous said...

Dah tak sabar nak kuburkan PAS ni, hanya kekalahan 100% dalam pilihanraya akan menyedarkan mereka betapa bencinya kami orang-orang melayu pada mereka ini.

Otak geliga said...

To Anon 3.43pm

Terima kasih kepada Anon kerana sanggup tunggu komen saya...MASA yg digunakan utk perkara lain menyebabkan saya kurang KOMEN...mcm YB pulak....kihkihkih

apa2pun yg BATHIL kita SANGGAH, yg BENAR kita JUNJUNG...ceewah...hehehe

Anonymous said...

aku cukup meloya dgn hj hadi dan nik aziz yg mewakili suara ahli2 monyet yg berkata2 tentang islam.

adi

Otak geliga said...

nampaknya SATDIUM MERDEKA PENUH!!!.....seriusli aku habaq....baru je skodeng di Kerabu Bersuara & Jalan Pulang...perghhh!!!..walaupun ada percanggahan jumlah pendemo seramai 200 ribu org tapi perghhh!!!!

habislah UMNO/BN....rakyat Malaysia sudah MENOLAK anda...aku cincai kira 300 ribu org rakyat Malaysia (kasi byk biar menggelupur suka) telah menolak komponen parti BN....kihkihkih

tapi belum tolak org yg saja2 nak tgk pendemo2 ni, blogger2 pro BN, pengawal keselamatan, wartawan, MAKHLUK ASING dr negara luar....jd aku cincai kira bila tolak2 ada la dlm 350 ribu...apasal bertambah?....ni ikut kira2 puak sana.....hehehe

cuma nak tanya...yg 27 juta lagi tu HOLLOWMAN ke?...ceciter...ceciter

anyway TAHNIAH la sbb dpt juga penuhkan stadium merdeka tu....kalau tak, MALU derrrr....hehe

oej said...


GAP aku pelik dalam keadaan sekarang apa majlis FATWA kerajaan buat..apa majlis raja2 buat.. apa menteri yang menjaga agama buat.. di mana stand mereka.. kenapa isu yang besar ini mereka tetap membisu.. mengapa isu penggunaan kalimah ALLAH oleh kristian ini dibiarkan dan didiamkan mereka.. AKU HERAN DAN KONFIUS... ADAKAH HJ HADI BETUL DALAM MEMBENARKAN KALIMAH INI DIGUNAKAN KRISTIAN.. kalau memang mereka boleh gunakan aku tak rasa risau..

tapi MENGAPA MEREKA (majlis fatwa kebangsaan) TIDAK DENGAN JELASNYA MEMBERI PENJELASAN KEPADA UMAT ISLAM HAL INI. adakah kerana takut kemungkinan parti kerajaan kalah pilihanraya mereka membisu senyap sunyi.. AKU REDA KALAU KITA KALAH PILIHANRAYA DARIPADA KALIMAH ALLAH ini DIPERMAINKAN KEMUDIAN HARI.. MASYA ALLAH.. kenyataan hadi dan nik aziz dalam membenarkan penggunaan kalimah ini oleh kristian aku tak iktiraf kerana mereka hanyaalah macai2 politik yang bertopengkan agama.. Anuar Ibrahim lagilah kerana beliau seorang munafik yang jelas..

kalau hal2 lain pihak atau badan2 kerajaan diamkan aku tak kisah tapi dalam hal ini pun mereka diamkan diri aku jadi konfius yang teramat sangat.. mana kredibiliti majlis fatwa kebangsaan yang rakyat tumpang berteduh dan berpaut.. adakah ada desakan pihak tertentu yg menyebabkan mereka terpaksa membisu..

TOLONGLAH .. WAHAI MAJLIS FATWA KEBANGSAAN BERIKANLAH PENJELASAN KAMU.. LAGI BAIK LAGI BAGUS.. JANGAN BIARKAN AHLI POLITIK BANGSAT YANG MENDEPANI ISU INI.. MEREKA SUDAH TIDAK TAKUTKAN HARI PEMBALASAN LAGI DEMI KUASA POLITIK MEREKA HARI INI.. JADI TUNJUKKANLAH KREDIBILITI KAMU..

Anonymous said...

Ungkapan "asal bukan UMNO" lihatkan betapa mudahnya perhitungan si mulut cabol! Akhirnya si pengikut totok boleh terima keadaan;
1) Kepentingan Melayu Islam menguasai kerajaan tudak penting lagi.
2) Mereka boleh terima DAP gantikan UMNO menerajui kerajaan.
3) Sesiapa sahajalah yg dapat tumbangkan kekuasaan UMNO akan disokong.

Soalnya orang Cina dalam berpolitik tak sampai macam itu. Kita tak pernah dengar ungkapan :asal bukan DAP" atau "asal bukan MCA" dan sebagainya...

Betul ungkapan "asal bukan UMNO" ini hanya lambang dan bayangan kesungguhan mengalahkan umno tapi adakan terfikir kesannya?

Aku bukanlah penjawat jawatan dlm unno pkt kg jauh lagi bhg tapi cukup kesal dgn cara org BERPOLITIK. Segala-galanya boleh asal menang.

Barang diingat ungkapan "menang bersorak, kampung tergadai"

Anonymous said...

Aku ahli pas. Tapi aku tak akan undi calon Dap atau Pkr. Kawan2 aku dalam ranting setuju untuk undi BN. Aku harap pas tukar pemimpin yg lebih mementingkan perjuangan parti dari menjadi penumpang dalam PR.

Otak geliga said...

Jom tengok KIBLAT penDEMO2 kat Stadium Merdeka....aku x tau nak kata apa....MENGARUT!

Kiblat depa BERSEPAH!!....ni baru ja jual nama Allah, kiblatpun boleh taraaa ja?

tak caya JOM USYA:
http://penaksj.wordpress.com/2013/01/12/foto-melayu-keldai-kiblat-solat-zip-zap-dalam-stadium-clear-version-kl112/

harap2 benda ni PALSU...kalau BENAR..ermmm

Anonymous said...

SATU JE AKU MINTAK.MAHKAMAH BENARKAN NALA TAYANGKAN VIDEO YG DIA ADA MASA PERBICARAAN AND TANPA ADA SEKATAN PADA MEDIA....ANWAR & SAMSIDAR....... NANTI LEPAS TU ..KITA MINTAK "ULAMAK2" PAS TENGOK AND KOMEN......APA MCM ADA BRAN????-..udin

komandomelayu said...

buat yang hadir himpunan kongkek rakyat!

KORANG AHLI PAS DAN PKR INGAT CINA DAP DAN CINA SEMUA TU SOKONG PAS SEBAB KORANG ISLAM ATAU MELAYU?

MEMANG KORANG SILAP BESAR BIAR PUN YG HADIR TU SEMUA GOLONGAN ULAMAK ,MAHASISWA,CERDIK PANDAI DAN PENCACAI NAJIS PR!

AKU BARU LEPAS TUMBUK 2 EKOR CINA PAKAI BAJU KUNING HKR KAT BELAKANG DAYABUMI NAK TAHU APA DIA CAKAP?

SEMUA CINA SOKONG PAS PASAL MELAYU PAS SEMUA SOKONG CINA KONTROL MCM SINGAPURA DAN MELAYU PAS SENANG KAWTIM MINTA TANAH,MINTA LESEN JUDI SAMPAI TENGOK TUHAN ALLAH PUN SENANG KASI KRISTIAN PAKAI!!
CINA ANTI UMNO PASAL TERLALU FOKUS JAGA BANGSA MELAYU DAN PANDAI BERNIAGA SAMPAI EKONOMI ORG CINA SUDAH MULA TERGUGAT!!

ITU MENUNJUKKAN KORANG AHLI PAS YG PERGI TU SEMUA BODOH,BAHLOL,TOLOL DAN DUNGU TAHAP KELDAI!!

Langsi said...

KoMandul Melayu 7:17am...

Rosmah BadakKatek dah buat ayat Muhamad kat baju model yg separuh bogel masa Islamic Fashion Show kemarin...what say you, boleh pasal osmah FLOM (Fucking Lady of Msia?). Pasal bin PM...pasal UMNgOk Be-eNd?

Tak jumpa pun nko kat Stadium... mungkin nko tiarap kot... (koMandul biasa la...). Aku dah balik dah... takyah cari aku, jenuh aku tunggu nko!

Hah... jawap pasal ayat Muhamad kat baju model masa fashion show dinayng dek Rosmah Badak Katek tu!

Anonymous said...

APA ko ni melalak MACAM BUDAK lapar susu ni, kena sebotol senyap la BUDAK ni
Sebab ko BUDAK TAK masuk KALAU nak marahkan ko... Pergi lap Ingus ko tu dulu

komandomelayu said...

LANGSI PUKI BABI

KAU LARI BALIK CEPAT SANGAT APAHAL?
AKU DTG DARI MELAKA SEMATA MATA NK TENGOK MUKA KAU!

KALAU TAKAT ROSMAH NAK PAKAI ATAU BUAT BAJU APAHAL AKU DAN RAKYAT MALAYSIA NAK TANGGUNG DOSA?
TAPI DIA TAK JUAL TERUS NAMA ALLAH MCM KAU BABI!!

JOM LAH KITA JUMPA!!

Anonymous said...

Dlm isu kalimah Allah ini DAP bijak..DAP cuba mengalih perhatian dari isu balak nga dan ngeh serta isu undian majlis tertinggi DAP.. so DAP create isu kalimah Allah agar org melayu bertikam lidah sesama sendiri dan melupakan isu buruk DAP..DAP telah menggunakan kelemahan org melayu.so kita usah hebohkan sgt isu kalimah Allah tapi tumpukan isu DAP.melayu mudah lupa.. kesian la aqidah org melayu yg asyik berbincang isu kalimah ini.takut tergelincir aqidah mereka.

Otak geliga said...

To Langsi:

lebih baik kau tanya sama pembuat baju tu.

sepertimana rakyat Islam Malaysia tanya pada PAS kenapa SETUJU gadai nama Allah pada Kristian

komandomelayu said...

CEPAT LA MANA KAU LANGSI?

AKU DAH STIM NAK TUTUH KAU NI!!

Anonymous said...

DAPAT lapuran himpunan TADI mengecewakan penganjur...35% yg hadir ada lah GOLONGAN MUDA yang berakal, cuma mahu melihat gerak tari serta suasana secara lebih jelas......

Anonymous said...

Hello orang2 melayu. Satu aje aku nak cakap:
Jangan ayam menang kampung tergadai, sudah la.taksub sgt nak nyahkan pemerintah yg ada sekarang.pkr/pas/dap adalah gabungan yg akan memusnahkan negara ini.tengokmsaja selangor, ppinang. Dpt ke cina apa jadi sekarang?

Anonymous said...

bersatulah org islam semua

UMNO & PAS...

Kuasa sekarang ditangan org islam.melayu....Kuatkanlah kuasa ini...

Dalam pakatan, tak jelas...Tak tahu siapa yg berkuasa?? nampak macam DAP lebig berkuasa...

PAS takut kepada DAP...
DAP tak suka PAS
DAP suka PKR sebab ketua dia punya rahsia, Karpal byk tahu...Nanti boleh jadi boneka...

PKR memang tak suka PAS sebab imej ulamak..

Sebab tu Anwar, pernah kata PAS tak akan kemana sekiranya dipimpin oleh ulamak...

Kepada PAS insaf dan sedarlah..
Siapa musuh yg sebenar!!!

komandomelayu said...

MANA KAU LANGSI?

KAU KAN NAK JADI SYAHID KRISTIAN!!

komandomelayu said...

HOI LANGSI KAU NI ADA TELOR KE TIDAK??

AKU TUNGGU KAU NI!!!

Anonymous said...

Kalau DAP MEMERINTAH, PASTI MASJID NEGARA JADI SHOOPING CENTER,ORANG MELAYU JADI GANTI BANGLA, SAPU SAMPAH. CHAP GOH MEH JADI HARI RAYA,PESTA HANTU JADI HARI CUTI AM. NIK AZIZ& HADI PASTI DUDUK RUMAH ORANG TUA.PELACORAN JADI HALAL. BABI GANTI LEMBU. ORANG MELAYU JADI MAKANAN BINATANG ZOO. BILA MATI ORANG ISLAM BAKAR AJA

Anonymous said...bersatulah orang Islam semua dalam PAS.... ramai2 tolak fahaman asobiah UMNO yg bercanggah dgn Hadist nabi tu.... baru selamt akidah...

Anonymous said...

Kenapa sekarang keturunan viking scandinavia dah beramai-ramai kembali kepada kepercayaan pagan?Sebab kristian pun dah pagan!Percaya tuhan lebih dari satu!Kenapa Isa akan bersama orang Islam di akhir zaman?Sebabnya kamu menyembah pengkhianat yang diserupakan sebagai Isa oleh Allah sebagai Tuhan anak!Kenapa pulak kami orang Islam diarahkan untuk mematahkan salib!bakar kebun anggur!dan membunuh babi?!Itu kerana Kristian dah sesat!Bila perang harmajidun dah meletus nanti kau tunggulah nanti yahudi,kristian .Selama ni kau semua membunuh dan menghina kami orang Islam sebagai hiburan ya?,tapi kau tak sedar kau dan yahudi yang akan jadi hiburan kami di akhir zaman!Hahahahaha...

Anonymous said...

ADA TOPANG, TOPANG BAWA REBAH. TAK PAHAM,BUKA BUKU PEPATAH MELAYU

Anonymous said...

Kepada semua penganut PAS,cuba bayangkan.....jika pemimpin UMNO yang berkata semua agama itu sama.Apakah tindak balas anda semua?

Anonymous said...

Baca Allah : Tuhan Segala Alam daripada www.drzainalabidinsait.blogspot.com. Hebat giler.

Rusmah Hansur said...

Kaumandul Melayu, Serban Of Goat, aku cadangkan ngko org buat himpuna 2 juta rakyat selamtkan si Rosmah...
ha! ha! ha!
selamatkan rosmah dari menongeng duit rakyat!
ha! ha! ha!
2 juta beb! pasti hadir!

Anonymous said...

Mane dia celaka anon 11:52 am ni??? Masih tak timbul-timbul... dah mampus kat Himpunan Kebangkitan Shamsidar tadi ke???

Nak mencari nama ALLAH dalam buku bible pun ambik masa berjam-jam.
Takkan tak jumpa walau satu ayat pun....???? Kesian pencacai haprak fuckatan ni.....!!!!!


Kalau tanye pencacai fuckatan haprak yang lain, sekor-sekor pun takkan jumpa punye...camtu ada hati nak benarkan bukan Islam guna nama Allah dalam bible???... Wat malu je wei...!!!!-anon 11:56am-

akmal said...

Kalau kuffar itu berminat sangat hendak menyebut Allah. Maka jalan terbaik ialah memeluk Islam. Dalam Islam itulah nama Tuhan kami. Esa, tidak beranam dan tidak diperanakkan. Kristian Indonesia memang menyebut seakan-akan Allah, mereka menyebutnya dengan Alah..Alah Bapa, Tuhan Anak dan Ruhul Kudus.

Allah itu Maha Esa. Bukan beranak seperti keyakinan umat Kistian.

Anonymous said...

Aku tak kan lepas kan tokong yg menimbulkan isu ini. Paderi tokong perjuangkan benda tak ada ada dalam bible tapi bible kata tak boleh makan babi, minum arak berzina, tak pulak dia sibuk . Maka jelas apayg dibuatnya hanya percaturan politik nak pecahbelahkan umat Islam. Heran yg kononya ilmu tinggi sepeti pok nik, hadi awang boleh kena main..........

Anonymous said...

Allah sangat happy sokongan kamu ! Dia sudah bersedia bagi kamu passport pergi Surga. Masa depan kamu tak perlu risau lagi. Tetapi kamu yang suka rasuah, salah guna kuasa, mempolitikan agama masih akan hantar ke Neraka. Ha Ha Ha

Langsi said...

Anon 11:56 aka Anon 9:16pm...

Seronok aku tengok post nko... sampai tertanya2 isunya!

Nakkan 10 ayat dlm bible Inggeris yg ada ayat ALLAH...???

Tu la... CheDet MahaFIRAUN kata yg tinggal dlm UMNgOk Be-eNd ni hanya yg BaNgang dan BeNgap lagi BiNgai dan BeNgong, nko tak caye...

Dalam bible Inggeris...diorang tak pakai ALLAH, diorang pakai GOD. Bible yg pakai ALLAH tu... bible Melayu terutama yg dipakai kat Sabah, Sarawak dan juga Indonesia!

Awat hang tak mintak diharamkan ayat ALLAH tu kat Sabah / Sarawak!

Takde gunanya setakat takut kan penggunaan ayat ALLAH tu... pada ALLAH takut tak? Dah sempurna ke solat, puasa, amalan kita??? Dah kita tinggalkan segala kemaksiatan kerana takutkan ALLAH??? Iman dan takwa kita dah sempurna ke kerana takutkan ALLAH???

Tanye pemimpin kita, Raja & Sultan kita... iman, takwa dan akhlaknya bagaimana kalo benar nak pertahan ayat ALLAH.

Iman, takwa an akhlak anak2 pulak... sucu ke, sempurna ke?

Jgn mcm PERKASA ok pertahankan agama...jerit bagai nak RAK tapi rambut berwarna, pakai subang rantai dan gelang emas. Tokei Kelab Malam jadi Duta Agama (Awie)

Piiiiirah....!
ABU - Asalkan Bukan UMNgOk...Be-eNd!

Langsi said...

KoMandul Melayu...

Sori la...buat nko tunggu aku! Aku balik cepat dari stadium kerana nak bukak blog tengok post goBLOG UMNgOk Be-eNd ttg HKR!

Rupe2nye memang GOBLOK betul blogger UMNgOk ni mcm TV3Suku dan media KERAjaan. PR malah media luar negara sebut HKR tapi media pro KERAjaan dok namakan Himpunan Shamsidar! Dlm himpunan tak sebut pun Shamsidar,apa punye TUR...!!!

Okay pasal komen 6:25... kalo dia tak jual nama ALLAH...jadi takde masalah la dia jual nama Nabi Muhamad S.A.W dgn meletakkan nama pada kain yg dipakai secara bogel? ALLAH tak boleh nama Nabi Muhamad boleh? Bro...hang mahzab ape, Dewa MuruGan ke Ayah Pin ke Ayyapan???

Dah le... tkyah tunggu aku kat stadium... pi la balik tolak tengok2kan AliKetam tu, dah nak Nazak juga tu. Melaka pun sikit lagi kalah...nasib ade KoMandul si Mat Tiarap ...

Anonymous said...

macam orang gila jer nii..

Anonymous said...

ADAKAH TERDAPAT MANA2 HUJJAH NAS (ALQURAN & ALHADIST) YANG MELARANG ORANG NON MUSLIM GUNA KALIMAH ALLAH DALAM BUKU MEREKA?

SEDANGKAN SEJAK ZAMAN SEBELUM KERASULAN NABI MOHAMAD LAGI, BANGSA YAHUDI, NASORA & ARAB MUSYRIKIN SERING MENGUNAKAN PERKATAAN ALLAH SEBAGAI TUHAN.... DAN BERTERUSAN PENGUNAAN OLEH NON MUSLIM ARAB DARI ERA RASULULLAH DAN MASYARAKAT ARAB MUSLIM MODEN SEKARANG!

MENGAPA KITA BERGADUH DALAM ISU KHILAFIAH YG MERUGIKAN INI......

murtad berlaku dari kejahilan, kedegilan, keegoan, ketamakan, kemungkaran & kemunafikan kita terhadap Islam yang syumul.... jika kita wujudkan persekitaran Islam sebenar... semua masyarakat akan beriman kpd Allah yg Esa dan segala kepalsuan agama lain akan tertolak dengan sendirinya....


Oleh itu........

hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar....

Langsi said...

Anon 2:16am...

TERBAIK... tapi sure depa tak ulas punye.

LEMBU kak Ijat lebih cerdik dari depa. Lembu pun tahu...ALLAH pencipta semua makhluk di dunia!

Dah tokleh tidor plak... nghitung duit keuntungan meniaga semasa HKR, sure Tokei Sekinchan Ikan Bakar tak caye ramai peniaga untung masa HKR tu! Masih idup lagi Restoran Sekinchan Ikan Bakar? Lamborghini dah jual???

Anonymous said...

SOKONG ! SOKONG ! SOKONG ! AGAMA BAIK TIDAK TAKUT TIADA PENGIKUT ! Allah akan menentukan kesalahan mereka bukan urusan manusia ! Yang sekarang ialah UMNO sahaja mengapi-apikan untuk kuasa politik ! UMNO akan masuk NERAKAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Anonymous said...

SEDANGKAN SEJAK ZAMAN SEBELUM KERASULAN NABI MOHAMAD LAGI, BANGSA YAHUDI, NASORA & ARAB MUSYRIKIN SERING MENGUNAKAN PERKATAAN ALLAH SEBAGAI TUHAN....
hayati amal Islami & akhlak mulia lebih baik dari sekadar polemik kalimah ALLAH tapi budaya hidup menyerupai amalan jahiliyyah dan kaum kuffar....
................................................................

Agama ini bermula dr tanah arab. Sejak dar zaman Nabi Adam. Dan Nabi Adam membawa ajaran yg mengesakan Allah dan diikuti terus oleh para nabi selepasnya. Krn itu nabi-nabi sebelum Rasullullah membawa ajaran yg mengesakan Allah juga. Tetapi percanggahan ini berlaku bila tiba kpd Nabi Isa bilamana kristian tidak mengiktiraf Nabi Muhammad sbg penutup para nabi. Dan Nabi Muhammad juga membawa ajaran yg mengesakan Allah. Krn itu Allah yg mereka sembah tidak sama dgn Allah yg kita sembah.

Jika kristian bertegas utk menggunakan kalimah Allah itu sy rasa mereka terlebih dahulu bermesyuarah utk menetapkan penggunaan kalimah Allah dlm semua terjemahan bible mereka. Sy rasa bible sudah diterjemah ke dlm lebih 500 bahasa. Betulkan yg itu dahulu. Sepakatkan yg itu dahulu.

Dan dlm isu ini sy melihat dlm satu konteks shj. Kristian menuntut dr sebuah negara islam. Jika mereka berjaya bermakna kristian 1 dan islam 0. Analoginya mudah shj, kalau menonton bola sepak pasukan negeri kita kalah 1-0 tentunya kita rasa sedih. Kalau dlm soal agama kita kalah 1-0 tidak rasa sedihkah kita?

Lalu untuk apa tuan bersilat berhujah, mencari pelbagai fakta, mengkaji sejarah dan pelbagai lagi semata-mata utk menyokong kristian? Rela melihat kristian 1 islam 0? Rela melihat islam kalah? Rela melihat islam tunduk. Jika tuan menyokong tuan bukan setakat rela malah memberi bantuan kpd mereka utk menang. Tepuk dada tanya iman.

Anonymous said...

SOKONG ! SOKONG ! SOKONG ! AGAMA BAIK TIDAK TAKUT TIADA PENGIKUT !
...............................................................

Ini soal penggunaan kalimah Allah bukan soal kebebasan beragama.

Anonymous said...

LEMBU kak Ijat lebih cerdik dari depa. Lembu pun tahu...ALLAH pencipta semua makhluk di dunia!
.............................................................

Lembu tahu dan lembu tidak menyekutukan Allah. Tidak mengatakan Allah ada anak. Tidak mengatakan Allah itu trinity. Lalu tuan rasa samakah tuhan yg lembu sembah dgn tuhan yg kristian sembah?

Anonymous said...

ADAKAH TERDAPAT MANA2 HUJJAH NAS (ALQURAN & ALHADIST) YANG MELARANG ORANG NON MUSLIM GUNA KALIMAH ALLAH DALAM BUKU MEREKA?
.................................................................

Hingga sampai Al-Quran dan hadis digunakan utk membenarkan kalimah suci ini digunakan oleh mereka. Tuan pernah memegang dan membaca bible? Sudah berapa kali tuan khatam? Adakah tuan berjumpa kalimah Allah dlm bible?

Anonymous said...

Dalam bible Inggeris...diorang tak pakai ALLAH, diorang pakai GOD. Bible yg pakai ALLAH tu... bible Melayu terutama yg dipakai kat Sabah, Sarawak dan juga Indonesia!
.............................................................

Begitu juga bible dlm bahasa-bahasa yg ada didunia ini. Lalu dlm bahasa melayu knp ditukar kpd Allah? Kalau bertegas juga tukarlah semua bible yg ada didunia ini. Gunakan Allah juga. Sebaliknya Al-Quran tidak kira di china, jepun, bangladesh atau dimana shj kalimah Allah itu adalah yg permulaan sekali dibaca.

"Bismillahirrahmanirraim."

Anonymous said...

Jangan gaduhlah kamu tak habis-habis promote Allah ! Sepatut Allah, Tuhan dan Jesus adalah ORANG UFO ! Merekalah mencipta dunia ini ! Mereka akan ketawa kita macam budak tak habis-habis bergaduh ! Mari kita terima kasih sumbangan ORANG UFO kepada dunia ini. Jangan gaduh lagi amat memalukan.......

Anonymous said...

Jangan gaduhlah kamu tak habis-habis promote Allah ! Sepatut Allah, Tuhan dan Jesus adalah ORANG UFO ! Merekalah mencipta dunia ini ! Mereka akan ketawa kita macam budak tak habis-habis bergaduh !
..............................................................

Sesi persekolahan sudah bermula. Saluran Ceria sudah tidak menayangkan kartun animasi doraemon. Sy cadangkan tuan menonton cerita kartun bersiri Upin-Ipin pula.

Anonymous said...

Muka-muka pemimpin syaitan iblis abad ke 21.

Mat Sabut Kelapa
Hadi Awangok
Anwar Aljuburi
Lim Kit Sial

Muka-muka yang tak ada wajah kesucian Islam,
Tiga muka pemimpin kufur
Satu pakai serban tutup taik kepala dan bontot,
Satu muka yang main bontot Mat Kedi,
Satu muka berupa beruk dari hutan Afrika yang pantat merah dan bengkak seperti muka dia,
Satu makan bontot babi dan sup ekor dan konek babi.

Anonymous said...

Anon 7:45...

Hang pi la main bola!

Anonymous said...

Hang pi la main bola!
............................................................

Sokong ke tidak sokong? Kalau sokong kita suka islam kalah. Kalau x sokong kita suka islam menang. Sy sedia maklum benda mudah seperti ini adalah benda yg amat susah utk difahami oleh org islam yg menyokong golongan kristian itu.

Lalu sy buatkan contoh perlawanan bola. Harapannya kumpulan yg menyokong ini lebih mudah faham. Sygnya masih ada yg tidak faham. Gagal rupanya saya...

Anonymous said...

Kristian dah merepek sekarang ni,kalau berani pergi ambik Injil asli kat pulau cyprus,turki sana...

Anonymous said...

Hamka said:

Aku nak tanya dua soalan sahaja kepada orang islam yang setuju bab ini...
1) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DI UKIR PADA SALIB?

2) SETUJU TAK JIKA NAMA ALLAH DITULIS PADA KERETA ATAU GEREJA ORANG KAFIR DENGAN TULISAN; ALLAH BAPA KEPADA JESUS?

Maka bila aku tanya balik soalan ni kepada orang islam yang setuju, mereka tak setuju pulak, kata mereka, kita bagi guna dalam gereja sahaja...

Kawan, orang ‘kapir’ ni sama jugak macam penagih dadah, jika mereka melilau sekeliling rumah kita cari besi, dan kita biarkan sahaja, lama lama mereka akan masuk cari besi bawah rumah, (pun kita biarkan)dan satu hari jika tuan rumah takde, terus jer mereka lompat masuk dalam rumah... habis semua harta korang kena kebas..

Jadi dari awal lagi, jangan bagi ‘orang “kafir” cari besi’ sekitar rumah korang..,

Faham tak?

Aku tak setuju, dan Aku memang peliklah dengan orang islam yang setuju, sebab.., cuba korang fikir balik, dah beratus tahun orang kristian guna nama ‘god’ dalam urusan ugama mereka, alih alih kat Malaysia, mereka ‘menjatuhkan maruah’ mereka nak guna nama tuhan orang islam dalam urusan mereka, tak malu ke?

Atau mereka dah buat kajian betapa dengan keputusan ini akan menguntungkan mereka, jika tak untung dah tentu tak mintak..., dan kita orang islam selama ni tak bagi lagi mana mana ugama guna nama Allah, tapi bila kristian Malaysia mintak, kita selamba bagi? Nak pancing undi ke?

Aku ingat lagi dalam kitab apabila Nabi solat berkiblatkan baitulMuqadis, lalu paderi dan ahli kitab hina Nabi, dengan ungkapan. “Alang alang dah sembah Baitulmuqaddis, masuklah terus ugama kami”

Lalu turun wahyu yang memerintahkan kiblat orang islam di tukarkan kepada Baitullah di Mekkah.., habis cerita..

Jadi, kamu wahai orang kristian, nak mintak guna nama Allah?

Alang alang guna nama Allah, masuklah terus ugama kami, senang.., kan?

Adohai..

Anonymous said...

AKU SOKONG PAS...KERANA PAS NAK MEMPERJUANGKAN ISLAM...TAPI ITU DULULAH... SBLM PAS JOIN DIpig dan ANUAR AL-JUBURI...KERANA SEJAK AKHIR2 NI AKU LIHAT PAS DAH TERSASAR DARI PERJUANGAN ASAL.DApig YG PERNAH MENGHINA PAS SATU MASA DULU DISANJUNG DAN DITAKUTI...BAHKAN DI JADIKAN RAKAN KONGSI UTK MENJATUHKAN UMNO YG RATA2 TERDIRI DARI ORG ISLAM SENDIRI.
BAGI DApig SOKONGAN PAS UMPAMA "ORG MENGANTUK DI SORONGKAN BANTAL"DGN ADANYA PAS SEMAKIN MUDAHLAH STRATEGI UTK MEMECAH BELAHKAN UMAT ISLAM DI NEGARA INI DI LAKSANAKAN DAN SEMAKIN MUDAHLAH CITA2 UTK MENAKLUK PUTRAJAYA TERCAPAI.
APA YG AKU LIHAT HARI NI...PERPECAHAN UMAT ISLAM BUKAN KERANA UMNO SEBALIKNYA PASLAH PUNCA SEGALA2NYA.
AKU YAKIN...JIKA PAS BENAR2 IKLAS UTK MEMPERJUANGKAN ISLAM PAS TAK PERLULAH BERSEKONGKOL DENGAN DApig DAN ANUAR AL-JUBURI.PASTI SATU HARI NTI PAS AKAN BERJAYA...
TAPI HARI INI PAS TIDAK LAGI IKLAS DLM MEMPERJUANGKAN ISLAM SEBALIKNYA...MEMPERGUNAKAN ISLAM UTK MERAMPAS KUASA PEMERENTAHAAN...(GILA KUASA)
PAS PANDAI CKP SOAL AGAMA...
PAS PANDAI CKP SOAL HUKUM...
PAS PANDAI CKP SOAL IMAN...
PAS PANDAI CKP SOAL SYURGA DAN
NERAKA...
TAPI...PAS TIDAK IKLAS DLM MEMPERJUANGKAN ISLAM...TIDAK REDA DAN SABAR DGN UJIAN ALLAH....SEBAB ITULAH PAS SANGGUP BERSEKONGKOL DENGAN ORG YG MENGHINA ISLAM....DEMI MENCAPAI HASRAT YANG TERSIRAT PEMIMPIN2 PAS YANG GILA KUASA....
AKHIRNYA ORG2 ISLAM YANG RUGI....
FIKIR-FIKIRKAN....

Anonymous said...

KAH KAH KAH KAH KAH KAH... betapa gumbiranya hatiku hari ini kerana akhirnya pork nick TERPAKSA TERIMA DENGAN MUKA MASAM bahawa kalimah ALLAH hanya untuk Islam sahaja SEKALIGUS menutup mulut-mulut busuk lagi hancing pencacai-pencacai mereka yang tak reti pasal agama tapi nak menunjuk terer kat sini selama ini.....

KAH KAH KAH KAH KAH KAH...


-----------------------------------

KUALA LUMPUR 13 Jan. - Setelah didesak pelbagai pihak termasuk daripada mufti-mufti pelbagai negeri, Pas akhirnya akur menyatakan kalimah Allah adalah khusus untuk agama Islam dan tidak boleh digunakan oleh agama lain.

Mesyuarat Majlis Syura Ulama yang diadakan malam ini memutuskan kalimah Allah itu adalah kalimah khusus yang Allah menamakan diri-Nya Allah, oleh itu tidak boleh diterjemahkan kepada mana-mana bahasa di dunia kerana tidak menepati kehendak sebenar kalimah itu.

Selain itu, majlis memutuskan, mana-mana kalimah asing tidak boleh diterjemah kepada kalimah Allah.

Sehubungan itu, terjemahan kalimah God atau Lord daripada mana-mana kitab agama bukan Islam kepada perkataan Allah adalah tidak dibolehkan dan hendaklah dicegah.

Keputusan tersebut dikeluarkan dalam kenyataan bertulis yang ditandatangani bersama Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Timbalannya, Datuk Dr. Haron Din.

Anonymous said...

Takbir...!!! Kemenangan untuk Allah, Tuhan sekalian Alam. Bukan untuk God atau Lord dalam bible...!!!!

Anonymous said...

JELAS SEKALI ALLAH TAK WUJUD KERANA DIA TAK PERNAH MENAHAN MENGGUNAAN KALIMAH ALLAH. INI SEMUA AHLI POLITIK YANG BUAT SEBUK UNTUK KUASA POLITIK ! HA HA HA

Anonymous said...

Macam bodoh je provokasi kau ni...?