Wednesday, February 6, 2013

ST SINGAPURA LAGAKAN HUBUNGAN HARMONI ANTARA KAUM DI MALAYSIA.



Singapore Straits Times gets another chance to defame BN.

Teo Cheng Wee continues his course for hitting BN.



  1. He blamed the brutality of Malaysian police for the death of an Indian security guard, Mr C.Sugumaran. As a result, PM DS Najib was forced to intervene in the murder case.



  1. However, thoughtless reporter Teo Cheng Wee wanted to influence the public opinion by condemning the police. He maintained that the police particularly exploit the Indian community. To strengthen his course, he recalled the case of the death of former Indian car thief A.Kugan.



  1. He sneakily interpreted the case again into politics, by inferring that support from Indian community could be affected badly as happened in the 2008 general election.



  1. Even the racial groups from Opposition gave the opportunity to this debris scrawling reporter an addition to his points for blemishing BN.



  1. He got his scores backed up by a booby political analyst, Shaharuddin Badaruddin, representing the hostility attitude of the opposition party, and in turn related the case to upcoming general election.



It seems that none of political leaders have an initiative to educate the public that isolated criminal cases like these two, should not be twisted into politics.

If any rational politician has the gumption to suggest with strong discretion and facts in Parliament, instead of delivering excessive defence to the specific potential criminal, the majority would agree that the court should be given the trust to judge the whole tragedies sagaciously.    



It is the national duty of every policeman to restore order and to maintain peace and stability. One of the actions is to prevent violence and potential criminalities. This point was not emphasized in his article.



Hence, reporter like this one from SST lacks personal judgemental view. He easily takes for granted writing in favour of opposition, keeping distance from impartiality.
H.S.

16 comments:

assaad said...

Kenapa tak diselidiki, tindakan alkhbar itu boleh di ambil tindakan mahkamah ke tidak. Kalau cukup bukti, kenapa tidak dilakukan. Selagi kita dipehak yang benar, lakukanlah sebaik mungkin.

Di lain negara mengambil tindakan mahkamah adalah suatu perkara yang lumrah atau biasa. Saya kurang pasti boleh diambil tindakan atau tidak. Disini peguam negara harus pro aktif. Kalau tiada undang-undang seperti itu , parlimen boleh melakarkanya dan meluluskannya jangan sampai dah tak boleh di tangani lagi. Kecoh dibuatnya.

Fikir-fikirlah.

Saat Jais
www.treat-cure.com
http://saatjais

assaad said...

Kenapa tak diselidiki, tindakan alkhbar itu boleh di ambil tindakan mahkamah ke tidak. Kalau cukup bukti, kenapa tidak dilakukan. Selagi kita dipehak yang benar, lakukanlah sebaik mungkin.

Di lain negara mengambil tindakan mahkamah adalah suatu perkara yang lumrah atau biasa. Saya kurang pasti boleh diambil tindakan atau tidak. Disini peguam negara harus pro aktif. Kalau tiada undang-undang seperti itu , parlimen boleh melakarkanya dan meluluskannya jangan sampai dah tak boleh di tangani lagi. Kecoh dibuatnya.

Fikir-fikirlah.

Saat Jais
www.treat-cure.com
http://saatjais

Anonymous said...

Don't bother reading lah. The Singaporeans called ST 'shitty times' and they know damn well that the paper is a propaganda machine of PAP.

With the loss of Huogang and Punggol in 2 consecutive by-elections, PAP is hardpressed to show that they are good at managing Singapore. It's no surprise that they want to show that Malaysia is badly run. If Singaporeans themselves do not buy the story, why should us?

Anonymous said...

singapore strait times ni tempat Reme Ahmad kerja.

Reme ni orang Melayu singpore yang tumpang hidup kat kl

Anonymous said...


reme ahmad @ remgold.blogspot.com

editor melayu kat SST

mari kita tanya dia apahal singapore strait times sibuk nak kacau hal malaysia

niknajisbodoh said...

to the owner of this blog...

you have publish a lot of good news. Singapore NEWS ada niat jahat so what have malaysia government buat? hantar satu surat bantahan.. ke atau shoot singapore really hard. pls lah blog ni dah sembah kan banyak cerita pasal news singappre masuk campur api2 kan rakyat malaysia... no action form malaysia counter part. pls lah ask the singapore news to look into thier country before poking the nose at other country business.

fyi iam a singapore and BN support. so pls inform malaysia goverment to buat sesuatu sebelum terlambat... saya tahu kebanyakkan yg di ceritakan oleh Singpaore news ada lah dusta belaka....


wake up malaysia government.

Anonymous said...

Kalo dah nak mnjadi pembela sangat apakata, kjaan Spork amek jer keluarga Sugu dan Kugan tuh jadi warganegara spork....

Tu baru nama prihatin...

Anonymous said...

kerajaan najib segan & takut takut nak ambik stern action pasal x der 2/3 majority kat Parlimen...tu pasal mereka berani melalak!!!

Anonymous said...

Tun M pernah bekukan kontrak syarikat2 british kerana akhbar mereka memburuk fitnah kan Malaysia, kelam kabut diaorang minta maaf setelah masuk campur ahli politik britain....

Jim mim nun dal ro sin nga said...

With all the negative reporting on Malaysia by SST makes me wonder why its not pick up by PR media???

Maybe they realised that by doing so will put them in bad light in the eyes of the voters, especially the Malays.

I think its naive to think that SST and NST has a different DNA!

BN is playing the mind game with the voters putting them in a siege mentality state of mind.

Voting in PR means the establishment of Singapura Raya.

Well, we'll see how the cybersavvy voters take it..?

MAT13 said...

MANA LEE KUAN YEWW NAK KALAU SETAKAI PENCACAI MACAM TU....KALAU JUTAWAN KE BANYAK BISNES KE OKLAH.....ALA BOTOT KA LEE

usin said...

straits times spore tumpang hidup sementara pap masih bernyawa. petunjuk pap akan dikuburkan oleh rakyat spore dh semakin jelas. 2 @ 3 kali lg pilihanraya spore, pap akan bungkus. sebelum bn tewas, pap akan dikuburkan dulu...

usin said...

straits times spore tumpang hidup sementara pap masih bernyawa. petunjuk pap akan dikuburkan oleh rakyat spore dh semakin jelas. 2 @ 3 kali lg pilihanraya spore, pap akan bungkus. sebelum bn tewas, pap akan dikuburkan dulu...

Anonymous said...

Jim mim nun dal ro sin nga,

I don't think BN is the one who is playing mind games, before 2008 it's the PR strategic planning to deploy as many cybertroopers as they can in order to create perception so that they can control the minds of the people who used the internet to obtain information.
Now you are accusing BN instead and on what ground? You see, back in the day if there's one pro BN blogger there would be 15 to 20 pro Pakatan bloggers so the ratio was 1:15 - 1:20. And with the mighty number of Pakatan's cubertroopers at that time why none could show the original picture of Najib with Altantuya as claimed by the Pakatan leadership.
Who is playing mind games now you tell me? and not forget to mentioned that thanks to Anwar's conditioning favourite lines - "Ini semua salah UMNO", "Ini semua konspirasi kerajaan BN pimpinan UMNO", "Ini adalah fitnah rekayasa UMNO untuk menjatuhkan saya" - Everything will be on UMNO and BN. Does that make any sense to you?

Tun Teja said...

1. Wartawan yang akal tumpul Teo Cheng Wee memang mengalu-alukan ketibaan berita polis terlibat dalam pembunuhan C.Sugumaram.
Lebih lagi apabila pembangkang macam Hindraf dan Pakatan Racun memusingkan fakta bahwa polis menggunakan kekerasan kepada masyarakat India.
2. Tidak masuk akal ditunjukkan dengan sepanda mengatakan Najib menindas masyarakat India. Jikalau wartawan bangang ni ada akal, tentu dia dapat mencurahkan kepintaran pemikirannya yang makhluk tolol-tolol pembangkang racun ini membuat fitnah. Tidak ada satu bukti pun yang mereka boleh menonjolkan tentang kezaliman PM D S Najib.
3. Wartawan pendusta ini tidak berfikir panjang. Pembaca akhbar STS bukan bodoh, tetapi sebaliknya Teo Cheng Wee yang menampong akal babi di kepalanya.

4. Tidak sedikit pun sang pembohong TCW menghargai kepentingan pehak PDRM menjaga keselamatan Negara dalam perjuangan menentang penjenayah. Mungkin sang pembohong ini bermotif supaya polis membenarkan penjenayah seperti kalangan sahabat wartawan penjenayah dapat bermaharaja lela.

Wartawan yang tiada berkredibiliti dan tidak professional seperti ini patut di rekodkan dalam catitan fail PDRM dan KDN ‘Dalang batu api perkauman’ kerana artikel hasutan yang di sebarkan di Singapura.

Tun Teja said...

Hari ini 07/02/2013 (Khamis) dalam akhbar Straits Times Singapura berita yang dapat menaikkan bontot kembang sang peliwat homoseksual semakin gila babi. Bertajuk :
“British lawmakers approve gay marriage. “
1. Pembina undang-undang sudah mengundi memehak kepada kanun-kanun yang membenarkan perkahwinan homoseksual. Perdana Menteri Britain David Cameron tersipu-sipu memerhatikan lebih setengah Parti Conservative beliau pembina undang-undang menentang keputusannya.
2. “Malam ini pengundian menunjukkan sekuat-kuatnya memehak kepada perkahwinan sama taraf. Perkahwinan adalah suatu cinta dan pengelibatan dan tidak boleh dinafikan lagi kepada mereka yang homoseksual,” kata Timbalan PM Britain Nick Clegg.
3. Dalam istilah ‘perkahwinan’ bermaksud persatuan keluarga diantara suami dan isteri dengan cara halal. Berbanding dengan perkahwinan homoseksual, diantara suami dengan suami mana boleh masuk akal?

4. Jikalau pemimpin-pemimpin politik gagal menghujahkan istilah perkahwinan, jikalau pemimpin-pemimpin politik memesongkan pengertian suatu perkataan, macam mana mereka boleh menjadi pemimpin yang jujur dan amanah?

Contohnya sudah di dapati di Malaysia, pemimpin yang sentiasa memesongkan fikiran rakyat ; pemimpin yang membenarkan perkahwinan homoseksual, tentu sekali pemimpin begini sudah menipu rakyat. Apatah lagi jika jadi Perdana Menteri Malaysia. Jauh panggang dari api. Menipu diri sendiri, menipu Allah, menipu rakyat negeri yang diperintah dan memimpin ahli keluarga bersebahat menipu masyarakat sekeliling juga seantero dunia. Bila dalam bilik tidur atau didalam tandas boleh bermain jubur lelaki.