Monday, April 22, 2013

PAKATAN SELANGOR DI AMBANG KEJATUHAN...Bekas pemimpin Hindraf, P. Uthayakumar sudah sah bertanding dalam PRU-13 inidi Parlimen Kota Raja sebagai calon Bebas dalam pertarungan 4 penjuru yang turut melibatkan BN, PAS dan seorang lagi calon Bebas. 

Uthayakumar juga mencalonkan dirinya di DUN Seri Andalas yang dipertahankan oleh PKR melalui penyandangnya Dr Xavier Jayakumar A/L Arulanandam dalam pertandingan 5 penjuru.

Lebih menarik lagi di kerusi yang sama, seorang bekas pemimpin PKR, Kottappan A/L Suppaiah serta mencabar Xavier menjadikan pertarungan di DUN Sri Andalas cukup sengit.

Pada PRU 12 2008 yang lalu, Parlimen Kota Raja dimenangi oleh PAS manakala DUN Sri Andalas dan Sri Muda dikuasai PKR, masing-masing dengan majoriti yang cukup besar kerana mereka mendapat laba hasil manfaat undi protes oleh pengundi keturunan India terhadap BN tika itu.

Namun kemudiannya, pasca PRU 12 menyaksikan masyarakat India semakin ramai berpaling arah meninggalkan PR, antara faktor pendorongnya ialah isu Kampung Buah Pala dan layanan diskriminasi oleh PR.

Ternyata selama ini PR hanya mengambil kesempatan semata-mata untuk kepentingan politik tanpa berusaha menambah baik kehidupan masyarakat India.

Dengan kemunculan Uthayakumar sebagai calon Bebas di Parlimen Kota Raja dan DUN Sri Andalas, jelas sekali ia satu perkhabaran buruk buat PR. PRU kali ini pastinya menyaksikan PR berdepan masalah besar untuk meraih undi masyarakat India.

Semasa proses penamaan calon pada 20 April 2013, agak ketara tanda-tanda kemerosotan sokongan masyarakat India kepada PR apabila kehadiran mereka amat sedikit bilangannya dibandingkan penyertaan kaum itu yang agak besar jumlahnya bersama BN.

Ini mengesahkan lagi senario sudah berubah dan PR bakal berdepan tugas sukar untuk menahan arus perubahan yang berlaku ini. Jika ia berterusan, nescaya khabar buruk itu bakal menjadi igauan bila mana kelak banyak kerusi PR terbang melayang.

5 comments:

Anonymous said...

Ingat semua, PR janji nak kurangkan Kakitangan kerajaan.
Kalau pun tak sokong BN, sokonglah diri sendiri & anak cucu
kita...... UNDILAH ( BN --- X )

Anonymous said...


bila parti KENCING rakyat (PKR) bergabung dengan parti ADA Spender (PAS)hasilnya Dubur Akan Pecah (DAP)

Anonymous said...

Hidup Politik Anwar hanya dengan penipuan. jual air liur sana sini. bekas sampah umno yg telah ditendang keluar.

Tun Teja said...

Aljuburi homoseksual mempromosikan meritokrasi cara kesamarataan tunggak-bangsa, bukan meritokrasi BN di Singapura.

1. Aljuburi Sial mengatakan parti Pembangkang memperjuangkan meritokrasi berdasarkan kesamarataan tunggak-bangsa; bertentangan meritokrasi yang diamalkan oleh BN, meritokrasi dengan keadilan sosial.

2. Pemimpin sial homoseksual yang sudah banyak kali melakukan homoseksual sudah naik kemaruk menjadi Perdana Menteri mahu menghumbankan kepentingan orang Melayu, bumiputera, orang asli, pribumi dan pelbagai kaum diSabah dan Sarawak.

3. Meritokrasi pembangkang yang bercondongkan DAP dan diadaptasi dari PAP memang disambut dengan penuh semangat oleh rakyat BUKAN Melayu, kerana akhirnya generasi Melayu akan datang menganggung rugi, hilang tanah kerana tergadai kepada bangsa lain hilang keistimewaan orang Melayu, orang Melayu, bumiputera, orang asli, pribumi dan pelbagai kaum diSabah dan kesulatanan Melayu menjadi boneka tidak dapat mengambil tindakan. Yang maju selalunya bangsa cina, India dan lain-lain mengikut pendidikan dari suntikan Pakatan Ranap yang dikuasai oleh DAPigs.

4. Motif khianat pembangkang Pakatan Ranap akan menyebabkan polisi manifesto BN terbalik dan tersungkur, itulah tujuan Pakatan Ranap atas kepemimpinan Aljburi dan kroni, Lim Kit Sial kroni, N. Ajis kroni dan Karpal Singh kroni.

5. Channel News Asia akan menyiarkan satu program hari Khamis ini 25/04/2013 jam 8.oo malam tentang perjuangan Aljuburi mempromosikan ‘meritokrasi’ cara bapak syaitan dia dengan DAP Lim Gaung Engkok sebagai pejuang meritokrasi DAP yang bercondongkan PAP dengan penuh sokongan dari Tony Puaka yang menanam khianat menghapuskan BN.

6. Jangan kasi satu undi pun kepada Pakatan Ranap, betul juga kata mantan menteri kewangan Daim Zainuddin Aljuburi mensia-siakan kedudukan nya semasa menjadi Timbalan PM.

7. Sesiapa yang mengundi DAPigs, PAShit dan Parti Kencingkan Rakyat menanggung dosa yang tidak boleh diampunkan kerana mereka memilih pemimpin yang korap, rasuah, homoseksual yang diamalkan Aljuburi, dan pemimpin kafir makan babi, minum arak, serta pemimpin yang menganut ajaran sesat.

Anonymous said...

BN menang selangor ibu tunggal dapat rm250. yahooo.. PR menang RM100 pun dikencingnya..buat penat je undi