Thursday, May 16, 2013

PENGERUSI UMNO SELANGOR : NAJIB GAGAL DAN HARUS BERUNDUR.


sebelum aku bercakap dan mengupas dengan lebih panjang, satu perkara pembaca harus faham.

umno bukan milik individu, umno milik orang melayu.
pemimpin bukan kebal dan tidak kebal.

pemimpin yang baik harus mengakui kesilapan dan kelemahan.
pemimpin yang enggan menerima kritikan, itu petanda ke arah kekalahan. ( perkara ini telah berlaku pada pas )

najib menguruskan umno selangor pada pru 13.
keputusannya dia telah gagal.
makna gagal iaitu kerusi milik BN jatuh lebih teruk daripada keputusan pru 2008.

aku kritik dan menegur demi untuk kebaikan umno dan melayu khasnya.

JIKA SAIDINA ABU BAKAR R.A YANG MERUPAKAN KHALIFAH PERTAMA PEMERINTAHAN KHULAFA AR RASHIDIN PUN MOHON DIKRITIK, APATAHLAGI LAH UNTUK KITA MENEGUR DAN MENGKRITIK NAJIB.

najib telah diberikan sepenuhnya kuasa mutlak dalam menentukan halatuju umno di selangor.

maknanya tiada bangkangan dan dia diberikan kuasa luar biasa.
namun dalam keadaan berkuasa penuh pun, najib gagal mentadbir umno selangor.

artikel ini adalah permulaan untuk disambungkan kepada siri mendatang.

antara siri penting adalah ...

mengenai longlai najib untuk mengawal kem dalam umno selangor.

kegagalan sayap begerak ( kecuali wanita yang wajib diberikan markah penuh )

gagal mengenalpasti kelemahan calon dan lawan.

ketua penerangan yang gagal mutlak berfungsi.
ketua pemuda yang entah kemana.
ketua pembangkang yang gagal menggegar dun.

sikap kedekut dan taik hidung masin kumpulan pemikir ( antaranya INMIND) untuk berkongsi maklumat dalam menyebarkan isu.


PS: asas untuk menang besar PRU 14 aku meletakkan syarat mudah. 

stage pertama mengenal pasti kelemahan dan kegagalan.
stage kedua memperbaiki kelemahan.
stage ketiga perang sampai menang !

kalau kelemahan pun enggan dan tidak mahu dibincangkan, maka tak payahlah nak semak kepala nak menang pru 14.

artikel lain mengenai selangor akan menyusul.

155 comments:

Nam Ron said...

BN-UMNO nak menang di selangor mudah sangat, lantik Zul Kulim YB Shah Alam jadi Pengerusi UMNO Selangor tanggong beres!!!

GMC said...

Baik letak Dtk Shahlan abang Saifuddin Nasition atau tawar jawatan tinggi sikit Saifuddin Nasition wajib umno menang cuba tgok bila Najib ltk Dtk Shahlan di Kedah....kedah menang besar .Umno ni bahlol tak hbs2 ada hg msh ingat umno ni mak bapak keturunan mereka yg punya.

GMC said...

Baik letak Dtk Shahlan abang Saifuddin Nasition atau tawar jawatan tinggi sikit Saifuddin Nasition wajib umno menang cuba tgok bila Najib ltk Dtk Shahlan di Kedah....kedah menang besar .Umno ni bahlol tak hbs2 ada yg msh ingat umno ni mak bapak keturunan mereka yg punya.

GMC said...

Tertiarapnya Pas di kdh umno patut jadikan satu pengajaran .

rizal said...

kita tiada cara lain melainkan meminta pertolongan ALLAH supaya malaysia selamat dari musuh islam yg nyata DAP ADALAH MUSUH ISLAM YG NYATA MARI SEMUA UMAT ISLAM KITA MOHON PETUNJUK DAN HIDAYAH AGAR DIBERI PETUNJUK DAN HIDAYAH KPD PEMIMPIN PAS DAN UMNO SUPAYA BERGABUNG MENJADI SATU PARTI INSYAALAH KUN FAYAKUN KLU ALLAH NAK KADI MAKA TERJADILAH YAKIN DGN KEKUASAAN ALLAH INSYAALAH INI ADALAH SATU2 CARA MINTA PERTOLONGAN ALLAH

Anonymous said...

GAP je la jadi Pengerusi BN..

Anonymous said...

Amboii GAP... Ko pun nk jd mcm Lajim Ukim dgn Mat Taib ker... Tetiba je menyalak?? Kroni hang xjd menteri kabinet Najib ke punca hang meroyan?!? Buat artikel nk serang Najib tp point less.. Apa agenda hang GAP?? aku setia melawat dn support blog hang slagi hang xjd si kitol.. Tp klu lagu ni cara hang tegur pemmpin di kala musuh2 sdng mengasak hebat, maaflh aku tk respect hang dn akn boikot blog tepi longkang mcmnni..xde adab sesama pasukan.. Org mcm hang jg akn bebal dn khianat. Hyna beremosi xubah mcm budak2... Memalukan!

Anonymous said...

Perangai suka mengugut2 mcm GAP tnjuk ini tkkn berjaya dn xkn diberkati Allah. Jgn duk selit2 agama dn sandar pd Khalifah2 Islam semata2 nk tnjuk samseng.. Ini sama perangai mcm pencacai PAS... Aku paham, GAP ni lahir dr kumoulan manusia berakal BEROK dulunya (PKR), yg dipimpin oleh bapak munafik, Anwar, jd sikit sbyk perangai provoks bebal ko GAP ttp ada, dh dtg dr GEN PELIWAT tegar.. Xboleh nk 100% jd mulia dn baik... Lantak ko lah GAP, buatlah parti ko sndiri klu rase terlalu hebat sgt power ko tu.
Wslm

Anonymous said...

Kekalahan bukan kerana Najib tapi kerana Kebahlolan Melayu Pembangkang yg pukimak!!

Cina sudah terang2 memilih jalan Kominis membenci Melayu/Islam tetapi Melayu Pembangkang pukimak yg BODOH lagi TONGGONG lagi HARAM JADAH tidak berjiwa Kebangsaan, Kenegaraan dan Keagamaan.

Semoga Signal Cina DAP dan Melayu Pembangkang Bangsat menyedarkan Kerajaan dan bertindak Tegas dgn menangkap dan menguhukum mereka yg telah mengina Agama, Bangsa, Negara dan mecedrakan angota polis dan banyak lagi kesalahan mereka yg lain.

HENTIKAN SIFAT MEMBERI AMARAN DAN TOLONG BERTINDAK TEGAS SAPERTI TUN M. ITU YANG MAJORITY RAKYAT YG TELAH MEMBERI MANDAT MAHUKAN!!

BERTINDAK!!! BERTINDAK!!! BERTINDAK!!

Anonymous said...

Ini pun satu teguran jgak utk ko gap..tegur blh tp biar kena pd masanya, lg satu kurangkan skit bahasa2 kasar dlm artikel blog ni takut2 ramai yg kurang senang..

Ikhlas: penyokong umno johor.

Azrin Hardy said...

Aku tiap2 hari bukak blog GAP kurang dari 10 kali sehari..tp artikel yg 1 ni memang HAMPAS tak berisi..ikut sedap kepala otak je..padahal GAP sendiri byk menulis ramalan yg jauh panggang dari api selama kempen PRU13 ni..bertakbir dah MENANG Shah Alam konon..sekarang mau hentam Najib tanpa mengira banyak mana berjayanya Najib menambat hati pengundi Selangor dari gagalnya Najib menawan Selangor..

Cakap SYOK sendiri je kau ni GAP!

Macam kau tu perfect sangat??

Anonymous said...

Sokong!!...aku pun brsependapat yg sama..macam budak2..kita kena beri keyakinan pd PM..mungkin dia ada agenda tersendiri..tunggu dan lihat serta beri sokongan..golongan pemikir utk najib lebih ramai....kemenangan serta keamanan negara..tak salah korbankan sesuatu demi sesuatu

Azrin Hardy said...

Aku tiap2 hari bukak blog GAP kurang dari 10 kali sehari..tp artikel yg 1 ni memang HAMPAS tak berisi..ikut sedap kepala otak je..padahal GAP sendiri byk menulis ramalan yg jauh panggang dari api selama kempen PRU13 ni..bertakbir dah MENANG Shah Alam konon..sekarang mau hentam Najib tanpa mengira banyak mana berjayanya Najib menambat hati pengundi Selangor dari gagalnya Najib menawan Selangor..

Cakap SYOK sendiri je kau ni GAP!

Macam kau tu perfect sangat??

Anonymous said...

aku setuju...

umno is not about najib...

umno not belong to him...

najib berundur ganti orang lain...tapi muhyiddin...adoiii lagi aku demam

Anonymous said...

Apa punya blog daa...tetiba aku macam terasa baca blog pembangkang yg cetek pemikiran tau nk menghentam je...muhasabah lah weiii

Anonymous said...

Kalau macam tu angkat GAP jadi PM je la...mungkin dia ada hati kot

Anonymous said...

Aku sokong GAP.........biasanya dalam post-mortem pru, kita hendaklah terbuka menerima kritikan. Mengaku ajerlah kelemahan diri. Jika tidak dibaiki sekarang, pru14 kita mungkin terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada putrajaya. Saya melihat umno selangor gagal menyelami isi hati dan kehendak melayu elit yang tinggal di bandar besar. Sebab itulah umno selangor perlu ada strategi yang mantap dan tersusun.

Pembangkang berkempen secara agresif. Tapi umno selangor tidak segigih mereka. Menganjurkan karnival sayangi selangor tidaklah mencerminkan sokongan sebenar rakyat kerana mereka datang hanya untuk berhibur dan bukannya untuk menyokong bn. Membazir duit jer buat karnival yang tak ubah macam fun-fair. Kita konon bangga sebab puluhan ribu yang datang. Walhal kuantiti tidak menggambarkan kualiti.

Kita kritik sebab kita sayang. Kepada bro gap, teruskan jerlah. Kita bukan nak mencari salah sesiapa, tapi kita nak membantu supaya bn kembali menakluki selangor.

Anonymous said...

Kena bayar lebih ke dari pihak yg satu lagi.... erm!!!

Anonymous said...

Boleh...gunakan saluran yg betol dan lebih berkesan..dgn cara perbincangan dan tertutup...klu open camni pihak musuh boleh ambil kesempatan...paham...ini bukan strategi berperang tetapi membelot

Anonymous said...

Hye... mari kite bersenam dgn abg non

rakab said...

Sabar laa bro...Aku rasa semua orang nampak DS Najib cukup rajin dan bersungguh-sungguh cuba memenangi semula Selangor.

Ramai yang marah dan tak puashati bila BN kalah banyak kerusi termasuk ler aku. Tapi sebenarnya ada banyak faktor yang perlu diambil kira kenapa BN kalah di negeri ni. Janganlah bantai Najib begitu sekali.

bawak bertenang yer...

Anonymous said...

Kepala bana ap bersenam dgn abg non???!!! Senam meliwat jubo ko??!!!

Mat13 said...

Relaks bro....dalam menegur kena ada kiasnya......menang kalah adat bertanding.....yang penting rapatkan barisan....musuh sebenar dah kelihatan selepas pru ni.....jangan Pulak kita sesama kita Pulak saling tuding menuding. Musuh dalaman pun kita bole nampak selepas pemilihannya kabinet ni. So keep up the teamwork...orang Melayu dan bumiputra dan kembali ke BN jangan leader Pulak bertelingkah.

Anonymous said...

Teruskan jer gap. Zaman mengampu, membodek dan terlalu menjaga hati dah berakhir. Sebagai contoh mengkritik najib kerana terlalu memanjakan sekolah cina dengan pelbagai peruntukan. Begitu juga dengan penganjuran konsert mega gangnam style dan makan besar sempena CNY. Tapi apa hasil yang najib dapat? Duit habis dibelanjakan, tapi tiada hasil. Sebab itulah kritikan terbuka ini perlu. Jika kritik secara tertutup, kadang2 tak diambil endah pun.

Anonymous said...

Kita kena bersatu..jgn berpecah belah. Ingat strategi DAP...pecah dan perintah. Klau kita berpecah sgt mudah utk DAP capai matlamat mereka.Ingat pepatah melayu...bersatu kita teguh bercerai kita roboh..

Anonymous said...

CIANNYA..NOH OMAR TERKELUAR KABINET NAJIB.NAPER YER?DIA KAN BAGUIH,TEGAS DAN GARANG LAGI.NAPER TAK LANTIK JADI MENTERI KDN.HISAMMUDIN LAK GI PERTAHANAN.PEMIMPIN HINDRAF DILANTIK DLM JPM.BEST LA KABINET NAJIB.

Anonymous said...

Cara kau ni gap dah mcam budak darjah 6....sape nk ikut kau mcm ni miskin ilmiah....cepat2 sedar diri

Anonymous said...

Kekalahan umno d selangor adalah kamruknya pengundi cina yang menyokong dap dan tidak menyokong bn yang d wakili oleh m ca dan org melayu menyokong pas dan pkr yg memainkan isu fitnah. Kekalahan umno bukan kerana najib seorg tetapi jentera parti umno yg kurang memainkan peranan yg berkesan utk menangkis semua fitnah dari pembangkang.. namun permainan kotor mereka tidak mendapat keberkatan dari allah .

Anonymous said...

sorry to say, umno tak dapat sokongan aku. silap najib angkat KJ jadi menteri dan masih simpan sepupu dia si hisham. goodbye najib.... aku letih.

Anonymous said...

Melayu selangor kebanyakan pendatang.dah nampak orang cina bersatu masih sakit hati dengan bangsa sendiri terutama orang kelantan tak habis habis dia punya dendam.

Anonymous said...

Gap, aku setuju engko buat kritikan terbuka. Ada ramai lagi blogger yang membuat pendirian tersendiri dan kadang2 dilihat seolah-olah macam menentang arus. Tapi sebenarnya masih setia menyokong umno dan bn. Antaranya seperti blogger dinturtle.

Percayalah, kritikan terbuka boleh menyedarkan sesetengah pihak dari terus terlena. Najib tak penting. Yang penting ialah umno dan bn masih releven sampai bila2.

Anonymous said...

NAJIB TELAH DI BERI MANDAT HARAP2 NAJIB TEGAS SAPERTI TUN M!!

TUN M THE BEST!!

CINA TELAH MEMBERI SIGNAL YG TERANG MENYOKONG DAP SBB PADA MEREKA MCA TAK TEGAS DAN TUNDUK PADA MELAYU. SIFAT CHAUVANISTS.

HARAP2 KDN/ POLIS TEGAS DAN DECISIVE!!

DI SINGAPURA WARGA MALAYSIA YG BERDEMO DAN MENYALAHI UNGANG2 DGN SEGERA DI TANGKAP TANPA MENUNGGU LAPORAN POLIS DARI ORANG AWAM.

DAP/PKR/PAS NI NI GARANG SBB POLIS TIDAK TEGAS. MEREKA SAPERTI ULAR KALAU KITA TANGKAP KEPALA NYA EKOR NYA AKAN TIDAK TENTU ARAH.

POLIS TOLONG BERTINDAK TEGAS DAN DECISIVE!!!

Anonymous said...

Ketua HINDRAF berada di JPM??

Makin senanglah buat Rosak dari Dalam mcm Cina yg berada dlm Kerajaan yg selalu memberi maklumat pada Kumpulan Haram mereka.

Anonymous said...

Saya setuju 100%. Pihak kerajan dah lama sgt berlembut sebab tu kaum jenis ni dah tak hormat lagi dah. Kerajaan harus bertindak tegas sebelum terlambat.

Anonymous said...

UMNO Selangor masih ada penyakit lama,iaitu penaykit dengki sesama sendiri,inilah pengalaman aku dalam satu cwgn dan bhgn.benarlah orang kata adalah lebih mudah kita nak pindahkan bukit ke bukit yg lain,dari merawat penyakit manusia(tak kira parti mana pun),memang susah..

Anonymous said...

Aku tunggu Muhkriz take over.....hehe....tengok anak Tun M ni macamana....

Anonymous said...

KJ dan Hishamuddin perlu diletakkan dibawah mikroskop untuk diperhatikan segala detail perlakuan tindak tanduk mereka, aku risau KJ boleh jadi Annuar kedua., berdasarkan apa yg telah dia buat sebelum ni....UMNO ni aku tengok macam dah ketandusan pemimpin berkaliber...Aku nak tunggu Mukhriz....

Anonymous said...

Kalau Mukhriz di beri jawatan penting alangkah baik nya sekurang2 nya Tun M ada di belakang nya memberi pendapat.

Aku sayang betol dgn Tun M. Kalaulah madih berkuasa Negara tak kucar Kacir mcm ni!!

Doa terbaik untuk mu dari ku TUN M!!

Anonymous said...

Nak jadik pemimpin kena rajin, selak sana selak sini, jenguk sana jenguk sini, terima keritikan sana terima keritikan sini. Dalam zaman yang mana info akan sampai pada rakyat dalam sekelip mata cara keritikan juga banyak berbeza. Kalau dahulu banyak kiasan digunakan tetapi sekarang ktitikan datang secara berterusterang tanpa selindung. Pemimpin yang bagus akan terima keritikan tak kira dari pihak sebelah sana atau pihak sebelah sini walaupun keritikan itu pahit untuk ditelan. Pemimpin yang bagus akan bermuhasabah diri mencari titik kelemahan. Jika kita berkuasa kuasa kita bukanlah mutlak milik kita. Pemimpin yang bagus adalah pemimpin yang meletakkan kepentingan rakyat mengatasi kepentingan sendiri dan keluarga. Segala yang dirancang Allah jua yang menentukan. Wallahuaklamm..

Anonymous said...

Anak Tun Hussein On Hancur!!

Anak Tun Razak ok ok jugak!!

Kita tunggu Anak Tun M!!

Tapi Anak Tun bedollah takde citer ka?? Kah Kah Kah!!

I LUV U TUN M!!!

DOA YG TERBAIK UNTUK MU!!

Anonymous said...

Perangai org UMNO, bila kalah je tk salahkan org luar.. sikit2 hentam sesama sendiri. Dh terang lagi jelas kekalahan byk kerusi krn movement fitnah Anwar (kawan GAP gk tu.. dlm diam entah2 Anwar kasi ko bape JUTA mana kami tau..) dan swing Cina bahlol.

Kenapa tiba2 ko mengamuk nk salahkan Nabib semata2? Yg ko buat entry blog yg RIAK nak mampos2 sblm PRU13 ko sedar tak?

Ko pakai ilmu sihir yg sama mcm PKR pakai..iaitu ilmu SIHIR memutarbelit.

Selangor belum menang ko dh awal2 tiup wisel konon Selangor PR dn tumbang. Lepas 10 hari, bila Najib umumkan Kabinet, ko mengelupor mcm anjing lapar?

Ni ke sikap pejuang? Aku sorry lah xkn percaya byk2 dh dgn ex-PKR or PR..

nk tegur ada adabnya. Dlm Islam nk tegur pemimpin ada peraturannya. Bukan main shouting, barking mcm anjing. Lainlah kalu Najib tu sundalkan bini ko GAP.. ataupun tembak kepala ko klu ko nk gi masjid solat..

Anonymous said...

GAP NI MUSOH DALAM SELIMUT TAK???

BAKAR JELAH SELIMUT TU BIAR HANGUS DGN MUSUH TU SEKALI YOK!!

Anonymous said...

Hehe ckp mmg sng bro. U ckp ni mcm Nik Ajis smbyg kt padang mintak UMNO ko. Apa dh jadi? Nik Ajis kne tiap hari smbyg atas padang ler jwp nya. Sampai x cukup padang pun x tentu Allah akan kabul. So ikut pemikiran org biasa Allah x heran pun dgn PAS. So back to barisan kepimpinan UMNO skrg berjaya atau tidak? Pada saya kata org under present circumstances, result yg diperolehi adalah sgt memberangsangkan. UMNO infact telah berjaya menambah kerusi parliament. Cheers

Anonymous said...

Org Melayu terkenal dgn aban dan sopan. Sbb itu dlm di Nusantara, Mazhab Imam Ash-Syafi'e yg jdkan pegangan dan panduan dlm segala hal hukum krn bersesuaian dgn sifat Melayu.

Tp Melayu zaman skrg ni dh jd xde adab, tk sabar, ganas, tk reti malu, perosak dan pengkhianat.

Dlm orgnasasi yg baik dn utuh, kesilapan di muhasabh bersama, bukan hina menghina.

DLm Solat jemaah, ketika Imam tetringgal rukun (kira salah berat lah tu...xsah solat), makmum boleh boleh sesuka hati sepak terajang imam tu.. kena tegur dgn lembut.. SUBHANALLAH.. (bukan takbir), jika Imam tu tk berubah jugak, ko xboleh sepak atau tendang imam tu.. ko kena mufarakah dan solat sndiri2..

hakikat dlm Solat itu sbnrya Tuhan suruh kita bawk dlm kehidupan...barulah aman dan berjaya..musuh pun gerun.

Ini kalau sikap org Islam sndir mcm LONGKANG.. pdn le Cina xheran.. pecah belah, tikam menikam, salah menyalah mudah berlaku sesama Melayu..

MelayuMudahLupa said...

encik GAP, ape sumbangan ko mase PRU13? Blog ko pun moderated.. update posting lembab mcm siput..stkt buat ayat2 GEMPAR mcm PARIA, ko rase ko dh bagus dr Najib ke GAP?

Klu ko rase UMNO tu xbagus sbb ade Najib, then ko rase desprate.. silakanlah balik ke sarang asal ko.. bersama pencacai2 Anwar.. ko declare siap2 ko trojan horse, dn skrg Selangor dh milik PR, ko kemaruk nak mentakedarah apa2 dr puak sana.. silakan.... jgn pengecut bermuka2 dgn kami. MUNAFIK!

Ko ajar org2 UMNO jd biadab, kurang ajar dgn ketua, nk tegur ada salurannya, boleh tegur tibai2 terbuka sikit2.. tp dlm MOOD skrg ko bwk movement BODOH mcm ni.. baik ko declare siap2 ko dh dibayr Anwar 3 juta, dn PRU14 ko akan tumbangkan Najib dan UMNO BN cukup2.. so senang..!

Melayu-tak-Lupa

Anonymous said...

saya adalah penyokong bn, tapi dari dulu ada beberapa perangai bn yg saya tak berapa berkenan, anyatanya yg 2 ni... "BN melayan pembangkang macam musuh negara yang harus diperangi", " keduanya pemimpin bn selalu kata hanya bn yang boleh buat pembangunan.. ".. padahal secara prinsip je BN dah memang cukup kuat dan jelas hala tuju. "BN adalah antara kerajaan Melayu paling berjaya abad ini, cara BN menegakkan islam unik dari negara2 islam lain, tahalul siyasi BN adalah lebih sesuai di amalkan di sini..."

Anonymous said...

ADE BAU2 DIA NI NAK BERALIH KEPADA BLOG PEMBANGKANG PLAK DAH NI, LAIN MCM JE !!! KALAU BETUL, INILAH MANUSIA YANG PALING LAYAK DILUDAH MUKA DGN KAHAK HIJAU !! MASA SENANG BERSAMA, MASA SUSAH TIKAM DRP BELAKANG BALIK??? JGN JADI ANWAR IBRAHIM LA GENG MAIN BELAKANG JE KEJE !!

kualeman said...

Pelik aku dgn blog ni. lepas je PRU gap ni pelik smcm je entry die.. yg menghuru harakan negara tahap gile vavi die xplak serang..

Hisham Rais lahanat calake tu xpula di serang, alih2 Najib yg jd mngsa.. cmni ke smgt juang org BN?

PAS klh berkali..tp diorng xde kutuk trbuka pmimpin cmni, diorng istiqamah, muka tebal pn tebal lh jnji taat.. so dr segi moral diorng cukup kuat brbndng org pro UMNO yg mudha goyah.. mudah kecewa, mudh slhkn leader.. xkn berkat atau kuat suatu kaum tu klu kne ujian dh pecah belah..

alahai.. MELAYOO..MELAYOOO...

mg Tuhan brikn kekuatan pd DS Najib hadapi semua ni.

I LOVE PM.

Anonymous said...

apa barang ni.. ada dapat dana baru ke? tengok dulu,kalau dah bertukar jadi gerakan pro PKR kirim salam kawan jadi pembaca ruangan ini. ni dah terang-terang nak menghancurkan pentadbiran negara. di mana membenanya? hina agama,hina raja tak boleh.. hina pemimpin negara boleh dan dialu-alukan lak.. GAP banyakkan rehat dah berjaga malam dan pikir lebih lebih pasal PRU pun leh biul jugak.






























Anonymous said...

SESUAI SANGAT DS NAJIB BERUNDUR, BAGI ORANG LAIN YANG BOLEH BAGI 100% KOMITMEN...CUMA JANGAN LAST MINUTE ORANG TU PUN KALUT NAK BERTANDING MACAM ZIN BADAK...KALAU NAK BN LINGKUP CEPAT, LETAK LA ORANG MACAM ZIN BADAK DAN DATO NOH, SURE CEPAT KENA TALKIN...

Servant of God said...

Sabar Bro,

Sebagaimana UMNO itu bukan Najib, Malaysia ini juga bukan Selangor.

Jangan kita lupa BN telah dapat mengukuhkan kedudukan secara keseluruhan.

Laa ni pulak, BABI tgh nak mainkan sentimen rakyat, konon nak buat politik jalanan.

So apa kata kita bantai BABI dulu? Dia laa bapak penipu noo...

Anonymous said...

Suruh DS Najib undur? lepas naikan sape plak? TS Muhyiddin..lepas setahun korang xrase puas dan klimaks sedap politik setan ni.. ko rang buat movement jatuhkan TS Muhyiddin plak..then korang nk tgk sape plak naik?

ini setan punye movement nk rosakkan kesatuan.

KEJI nya bangsa Melayu..KEJII!!!

nasib bek aku ni mixed bngse lain!!

patut le Nik Najis xnk ngaku Melayu..

Anonymous said...

Apala korg...bro GAP cume suruh Najib undur diri dari jadi pengerusi BN kat Selangor jer sbb kegagalan di Selangor...betollah tuh...bknnyer suruh Najib undur diri dari jadi PM atau pengerusi BN pusat...

BN Selangor mcm org yg kene sakit barah...ubat camanapon sakit barah ttp ada...cara yg paling baik 'get rid' the whole body n replace yg baru ......

Yg lama2 aka dinosaur dlm BN Selangor trlalu byk caras mencaras..kalo org2 BN sayangkan ngr Selangor wajib ada pembaharuan sbb masih ramai org yg sayangkan BN/UMNO...cayala tapi cume satu yg aq rasa betol2 xpuas ati dgn Najib...

Napela si hisaputing di tukar ke kem pertahanan..nak jadikn kem pertahanan sbg kem AMARAN pulak ke?...si kj tuh jadi timb menteri la kalo nak naikkn dia sgt ..baru adil....ye hok neh mmg aq menyampah...

Anonymous said...

servant of God.. ko prasan tk perang psikologi dan trojan horse PR dlm org yg mengaku UMNO.. lps gagal tumbngkn BN, UMNO lebih kukuh dr smlm, tiba2 geng2 haramjadah ni (termasuk tuan Blog ni) tk sudah2 tala kaki pd Najib.. sealiran dgn gerakan B.A.B.I...

org2 PKR mmg tamak dan bebal. yg ex PKR pn sama.

Anonymous said...

Kalau BN kalah di sebabkan undi cina, kenapa BN menang di Perak? Perak pun ramai cina jgk...apa yg Tun sindir mengenai org melayu tamak sbnrnya di tujukan pada UMNO Selangor...warisan Mat Taib, khir Toyo masih lagi ada pada UMNO Sgor...UMNO Sgor x bersatu...lepas nie UMNO Sgor kena humble...terima la kritikan org melayu, dan kita perbaiki dari situ...kena ada pemimpin yg selalu bersama rakyat...rakyat Sgor x susah tapi mereka nak pemimipin yg selalu turun padang, turun ke surau, masjid...apa salahnya setiap kali solat jumat solat kat setiap masjid kawasan, bagi org kenal skit.

Anonymous said...

Kerismudin jd menteri pertahanan???ini aje aku tak puas hati dgn datuk najib.

Anonymous said...

Sepatutnya dikalangan Melayu kita wajar menukar pemimpin yg telah diberi kebebasan utk memimpin tetapi gagal menunjukan hasil yg diharapkan maka pemimpin itu sendiri bertanggung jawab utk berundur.
Sejak menjadi PM 2009 hingga skrg Najib tidak menampakkan keistimewaan sbg pemimpin no 1 Malaysia yg amat unik ini.
Kita tidak menginginkan pemimpin yg suka syok sendiri,suka memberi muka,terlalu bertolak ansur,suka bagi gula2,tidak tegas,tidak berani bersuara,terlalu takut utk buat kesilapan dan tidak punya aura sebagai pemimpin.
UMNO wajar beri peluang kpd org lain yg lebih berkeupayaan dpd Najib sebelum terlambat dan sebelum semuanya tergadai.
Cukup cukup le tu Najib....pls accept the fact that you have fail miserably.
Ramai Melayu yg sayang UMNO tetapi tak mahu Najib terus menjadi PM.
Demi kepentingan Agama Bangsa dan Negara Najib wajar memberi laluan kpd sesiapa dlm UMNO yg mempunyai daya kepimpinan yg sesuai utk Malaysia.


Anonymous said...

ye lah bro.. mula2 cucuk org UMNO supaya desk Najib atas alasan Selangor xperform lah bla2.. pastu next ape plak? bila org2 mcm ni byk dlm UNNO.. naik lah wali skalipun.. xde je yg xpuas hati.. sifat yakin dan percaya pd kepimpinan xde.. ini lemahnya org UMNO (xtau le kot yg mengaku UMNO ni syation2 PR)..

zainalsamsudin said...

bn kalah di selangor bukan salah bn ini salan barua2 cina DAP yang termakan janji manis pembangkang yg mengatakan mereka akan memerintah negara ini....Dap telah menghasut rakyat memperkudakan rakyat2 yg dungu
terutama generasi muda kini...kalau dilihat dari sambutan di pelabuhan klang MCA dan BN selangor dah kerja kuat. harap MCA buat post mortem.

Anonymous said...

hahahaa byk betul hantu raya Tun dlm UMNO.. itu sbnrya penyakit dlm UMNO.. xsabar2 nk naikkan anak die kot..cantas tebas awal.. Najib perform lebih bagus dr Tun M yg hnya kerja kayakan kroni2 termasuk Robert Kuok yg skrg ni jd musuh Melayu..

Anonymous said...


Kuasa Penggerak Kemenangan UMNO di Kedah.. Bekerja siang malam tanpa penat lelah walaupun usia memanjat.. dia pernah berjasa kepada rakyat Kedah daripada usia muda lagi.. .. Siapa lagi kalau bukan Tun M..

Di Selangor tiada penggerak yang berkesan dan tersusun.. Nak salah PM Najib amat tidak adil.. kerana beliau adalah PM yang perlu melihat dan mengerakkan parti di seluruh negara..

Apa dh jadi kepada penggerak anak negeri.. TIDAK BERKESAN LANGSUNG.. Patutlah sebahagian besarnya disingkirkan daripa barisan kabinet baru.. Selangor ketandusan pemimpin UMNO yang berkaliber..

Usaha pemulihan perlu dilaksanakan bermula dengan bedah siasat yang telus ...
Pemimpin yg ada kelihatan longlai dah masih dibuai mimipi kejayaan lampau..

.oej.

Anonymous said...

Kira ok jugak lah kalau Penciom Keris Berjiwa Lembek tu jaga Pertahanan (Askar). Biar dia jadi Tua Pek Kong Vina dudok diam2.

Yang Penting Pertahan dalan Negara(Polis). Mudah2 KDN/KPN baru Tegas dan Decisive tak macam si Penciom Keris Berjiwa Lembik.

Anonymous said...

Aku tetap support UMNO dn DS Najib. Najib byk pembaharuan lbh baik dr zaman sblm tu. Zaman Najib jugak ilmuan Islam terbela dan jurang dirapatkan..

zaman Tok Det, ilmuan Islam bermusuh ketat dgn Tok Det, yg jd mangsa org2 UMNO jgk.tp ilmu apa Tok Det pakai hantu raya2nya masih ramai dn jd pendesak perosak dlm UMNO mungkin?

Anonymous said...

Assalamualaikum... Wah hebat gap, selama ni aku respek ko tp kali ni lainkalilah..bukan begini cara nak tegur pemimpin. .acamlah ko hebat sangat.Najib dah buat semua yg termampu di selangor tp dah mmg cina hampir 100% ke dap ditambah lg dgn Melayu bodoh sokong pr nak buat cammana.

Anonymous said...

hahahaa byk betul hantu raya Tun dlm UMNO.. itu sbnrya penyakit dlm UMNO.. xsabar2 nk naikkan anak die kot..cantas tebas awal.. Najib perform lebih bagus dr Tun M yg hnya kerja kayakan kroni2 termasuk Robert Kuok yg skrg ni jd musuh Melayu..


May 16, 2013 at 9:42 AM
____________________________________________

WAK LU!!!

Anonymous said...

Kami pun x perlukan awak..boleh blah gi sokong dap.

Anonymous said...

Aku heran Melayu mcm GAP dan sekor dua balaci pendesak ni suka serong herot pemikiran mereka. Cina Harbi yg khianat BN, knpa asyik hentam Najib?? Kenapa xde plak entry hentam NuarBavi?

Anonymous said...

Kempen buy chinesse last entah kemana,

Kempen boikot najib sudah bermula..

Lantak korang lh melayu umno yang bodooooooh,

Uthayamoorthy pernah denied tentang perlembagaan negara yang meletakkan sekaligus tersirat dia menafikan Raja-Raja sebagai ketua pun dilantik menteri..

Lantak korang lh melayu umno yang bodoooooooh.

Anonymous said...

GAP kau dah mula nak jadi pecacai ke? akai ada ka? seronok ke tengok semua ni, hentak PR sudah la - matlamat utama. sori la bro, aku malas nk campur hal kuasa ni tapi pada aku MATLAMAT perjuangan tu yg utama. jangan buat benda sia-sia, hanya kerana kita berselisih satu dua perkara! aku pedulik apa siapa jadi apa, yang penting sebelum PRU 14 nanti diorang mesti perform buat kerja, bagi rakyat percaya. jangan ada yg buat sial kalau tak mau kena tendang selamanya oleh pengundi

Anonymous said...

Kenapa harus nak salah kan PM dalam isu kekalahan Selangor,bukan senang nak tengok pemimpin utama negara turun padang ke dun, parlimen malahan kampung2 demi untuk masa depan Selangor. pada saya, calon yang dah diberi mandat itu harus dipersalahkan kerana over confident terhadap transformasi kerajaan persekutuan dan juga PM. Di Parlimen Shah alam misalanya, kalau bab2 poster, BN yang terbaik,dimana2 penuh dengan poster tapi nak tengok calon turun padang berkempen pun jarang2..mana pembangkang x menang...

Anonymous said...

Kabinet berimbang kata Najib-

Seriously, begitu mudah rakyat malaysia tertipu.. Ini bukan zaman 80 an, kabinet berimbang kepala otak rosmah..

Ni kabinet hang tolong aku, aku tolong hang..

Makin bertambah lah hutang negara tercinta ku ini..

Anonymous said...

macam ni buat penatttttttttt je aku bukak blog kau hari2! heran aku, heran!!! pelik!!

Anonymous said...

Polis hanya ikut perintah 'boss' KDN leerr!!!

Anonymous said...

sepatutnya jika pemilik blog GAP ni ikhlas, tumpukan kpd usaha menyerang musuh. Terutama proses mengembalikan penguasaan ekonomi, update list company Bumi Islam, kempen boikot brg2 Cina DAP..

alih2 ko merepek ke sini pulak ye GAP? Munapik!

Anonymous said...

Mukhriz kena tnggu hisham dulu....jgn potong Q!!!

Anonymous said...

Kah kah kah,

Hangat hangat kempen BCL,

Hangat lagi tahi ayam..

Anonymous said...

Umno Selangor di pimpin oleh org bermasalah di semua peringkat, jika hendak berjaya, org2 ini perlu letak jawatan dan beri kpd org yg betul2 nak menaikkan nama Umno, bukan cuma nak kayakan diri sendiri sahaja

Anonymous said...

bnde dh lepas..jgn diungkit. kalah itu ketentuan Tuhan, ada hikmah di Selangor..Darul Maksiat.. Post morterm bkn keje ko GAP..keje jentera BN. pastu tggulah respon dn tindakan.. Kabinet br umum je smlm. rilek la dlu..

aduhh.. xfhm2.. nak apa lagi..??

Anonymous said...

babinye DAP, hangat abah kau, kami tetap BCL you greedy bastards!!

Anonymous said...

Itulah tgh smgt kempen BCL.. tetiba blog ni u-turn.. Taukeh Cina bayar mamat blog ni bape juta utk alihkn kempen BCL ha?

xpe blog lain blambak lg ade.
-kusama-

Anonymous said...

FUCK DAP
FUCK DAP
FUCK DAP
FUCK DAP
FUCK DAP
FUCK DAP
FUCK DAP

Anonymous said...

Aku bagi najib lagi sebulan untuk buktikan dia tak akam bagi muka pada cina dap dan anwar al juburi... Jika tidak, selamat tinggal najib....

Anonymous said...

Assalamualaikum..bro letih eh..same ler kiter..najib wajib baca tun m nyer buku bykbykbykbyk kali..najib jenis dgr jew kata2punahsihat pelingkop nih..gamak pesbok pn ong len yg updet..najib tidak mndengar suara marhein die dgr..bro gap lbh tau..ntah la letih ngan pmimpin xto di untung ni..pilihanraya ni haku pestime ngundi..pasni bek haku dok umah pd haku pnat brbariz tp dpt pmimpin yg xbela mlayu puuuuun...taik gak yg dkumpulnyer..haih..ceiiiiit..

Anonymous said...

bagi chance dorang semua tu setahun utk BUAT KERJA. KALAU FAIL, TUNGGU PAU. KASI TUKAR!

Anonymous said...

CAKAP MELETOP2, TAPI TERMAKAN STRATEGI DAP! WEAK!

Anonymous said...

kalau najib mcm sial skali pun, protesnya bukan di sini! atau tukar je nama blog pada gerakan pro PKR! huh fed up!

hah tu DAP dah start tepuk tangan, baguih no..

Anonymous said...

Kami pun x perlukan blogger seperti GAP di dalam kem PR..

Boleh blah lah lu GAP

Anonymous said...

Bukan 100% salah PM Najib,walau pun mungkin ada kelemahan di sana sini.Faktor undi Cina adalah dominan dan yg keduanya sikap sombong dan tak mengenang jasa gulungan pertengahan Melayu yg kononnya dah maju,tapi lupa siapa yg memajukan mereka.

Anonymous said...

Lantik lh siapa pun ganti najib,

Realiti rakyat dah x sabar nak jatuhkan regim BN..

Anonymous said...

berala byk noh omar bayar lu GAP utk artikel ni? budak2 blogger lain lu dah bg duit diorang ke atau lu dah sebat?

Anonymous said...

itulah org melayu kita..Kena tegur sikit sama melayu, ramai yg melenting. Berfikiran terbukalah sikit bahawa itu pandangan peribadi dia. kalaukorang x stuju jgn ckp dia musuh dlm selimut ke apa ke..ingat, teguran keras payah nk terima tp kalau dh slalu tegur cara berlembut pn xde berubah, mana lebih baik tegur cara lembut atau keras??
Aku takdelah pulak sokong GAP tp aku rasa dia betul. Dia x macam blog lain yg "pro membabi-buta" pd sebelah pihak. Nak ambik smula selangor perlu taktik baru slepas gagal baru2 ni. Jangan diulang perkara yg sama. GAP, kau jangan mengalah, teruskan perjuangan wlau ada yg mencaci. Kita jgn menyokong membabi buta pd PM, UMNO ataupn BN. Mereka pun ada buat salah, juga ada buat betul. Yg betul kita bantu, yg salah kita bangkang dan perbetulkan.

Anonymous said...


Kepala hotak ko Tun M musuhi ilmuan Islam.. bengap mcm tunggul..

Siapa yg mula naikkan taraf ilmuan islam... Tubuhkan UIAM..tubuhkan IKIM...tubuhkan JAKIM.. perkemaskan sekolah agama rakyat secara tegas.. siapa yang memerintah mempunyai penasihat islam yg berkelulusan PhD.... tegas dgn pendirian Malaysia adalah negara Islam..mengenalkan dirinya sebagai fundamental Islam...

ko FIKIR-FIKIRKAN LAH..

Apa sumbangan bos ko pulak si Nik Azis tu dalam memertabatkan islam di malaysia dan dunia.. pecah belahkan islam adalah.. Ko hantu raya Nik Ajis ke..


usin said...

gap, stop it!!! selama ini aku sokong apa sahaja isu yg ko post. but not this issue. utk apa ko kacau najib? berapa bilion pak jubur bayar ko kali ini? sambunglah artikel ko sampai sejuta, biar umno bungkus. itu yg ko nak agaknya. kalau ko rasa letih tolong umno tp hasilnya kureng (baca cam haram)aku juga rasa terkilan. tapi adakah rasa terkilan itu kita gunakan sebagai sebab nak bakar jambatan? gap, kalau ikut rasa panas aku terhadap barisan kabinet baru najib, aku boleh isytihar diri aku anti najib camane aku anti anwar. tapi untuk apa? adakah kerana najib pentingkan kroni sendiri sehingga lantik sepupu yg entah apa2 tu pegang portfolio besar (pertahanan beb!!!)maka aku bakar semua sekali? menegur dan menerima teguran adalah digalakkan. perbezaan pendapat juga adlah rahmat Allah untuk umat yang faham. so, berfikir semula berkali-kali sebelum buat artikel yang boleh membakar tiang jambatan, sebab bila tiang dah patah, jambatan tidak berguna lagi. apapun, aku akur blog ini ko punya, aku tumpang bagi komen je.... sedih

Anonymous said...

Salah satu syor, UMNO lantik pemimpin Selangor dari sekarang, buat kerja mengikut saluran yg sah, jumpa wakil bahagian dsbg...atleast selama 4 tahun rakyat akan kenal wakil dari BN nie...truly kt Sgor nie kami x kenal pemimpin yg di pilih...antara sbbnya kt Sgor nie ramai yg lahir dari luar Sgor.

Anonymous said...



Calon BN Selangor jadi over confident disebabkan blog GAP ni..

Aku ingat engkau ni talam bermuka-muka lah GAP..

langau said...

gap, najib scara kseluruhan ok apa.. cuma cina yg swing xingat.. entry yg bagus utk direnungkan, pada diri najib itu sendiri bnyk yg harus diperbaiki.kadang2 najib ni harus kita ckp straight to de point, kalau style jilat2 pungkoq dia xberapa nk dgr.

Jose Rizal said...

Kalau Dr Mahadey boleh suruh Pak Lah untuk undurkan diri selepas keputusan PRU 2008 yang buruk , saya tak tahu kenapa Dr Mahadey tak suruh Datuk Najib untuk undurkan diri kerana keputusan PRU 2013 yang buruk juga . Nampak sangat Dr Mahadey double standard .

Anonymous said...



Calon BN Selangor jadi over confident disebabkan blog GAP ni..

Aku ingat engkau ni talam bermuka-muka lah GAP..

Anonymous said...


Kepala hotak ko Tun M musuhi ilmuan Islam.. bengap mcm tunggul..

Siapa yg mula naikkan taraf ilmuan islam... Tubuhkan UIAM..tubuhkan IKIM...tubuhkan JAKIM.. perkemaskan sekolah agama rakyat secara tegas.. siapa yang memerintah mempunyai penasihat islam yg berkelulusan PhD.... tegas dgn pendirian Malaysia adalah negara Islam..mengenalkan dirinya sebagai fundamental Islam...

ko FIKIR-FIKIRKAN LAH..

Apa sumbangan bos ko pulak si Nik Azis tu dalam memertabatkan islam di malaysia dan dunia.. pecah belahkan islam adalah.. Ko hantu raya Nik Ajis ke..


Anonymous said...

Gap ko ni cam cibai la... tetibe jer suru DSNajib berundur jaga pengerusi bn sel... cam taik la ko nie... dulu ko gak kata gerak gempur sel ter baik... banyak tgk blue budak nie...

Anonymous said...

boikot jer... ni dah kaya lepas tu beralih angin pulak... entah2 agen anuwar

Anonymous said...

Sah, ada krono GAP yang tercalon jadi dlm senarai Menteri Kabinet ataupun dpt habuan besar dari PKR- spin 360 nampakkkkkkkkkkkkk

Anonymous said...

baghal dan samdol la ko ni GAP. UMNO kalah kat Selangor bukan sebab najib, tapi mungkin sebab sabotaj atau jentera UMNO kat selangor ni macam taik. orang boleh nilai samada UMNO selangor jujur ke tak? sebab utama selalunya kerana tidak dicalonkan umtuk PRU 13, merajuk lalu sabotaj parti. Ini semua taktik lama, orang dah boleh baca.
mulai hari ini GAP memang aku cop sebagai blog mentah dan tak mengenang budi.

Anonymous said...

X kan kroni x terpilih ko nak swing plak GAP..

Anonymous said...

Siapa semua ini? Tulisan kasar.Bebaiklah.Kita tidak mahu Melayu yang emosi spt dlm blog ini!

Sajak “Melayu” oleh Usman Awang

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selaga yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu ?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka!

Anonymous said...

Dulu dikatakan blog gap mendapat rating tertinggi..

Rupa2 indah khabar dari rupa.. Blog lebih kuantiti dari kualiti..

Last2 pembangkang mnambah kerusi di selangor sambil menafikan 2/3 kerusi di terrenganu srta beberapa kemenangan bn dengan majoriti tipis di beberapa kerusi..

Kalau ko boleh salahkan Najib, kami jugak boleh salahkan ko kerana mungkin beberapa entry ko telah mnyebabkan keputusan pru 13 yang suram bagi umno..

Kami tuntut gap letak jawatan seperti mana ko minta najib berundur...

Anonymous said...

Terbaik GAP!!!

Kasi pancung semua ketua2 yang tak guna satu sen tu! Semuanya syok sendiri, nak menaikkan kaum sendiri..masih tak sedar sedar diri lagi UMNO Selangor ni!! apa nak jadilahh

Anonymous said...

sepatutnya GAP bukan mengkritik UMNO dan PEMIMPINNYA tetapi mengkritik penyokong2 PAS selangor yang mengharapkan apabila pas menang pilihanraya dun selangor maka dari pas yang yang sepatutnya menjadi MB selangor.ini tidak dia[pas]beri pkr mengambil jawatan itu.kalau dulu[sebelum pru13]masa berkempen wakil2 dari pas cakap macam2 kononnya hendak buat yang terbaik apabila dapat memerintah negara ini jika menang nanti.sehingga mereka tuduh UMNO MUNAFIK[dikatanya berbohong].tetapi bila dia[pas]menang saja dun selangor[pru13]dia tak mahu memerintah negeri itu dan beri pada pkr memerintah.ini bukan MUNAFIK namanya.sekarang ni siapa yang MUNAFIK.UMNO atau PAS.

Anonymous said...

Betul,

Indication pru13, menunjukkan blogger pro BN tidak effective..

Kita perlukan suara/idea baru untuk meneruskan mempertahankan kuasa umno dalam kerajaan..

Aku dah fedup dengan blogger seperti GAP kerana semua entry seblum pru adalah penulisan syok sendiri yang akhirnya memakan diri..

Contoh kempen bersepadu dengan GAPS yang terus memuji tahap gaban tentang gerakkerja bn untuk merampas selangor..

Tapi in realiti, punca penolakan rakyat keatas bn pada pru lalu langsung tidak dibincang..

Orang seperti zulnordin diangkat menunjukkan kekurangan winnable candidate bagi bn selangor..

Anonymous said...

setuju... takda pemimpin yg sempurna.... hakikatnya org melayu diserang sebab depa tau org melayulah bangsa yg paling bertimbangrasa dan bertolak ansur di dunia.. pas tu ada plak penyakit dengki macam si kitol... cuba terbalikkan org cina kat tempat kita, kita kat tempat dia... confirm nak bernapas pun depa tak akan bagi punya.... kita mesti pertahankan.. ini TANAH MELAYU....

Anonymous said...

Saya setuju, setelah ditinjau dari segala sudut bagi pencapaian BN dalam PRU 13 ni secara analitikal ianya bukan kegagalan Najib, Walaupun pencapaian BN terdapat kekurangan namun BN masih lagi bertapak sehinggakan ianya meninggalkan kesan psikologikal yang agak mendalam kepada puak2 Pakatan Runtuh yang masih lagi belum berhenti melancap minda diorang.
Jadi apa yang perlu kita buat ialah teruskan perjuangan dengan membuat analisis2 mendalam dan terperinci secara matang disamping mengekalkan terus semangat kerjasama Barisan Nasional.
InsyaAllah dengan usaha ini ianya akan dapat meningkatkan kemajuan tahap pemikiran kita dalam membangunkan negara dan meletakkan kita sangat berbeza dengan puak2 Pakatan Racun yang sehingga kini masih jumud dengan pemikiran yang ketinggalan zaman.
Dengan cara yang sedemikian juga kita akan dapat menyekat kemaraan dakyah2 halus permainan persepsi toghut akhir zaman Pakatan Roboh bawaan Anwar dan DAP serta kuncu2 diorang.
Mudah2an apa yang kita usahakan akan beroleh rahmat dan redha dari Allah SWT. Sekian, wabilahitaufik walhidayah assalamualaikum warahmatullahi ta'ala wabarakatuh.

Kuntum said...

Aku setuju dgn nko GAP, begitulah yg sepatutnya. Kita tegur sbb sayangkan UMNO & BN. Sanggupkah kita bermati-matian mempertahankn ketua yg terlalu akomodatif & takut bertindak tegas yg dimana akhirnya akn mengakibatkn UMNO sendiri tersungkur?? Najib dilihat lebih byk percaya pd consultan2 disekelilingnya dr mendengar suara grassroot. Nampaknya slogan Najib yg mengatakn zaman kerajaan knows everything sudah berakhir hanyalah merupakn lip servis rupanya. Ada dia ambil kisah dgn kebencian rakyat dgn sepupu lembik dia tu & Nazri Aziz yg kurang ajar cthnya?..
Penyokong2 UMNO & BN kna sedar & terima, pemimpin datang dan pergi, tetapi UMNO harus kekal berdiri. Berpada2 lah bila menyokong pemimpin, jgn jd penyokong yg membawa rebah. Mana yg salah @ dirasakan kurang patut ditegur. Tempoh 5thn yg kita ada ni sgt pendek, kalau Najib & barisan menterinya (yg ikhlas ckp pd pendapat aku xbyk beza dr zaman Paklah) xbuck up, maka bersedialah kita penyokong UMNO utk bertukar menjadi pihak pembangkang selepas PRU14

Anonymous said...

Najib asyik mengampu cina.Bagi dan janji macam-macam.Kepada melayu hanya ayat-ayat kosong,ttapi melayu masih boleh sabar dengan kelakuan pemimpin.

Zaman berubah tapi orang-orang besar umna masih berfikiran era 80 an.Seolah-olah rakyat dan orang melayu tak tahu membaca.

Saya harap adaperubahan segera.

Anonymous said...

Blog ni smakin ari smakin aku bca dah mcm pro pmbangkang ja..apa yg d buat krajaan dah jd slah smua..wlau pun PRU 13 dah lpas..mcm kritikan yg x mmbina lngsung pda PM malaysia kta..

Anonymous said...

Dari komen di atas memang Umno tak boleh ditegur langsung seolah-olah mereka betul sahaja, orang lain salah, mereka maksum.

Ingat Umno semakin ditolak oleh orang Melayu sebab pemimpinnya riak, takbur, tutup pintu keahlian kepada kumpulan profesional.

Jika inginkan kebaikan pemimpin umno perlu berubah bukan semakin riak dan takbur dikala umno berada dipenghujung kemudian suruh orang Melayu menyanyi lagu anak kecil main api..sepatutnya pemimpin umnolah yang perlu nyanyikan lagu tu bukan orang Melayu.

Anonymous said...

Klu pm buat salah pun pro pr melambak mengkritik...ni kata pro bn apa barang pulak mengkritik...sepatutnya beri sokongan..ko ingat najib nk ke jadi camni pru13..tunggulah perancangan dia seterusnya...tak puas hati pru 14 kwn ada...ni awal2 dah kondem...bagus sangat ke

Anonymous said...

Lu nak tulis apa lu tulis lah. Tapi jika ada sebarang komen yang lu tulis yang mana boleh di dakwa maka lu jawap sendiri di Mahkamah. Gua empunya partner Blogger dah pernah kena tangkap..pemimpin atasan xde sorang pun nak tanggung. He he he

Anonymous said...

GAP INI BERTIUP IKUT ANGIN? BERJUANG BUKAN SAPERTI INI!JIKA TERBUKTI NAJIB TAK BUAT APA APA BARU KITA SURUH DIA LETAK JAWATAN. LIHAT LAH APA YANG DAH NAJIB BUAT! TETAPI BN KALAH DITEMPAT CINA MELEBEHI 30%. CINA SEMUA TAK SOKONG BN. MU NAK SALAHKAN NAJIB?....APO LAH MU NIH....(pak tua)

Anonymous said...

Aku mengundi bn bukan kerana najib. Aku mengundi bn kerana aku sayangkan bangsa aku, agama aku dan negara aku.

Sesiapa yang mengundi kerana najib. Percayalah suatu masa akan datang, najib akan pergi jua. Pemimpin akan datang dan pergi. Bersilihganti. Tetapi parti tetap kekal dan takkan berubah. Oleh itu, mengundilah kerana parti dan bukan kerana pemimpinnya.

Anonymous said...

Pity Najib...Najib ALONE verses the Syaitan PKR, DAP and PAS PUSS PISS...and the Syaitan within UMNO...

Anonymous said...

Mengkritik bukan bermakna menentang
Mengkritik bertujuan untuk membaiki kelemahan
Mengkritik kerana sayangkan umno
Mengkritik supaya tidak mengulangi kesilapan
Apa salahnya kita turunkan ego dan akui kesilapan

warisantmk said...

Aku percaya perdebatan hangat ditimbulkan oleh GAP adalah bertujuan baik, untuk memperkuatkan lagi UMNO/BN di dalam menghadapi PRU akan datang yang sudah tentu lebih mencabar dari yang baru berlalu.

Aku memahami 'frustration' GAP, sebagaimana kita juga, di atas prestasi BELOW PAR UMNO/BN Selangor. Terlalu banyak kelemahan-kelemahan Kerajaan Pakatan Selangor yang boleh di'exploitasi' semaksima mungkin bagi membuka mata rakyat Selangor, dan memberi advantage kepada BN.

Kita terlalu optimistic jika mengharapkan Kerajaan Selangor akan kembali ke tangan BN. Namun begitu kita wajar mempersoalkan kenapa UMNO/BN kehilangan hampir separuh dari kerusi DUN yang dimenangi pada PRU 12.

Namun begitu, sebelum kita 'point fingers' kepada pemimpin-pemimpin tertentu di atas kemerosotan sokongan terhadap UMNO/BN di Selangor, suatu POST-MORTEM menyeluruh perlu dibuat, bagi mengenal-pasti punca-punca sebenar kemerosotan tersebut.

Sememangnya DS Najib adalah Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, walaupun beliau ialah Ketua UMNO Bahagian Pekan, Pahang. Selain dari Selangor, hanya UMNO/BN Wilayah Persekutuan yang dipimpin oleh pemimpin dari luar Wilayah Persekutuan, ie. TS Muhyiddin Yassin, Ketua UMNO Bahagian Paguh.

Ini memberikan gambaran bahawa terdapat sesuatu keadaan tertentu di Selangor dan Wilayah Persekutuan yang memerlukan kepimpinan dari luar Selangor dan Wilayah.

Namun begitu, selain dari menjadi Pengerusi UMNO/BN Selangor, DS Najib juga adalah 'Pengarah Tertinggi' Jentera Pilihanraya UMNO/BN di peringkat Nasional. Oleh itu, kejayaan/kegagalan DS Najib wajar diukur di dalam konteks yang lebih luas.



Anonymous said...

TOK PAIKOLIANG---GAP TOK DAH BERTAHUN TAHUN IKUT BLOG NI,,,SEMUA MANUSIA ADA KELEMAHAN,,NAJIB JUGA ADA KELEMAHAN,,GAP JUGA ADA KELEMAHAN,,.. TOK RASA TEKNIK NAJIB UTK RAMPAS SEL ADA SEDIKIT DITERIMA ORG MELAYU,,.. MASALAH BESAR KITA IALAH SEMUA CINA CINA DI MALAYSIA NI SEPAKAT UTK CUBA DAPAT KERAJAAN BARU. MOTO MEREKA 'ASAL BUKAN BN' ITU TELAH MENERAP MASUK DLM OTAK CINA SELURUH MALAYSIA. CINA DAH TAK PANDANG DUIT DAN EKONOMI,SEMUA DLM TANGAN MEREKA,,SEBAB TU BILA SLOGAN UBAHHH!!! DAN INI KALILAH" LEBIH 90% PENGUNDI CINA YG LAYAK MENGUNDI KELUAR MENGUNDI DGN NIAT BN TUMBANG,..INI YG KITA TABIK DGN KAUM INI SEBAB MEREKA SENADA BUAT KEPUTUSAN ATAS ISU YG MENGUNTUNGKAN MEREKA,WALAUPUN KEPUTUSANNYA SKARANG APA YG MEREKA BUAT ITU SALAH DAN MEREKA SENDIRI MALU,TAPI YG NYATA MEREKA ADA KESEPADUAN BERTINDAK YG AMAT TINGGI..KESILAPAN NAJIB TIDAK TERLALU BESAR DI SEL,CUMA ADA SESETENGAH CALUN YG DILETAK TIDAK SESUAI.ORG MELAYU X DGR CAKAP TUN M PANGKAH PARTI,MEREKA TETAP BERSENGKETA SEKIRANYA CALUN MEREKA X NAIK.INI MASALAH MELAYU SAMPAI BILA2..PADA SY NAJIB DAH BUAT BERBAGAI DAH,,NAK UBAH MENTALITI MELAYU YG SUSAH..KITA HARAP LEPAS NI MELAYU KEMBALILAH SOKONG KERAJAAN DAN KERAJAAN HARI INI NYATA AMAT KUAT DIDOMINASI MELAYU..KITA HARAP MELAYU TAK SILAP LAGI,,,TOKPAIKOLIANG....

Servant of God said...

Anon May 16, 2013 at 9:24 AM,

Bawa bertenang saudara, GAP sebut hanya Najib bertanggungjawab sebagai pengerusi BN Selangor, tak lebih dpd tu.

GAP sebagai trojan horse PKR? Waduh, kalau betul, dialah trojan horse paling tak guna. Entah berapa orang tinggalkan PR sebab blog GAP nih. Memang laa aku tak buat bancian, tapi tulisan GAP mmg dari hati, ini suatu yang agak mustahil boleh dibuat oleh trojan horse.

Mari kita bawa2 bersabar yer. Musuh kita BABI sebenarnya.

Anonymous said...

Aku suka GAP sekarang dah check n balance..atas permaidani lagi.

Anonymous said...

INI ADALAH ARTIKEL YANG TERBAIK DARI GAP..TERUSKAN GAP.BERDIRI DIATAS BUMI YANG NYATA.TIDAK HIPOKRIT.

Anonymous said...

Berkat solat hajat!

Anonymous said...

Pi mampuih le org yg ckp agungkan stail GAP ni utk elak agungkn pemimpin melampau??? Tu pencacai Tun M jilat melebih2 mcm hampeh. Tun M pnbtk suruh jilat dia cmtu. So be fairlah, knapa serang Najib terbuka, tp bla da komen kritik kesilapan lalu hantu raye Tun M melenting??

BN kalah di Sel. puak ko slhkn Najib, tp BN? rampas KEDAH ko ckp tu kehebatan Tun dn anak dia?? Weii korang igt org muda bodoh sgt ke nk ikut movement BANGANG mcm ni bermuka2?? Pirahhh GAP, ko sah trojan Anwar!

Anonymous said...

ko jgn jadi batu api la gap meluat aku dgn tulisan ko ni,kalau ko rasa pandai sgt ko la jd pm,aku rasa kalu ko jd pm tongang terbalik malaysia ni sb ko lg x da jati diri,sepatutnya ko ajak rakyat sokong najib supaya beliau dpt jlnkn tugas dgn lebih baik lg ,ni ko jd batu api pulak ko le sebenar sebenarnya org yg suka melaga2kn org,cuba ko pk elok ke perangai ko mcm ni,aku ni hari2 tgk blog ko tp bila ko keluarkn statement mcm ni dh mula meluat le tgk ko ni

Anonymous said...

Aku tgk blog ni mcm dah mcm pro pkr la pulak. Mmg le kita boleh menghentam Kerajaan tapi dlm keadaan skrg ni byk faktor yg menyekat kebangkitan BN. 80%++ undi cina kpd BN dah hilang. Tapi peratusan undi kpd umno meningkat.
Kau plak GAP x pulak mengkritik himpunan hitam anjuran PR....pasai apa????!!! Tapi ini blog pro kerajaan kan ?....
Lain kali lah GAP....

Anonymous said...

GAP ni dia pun kena kencing ngan anwar pas tu nak pressure DS Najib plak.

Kau ni Anwarinas blog pro kerajaan ke...

Anonymous said...

di sgor itu sgt rumit kesahnya.

di dun yg majority melayu saparti di kuala Selangor dan dun permatang bn menang. sebab undi cina tak mainkan jadi undi panantu.

di dun dan parlimen yg bercampur komposisi cina melayu india. bn kalah. bkn sebab bn xkuat dan tak buat karja. tapi sbb mmg cina sudah bulat mahu bn tumbang.

di sgor ini rumit juga sbb warlordnya bkn jenis mau dengar cakap. jenis keras kepala. tak sokong kalau bukan org dia. boikot berlaku. kami di peringkat akar umbi terima saja semua keputusan najib. tapi pemimpin di atas kami mcm2 perancangannya tak mahu sokong.

umno Selangor itu wajib dioverhauled sapenohnya. biar tak susah semua pehak di masa mendatang.

pengundi dun permatang

Anonymous said...

Aku sarankan penyokong dan penggerakn UMNO tolong buang sifat mcm GAP buat. Tk salah nk tergu pemimpin. tp lihatlah URUF semasa dan metodologi.

Dlm mood DAP harbi yg sedang cari pasal utk lakukan ketegangan dan jatuhkan Najib, kita yg beragama Islam sepatutnya hormati Najib sbg pemimpin yg ALLAH SWT TAKDIRKAN dan PILIH jd leadr kita.

Cuba kita ada semangat 'assobiyyah' sikit yg terpimpin. Lainlah Najib tu buat salah terang2 yg diktator.

Insya Allah berkat kita taat pemimpin dan tegur dgn hikmah, kekuatan UMNO akan berganda, org2 yg ada NIAT jahat, si KITOL akan takut krn jarum syaitan utk pecah belahkan perpaduan jemaah xboleh jalan.

So inilah kunci kekuatan parti utk dibawa ke lapangan perjuangan. Apa2 masalah bincang tertutup dahulu, sbb kes Selangor bukan kes PUBLIC matters mcm kes naik harga makanan atau barang kawalan yg melibatkan semua rakyat terkena, ini hal dalama.. BINCANG dan PSOT MORTEM secara internal lah.


Org yg xde right usah melebih2 tnjuk pandai. Selalunya org yg pnadi bercakap ni bodoh dlm kerja dan tindakan.. spt Anwar.. loser yg hnya gunakan lidah utk hasut manusia..

just my 2 cents.. Pray The Best to Allah, for the sake of UMMAH.. Insya Allah..

Aminn

Anonymous said...

kenapa gap tulis article ni. anwar dah bayar kamu ke?. kamu tahukan anwar tu tunggu masa je najib turun dari kerusi pm, nnti terus dia lompat atas kerusi tu mcm katak lompat. tak parah kita?

Anonymous said...

Brpijaklah dibumi yg nyata.. kegagalan umno mnawan slngor bkn la petanda kgagalan ds najib tp adalah atas kbodohan org2 mlyu paspkr yg telah trperangkap dgn agenda sulit dapig dlm usaha lahanat2 semua tu utk mguasai tampuk pmerintahan negara dgn mbawa msuk singapura yg mpunyai 97 kerusi prlimen dn jika ianya brjaya maka sampai kiamat org mlyu diperitah dapig papig dn trlaksana la sumpah mreka urk mnjdkn negara ni negara kristian. Adalah ssuatu yg sungguh mnyedihkn skli mlihat org2 mlyu lebih gemar brblh dn suka myalahkn antara satu sama lain. Spatutnya kita org mlyu wlpn tdk 100% brsatu brganding bahu ketepikn prasaan tdk puashati bagi brjihad myekat kemaraan anjing2 singapura dlm agenda sulit mereka brsama dapig utk mnawan negara ini. Insaflah sblum trgangga dibumi milik kita dn sedar la bhwa musuh sentiasa perhatikn kita dn akan check mate kita bila trdpt peluang yg trbuka akibat dari kebodohan kita sendiri. Wallahualam..

Anonymous said...

Performance first. Najib harus bertanggungjawab - tunjuk teladan.

Ni tak perform pun still ada kat situ. Najib ni banyak main politik. Tengku Adnan back in? Apa ke bende nih ...political manouvering la tuh ... Najib refuse untuk melakukan perubahan drastik tapi kalau cina mintak ... dia yang dulu ... cina bela ke apa dari umur 23 tahun ....

Anonymous said...

ok cool, skarang kita back to basic = ATTACK SAMA DAP! selamat!

Anonymous said...

pemimpin umno negeri terlalu yakin sangat menang bila tengok kebangkitan rakyat tapi hakikatnya lagi teruk dari dulu,semua pemimpin umno selangor kena letak jawatan buat pemilihan baru mengerakkan semangat kebangkitan dengan idea baru

Anonymous said...

Orang melayu selangor bodoh

Anonymous said...

GAP kamu pun serupa jugak, GAGAL!! Blog kamu sama sekali tak mampu menyakinkan pengundi2. Kamu lupa yang Malaysia ini berbilang kaum, mana boleh fokus utk kaum melayu saja. Lebih baik baca blog milo suam yang hampas tu lagi baik...

Anonymous said...

blogger ni ahli umno ke? tak silap aku die ni penh akui bukan hli umno dlm blog ni. nak ajar org cmne nk pimpin negara. x salah nk tegur tp gaya tegur tu mcm good2 je. penah jd pemimpin ke? stakat ketua pengakap tak payah la. sayap tak bergerak? oh lupa kau kn ahli umno mmg la ku tau. kau ade ke terlibat dengan gerakan2 pemuda umno di akar umbi? cakap mcm good2 je. pkir la dlu sblm ckp. xpyh nk ajar org.

Anonymous said...

stage ketiga perang smpai menang? perang ko slame ni berjaya ke? najib bace ke blog ko? tah2 nenek ko pn x baca. hello GAP. jangan lupa, tegur takpe tp xpyh nk mengajar mcm ko bapak pemimpin umno lak. tny diri sendiri dah berjaya sgt kah?

Anonymous said...

Realiti rakyat dah x sabar nak jatuhkan regim BN..

BUTUH LU LAH.. YG NAK JATUHKAN NYE KAU..SIKITOL YANG BODOH.. REALITINYA BN SEMAKIN KUAT MENDAPAT SOKONGAN MELAYU YANG SEDOR NASIBNYA..KO YG TK SEDOR DIRI BERSEKONGKOL NGAN KRISTIAN DAN CINA DAP..

MENYOKONG DAP BERERTI MENYOKONG CINA KRISTIAN YG PENTINGKAN DIRINYA SAHAJA..

SEKARANG DAP GIAT MENDAKWAHKAN MELAYU KE AGAMA KRISTIAN.. SEDOR DIRI DAN BUAT KAJIAN BRO..



Anonymous said...


BRO gap..

JANGAN BUAT SESUATU YG MENGHILANGKAN KREDIBILITI KO.. FOKUS SIKIT..

Anonymous said...

GAP,

berlapang dada lah
berjiwa besarlah ...

teruskan menulis.

salam.

Anonymous said...

BN kalah di Sel. puak ko slhkn Najib, tp BN? rampas KEDAH ko ckp tu kehebatan Tun dn anak dia?? Weii korang igt org muda bodoh sgt ke nk ikut movement BANGANG mcm ni bermuka2?? Pirahhh GAP, ko sah trojan Anwar!

CUCUK NAMPAK.. PALAT KO LAH..
AYAT SEBIJI MACAM ARWAH LANGSI...

Anonymous said...


BRO gap..

JANGAN BUAT SESUATU YG MENGHILANGKAN KREDIBILITI KO.. FOKUS SIKIT..

Anonymous said...

Title you tu x kena lah GAP, lain lah PM tu gagal kekalkan parlimen..komen2 you tu masuk akal tp xkenalah pada title.
walaupun gagal this time, rasenya PM sikit sebanyak dah tahu dimana silap nya, antara hint nya kenapa noh Omar tidak dikekalkan sebagai menteri walaupun menang PRU13 tambahan dia sebagai timbalan pengerusi perhubungan Selangor,Klu GAP betul2 tahu cara pemilihan calon, siapa yang propose nama calon pada pengerusi?siapa yang lebih kenal calon selangor dari pengerusi?mungkin mendatang ada lagi kejutan dr PM untuk Selangor...joinlah UMNO untuk meluahkan ketidakpuasaan hati pada pemilihan bahagaian agar PRU14 kelak bakal ada calon berjiwa rakyat, mungkin GAP boleh jd diantaranya,who knows...yang penting biar platform tu betul, ni cakap without action for what, semua org boleh cakap der...yang mana calon yang kita rase tak betul diperingkat bahagian kita,maka kita bersuara agak pihak atasan amik perhatian...PRU13 kali ini PAS tak confident mentadbir Selangor, maka PRU14, marilah kita pastikan ia kembali pada UMNO....

Anonymous said...

Perbincangan tertutup biasanya akan menutup ruang pendapat dlm umno yg dimonopoli pembodek kaki ampu dan berbagai peel lagi. Mesti ada kumpulan pendesak untuk menjaga kepentingan melayu secara keseluruhannya.

Anonymous said...

Ni cerita pengerusi bn selangor bodoh..

Anonymous said...

Anon atas... Melayu purba lagi kritis cara pemikiran dan komen ko ni tau x. Sokong bawak rebah buat apa? sesal dulu pendapatan sesal kemudian xguna... Ni ayar melayu dulu ok..

Anonymous said...

Gap mintak pengerusi umno/bn bagi orang selangor pegang... Itu je isunya...

Anonymous said...

yang menghentam GAP ni apa tau pasal perjuangan? masa org hentam pembangkang, dia diam. bila org kritik najib, mula nak meroyan..mcm org bangang!! samdol2 semua....nak hentam kerajaan, skrg lah masanya. sebelum PRU lain cerita. ni utk long term, PRU14. kalau dok main2 jugak, mg BN lingkup lagi 5 tahun! bukan sbb pembangkang kuat, tapi sbb pemimpin yg lemah, dan penyokong2 yang bengap!

zk z said...

biarkan macai2 ni semua gap...diorang ni aku rasa trojan anwar je ni. tak payah dilayan sgt..daripada penulisan pon kita boleh tau niat seseorang. aku faham benar movement kau ni...betul, jgn biarkan pemimpin2 kita selesa dgn situasi harini. bila kau post pasal ketua polis baru pun, aku nampak mesejnya...jangan bagi muka kat dajjal2 tu!hanya jauhari yang mengenal manikam..hehehe

Anonymous said...

najib mesti berhenti cakap org cina ditipu DAP. realitinya, kita umno yang ditipu orang cina..