Tuesday, June 25, 2013

APA YANG SEDANG BERLAKU DI TOYOTA SEKSYEN 15 SHAH ALAM ?


kawasan ini merupakan kawasan bisnes yang baru di shah alam.

lokasinya amat mudah, ia bersebelahan dengan federal highway di shah alam.

di situ terletaknya pusat jualan dan servis kereta toyota.

pusat jualan toyota seksyen 15 shah alam ini juga berdekatan dengan pusat jualan toyota di subang parade.

seorang rakan telah membeli sebuah kereta toyota seperti yang disebutkan di seksyen 15 shah alam .

berdasarkan perbualannya dengan salesman melayu, hampir 80% pembeli kereta baru ini terdiri dari bangsa melayu.

yang menariknya pula , kebanyakan mereka lebih selesa untuk berurusan dengan salesman berbangsa melayu..

ini cerita menarik . menarik kerana melayu sudah tidak mahu memberikan komisen kepada salesman berbangsa cinabeng..

bagus, inilah jiwa melayu baru yang kita impikan.

cerita ini hanya satu, mungkin kisah ini sedang berlaku dalam skala ratusan mahupun ribuan..

apapun move, kita wajib peringatkan kepada orang melayu yang nak beli kereta baik toyota,honda dll sempena hari raya nanti agar  carilah salesman melayu dan jangan berurusan langsung dengan salesman cinabeng.

kayakan sesama muslim, jangan beri barang seposen pun duit bangsa melayu kepada salesman keturunan cinabeng.

104 comments:

Anonymous said...

sokong usaha boikot.... terus ingatkan kami

Anonymous said...

HIDUP PROTON!! YAKINILAH KERETA KEBANGGAAN MALAYSIA!! ABC..BBC..BCL.

Anonymous said...

Mr GAP......saleswoman cinabeng macam mana......boleh beli? Artikel you hanya boikot salesman bukan saleswoman.

Jadi Melayu boleh beli dari saleswoman cinabenglah kalau ikut artikel hang.

Thank You man Mr Gap......you memang tak seracist macam aku sangka.

You suka china doll kot.......pasal itu you tak boikot saleswoman cinabeng..he he he he

Anonymous said...

Bolooh punya olaang anon 5.42. Kanji cinabeng yantan ka polompuan ....semua sama mesti boikot loooo...bolooooh

Anonymous said...

Belilah kereta kebangsaan proton.....boikot kereta kereta jenama lain......kita mesti sokong industri kereta nasional.

UMNO pun khianat kereta nasional......habih ditukar proton perdana dengan honda. Kenapa proton tidak ditukar dengan kereta proton lain.......menyampah aku dengan UMNO.

Bila Nizar tukar pakai Camry.......mak bapa woi......tak habis habis Nizar dikutuk dimaki hamun.

Tak tahu apa nak cakap......cakap tak serupa bikin. Orang ramai digalak beli otomobil nasional, dia pulak beli kereta jepun. Aku betul betul kecewa dengan BN.

Anonymous said...

Bahang Boikot ni dh rancak melanda negeri johor Tahniah rakyat melayu johor...KEPADA ORANG MELAYU YG MENJALANKAN TIDAK KIRA APA PUN PERNIAGAAN BANGKIT LAH DI MERATA TANAH AIR INI..PEMBELI MELAYU GHAIRAH MENANTI MU...!!!!

Anonymous said...

jual beli ada akad, kalau dengan salesman islam senang akad cara islam, duit tu sebahagian nya akan diguna untuk zakat, kalau beli denga orang kafir tentu sebahagian duit pergi ke maksiat, jadi Tanya lah diri sendiri..

Anonymous said...

JANGAN PANANS2 TAHI AYAM, ALANG-ALANG MENYELUK PEKASAM, BIAR SAMPAI KE PANGKAL LENGGN. TERUSKAN USAHA ANDA INSYAALLAH SECARA DIAM KITA AKAN MENCAPAI KEJAYAAN, ALLAH BERSAMA2 KITA

Anonymous said...

anon 5:42
tu laa kooo makan babi banyak sgt, kang otak ko dah bodoh, kalau ko melayu.. org cakap sikit jer dah boleh faham maksud.

Anonymous said...

Satu kiosk di bangi juga menunjukkan 2 competitor berniaga sejenis air jelly, umum mengetahui bangi adalah kawasan majority melayu, ramai pelanggan pergi ke kiosk perniaga melayu,dan tiada orang pergi ke kiosk perniaga cina tersebut. Apa yang sy cuba sentuh, perniaga cina cuba mengunakan kalimah Allah swt dan kalimah syahadah dan menampalkan di kiosk tersebut bagi menarik pelanggan melayu.

Anonymous said...

Teruskan boikot... Apa yan penting MELAYU NI KENA SELALU DIINGATKAN... Promosi perlu sentiasa berjalan

Anonymous said...

Kita ibaratkan cinabeng ni mcm anjing la senang cite.contohnya...
-jika kita dekat dgn anjing dia akan gigit kita.
-jika terkena anggota bhg badan anjing kena samak.
Jadi..jika kita berpendirian begini, nescaya cinabeng akan bungkus.ekonomi pasti akan dipegang oleh melayu.
BOIKOT PRODUK CINABENG!!!!...

Anonymous said...

Ngkau ni bodoh ke atau trlebih hidu gam subuh2 ni...

hanizam said...

salam..pengalaman aku berurusan dengan salesman melayu & cina di Toyota seksyen 15 tu memang banyak perbezaan terutamanya dari segi mereka bekerja..

antara kesilapan salesman melayu yang paling aku rasa menyampah, kumpul fail booking untuk dihantar ke bank...kononnya bila banyak fail, komisyen banyak masuk...

tak seperti cinabeng, dapat 1 fail, selesaikan dengan bank..dapat result 3-4 hari dah dapat tau lulus @ sebaliknya...

tu belum lagi ada yang sepatutnya dibagi, tapi sebaliknya sebab takut komisyen kurang @ sebagainya...

cinabeng sanggup adjust discount kereta dari yang sepatutnya dan bagi nilai tambah kepada pelanggan, asalkan pelanggan puas hati...yelah kalau dah downpayment 20k, takan dorang nak lepaskan.

contoh, tinted walaupun 2nd gred, tapi bagi yang bagus..aku dapat baucer shopping (rm1500.00) tapi masa deal tak dibagitau dan beberapa lagi benda yang salaesman melayu tak mau bagi @ simpan untuk kegunaan mereka sendiri..

bukan aku nak kutuk @ sokong salesman melayu, tapi, mereka sendiri kena ikut cara cinabeng bekerja & tarik pelanggan...bagi servis terbaik..lepas 2 minggu @ sebulan, follow-up balik tanya kereta ada masalah @ sebagainya...

hanizam said...

lepas tu, aku ada bawak 2 kawan jumpa salesman tu...1 nak ambik vios...1 Camry..

kawan yang nak ambik vios, memang dia pun kata ape yang cinabeng tawarkan puas hati...yang paling aku terkejut, komisyen aku bawak jumpa cinabeng tu, ingat setakat vios, dapatlah dalam rm100-rm200...tapi dia bagi aku komisyen rm500.00...

patutlah nak mintak no akaun, senang katanay bila aku bawak jumpa nak beli keta, terus masukkan je...

kawan yg ke 2, beli Camry..

dia bagitau aku selepas dia berurusan dengan salesman melayu & india...dah sebulan katanya tapi bila follow-up, macam-macam alasan...

lepas tu aku bawak jumpa si cinabeng tu...3-4 hari, selesai...bank lulus...kereta lepas 10 hari dapat..

yang paling aku tak tahan, hari ambik keta kat sana, 2 salesman tu call, kononnya bank baru nak luluskan, stok kereta ready...

angin satu badanlah member aku tu..dia akap, ko simpan jelah fail aku tu, aku dah ada kat parking bay untuk ambik keta...

bila selidik, rupanya, kumpul fail...hantar sekali banyak ke bank, dapat komisyen banyak jugak disampaing target bulan terlebih...

cinabeng pulak, dia tak kisah sangat pasal kouta, janji sampai, masuk sikit-sikit income, jadilah...

so, ape lagi salesman melayu...

UBAH SIKAP ANDA KALAU NAK MELAYU SOKONG...

Anonymous said...

hahahahaaa... mmg ada bodoh x bole diajar

Anonymous said...

Beli kereta mahal boleh tapi nak jugak diskaun 2-3 ratus. Kalau sikap ni bawak ke scale lebih besar lama-lama tergadai hak Melayu. ingat busuk-busuk pun saudara kita sesama islam. Sewangi-wangi pun tetap kafir yang mulut saja manis umpan kita dengan duit yang seciput tapi hati busuk nak memijak kita terus bila kita dah jatuh.

Anonymous said...

betul. aku pun sokong kempen boikot. tapi Melayu kena ada jiwa nak bersaing baru bole maju. bila masuk kedai Melayu, kecewa rasa bila barang keperluan byk takde. tengah semangat memuncak ni nak tolong bangsa sendiri. terpaksa jugak masuk kedai cina. sakit rasa jiwa keluarkan duit nak bagi cina.

Anonymous said...

betul tuan. tapi apa salahnya Melayu ubah sikap. lebih kompetitif. dah lazim org Melayu kalau meniaga letak harga mahal, mungkin sbb pemborong cina gak ketuk dia mahal2. tapi nasihat yang baik apa salah diikut, semangat bersaing kena ada baru lebih maju. aku pun meniaga jugak. tak lama baru 11 tahun mcm2 asam garam. walaupun lebih mudah berurusan dengan cina, aku nak bantu bangsa aku jugak. tapi aku cukup perasan sifat bangsa kita sentiasa keje nak senang, usaha kurang tapi untung nak berganda!! ubah sikap, banyak2 doa insyaAllah maju.

Anonymous said...

Di Singapura, Cina di ajar jangan beli daripada kedai Melayu atau India. Itulah kedai runcit Melayu terpaksa tutup. Lepas buat cerita Melayu bodoh meniaga.

hanizam said...

1 lagi pengalaman aku, kalau letak downpayment tinggi, salesman melayu tak berape berani nak tolong edjust interest...kalau kata masa tu interest 2.50-2.60%, cinabeng sanggup edjust & boleh nego bagi 2.42%....

alhamdulillah...pinjam 9 tahun, tapi 5 tahun dah habis bayar...kurang dah beban...

SALESMAN MELAYU, UBAHLAH CARA KERJA ANDA...

kalau cinabeng berani, kenapa anda tidak???

Anonymous said...

Aku menyampah betul PR ni yang nak kan harga kereta turun ikut suka hati dia. Tapi dia orang juga yang nak kan komisen lebih. Kalau kerajaan betul2 jatuhkan harga kereta tapi komisennya tak jatuh tak guna juga. Cakap tak belajar ekonomi, ini lah akibatnya.

q0l0p said...


yup.. aku baru ni pun beli keta nissan almeera kat sek 15 tu dec2012. aku cari jurujual melayu. firdaus namanya.. service layanan ok...

apa apa aku puas hati dapat bantu dia dapat close sale.



Anonymous said...

Bagus betul. Bila ramai dah beli dekat melayu, ini akan memaksa orang melayu tu sendiri ubah sikap dan cara untuk memberi servis terbaik

kamarul said...

Alhamdulillah sya pon baru2 berpeluang membeli perodua alza dgn salesman melayu.

Anonymous said...

Jangan nak hina hina salesman melayu ..fikirlah cinabeng kalau pergi bank yang banyak talibarut dia mestilah cepat..pihak bank banyak mafia yang anti melayu jadi bila salesman melayu push satu dua kes punyalah lambat macam siput cuba bab sesepet macam topan laju aje dia proses..serupa juga kalau buat loan rumah kalau deal dgn agent cina setengah hari siap sebab pihak bank bagi top priority cuba agent melayu seminggu tak siap proses sebab suruh melayu putus asa, pembeli benci agen melayu seterusnya sesepet ambil kesempatan ..walhal salesman melayu tau halal haram..salesman cina main sebat ikut kanan kiri rasuah dah jadi makanan..

Anonymous said...

cinabeng berurusan dgn bank cina public bank, hong leong atau bank yg on paper bunyi melayu tapi dikontrol cina spt AmBank, CIMB.

so mana2 cina treatment dia FIRST CLASS!! CINA DIDAHULUKAN, kalu salesmen melayu datang submit loan keter customer .... dilambat2 kan dgn macam2 sayarat yg ketat2 , nak itu nak ini mcm2 benda nak..

INI LAH TEKTIK CINA menaikan sesama mereka, melayu kat bawahan ni yg tak tau apa2 ... melambung2 puji cina konon cekap, padahal kita yg dipermainkan/diperbodohkan mereka.

cina memang bangsat

Anonymous said...

Rilek brother,kalau ikutkan hati kita dah biasa sangat dgn kedai Cina..
Rilek brother,kita rasa brgn Cina lebih murah dan berkualiti..
Rilek brother,jurujual cina amoi yg pakai seksi meksi..
Rilek brother,kita ingat Cina pandai cakap,tak tipu dan jujur..
Rilek Brother,Teruskan jihad ekonomi,Wajib hukumnya mengutamakan perniagaan sesama Islam..

mat saga said...

Sah kau nie bodo atau bangang atau pun mewarisi keturunan bebal... elok la kau sokong nuar al-jub sebab org macam kau memang layak utk di liwat secara mental dan fizikal oleh al-jub

Anonymous said...

mak bapak LIm Kit Siang pendatang dari China tak pernah dapat IC merah , tetiba anak nya dapat IC biru.. lim guang eng pun ikut dapat IC biru, ini siapa punya kerja?
mintak kerajaan review balik keputusan british/perikatan memberi kerakyatan secara percuma kepada lebih 5juta pendatang cina sblm MERDEKA! keputusan yg tidak sah sama sekali. keputusan unilateral yg tidak pernah dipersetujui oleh RAJA-RAJA MELAYU.

hanizam said...

releks...tak perlu kita sesama sendiri maki hamun orang lain kerana tak sependapat dengan kita...

tengoknya komen, ada yang nak betul je..ni kalau berdepat dengan spesisi macam ni, aku tak terkejut kalau bertumbuk...buat malu je...

belajarlah hormat pandangan orang lain...tak semestinya pandangan kita boleh buat orang puas hati...

komen kita wajah kita...begitulah juga perangai kita...

mat saga said...

murahnya nya kau nie... kena beli dengan cina dah cair.... ish ish ish.... kesian...

Anonymous said...

Betul la. Kena beli 500.00 je terus terharu. Memang cheap sale kau ni. Kalau nak tolong melayu jgn harap balasan la. Kalau nak jugak terus terang dengan dorang kata nak komisyen 500.00. Mesti boleh diadjust.

iqram powerrabak said...

aku apply pon senang dpt i.c

Anonymous said...

kepada hanizam...apa yang beliau komen amat lah tepat dan situasi ini berlaku bukan kepada beliau saje tapi pada auku dan kawan2 aku. ini bukan di kl tapi di ipoh.

bukan tak nak tolong salesman melayu, tapi kerja diorang hampeh.

salesman melayu kena ubah attitude kalau nak bersaing dengan salesman bukan melayu.

Anonymous said...

Aku tak ikut mana2 parti....tapi aku sokong beli dgn bangsa sendiri dan agama sendiri dahulu....tu jer!!!

Anonymous said...

Kepada cina-cina kiasu yang rasa dah cukup terer menyamar nak bagi melayu kat sini berbalah atau melayu- melayu liberal penyokong kaki liwat Anwar Ibrahim baik anda semua terus terabg saja. Sekilas ikan diair dah jekas jantan betinanya. Jangan anda ingat anda saja yg bijak laksana sementara kami ni melayu kampungan yg tak sekolah tinggi lagi bodoh.

Anonymous said...

aku suka baca diskusi kat atas ni. tak kira menyamar melayu atau tidak, kita mesti ada semangat bersaing ok? melayu memang tau halal haram. tapi Islam sendiri anjurkan berniaga. kita boleh terus boikot pada skala yang lagi tinggi. bila bank2 cinabeng control, perlekeh bangsa kita, kita naikkan bank2 kita. bila maju, kita tak perlu berurusan LANGSUNG dengan bank2 cinabeng. 9/10 rezeki daripada meniaga. boikot mereka dan majukan bisnes kita. kalau makan gaji memang takkan cukup. jom meniaga!!!

Anonymous said...

Boicot ape saje yg cina kopet jual.. Walaupon handy plus,jgn beli gn BANGSA tokong yg menyembah duit..dh mampos pon masih nk kena kirim duit. . .Hahaha. . .baik kowtim awal 2 gn dia pnya tuhan nk masok syurga brpe mau jolok..jgn lupa gk anak pondan CINA yg gilakan konek melayu,katenya LANCAU cine manyak koto taik palat manyak busok ooo. .tak sedar dia pon same gk. .Bangsa lu ta payah busat kepala la kalau manyak wang sebab lu orang montot sama puki lu punya mak pun bole jual mau untong wang. .Kalau boleh masok pajak pon wa ingat puki luvpnya mak sula kasi pajak angkat wang mau kasi lu pnya tok belanja

Anonymous said...

Mohon tuan admin war-warkan dan istiharkan yang setiap hari Sabtu dan Ahad di awal bulan merupakan hari-hari kempen Boikot Barangan Cina. Ini ialah kerana pada hari2 tersebut di awal bulan, ianya adalah hari ramai orang telah mendapat gaji dan pergi shopping untuk membeli barangan dapur secara banyak. Untuk bulan Julai depan, kita istiharkan 6 Julai dan 7 Julai sebagai hari kempen Boikot Barangan Cina di seluruh negara. Dan untuk bulan Ogos pula, istiharkan 3 dan 4 Ogos sebagai hari kempen Boikot Barangan Cina dan akan diteruskan dan diwar-warkan kempen ini setiap bulan. Letakkan hari pengistiharan kempen boikot ini di tajuk utama blog ini supaya semua pembaca dapat melihatnya sentiasa. Letakkan kembali senarai2 barangan dapur yang kita perlu boikot dan yang kita patut beli/cari supaya kita tidak lupa mengingati produk2 barangan orang melayu tersebut. Ini ialah kerana jika kita tidak diperingatkan, kemungkinan besar kita akan lupa barangan tersebut.

Anonymous said...

ni tiba giliran kita pulak ubah..jgn beli kat kedai cina...ajar anak kita dr sekarang dan berterusan...nanti giliran anak cucu kita pulak kata cina bodoh meniaga. cina tau meniaga haram aje.

Anonymous said...

As Salam kepada Sahabat sesama Islam

Bagi salesmen yang berbangsa Melayu yang tak dapat adjust interest rate. Itu bukan salah mereka. Pihak bank juga bertanggungjawab. Kebanyakan Bank, pegawai atasan yang meluluskan interest itu adalah cinabeng. Bagi mereka elok tolong salesman bangsa mereka daripada Melayu. Tujuan mereka untuk mengurangkan jualan salesman Melayu dan menolong salesman cinabeng. Itu memang tujuan cinabeng meningkatkan taraf ekonomi bangsa mereka..

BadBTR

Anonymous said...

proton kereta nasional...tapi honda dan dan ada lagi yg lain adalah di bawah taikun Melayu kita Syed (lupa pulak nak eja)

jadi nak tau tengok kat bbcdrasmi blog. Hanya kita beli kat Melayu. Boikot terus

Anonymous said...

hanizam...apa yg anda kata bagus utk kita tau dan bantu Melayu...

Mungkin dulu org tak byk beli kat Melayu jd org kita tunggu dulu..tapi cina tu mungkin org beli lebih byk cina dan melayu. Sekarang dgn jihad kita beli kat melayu moga kita harap org melayu tak kumpul lagi form tu dan terus hantar kat bank.

Kedua..saya juga yakin ada permainan di bank. jadi bila dah byk form mungkin bank dah mula layan kerana cina dah kurang form.

Utk salesman melayu..anda ambil positif dan harus berani berubah. Kumpullah bersama salesman melayu aje dan bincang apa yg dinyatakan hanizam dan buat seperti cina buat. Cari cara utk atasi masalah pihak bank.

jika salesman melayu tak boleh beri byk komisyen atau promosi yg lain..mungkin mereka selama ini dpt sedikit jualan dan byk nak diguna utk keluarga. cina tu dah byk jualan sebabtu dia boleh bagi. kita juga tau cina ni byk buat kerja sambilan lain yg kadang tu tak betul jln nya. kutip sana kutip sini. kita melayu cari yg halal.

Apapun kita ambil positif..salesman melayu lakukan sesuatu..maju terussssss

Anonymous said...

memang kat bank tu pegawai meluluskan majoriti cinabeng..ada diskriminasi kecuali kita boleh ajak dia main golf..

salesman melayu kena ubah sikap..melayu baru dah berubah..
anda kena kerja kuat 3 kali ganda dari sekarang..

gerakan ini tengah rancak berjalan..anda jangan bantutkan..
salesman melayu baru juga agen untuk memastikan boikot cinabeng berjalan lancar..

Akhirnya semua melayu beli kepada salesman melayu..tiap kali prospek masuk ke show room...rezeki anda sedang menanti..ubahlah sikap anda kepada lebih baik dan menyakinkan..

Anda adalah harapan semua bangsa melayu..anda kena belajar dan terus belajar..anda kena terima nasihat demi nasihat...akhirnya anda jadi terbaik dari yang terbaik...

Anonymous said...

boikot cina kerja amat mudah..

sekarang ni apa2 pun melayu...melayu ...melayu...

semua cina dari mula jejak tanah melayu...apapun cina..cina...cina

gegarkan tanah melayu dengan boikot ni..kesannya..ekonomi kita dapat..politik kita kuat dan islam terpelihara...

ini adalah tindakan serta merta...jgn tangguh ! kesannya makin terasa....

usin said...

aku sokong hanizam. apa2pun melayu ni kalau meniaga nk untung segera dan dalam skala besar@banyak. itu realiti dan jangan merepek mengatakan aku mengada2kan cerita. kalau yg pandai, mungkin syed bukhari kot. sikap tamak, nak untung cepat, nak kaya segera, peduli apa dgn org lain adalah sikap2 negatif melayu yang sepatutnya dah lama dikikis. wahai melayu, belajar dari cinabeng bagaimana untuk meniaga!!! untung sikit tp dalam skala berganda, akhirnya akan jadi kaya jugak. mulalah menukar sikap negatif kepada positif demi memperkukuh ekonomi orang melayu dan Islam. melayu wajib berubah.

Anonymous said...

Ni la namanye bodo x bole di ajar..tuii

Anonymous said...

Lawyer buruk @ bebal.

Anonymous said...

Sebelum pru13,dah berangan nak pakai kereta german....selepas pru13,rasa semangat lak nak pakai kereta proton.....selebih tu nak beli rumah lagi satu....pelaburan masa panjang.

Anonymous said...

Sokong anon2 kt atas,
Ada pro and con...
Yg lepas tu kira dah la,skarang ni salesman/girl melayu kena rajin lg,kempen ni dah semakin meningkat..
Bukan semua slesman melayu truk,cina juga ada yg teruk..Kabur kan mata org,last2 lebih kurang jeh..
Mana ada salesman nk tolak rezeki...ada sebab kenapa dorg buat mcm tu,dorg mesti boleh fikir..kalo pemalas,dah smpi masa utk rajin..
Kereta beli mahal2 pun sangkut kt jem jugak..ikutlah keperluan.n.pendapatan..
Tak syok jugak kita pakai kete mewah2 sdang sedara kita betungkus lumus nk idup..
skarang produk iks tgh rancak d promosikan...amik kesempatan ni majukan mereka...
jgn lg dh beli produk.cina yg byk menipu..dr soal kebersihan sampai lah ke iklanan tv,semua menipu..
Jihad ekonomi!!
Bejuanglah hingga ke kepingan2 sen terakhir!

Anonymous said...

Ni silapnya pembeli Melayu. Beli dari bukan bumiputera kononnya boleh dapat murah dan pantas. Tapi kita tak sedar itu adalah taktik perniagaan semata-mata demi tarik pelanggan datang lagi dan promosi kepada bakal pembeli yang lain. Dalam jualan kereta jurujual cina dan ada base yang besar kaum mereka sendiri yang seboleh-bolehnya elak dari beli dari melayu. Jurujual melayu pulak sumber pelanggan tak besar, harap orang melayu saja, jualan per bulan tak setinggi jurujual cina jadi susah nak bagi diskaun tinggi dan proses kereta tak sepantas jurujual cina yang turut boleh kawtim dgn finance main duit bawah meja.

Anonymous said...

hebat!! jgn tertambah bini lg sudah. hahaa

Anonymous said...

prospek cina bila nak tanya itu ini tanya salesman melayu sebab dia tengok salesman cina dok sibuk...

tapi kalau dah nak beli, dia pi kat salesman cina..memang rasis puak ni..

PERIBUMI MENCARI BINTANG x^x said...

HIDUP 1BUMIPUTERA MAJU!! UMNO TERUS MARA UNTUK RAKYAT MALAYSIA!! WE LOVE AND TQ ALLAH YANG MAHA BESAR!!

Anonymous said...

MELAYU MESTI ADA SEMANGAT KIASU JUGA.

Anonymous said...

Bertolak ansurlah kita dgn salesman Melayu. Kita kena paham skala keuntungan komisyen mereka tidaklah sebesar salesman cina sebab mereka cuma harapkan dari pembeli Melayu saja. Pembeli cina dah tentu cari orang dia. Takkan ada mereka nak beli kereta dari salesman Melayu.

Jadi kita janganlah pentingkan diri atau berkira sangat. Niatkan saja kita nak tolong sesama Islam kerana Allah. Kesianlah bangsa kita, sudahlah mereka satu keturunan, agama pun sama je dgn kita. Siapa lagi nak tolong Melayu kalau tidak Melayu sendiri???

Yg prihatin.... said...

Terbaekkkkk..... Teruskan, kita gamekan cina2 ni!! Biar di kata kita rasist x pe asalkan matlamat kita berjaya..

Anonymous said...

Kalau saya jumpa salesman Melayu yang kurang memuaskan, saya akan cari salesman Melayu yang lain,ramai orang Melayu yang smart, ada rupa serta penampilan yang menarik, dan bijak menjual kereta di KL ini. janganlah sempitkan pemikiran anda semua dengan memburuk2kan bangsa sendiri.

Anonymous said...

komen2 yang membina ! memang betul ! perkara pertama cari salesman melayu...kalau tak ok cari salesman melayu lain..

kita kena bertolak ansur dgn melayu..
dgn cinabeng jgn sesekali baki muka...

Anonymous said...

Jangan bimbang. Pemilik sykt kereta Jenama Honda di Malaysia adalah TS Syed Mokhtar. Jadi UMNO bantu Melayu Islam jati.

MELAYUJATI said...

Cina bila sudah terasa persaingan hebat mula main kotor, bagi komisyen banyakla , banyak hadiah le dan macam2 lagi, lalu melayu yang membeli pun terpesona dengan buah tangan yang sedikit itu lalu membandingkan dengan salesman melayu, alahai maruah melayu senang sahaja nak dibeli, tabur sikit beras dan dedak emmmm berkerumun le mematuk.

Anonymous said...

Siapa Betul - Syiah atau Sunni ?

Sejujurnya, saya sikit pun tak termakan dengan dakyah syiah-sunni. Kerana saya tak mahu hipokrit. Kita mengaku islam, kita jaja seantero dunia kepada penganut agama lain bahawa agama kita adalah agama perpaduan. Orang agama lain tak kata " Peeeraaahhhhhh " pun dah besar nikmatnya. Sebab mereka tahu siapa sebenarnya kita. Kalau kita tak ada rasa malu kepada penganut agama lain, kita ada rasa malu kat Allah pun dah cukup dah.

Syiah kah sunni kah. Pada saya sama saja. Pada saya dua2nya islam. Pada saya Allah adalah tuhan kedua2nya. So what is the problem ?

Kalau duk cerita syiah sunni tak habis2, saya yakin sampai kiamat umat islam tidak akan bersatu, sampai kiamat umat islam tidak akan maju, sampai kiamat umat islam akan dibuli oleh kuasa2 besar dunia yang dimonopili oleh orang yahudi dan nasrani dan hatta sampai sepuluh kali kiamat pun islam tidak akan menjadi kuasa besar dunia yang digeruni sebagai mana kita orang islam gerun kepada Amerika (negara yahudi dan nasrani)

Cerita pasal melayu. Melayu pecah kerana adanya Umno dan adanya Pas. Kalau tak ada Umno dan Pas pun saya yakin melayu tetap akan berpecah. Kalau dah tak ada apa2 modal untuk membolehkan melayu berpecah, melayu akan menggunakan isu perbezaan Syiah Sunni untuk menghalalkan mereka berpecah. Dan saya teramat dan tersangat yakin MELAYU PAYAH NAK BERSATU kerana ALLAH MEMANG JADIKAN MEREKA UNTUK TIDAK BERSATU. Adakah anda bersetuju dengan saya ? Hanya Allah saja yang tahu apa hikmahnya disebalik perpecahan bangsa melayu dan perpecahan umat islam kepada Syiah Sunni.

Tapi pada saya yang jahil islam ini, setakat hari ini HIKMAH BESAR dari Allah yang kita boleh nampak dan boleh dibanggai adalah BUKAN ISLAM MENGUASAI UMAT ISLAM, MEREKA IMAM KITA MAKMUM.

Maka untuk tujuan itu TERUS LAH BERSYIAH DAN BERSUNNI DENGAN LEBIH AGRESIF LAGI.

Hj Ariffin

hanizam said...

sikap salesman melayu kena ubah juga...kena proaktif...jangan suka simpan fail sebab nak komisyen sekali banyak kalau hantar ke bank...

janji nak bagi ape yang patut kena tepati...selepas jual tu, try call bali pelanggan tu, kereta ok @ sebaliknya...

cuba berikan yang terbaik, yang melebihi jangkaan pelangggan...sebab pelanggan keluarkan duit, pinjam bank untuk jangka masa panjang...

aku cerita benda-benda sebelum ni sebab tu atas pengalaman 5-6 tahun lepas...dulu, masa pergi tempat ni, pelanggan masuk je pintu besar, salesman melayu duduk je tunggu pelangan datang...tak seperti salesman cinabeng...terus alukan pelanggan datang...

aku cerita ape yang cinabeng bagi bukannya aku supprt, tapi dah salesman melayu layan pun macam ni, kita pulak nak pakai kereta cepat...

sebab tu pelanggan yang dah tentu loannya akan lepas, cuba carik jalan maner yang boleh dapat kereta awal...hal salesman tu under table dengan orang bank, tu bukan masalah pelanggan...

pelanggan tau, ape yang dijanjikan & ditawarkan, itulah yang pelanggan akan tuntut....

kalau dah fail pun kumpul, lepas tu bila pelanggan call banyak alasan, sebab tu pelanggan cari cara lain....

harap sape-sape sdalesman kat sini, tak kiralah bidang ape pun, kena ubah cara kerja...pro-aktif sikit...

KALAU BETUL KERJANYA, DAPAT SIKIT BERKAT....

MELAYUJATI said...

Cina bila sudah terasa persaingan hebat mula main kotor, bagi komisyen banyakla , banyak hadiah le dan macam2 lagi, lalu melayu yang membeli pun terpesona dengan buah tangan yang sedikit itu lalu membandingkan dengan salesman melayu, alahai maruah melayu senang sahaja nak dibeli, tabur sikit beras dan dedak emmmm berkerumun le mematuk.

Anonymous said...

TUAN HAJI...SAYA TAK SUKA SYIAH KERANA MEREKA SEMBAHYANG KIPAS PENGANTIN....SAYA RASA LAIN AJE....TAKUT!!!!!!

Anonymous said...

Cinabeng memang gampang, pagi tadi aku beli facemask di kedai runcit cinabeng di seksyen 16 sebelah kedai mamak dia jual aku RM1.50 satu yg pakai ikat tali tu, kawan aku Melayu jual RM0.38 sen je

hanizam said...

bukan macam tu melayu jati...

kita orang melayu ni kadang nak beli kereta baru, itu jelah peluang nak rasa...

lainlah kalau spesis tukar kereta macam tukar baju...duit banyak, bolehlah cakap banyak..

bila dapat peluang nak beli, mesti nakkan kepuasan kerana selama ni kita cari duit dengan titik peluh sendiri...dengan usaha sendiri & halal...

tapi bila kena situasi, layanan tak bagus, perkhidmatan selepas jualan hampes, langsung tak call ambik tau keadaan kereta, lambat pulak tu, jadi ape pilihan yang pelanggan ada???

kalau kata tak support orang melayu, tu hak masing-masing...kalau kata senangnya dibeli, murahnya harga melayu bila kena offer, itu hak anda semua nak kata ape...

yang penting DUIT KITA, NAK BUAT APE, tu hak masing-masing...

macam aku katakan, sikap salesman tu yang kena ubah...aku rasa kalau salesman melayu buat bagus, pelanggan puas hati, memang salesman Cinabeng akan GANTUNG DIRI tengok salesman melayu beekerja...

kalau tak ubah diri sendiri, sape lagi nak ubah...dok korang kutuk pendapat orang lain, free-free je dapat saham sebelah kiri...

walhal, baru je 2 malam lepas ganti buku dosa pahala...

Anonymous said...

Biasanya komisen yg diberi tu dari duit pelanggan juga, jgn terpedaya..salesman kumpul kes memang keje bengong.apa2pun teruskan bantu melayu..

Anonymous said...

Perdana dah 10 thn dah takde replacement lg utk keta model segment d.... Tgu la

Anonymous said...

NANTI JANGAN ADA YANG X PUASA CURI2 MAKAN DEKAT KEDAI CINA/INDIA...BOIKOT ABCD 11BULAN TAPI BULAN RAMADHAN LUPA PULAK NAK BOIKOI ABCD......

Anonymous said...

nasib baik lah aku ni miskin, kalau tidak memang aku beli kete 2-3 bijik dgn salesman melayu..
tak mampu beli kete boikot barang2 cinabeng yg lain je la..

boikot terus boikot.. (bila buka blog ni semangat boikot kembali kuat)

Anonymous said...

kalau nak beli kereta terpakai..pergi le kat used car melayu...pesan2 kat adik2 kita yg dok risik2 tu...

raya ni nak balik kg...nanti mak tumpang bangga anak dah berkereta...lagi bangga bila mak tau beli kat used car melayu pulak..

orang kampungpun dah jadi melayu baru...ramai dah boikot kedai cina..

Anonymous said...

Encik Hanizam kamu beli kereta baru bukan kereta terpakai. Lagipun kita bercakap bukan berkenaan kereta Proton. Beli kereta Toyota. Kereta mahal bukan motor kapcai atau Proton Saga. Duit dah tentu banyak. Jadi apalah sangat empat lima ratus salseman tu bagi dan empat lima hari lepas tu tanya keadaan kereta yang mestinya tak ada apa-apa masalah ( sebab tu dia call dan sebab tu jugak salseman melayu tak buat follow up).

Anonymous said...

Harga spare parts kereta wajar di pantau. Terasa mahal pulak jika dibandingkan dengan kualitinya.

Anonymous said...

Inshallah...akan beli dr salesman melayu...

Anonymous said...

MELAYU MESTI ADA SEMANGAT KIASU.

Anonymous said...

Walau apa pun.........honda itu masih lambang jepun.......kenapa tak pilih preve?

Anonymous said...

selepas ni ramai melayu kayaraya hasil projek umno boikot cina mca. ramai cina tutup kedai.

nampak sangat umno bodoh. cina dah kaya raya hasil pertolongan umno sebelum ni tak nampak.

genting highland umno sedekah pada cina wahai pecacai umno.

Anonymous said...

Hanizam,
Salesman toyota pergi bank mana nak settle loan?
Ak beli kerera tak sampai 2 minggu settle...aku sendiri pergi bank dengan salesman melayu..time tu..company kereta guna eon bank..nasib dlm ramai2 officer bank cina ada seorang melayu...salesman melayu kowtim suruh proses cepat2 tolong orang 'kita'...dia cakap.

Anonymous said...

Xjugak bro..
Ramai jugak melayu kaya dan bngsa lain miskin..
Melayu sblm ni suka mkn gaji..
Sjak 2 mnjak ni je byk dah suka meniaga..
Dan kesedaran skrg dh d beri..
Jgn lh kita perbodoh sesama agama dan bangsa..
Yg lepas,dah jd tkdir n pglaman mengajar bangsa kita semakin matang..
Wlau bkn umno skalipn,tkdr da tntukn,bkn islam heaven dia dunia..
Skrg kita brsatu,naikkn kegemilangan agama dan bangsa..
Gnting hgland juga bole roboh jika kta trus brsatu..

Anonymous said...

Kalau nak beli kereta Mitsubishi, beli di glenmarie. Salesman dia sangat bagus. Kami sangat berpuas hati dengan penerangan, layanan tanpa jemu2 dan test drive bersama kami. Akhirnya dalam masa satu jam lebih kami membelinya dan after sale servicenya juga sangat baik. Dia ni sangat berpengalaman.

ali said...

Aku beli alza...salesman melayu...banker pun melayu...interest bley je kaw tim...servicea after sales pun ok...seminggu bank approve loan+kereta dah bley ambil.
Sblm tu aku sesaja flw up dkt cimb yg aku buat loan...tanya cina kat situ. Kata nya permohonan loan aku blum submit lg..aku x puas hati. Tanya sorang akak melayu kat situ,tlg semak kan. Katanya dlm proses.
Niat aku nak tlg org melayu & alhamdulillah aku di temukan dgn org yg se niat dgn aku. Semuanya jd mudah akhirnya.
Syukur

PakKaduk said...

1. memang melayu berniaga nak untung. siapa meniaga nak rugi? cina kaut untung dari melayu juga. malah kaut lebih BESAR lagi tapi yang kita nampak peniaga melayu2 yang nak kaut untung lebih. kalau peniaga melayu tu tak betul eloklah ditegur supaya dia betulkan. Jika dia tak nak, belilah dengan orang lain.

2. ada segelintir melayu makan komisen (rasuah) ni macam hobi saja! tengoklah bhgn pembelian kat pejabat2 kerajaan tu. Harga melayu bagi murah sebab tak ada komisen (rasuah) mereka tak nak ambil tapi cina bagi harga marked-up (sebab nak bagi komisen aka rasuah) ambil!

3. melayu kena sokong perniagaan melayu. sampai bila nak pinggirkan bangsa sendiri hanya dengan komisen / diskaun seciput ? Cara kerja yang melengah2kan tu memang patut ditegur tapi bukan sebab duit kopi yang jadi ukuran.

Melayu Perak said...

relax bro teruskan boikot barangan cina....dan GERHANA....

dengar lagu melayu yang tak ditelan zaman.....

http://www.youtube.com/watch?v=weskXJOL7t8

Anonymous said...


Aku mengucapkan tahniah dan syabas kpd Ketua Menteri Melaka diatas keputusan mereka menutup Jonker Walk diMelaka. Cina dah menggelabah.

Aku setuju teramat sgt jangan kita biakkan kuman2 ini dalam satu kawasan akibatnya tersepit orang melayu dibuatnya. Mana ada peluang Melayu nak berniaga disitu? Sudahlah mengaut untung, cukai kedai pun tak bayar, mana Kerajaan Negeri nak dpt duit. Dah tu trafik jam, jadi sarang gangster, banyak perkara buruk berlaku kat situ. Bila lagi nak dengar Sam Ketot nak menyalak pula?

DiKL ni kita nantikan pula Petaling Street. Apa jadi?

Anonymous said...

mcmna nak beli kedai melayu..
asyik kena bodo.... banggang.. !!

seumur hidup aku..
xpernah di bodo & di banggang dek tokeh cina !!

Orang Sebarangan said...

Biasanya ada tiga kategori peniaga.
Pertamanya adalah Pengeluar/Kilang.
Kedua pula adalah Orang Tengah/Pengedar. Terakhir adalah Penjual/Pekedai..

Kategori pertama dan kedua tadi majoritinya adalah Yahudi Kuning. Selebihnya baru Melayu Kampung (IKS), Melayu Bandar Kunun (GLC punya tapi buat macam Bapak Punya), India dan lain-lain..

Tetapi kategori ketiga, memang ramai orang Melayu.. Memandangkan produk/barangan yang kita nak beli tu memang tak dapat nak elak langsung dari terlibat dengan Yahudi Kuning buat masa ini, sekurang-kurangnya kita masih lagi boleh boikot mereka di kategori ketiga iaitu dengan Penjual..

Contohnya kita nak beli kereta Toyota atau Nissan yang mana kita tahu tokey besarnya adalah Yahudi Kuning, kita beli la dengan kedai kepunyaan Melayu. Kalau tak jumpa, sekurang-kurangnya dengan Penjual Melayu (salesman)..

Bila sudah berjaya di peringkat Kategori Ketiga, baru kita mendaki ke Kategori Kedua. Tak apa la ambil masa pun, tapi sekurang-kurangnya lima tahun lagi bungkus dah diorang ni.. InsyaALLAH..

P/s: Harap-harap ada sesiapa boleh bagi maklumat mengenai kedai-kedai jual kereta dan bengkel Melayu di PPIM, PRODUKMUSLIM, dan MUKMINBRANDS..

Anonymous said...

Macam mana kerja kuat utk dapat bersaing dengan salesman cina tak akan dapat tarik minat prospek cina. Mungkin dapat tarik melayu yang suka beli dari cina yg dah tanam dlm fikiran atau didiktrinasikan spa saja melayu buat koman. Itu jual beli kereta.

Tapi aku memang bangkang langsung kerja PKR-PR yang nak tamatkan DEB atau yang setaraf dengannya dan juga cubaan jahat PKR-PR nak pinda perlembagaan perlindungan hak-hak istimewa melayu-bumiputera atas alasan itu dapat buat orang melayu-bumiputera lebih kompetitif dan supaya cina ultra kiasu tak dilayan macam warganegara 2nd class.

Anonymous said...

Salam saudara Hanizam,
Saya jadi salesman sejak tahun 1995. Bermula di proton (upsb). Kemudian ke perodua. Tahun lepas masuk volkswagen. Sepanjang saya kerja tak sampai 10 orang cina beli dengan saya. Yang tanya ramai tp last last beli kat salesman cina. Kami cuma ada gaji RM300 dan commision. Kalau tak ada sales, tak ada duit lah. Jangan terpedaya dengan kelebihan yang diberi oleh salesman cina. Mereka memang diberi keutamaan oleh bos showroom dan juga pihak bank. Salesman melayu ditekan dengan segala macam syarat. Macam kedai runcit, harga pemborong untuk kedai runcit melayu lebih mahal dari kedai cina.
Tolong bantu kami. InsyaAllah, kami boleh bantu orang melayu islam lain. Tentang komisyen kami, harap orang ramai janganlah minta diskaun, hadiah macam macam (kalau mintak jugak, kami bagi) sebab itulah sumber rezeki kami. Berapa orang yang mintak diskaun bila beli barang di supermarket cina dan mintak free gift bila pergi klinik cina?

Anonymous said...

Teruskan boikot kedai cina , jangan putus asa , kita akan nampak hasilnya nanti , percayalah !!!

Anonymous said...

agenda boikot cinabeng ini perlu jadi agenda nasional bangsa melayu islam...

setiap lapisan masyarakat melayu wajib mendapat signal ini..

tiap kg, tiap mukim, tiap daerah, tiap jajahan dan setiap negeri mesti ada agen khas yang melaungkan seruan jihad ini..

kita kena kuatkan jentera..kita kena laungkan sepenuh jiwa raga kita..

kesempatan musim hari raya ini adalah masa yg terbaik untuk di hebahkan seramai mungkin kaum kerabat kita di kg...

kita adalah pejuang untuk generasi hari esok..pejuangan kita adalah suci..laungkan seruan jihad ini disetiap inci tanah melayu dan sabah sarawak!

Rakyat News said...

Salam Persahabatan,

Mohon jasa baik pihak blogger linkkan RAKYAT NEWS dalam senarai blog pilihan di blog anda.

Jutaan Terima Kasih.

http://www.rakyatnews.my/

Anonymous said...

ini kalilah ..boikot terus dan seterusnya bisnes cina..

ini kalilah..UBAH dan ubah lanskap ekonomi malaysia...

anda buat anda tanggung..

ini kali melayu dah ubah..sekarang melayu baru yang rasis demi bangsanya tidak lagi dipijak dan dicaci di bumi sendiri..

Anonymous said...

Takyah tazkirah lebih2 pun, boikot je cina. Kalau peniaga atau salesman tu x bagus, tegur la elok2 (bukan memendam rasa n kutuk2 bgsa sendiri); hasil teguran kita, dia dpt pengalaman, jadi lebih bagus...siapa nk ajar bgsa kita kalau bukan kita sendiri..

Anonymous said...

setuju !!!

Anonymous said...

setuju 200%..syabas!inilah semangat melayu baru..

Anonymous said...

En Hanizan simpan-simpan fail tu salesman zaman kuno kot, salesman Melayu Islam sekarang bekerja dengan minat, amanah dan jujur, kalau dapat sales banyak dan pendapatan lebih dia akan bayar zakat.

Anonymous said...

non 7.21 memang ko bodoh dan bangang sebab ko cina kafir laknat mkn babi.

Anonymous said...

aku ingat lagi waktu masuk showroom toyota, 2009.....waktu tu aku pakai sorento.....tapi ada masaalah, masuk workshop 1 bulan........pinjam kete sedara, proton....parking depan showroom......aku masuk, takde pulak salesman yg nak layan aku.....aku ngan bini aku tengok2 vios.....salesman cinabeng....mcm nak taknak je layan....lepas tu aku check pulak camry.......lg la dia buat tak tau je.....dia ingat aku ni sengkek sangat.....aku tanya2 la camry ni mcmana n berapa.......

aku ckp nak ambik camry kt salesman cinabeng tu.....dia mcm tak pecaya......siap biar lg aku kira sendiri......dah siap semua aku ckp lagi nak ambik camry tu......lama2, aku belah.....aku cari org lain......esok tu jugak aku confirm......bayar downpayment.......salesman yg mula2 tadi tau, terus dia cari balik, ckp dia bole settle cpat semua takyah tunggu lama2 bole dapt kete......aku ketwa aja.......cibai lu cinabeng......lu tak laku lgi laaa....

-anti jubur-
jakarta

Anonymous said...

sebagai warga shah alam, aku berbangga dgn usaha kalian..jgn lupe, kita khususnya anak2 muda harusla boikot I-City juga...selama ni shah alam aman damai...dtg i berhad sial ni, haru biru shah alam terutama malam mggu.. ingat2 la i-berhad ni pun cina bina hasil dari pembiayaan MAVCAP..when bunch of stupid malay luluskn pembiayaan dorg ni once a upon a time..

Jihad said...

Aku dan keluarga sekarang adalah penyokong tegar BMF/BCL. Takpelah ambik masa lama mencari barang2 Melayu masa shopping. Puas hati. Lepas PRU-13 ni mmg aku sekeluarga dah byk berubah. Melakukan jihad ekonomi. Aku pun pernah deal dgn salesman Melayu yg memang menjengkelkan. Aku reject org2 ni. Tak berbaloi nak bg duit aku. Kau nak duit aku, kau kena serve aku. So aku pi cari branch lain yg boleh bg salesman yg memuaskan hati. Kalau dicari mmg ada, kawan2 - walau pun susah. So far, aku beli kereta, semua salesman aku Melayu. Dan aku puas hati dgn khidmat diorg. Sbb aku yg menentukan sapa yg akan dpt duit aku.. Tak betul?

TAMING SARI said...

SYIAH DIHARAMKAN DI MALAYSIA sebab kahwin contract nak sedap PANCUT je lepas tu cerai ...SYIAH adalah PUOK SESAT ....mereka anggap Ali sebagai Nabi sebenarnya..meme gilo syiah nihhh

Purnama Malam said...

Salam. Hai semua. Jom FOLLOW dan JOIN blog saya :)


Ibu Diikat Seperti Anjing 



Guru Paling Kejam