Thursday, June 6, 2013

HARI RAYA,TOYOTA,HONDA DAN MELAYU MENDAJAL CINABENG..


melayu, satu benda aku suka pasal budaya melayu nih waktu tiba hari raya.

kalau ada duit lebih, segala benda nak di tukar.
kalau ada duit separuh, separuh benda nak di tukar.
kalau takde duit langsung, at least HP ditukar..

itulah stail melayu raikan hari raya.. kat arab ,pak arab raya 1 hari je, tapi melayu masa puasa lagi dah sambut raya..

hehe melayu bab raya dorang sakan..

takpelah, raya setahun sekali, itu jawapan pelembut hati orang melayu nak justifikasikan pembelian barang raya itu patut...

raya akan jadikan melayu tu hidung kembang kuncup bila dia dapat tukar kereta...

paling demand sekrang kereta honda,toyota,perodua dan proton.

kereta yang tengah pakai, tak abis bayar pun dia trade in semata-mata nak pakai kereta baru..

lantaklah melayu, itu menunjukkan melayu ni ada kuasa beli yang cukup kuat dalam malaysia.

dengan kuasa beli inilah KITA MELAYU BELACAN,CENCALON,BUDU,TEMPOYAK,TEMPE,KEPOK LEKO wajib  pedajalkan salesman cina lagi...

JIKA ANDA BELI KERETA 
BELI DARI SALESMAN MELAYU...
TOLAK TEPI SALESMAN CINA...

takpe, biar salesman melayu tu baik dia umno ke pas kaya..
takpe takpe..
tapi bersyarat..
waktu nak beli bagitau salesman melayu tu..

AKU BELI DENGAN KO PASAL KO SALESMAN MELAYU..AKU NAK TOLONG MELAYU !

ingat sahabat, cinabeng kaya pasal melayu kayakan mereka.
ingat sahabat,cinabeng kaya pasal duit melayu mengalir kat mereka.

INI KALILAH !
UBAH LAH !
cilakak lu cinabeng !

74 comments:

Anonymous said...

Aku tak beli kereta baru tapi nak beli baju baru. Hati-hati, kuih raya pun ada cinabeng2 supply. Boikot cinabeng sampai mampos bunuh diri! Cilakak lu cinabeng!!

redbox said...

sbb aku punya rumah area2 mid jek..so aku komfem beli barang2 semua kat jusco..aku x kan beli kat cinabeng..pegi mampos!

Anonymous said...

kepada salesman melayu... tolong kerja rajin sikit...

Menteri Fasola said...

make sure jugak bukan orang pas huahuahua

Anonymous said...

Nak balik raya ni aku nak isi myk full tank dgn petronas.pam myk mesti melayu pya.kalau cina pya pam myk, aku rela tolak keta dr isi myk kat pam myk cina.

Anonymous said...

Nak balik kmpg kompom nak service keta kan.ok...cari w/shop melayu.kalau agak2 wshop melayu dah penuh, service sendiri.
X susah...tukau myk itam, penapis myk itam n air filter...itu paling utama.

Anonymous said...

cina kayo kerana melayu dok support dia,so ubah.no more support for them.Beri susu dibalas Tuba ,buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali

KETUPAT RENDANG said...

RAYA TAHUN NI HAMBA NAK MERAIKAN KEMPEN BERPAKAIAN BAJU KEBANGSAAN MELAYU... NAK BELI/TEMPAH LEBIH2 SIKIT...SEBAB DAH LAMA TAK BELI BAJU BARU MELAYU...KUIH/KEK TEMPAH KEDAI KEK MELAYU...BARANG2 MASAKAN BELI KAT TESCO/K1MALAYSIA/MAIDIN/PASAR MELAYU... SEMESTINYA HALAL100%...YANG LAIN2 TU PAKAI SAJA APA YANG ADA...YANG PENTING KESEDERHANAAN ATAS NIAT NAK BANTU BANGSA MELAYU YANG DAH LAMA TERTINGGAL DARI SEGI EKONOMINYA.

Anonymous said...

Tayar keta pun utama gak.jgn buat pasal balik kampung tayar botak.
Kat kapar klang ada kedai tayar melayu.boleh tukau kat sana.
Tp kalau dah xde kedai tayar melayu ditmpt korg...naik jek bas ekspres.lagi selamat..

Anonymous said...

Colour keta pudar?.raya taun ni x glamour?...malu nak tunjuk keta kat org kmpg?.
itu bkn masalah...
Kat puchong ada wshop spray keta melayu.habaq je nak colour ape.sume settle.

Anonymous said...

Raya ni duit mesti nak hulur kat mak bapak, anak2 buah n atok nenek dikampung.
melayu ni seni.xkan nak bg camtu jek kan.mesti nak ada sampul.
Sampul duit raya byk cina lancau pya.so...kalau xnak kayakan cina korg pergilah ke bank2 2 mggu sblm nak raya.mintaklah sampul duit raya.
Hah!!!...kan dah jimat duit....

Anonymous said...

dulu aku salesman perodua. kalau tgk memang ramai org cina pakai perodua. tapi pelik kat mana diorang pi beli kete tu. sebab dealer tempat aku keje tu owner dia melayu. dah sahlah cina tu pi kedai dealer cina dan cari salesman cina. sebab tu tak pernah nampak cina masuk show room aku. rasis betul lah diorang ni.

Anonymous said...

Bercakap pasal salesman melayu,

Aku teringat masa aku beli kereta aku dulu tahun 2009.

Begini ceritanya. Aku dengan adik aku naik moto kapcai berselipar je tengok pameran kereta. Masa tu BLM baru ditayang diseluruh pusat pameran proton. Aku tanyalah 2-3 salesman melayu tentang kereta... hampeh x dilayannya aku ni. dibagi nya browser/flyers.

Sedih aku melihat keadaan tersebut kerana perasaan sayang melayu amat kuat.

1 kali, 2 kali aku menghampiri salesman melayu ni. Sama masih tak layan.

Selepas tu salesman cina plak usha aku dan dilayan dengan penuh mesra sekali. lama jugak salesman cina ni layan dan bersungguh-2 serta menawarkan macam-macam sampai belanja aku makan KFC di Alamanda.

Tersenyumpun ada bila aku mengingatkan kereta aku ini.

Alangkah terkejut beruk salesman melayu ni apabila aku mengikat aggreement buat pembelian. berpandangan antara mereka.

Sebelum aku keluar dari tempat tu, aku sempat berbisik kepada salesman melayu ni. "Itulah melayu, hanya melihat luaran seseorang customer.

Lihat salesman cina, tanpa mengira status tetap dia layan. Lain kali jangan buat lagi. kan dah rugi dik".

Lepas aku dapat kereta tersebut yang dideclare 500 pertama on the road. Penuh bangga aku.

Itulah ceritanya.

Anonymous said...

Perabut kayu yg nampak dah pudar tu xyah beli baru.beli jek vernish.sapu jek kat perabut tu...perghhh...kan dah nampak baru.
Buat apa beli perabut baru.buat apa kayakan cina.yg penting duit selamat hati senang....

Anonymous said...

Anon 508

Kedai tayar melayu kat kapar belah mana- apa nama kedai?

Anonymous said...

June 6, 2013 at 5:22 PM.... saya sokong entry anon ni...nak beli proton kat P8.penjual melayu tu tgk payslip kata tak layak. Masa tu urgent nak pakai keta. Last2 pi proton kat banting,tgk payslip...solution dia mudah je...dia suh try pakai guarantor+ downpayment.
Last2 dpt kat cina komisen keta proton ni. Tu la,kang cakap melayu bodoh nak marah pulak kita....Why?

Anonymous said...

Cerita aku plak.....
Saleman melayu gak...nk tlg melayu.
Katanya kalau aku dpt cari pelangan beli keta ngan dia, RM200 dlm tangan.bkn rasuah.tp komisyen sbb tlg dia.salesman ni proton.
Aku dptlah 1 pelanggan utk dia.org tu dah kompom beli.siap letak deposit.aku pun dgn bangganya mintaklah bahagian aku.peeerrggghhhh....mcm2 alasan dia bg.itu la...ini la...sampai la org tu dah keluar keta, bhgian aku x dpt lagi....ni namanya nak tlg melayu....
Adoiii....kena tipukah aku???...

Anonymous said...

Moral of story....
x semua salesman melayu cam tu...

Anonymous said...

Ada salesman melayu bagus juga.
Dari pemilihan keta,deposit, sign agrement dan sampailah keta tu dapt semua datang n hantar kat umah.siap isi myk full tank lagi.
Bagus...bagus....

Anonymous said...

Aku setuju sangat. Salesman melayu selalu tipu customer melayu... Tgk melayu masuk kedai oakai selipar... Kompom x layan...

Anonymous said...

Nama kedai apa

Zul Baha said...

Kita tahu Ramai org Melayu yg berniaga masa Musim nak Raya nanti...hrp2 yg berniaga tuuu jng lak borong barang2 dari CINABENG dan pastu jual pada kita....cuba2lah cari PEMBORONG2 MELAYU dulu...AND Last BORONG dari CINABENG....klu dah takda barulah NEGO KAW2 nya dgn CINABENG NIE.....BARANG MEMANG DIANYA TAPI KLU XDA YG NAK BELI NAK BUAT APAKAN???? jadi TUKUN LAH.....

Anonymous said...

Gab buat sticker tulisan jawi alif baa taa kalau cina tanya kita jawab inikalilah. Tampal belakang keta.

Anonymous said...

Saya beli dua kereta proton utk dua org anak saya melalui salesman melayu. Takda masalah pon.

Yg cerita diatas mungkin dari geng kacang merah nak discredit salesman Melayu.....

Anonymous said...

`Yg cerita diatas mungkin dari geng kacang merah nak discredit salesman Melayu.....'

betul tu, cina nih kalau depa nak tipu melayu mudah je....

Yang melayu baca percayalah bulat-bulat, saleman melayu ni kebanyakan nya jujur depa takda main pusing depan belakang macam cina...itulah masalah melayu nih...

Anonymous said...

aku pun beli kereta kat salesman melayu, tokey melayu gak.. dapat percuma basikal lagi....

Anonymous said...

Teruskan jihad ekonomi. Kita sebar kepada orang melayu yang lain. Dont give up, lets keep doing it. Lets show them!! Also we learn as much as possible from them so we can improve and elevate business kita dan compete ngan depa.

Anonymous said...

Bunuh bisnis cina kapir lahanat

Abc laaa

Anonymous said...

Melayu je yang tak sedar, cina dari zaman dulu lagi beli dengan bangsa dia saja.

Anonymous said...

SETUJOOOOO KEPADA SEMUA CADANGAN DI ATAS......!!!!!! HIDUP MELAYU
JIHAD MELAYU ISLAM.....BOIKOT JUGAK AIRIASIA....NAIK MAS, FIREFLY

Anonymous said...

Berkenaan Anon 5.22PM,

Pengalaman anda sebenarnya benar macam yg pernah saya alami sendiri. Bukannya semua salesman Melayu begitu.

Cuma sy harap salesman Melayu sedar dan terima teguran. sy yakin ramai kalangan kita hadapi situasi sama. Dari gerai di tepi jalan hinggalah dalam kompleks besar. Jagalah hati customer. Selalu tu jarang sebut akad.... Bermuka masam dan meluat. cubalah beri senyuman dan ramah mesra.

Niat Anon 5.22PM adalah utk menegur... Sy yakin hujah anda.

jadi terapkan sifat sayangkan bangsa sendiri...

Anonymous said...

Terbaik gap..
Kalo org biasa mcm aku ni,keje pn biasa2,rasa nya xde masalah nk boikot brg ultra kiasu tu..
jgn salesman je melayu,cr kdai melayu..
Byk kalau cr kt mudah.com tu,cr yg bumiputera..
Kt tenet ni byk web publish bumi pnya kdai..tgl cari xcari je..
Jgn amalkn nk kene suap..
Kita sama2 usaha utk diri agama bangsa kita..

hantukubur said...

saya salah sorang dari salesman jenama H dari Jepun,mmg sedih bila kita tgk customer pakai kopiah,janggut panjang,tudung labuh dtg showroom cari cina.apa salahnya masa deal katakan saya nak cari melayu,saya beberapa kali attend cina terang2 dia ckp "cina ada?,melayu x pandai ckp la"abis yg dia ckp tu bukan ckp melayu ke?disbbkan policy jenama H kita harus hormat permintaan customer. Apsal melayu susah sgt nak bersuara.Jika sales melayu suka menipu,cina lagi kuat menipu bro...saya dah berpengalaman selama 20 thn dlm bidang ni...yg menipu ni kebanyakkan dtg dari kebodohan pembeli gak..semua urusan jual beli,pembayaran harus di buat di showroom jgn di bawah pokok.Buat melayu yg beli dgn cina nak gak sound dia org..Haji,meninggal nanti jgn lupa suruh Ah Beng sedekahkan alfatihah..tak sampai hati rasanya.

hantukubur said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

aku sama...tak isi selain petronas sb yg lain tu taukehnya cinabeng. ABC sampai 2020...

Anonymous said...

DULU AKU BERCADANG NAK BELI KERETA VIOS DARI SYARIKAT CINA SIAP TANYA DIAORANG TENTANG PROTO PREVE DIAORANG CAKAP KERETA PREVE OK TAPI APA MASALAHNYA RAMAI CINABENG TAK MAHU BELI DIAORANG CAKAP PASAL JENAMA DIA JE LAST-LAST AKU BELI KERETA PREVE DENGAN SALESMAN MELAYU, PAKAI KERETA DARI PENGELUAR MELAYU IAITU PROTON DAN SERVICE PUN DARI SC MELAYU

Anonymous said...

Dalam family aku, dari mak aku, sampai ke kakak, aku sendiri dan adik aku tak pernah kami beli kereta dari salesman cina.

Kereta first mak aku beli ialah Proton Gen-2, Kakak aku beli Toyota Vios dari Melayu jugak. Aku pakai Mazda 3 pon beli dari seorang kawan mak aku yang memang ada jual pelbagai kereta import.

Adik aku bulan lepas pon beli Proton Preve dari salesman Melayu. Membaca artikel GAP ini membuatkan aku bangga bahawa selama ni memang family aku utamakan Melayu. Setakat pengalaman aku, takdak apa-apa masalah dengan salesman Melayu.

Menipu ni bukan kira bangsalah tapi individu. Cuba korang tgk Ali Babab Bujang Lapok, macam-macam bangsa ada dalam 40 ekor penyamun tu semua. Aku berani kata Cina lebih kuat menipu dari Melayu.

Anonymous said...

Betul,

Bukan Cina kalau tak tipu......

Anonymous said...

mari semua melayu utamakan kaum kita sesama islam agar kita menjadi bangsa terkaya di bumi malaysia. pegi mampos semua cinabeng. biar mereka mati kemiskinan dan pupus dr malaysia tanah melayu kita. ptuihhh......

Anonymous said...

Aku sokong aku sokong aku sokong sepenuhnya. Aku pun ke jusco/aeon big sekarang. Sekurangnya org jepun punya. Orang jepun pun tak suka cinabeng. Aku dah boikot econsave. Boikot boikot boikot. Petronas kesayangan ku. Hancurkan ekonomi mereka!

Anonymous said...

kasi mampos itu semua cinabeng meniaga kuat menipu depan kita buat muka baik tapi belakang dia tikam kita balik. aku plan nak beli smartphone baru tapi bila sedar banyak cinabeng yang jual, aku tangguhkan sebentar hasratku ini. ingat nak order online, biar beli dari cina luar negara jangan beli dari cinabeng babi muka tak malu menumpang cari makan atas tanah melayu kita. ptuihh...

Anonymous said...

Wow!!!!...interesting...

Anonymous said...

mari kita semua boikot apa sahaja produk yang dikeluarkan oleh cina kapir babi harbi pukimak setan anak haram. jangan beli air tin, air kotak, air botol, air mineral, keropok, kacang, biskut, coklat, candy dan seumpamanya yang dikeluarkan oleh syarikat bangsa pukimak ni.

melayu semua harus sedar, sebelum beli sesuatu barangan itu, tengok label di belakang sama ada kompeni melayu punya atau cinabeng kapir babi harbi pukimak setan anak haram.

Anonymous said...

aku dengan ini mengisytiharkan perang menentang bangsa pukimak ni dengan memboikot apa sahaja bisnes dan produk mereka. Biar kita susah sekejap asalkan tiada satu sen pon duit kita jatuh ke tangan mereka. bair mereka semua mampos mati kebulur dan melayu kembali menguasai Malaysia dalam segenap aspek ekonomi.

Anonymous said...

kalau ke jusco jangan membeli belah di kedai-kedai sewaan dalam bangunannya tapi membeli belahlah di dalam ruang perniagaan AEON.

Jgn keliru, walaupun Jusco adalah milik Jepun tapi banyak jugak kaum cinabeng babi ni meniaga dengan menyewa lot-lot kedai di dalam bangunan Jusco. Belilah barangan dan pakaian dalam ruang perniagaan Jusco/AEON sahaja.

Anonymous said...

boikot boikot boikot. kasi hantam ini semua cinabeng. biar depa miskin menjelang tahun baru cina tahun hadapan. aku nak tengok masa CNY nanti, depa semua takdak duit nak berbelanja. baru depa tau sapa yang kaya sebenarnya di sini.

Anonymous said...

Aku adalah wakil insurans takaful ikhlas...
Dulu pun aku ada buat kurnia insurans...
Service takaful mmg tip top.claim pun senang..customer aku pun pueh ati dgn service takaful ni.
Berbeza dgn kurnia.service cam lancau.cam cina x sembelih lancau la lebih kurang.mmg cam sial.claim lambat giler.dekat satu bulan baru leh settle.menyusahkan org jek.dgn aku2 skali kena taji dgn customer aku...
Skrg kurnia insurans aku dah reject.x buat dah.skrg takaful je aku on.
Kurnia insurans kita boikot...cina lancau pya.

Anonymous said...

Klu semua orang Melayu boikot kurnia, alamatnya bankrap la kurnia.

Adehh,

Anonymous said...

Mohon pendapat dan pencerahan dan cara atasinya.

Jika anda seorang pengguna... mmg senang pilihan anda peniaga Melayu.

Bagaimana jika anda seorg peniaga... yg mana brg2 yg diborong.. cukup payah nak cari pemborongnye...

Katakan anda berniaga tempahan baju bersulam logo.. baju kosong.. kebyk pemborong cina.. anda biasa order berdasarkan tempahan customers dr agensi2 kerajaan.. dpt 100helai jaket harganye rm45.. modal rm4500. Sulam kos+untung sikit rm5. Jual kt coustemer rm60.. so dpt untung rm1000.

Tapi bila cari pemborong OK org kita.. dah tolok harga rm53 dah.. campur sulam jd rm58.. bajet coutemer rm60 je.. untung kasar sebelum tolak kos sewa kedai dan gaji pekerja ada rm200 shj..

Jadi apa pilihan saya sbgai peniaga... nak import direct baju berkontena drp China.... mana ada modal besar..

Ada sapa boleh tolong masalah pemborong yg sy hadapi...

Bg saya perlu ada jihad ekonomi OK org kita.. tubuhkan konsortium OK.. koop OK.. yg mampu borong dlm bentuk volume.. spy peniaga melayu dpt bekalan pd harga sama dvn pemborong cina...

Ada sapa tau syarikat baju pemborong melayu ... cina punye q sport.. m sport..

Tolonglah kami.. nak ikut sama jihad ekonomi nie..

Xyz

Anonymous said...

URGENT !!!

NAJIB ...KO JANGAN BUAT PEKAK JEE!

Tambahkan senarai produk 1Malaysia seperti:

-kedai komputer 1malaysia
-kedai service dan tayar 1malaysia
-kedai hardware / sparepart 1malaysia
-kedai kek 1malaysia

bagi cinabi mengelupur !!!

gen2felda

Anonymous said...

Hari raya ni aku tak tukar kreta. Tak tukar langsir. Tak tukar baju melayu. Bini pun tak tukar.

Raya ni aku nak tukar perdana menteri. Itu aje aku nak...

Anonymous said...

aku baru ddk seremban, ada ke kedai tayar dan kedai kete melayu area ni...????

Anonymous said...

KEPADA SEMUA PENIAGA MELAYU !!!

GUNAKAN SEMUA LAMAN BLOG MELAYU DI MALAYSIA TERMASUK GAP NIH PROMOTE KEDAI ANDA!!

CONTOH: semua melayu kluang,Johor jika nak service atau beli komputer , sila ke taman sri kluang.

Disitu ada dua kedai komputer melayu vs 3 kedai komputer cinabi !!

pls.help to support ABC !!

gen2felda

Anonymous said...

Nak tumpang Tanya. Skrg saya guna insurance Kurnia untuk kereta saya. Kalau nak tukar ke Takaful mcm mana? Boleh tukar mcm tu aje ke time nak renew road tax?

Anonymous said...

Aku cadangkan peniaga Islam dan melayu untuk tambah tulisan jawi kat papantanda kedai. Kompem pekedai dan pemiliknya melayu. Senang untuk dikenal pasti. Kaum cinabeng semua anti tulisan jawi. Mariam hidup semula pun dia tak akan letak tulisan jawi kat papantanda kedai dia.

Sekadar cadangan untuk pertimbangan semua.

Anonymous said...

kalau di indon, diorang bakar kedai cinabeng tapi di Malaysia, melayu kita lembik banyak bagi muka. tapi alhamdulillah sekarang kita dah sedar dan kasi hantam itu semua bisnes cinabeng. pastikan CNY 2014 nanti 75% cinabeng yang kaya sekarang jatuh miskin papa kedana. hahahahaha.....

Anonymous said...

Menjelang nak puasa dan raya ni, ingat dan jaga-jaga. Cinabeng pun tumpang semangkuk jual kurma, nasi himpit segera, lemang segera dan banyak lagi yang orang Islam pakai.

Ingat juga tepung nak buat kuih raya. Kalau malas buat kuih raya, jangan le beli kuih yang cinabeng buat. Ada kedai cinabeng buat kuih raya yang menggunakan orang vietnam / orang kapir untuk buat kuih kita raya.

Anonymous said...

Sebenarnya cara yg lebih efektif ialah mewar-warkan kpd semua tuan punya:-
1. restoran-restoran
2. gerai-gerai kuih
3. katering
4. kantin-kantin
5. kedai-kedai kek/bakeri

sebab merekalah yang membeli barang runcit secara borang dengan jumlah yang banyak setiap hari dan bulan.

Saya tengok tak ramai di kalangan mereka ni yang tahu pasal kempen ni sebab mereka terlalu sibuk dgn perniagaan mereka yg menyebabkan mereka tak ada masa nak tengok internet.

Saya pernah bertanya tuan punya gerai kuih tempat saya selalu membeli. Apa yang saya tahu dia masih membeli tepung gandum keluaran bukan Islam.

Jadi perlu kita war-warkan dgn giat kpd peniaga-peniaga yang berbelanja besar dalam membeli barang.

Anonymous said...

Kat P. Gudang ada 3 kedai tayar melayu

Anonymous said...

Kualiti rahmat sdn bhd 32&34 jalan serampang satu simpang 4 Teluk pulai klang selangor. Servis dan tayar.

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM,
PENIAGA ISLAM SEMUA SILA DAFTAR DAN IKLANKAN SECARA PERCUMA PERNIAGAAN, BARANG, SERVIS ANDA DI BLOG:

http://www.mukminbrands.com

BLOG INI ADA INFO-INFO TENTANG BARANG KELUARAN, PERNIAGAAN DAN SERVIS ORANG ISLAM YG MEMUDAHKAN KITA UTK RUJUKAN.

Anonymous said...

Enjin kereta jangan basuh guna sabun asid kemunkinan grese pada bhg bergerak hilang. Guna minyak enjin berkualiti.tayar selalu jaga tekanan angin orang berat dengan orang ringan lain bacaanya .belilah utusan malaysia dan berita harian ada ruangan jaga kereta jaga kesihatan jangan baca haramka dan kandilan hati menjadi keras kerna membaca fitnahnya.

Anonymous said...

Aku berniaga jual jamu, produk kecantikan dan kesihatan. Dulu pemborong cina, skg pemborong melayu. Harga? Sgt puas hati. Aku dulu minta less lg dgn cina ni, dia reply ok, tp mai invois harga sama jugak. Far better pemborong melayu, harga jauh beza dgn cina. So yg untung customer aku sebab aku boleh bg diskaun utk dorg. Ni win-win situation. Dr pemborong ke peniaga semua puas hati. Apa juga bisnes yg korang buat, cuba cari supplier melayu.
Yg nk kutuk melayu tu, xpe kita ambil sebagai teguran membina. Bg kita yg dilayan mcm org x mampu nk membeli, jgnlah hukum melayu dgn beli dgn cina. Korang x membantu pun. Sepatutnya cari sampai dpt melayu yg boleh bg servis tip top yg boleh layan korang mcm yg korang nk.
Kpd yg berbisnes, korang boleh tingkatkan servis kpd customer. Aku pun ambil masa nk didik hati. Mula2 rasa kecik hati bila penat aku explain tp x beli pun. Tp baik sangka dengan Allah, bukan rezeki aku lg. Layan customer dengan baik, beli atau tak itu bukan kerja kita. Buat part kita sehabis baik.
Korang rasa apa jd dgn customer yg aku layan baik, tp x membeli tu??? yg x beli tu bawa kawan2 dia mai borong kt aku. Haaa korang nampak x? Kalau dr awal layanan aku mcm hampeh, korang rasa dia nk bw ke kwn2 dia dtg kedai aku?

ABC + BCL

Anonymous said...

Aku salesman kereta. Memang benda ni dah lama berlaku. Bila customer cina masuk. Dia cakap cina. Lepas tu terus tanya ada salesman Cina tak? Demi Allah benda ni dah lama berlaku.

Lepas tu aku sedih tengok Melayu terhegeh2 beli dgn salesman Cina. Dah la cakap kasar. Kurang ajar. Pun melayu datang tercari2 jugak.

Bila aku tengok Pak Haji beli dgn Cina, aku tak pertikaikan rezeki ketentuan Allah tapi di mana tuntutan muamalah sesama Islam kalau betul2 Pak Haji tu faham? yang best bila ada masalah, baru nak cari salesman melayu. Alasan tak paham cina tu cakap.

Anonymous said...

aku beli kereta dengan salesman melayu..ok je..service tiptop lagi...memang puas hati...

Anonymous said...

Kedai 5 sen dan sewaktu dengannya di kawasan kamunting taiping perak kedai jual barangan plastik dan pelbagai. Siap jual barang hiasan kalimah allah dan ayat2 al quran dengan kuantiti yang banyak. Aku rasa bukan milik melayu. Harap jaip cek dan ambil tindakan jika perlu.

Anonymous said...

Sesiapa yang suka masak pakai rempah Adami tu ingat-ingatlah rempah tu dikeluarkan oleh cina. Nama aje bunyi macam Islam. Kedai merangkap kilang dia kat Muor bawah jejantas bus stand Pagoh. Aku orang Muor tau le.

Anonymous said...

Ya betul tak semua salesman melayu camtu. Tempat aku ada salesman melayu keja di dealer toyota namanya badrul (umur dlm 30an) sehingga 2012 dia salesman terbaik empat tahun berturut-turut.

Anonymous said...

Hati-hati banyak barang bukan Islam tapi produknya guna nama Islam.

Jaga-jaga juga banyak restoran makan bukan Islam tapi guna pekerja Islam lebih-lebih lagi yang bertudung, ada antaranya wanita asing Islam bertudung.

Anonymous said...

D Johor Bahru, ade syarikat toyota milik melayu (Mutiara Motors) di plentong. Nak vios, camry semuanya ade. Baru2 ni, member aku nak beli avanza, mula2 dia nak beli dengan salesmen cina di pasar raya kip mat, tampoi. Aku suruh beli dengan salesmen melayu d agen toyota plentong. D sana, ramai salesmen melayu dan dipunyai syarikat melayu. 9 tahun lalu, aku pn beli toyota unser dengan salesmen melayu (En Rahmat) di toyota larkin. Motto kita skrg : "utamakan salesmen melayu islam".

Anonymous said...

Boikot jakel shah alam coz halau penjaja melayu berniaga..tolong sebarkan untuk keadilan bangsa melayu

Anonymous said...

Bro, Jakel kepunyaan orang Islam. Mungkin ada sebab-sebab yg munasabah kot. Kita tak boleh dengar dari sebelah pihak. Kalau ikut Islam kita kena dengar dari dua belah pihak dulu.

Yang saya selalu tengok di tempat saya (bukan Shah Alam) selepas habis berniaga selalunya peniaga-peniaga tak selenggarakan dgn bersih keadaan sekeliling, sampah-sampah bersepah sana-sini ada yang berair melekit-lekit hingga menjejas keadaan sekeliling kedai. Satu perkara lagi jalan menjadi sempit dan parking pun terhalang.

Saya tidak menyebelah mana-mana pihak. Apa pun utk mengelak dari kekusutan, kenalah diteliti dan tengok dulu apakah perkara sebenar.

Anonymous said...

1 malaysia. I salute u brother

Anonymous said...

ok2..bertenang2 semua..kalau cina drop kat malaysia..dgn kita2 melayu sekali drop..mmg aku melayu..tp otak mana taruk..byg kan kalau semua cina mengeluarkan semua duit kat bank malaysia dan simpan di luar negara..sapa yg kalut...leader2 melayu jugak yg kalut...cara terbaik ialah bersaing bukannya mencipta provokasi..apa melayu xbleh bersaing ke?...hanya lu lancau sahaja yg berfikiran begitu...malam nk nk tido fikir elok2 camner aku nk fight dengan bangsa lain..dgn makan gaji?..dgn kerja sungguh2?...no way...fikir2 fikir dan fikir lg...xbleh fikir jugak?...boodoohhhhhhh.....bisnes la bodohhhh...ckp lebih tarak guna...esok terus bertindak dgn langkah pertama....