Wednesday, January 8, 2014

INI KERJA GILA ! PEMBINAAN TOL DI LEBUHRAYA EDL : BN PUSAT MENEMPAH MAUT DI PRU 14 ?


dalam satu laporan business news keluaran akhbar the star ada mengeluarkan artikel bertajuk  '10 saham yang perlu dilihat tahun 2014 '...

diantara beberapa syarikat, disebut di dalamnya MRCB.


saham MRCB akan menjadi perhatian pembeli saham tahun ini kerana dikatakan bakal mendapat cash cow atau bahasa mudahnya PROJEK YANG AKAN GENERATE DUIT YANG TERLALU BANYAK KELAK..

MRCB  bakal mendapat aliran tunai yang banyak, dek kerana ramalan itulah business news meletakkan saham kepunyaan MRCB antara yang paling hot untuk dilanggan pada 2014.

cash cow ?
bagaimana cash cow MRCB ini bakal diperolehi ?

jawapannya dengan mengadakan TOL di lebuhraya EDL..( sekarang dan sejak operasinya lebuhraya EDL ini takde tol )..

di mana lokasi lebuhraya EDL ?

ia adalah lebuhraya sepanjang 8.1km menghubungkan pandan terus ke kompleks CIQ sultan iskandar.

mengikut perjanjian, kerajaan pusat akan membayar kerajaan negeri johor sebanyak RM500 juta sebagai ganjaran memberikan tanah negeri untuk membina lebuhraya EDL yang cukup penting ini.

namun dikabarkan setakat ini, kerajaan negeri sekadar menerima RM30juta sahaja daripada kerajaan pusat.

namun bila kenyataan business news yang melaporkan bahawasanya lebuhraya EDL ini bakal dibina tol, ianya menimbulkan banyak persoalan ?

KDYMM Tuanku Sultan Johor dah berjanji dengan rakyatnya bahawa lebuhraya EDL ini tidak akan menyusahkan rakyat dengan kehadiran tol.

jaminan ini disambut dengan penuh gembira oleh majoriti rakyat johor .

namun bila pengumuman MRCB akan rundingan positifnya dengan KERAJAAN PUSAT yang bersetuju pembinaan tol di lebuhraya EDL, tidakkah ianya sudah memperlekehkan janji KDYMM Tuanku Sultan Johor  terhadap rakyatnya  !!!!

apakah BN pusat dah fikir mereka terlalu hebat dan boleh menang pada pru 14 kelak bila tol ini dibuka ?

najib... ini siapa punya nasihat ni ?


aku rasa semua perkara pelik yang BN buat lepas pru 13 ni dah wajib dihentikan lah...

jelas kelihatan sekarang ini, korporat diutamakan dan yang menanggung bebanannya pula adalah rakyat..

MEMENTINGKAN KEUNTUNGAN KORPORAT MELEBIHI KEPERCAYAAN UNDI YANG DATANG DARI RAKYAT BOLEH MEMBAWA MALAPETAKA BESAR UNTUK BN ...

27 comments:

Anonymous said...

Nak kenakan tol biar pada kenderaan yang berplat Singapore sahaja. kenderaan berplat Malaysia dikecualikan. Baru rakyat didahulukan...

Duit tol yang dikutip buat memperbaiki jalan yang beralun-alun macam air laut.

Tadika Photoshop WKK said...

Maybe kerajaan pusat dah x de duit kot.

Anonymous said...

salam....sejujurnya haku hanya boleh gelak geram.....pemimpin senang hati memerah keringat rakyat.....dibuat negara ini tanah makpak depa sorang...maaf...

Anonymous said...

Alo brother GAP... Mana ada benda free??? Kalao kau pandai buat projek lebuhraya, cuba buat... 1 km pun jadi lah. Kalau tak pandai dalam bidang kao... jangan pandai2 nak komplen. Kao ni sama macam puak di sana juga kah? Nak free... Jadi lah macam Lenuhraya Rakyat

Anonymous said...

Memang betul akan datang malapetaka kepada BN dalam PR14 nanti...antara sebabnya ialah:-

1.Rakyaat dah mula muak dengan belbagai alasan tentang kenaikan barang.
2.Cadangan menaikan harga letrik,gula,minyak, dan tol serentak cukup menyakitkan hati rakyaat.
3.Kelemahan pucuk pemimpin UMNO dalam menagani isu2 agama,murtad,penghinaan Islam dalam laman WEB,membuatkan ummat Islam marah.
4.Penghapusan ISA yang dapat mengekang pengkhianat2 negara juga menjadi kemarahan rakyaat.
5.Mengutamakan pengejaran status negara maju sehingga mengabaikan peruntukan yang lebih keSabah dan Serawak menyemarakan lagi apai kemarahan rakyaat.
6.Pemeimpin2 yang lembik dalam UMNO dan penasihat2 yang meragukan dalam kerajaan juga mendatangkan kemarahan rakyaat.
7.Janji2 bagi mendengar rintihan rakyaat dalam manifesto PR13 , tidak lgi diendahkan.
8. Kerakusan syarikat2 bagi menaikan kos perkhidmatan dan sebagainya juga menyakitkan hati dikalangan rakyaat.

Anonymous said...

Bg ke plus je laaa hway edl tu...

Lg pon hway plus yerpanjang stakat nak absorbe 8.1km punya kos tu x dak masalah....

Mungkin plus akan naikkan sket tol kempas tp x laa semahal edl yg akan cas nnt...

Mrcb ni lintah darat.... dia buat ciq lpas tu lobby gomen nak buat hway sambung ciq ke plus...

Walaupon mrcb x dak pengalamanan meluas bina hway tapi still lobby juga...

Akhirnya jln yg dpt beralun mcm ombak....dah tentu kos maintenance yg tingi walaupon hway bru siap..

Lpas tu mrcb tau dlm fesibility study dah tunjukkan mmg x dak untung nak collect toll kat sini...

Tapi mrcb still nak buat juga dan mereka tau kalu x setuju dgn harga toll mereka dah sapu kos constraction bila kjaan x stuju dgn harga toll yg melampau...mrcb minta pampasan yg x masuk akal...

Padahal plus yg begitu pengalaman dan dpt buat dgn harga yg rendah x diberi projek...

Mcmnilah nasib msia yg kjaan lemah yg sentiasa tunduk dgn tekanan korporat dan sentiasa tunduk dgn permintaan minoriti...

Hak majoriti di abaikan...kesiann pd rakyat msia...

Abg otai
Persada subang

Anonymous said...


johor kubu UMNO akan runtuh, yang untung tetap pemilik saham, jika tol edl dilaksanakan kerana pembayar terbanyak tol mejoriti rakyaat berpendapatan rendah.

BN elakan dapat tanduk telinga dipulas sakan. sudah-sudah-lah BN kayakan kroni, hari ini semua saham istiharkan untung berganda, betul ker semua cukai kerajaan kutip????...

Anonymous said...

Kalau betullah apa yang dipaparkan ini...aku turut sedih..semakin menggila gomen sekarang akibat terdesak kewangan..sedih..sungguh sedih. Harap tak berlaku.
Apa dah jadi???? dan apa pula bakal jadi???

Anonymous said...

Setahu saya EDL ni memang dibina oleh MRCB dan pada peringkat awal perancangan memang akan dibina tol tetapi hanya berhampiran dengan CIQ. Tol hanya dikenakan kepada pemandu yang pergi ke Singapore atau yang masuk dari Singapore. So, pada pandangan saya kesan dari tol tersebut kepada rakyat Malaysia mungkin minima(ramai yang kerja kat Singapore bawak motor je..)

Anonymous said...

INI SEMUA KERJA PUNAHSEHAT DAN PAMANDOL AHJIBGOR

Salleh said...

BN buat lawak slps PRU. Kebnykana decision kurang untungkn rkayat. Sebaliknya menekan rakyat. Segala2 keputusan ini menjuruskn kpd result negatif kpd BN pd PRU 14. BN dh bnyk sgt bagi "BOM" kt pembangkang. Pembangkang memang skrg ni tgh senyum lebar. Tima kasih atas jasa BN, ala bunuh diri. Bijakkk Najib....Bijak sgt.

Anonymous said...

Hidup BN...Politik BN bakal di ajar PRU14..

Anonymous said...

apa nak gaduh-gaduh ni...kan kita dah lantik...bersyukur laaa

Anonymous said...

lepas satu..satu nasihat nak mampos ni diberi kpd najib. penasihat lahanat tu satu hal, yg menerima nasihat ni jenis otak camane? dah lupa ke dgn muka pucat lesi masa tunggu keputusan pru13 dulu, takut tak cukup majoriti mudah! hadoiii..bangun la pm ku. jangan jadikan 2014 ni tahun bertimpa2 beban kpd rakyat. ada otak fikir, elok jangan dilajakkan perahu, silap2 tak sempat undur! daripada dengar nasihat nak mampos macam tu, baik pecat je si tuan penasihat bilion2 tu. membazir dan merosakkan.

salim hasan said...

SEBELUM PRU RAKYAT "DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN" LA NI DAH TAK DA SEMUA TU.LA NI "SEMUA DIKOPERATKAN ,RAKYAT DIKEPARATKAN" KERAJAAN PENIPU 1 MALAYSIA NYESAL AKU UNDI BN

hangkedee said...

Ah jib gor kan bijak pakar Pukul gedang cinabeng. Menang pun undi cinabeng 100% undi Bee End.Pemandu tak main le....

Anonymous said...

aku setuju tol hanya yg keluar masuk singapore.klu tkde duit masakan nk pegi singapore.yg keje kt sana naik motor.tapi klu tol tkde jalan raya sapa nk repair.cam satu lebuh raya kat selangor yg dah tamat kutipan tol,jalannya bukan saja berlubang,bergerutu,pagi2pergi keja pun takut terutama waktu hujan.siapa yg patut selengara.

Anonymous said...

NAJIB MASIH TDO ..AHLI UMNO DAN PENYOKONG BN DAH MELUAT NAJIB CAKAP IKUT APA ORANG FIKIR.,BUKAN APA YANG DIA FIKIRKAN..

Anonymous said...

NAJIB MASIH TDO ..AHLI UMNO DAN PENYOKONG BN DAH MELUAT NAJIB CAKAP IKUT APA ORANG FIKIR.,BUKAN APA YANG DIA FIKIRKAN..

Anonymous said...

malaysia kan kaya apa nak bina tol kat edl.sedangkan levi kenderaan singapura rm 20 pun malaysia tak pungut,walhal semasa nak kuatkuasakan pungutan levi tu siap dibentangkan diparlimen lagi.

Anonymous said...

Hoi bangang semua...... Dulu masa nak bini tak bangkang pon. Duit pampasan sudah sakau baru nak bising ka bodoh? Orang dah lama buat perancangan malah semua orang nampak orang tengah bina jalan kenapa bia dah siap baru nak komplen??????

Nak free jalan kaki lah ngok.

Anonymous said...

Rakyat Malaysia memang kaki subsidi

Anonymous said...

zakar saya sungguh TEGANG dengan berita macam ni. hikhik

Anonymous said...

Patut diadakan tol tapi bagi kenderaar plat singapore saja

Anonymous said...

Salam...let's put this way lah...jgn buat apa langsung di masa ini....sampai lah PAU 14....lepas tue buat...dapatkan 2/3 majoriti.
..semua setuju...yes....sir.......

Anonymous said...

Pada tahun 2007 satu sistem levi mahu diperkenalkan untuk mengenakan bayaran pada kenderaan pendaftaran singapore.
Apabila sudah siap setup semuanya.x jadi dilaksanakan ..kini yang tingal hanyalah palang menjadi hiasan di tepi kaunter...haha

Anonymous said...

Myb najib ingat smua rkyat malaysia bergaji rm5000 kot