Wednesday, April 2, 2014

ROYALTI MINYAK DAN GAS UNTUK SABAH DAN SARAWAK.. GAP KATA BAGI SAHAJA !


ketua menteri sarawak ada mengeluarkan kenyataan meminta kerajaan pusat untuk review semula royalti minyak dan gas sarawak.

speaker dun sabah salleh said keruak dan ahli parlimen rahman dahlan pun minta kerajaan pusat review semula perkara ini.

5% untuk sabah dan sarawak dalam tempoh masa 40 tahun rasanya sudah patut dikaji.

KALAU AKU DITANYA MENGENAI PERKARA INI..

jawapan aku..tak perlu kaji. tunaikan sahaja permintaan mereka yang mahu royalti ini dinaikkan kepada 20%.

SELAMA INI SABAH DAN SARAWAK DAH MENYUMBANGKAN BANYAK UNTUK KEMENANGAN BN YANG MEMUNGKINKAN BN MENJADI KERAJAAN.

orang bagi undi, wajib dibalas budinya.

hakikatnya pembangunan luar bandar di sabah dan sarawak masih jauh ketinggalan. walau bagaimanapun mereka masih setia dengan BN.

ini masanya membalas undi dan budi mereka.

di semenanjung, orang melayu wajib di jaga ditatang bagai minyak yang penuh ...

18 comments:

Anonymous said...

Memang sepatutnya Sabah dan Serawak mendapat lebih dari 5% royalty minyak. Mereka adalah penyokong setia BN dan sudah seharusnya diberi setimpal ganjaran kepada rakyaat kedua2 buah negeri tersebut.DS Najib jangan dok fikir panjang lagi....beri sahaja lahhhhhhhhhh.Semua rakyaat tidak membantah malah menyokong sepenuhnya.

Anonymous said...

kalau bg 20%, petronas akan bankrap. itulah realitinya. kalau bg 10%, kerajaan pusat tak lg akan bantu dari segi kewangan, sbb dah kaya

Anonymous said...

aku sokong.....menyedihkan jika dibandingkan sekolah di sabah dan sarawak berbanding sekolah peliharaan anak babi SJKC......di semenanjung....!

kita jangan tertipu dengan kata cina bahawa mereka paling banyak bayar cukai.....!sedangkan merekalah yang paling banyak lari cukai!dan 60% keuntungan negara adalah petronas!!!!......adakah petronas syarikat cina?BULLSHIT....

Unknown said...

Saya orang Semenanjung. Saya sokong 100%. Memang patut bagi lebih sebab mereka berhak. Kerajaan BN perlu balas budi orang Sabah&Sarawak. Biar diorang maju macam Semenanjung. Kalau dah maju boleh saya pindah sana sebab dah tak tahan tengok ramai sangat orang Semenanjung yang tak tahu bersyukur dan diperbodohkan oleh penyangak bangsa-DSAI.

Anonymous said...

Saya pun setuju, Sabah dan Sarawak juga banyak menyumbang kepada industri pelancongan eco-tourismnya, setiap tahun saya akan membuat aktiviti lasak menjelajahi bumi semulajadi dan hijau di sini. Terima kasih Sabah Sarawak.

Anonymous said...

Saya setuju dgn GAP mereka kah yang menyalamatkan BN

Anonymous said...

Kalau kita lihat meraka adalah orang2 yang bersyukur bila diberi.

Anonymous said...

Ada juga yg ambil berat dan kisah
Respect Kepada Admin

Anonymous said...

Saya setuju dengan gap...malah ini jauh lebih baik dan berbaloi daripada menuruti kehendak golongan cauvinis terutama golongan dapigs.

mohamed said...

Satu cadangan terbaik

Anonymous said...

ARTIKEL yg. sungguh BERNAS, GAP - dan SETUJU sama sekali!

Maka pemimpin UMNO harus sedaq agar JANGAN lagi BODEK pengundi Cina yg. majoriti benci UMNO(lihat juga PENGKHIANATAN berterusan MCA, termasuk psl. insiden MAS ini – di http://helenang.wordpress.com/2014/03/26/mh370-crisis-putrajaya-must-urgently-rethink-its-relationship-with-mca/ , MH370 crisis: Putrajaya must urgently rethink its relationship with MCA, Mac 26, 2014) ! Kalau tidak, bakal hancoq Tanah Melayu ISLAM, pusaka nenek moyang berzaman kita ini dikuasai PENDATANG KAPIR! Tak guna kita, BUMIPUTERA ISLAM/Melayu terus TUNDUK-mcm-KULI pd. bangsa PENDATANG-yg- tak-sedaq diri! Umat Islam/Melayu yg. BUKAN elit., dh puas merana dgn. PENGKHIANATAN Melayu ELIT liberal, samada dlm. UMNO/PAS/PKR – hentikan MENGGADAI hak dan TANAH PUSAKA nenek moyang kami, dr. sebelum diJAJAH si KAPIR laknat British-ZIONIS lagi!

Tengoklah si BETINADALANG-DUA-MUKA MCA (paling bahaya) yg. kurang ajaq kat YB Datuk Bung Mokhtar; sedgkan si Cina RASIS DAJAL (termasuk dr. China), yg. MENGAMOK tu dan asyik menghina Islam/umatnya, terutamanya YAB PM dan Ibunda Negara (First Lady) Islam/Melayu kita, tak pula ditegur si MCA tu! Maka baiklah si BETINA MCA ni yg. tutup mulut dia!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

Bersyarat, royalti digunakan untuk kepentingan Bumiputra dan Pesaka sahaja. Eg: membiayai yayasan untuk membantu anak2 sambung belajar, atau membantu Bumi dan Pesaka memulakan perniagaan dsb seperti berikan loan tanpa riba atau memberi nasihat untuk menubuhkan Koperasi etc.

Bukan apa, nauzubillah takut negeri2 ni jatuh ke DAP , God knows what they will do with all the riches.

Anonymous said...

JOM Balik Kampung MENGUNDI
Pada pilihan raya umum yang lepas, kami kalah
di beberapa kawasan luar bandar dengan hanya
beberapa ratus undi sahaja.
Berikut adalah beberapa contoh nya:
Kerusi Negeri (DUN)
1. Perlis Simpang Empat 85 undi
2. Perak Lubok Merbau 53 undi
3. Perak Manjoi 132 undi
4. Perak Manong 231 undi
5. Perak Pasir Panjang 304 undi
6. Negeri Sembilan Kuala Pilah 113 undi
7. Negeri Sembilan Klawang 282 undi
8. Melaka Machap 152 undi
9. Johor Gambir 310 undi
10. Pahang Damak 64 undi
11. Pahang Sungai Luit 401 undi
12. Pahang Dong 481 undi
13. Kelanatan Air Lanas 47 undi
14. Kelantan Selising 107 undi
15. Kelantan Kok Lanas 169 undi
16. Kelantan Dabong 229 undi
17. Kiulu Sabah 44 undi
18. Elopura Sabah 251 undi
Kerusi Parlimen
1. Perak Kuala Kangsar 1,082 undi
2. Selangor Sungai Besar 399 undi
3. Selangor Kuala Selangor 460 undi
4. Johor Labis 353 undi
5. Johor Pasir Gudang 935 undi
6. Pahang Bentong 379 undi
7. Pahang Cameron
Highlands 462 undi
8. Kelantan Machang 850 undi
9. Kelantan Ketereh 972 undi
10. Sarawak Baram 194 undi
11. Beaufort Sabah 672 undi
12. Sabah Kota Marudu 842 undi.
Sila ke kampong anda untuk mendaftar diri
sebagai pengundi . Undi lah di kampung anda
pada pilihan raya umum yang akan datang. Ini
boleh meningkatkan peluang untuk menang lebih
Kerusi Negeri dan Parlimen. Ini ada lah hak kita.
Anda perlu menggunakan hak anda untuk
berbuat demikian.
Sila lawati kampong anda lebih kerap untuk
berbincang dengan saudara-mara dan rakan-
rakan. Akhbar-akhbar yang mereka baca tidak
boleh memberitahu kebenaran. Beritahu mereka
keadaan sebenar di negara ini . Menunjukkan
kepada mereka YouTube dan Facebook.
Berkongsi jenaka !
Kami boleh membantu kanak-kanak di
kampung . Beri kelas tuisyen . Menganjurkan
aktiviti kebudayaan. Bawa lah ilmu pengetahuan
ke budak-budak di kampung .
Apabila kampung menikmati banyak kemudahan
sebagai bandar-bandar , ia akan menjadi lebih
sukar bagi BN untuk menipu orang kampung .
Terdapat banyak perkara yang boleh kita lakukan
untuk membebaskan kampung daripada kawalan
BN. Dengan membebaskan kampung, kita
membebaskan diri kita dari kezaliman BN.
End.
Ini yang DAP war2kan dlm laman media sosial
dorang.

Anonymous said...

Saya sokong sepenuhnya!

aku melayu rasis said...

elehhh...tinggal mimpi ajelah.. Kerajaan sekarang sedang lena dilamumn mimpi. Najib takde masa nak tengok semua ni. Bila dia ada masa? WAKTU NAK TAGIH UNDI PRU 14 nanti. Korang tunggu ajelah lagi dua tiga tahun.
sejarah telah membuktikan sebelum ini. Walaupun ada menteri yang tak tido-tido laksanakan tanggungjawab, tapi mereka hanya dua tiga kerat ini tak mampu kuasa untuk terus mendengar suara-suara rakyat.
Dah kalah nanti barulah terkial-kial. Barulah nak jaga melayu dan bumiputera. Barulah nak berkokok sana sini bagai ayam jantan bertahi di ekor. Si cina babi lahanat tu tentu ketawa girang kerana Malaysia sudah boleh tukar jadi Malaybabi!
Teruskan tidurmu wahai pemimpin2 ku sekelian..lenalah kamu UMNO/BN. semoga dirimu dipersalahkan oleh anak cucumu dihari depan. Orang melayu ni, kalau dah boleh jawatan, Mudah lupa diri. Sesama melayu disanggah, bila berdepan cina celaka tu kalah hingga sanggup jadi hamba.

Anonymous said...

Parti UMNO yang keramat ini tak akan hilang di Tanah melayu ini. Selagi orang Melayu Islam ada kesedaran yang UMNO lah yang membela Melayu sejak dari zaman penjajah dan sekarang dah sehingga 65 tahun merdeka...Melayu dah jadi bangsa Melayu yang maju dan bermaruah dimata dunia.Ingatlah pecacai2 PKR dan PAS (kecuali khafir harbi DAP)yang tidak mahu menggaku hakikat tersebut kerana ingin merampas kuasa dari UMNO.....mereka rela agama dan maruah bangsa diperjudikan.

KotobKotob said...

TUNGGU KUCING ROSMAH TUMBUH TANDUK BARU ORG SABAH DAPAT 20%... UNDI SAJA BN NANTI, BIAR HBS HASIL SABAH PG MALAYA... ORG SABAH KAN SUKA TINGGAL ATAS POKOK DGN BOTOL MENTAKU TALAK

Anonymous said...

jangan lupa ya...semua Melayu adalah bumiputera, tapi, tak semua Bumiputera adalah Melayu...dan lagi penting, tak semua Bumiputera adalah Islam. :)