Tuesday, May 6, 2014

AIR ASIA TAK PINDAH KLIA2 ? JANGAN BESAR KIPALA LAH TAMBI !

Berdasarkan twitter pemiliknya, Tony Fernandes hari ini, dan maklumat terbaru yang kami terima, Air Asia hampir pasti tidak akan berpindah ke KLIA 2 pada 9 Mei ini seperti yang dijanjikan mereka minggu lalu.

Hari ini Tony Fernandes membuat beberapa komen di twitternya yang memberi gambaran beliau tidak begitu gembira dengan perpindahan pada 9 Mei 2014 dan mahu masa yang lebih panjang. Beliau seolah-olah memberi isyarat bahawa MAHB tidak memberi masa yang cukup kepadanya.

“Kami MAHB perlu memastikan LCCT terus berfungsi sepenuhnya sehingga 9 Mei. MAHB memberi kami sehingga 9 Mei, kami mahu lewatkan lagi.”

Dalam salah satu entri lain, Tony seolah-olah mengejek MAHB bahawa mereka bernasib baik mempunyai Air Asia, jika tidak mungkin tiada penumpang di KLIA 2

tonyTwitter
Hakikatnya, Air Asia telah dimaklumkan sejak setahun lalu untuk menguruskan proses perpindahan ini. Ketika syarikat penerbangan lain telah pun berpindah dan beroperasi sejak 2 Mei yang lalu, Air Asia telah diberi tempoh sehingga 9 mei ini.

Namun selain Twitter Tony, niat Air Asia jelas dengan beberapa gambar pejabat Air Asia di KLIA 2 yang tidak menunjukkan mereka boleh beroperasi dalam masa 4 hari lagi.

Air Asia tidak menjalankan sebarang proses renovasi mahu pun membawa masuk peralatan seperti sepatutnya. Gambar-gambar yang dihantar kepada kami jelas menunjukkan sikap mereka.
Pada minggu lalu kami mengingatkan Kerajaan dan Malaysia Airport Berhad (MAHB) agar berhati-hati dengan kenyataan Air Asia yang mengumumkan akan mengikut arahan kerajaan berpindah ke KLIA 2 selewat-lewatnya pada 9 Mei 2014 ini.

“Keputusan ini mencerminkan keutamaan pihak kerajaan dalam isu keselamatan, dan memastikan bahawa KLIA2 adalah selamat untuk kegunaan orang ramai.- Air Asia”

Agak mengejutkan ialah keputusan dan kenyataan akhbar tersebut yang dilaporkan oleh suara.tv, dikatakan dibuat secara bersama oleh Pengerusi AirAsia X Berhad Tan Sri Rafidah Aziz (kiri) dan Pengerusi Eksekutif AirAsia Berhad Datuk Kamarudin Meranun bukannya Tony Fernandes.

Kemunculan dua orang yang dilihat rapat dengan kerajaan membuat kenyataan bukannya Tony Fernandes menimbulkan pelbagai tanda-tanya. Adakah ini akan memberi ruang kepada Air Asia mengelak disaat akhir? Ini kerana umum mengetahui bahawa walau siapa pun memegang jawatan, individu yang boleh membuat keputusan atau “call the shot” ialah Tony Fernandes sahaja.

Justeru amat menarik untuk melihat apakah Tony dan Air Asia akan membuat pusingan U disaat akhir atau telah ada rundingan sulit antara MAHB dengan Air Asia?
Berdasarkan maklumat hari ini, kemungkinan untuk Air Asia tidak berpindah sangat tinggi. Cuma kita tidak pasti apakah niat tidak mengadakan sebarang renovasi untuk membuka pejabat Air Asia di KLIA 2.

Ia sama ada untuk mencari alasan melewatkan perpindahan atau ingin melihat keadaan kucar-kacir di KLIA 2 pada 9 Mei ini.

MYKMU

3 comments:

anti-AirAsia said...

Tutup saja LCCT kat kargo tu. Putuskan bekalan letrik, ayaq dan talian komunikasi. Biar AirAsia masak sorang2 kat situ.....

Anonymous said...

AirasiaGILAPELACURMINISKIRTMERAHsertaPUAKSODOM, makin KURANG AJAQ kat ISLAM/umatnya! Ini sebab rakan kongsinya termasuk si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS (sebab itu MAS jgn. diswastakan)!

Lihat si KAPIRDAJAL-GILA-SODOM menghina ISLAM/umatnya dgn. menghina DYMM Sultan Brunei kerana melaksanakan Hukum Hudud! Patutnya sy. Barat-ZIONIS DAJAL mcm. ni serta subsidiari syarikat penerbangannya termasuk di Malaysia ni, ni diHALANG dr. masuk Malaysia, Brunei dan mana-mana Dunia Islam! Bayangkanlah kalau NEGARA-NEGARA ISLAM Brunei dan Malaysia sertai TPPA – ini belum lagi, tapi si Kapir Barat-ZIONIS dah makin KURANG AJAQ, asyik nak masuk campur hal-ehwal ISLAM/umatnya di Dunia Islam!

Lihat di - http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Branson :

……In August 2007, Branson announced that he bought a 20 percent stake in Malaysia's AirAsia X.[25]...

Dan di - http://www.pinknews.co.uk/2014/05/03/richard-branson-announces-virgin-boycott-of-brunei-owned-hotel-over-stone-the-gays-law/ :

Richard Branson announces Virgin boycott of Brunei-owned hotels over ‘stone the gays’ law

Nick Duffy

3rd May 2014

....The law, which is being phased in as of last Thursday, replaces the maximum ten-year prison sentence for homosexuality with death by stoning in the Islamic state.

Celebrities including Stephen Fry, Ellen DeGeneres and Sharon Osbourne have urged for companies to boycott the Dorchester Collection luxury hotel chain, owned by the Sultan of Brunei.
Branson has now added his voice to the calls, announcing a Virgin-wide boycott of the luxury hotel chain, which will take effect across his business empire.

He said: “No Virgin employee, nor our family, will stay at Dorchester Hotels until the Sultan abides by basic human rights.”

Earlier this year, the Virgin boss lobbied with business leaders against Uganda and Nigeria over anti-gay laws, and he also backed the Out4Marriage campaign in 2012.

Yesterday, the president of the Human Rights Campaign wrote to every group that is due to hold an event at the Dorchester Collection’s LA hotels, Hotel Bel-Air and the Beverly Hills Hotel, encouraging them to take their business elsewhere.

Brunei is one of eight countries in the world that maintains the death penalty for homosexuality.


Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

nak tengok ketegasan kerajaan melayan keling mabok sekor ni...melayu2 kat situ hanya balaci2 yg kemaruk gaji....