Tuesday, May 13, 2014

DENGAN MELAYU KERAS, DENGAN CINA SENYAP..! TAKDE PENYAKIT CARI PENYAKIT.


antara adab melayu.
antara gelojoh perangai.

antara cerita takde penyakit pandai-pandai cari penyakit.

malam tadi bukan kemain ku nan senyum rabak nak sampaikan pengumuman tukar menteri besar. ku nan takkan berani buat kalau bukan arahan presiden parti.

CAKAPLAH APA JUGAK PUN..
NAK SALAHKAN PUNAISIHAT KE..

APAPUN KUASA MUTLAK KEPUTUSAN ADALAH DI TANGAN PRESIDEN, NAMANYA NAJIB.


rayuan mat said, kalau nak gugur pun bagilah sikit muka pada dia... dia nak buat kenduri kawin anaknya.. najib jawap itu soal personal...

ADAB TU PENTING DALAM BANGSA MELAYU.
BUDI BAHASA BUDAYA KITA.

sayang benda tu ditolak tepi pasal gelojoh nak angkat sumpah malam-malam..

maka balasan personal jugalah mat said bagi kat najib...


ISU KENDURI BUKAN POKOK UTAMA ...

PENGUNDI DAN AHLI UMNO NAK TANYA.... APAHAL GATAL SANGAT TANGAN NAK TUKAR MENTERI BESAR ?

kenapa tak boleh sabar sampai tunggu pru 14 ?

kenapa kenapa kenapa ?

kenapa takde penyakit tapi suka cari penyakit...

kini nak lembutkan marah melayu, cite perpaduan pulak dikeluarkan...

apa punya biol decison lah ni.. kalau nak buat kerajaan perpaduan pun, HAK kita jagalah.. kenapa nak lepaskan hak ? politik basic macamni pun takkan nak bagitau..

cara kita menghadapi krisis dan menyelesaikan krisis tidak kemas dan perlu banyak belajar.

terbaru keluar cerita kalau ada pun perjanjian mat said untuk pegang mb setahun sekali pun, kenapa kaedah kemas tanpa mengharu birukan keadaan tak dikaji ?

dap walaupun begitu korup dan haru biru partinya, namun mengekang krisis supaya tidak merebak ke public merupakan bijak player mereka bermain politik..

BODOHKAN... TAKDE HAL ..PI CARI HAL ?
BODOHKAN..TAKDE PENYAKIT PI CARI PENYAKIT ?

BERADABLAH SIKIT..AHMAD SAID PUN ADA BANYAK JASA KAT TRENGGANU !

yang kat bawah ni takde pulak najib nak tunjuk KERAS ?

72 comments:

Anonymous said...

ITULAH PANDAI MELAYU.
TIADA PENYAKIT CARI PENYAKIT.
HATI SESAMA MELAYU TAK PANDAI JAGA.
HATI DONG ZONG BERJUTA JUTA NILAINYA.....
MELAYU...OH MY MELAYU .

Suzaku05 said...

(^___^)d

Anonymous said...

Think before you act.
As simple as that.
But you never use your brain.
The repercussion .........

Suzaku05 said...

(^___^)v

Melayu Perak said...

woooiiii bangang.....md said dah sain perletakkan jawatan 1 tahun dulu semasa menjadi mb.....dia diberi tempoh 1 tahun jadi mb saja....

Anonymous said...

Sepatutnya Najib kena ambik kira permintaan Mat Said tu...
Saya berpandangan Najib sepatutnya bersabar dan ikut dulu permintaan Mat Said
Tindakan yg bijak ialah Najib tak sepatutnya terburu buru
Krn inilah risikonya.
Najib must be smart enough to refrain this such worst situation from happening....
This move shows Najib didn't smart enough compare to Tun M in handling this kind of conflict.
We can label Mat Said a traitor but again good leadership show know how to avoid this situation from happening...
Najib should hold this move until Mat Said finished his daughter wedding.....because as a human being he will be feeling so down after the marriage cards invitation printed as "Menteri Besar Terengganu" have been sent to all especially his family and relatives but now would no longer be valid during the weeding day where it's just around the corner on upcoming 17 May..
Najib should consider and take this into account as well....
I dont like Mat Said either as he just is unprofessional and just like orang kampung and me happy to see if other good candidate filling the MB position but the way Najib handle this case is unacceptable
What Najib tend to gain by doing this to Mat Said?
It gonna be like becoming a beyond repair conflict
Kenapa dengan Cina bukan main lemah lembut dia deal??
Sesama Islam bukan main tegas lagi...

Najib sila letak Jawatan PM SEKARANG!!!!!

wan jamak said...

masalah dengan UMNO ini (dari dulu lagi) adalah pemimpinnya yg sombong, termasuk presidennya.

tapi sombong mereka hanya sesama sendiri dan hanya pada org melayu shj. pada bangsa asing cukup takut dan apologetik.

jatuhnya terengganu bukan disebabkan kenduri kahwin, atau sebab keinginan jawatan mengatasi kepentingan bangsa, tetapi jatu disebabkan kebodohon politik dan kesombongan karakter Najib.

kawan tu dah berpuluh tahun dengan UMNO, tak terkira susah payah masing2 dlm berjuang. kalaupun tak suka atas apa sebab sekalipun, tolonglah tunjuk sikit rasa hormat padanya, sekurang2nya atasdasar seorang ayah yg nak mengahwinkan anaknya. janganlah usik keluarga dia.

akupun kalau kena mcm tu akan buat benda yg sama. cukup sombong.

padan muka najib. sekurang2 sekarang biar terengganu shj yg tunjal kepala dia. harap2 dia paham. jgn sampai satu malaysia pulak tunjal kepala nakib kalau masih tak paham2.

Anonymous said...

nah, tengoklah apa bahananya akibat kebodohan presiden parti keramat(?) umno memilih penasihat. jangan salahkan penasihat2 tersebut, kerana penasihat2 jahanam ini ada agenda peribadi sendiri. adakah presiden langsung tak ada akal budi untuk menilai keperluan menyahkan ahmad said dari kerusi mb dalam masa terdekat? adakah menunaikan sedikit permintaan ahmad said ini satu kebodohan? siapa yang bodoh sekarang. tentunya ahmad said bodoh, penasihat najib bodoh dan najib sendiri tidak boleh lari daripada memandang cermin dan sebut AKU BODOH. dengan bukan melayu bukan main hemah sinajib ini. ibarat menarik rambut dalam tepung. dengan sesama melayu, tindakan kurang akal dan tidak wajar serta tak pakai otak pulak dilakukan. habis umno ditangan najib. jika ada parti lain yang boleh membela nasib melayu, dah lama aku by by pada umno. so, kerana pas tak boleh harap, pkr parti jual maruah, dap parti cauvenis maka aku isytihar bebas sehingga suatu masa sesuai atau sehingga najib letak jawatan. aku tidak benci kepada najib kerana kerja kerasnya tetapi tidak suka najib kerana kebodohannya...

Anonymous said...

masalah dengan pemimpin UMNO ini adalah mereka sangat sombong, arrogant. termasuk presidennya. tetapi sombong mereka hanya kepada sesama sendiri dan org melayu shj. bila berhadapan dengan mca dap gerakan mic, mereka kecut telor.

jatuhnya terengganu hari ini kerana kebodohan dan kesombongan karakter Najib.

bertimbangrasalah sikit. org tu dah teruk2 berkhidmat dengan UMNO dan terengganu, dan apabila sampai masa dia untuk step down, bagilah sikit kehormatan. padahal dengan org yg pernah keluar dan caci maki UMNO, kemudian bertaubat dan balik semula pada UMNO, disanjung dan diberi jawatan besar2. buktinya Ezam Noor yang sekarang berpangkat JUSA B dlm kerajaan.

kalaulah Najib tak sombong dan bijak (tak bodoh sombong), bukan shj terengganu tak jatuh, bahkan akan lebih kuat lagi. kedua2 kem ahmad said dan idris jusoh akan sokong MB baru dan jadi lebih kuat. ahmad said akan lebih hormat najib. win-win .

tapi manusia itu penuh dengan kekurangan. bodoh itu sebahagian drpnya.. kita harus redha.

Anonymous said...

Hebat transformasi najib. Transform dari ada negeri kepada takde negeri.

Anonymous said...

Najib patut dipersalahkan oleh kelemahan pentadbiran dan kelemahan nasihat yang diterima dari penasihat2nya.

Anonymous said...

aku pun da nek meluat dengan najib ni.... elok org tua tu dok jaga tganu yang gatai nak p tukaq pasai pa... tgu la PRU 14 nanti, bukan lama mana pun... dari tukaq mad said baik tukaq najib lagi baik....

Anonymous said...

Nampak sangat Najib .. rusak..
kalau ini idea dari PUNAH SIHAT ..
HANCUR UMNO ..
THANKS ... BRAVO NAJIB ..
MUNGKIN PERKIRAAN .. NAJIB ..
DARI .. ADA .. LEBIH BAIK TIADA ..

Anonymous said...

Aku ni bukan penyokong Mat Said,tapi menyapah pada kelemahan Najib,patutnya dia tukar isteri bukan tukar MB,sebab isteri dia boleh jadi punca kejatuhan Umno,rata-rata org tetap meluat pada isteri dia,apa hal agaknya.

Anonymous said...

Dulu kita ada 'Sleepy Dol' sekaranga ada ;Najib Samdol'
Umno now having clowns as president. Later KJ will sell off the Persekutuan Tanah Melayu to the kaum Pendatang.
-zainol_56

Anonymous said...

Assalamualaikum...
maaf cakap...najib mewarisi sikap pm pertama......letteh...

Anonymous said...

Amat setuju!

Bila orang berbudi..kita kena lah tau berbahasa. Itu nilai hidup orang Melayu. Takkan lah aristokrat macam Najib tak reti bab ni.

Tak lama lagi anak perempuan tunggal Najib jg akan kawin. Najib seharusnya lebih maklum akan perasaan seorang ayah.

Anonymous said...

Kalau mat said tahu dia kena lepas kan jawatan selepas satu tahun mengapa dia pilih venue kenduri anak dia di kediaman menteri besar juga. Atau pun dia patut cepatkan sedikit tarikh kenduri sebelum bulan may.

Anonymous said...

aikkkk...main ugut ugut nampak...kalau tak salah aku masa mad said jadi MB dulu diatas kehendak sultan walaupun masa tu pusat calonkan org lain...sekarang ni sultan perkenan pertukaran MB yg baru...cammana yer? betul ke?....aku pun makin risau ngan si najib ni...talian hayat masih banyak lagi ke?


azhar

Anonymous said...

Anon 3:38 PM.. berdosa runtuhkn rumahtangga org... suruh najib tukaq penampilan binik dia dan tukaqla prangai binik dia yg suke publisiti..lemaih kami tengok..

Dan kalo najib xbole buat jugak lebey baik tukar jer pm...yg tau tempat bertegas... ini dgn puak sendiri kemain kegheh tapi kalo dgn puak penyokong sheikh Tan smp nak jilat jubor pon bole...

Anonymous said...

Sehingga ke saat ini, tiada langsung statement dari pemimpin tertinggi umno ttg apa yg sedang berlaku di trgganu.
Hishamuddin sebagai pengerusi perhubungan bn negeri langsung senyap sunyi.

Setakat ni hya shabeery cheek yg menyatakan terima kasih atas jasa mat said kpd negeri trengganu.

Melayu Perak said...

APA DI SEBALIK PERJANJIAN SETAHUN ANTARA AHMAD SAID DAN PM ?
3:54 PM MEGABIDAMAN NO COMMENTS
Lebih kurang setahun yang lepas , apabila keputusan PRU-13 diumumkan Barisan Nasional Terengganu yang diterajui oleh mantan MB , Dato' Seri Ahmad Said memperoleh 17 kerusi DUN berbanding pada keputusan PRU-12 yang diterajui Dato' Seri Idris Jusoh yang berjaya memperolehi 24 kerusi DUN . Di sebalik kecemerlangan prestasi memperoleh 24 kerusi DUN pada PRU-13 , Dato' Seri Idris Jusoh tidak dilantik menjadi Menteri Besar Terengganu sebaliknya Dato' Seri Ahmad Said dipilih untuk mengemudi pentadbiran negeri dan BN negeri bagi menghadapi PRU-13 . Walau bagaimanapun, keputusan PRU-13 menunjukkan BN hilang tujuh kerusi di Terengganu. Walaupun menang, Dato' Seri Ahmad Said masih terus di lantik menjadi Menteri Besar Terengganu oleh PM walaupun ada sedikit suara-suara yang mempersoalkan perlantikan itu dengan keputusan yang diperoleh.



Tindakan PM melantik Dato' Seri Ahmad Said pada ketika itu dipersoalkan sesetengah pihak , namun PM kekal dengan pendirian tanpa memberikan sebab musabab jelas perlantikan itu walaupun kerusi DUN yang dikuasai BN telah hilang sebanyak 7 buah berbanding PRU sebelum ini . Kemudian semalam kecoh di laman media mengenai perletakan jawatan MB Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said yang kemudiannya digantikan dengan MB baru . Ramai tertanya-tanya dan tak kurang juga yang mencemuh tindakan yang dibuat oleh kepimpinan tinggi negara. Selepas beberapa ketika , timbul lah cerita bahawa ada perjanjian yang dibuat dengan Dato' Seri Ahmad Said untuk melepaskan jawatan selepas setahun dan tempoh setahun itu telah tamat dan sudah semestinya Dato' Seri Ahmad Said sedar mengenai perkara ini apabila tarikh perjanjian yang dibuat semakin hampir.

Secara rasionalnya , sekiranya Dato' Seri Ahmad Said menghormati perjanjian yang telah dibuat setahun lepas beliau seharusnya membuat beberapa persediaan dengan memaklumkan kepada pengikut-pengikut beliau , ahli-ahli UMNO dan rakyat yang menyokong BN umumnya supaya keadaan yang penuh tanda tanya dan spekulasi seperti yang berlaku pada hari ini dan semalam tidak wujud . Sudahnya ramai yang menghentam Perdana Menteri , Dato' Seri Najib Razak tanpa mengetahui benar-benar apa yang berlaku di sebalik episod pemilihan Menteri Besar Terengganu yang baru . Apabila penulis menyatakan Dato' Ahmad Said seharusnya bersedia apabila tarikh tamat khidmat beliau sebagai MB Terengganu semakin menghampiri , beliau seharusnya merancang untuk mengelakkan pelbagai spekulasi timbul atau merancang perkara-perkara yang boleh menyusahkan diri sendiri seperti perancangan majlis kenduri kahwin .

Kalau benar-benar beliau ikhlas menghormati perjanjian yang dibuat setahun lepas , hal-hal yang melibatkan urusan peribadi beliau harus di atur dengan lebih baik . Ahmad Said seharusnya memberikan 'signal' kepada orang ramai mengenai pengunduran beliau , mungkin sebulan sebelum tarikh bagi mengelakkan kejutan seperti ini . Apa yang penulis tahu , Dato' Seri Ahmad Said adalah seorang pemimpin yang berjiwa besar dan banyak membantu rakyat , namun beliau harus menghormati perjanjian yang telah dibuat setahun lepas tanpa menyusahkan parti . Jika sebelum ini mantan MB Terengganu , Dato Seri Idris Jusoh tidak dipilih menjadi MB dan menghormati keputusan itu walaupun di bawah pimpinan beliau BN menang banyak kerusi DUN , Dato' Seri Ahmad Said seharusnya mampu melakukan perkara yang serupa , biarpun tanpa jawatan penulis percaya kepakaran beliau masih lagi mampu menyumbang pada parti . Jangan lah hanya kerana salah faham majlis kenduri kahwin anak , seluruh UMNO digegarkan . Harap Dato Seri Ahmad Said kembali semula pada UMNO , buang yang keruh dan ambil yang jernih

Anonymous said...

Najib ni patut di tukar. Najib pro cina. Bangsa melayu di lupakan. Sekolah cina di utamakan. Ikut telunjuk pemandu yg di terajui idris jala yg terkenal dgn sifat anti melayu. Ikut cakap pembangkang maka ISA, EO dan lain2 di mansuhkan di mana sekarang kalau org melayu bercakap pasal bangsa melayu dah kena sembur. Bila cina2 komunis hina bangsa melayu,benda ni di ambil ringan. Ikut cakap bini,tengoklah you tube. Peruntukkan sekolah cina di lebihkan,sekolah melayu dapat ciput je. Rakyat dah bosan dengan Najib yg lemah yakni takut ke punaisihat yg Najib sendiri x boleh buat keputusan.

Anonymous said...

Najib aka Ah Jib Gor cukup bertoleransi bila berurusan dengan bapak cinabeng tapi dengan sama2 rakan melayu langsung tak bagi muka. Nah.. sekarang Mat Said bagi buah keras pada kepimpinan UMNO dengan keluar parti diikuti beberapa rakan lain.

Kesetiaan pada parti tidak bermakna lagi pada Mat Said. Padan muka kau ahjibgor...

Anonymous said...

Yg terjadi tganu tu mengesahkan .... pemimpim melayu hanya berani bertindak keatas org melayu je !!!

Ade lagi ke masa depan org melayu d tanah melayu ni .... bumi kita ni milik org (ie bukan org melayu atau org melayu yg suka tindas org melayu je)

Dula kata pas tu hampas skrg umno pun sama

Anonymous said...

T'gganu sudah tukar, S'gor bila lagi? BN Bikin tak serupa cakap, Pakatan cakap tak serupa bikin!

Anonymous said...

Najib Kalau betul betul sayangkan UMNO bagi orang lain jadi PM. Nanti tak psal pasal BN tak dapat mentadbir Malaysia. Dpat percuma aje kat pembangkang.

Anonymous said...

Macam ada udang di sebalik mee jea....sampai tak menyempat2 nak halau Mat Said!! Aku sayang Umno tapi dengan pelbagai tindakan pengecut najib dgn mengagungkan cinabeng telah menghancurkan banyak hati orang Melayu....aku dah naik meluat dan tak akan keluar mengundi pada Pru akan datang. Go to hell with U!!! Pemimpin yang berlagak berhemah tapi sebenarnya LEMAH tahap gaban! I got no words left for U najib! Doa aku ALLAH SWT gantikan PM yang baru yang lebih berani dalam menegakkan kebenaran demi bumi Malaysia yang tercinta ini!!! Syabas Mat Said...walaupun YB anak kampung tapi YB seorang yang berprinsip, berani dan berjiwa besar!! Moga YB tabah dengan dugaan ini....

Pak Kadiaq said...

Pasal kenduri pun sampai nak keluar UMNO ka? menyusahkan betul dpt pemimpin gila kuasa, gila pangkat, gila gelaran & gila kedudukan mcm ni. Lebih baik ditendang awal2 drp menyusahkan parti & negara.

Pemimpin Melayu sekarang ni dah tak de kesetiaan.. berperangai mementingkan diri & poket je.. lingkop kalau ada ramai yg mcm mat said ni! dah le tak hensem.. kah kah kah kiok!

Anonymous said...

aku suka sgt sbb lepas ni PAS yg akan perintah...najib sila bungkus segera sbb orang amno sendiri sudah hilang sabar dgn kebodohan @kedunguan kamu...sekian

Anonymous said...

Lepas anak ni, seorang lagi, lepas tu seorang lagi, lepas ni hari jadi dia pulak, lepas tu bini dia, lepas tu tup tup dia pulak nak kahwin lepas tu......................

Tu lah cara politik kampung Dan kalau tak setuju, maka lompat lah. Adakah sesiapa kisah.

Yang bodoh bangang jer yang percaya sangat ahli politik UMNO je. Lain lah kalau jadi pencacai atau kroni. Tak faham faham lagi ke?

tobeng said...

Melayu perak,

Org bukan pertikaikan sangat mat said dipecat,tapi cara dia dipecat.

Nak buang orang biarlah berhemah.Permintaan sekecil itu pun ahjib tak boleh tolak ansur ke?Dengan cina tolak ansur tak ingat sampai jadi dayus.Dengan sesama Melayu nak tunjuk power tak bertempat?

Tangguh ajelah seminggu dua,biarkan mat said selesaikan kerja dia dgn sempurna.Lepas itu nak buang pun buanglah.

Tak payahlah nak pertikaikan kenapa tak buat kenduri sebelum ke selepas ke sebab dah tahu tempoh perjanjian dah tamat.Kenapa nak menyusahkan perkara yg mudah?Cuma dengan bersabar sedikit saja lagi semua masalah boleh selesai.

Sekarang bn dah terlepas kerajaan tganu dek kerana gelojoh dan kurang hemah.Siapa nak bertanggungjawab?

Anonymous said...

Parti keramat konon, kuat gagah, tak penah kalah bila bercerita. Apa bendanya najib? Kata dah 68 tahun, baru setahun org tu jd mb kamu jadi pm dah mcm2 perkara berlaku? Sembang sombong je lebih. Melayu bukan tak suka umno, melayu tak suka najib dan bini dia memerintah itu saja. Rasa org dah tanak tu kamu pun turun sekali lah. Takkan mb je blah?
Ingat tok jib sampai masa kramat umno tu akan makan balik kamu dan jugak bini rambut kembang tercinta kamu tu. Kalau anda sendiri tanak turunkan diri, saksikanlah nanti bagaimana keramat tu akan merentap segala kesombongan, keangkuhan dan penyelewengan yg kamu buat. Kalau tak pasal kau takkan u.s boleh senang2 masuk malaysia hari ni. Berapa bilion diorang bayar kau jib?

Anonymous said...

DALAM PRU 13, NAJIB PUN KURANG PERFORM. BERAPA BANYAK KERUSI BN JATUH KEPADA PEMBANGKANG, KENAPA NAJIB MASIH NAK JADI PM [P***M**]

Anonymous said...

PM merangkap Presiden UMNO DSN sudah buat satu keputusan yang merugikan.Kalau ada perjanjian sekalipun masih ada masa dan ruang untuk berbincang dan membuat keputusan yang terbaik ukt kebaikan UMNO di terangganu.Amat malang sekali sikap terburu-buru tanpa melihat situasi dimana kedudukan kerajaan negeri Terengganu yang tidak begitu stabil.Sudah kah perbincangan dengan Adun-Adun telah dibuat dan adakah Penasihat DSN begitu yakin bahawa kedudukan BN tidak terjejas sekiranya MB di suruh letak jawatan.Nampak gaya tiada pilihan lagi DUN mesti di bubarkan dan bagi balik kuasa rakyat untuk membuat pilihan sekali lagi.Kalau UMNO rasa kuat BUBARKAN DUN dan dapatkan kuasa 2/3.Kali ini kita tengok keputusannya....

Anonymous said...

Saya setuju...sbb bila dgr berita ni...sy juga terimbas kembali...kesetiaan dato idris jusoh..patutny dh tau tarikh nk kene resign jd mb..jgnla wat kenduri time tu..huhu

Anonymous said...

pening la dengan najib ni ni macam macam hal, dengan cina haram tak berani

Anonymous said...

Hilang terengganu pun tiada merubah kerajaan persekutuan....
yg penting spesis jaga tembolok sendiri perlu di singkirkan dlm memastikan dlm umno hanya mereka2 yg benar2 TULIN perjuanganya...
si katak lompat perlu berambos....
Tranformasi ke arah Pengukuhan Umno..

Anonymous said...

Najib letak jawatan PM, habis cerita. Tindakan mat said pun bertitik tolak dari najib, keputusan najib. Najib bertanggungjawab kerana gagal menggunakan budi bicara. Sepatutnya kontrak setahun tu perlu di ketahui rakyat sejak awal, bukan sembunyi2, bila mat said dilihat seperti di pecat, maruah dia sebagai pemimpin tertinggi negeri tercalar dan seolah olah dia tak buat kerja. Kejatuhan bilangan kerusi berlaku di seluruh negara, sebagai PM najib harus bertanggungjawab. Rakyat lebih bersimpati pada mat said berbanding najib.

Anonymous said...

Setuju dgn tobeng..x da sapa pertikai mat sad dpecat tp cara dia dpcat..apa slhnya tgguh smpi hujung blan nie bg suna slsai..lpas 2 nak tkaq2 la..klu dgn melayu tgas,klu kntrak sosial dgn bkn melayu diam mmbisu..apa la..lg satu dah dpcat jgn la nmpk sgat smpi mlm 2 jgk angkat sunpah

Anonymous said...

Dia dah tau dia sepatutnya letak jawatan bulan mei, kenapa buat kenduri kawin bulan mei jugak. Kan ke degil bangang namanya ni!!!

Anonymous said...

Dia dah tau dia sepatutnya letak jawatan bulan mei, kenapa buat kenduri kawin bulan mei jugak. Kan ke degil bangang namanya ni!!!

Anonymous said...

PM Najib & penasihat

kalau kata bangang memang dah bangang. Xde dah perkataan dlm kamus dewan utk kebangangan PM Najib & penasihat. Ko resign la Najib.

Pengundi UMNO TI

Anonymous said...

Tiba tiba aku teringat Tun Ghafar. Betapa setianya dia.....

Anonymous said...

Najid ini bodoh tak bo;eh diajar cerdik taj boleh di ikut. Orang kata BODOH SOMBONG. Gunalah kepala otak sikit.

Anonymous said...

2x setuju.. betooollll.....

Anonymous said...

2x setuju... betoolll...

Anonymous said...

Ah Jib Gor boleh pecat MB, Ah Jib Gor pula siapa boleh pecat ?

Anonymous said...

Aku kalu jd najib aku fired mat said dlm 22 23hb sbab last day mat said dpt gaji MB..apa salah najib bg muka ke mat said skit utk wt knduri kawin..KAD KAWIN da ada nama MB TRG ttba kene PECAT..mana mat said nk ltak muka..mat said dok jd MB lg tp jd Manusia Bodoh dlm UMNO..aku yakin kalu NAJIB bg muka ke mat said PASTI slpas knduri kwin msti mat said akn ltk JAWATAN MB..anak da kawin, hati da snag n bole ltak jwtn...GEMBIRA dlm KSDIHAN bkanny DENDAM dlm KSDIHAN..bodo lah PM ni xl mmkir..si RAZIF TOLOL tu dpt jgk kad jmputan PERKAHWINAN dr mat said..sepatutuny si RAZIF ni bole mmkir n mnasihati NAJIB jika NAJIB sndri xbole mmkir wktu prlntikan MB..MARUAH KELUARGA lebh pnting dr PARTI UMNO...Ada gk KEBODOHAN manusia ni bila da trlbih PANDAI..

Anonymous said...

Setuju

Anonymous said...

Setuju dgn tobeng. Cara tu yg dikesalkan. Tak berhemah

Anonymous said...

Komen keluar tajuk

salim hasan said...

PASAL NAMA PUN AH JIB GOH CINA JADI JADIAN LA KATAKAN ,MEMANG DIA SAYANG KAT CINA PUN,DGN CINA APA PUN BOLEH BUAT TANG MELAYU KELUAR SOUND SIKIT AMBIK TINDAKKAN

Anonymous said...

hangpa kena ingat satu perkara, sapa jugak jadi PM dari BN, semuanya menuju ke arah fitnah. fitnah itu hingga ke anak bini. perkara ini tak kan berlaku hanya sejak PKR ujud, budaya fitnah menjadi jadi. kalau ya pun isu ini kesilapan najib, hangpa akan tengok nanti raja fitnah akan melebih lebihkan cerita.

Anonymous said...

tragedi ini mengajar kita satu perkara PENTING!

kalau kita kurangkan sikap sombong dlm diri, dan tambah sikit rasa hormat pada orang lain (dlm kes ini, beri muka pada orang bawahan yg dah berkerja lama untuk kita), boleh mengelakkan kita drp terjebak dlm masalah yang lebih besar.

kita tak boleh marahkan Najib kerana BODOH. manusia penuh dengan sifat kekurangan. bodoh sebahagian drpnya. kita harus redha..

Anonymous said...

SETUJU sama sekali dgn. pandanagan BERNAS GAP! Tapi nampaknya makin ramai si pemimpin Islam/Melayu BONGKAK dlm. UMNO, yg. tak pernah hidup susah, di suap sudu 'emas' dr. lahir - takkan dengaq cakap rakyat miskin dan tertindas terutamanya umat Islam/Melayu! Tahu nak cakap psl. jadi negara maju dan pelaburan berlambak dr. si KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS, termasuk nak masuk TPPA (yg. sebenaqnya ejen tempatan utama mereka ialah dr. si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM), sedgkan maruah dan hak agama, bangsa dan negara, serta TANAH PUSAKA nenek moyang Islam/Melayu kita terus TERGADAI! Maklumlah si puak Islam/Melayu LIBERAL, samada dlm. PAS/UMNO/PKR kan makin ramai dan asyik nak JILAT kasut si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL RASIS mcm. hamba abdi!

Memang BALAnya buat umat ISLAM/Melayu kalau Terengganu jatuh kat PRJAHANAM – ini bukan psl PAS sebab PAS adalah KULI si KAPIRDAJALDAPBANGKAI/PKRSODOM; sampai takut nak laksana Huum Hudud ALLAH SWT!
Sedih betul –YB DS Ahmad Said dianiaya sebegini; bahkan majlis perkahwinan anaknya yg. begitu penting (pd. setiap ibubapa- apalagi pemimpin ISLAM/Melayu/UMNO yg. BERJASA begini), dicemarkan dan dianggap begitu remeh! Dahlah tu dilapurkan di Utusan:
….ADUN Pengkalan Berangan, A. Latiff Awang turut menyatakan berdiri teguh sebagai ahli UMNO dan tidak akan sesekali meninggalkan parti keramat itu yang sudah menjadi asas perjuangannya dari dulu, kini dan selamanya.
Anggota Exco kerajaan negeri itu menyatakan rasa sedih dan kesal
dengan peristiwa yang tak sepatutnya berlaku di negeri ini sekarang.
``Saya amat kesal kerana kebanyakan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) dan Ketua UMNO Bahagian tidak pernah diajak berbincang oleh mana-mana pemimpin tertinggi parti dalam hal pertukaran Menteri Besar,'' ujarnya.
(di http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140513/po_24/3-ADUN-BN-nyatakan-pendirian , 3 ADUN BN nyatakan pendirian)

Aku harap hal ini TIDAK berkaitan dgn. cadangan YB DS Ahmad Said nak melaksanakan Hukum Hudud kat Terengganu kalau Kelantan mengamalkan Hukum Hudud, dan juga kerana DS Ahmad Said, nak mengamalkan pelancongan berdasarkan ISLAM di Tasik Kenyir - di mana satu dr. air terjunnya hanya utk. kaum wanita!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

Samada sini byk rba atau atau ramai budak2 yg cetek akal berpolitik. Dan atau dah kena virus fitnah pembangkang.. Tiada semangat persatuan. Baru sikit dah melenting kat pm. Mmg tiada semangat juang. Semua lalang. Gap u admin pun sama... Politik peribadi dan langsung tiada jati diri atau semangat pejuang. Kondem habis pm? Apa la... Admin pun dah termakan pembangkang punya desakan persepsi.. Pikir2 dan bawa waras semula. Kawal perasaan...

Anonymous said...

INI BUKAN BANGKANGAN..ini segelintir rasa x puas hati pd PMIMPIN TERTINGGI..bila da duduk TINGGI kena slalu TUNDUK ke bawah..benda kecik bole settle tp pnyslaian mcm cari MH370.....duduk kt PUTRAJAYA smue mcm org BODOH..hari2 asik KILATKAN MERC N BMW..aku sygkn umno tp kalu gni carany UMNO slesaikan masalah xlama lg umno akan BERKUBUR..

Melayu Perak said...

kata tak lama lagi BERKUBUR.....sekarang nih dah 68 tahun.....tak berkubur pun....

Anonymous said...

OI anon 9.13pm, kau jgn. nak HINA GAP sebarangan!

Tak patut betul pemimpin ISLAM/Melayu yg. berjiwa rakyat spt. YB DS Ahmad Said diHINA sampai sebegini - dan apa KEJADAHNya ada pula si pemimipin UMNO yg. tergamak boleh TERGELAK besar psl. PENGHINAAN ini?! Dan tak bermakna kalau kita sayang UMNO, kita harus ikut cakap pemimpin mcm. LEMBU bodoh - apalagi kalau pemimpin yg. LIBERAL PENGKHIANAT! Mcm. YAB Ayahanda Tun, tak semua yg. beliau cakap termasuk bila beliau mengutuk ISMA, kita harus setuju, tetapi TIDAK bermakna kita benci dgn. beliau, yg. banyak JASA pd. umat Islam/Melayu.

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...

mana punya mamat pemuda lah ni duk nak mental org pasal perjuangan. ko pegi nasihat pak jib dgn angkatan menteri dia tu dulu ingatkan diorang balik apa sebenar perjuangan tok nenek maghin bila tubuhkan umno ni.
pertama sekali umno bukan parti sedara mara, laki bini, sepupu sepapat dll. aku baca kat kau sikit knp berlaku peristiwa 13 may terengganu ni. sebabnya tahun 2011 kat terengganu lah org melayu yg aku tak pasti parti mana pegi bakar Quran lama dan campak dlm laut 200 kg berat dia. Mat said tade ambik tindakan termasuklah PM najib kau pun sama takde buat apa2. maka yg diorang tak sedar org umno dulu tubuhkan umno ikut undang2 yg ada dlm Quran, bila dah kene bakar korang dah dikira menghina AlQuran dan melanggar janji persumpahan yg dibuat tok nenek dulu2. hari ni lu orang tanggung apa yg lu buat. Ini hal taktau bila boleh setel.
Ko cakap sama pejuang Najib ni takyah sibuk nak ambik KPI org atau nak buat indeks ketaatan org pada Islam, suruh dia kaji dulu diri dia betul ke salah sebelum nak indeks org lain. Kalau rasa diri salah suka ikut cakap bini, angkat kaki jalan dari opis PM. Ramai lg calon lain boleh jadi PM dlm Umno.

Anonymous said...

mana punya mamat pemuda lah ni duk nak mental org pasal perjuangan. ko pegi nasihat pak jib dgn angkatan menteri dia tu dulu ingatkan diorang balik apa sebenar perjuangan tok nenek maghin bila tubuhkan umno ni.
pertama sekali umno bukan parti sedara mara, laki bini, sepupu sepapat dll. aku baca kat kau sikit knp berlaku peristiwa 13 may terengganu ni. sebabnya tahun 2011 kat terengganu lah org melayu yg aku tak pasti parti mana pegi bakar Quran lama dan campak dlm laut 200 kg berat dia. Mat said tade ambik tindakan termasuklah PM najib kau pun sama takde buat apa2. maka yg diorang tak sedar org umno dulu tubuhkan umno ikut undang2 yg ada dlm Quran, bila dah kene bakar korang dah dikira menghina AlQuran dan melanggar janji persumpahan yg dibuat tok nenek dulu2. hari ni lu orang tanggung apa yg lu buat. Ini hal taktau bila boleh setel.
Ko cakap sama pejuang Najib ni takyah sibuk nak ambik KPI org atau nak buat indeks ketaatan org pada Islam, suruh dia kaji dulu diri dia betul ke salah sebelum nak indeks org lain. Kalau rasa diri salah suka ikut cakap bini, angkat kaki jalan dari opis PM. Ramai lg calon lain boleh jadi PM dlm Umno.

Anonymous said...

mana punya mamat pemuda lah ni duk nak mental org pasal perjuangan. ko pegi nasihat pak jib dgn angkatan menteri dia tu dulu ingatkan diorang balik apa sebenar perjuangan tok nenek maghin bila tubuhkan umno ni.
pertama sekali umno bukan parti sedara mara, laki bini, sepupu sepapat dll. aku baca kat kau sikit knp berlaku peristiwa 13 may terengganu ni. sebabnya tahun 2011 kat terengganu lah org melayu yg aku tak pasti parti mana pegi bakar Quran lama dan campak dlm laut 200 kg berat dia. Mat said tade ambik tindakan termasuklah PM najib kau pun sama takde buat apa2. maka yg diorang tak sedar org umno dulu tubuhkan umno ikut undang2 yg ada dlm Quran, bila dah kene bakar korang dah dikira menghina AlQuran dan melanggar janji persumpahan yg dibuat tok nenek dulu2. hari ni lu orang tanggung apa yg lu buat. Ini hal taktau bila boleh setel.
Ko cakap sama pejuang Najib ni takyah sibuk nak ambik KPI org atau nak buat indeks ketaatan org pada Islam, suruh dia kaji dulu diri dia betul ke salah sebelum nak indeks org lain. Kalau rasa diri salah suka ikut cakap bini, angkat kaki jalan dari opis PM. Ramai lg calon lain boleh jadi PM dlm Umno.

Anonymous said...

salam..
kata pemimpin sejati.. kena tendang dari MB dah keluar parti..patut dari awal lagi dah tendang orang macam nih..

Anonymous said...

salam..
kata pemimpin sejati.. kena tendang dari MB dah keluar parti..patut dari awal lagi dah tendang orang macam nih..

Anonymous said...

Bila Pemimpin gah dengah dikelilingi oleh Macai-Macai Angkat Pelir...Kepala Otak pun dah mula tak berfungsi.
Betul kata Mantan PM Dr.M bahawa PAS tak kuat.UMNO yang lemah.

Anonymous said...

Lepas ni ada SORG lg MB geng2 PUTRAJAYA nk kacau...nk tau brkubur ke dok ko kacau le MB tu...ada otak pkai n jgn takbur yg pasti akan mmbwa ke KUBUR..

Anonymous said...

Rba kot ni? Mai mana mh plak..

Anonymous said...

Apa pun patutnya bertolak ansur x kesahlah dah sign setahun ka 68 tahun ka elok lah tu mat said oiii kasi ajar sikit lgsung depa nie x da adab kalu nak terbaik kasi runtuh nie umno

Anonymous said...

Setuju sangat2!

Esperalzi said...

Tak tau siapa betul dan siapa salah GAP!

Baca ini:

http://parpukari.blogspot.com/2014/05/krisis-trengganu-siapa-yang-bersalah.html

Anonymous said...

PM TERBODOH DI MALAYSIA!!

DENGAN BANGSA SEMNDIRI BUKAN MAIN MCM GARANG DENGAN CINA BABI KELING PARIAH DAP KASI MUKA SAMPAI HILANG MARUAH!!!

SIAL!!!