Thursday, October 2, 2014

I LOVE U TUN...BLOGER GAP

Masa tahun 1997, argentina telah diserang soros .sistem kewangan dan currency nya runtuh.

Lepas tu soros serang indonesia,thailand,korea dan beberapa lagi negara termasuk malaysia.

Matawang negara jatuh mendadak. Kuasa beli pengguna berkurangan.

Nisbah dagangan malaysia dengan negara luar menjadi berat sebelah. Seperti contoh kalau pound sebelum itu hanya sekadar rm4=1pound , pada waktu gawat ia pernah mencecah rm7.

Harus diakui hakikat, pada waktu itu IMF telah menjalankan peranannya bail out beberapa negara dengan kadar bunga yang tinggi.

Ada pandangan memberitahu antara tujuan soros serang kuasa ekonomi asia termasuk malaysia adalah kerana mahu menghentikan kemaraan naga ekonomi asia daripada terus menguasai pasaran ekonomi dunia.

Di kala semua negara tumbang, indonesia akur pada IMF dr mahathir melakukan sesuatu yang tidak terfikir oleh yahudi,IMF dan soros sendiri.

Dr mahathir tambat matawang malaysia dengan perkadaran tertentu.

Dari situ nilaian dagangan antara malaysia dan negara luar sekadar berlegar rm3.20 per dollar..( seingat aku lah..)

Bijak tindakan ini bukan sahaja menyelamatkan ekonomi domestik ,inflasi kekal, malah menyelamatkan duit negara daripada kerugian nisbah dagangan antara matawang.

Kuasa, politik dan kepentingan politik adalah berkaitan.

Ekonomi kalau terjejas maka rakyat akan protes perbelanjaan kerajaan.

Dalam waktu diserang soros, mahathir juga alami gawat politik dalaman.
2perkara dalam satu masa. Matawang dan gawat politik.

Walau 2 perkara itu berlaku, dr mahathir tetap menang majoriti di parlimen.

Ini semua pasal dr mahathir tahu politik tidak sekuat mana mempengaruhi undi.

YANG BOLEH KACAU UNDI ADALAH JIKA KERAJAAN SUKA KACAU POKET RAKYAT.

Ide BN barang naik ni hanya berlaku setelah mahathir letak jawatan. Lebih lebih lg tahun 2006.

Kita bercakap bab keutamaan.

Antara rakyat dan fungsi beberapa kumpulan .

Antara jaga poket rakyat dan prog yang tak datangkan undi.


Mahathir telah letakkan benchmark. Dia diserang serentak 2 perkara pada masa sama, dan dia meletakkan KEPENTINGAN JAGA POKET RAKYAT MELEBIHI SEGALANYA.

TU PASAL DALAM GAWAT EKONOMI DAN POLITIK, DR M TETAP DAPAT MAJORITI PARLIMEN.

survival umno bn bergantung kepada kepuasan rakyat dalam perihal poket.

fasa agama dan bangsa melayu dah tetapkan pendirian sokong siapa.

arab spring mula di ( tunisia,algeria aku tak ingat ) pasal ada majlis perbandaran telah robohkan kedai peniaga anak muda..anak muda nekad bunuh diri.

dari situ memungkinkan segala isu dikumpul akhirnya menjadi arab spring.


LUV U TUN.
BLOGER GAP


MOGA ALLAH SENANTIASA MENJAGAMU DAN ISTERI KESAYANGAN, BONDA SITI HASMAH.

18 comments:

Anonymous said...

kalau nak jadi barua pariah mcm kau, tak payah lah buka blog....

Anonymous said...

Tun tambat RM3.78 per 1 USDollar bukan RM3.20 selama lebih dari 10 tahun. Ini yang buat malaysia prosperous dan menyelamatkan semua businessman tak kira bangsa pada waktu itu akibat dasar BN. Tapi sekarang banyak bisnismen cha ya nun alif tak berterima kasih terutama TOP GLOVE, YTL dan kroni dan konco yang support PR openly..

Anonymous said...

Tun tambat RM3.78 per 1 USDollar bukan RM3.20 selama lebih dari 10 tahun. Ini yang buat malaysia prosperous dan menyelamatkan semua businessman tak kira bangsa pada waktu itu akibat dasar BN. Tapi sekarang banyak bisnismen cha ya nun alif tak berterima kasih terutama TOP GLOVE, YTL dan kroni dan konco yang support PR openly..

Anonymous said...

Tun tambat RM3.78 per 1 USDollar bukan RM3.20 selama lebih dari 10 tahun. Ini yang buat malaysia prosperous dan menyelamatkan semua businessman tak kira bangsa pada waktu itu akibat dasar BN. Tapi sekarang banyak bisnismen cha ya nun alif tak berterima kasih terutama TOP GLOVE, YTL dan kroni dan konco yang support PR openly..

Anonymous said...

thanks GAP for being truthful.

Anonymous said...

Saya setuju dgn tindakan Tun. Semoga Tun sentiasa dilindungi dan mendapat keampunan dan keberkatan hidup dari Allah SWT.

Anonymous said...

Naikkan 20sen20 sen 20 seln .sampai 3 rm. Carilah sumber bahan bakar lain,biodesel solar angin kenderaan elektrik, free energy.sampai bila ditakuk lama .nak bakar petroliem.ayuh orang muda jangan layan ketum dan pas mari kita tawan planet marikh.kita bina piring terbang.

Anonymous said...

Aiiih Tun M masih nak menegak benang basah ker.. tak puas2 kau serang aku yea..

Tak Per..Aku redha, tapi kita tengok kebenran akan keluar juga..

Anonymous said...

rasanya rm3.80
kemudian
dalam masa yang sama tamatkan penggunaan note ringgit 1000 dan 500

Anonymous said...

Kenapa Pak Lah dan Najib telalu sombong tak nak belajar dari Tun M. Ruginya Malaysia hilang Tun M sebagai PM selama 10 tahun lebih. Kalau dia masih PM, Malaysia mungkin mencapai kejayaan yang lebih besar.

CEO Siber said...

(( Rahsia Dibuka )) - UMNO Mahu Jatuhkan Azmin SEKALI Lagi!!

Walaupun akhbar Utusan Malaysia meletakkan gambar lucah Azmin bersaiz A4 di muka depannya, ia tidak pun releven oleh rakyat selangor, malah seluruh rakyat Malaysia sekalipun sgt yakin dgn kreadibiliti Azmin sbg MB Selangor yg baru...

Bukan itu saja, penyokong BN bertubi2 mahukan Azmin menjadi MB baru dgn 'menjilat' kembali khalid bg menidakkan Wan Azizah sbg MB yg baru...

Wan Azizah yg tidak dpt bertanding pada pru yg lepas hanyalah orang tengah Anwar utk menguatkan lg PKR di Selangor. Memadai hanya berada di dun... dan Nurul Izzah di parlimen...


UMNO nak buat apa skrg?
Adakah UMNO mahu meletakkan Video Lucah 3G Azmin di Muka Depan Akhbar pujaannya?... Cubalah...

Yg pasti semakin ramai penyokong BN yg sukakan Azmin selepas ini...

Sayang selangor.. sayang PKR...

TAHNIAH ANWAR... TAHNIAH WAN AZIZAH... :-D


Sumber berita

>>>> Klik Di Sini

salim hasan said...

MASALAH NYA PM TAK BERGUNA YG KITA ADA HARI INI TURUT BERSUBAHAT DGN PENGKHIANAT PENGKHIANAT YG DITERNAK DIPEJABAT NYA,UNTUK MENYUNGKURKAN BN PADA PRU AKAN DATANG.

Anonymous said...

Ini lah Melayu dan Bahlol Anak Haram saperti "CEO SIBER"

Yang di persalahkan yang mengakkan kebenaran dan Pelaku ataupon Pengamal Maksiat di agong2kan

Either kau bukan Melayu ataupon kau Melayu Sial Haram Jadah!!

lembah cendana said...

Kita terlupa seketika ank didik siapa yg telah merosakkan keharmonian negara kita..ank didik siapa yg cuba menghancurkan ekonomi kita..ank didik siapa yg membawa lari keluar wang negara..anak didik siapa yang mengikut telunjuk amerika dan israel..masa zaman pemerintahan dia dahulu kenapa dia tidak mendidik salah sorang waris perdana menteri kita dahulu sebagai pengganti beliau..beliau lebih percaya kpd ank didiknya yg rambut sama hitam tetapi hati lain-lain..sekarang dia cuba mendidik org lain sedangkan dia tidak punyai kuasa dan tidak pernah mengaku kesilapan di atas orang yang dia didik dan asuh tersebut sbg menatang minyak yg penuh..wassalam

Anonymous said...

Macai jambu pkr atas ni meroyan....

Anonymous said...

Macai jambu pkr atas ni meroyan....

Anonymous said...

Ada yg bangkitkn ttg note rm1000 & rm500....
mne pegi kesemua note tersebut? ??
@ ia berada di....

Anonymous said...

CEO Siber>>>>>>Jangan persalahkan akbar Utusan yg menjaja cerita apa2 pon...Kalau you tegoksendiri dan baca apa yg dipaparkan diAkbar2 Pro Pembangkang adakan semua nya BENAR.....Lebih Kuah drp Nasinya....Bab Azmin@Ice2Baby kita tegok saja prestasi dia selaku MB..terlalu awal utk kita PUJA2...dulu diluar tp sekarang dah dok kerusi MB..lain suasanya.....kita LOOK...SEE n LIHAT saja.............