Saturday, October 29, 2011

LAPORAN AUDIT BUKTIKAN KERAJAAN MAKIN BERANI.

laporan rasmi audit negara ternyata memberikan satu indikasi penting.

kerajaan semakin berani untuk mempamerkan ketelusan dalam pentadbiran.

berani mempamer ?
tak cukup dengan mempamer, SPRM pun dah masuk. 
tahniah kerana keberanian ini.

37 comments:

Anonymous said...

apa yg nak heboh? BARISAN NASIONAL parti perasuah. Kalau nak telus, sumbat kesemua menteri ke dalam jel

Anonymous said...

AKU PELIK LA GAP NI.......DUIT RAKYAT HILANG BEGITU BANYAK DALAM PETADBIRAN YANG KORUP KO KATA KERAJAAN SEMAKIN BERANI...SO INI LAH MODEL KERAJAAN YANG KO NAK YA....EEEMMMM... SO TAHNIAH LAH...

13KFC said...

bebal la lu bro..najib, bapak2 dan mak2 lembu semakin berani menipu laaa...cam sial..ptuiii!!!

Anonymous said...

TUNGGU LE SPRM BERTINDAK..

TU SPICE KAT PENANG APECER?

Anonymous said...

Saudara GAP,

Didalam mentadbir mana-mana negara, mesti ada kelemahan dan kepincangan.

Cuba buka mata, telinga dan hati, kesemua negara didunia ini mengalami perkara yang sama.

Didalam dunia korporat dan dunia perniagaan, semua ada kelemahan dan kepincangan.

Ini semua human error, silap, salah dan lain-lain lagi yg memang kita tahu.

Manusia memang lemah, Allah SWT sahaja yang kuat perkasa.

Jika ada audit report, itu maksudnya, memang ada kelemahan. Perbetulkan dan molekkan. Itu sahaja.

Cuma mereka-mereka yang berhati hitam atau buta hati sahaja tidak nampak perkara ini.

Thanks.

Jimmy Hillhead.

Anonymous said...

Bersihkan talibarut pembangkang dlm agensi kerajaan!mereka ini yg kuat menyeleweng..

praha2 said...

ini dikatokan cakap serupo bikin. tak macam oran tu cakap tak serupo bikin. oran nak bontang bajet dio pun buet bajet dio. tapi apo yang dio cakap tak kono tompet.
kalo penipu tu peniopu lah. kato oran putih " you have to tell 100 lies to cover 1 lie" ini lah hakikat nyo. dulu temberang nak bontok kerajaan apo bilo ado MP BN nak lompet tak wujud pun. la ni tipu lagi dongan bajet tak senonoh. hai oran malaysia kou tengoklah siapo yang kou pilih tu.

SAMADLELONG said...

AKU COPY PASTE


PENJELASAN
1. Hutang Negara terbahagi kepada 3 komponen:
2009 (Bilion) 2010 (Bilion)
1.1 Hutang Sektor Awam: RM 13.8 (16.2%) RM 17.1 (20.0%)
a) Hutang Kerajaan Pusat RM 71.6 (83.8%) RM 68.3 (80.0%)
b) PABK* RM 85.4 RM 85.4
1.2 Sektor Swasta RM 70.0 RM 64.2
1.3 Hutang Jangka Pendek RM 77.8 RM 72.1
Jumlah RM 233.1 RM 221.7
• Perusahaan Awam Bukan Kerajaan (seperti TNB dan Telekom)
2. Hutang-hutang di atas dibayar oleh pihak-pihak yang berkenaan; bukanlah dibayar oleh rakyat (seperti kita bayar hutang kereta, hutang rumah dan sebagainya) sekalipun pihak-pihak tersebut tak mampu membayarnya. Rakyat bukan penjamin.
3. Hutang Kerajaan Pusat (HKP) yang sebenar adalah KECIL sahaja iaitu hanyalah RM17.1 Bilion (2010) atau 17.1% daripada hutang Sektor Awam atau 7.7% daripada keseluruhan Hutang Negara ataupun hanyalah 2% daripada KDNK.
4. HKP – Dari segi Nisbah Khidmat Hutang Luar Negeri (bayaran balik hutang), hanyalah 1.2% (2009) dan turun kepada 0.2% pada tahun 2010; jauh di bawah threshold 20%. Maksudnya, dari segi konsep berhemah, as a rule of thumb, jika kita berhutang, bayaran balik seelok-eloknya janganlah melebihi RM20 sebulan kalau pendapatan kita adalah sebanyak RM100 sebulan.
5. HKP adalah bagi tujuan pembangunan / pelaburan seperti membina jalan, hospital, sekolah dan seumpamanya yang akan mendatangkan faedah kepada rakyat. Bermkna bukan bagi tujuan operasi / consumption seperti bayar gaji dan elaun yang tak ada pulangan. Rakyat tentulah mahukan jalan, hospital, sekolah, bekalan air dan api. Pembangkang tak mahu?
6. Kerajaan Pusat amat berhemah dalam membelanjakan wang rakyat – sentiasa ada lebihan dalam akaun semasanya (2009 = RM1.2 bilion; 2010 = RM10.0 bilion). Maksudnya hasil kerajaan (2010 – RM162.1 bilion) melebihi perbelanjaan mengurus (2010 – RM152.1 bilion) seperti gaji, elaun, pencen, api dan air.
7. Jika dicampurkan dengan perbelanjaan pembangunan, kedudukan kewangan/fiskal Kerajaan Pusat terhutang (defisit) sebanyak RM47.4 bilion (2009). YAB PM berjaya menurunkannya kepada RM43.3 bilion pada tahun 2010.
8. Dari segi ukuran standard dunia (IMF, World Bank), defisit fiskal Malaysia hanyalah 7% daripada nilai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau GDP (2009) dan turun kepada 5.6% (2010); diunjurkan akan turun lagi kepada 5.4% (2011). Lebih rendah daripada UK (12.8%), Greek (12%), Ireland (11.7%), Sepanyol (9.3%) dan Portugal (7.3%).
9. Dari segi hutang negara, ukuran standard yang digunapakai adalah berapa % hutang itu dari KDNK. Hutang Negara Malaysia adalah lebih rendah (34%) berbanding Sepanyol (60%), Portugal (82%), USA (90%), Singapura (98%), UK (158%), Greek (160%) dan Jepun (200%).
10. Hutang Negara Malaysia, jika dipuratakan setiap seorang = RM7,918 (US$2,514); jauh lebih rendah dari USA (US$31,000/seorang), Belanda, Switzerland dan Denmark (US$25,000/seorang); Luxemburg, Sweden dan Kanada
(US$17,000/seorang) dan Australia (US$11,400).
11. Untuk memakmurkan lagi rakyat dan negara, termasuklah mengurangkan hutang negara, YAB PM DSN komited untuk melonjakkan Malaysia ke tahap negara berpendapatan tinggi. Melalui pendapatan yang tinggi ini, nilai KDNK akan melompat dan hasil cukai (pendapatan Kerajaan Pusat) akan bertambah. Maka hutang negara dapat dikurangkan lagi. Justeru kita semua perlulah menyokong usaha DSN itu bagi kebaikan kita juga.

ARTIKEL 153 said...

Hakikatnya jikalau pegawai kerajaan mengaut sedikit keuntungan itulah HAK mereka dalam yg termaktub didalam perlembagaan. Tetapi jikalau kakitangan bukan Melayu Islam yg terlibat kita harap bukan sahaja SPRM, malah Perkasa, Komando, Polis dan Rela harus menyiasat dengan segara

Anonymous said...

penyokong2 pakatan yang kerja dengan kerajaan adala mereka2 yang sentiasa menyeleweng dan mensabotaj agensi kerajaan..daripada malas, kuat MC sampai la kepada rasuah..
maklumla, takde sifat kesetiaan..camtu le jadinye..

rakab said...

Kerajaan macam inilah yang patut disokong!.
Berani, telus, bersedia dikritik dan berusaha melakukan penambahbaikan.

HIDUP BN !!

musangka said...

mmuuaahhahahaha...!!!

Assalamualaikum suma...!!!

Anonymous said...

Nak harga barang murah..
Kalau nak disenarai berjela2 kerajaan bagi subsidi.

Nak subsidi pendidikan..
Pun kerajaan dah sediakan FREE lagi.

Nak bantuan kewangan..
Inipun kerajaan bagi? Jgn rakyat jd malas dah.

Nak rawatan murah..
Seringgit je bhai takyah melalak.

Nak hapus kuasa eksekutif PM..
ISA dah nak dihapuskan.

Nak anjur perhimpunan haram..
kerajaan masih bagi muka makan free lagi.

Nak kebebasan bersuara..
Pergilah merata cerukpun kerajaan tak halang.

Nak kebebasan media..
Takde pun dengar ada yg diarahkan tutup.

Nak keterlusan pentadbiran..
Laporan audit negara buktinya.

Nak basmi rasuah..
SPRM ada reportlah kita tgklah individu yg terlibat

Tetapi jangan lupa kita ada mahkamah yg adil, tak perlu bising kesana kemari menyalahkan org, buktikan di mahkamah, serahkan pd rakyat...

Ini bukan list penuh aku maleh copy paste bnyk2
Lebih tu lu pikir la sindri..

Anonymous said...

Dah mai dah pengikut Chin Pen.. Jgn eksyen kang ada yg skali lagi kena nyanyi lagu RAYUANKU hahaha.

musangka said...

Rakab 116,

Kerajaan TOYOL camni yg hg suruh sokong? Malam sikit!

Patut le dividen EPF tak pernah lebih dari 6.5%....!

kuah kuah kuah!

Rakyat ! makan kuah je le....!

musangka said...

Yogibear's season October 29, 2011 1:09 AM

'Salam Gap,

Its a mistake..really!

An unwise one!

Those were the days, where there's 100 over comments passing thru this blog!

Now its gone...

At least when it/he/she was here, comments were flowing...right,left, center, top and bottom.

I know it/he/she is watching us...

Anyhow I hope the Masked Raccoon aka Musangka hibernation will end soon..'

Mmuuaahhahahahaha...!

Anonymous said...

Tiap2 tahun duit rakyat kena songlap..tapi tiDA TINDAKAN...mmg haramjadah sungguh UMNO n..kalu x rasuah mmg bukan UMNO...

musangka said...

Kita layan lagu siti fairus dulu...

Tanpa ku sedar aku tersebut namamu
Mengapakah hanya dengan tiba-tiba
Aku pun menjadi rindu
Dan wajahmu ku terbayang
Adakah engkau pun begitu merindu

Bila ku rindu aku tersebut namamu
Bila ku resah ingin rasa ku bertemu
Aku jadi tak menentu
menunggu kehadiranmu
Mengapakah lama hilang tanpa berita

Kuah kuah kuah!

Rakyat...makan kuah!!!

akubekaspkr said...

Gap,
Kerajaan berani buat pendedahan pun kerajaan salah, kerajaan diam pun kerajaan salah.

Tahniah najib, tahniah sprm, siasat betul2, rakyat sdg tunggu hasilnya.

Rakyat nak tahu spesis mana atau spesis kelompok siapa yang telah membuat sabotaj dalam pentadbiran kerajaan.

Anonymous said...

Tiap2 tahun duit rakyat kena songlap..tapi tiDA TINDAKAN...mmg haramjadah sungguh UMNO n..kalu x rasuah mmg bukan UMNO...

Anonymous said...

Anonymous said...
penyokong2 pakatan yang kerja dengan kerajaan adala mereka2 yang sentiasa menyeleweng dan mensabotaj agensi kerajaan..daripada malas, kuat MC sampai la kepada rasuah..
maklumla, takde sifat kesetiaan..camtu le jadinye..

October 29, 2011 12:58 PM

-------------------------------------

Aku sokong tu, harap pihak kerajaan buat pemutihan terhadap kakitangan kerajaan yang membuat keputusan salah dalam pembelian sebelum ni. Kalau kene kat kakitangan penyokong pembangang jangan nak marah kerajaan pulak..... sepatutunya sokong la jugak. Kata nak telus dan beramanah, bile kene buang / tindakan disiplin nak sumpah2 kerajaan pulak nnt.

Anonymous said...

harap takde sape layan MUSANG.UNGKA tu kat sini. Tujuan MUSANG.UNGKA tu satu je... supaya kita pergi ke blog sampah dia tu!!! Muahahahahaha

P/S: Aku rase musang.ungka ni dulu pengendali blog Anti-GAP kot. Bukak blog dia macam ade isu langsung.....

musangka said...

anon 206,

Hadis mana plak ni.....?

Kaki & tangan kerajaan takleh sokong pembangkang !

Melayu Perak said...

yahoo....musangka datang balik....

mana tak tumpah kuah kalau tak ke nasi.....

musangka said...

MP 213,

ada org bukak....kandang !

mmuuaahhahaha...!!!

Melayu Perak said...

dah orang bagi can nih...

pandai-pandai lah komen jangan keterlaluan...

nanti gap tutup kandang balik...

musangka said...

MP 225,

Demi rakyat & negara,

Hangpa cucuk benda yg tak betui je....

Aku hentam!!!

musangka said...

MP 225,

Dlm apa2 hal sekalipun,

jgn bertindak terburu-buru!

RUGI...!!!

mat said...

hangpa nk tau x,sebenaqnya si musangka ni penyokong kuat umno,dia sj nk peghangatkn hangpa semua,dia sj buat2 cerita pasai umno,dlm hatinya umno sj.pandai hang no musangka,mu sangka sy sokong pas ka?
no,no sy setia dgn umno

yogibear's season said...

Assalamu'alaikum Mr. Raccoon,

Good Dai Mait....!

Tengah bersiap nk pi Himpunun kat Std Shah Alam mlm nie...

Pok 'Aid bg tiket subsidi lah beb...

Hadiah krn dpt bini baru lah...!

Bukan buat lari dlm cho cho train...

he he he he..

Hg jgn bimbang, Hasan Ali tkdak mlm nie..

Walau apapun Pok 'Aid MB kite nie bukan jenih Three in One mcm Kristian bahlol tu, tp THREE ONE BY ONE ON ALTERNATE NIGHTS...

Mmuuaahha ha ha ha ha...!

Some guys have all the luck
Some guys have all the pain...

See yer later, alligator..!

Anonymous said...

Asal pak beruang dtg je musang diam..
Nape ek? Oh lupa hari tu musang dah kena checkmate pak yogi bab ngucap..

Muahahahahaha.. Muahahahahahaha..
Aku gelak giler sorg2 depan pc haritu..

yogibear's season said...

Some things are apparent from this graph. Firstly, there is absolutely no doubt just by glancing at the above that the 2.5% interest rate paid on CPF Ordinary Account is downright pathetic in comparison to the rest. Yes CPF OA’s 2.5% real interest rate loses out to both impoverished India’s EPF rate as well as Malaysia. Singapore consistently lost out to what India and Malaysia were able to provide for their citizens. This is especially worrisome given that the bulk of CPF contributions goes into the CPF Ordinary Account. How are 3rd-world countries able to deliver so much more generous real returns over a ten-year period where 1st world Singapore utterly fails to?

yogibear's season said...

" Between 1961 and 1999, there were only three years (1973, 1974, and 1981) when the real rate of return [of Malaysia’s EPF] was negative. "

" Compound Annual rate for the 1961-99 period was 3.37 percent; while for the 1987-99 period, the corresponding rate was 4.40 percent. "

" Thus, in spite of the 1985 recession and the 1997 economic crisis, Malaysia has been able to provide a satisfactory real rate of return to its members. "

Anonymous said...

kalo ANJING2 FUCKATAN perintah, laporan mesti tak ada cacat punya!
la... kat sini ker manusia berbulu musang sembunyi ker.

cuba tengok laporan mengenai Sel'gor/penang/kedah/klantan, sepatutnya exco2/MB/KM patut kena sumbat dlm jel. Depa baru 3 thn perintah rasuah cukup byk....

la... kat sini ker manusia berbulu musang sembunyi ker.
ingatkan dh kena tangkap dek mergastua.....lm tak nmpk kt PapaGomo

Anonymous said...

sprm mmg buat kerja,cuma bila lapuran siap kerajaan tutup ,apa guna,skrg ni kerajaan BN mu nak buat apa buat la rkayat tak terkata apa.nk curi,nak rompak,nak telan mcm ular sawa buatla.kerajaan kamu yg pegang.mahkamah,sprm,polis semua kamu pegang.apa kuasa rakyat.dah masuk kubur baru kamu BN taula azabnya

zat said...

Anon 6:43PM

pencacai punya standard term 'kalau..kalau..kalau' kalau2 tk main la..

Anonymous said...

Salam GAP
Boleh tak kau jgn lepaskan spa pun staement musang.
Aku benci dan meluat sangat dgn manusia hipokrit ni'
Manusia yg hidup mentekedaghah hasil fikiran kerajaan UMNO/BN tapi dlm masa yang sama mengutuk menghina UMNO/BN.

BUKANKAH INI HIPOKRIT NAMANYA, MUSANGKA HIPOKRIT, AKU BENCI ORANG HIPOKRIT GAP, SBB TU AKU MINTA KAU BOCK TERUS MANUSIA SETAN NI