IKLAN BERBAYAR

Tuesday, February 28, 2012

KUALITI PAKATAN SETAKAT PARAS LUTUT.



sebelum pru 2008, hampir keseluruhan rakyat ditarbiyahkan akan betapa perlunya pengundi menghantar wakil rakyat pembangkang (dun dan parlimen) yang berkualiti ke sidang dewan.

kata mereka, ia bakal menjadi penampan terhadap sebarang  salah laku kerajaan.

malah ada yang berkata lebih jauh daripada itu. pembangkang yang berkualiti perlu dihantar ke dun dan parlimen sebagai alat untuk check and balance dasar kerajaan.

tanyalah mana-mana pengundi, kewajaran dan keperluan pembangkang untuk check and balance merupakan ide yang menarik.

dengan adanya pembangkang yang berkualiti segala dasar kerajaan yang dikira tidak menguntungkan rakyat boleh diperbahaskan dalam dewan yang mulia.

bukan sahaja dasar boleh diperbahaskan, malah ide penambahbaikan kepada dasar juga boleh dilakukan.

samada ia mengenai akta mahupun enakmen, ia tetap menjuruskan kepada kesejahteraan rakyat. kerana itulah mereka ini dinamakan wakil kepada rakyat.

sejak 2008 rakyat diperlihatkan dengan pelbagai tindakan aneh ,aksi dan kelakukan mual yang dipamerkan oleh wakil rakyat pakatan.

ada yang kerap keluar dewan.
ada yang kerap boikot dewan.
malah ada yang mempamerkan sikap agresif yang sewajarnya tidak dipertontonkan dalam dewan.

rakyat telah memberi peluang kepada pembangkang untuk menjadi wakil mereka di dewan yang mulia.

sewajarnyalah segala permaslahan,ide perdebatan dan solusi dilontarkan secara optima tatkala setiap kali dewan bersidang.

namun performance mereka dilihat tidak mencapai par. tidak melepasi garis kehendak sepertimana yang rakyat mahukan.

anwar yang dulunya punyai pengalaman luas dalam kerajaan gagal membawa dan menunjukkan satu bentuk contoh yang baik tatkala berada dalam kelompok oposisi.

masalah moral bertimpa timpa.
masalah perbezaan dasar antara parti dalam pakatan dilihat semakin meluas.

malah perbezaan dasar yang berbeza di negeri pemerintahan pakatan juga menampakkan ikatan jitu mereka sebenarnya tidaklah stabil.

pengundi mahukan pembangkang yang berani keluar dari kepompong dan stail politik murahan.

sebagai contoh, aku berada dalam kelompok golongan pengundi muda.

sebenarnya aku teringin untuk melihat keupayaan pembangkang dalam membahas/mengutarakan solusi kepada peningkatan harga rumah yang melambung tinggi di bandar utama negara.

kenapa pembangkang tidak memberikan ide dan cadangan timbal balas kepada kerajaan akan perlunya beberapa langkah diambil bagi mengurangkan harga rumah ?

mana pergi kajian.
mana pergi data peningkatan.
mana pergi solusi dan ide penambahbaikan.
kata nak lakukan check and balance, sayang output tak nampak.

yang dihebohkan adalah siang malam 24 jam buat ceramah mintak rakyat hantar mereka ke putrajaya.

rakyat dah hantar ke dewan, dia sibuk mengupas isu dalam kandang rostrum ceramah. apa ceramah boleh menyelesaikan masalah dan dasar ke ?

rugi..rakyat semakin rugi kerana punyai kualiti pembangkang yang tak appreciate undi rakyat.

dalam pentadbiran kerajaan negeri di bawah pakatan aku melihat mereka ini sekadar MENERUSKAN sahaja pentadbiran lama. contoh terbaik di selangor. kalid sekadar meneruskan tradisi pentadbiran BN. yang nampak ada pembaharuan di selangor adalah jalan makin banyak berlubang dan rumput tepi jalan mengalahkan panjangnya lalang.

takde ide, takde inisiatif dan tiada pembaharuan. contoh lain di kedah. mereka sibuk mengupas ulas ceritera perlantikan exco yang tak sependapat dengan menteri besar. dalam DUN diheret pula pertarungan peribadi parti. kelompok itu lawan kelompok ini.

rakyat berada dalam kerugian yang amat dahsyat.

isu lynas. aku pernah dijemput menghadiri sidang dun negeri pahang yang lepas.

pembangkang tak bersungguh-sungguh dalam menyelesaikan kononnya masalah lynas dalam sidang dun. dalam dewan taknak selesai. 2 hari lepas mereka buat demo kat dataran kuantan. punya jahil ilmu politik pakatan ni, sepatutnya selesaikanlah isu ini di sidang dun.

beberapa bulan yang lepas, pakar nuklear yang juga merupakan ahli parlimen pas membidas akan politikal stereotaip pembangkang dalam menghujahkan isu lynas.

kenapa pakatan tidak mahu membawa hujahan pakar nuklear ini ? kenapa di bawa fauziah yang jelas bukan pakar dalam bidang ini ? jawapannya takde lain, solusi pakar nuklear tak memberi mileage politik sebaliknya fauziah boleh menjadi keldai yang volunteer 24 jam pusing cerita...

debat antara ilmu dan politik sensasi..pakatan tidak menerimapakai hujahan ilmu.. kerana itulah kebanyakan stail solusi politik pakatan sekadar boleh pergi setakat ketinggian paras lutut sahaja.

sayang pembangkang berada dalam 3rd class punya mentaliti.

pada saat aku menulis ni, aku terbayang wajah kalid samad,anwar,nizar,nga kor ming,kit siang,mat sabu dll..

aduh berikan aku 1 petunjuk betapa nama di atas punyai kualiti sebagai pemimpin ?

aku dapat rasakan proses kematangan pengundi sebenarnya berada dalam tahap tertinggi sepanjang mereka menempuh pelbagai persembahan pembangkang sejak mac 2008.

aku berkeyakinan undi yang rakyat berikan kepada pembangkang pada mac 2008 merupakan satu kesilapan besar.

pembangkang tidak perform.
pembangkang gagal menyakinkan rakyat terhadap keupayaan mereka.

kepada rakyat, jom tolak pakatan. 
jom pilih wakil rakyat yang nampak lebih praktikal dan bukannya retorikal.


44 comments:

azrul said...

paras lutut tu macam terlebih nilai. aku rasa tahap pakatan ni kat bawah tapak kaki ataupun kat lubang jubo.

Anonymous said...

mereka adalah golongan IQ rendah yg suka jadi pemimpin. maka mereka menjadi pemimpin dgn cara bodoh mereka.yang menurut mereka juga adalah golongan yg sama seperti mereka- bodoh, malas bekerja dan cakap banyak

Anonymous said...

paras buku lali pun tak sampai bro...

sikit2 merajuk...

bangang mana la pi angkat barua ni semua ntah...

pejuang hamas...

Anonymous said...

dorang ni setaraf dengan tahi...tak buat keje..mentekedarah duit rakyat...ceramah fitnah sana sini...PRU13 nak tolak semua calon pakatan liwat...

-pengundi atas pagar
Shah Alam

Anonymous said...

tgk la mahpos omaq...
asyik nak berdebat jer...
keja tak buat...
bangkai bernyawa...

pejuang hamas...

Anonymous said...

sah..konsert erykah badu dibatalkan hasil bantahan perkosa yang diketuai oleh braim..bantahan ini sepatutnya didahului oleh si puki mak hasan ali kayu jati setan...iaitu ketua persatuan kumpulan setan antarabangsa..[JATI] melalak sana..melalak sini..aqidah sana..aqidah sini..tapi penuh dgn fitnah orang je...yang depan mata si erykah badu buat2 tak nampak...dasar hasan bodoh...banggang..sial..celaka ko...

Anonymous said...

Tobat lahum aku tak pangkah dah depa ni PRU 13...menyemak negara je lah

Anonymous said...

AKU TAK SETUJU DGN HANG LA GAP!!!

HANG KATA PARAS LUTUT?

DEPA TARAF SELIPAR JAMBAN JE. BUKAN PARAS LUTUT!

Anonymous said...

anon 3.15

alaaa...setakat ko sekoq tu umno takde hal lah..kalau nak ajak semua famili ko pangkah pr pun kita tak de hal...piiiiiilaaaa maaaabooook!!!!!



pejuang hamas...

Anonymous said...

kau org jgn nak kondem depa...

mereka tu maksum...

taraf depa tinggi dari nabi, imam mahdi, khalifah umar dan ustaz2 terrmulia...

kami yg bodoh piang nie.. tentula tetap sokong depa..

maklumlah... kami nie x da spm..

Anonymous said...

Kualiti paras lutut sebab Pekaktan mmg suka:

-berlaga lutut,

-berlaga pusat,

-berlaga buntut

-& segala mcm laga termasuklah berlaga bangsa, agama & negara!

Anonymous said...

anon 3.19

antara komen yang terbaik bro...tau bodoh takpe...pi kerja cuci taik lembu kak jat yaaa...

kik..kik..kik..kik..kik..

Anonymous said...

KUALITI PKR, PAS MAU PUN DAP NI STANDARD TONG SAMPAH SAHAJA.
YANG MEREKA TAHU HANYA BANGKANG.
APA YANG MEREKA DAH SUMBANG KPD PEMBANGUNAN NEGARA..........ZERO
TAK PAYAH LAH NAK EKPERIMEN PR SEBAGAI KERAJAAN.
HABIS LINGKUP DAN TUNGGANG LANGGANG DIBUAT NYA.

Anonymous said...

Anonymous said...

anon 3.15

alaaa...setakat ko sekoq tu umno takde hal lah..kalau nak ajak semua famili ko pangkah pr pun kita tak de hal...piiiiiilaaaa maaaabooook!!!!!



pejuang hamas...

February 28, 2012 3:19 PM
_______________________________
awat yg barua ni over sangat???

pejuang hamas...

Anonymous said...

undi bn...sapa tokoh bn di slngor. khir toyo dh tutup buku. noh omar hahaha tngok muka dia pn tak minat. satim demam lagi la terok. apply tanah nk jual plak tu.asang ali buat hal ngo mesti tak bertanding. mmmm sapa lagi..tak delah tokoh2 bn yg hebat..so terpaksa undi pr lagi..

Anonymous said...

Anonymous said...

sah..konsert erykah badu dibatalkan hasil bantahan perkosa yang diketuai oleh braim..bantahan ini sepatutnya didahului oleh si puki mak hasan ali kayu jati setan...iaitu ketua persatuan kumpulan setan antarabangsa..[JATI] melalak sana..melalak sini..aqidah sana..aqidah sini..tapi penuh dgn fitnah orang je...yang depan mata si erykah badu buat2 tak nampak...dasar hasan bodoh...banggang..sial..celaka ko...

February 28, 2012 3:15 PM
______________________________
pengikut dajjal jer barua ni...

pejuang hamas...

Anonymous said...

mana ada paras lutut...

paras buku lali laaa....

Anonymous said...

AKU INGAT PRAS JUBURI ALJUBURI........

Anonymous said...

Apake jadah yang konon nak check and balance kalau pakatan sendiri pun alignment lari, balancing out.

Aku Sayang Tun Mahathir said...

Tak kira la paras mana PR (PuKiR, DAPig dan PASpispus)ni..

yang pasti.....dalam keadaan aku duduk bersila..depa semua tetap di bawah lubang kunyit aku....

hina sangat depa depa ni......
herrk pthuihhhh!!!!!!!

.Gory. said...

Nah, untuk yang pro-kerajaan mahupun pro-bukan kerajaan, moh kita baca dekat sini. Pandangan kawan kawan kita.

UMNO Tindas Melayu???

Anonymous said...

Tahap pemikiran kebanyakan orang-orang melayu pun setakat paras lutut je . Tu sebab sangat mudah untuk menipu orang melayu ni . Fikir fikir kan lah .

Anonymous said...

anon 3.53pm hang penjual lubang kunyit yer

Langsi said...

Pemimpin UMNgOk Be-eNd saje-saje je diLEMBUkan dek Kak Ijat dan Keluarga...

Hidup Melayu! UMooooooooooooooooooo
Hidup Melayu!UMoooooo...uhuks...uhuks, tersedak rumput plak...

UMNgOk Be-eNd - Dulu, kini dan selamanya... BNgok; BNgong; BNgang; BNgai dan BNgap!

aloya said...

undi bn...sapa tokoh bn di slngor. khir toyo dh tutup buku. noh omar hahaha tngok muka dia pn tak minat. satim demam lagi la terok. apply tanah nk jual plak tu.asang ali buat hal ngo mesti tak bertanding. mmmm sapa lagi..tak delah tokoh2 bn yg hebat..so terpaksa undi pr lagi..

February 28, 2012 3:32 PM

-----------------------------------


Ko nak undi Khalid Gagap lagi?? Terkenangkan puki berbulu Eli Wong dah buat aku pikir 10 kali nak undi PR lagi

Anonymous said...

Setuju sangat2 dengan GAP. Pembangkang yang ada tidak berkualiti langsung. Mereka gagal berhujah mahupun mengutarakan pandangan dan pendapat yang membina atau mematahkan hujahan lawan. Apa yang mereka selalu katakan ialah "ini konspirasi, ini rekayasa, ini politik kotor dsbnya".

Kecewa kerana pembangkang yang diharapkan dapat mengekang sifat bagai "kaduk naik junjung" BN rupanya lebih teruk dari itu. Mereka sudah besar kepala, mereka sudah angkuh, mereka tidak boleh ditegur, tidak boleh dikritik. Sesiapa yang berani mengkritik akan dituduh ejen UMNO dan dibayar oleh UMNO.

Memang kualiti mereka setakat paras lutut sahaja. Saya malu punya pembangkang kualiti sebegini dan saya juga malu dengan kualiti pencacai PR di blog ini yang tidak dapat memberikan hujahan mantap dan bijaksana sebaliknya suka copy and paste sahaja. Pathetic.

akuantiPAKATAN.

soulrhyme said...

paras dada diorang ni bro...dada itik je la..huhu

Anonymous said...

alaaaa..pembangkang sendiri dah mengaku pembangkang kat malaysia nih takde kualiti. asyik bangkaaaaaang je.

Anonymous said...

KAN MASA MENANG HARI TUE DIORG CAKAP X SANGKA BOLEH MENANG..JADI DIORG NIE MEMANG X BERSEDIA NAK MENJADI PEMERINTAH...TUE YANG KUALITI SEMUANYA HAMPEH...BUAT FITNAH PANDAILAH..

Anonymous said...

Anonymous said...

alaaaa..pembangkang sendiri dah mengaku pembangkang kat malaysia nih takde kualiti. asyik bangkaaaaaang je.

February 28, 2012 6:30 PM
________________________________
yg tak leh tahan ialah penyokong pembangkang dah aku nampak mcm anjing lapar jer mcm taksub kat tulang...
kesian...

pejuang hamas...

Anonymous said...

memang pakatan pembangkang tak ader kualiti macam GAP cakap, sibuk nak politik aje, napelah dia orang tak pikir macam GAP pikir?

Janji dulu tak tunaikan lagi, ada sesiapa simpan risalah PAS Selangor tak masa piliharaya 2008? Kita balance and check balik ada buat ke tak? Kalau tak ader kita tanya dia orang masa ceramah pilihanraya nanti.

- Pengundi Atas Pagar -

Anonymous said...

Ya saya setuju sangat2.Kualiti MP atau ADUN Pembangkang bertaraf longkang.Cakap saje lintang-pukang, keluar masuk dewan mcm budak sekolah masuk tandas bukannya utk berbahas.Dr segi kualiti penggubal undang2 langsung takde, fasal sendiripun langgar undang2.Moral rendah mcm tak sekolah.Cakap sembarangan je.Yg x boleh cakap BM pun ramai.Ape kejadahnya jadi YB Parlimen Msia atau ADUN Malaysia klu BM pun failed. YB Kelana Jaya,Balik Pulau,Lembah Pantai, Niza J, Ngor, Tian Chua, Gobala K ape gunenya cakap pun pelat takde isi.Poorah!

Servant of God said...

Sedih tapi benar, itu kesimpulan aku tentang kupasan kau, GAP.

Kepada pencacai yang kata UMNO dah tutup buku laa.. yang buat bunyik lembu laa.. kesian korang. Cuba menutup aib dengan taktik kebudak-budakkan.

Tapi, terima kasih lah. Sebagaimana tak boleh harapnya MP pakatan haram, seperti itulah korang tak boleh harap. Korang masuk blog ni konon nak harumkan nama pakatan rakyat, tapi yang kami rakyat hidu hanya bau najis jek.

Tak tau laa itu hanya kerana kualiti MP pakatan yang memang sifar, ataupun kerana ditambah oleh kekotoran gerudi lubang kunyit seorang insan nih.

Apa2 hal pun, memang korang tak guna.

Assassin Cyber said...

Yeke GAP kualiti Pakatan sampai paras lutut. Banyak 2. Kualiti Pakatan takat kat mulut saja. pandai cakap saja.

Anonymous said...

Pada aku pakatan pembangang ini yg kat Malaysia nih langsong tak ade kualiti, tak mencapai paras lutot pon...sama taraf lubang jubor saje...yg depa tau bangkang saje tanpa perlu mengeluarkn apa solusi atau idea dari bangkangan mrk...kerja lain , mengebas dan mengaut harta selagi boleh , mengebas bini org, mengebas anak bujang yg jambu2, mnjual agama n menghabiskan wang rakyat ut pergi keluar negara, konon mncari pelaburan ttp yg sebenarnya mrk pergi berlibur...

Anonymous said...

paras lutut tu pun dah tinggi dah. hakikatnya, buku lali tak lepas lagi

Fenomena said...

langsi langsi .. kesian aq tgk ko ne menyalak tak henti2 ... jgn tunjukkan bodoh ko tu kat dunia maya ne laa sampah ..

Anonymous said...

AHLI PARLIMEN PEMBANGKANG YG ADA SEKARANG SEMUA NYA TK BOLEH HARAP!!

PEMANTAT ISTERI ORANG!!!

PELIWAT!!!

PEMBOHONG!!!

PEMFITNAH!!!

PEMUTAR BELIT AGAMA ISLAM!!!

BERPERANGAI KOMINIS!!!

PERASUAH!!!

TAK BERKUALTI!!

KAKI KELENTONG!!!

SEMUA MACAM SIAL!!!!

Anonymous said...

LANGSIAL!!

LANGSIAMANG!!!

LANGSIPOT!!!

LANGSAI!!!

LANGCHAP!!!

LANGSIFLIS!!!

LANGSING!!!

LANG BOTI LANG!!!

KUI BOTI KUI!!

Anonymous said...

pembangkang kat Malaysia paling low class di dunia..! elok di gelar mereka ni pembangang je!!

☺ ♂ ☺

loool said...

berita gemparrrrr. ???
pas bersedia jadi timbalan perdana Menteri II

APA MAKSUDNYA NI...GUA XPAHAM LAH...

Anonymous said...

VIDEO BADRUL AMIN SEDANG LAKUKAN AKSI LUCAH

Anonymous said...

gap,satu ulasan yg bernas dan menarik yg boleh membuka mata penyokong fukatan

Anonymous said...

KAN MASA MENANG HARI TUE DIORG CAKAP X SANGKA BOLEH MENANG..JADI DIORG NIE MEMANG X BERSEDIA NAK MENJADI PEMERINTAH...TUE YANG KUALITI SEMUANYA HAMPEH...BUAT FITNAH PANDAILAH..

_____________________________________

betul tu bro..
padtu depa jadi apa? bangga dan ego kononnya rakyat sokong depa kan??
padahal depa lupa itu semua implikasi undi protes semata2.
tunggu je pru13, biar depa rasa camne rakyat protes depa pulak.