Thursday, May 10, 2012

SELANGOR BANGKIT : RUMAH FLAT 5 TINGKAT DIPERBUAT DARIPADA POLYSTREN LULUS DI SELANGOR !


satu projek perumahan ( flat kos rendah 5 tingkat ) yang menggunakan bahan polystren telah hampir siap dibina untuk pembeli/penduduk di seksyen U5 shah alam.

maklumat dan dokumentasi lengkap telah diberikan oleh penduduk kepada blog GAP dengan harapan agar ia dapat didedahkan kepada khalayak umum.

rumah yang berharga sekitar RM42 ribu itu didapati hampir keseluruhan struktur ( dinding dalam dan luar) menggunakan  polystren sebagai bahan utama pembinaan flat 5 tingkat tersebut.

kami telah mempunyai dokumentasi lengkap mengenai isu mengejutkan ini.

namun akan dikeluarkan fakta siapa dibelakang projek ini dan lain hal kemudian nanti.

saksikan sendiri bagaimana perumahan flat 5 tingkat menggunakan bahan polystren ini hampir berjaya dibina di seksyen U5 shah alam.

PBT buat apa ?

exco perumahan kerajaan takkan tak nampak bahaya yang bakal menimpa ?

SAKSIKAN SENDIRI KEINDAHAN RUMAH POLYSTREN YANG DIBINA DI SEKSYEN U5 SHAH ALAM SELANGOR.


FAKTA : SETIAP FOTO YANG TERDAPAT DI DALAMNYA IMEJ JARING-JARING BESI ADALAH DIGUNAKAN  UNTUK  MENAMPAL SIMEN PADA SETIAP STRUKTUR POLYSTREN.





81 comments:

Anonymous said...

wow! teknik baru bina rumah murah dari pemaju kroni!

eXception said...

Mohon untuk link dan ambik satu gambar utk diletak dalam blog, terima kasih...

Anonymous said...

GAP...jgn salah anggap..ini merupakan teknologi semenfero..kos untuk membuat rumah ini murah dan cepat dari segi ketahannannya tidak perlu dipertikaikan. Boleh refer kepada fakulti Housing building and palnning USM. Terima kasih

Anonymous said...

err sori gap...teknologi ni dah 3-4 tahun kut orang duk pakai. boleh kata jimat jugak tapi masih dalam lingkungan selamat untuk digunakan. selalu ada masa pameran cidb.

Anonymous said...

kah kah kah

kata dulang paku serpih

kah kah kah

Untuk mengurangkan wang bergerak bawah meja senang saja, yop..

kah kah kah

..jangan beri meja...suruh depa berdiri saja.

kah kah kah

Anonymous said...

Boleh comply dengan UBBL ke..? Dah uji ke dengan ketahanan api satu jam dan dua jam..? Mesti PNB nak buat menara merdeka dia guna polisterina nih, murah dan cepat.. Tapi jangan terbang dek angin udah laa..

Anonymous said...

Kalau terbukti selamat dan murah tak apalah. Tetapi adakah harga yang dikenakan merupakan harga yang berpatutan. Sepatutnya jika kos untuk membinanya murah maka harga jualan juga sepatutnya lebih murah. Rumah murah adalah untuk mereka yang berpendapatan rendah. Lagi murah lagi ramai yang mampu memiliki rumah.

Anonymous said...

Ini sistem IBS di bawah CIDB. Aku dah pergi melawat rumah yang dah hampir siap. Sejuk dan murah. Janganlah dipertikai sangat. Bacalah dalam web yang berkaitan. Inipun korang nak politikkan.

Anonymous said...

KRONI PUNYA PASAL

Bila masa pulak pembangkang akan ikut apa yang dihasilkan oleh pemerintah.

Biasanya pembangkang tolak apa saja hasil kajian dari institusi kerajaan.

Tentulah pelik dan ajaib kalau dalam konteks isu ini pembangkang telan bulat-bulat kaedah yang digunapakai oleh pemerintah.

Anonymous said...

GAP Sy pengubdi bn, harap gap paham, mmg ada teknologi ni, ni teknologi hiijau, saya jurutera awan, mengikut calculation mmg kukuh jika desgn dengan vbetul, harap gap faham

Anonymous said...

CIDB ke UBBL ke x kesahla, at least ada la juga effort nak memajukan hidup rakyat.

kat kelantan sana si wali terompah alaihissalam ada nak memajukan rakyat?

...kata dah tua rabun patut benti, marah pulak!

-nik ajis mahafiraun-

Anonymous said...

adakah teknik binaan ini dipatenkan. kalau ya tidakkah pemaju melanggar hak cipta?

Anonymous said...

teknologi bau la GAP, ibs TEKNOLOGY,

DESIGN footing kat link bridge masjid jamek pon pakai ni, sbb underground ada tunnel LRT, so untuk elak vibration n crack kat tunnel, kna guna teknik ini

highway pon pakai, ganti crusher run untk elak jalan beralun

- engineer

Anakbukitgantang said...

1-kaedah letak simen kat polisterine ni namanya PARTY WALL-ia hanya sesuai buat partition dalam rumah bukan diluar rumah atau antara satu unit rumah dengan rumah yang lain

2- di negara maju, Filipina dan Putrajaya mereka buat konkrit pasang siap utk bangunan bangunan tapi tak pernah buat PARTY WALL yang hallow kat dalam ni

3- Sahih kalau PARTY WALL banyak akan berlaku pollution bunyi -tahap kebisinagn dari satu unit rumah tak dapat dikawal dan ini aan menjadikan komuniti tersebut hingar bingar-tidak harmony

4-saya kesiankan bakal penghuni yg akan menghuni unit unit ini-jika lantai juga dari PARTY WALL maka maknanya foundation rumah tadi tidak kukuh...jangan salahkan Kerajaan Pusat kalau bangunan ini runtuh kelak sbb kesalaha utama pada PBT dan PEMAJU serta Kerajaan Negeri

Anonymous said...

Teknologinya bagus.. tapi persoalannya..parktikalkah??
Jika pemilik nak buat renovation pada rumah agak sukar. Nak buat wiering tak boleh tebuk dinding la.

Anonymous said...

HEHEHE...KAN DAH KANTOI!!!KESIAN GAP!!!NAK MAIN POLITIK PAKAI OTAK SKIT K!!!!

Anonymous said...

gap kata jaring besi utk tampal simen? actually bukan simen, ianya concrete, klo simen x lekat

IBS DESIGN, GOOGLE PLEASE

Anonymous said...

BANGKANG BILA TIADA FULUS MASUK?

Dunia kata Lynas selamat, tetapi apakah pembangkang bersedia terima hasil kajian dunia? Tidak, pembangkang tolak!

Dalam kes ini kenapa pula pembangkang lari dari cara klasik mereka?

Dalam isu ini, kenapa pembangkang terima sesuatu yang nampak menyeriaukan dari sudut binaan?

Apakah pembangkang sudah buat kajian aspek keselamatan sebagaimana isu lynas?

Kalau tidak macam mana kaedah ini diterima seadanya di negeri kelolaan pembangkang?

Apakah apabila ada sesuatu yang hasilnya lebat maka pembangkang akan copy & paste pemerintah?

PELIK BIN AJAIB

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=GEOP13d9CwQ

Anonymous said...

kah kah kah

kalau ada masalah senang saja pembangkang lepas tangan iaitu, so and so yang luluskan!

kah kah kah

Anonymous said...

dinding luar pakai party wall?

sound proof ke?

watch out for geng telinga skodeng!

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=iASlOvhvz8w&feature=related

SAPA YG X TAU CIDB TUE APA,TOLONG JANGAN WAT KOMEN BANGANG MACAM MANGKUK GOMOL NIE..HAHAHAHHAHAHA

Anonymous said...

GAP,

bolehkah pembeli tolak unit rumah yang mana dinding luarnya dibuat dari polyesterene? kalau ya bagaimana?

kingnek said...

kepada engineer, boleh keluarkan link untuk pastikan ia selamat? kalau selamat ok lah, tapi kalau benda ni senang pecah, memang bahaya. kita siasat dulu, apa pun bro Gap, syabas, sekurang-kurangnya dapat aku menimba ilmu tentang seni bina di blog kamu, dan dapat lihat, ramai komentar berpelajaran tinggi. aku belajar uni tapi, bukan seni bina atau engineering, hahaha

Anonymous said...

Kekuatan Wa tak tahu lah Wa bukan engineer...tapi klu nak gantung kabinet mcm kitchen cabinet atu apa2 wall kabinet gantung Wa tak YAKINLAH!!

Anonymous said...

Saudara/ri,

air bersih di letak dalam bekas
bersih, layak diminum tetapi air bersih di letak dalam gelas arak sudah jadi lain

dalam konteks sama:

ploysterene yang diletak pada tempatnya dapat menjimatkan kos tetapi polysterene yang di letak di tempat yang tidak sesuai pastinya mengundang sesuatu.

SOKONG JANGAN BAWA REBAH

Anonymous said...

SENANG JE! JANGAN BELI RUMAH ITU KALAU DAH RASA MUTU PEMBUATANNYA TAK SELAMAT.

SURUH PUAK PR JE YANG DUDUK DI SITU.
KALAU RUNTUH ATAU APA KE BIAR MEREKA TANGGUNG SENDIRI.

Anonymous said...

MODAL BAIK NAK BELASAH GOMOL..TUE LAA WAT FITNAH BANYAK2 LAGI,KAN ALLAH DAH TUNJUKKAN KEBODOHAN KAMU..NAMPAK SANGAT PENGIKUT2 GOMOL NIE KURENG2 ORGNYA...HEHEHEHHE

http://search.babylon.com/?q=IBS+SYSTEM&babsrc=SP_def&AF=111247

Anonymous said...

Salam...

Saya adalah pembaca setia blog GAP ni.
Tapi berkenaan isu yang dibangkitkan ini, saya nak maklumkan tentang penggunaan polisterin yang dipakai. untuk makluman, penggunaan panel dinding polisterin ini adalah satu sistem binaan berindustri atau dikenali sebagai IBS sekarang ini dan sistem ini telah digunakan di negara maju seperti Jepun. Sebenarnya dari segi kekuatan dinding berkenaan, ia tidak menjadi masalah kerana ia lapisan luarnya disusun dengan besi atau BRC. didalam polisterin tu sendiri dimasukkan beberapa batang besi bertegangan tinggi seperti Y12 atau lebih tinggi saiznya. lapisan luar dinding pula akan dilepa dengan lapisan mortar iaitu campuran simen dan pasir. Jika dilihat pada struktur bangunan berkenaan melalui gambar yang disiarkan, saya lihat struktur bangunana seperti kolum (tiang) dan rasuk (beam) masih menggunakan RC iaitu campuran konkrit dan keluli bertegangan tinggi. Jadi, kekuatan bangunan berkenaan sebenarnya kukuh. Tujuan penggunaan sistem ini adalah sebenarnya untuk mengurangkan kos penggunaan bata, pengangkutan dan pekerja. Itu lah tujuan IBS sebenarnya. Untuk pengetahuan tuan, kerajaan sekarang ni memang menggalakkan penggunaan IBS ni dan projek rumah mesra rakyat sekarang ni pun ada guna sistem ni. CUma menjadi persoalanya adalah adakah pembinaan yang dijalankan mengikut cara yang betul (method of construction).. itu sahaja.. Sekian

Anonymous said...

GAP MASA UTK BALAS DENDAM!!!

MARI KITA BUAT DEMO KELILING BANGUNAN...KITA BAWAK STATISTIK ORG MATI DARI JATUH BANGUNAN 99.9% jatuh x hidup balik..MACAMANA PUN TETAP ORG BULEH TERJATUH KANNN...LAGI...BAHAN DEPA. HUAT ADA RADIOAKTIF APA..

mai najib kita buat bangunan kat sebelah sama harga JUGAK tp pakai batu betul PUNYA

KITA BALAS..MACAM 16 september Najib balas Crita PERAK

LYNAS KITA BALAS CAM TU JUGAK

Anonymous said...

Penguraian yg baik
Ada masa pihak engineer mengunkan sistem light weight brick. Ia lebih besar dan ringan berbanding batu bata
malahbia nya lebihvkuat kerana mengikut caluclation boleh sustain load lebih besar . Cth bilik tandas tidap perli rc beam. Rc column utk tahan load cukup sekadar lighy wieht block dan rc roof slab.

Sya merasakan pikah lawan cuba bangkit kan isu ini kepda saudara gap yg mungkin tdak beberapa arif mengenai ini. Secara tak lagusng ia memebuka mata rakyat kerjaan pr lebih kehadapan. Harap tuan bley tunjukkan projek ibs lain yg kerjaan bn dah buat. Ia dapat menolong kita
tq

civil engineer

Anonymous said...

adakah berbaloi dengan nilai wang anda?.....adakah rumah ini lebih murah dr struktur binaan semasa?....tentunya orang yg membeli nanti sebenarnya hanya tiang bumbung dan lantai sahaja yg batu...sdgkan nilai polistrena hanya berharga tidak sampaipun rm100 utk sebuah rumah!......jika berlaku kebakaran yg pasti mudah terbakar dan merebak cepat...yg tinggal hanya tiang utk sebuah bangunan sahaja jika ketahanan terhadap haba panas tidak di uji.....ini macam binaan berapa persen pemaju untung.?dan berapa persen pembeli rugi?

Anonymous said...

aku cadangkan tuan tanah kedaung delete artikel nie sebelum digunapakai oleh opponent untuk membelasah kamu.(artikel punching bag).hehehhe..aku rasa terkilan dengan org2 melayu nie,samaada krajaan atau pembangkang.duk berbalas2 fitnah dan kekejian.SAMPAI BILA SEMUA NIE NAK BERAKHIR???takkan sampai YANG MENANG JADI ABU YANG KALAH JADI ARANG baru masing2 nak sedar diri??tanya diri kita,kita nak sampai ketahap tue ker..Tolonglah Wahai Orang2 Islam Melayu..cukup2lah kita berbalah..yang aku nampak,setan2 yg kat belakang tabir yang tengah duk suka melihat kita semua bercakaran..
aku stuju bila krajaan tolak permintaan PBB tuk siasat bersih 3.Perkara nie memang sudah dijangka dari awal lagi.puak2 setan nie dah tunjuk taring mereka.(try kaji apa tue PBB dan kenapa ia ditubuhkan.kaji dan kaji)
Pasal tue aku sedih bila tengok kita semua masih leka BERPERANG SESAMA AGAMA DAN BANGSA..

SEDARLAH WAHAI SAUDARA/SAUDARI SEKELIAN..KITA SEKARANG BERADA DI AMBANG PINTU MAUT YANG TELAH DISEDIAKAN OLEH PUAK2 SETAN NIE..DAN YANG PALING SADIS BILA KITA SENDIRI YANG MEMPERCEPATKAN PROSES UNTUK MASUK KE PINTU MAUT TUE...
SEDARLAH WAHAI SAUDARA2KU SEKALIAN SEBELUM TERLAMBAT...

Anonymous said...

wahai civil engineer-masalah utama bukan kekuatan tapi pollution bunyi

dinding jenis hallow dan PARTY WALL spt ini tak sesuai utk kediaman yang padat sebab ia tidak mengekang bunyi yg kuat dari satu rumah ke rumah yang lain

akibatnya tiada KETENAGNA dalam rumah dan bagi kawasan kepadatan tinggi spt rumah Flat-ia tak sesuai digunakan pada keseluruhan dinding

Ini akan lead kepeda gejala sosial
kerana semua penghuni tak betah duduk di rumah maseng maseng akibat bunyi bising dari jiran jiran

mohon dapat dirujuk balik Undang Undang Bangunan Seragam Selangor, Kelulusan Merancang PBT Shah Alam dan pelan Struktur serta Pelan Perancangan Bandar Shah Alam.

Pegawai di Majlis Kerajaan Tempatan

Anonymous said...

Kepada En.Pegawai di Majlis Kerajaan Tempatan..

Bukan setakat kat selangor la bro,banyak negeri2 maju seperti di Johor Bahru (negeri karat umno) dah lama pakai sistem nie..Harap maklum

west said...

ini kalau suami isteri berjimak.. abis satu blok leh dengar..

hahaha

Anonymous said...

kalo buat semi D ok le/banglo 2 tingkat sebab sepupu aku dah buat rumah ni dekat 10 tahun di TP Garang.

Anonymous said...

ini bukan IBS. Sistem Binaan Berindustri (IBS) juga dikenali sebagai 'pembinaan pasang siap' iaitu sistem pembinaan di mana komponen dibuat di kilang atau di tapak bina dalam keadaan terkawal, diangkut dan dipasang di tapak menjadi satu struktur dengan tenaga kerja minimum.
Terdapat 5 jenis IBS yang biasa digunapakai di Malaysia;

a. Sistem konkrit pratuang
b. Sistem acuan
c. Sistem kerangka keluli
d. Sistem kerangka kayu
e. Sistem blok

Anonymous said...

Penggunaan benda ni boleh tp hanya utk dinding didalam rumah sahaja. bukan keseluruhan rumah. projek ni dia guna utk keseluruhan rumah.

Anonymous said...

Kita tengok kontrak nanti sama ada material dinding adakah menggunakan sand brick atau benda alah plastik ni....

GAP KEMBALI said...

bestnya tengok kan komen pakatan.

ASAS ISU INI ADALAH PERJANJIAN S&P.

dalam S&P janji bahan lain, tapi bila bina bahan lain..

opps ada lagi dokumentasi lain..LAGI PANAS.

kita keluar sikit sikit la ya.

Anonymous said...

Teknologi baru. Cuma musykil sedikit. Rasanya pihak kontraktor terpaksa menggunakan conduit untuk sistem pendawaian. Pada pendapat saya, jikalau buat 'embedded' wiring takut2 ada short circuit antara kabel akan menyebabkan kebakaran sebab terdapat unsur polysterin didalamnya. Sekadar pendapat sahaja. Apa apa pun, teknologi baru ini sedikit sebanyak dapat membantu rakyat berpendapatan rendah memperoleh rumah sendiri.
Evolusi residen di Tanah Melayu:
rumah kayu --> rumah batu --> rumah polystren ..

Mahal --> Sederhana --> Murah ..

Melayu Perak said...

apa punya bodoh pemaju flat nih....

polisterina adalah bahan mudah terbakar.....

apabila api sudah marak dalam rumah polisterina akan cair.....

makanya rumah flat tuh akan lompong dan rapuh kalau ditolak saja....

tidakkah membahayakan penghuni flat di tingkat 5.....

Anonymous said...

Polistren dalam shaja. Luar ada concrete. Tiada masalah kebakaran

Anonymous said...

GAP KALAU S&P PUN DAH X LAKSANA DAN X IKUT PERATURAN, ITU BUKAN KES NAYA KAT PEMBELI KA ?

KASIHAN LA PEMBELI.

Anonymous said...

memang la ada teknologi ni tp masalahnya ni buat rumah flet.. boleh tahan ke buat rumah flat pakai menatang ni..

Anonymous said...

...xpe2 korang jgn gaduh2 ok, nak design renovation rumah ke, bina rumah baru ke, nak buat interior ke cari aku ok! -harga boleh runding-

hubungi: muhdfarizbasri81@yahoo.com

YB Raz said...

fuyooo pakai polystren...kasi sumbat je polystren ni kedalam mulut pemimpin pr

Anonymous said...

ADA KISAH LAIN RUPANYA..

KITA TUNGGU PENDEDAHAN DARI GAP.

Harap disegerakan.

Matt said...

ini bukan ibs technology, ini bina rumah guna styrofoam technology

ibs technology guna konkrit, rumah dlm gambar atas tu guna styrofoam..

betul tak?

Anonymous said...

Teknologi betul...method salah...trust me,im an engineer

Iren babi cuci Tingkap Apartment said...

Rumah mcm Ni tak boleh cuci tingkap Apartment di luar rumah..

Mati Amah indonesia didera BABI-CINA SINGAPORK..

lalu najis Tenaganita IRENE syaitam kelinng melaporkan Malaysia mendera Indon..

SILA SEPESIFIK..SIAPA YG MENDERA MANUSIA DIDUNIA INI BUKANKAH CINA2 BARBARIK (di penang dll, vietnam diberimakan nasi& garam)

(bukan semua cina barbarik CHENG HO menghukum mati spesis CINA-BABI)

Diversion isu amah didera kepada Malaysia -menjarakkan UKHWAH muslim angkarI BARBARIK DAPIGS

Anonymous said...

buat engineer semua, bagi pencerahan sikit bukan ke IBS ni ada lah bahan yang dah siap cuma pasang..

maksudnya pekerja tidak perlu nak heat apa2 atau tembak simen kan sebab setiap dinding telah siap di bina dulu betul tak?

Anonymous said...

Suruh yang sokong PKR,PAS dan DAP duduk kalau runtuk dan terbakar terus mampus. senang tak payah komen banyak-banyak

Tun Teja said...

Ini cara PKR Selangor buat rumah. Macam rumah "Three Litte Pigs." Kemudian Penipu Rakyat akan mengancam rakyat Selangor seperti "wolves" atau serigala dari hutan nak menumpaskan rumah styrofoam ini untuk pembangunan condominium yang tinggi untuk pelabur dari cina pada masa jangka pendek nanti.

Anonymous said...

Itu la satu lagi masalah.. faham tak maksud IBS tu ape.. sistem binaan berindustri... Ape2 sahaja sistem yang menggunakan kaedah selain dari sistem konvensional dianggap sebagai IBS. Tau tak konvensional tu ape.. kalau tak tau, pegi tengok buku balik.. aku ni bukanla orang pembangkang.. tapi aku cakap berdasarkan fakta.. banyak sistem IBS sekarang kat Malaysia. jenis panel, jenis konkrit pra tuang, jenis blok dan banyak lagi termasuk jenis-jenis inovasi macam ni.die guna panel dinding yang dah produce kat kilang n pasang je kat site. Tujuanya nak jimat masa, kos dan bahan.. Sebelum sesuatu sistem tu ada, research mestilah dah buat untuk memastikan kekuatan, tahan haba, tahan kebakaran dan lain2. semua ni dipantau oleh CIDB.. Selalunya kilang-kilang yang mengeluarkan produk IBS ni berdaftar dengan CIDB sebgagai pengeluar produk IBS. Jadi, untuk memastikan produk berkenaan selamat, dapatkan senarai pengeluar IBS yang berdaftar dengan CIDB..

Anonymous said...

ni bukan masalah IBS atau bukan IBS, masalahnya method yg digunakan salah... trust me, pasni dorang akan terus plaster dinding tu???...trust me, im an engineer

Anonymous said...

...xpe2 korang jgn gaduh2 ok, nak design renovation rumah ke, bina rumah baru ke, nak buat interior ke cari aku ok! -harga boleh runding-

hubungi: muhdfarizbasri81@yahoo.com

Anonymous said...

Nak runtuh rumah, boleh contact aku..haha

Anonymous said...

This methode thelah diguna pakai oleh byk negara maju
pandangan pertama bika terdengar polistrin. Pecah. Ringan. Lembut. Terbakat dan srbagai nya

mari jon kita share ilmu. Bagus gak ruangan kali ni bley share info

This methode thelah diguna pakai oleh byk negara maju
pandangan pertama bika terdengar polistrin. Pecah. Ringan. Lembut. Terbakat dan srbagai nya

mari jon kita share ilmu. Bagus gak ruangan kali ni bley share info

cuba tgk link ni

mari sama sam blajar

http://www.universalconstructionfoam.com/

ni cth je. Best . Cth bagunan guna styrofoam atau polistrin.. Klo ada kesmpatan didik la anak anak supaya minat kat engineering. Sungguh mencabar dan menarik

Dari,
Engineer mentah lagi

Anonymous said...

Ini kaedah baru menggantikan batu bata dan di dalam konsep IBS. Tetapi method ni rasanya salah sebab di gunapakai di parameter wall (dinding luar) rujuk gambar 5 yang nampak lubang tingkap besar. Kebiasaannya Bomba tidak membenarkan dinding luar dan dinding bersebelahan unit berlainan menggunakan selain RC Wall atau clay brick kerana ketahanan wall mungkin kurang dari 2 jam. Pihak Bomba dan PBT tolong siasat. (pandangan dari civil engineer)..

Anonymous said...

mana yang dah sains agreement tu bolehlah dapatkan bantuan guaman percuma dari barua council.

inilah masanya nak tengok sama ada barua council jalankan tugas dia atau sibuk berpolitik.

Anonymous said...

sape yg ckp ini IBS SYSTEM mmg bangang. Kalau terencat bab construction, jgn nk tunjuk pandai.

Anonymous said...

http://www.cidb.gov.my/v6/?q=en/content/apakah-ibs-0

Anonymous said...

Mengikut website CIDB...x der lak sebut polystren sbg salah satu komponen IBS.....

Anonymous said...

salahguna@membelakangkan kepercayaan rakyat terhadap kerja pihak konsultan,pemaju dan pihak majlis tempatan!!!!

tolong GAP dedahkan dokumen yg berkaitan!!!

Anonymous said...

Saya biasa tengok rumah di UK yg guna polystyrene as outer wall & inner wall, tapi kat dalam in-between the walls diisi konkrit. Tapi ini buat utk rumah bungalo, kalau utk flat no komen. Apa2 pon, kalau nak selamat kena ikut spek. Kita tak nak jadi another Highland Towers tragedy.

Anonymous said...

Suruh yang sokong PKR,PAS dan DAP duduk kalau runtuk dan terbakar terus mampus. senang tak payah komen banyak-banyak

May 10, 2012 3:19 PM

-------------------------

WA SETUJU SANGAT OOOO

SOROH KHALID GAGAP DODOK SITU DULO..

RONIE LU SOROH DIA DODOK TINGGKAT ATAS SKLAI..BIAR CEPAT MAMPUS


KURANG2 DINDING PAKAI DINDING BATU NORMAL,,,KESIAN BUDAK-BUDAK DEMO PAKATAN NAK BELATIH MENYEPAK POLIS..TAK PASAL2 RONTOH SATU BARIS KENA PENYEPAK DEPA..
HAAHANA KALU RONIE LU JATUH AKU SUKAA LA..

KHALID KITA KASI BENGKAK2 SUDAH LA..

LUPA PLAK KHALID GEREJA...NAK SUROH DIA DODOK MANA PLAK YAA...

Anonymous said...

Berubah lh rakyat SELANGOR.......anda ada masa utk berubah....

Anonymous said...

ni kalau ada ribut taufan..apa yg tinggal ek??..rangka umh je ke?(besi)..hehehehe

Anonymous said...

Kot ye pun buat rumah kos rendah takkanlah modalnya rendah sangat. Ada tak kajian tentang bahayanya pendawai yg berusia 20-30 tahun ke atas rumah spt ini? Alangkan rumah batupun boleh musnah, kalau mcm ni 1/2 jam je boleh rentung. Saya faham ini teknik alternatif tetapi kalau tak silap ia lebih pd teknik sokongan bukannya utk digunakan diseluruh rumah. Apa jaminan kerajaan negeri bahan ini selamat dari kebakaran / banjir?

Servant of God said...

Pegh GAP! Blog ko memang best!

Macam2 komen keluar, sampai bertambah2 ilmu aku.

Blog pakatan boleh macam ni gak ke? Aku dah tak pegi sana dah, setiap komen tak penah keluar. Freedom of speech sesangat lah tuh...

Anonymous said...

aku tengah pikir nak renovate umah pakai teknik ni... harap harap jangan ada yg lobangkan dinding bilik aku ye...

Anonymous said...

aku tengah pikir nak renovate umah pakai teknik ni... harap harap jangan ada yg lobangkan dinding bilik aku ye...

Anonymous said...

GAP DAH JELASKAN BAHAWA MASALAH SEBENARNYA ADALAH PEMAJU LANGGAR PERJANJIAN DENGAN PEMBELI...PEMBELI DAH BUAT MOGOK DAH PUN KAT PEMAJU..X PAYAH LAH NAK CANGGIH2 SGT.YANG PENTING PEMBELI YAKIN DENGAN RUMAH YANG DIA BELI..LEPAS KELUAR CERITA MACAM NIE CONFIRM PEMBELI TAKUT NAK DUDUK..

anti bohmau said...

GAP,

bayangkan kalu rumah sebelah guna lesubg batu tumbuk sambal!!

he...he...

main congkak? hentak paku? berkareoke? adoyai!! semua kena di'haram'kan jika duduk umah mcm ni!!

malam2 pun tak boleh main.. ha ha ha!!

Roslan Alan said...

hahahaha..

pencacai umno memang kebanyakkannya kering ilmu..

hahahaha...

paritjawa said...

ni rumah pakai-buang..duduk seminggu pstu roboh buat banglo pulak..mggu depan roboh lg buat sekolah hahaha

Anonymous said...

bodohnya penyokong parti pembangkang... apabila dah kena batang hidung sendiri...
baru padan muka depa....
rakyat selangor kalau pilih pkr lagi lepas ni... minum air lombong la hang pa... buekkkkkkkkkk(muntah hijau)

Anonymous said...

Wiring dlm dinding tak? Kalo dlm dinding short circuit camne? Kebakaran terbendung dlm petak simen?

maasom said...

Kat luar negara dh lama guna teknologi simenfero nih.