Sunday, July 1, 2012

REFORMASI GAYA ANWAR.


Economic crisis which hit a few countries in the Asian continent back in 1997 had left bad marks which still haunts those who were involved.

Thailand, Philippines, Indonesia and Malaysia were few of the countries which was first hit with such crisis due to attacks from financial criminal, George Soros during the middle of 1997.

By 1998, the effects began to show in most of the countries which were hit by the attacks. Economies were unstable and their currency value kept on plummeting.

In Indonesia, the life of its people were burdened with price hike on necessity items such a rice, oil, sugar, milk, fish, salt and egg.

Due to that, small protests were organized by students on streets which then turned big, demanding for changes in the country's administration which was then led by President Soeharto.

Famous Indonesian political leaders such as Gus Dur, Megawati, Amien Rais and Sri Sultan also joined the public to demand for a total reform in Indonesia.

Street demonstrations which was done peacefully then turned violent when university students began to clash with Indonesian authorities, causing fatalities and injuries.

Between March until May 1998, a few big riots occurred. Some of them include riots in Medan and Yogjakarta which began almost simultaneously from may 4 to May 8, 1998. A few died and public properties destroyed.

Almost a week later, Trisakti Tragedy then occurred almost as the same time with the incident of mass murder on Indonesian Tionghoa people from May 15 to 15, 1998.

Shopping centres, shops and houses of Tionghoas' were trespassed and burnt which girls were raped and killed. An estimated of thousands of lives were killed during the time.

Thousand others (Tionghoa) fled Indonesia to save themselves from the violence. The political change had proven that things did not turn out like how the public wanted to.

Despite of all that, reform movements which consist of political leaders and students kept on making assemblies around Surakarta, Medan, Bandung, Monas, Yogjakarta and Jakarta to push President Soeharto to resign.

By May 21, 1998, President Soeharto announced his resignation. His replacement, Prof. Bacharuddin Jusuf Habibie (BJ Habibie) took over even though he received various objections from students.

Although the fall of Soeharto was seen as a huge success from the street reform which was started by students, the change had then brought many challenges.

Clashes between ethnics and religion began to spark. Street demonstrations were still going on, murder and bombings kept on coming each month.

It seems that the peace and change that Indonesian wanted is just mere dream. Now, after 14 years, Indonesians seemed to agree that the reform had suffered a total failure.   

34 comments:

Jawajohor said...

MINGGUAN MALAYSIA...
SEMUA MELAYU WAJIB BACA, WAJIB BACA, WAJIB BACA.
PENDEDAHAN DAP CHAUVNIS DAN PAP SINGAPORE...........DI KOMEN AWANG SELAMAT.
MELAYU PERLU SEDAR DAN INSAF.

Anonymous said...

Mana SAMA, satu besi, SATU kertas.................kata intellectual PAS DAN DR BEAN Phd

PUKR Pondan said...

Respect must be earned. A country are not more respected than the way they handle criminals and homosexuals. If the scumbags are allowed to dirty around free, the ruling party also will suffer. A god government must rule with a strong fisth, when dealing with this kind of scum.

1. Ban polygami. It's not suitable for Malaysia to allow this shit.
2. Clean up all crime and execute existing laws.
3. Handle homosexuality like Saudi Arabia do.
4. Give help to selfhelp to the poor so they will be engaged. They only need a push.
5. Implement capital punishment for corruption.

Anonymous said...

.

Merokok merbahayakan kesihatan ... jadi kurangkan merokok .

.

Anonymous said...

KALAU MOHD MURSI TU PELIWAT DAN PENZINA PASTI BELIAU TAK BOLIH JADI PRESIDEN MESIR.
SEBALIKNYA MUNGKIN AKAN DIPANCUNG DI KHALAYAK RAMAI.

Anonymous said...

Si Kotek Sendeng pujaan hati Bomoh Siam aka Musangka aka LANCAU LANG!!

Anonymous said...

.

Marilah kita mencontohi akhlak dan moral Anwar Anak Beranak.

Marilah kita mengamalkan ajaran agama Nabi Nik Aziz dan ulamak2 Pas.

Sentiasa lah menyalah kan Umno dlm apa jua pun.

.

Anonymous said...

BETUL, NIK AZIZ ULAMAK TERBILANG, BUKAN DIMALAYSIA SAHAJA, TETAPI SEANTERO DUNIA.............DUNIA DIALAH..............
KALAU SALAH JALAN, BALIK KE.......

Anonymous said...

UNDILAH PAS UNTUK BANTU DAP MENANG, DAN SETERUSNYA DAP CINA JADI PERDANA MENTERI.
KITA DOA NIK AZIZ PANJANG UMOR SUPAYA DAPAT LIHAT SENDIRI NASIB ORANG MELAYU DAN ISLAM DI MALAYSIA INI BAWAH PEMERINTAHAN DAP KELAK.
SKRG BELIAU BUTA MATA.....
NIK AZIZ N HADI ANAK AWANG BERTANGGUNGJAWAB...

Anonymous said...

N.ajis akan panjang umur sbb keturunan dia tk nk ambil alih saka dia.

Anonymous said...

bila kelantan tak maju father nicky ajis ckp sebab pusat tak bg royalti minyak.......klu dia perintah pusat nanti kalau malaysia makin mundur dia akan salahkan pelabur asing sebab tak nak melabur kat malaysia... dan ayat wajib hadi awang..pemerintah umno sebelum ni zalim..buat kerajaan cara firaun...ambo ngan tok guru ikut cara islam(islam versi father nicky ajis)......kita mundur takpa...diikuti takebeer beramai ramai oleh penganut ajaran PAS....

nicky ajis perintah kelantan 22 tahun...lama sgt dah..bukan kat kelantan je..tapi atas muka bumi Allah pun......

haron ajis said...

Amende sampai nak ban poligami ni dol?Ko bukan Islam ke?

mae said...

May be what anwar wants from his reform is to indirectly result in pushing out chinese and indian from malaysia.

Anonymous said...

BARUA PAS LINDUNGI LIM GUAN ENG.

SANGGUP BERGADUH DGN PERKASA.

BODOH PUNYA PAS. MEMANG MELAYU. BODOH.

LIM KIT SDIANG KETAWA BESAR.....TERBAHAK2

Anonymous said...

Tolong tulis untuk mnyedarkan org bukan tulis harap org percaya

Anonymous said...

org indonesia sendiri ckp, reformasi amein rais hanya sia2, hanya pandai berjanji tapi satu pun x dipenuhi....

ni masa aku pergi ke bandung pada tahun 2010, aku berbual dgn org2 bandung sambil pekene kopi didpn rumah mode, masa tunggu wf shopping....

skrg org indonesia sendiri dah jelekk (jijik) dengar perkataan reformasi...

mohd. natar said...

... A very good article which could bring some thoughts and reminders to those who care to think. To those who love this lovely country of ours. To the warm blooded youngsters who enjoy the streets demonstrations. To the oppositions. To Anwar Ibrahim.

If ways are allowed to follow such footsteps such similar happenings could happen here. Or may be worst. Do we need that?.

mohd. natar said...

... A very good article which could bring some thoughts and reminders to those who care to think. To those who love this lovely country of ours. To the warm blooded youngsters who enjoy the streets demonstrations. To the oppositions. To Anwar Ibrahim.

If ways are allowed to follow such footsteps such similar happenings could happen here. Or may be worst. Do we need that?.

Anonymous said...

hunger is painful

painful stomach will find ways to relief the pain

the easiest way to reduce pain is to transfer that feeling onto others

so, just imagine how is it so easy for the West to make sure the NWO become a reality

Anonymous said...

GAP..SALAM GAP...

RAMAI YG XTAHU REFORMASI...

RFMASI ANWAR 1998 YG CIPLAK REFOMASI INDON 1997

PEMBUNUHAN RAKYAT CINA BESAR2AN

HARAP GAP KOREK MENDA NI..DLM2

PENDUDUK CINA RAMAI LARI KE SINGPURA...


AKUPUN TAHU MASA TU..TP SENYAP SAJA..YALA AKU PRO PAKATAN MASA TU

BAS 2 singpork tiba2 dipenuhi ORG CINA YG BERTUTUR BAHASA MELAYU (cina indon telah dipaksa indonkan...no sekolah cina....bn je cukup baik dgn mca)

Anonymous said...

reforms in the hand of a straight man is a beneficial tool to move forward

reforms in the hand of an opportunist is certain to fail and lead to reversal of achievement

Anonymous said...

transformer is all about innovation

reformer is just a slogan

Anonymous said...

.
LAWAKMAN VERSUS GENTLEMAN

A reformer would give priority to changing certain regulation if that regulation seem not to suit personal agenda but it itself is resistant to change

transformers couldn't be bordered by the type of barrier as there is innate capability to overcome barrier by changing to a new self.

MARHAEMAN

Anonymous said...

Ceh.. geli tengok orang tua tak sedaq diri menari di Sg. Petani.

Pemerhati Bersih 3.0 said...

hahhaa...bape ko dapat duit haram untuk fitnah nih? pas tuh duit tuh ko bagi makan anak bini ko kan..kalu kau dh nikah la...hahhahhaa...kau tau, nanti anak ko yg akan jadi cemnih..anak ko yg akan jadi peliwat agama..PELIWAT BUNTU ANJING dan anak ko juga la yg akan menyundal bg yg perempuan.....hahahhahahaah aku tau ko takan pos kan aku nyer komen..taper..tak kisah...tak caya ko tgk laaaa

Anonymous said...

Pemeerhati Bersih 12.22

Kalau dah mabuk pi main jauh2. Kalau sakit pi makan obat. Kalau nak mati gi taubat. Kalau nak kena jubo gi jumpa Anwar. Kalau nak kawan ngan syaitan gi belajar ngan Nik Aziz.
Kalau nak negara islam gi padamkan Karpal Singh dah langkah mayat dia.
Kalau nak bodoh tak payah susah2 sebab ko dah memang bodoh.

nabey ajees said...

muka mcm jubo nih memang dah rosak teruk. tak bole repair lagi. ini B.A.B.I mmg spesis laknatullah! lebih huduh dari ifrit!

anti bohmau said...

GAP,

memang susah nak bersihkan hati org mcm 'pemerhati bersih' tu. bak kata dr ridhuan tee, terlalu taksub ke pemimpin sampaikan yg terpampang depan mata beza antara reformasi dengan transformasi pun tak boleh nampak. maklumla mata hanya nampak bulat putih berlatarkbelakangkan hijau hasil dari doa tok guru gila kerusi!!

Tun Teja said...

1. Anwar memang penipu besar, kepala pembohong besar. Menubuhkan Suaram dengan tidak berdaftar ke ROS.
Menggunakan hak asasi manusia sebagai tudung mereka, tetapi didalam salutan tudung itu mereka berancang senarai aktiviti untuk menjatuhkan kerajaan BN terutama di bawah rejim PM Najib.
“Our mandate is enshrined in the Malaysian Human Right Charter and the Universal Declaration of Human Rights.” Inilah tudung yang mereka pakai selama ini oleh Anwar dan Parti Kencingkan Rakyat.
2. Pada praktikalnya perbuatan mereka bertubi-tubi memfitnahkan PM Najib dari satu scenario ke scenario yang lain. Membunuh character PM Najib dan isteri, Anwar dan crooks dari Suaram yang sentiasa mengancam dengan taktik tipu mereka.
3. Anwar memang kita sudah tahu dia dihidupkan didunia untuk mewakili ‘syaitan’ kerana moral dan pendiriannya. Homoseksual, pro-Yahudi,pluralisma, pembelut, penzina, korup dan rasuah, penghasut dalang rakyat yang boleh ditipu.
4. Menerima RM 900, 000 dari NED (National Ednowment for Democracy) dan CIA dari Amerika selama dua tahun dari 2009 ke 2010 yang di amanahkan kepada Ambabiga Dildo.

Anonymous said...

jangan hairan lah ramai penyokong2 anuwar masih menyokongnya...kerana ramai keluar dari jubur2 mak dia....hehehehehe...keluar dari jubur taik...jadi bau anuwar dianggap harum semerbak bau taik..walau apapun anda nasihat k,kata k,sedarkan k,kepala taikkk...
wakakakakaka....


paham maksud tuan puteri..?

takbirrrrrrrrr

Anonymous said...

Cuba amati dan perhatikan gambar tersebut.Amat berbeza sekali rupa keadaan cuping telinga,bibir dan bawah dagu gambar sebenar DSAI.Kalau masih tak nampak,lakukan solat sunat istiqarah dalam apa jua kemusykilan dan permasaalahan saudara-saudari seagamaku.Jangan mudah terpedaya dengan penipuan syaiton2 yang direjam tu.

Anonymous said...

ANON 12.49 AM anak haram tak beragama.macam dunia ni kepala makbapak ko yang punya.budak hingusan kot.Patut masa zaman Jepun dulu ko dah mampuih minum sabun.

Global Products & Services Review said...

1Malaysia semua...

Daripada anda semua blog atau ber-facebook 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

Dengan RM 2300 boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan, Dengan RM 10,000 boleh dapat RM 2,000 - RM 3,000 sebulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

Kalau berminat, sila layari :

(Versi English)
http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


(Versi Melayu)
http://PelaburanHartanah.blog.com


( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

Anonymous said...

Anom July 2, 2012 3:56 PM
You're an idiot bast***!