Tuesday, October 2, 2012

MEMALUKAN : BASIC PSYWAR PUN GAGAL !Tidak lama dahulu blog-blog pro-kerajaan ada mendedahkan strategi pilihanraya Pakatan Rakyat yang dibocorkan oleh sumber dalaman parti tersebut.   Jika ada pembaca yang masih ingat, antara strategi utama PR menjelang pilihanraya ialah menyerang Datin Seri Rosmah Mansor dengan menggambarkan beliau sebagai boros, sombong dan buruk tingkahlaku.

Dan nampaknya, walaupun strategi tersebut telah pun bocor, PR tetap menggunapakainya kerana ketandusan isu yang ‘valid’ untuk menyerang kerajaan.   Maka, Datin Seri Rosmah pun dijadikan isu utama oleh media-media pembangkang walaupun sebenarnya tiada isu.

Baru-baru ini akhbar Suara Keadilan sekali lagi mengitar semula pembohongan kononnya Datin Seri Rosmah membeli-belah lagi dengan menggunakan wang rakyat.   Tidak serik apabila terkantoi dengan tuduhan cincin RM24 juta yang sebenarnya dibawa ke Malaysia untuk pameran, kini PR menurunkan pula harga penipuan kepada RM2.5 juta bagi sebuah jam tangan Datin Seri Rosmah dan RM500,000 bagi sepasang subang beliau, seperti yang tertera dengan tulisan besar di muka belakang Suara Keadilan.

Yang peliknya, di muka 31 akhbar tersebut faktanya terbalik pula di mana ia menyebut,  “Rosmah dilapor memakai subang bernilai RM2.5 juta dan jam tangannya dianggar bernilai antara RM350,000 hingga RM500,000.”

Lebih pelik lagi apabila di dalam media alternatif PR, hanya jam tangan yang dipertikai iaitu berharga RM350,000 dan kisah mengenai subang tidak pula digembar-gemburkan.

Kecelaruan fakta ini saja sudah cukup menunjukkan bahawa kisah ini sengaja diada-adakan mengikut ‘sedap rasa’ si penulis.

Entah kenapa kisah mengenai subang kurang dimainkan berbanding jam.  Mungkinkah kerana menyedari bahawa kisah mengenai subang akan menyebabkan mereka terkantoi lagi sekali?

Jika takut kisah subang terkantoi kerana ia tidak benar, maka kisah mengenai jam juga sama kerana Datin Seri Rosmah tidak pernah berbelanja sedemikian besar hanya untuk sebuah jam.  Tetapi beliau ada mengakui ada menerima hadiah jam tangan mewah dari pihak tertentu dalam salah satu lawatan beliau ke luar negara, sepertimana kelaziman seorang VIP.

Ini tidak seharusnya menjadi isu kerana seorang bekas banduan seperti Anwar Ibrahim juga pernah mengakui menerima hadiah jam tangan Omega dari pihak tertentu.

Desakan PR agar Datin Seri Rosmah mengisytihar harta amatlah melucukan kerana pemimpin PR sendiri enggan mengisytihar harta walaupun diselubungi persoalan dari rakyat tentang dari mana datangnya kereta Ferrari Azmin Ali atau wang untuk Anwar dan keluarga keluar negara beribu-ribu kali setahun?

Jika setiap perbelanjaan Datin Seri Rosmah dikatakan ditanggung oleh kerajaan atau rakyat maka bagaimana pula dengan perbelanjaan pemimpin PR tersebut?  Apakah mereka selama ini bermewah atas wang kerajaan atau rakyat Selangor?  Atau wang Soros?  atau wang Yahudi?

Tidak seperti perbelanjaan rasmi Datin Seri Rosmah yang terikat kepada peraturan dan kelulusan kabinet,  perbelanjaan pemimpin PR tidak terikat kepada apa-apa peraturan atau kelulusan.   Oleh itu, adalah mustahil bagi Datin Seri Rosmah untuk ‘mencekau’ wang kerajaan atau wang rakyat untuk perbelanjaan peribadi, tetapi sebaliknya pemimpin PR tidak mustahil berbuat demikian.  

Malah, PR juga tidak pernah menyembunyikannya dan langsung tidak merasa bersalah menggunakan wang rakyat Selangor untuk membayar kos guaman pemimpin mereka yang bersifat peribadi.  Untuk ini, kita tidak pasti apa yang tertulis di dalam laporan audit kerajaan Selangor bagi kos guaman peribadi tersebut, tetapi yang pastinya ia telah diumumkan sendiri oleh Menteri Besar.

Dengan itu, tidak usahlah PR terus cuba memburuk-burukkan Datin Seri Rosmah dengan cuba menyamakan beliau dengan Imelda Marcos atau mana-mana isteri Ketua Negara yang boros.  Sesungguhnya, BN mengurustadbir kewangan negara dengan professional dan tiada sesiapa dari mana-mana pemimpin kerajaan termasuk Perdana Menteri dan isteri yang boleh menggunapakai wang negara sesuka hati.

BN tidak pernah mengurustadbir negara cara PR iaitu mencampuradukkan peribadi, politik dan kerajaan negeri.  Buktinya, ekonomi negara berada dalam keadaan kukuh dan berkembang dengan selesa.  Tidak mungkin rekod ekonomi negara ini begitu baik jika benar kewangan negara tidak diurus dengan baik.

Justeru, strategi memburukkan Datin Seri Rosmah sebagai boros dan menghabiskan wang rakyat adalah strategi bodoh.  Strategi ini hanya menyerlahkan betapa BN telah berkhidmat dengan cemerlang sehinggakan PR ketandusan isu untuk menyerang dan terpaksa merekacipta isu yang tidak signifikan bagi menghadapi pilihanraya.

14 comments:

Anonymous said...

Dgr Anwar tak bertanding masa pilihanraya nanti. Dia letak proksi dia untuk membolehkan beliau menjelajah satu Malaysia. Yg penting kita BN kena gempur habis-habisan Permatang Pauh

Anonymous said...

...kalau itu semua FITNAH kepada Rosmah, ya Allah tunjukkanlah pada PRU13 akan dtg, siapa yg benar & siapa yg gemar kepada PENDUSTAAN.

...moga kita sentiasa dilindungi Allah SWT terhadap kejahatan2, kealpaan & kesilapan yg dilakukan atas tangan2 kita sendiri akibat kerakusan pada pangkat & kuasa. (x kiralah pada BN ke PR ke)

-nik ajis mahafiraun-

Anonymous said...

Letih. Malas nak baca. PR sucks.

Anonymous said...

hensemnya mak lampir..boleh buat wanita cair!!

aloya said...

Kemandulan idea puak Pakatoon ni!!

Anonymous said...

5 bekas tahanan ISA dianugerah gantirugi RM4j

Aidila Razak
6:24PM Okt 2 2012

Lima bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ditahan pada 2001 secara tidak sah dan dengan niat jahat, demikian diputuskan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Dalam keputusannya, Hakim Datuk Lau Bee Lan menganugerahkan aktivis Hishamuddin Rais dan empat yang lain masing-masing RM15,000 bagi setiap hari penahanan mereka di bawah Seksyen 73 Akta Keselamatan Dalam Negeri dan RM30,000 sebagai gantirugi teruk.

Ini menjadikan jumlah gantirugi itu ialah RM4.06 juta.

Anonymous said...


Anwar brahi..

Anonymous said...

jantan dayus macam anuwar tak layak jadi PM. jadi gay tepi jalan bolih laaa hahahahaha

Anonymous said...

Best chong wei dapat peluk rosmah

Anonymous said...

Best chong wei dapat peluk rosmah

Anonymous said...

pkr pening kepala.kenapa.rosmah
tak takut..pasal da bunuh org..


jadi sebuleh2 nya dia nak org umno sendiri bg tekaanan pd rosmah

senjata dia ialah letak rosmah berimej 'suami'

betul tak?? kita mmg ada dengar. dari komen2 blog gap pun...mintak rosmah duduk diam kat umah..

ini yg pkr nak

bg rosmah takda hal..yg pening kapala ialah org 2 pkr la..

Anonymous said...

Yg peliknya mengapa najib dan rosmah senyap je tak main saman. Rakyat kat luar ingat tuduhan2 ni mungkin betul. SebAb tu tuduhan kat rosmah di ulang2.

Anonymous said...


Beli bas mewah khalid pakai duit sendiri konon.. perahh..songlap duit pasir la tuh..(hutang bank sendiri pun ada masalah nak sattle)

Beli trak mewah pakai duit sapa?

Naik jet mewah pakai duit siapa?

body guard besepah-sepah siap pakai pistol lagi..siapa tanggong perbelanjaan tu..

kaki jubur pergi menjelajah seluruh malaysia dan seantero dunia pakai duit sapa..

bukan sikit duit pakai tu..

kalo ko buat yang pelik2 ko diamkan je dan merasakan halal bg ko.. org lain buat ko kata makan duit rakyat..

tahap kesetanan ko dh di tahap melampau..

Anonymous said...
buat bajet dalam jet..

bajet bodoh tak leh pakai

pembangkang jangan terjerit jerit

satu apa pun tak leh pakai..