Friday, May 24, 2013

AHLI UMNO MULA BOIKOT KEDAI CINA.( CONTOHI SERANGAN ANAI-ANAI)



setakat 24 februari 2012, jumlah AHLI UMNO adalah 3.34 juta ahli.

maklum balas melalui email,sms,bbm yang aku terima mengenai kempen ini adalah cukup mengujakan..

ahli umno antara yang paling ramai telah memulakan langkah sabotaj peniaga cina..

ahli umno yang sebegini punya ramai sudah sewajibnya memulakan langkah awal BOIKOT KEDAI CINA SAMPAI BANKRAP..

gerakkan kempen di kalangan ahli umno ini melalui FB,BLOG,TWIT,SMS,EMAIL DLL..

harus diingat kita wajib melakukan perkara ini dengan cukup konsisten, teratur,kemas dan punyai ketahanan mental yang lasak dan berada dalam skala luar biasa..

ahli umno yang berjuta ini wajib memahami falsalsah hidup anai-anai..

anai-anai memakan kayu dari dalam.
secara perlahan namun cukup teratur.
bermula di pangkal, anai-anai kemudiannya menyerang di hujung..

dari dalam kayu mulai reput.

bila tiba saatnya, kayu yang begitu ampuh dan kuat itu AKHIRNYA akan hancur reput dan lantas tumbang menyembah bumi..

inilah sikap anai-anai yang perlu dicontohi oleh 3.34 juta ahli umno untuk menghancurkan ekonomi cina dari dalam...

bagaimana sepohon kayu yang kuat boleh tumbang dek kuasa anai-anai, begitulah juga yang perlu kita lakukan untuk tumbangkan ekonomi peniaga cina yang tidak mengenang budi ini once and for all..


SEBARKAN KEMPEN INI  MELALUI EMAIL,FB DAN SEGALANYA..!

JANGAN DIBERI BARANG SEPOSEN PUN DUIT MELAYU KEPADA PENIAGA CINA LAGI !



236 comments:

1 – 200 of 236   Newer›   Newest»
Anonymous said...

Aallahhuakbar

Anonymous said...



no dogs and chinese allowed

Anonymous said...

Sekarang kita tak panggil Cina dah di Malaysia kita panggil DAP sebab bangsa Cina ini bangsa baik yang jahat itu DAP.

Anonymous said...

Bangsa DAP telah lama boikot orang Melayu. Kita biasa dengar syarikat DAP yang kata mereka tak nak ambil pekerja Melayu. Mereka hanya nak bangsa DAP sahaja kerja. Kita juga ada dengar melayu diberi gaji kecil bangsa DAP diberi gaji lebih. Kita juga dengar kalau Melayu kerja kat suarikat DAP nak sembwhyang pun susah. Oleh itu wajarlah kita mengutamakan Islam sebelum DAP.

Anonymous said...

saya setuju dgn cadangan itu. diar DAP dgn hidupnya dan kalau umno dan saudara seugama dgn nya bersatu utk boikot kali bagus. Duan jenia anai2 bersatu.

Anonymous said...

Anai2 berjaya kerana mereka fokus kepada satu matlamat iaitu kelangsungan hidup permaisurinya demi keselamatan koloni.
Kalau kita berpegang kpd jalan islam insyallah usaha kita pasti berjaya.
BOIKOT !!!

Anonymous said...

Takbir 3x! Allahu Akbar!

Saya orang PAS tetapi dah lama boikot AirAsia dan produk Cina DAP laknatullah. Kena ajak orang PAS utk boikot sama. Saya cuma beli produk Cina Islam yang menghargai kebenaran dan pergorbanan tolak ansur Melayu.

Teruskan boikot secara istiqamah, USAH hangat2 taik ayam. Peniaga Melayu pula baiki akhlaq, tunjukkan kemesraan dan respect pelanggan.

Anonymous said...

Melayu umno kena sedar dan trus istiqamah dlm perjuangan demi agama. Melayu pas d ajak sama jika ada kesedaran yg sama

Anonymous said...

Saya ahli pas selangor kalau bab bab boikot beli barang dan servis dap kami pas setuju sangat.kau orang hantam je dap lumat lumat kami tak perlu lagi cina dap pada pru 14.

Anonymous said...

Saya setuju boikot dap....kedai tayar ada ke melayu or china Muslim or India punya di shah alam.

Jane Duncan said...

Cepat fikirkan cara pecahkan monopoly Cina DAP terhadap servis dan keperluan permotoran, Barang asas makanan, kedai kasut dan sedikit-sedikit barang lain !. Tengok macammana tauke NSK buat . Pembelinya hampir 95% Melayu! dalam dia-diam dia sudah jerat leher kita. Sekarang masa buat strategi dan cepat laksana!

Ghazali said...

Saya menyokong penuh pemboikotan ini. Kalau semasa 13 Mei 1969, pemboikotan sebegini tidak boleh dibuat kerana 99 peratus kedai tutup masa tu (sebab dipunyai oleh kaum Cina) saya rasa kini kita tidak mempunyai masalah untuk tidak membeli di kedai Cina khasnya. Apa jenis barangan atau perkhidmatan sekalipun mesti telah ada kedai orang-orang Melayu...

Anonymous said...

Kita kena minta peniaga melayu beri Nama syarikat melayu dan Kita Akan support. Semua Jenis peniagaan. Mulakan di selangor...iA

Anonymous said...

Hidup melayu bangsa ku....akn kupertahan maruah bangsaku....racistkah aku?

Pak Tam said...

Setuju cadangan spy kita boikot barangan yg dijual oleh DAP bukan Cina. Sepertima PR serang UMNO. PR tak serang orang Melayu. Itulah yg dinamakan politik!

Anonymous said...

babinya cina.... air babkai bangsa dia pun sanggup dijual pada kita ,janji untung.spirtzer dan mesra mineral water kena hati hati minum tu... air dari kubur cina. mereka ambil di air kuning taiping.jgn main teguk ajer.petronas kena ambil lah tindakan segera.... jgn bagi naya kat org melayu... jangan kerana rasuah semua bangsa ku kau izinkan minum air bangkai cina. sial chuan sin

Anonymous said...

aku setuju sangat,tempat aku ZON RIA
milik penuh bangsa DAP 99% pembeli melayu selebihnya india..pekerja 100% melayu(pasal melayu pelanggan dia)Tokey DAP ni dah kaya buka banyak cawangan sekarang buka kilang pulak..aku mintak sangat BOIKOT ZON RIA biar sampai lingkup.

Anonymous said...

Aku dah lama pun boikot, walaupun aku bukan ahli Parti mana2.

Anonymous said...

Aku dah lama pun boikot, walaupun aku bukan ahli Parti mana2.

Anonymous said...

Sekarang ni rakyat dah bersuara. Next step nak tengok NAJIB ambik tindaka affirmative.

SETIAP jawatan dalam GLC hendak lah diutamakan Islam/Melayu/Bumiputra yang berkelayakan. Aku difahamkan terlalau ramai bangsa DAP ni yang bekerja, peringkat atasan berbangsa DAP.

Aku nak NAJIB bagi tahu kat semua pengemudi GLC ni MALAY FIRST....

Ia boleh bermula dengan CIMB dan Khazanah. Yang GLC lain lain tu aku nak tuan tuan dan puan puan tambah.

Anak Melayu/Bumiputra ni ramai tetapi kena sidelined..kenapa ye?? Bro GAP tolong highlight and bagi pencerahan kat kami ni dan kita desak kerajaan melalaui PERKASA...

Anonymous said...

PAS KOTA RAJA turut serta. Takbir...!

Anonymous said...

bisness cina yang hardcore BN mcm dato Mah Perak pun kena list jugak,termasuk dlm list pilihan..,

yang totok DAP je mesti di boikot

Anonymous said...

13 mei1969,lahirnya DEB,PRU 13baru melayu terjaga.

Anonymous said...

cina menganut pelbagai agama boleh bersatu demi bangsa walaupun berlainan fahaman politik,melayu satu bangsa,satu agama kenapa susah untuk bersatu kerana politik?

Anonymous said...

dulu kapir ni sebuk ABU. sekarang kita mesti gerakan ABC. siapa yang dulukan kalau buka cina resis.

MOHD XIN @ PRO MELAYU said...

aku dah tak layan budak2 sales cina keparat nak jual barang2 kat aku. aku keje manager makmal, bila cina DAP ni datang aku buat bodoh je. memamg langsung aku x senyum . nak layan jangan harap la. last2 cina DAP tu belah macam tu je. biar cina DAP tunggu aku.Cina2 DAP ni kalau nak jula barang muka punya la manis, cakap lembut tapi dengan aku sorry . NO WAY , aku tau trick cina DAP ni. AKU SEKARANG DAH BELI BARANG2 DARI COMPANY MELAYU DAN INDIA MAHAL SIKIT xpe, asalkan melayu or india berjaya.penah dengar tak cina2 DAP NI cakap kalau jumpa kita, " tolong kita la" ... memang sekarang AKU nak tolong cina DAP , AKU NAK TOLONG BANGKRAPKAN BISNESS KO ORANG.JOM BELANJA KAT KEDAI MELAYU... INSYALLAH HANYA KITA BANTU MENINGKATKAN EKONOMI ORG ISLAM MELAYU.JGN BELI KERETA NISSAN HONDA SUZUKI .AKU NAK BELI PROTON BAGI SALESMAN MELAYU KOMISEN.. INGAT JANGAN BELI KAT KEDAI CINA KAFIR SIAL LAGI..

Anonymous said...

Aku x kisah beli ngan cina.. Pasal pemimpin atasan aku sibuk pasal national reconciliation.. Cuma monyet2 bawahan jer yg bodoh..

Aku akan cari kat mana kedai yg servis nya murah, berkualiti dan mesra pelanggan..

Kami mesti pilih..

Anonymous said...

Ei duit aku, lantak pi lh aku nk spend kat maner..

Yg pnting aku nk kurangkan semangat patriotisme aku ke kerajaan haram umno- bn ni dngn dngn cara jihad ekonomi..

Anonymous said...

MOHD XIN @ PRO MELAYU said...
aku dah tak layan budak2 sales cina keparat nak jual barang2 kat aku. aku keje manager makmal, bila cina DAP ni datang aku buat bodoh je. memamg langsung aku x senyum . nak layan jangan harap la. last2 cina DAP tu belah macam tu je. biar cina DAP tunggu aku.Cina2 DAP ni kalau nak jula barang muka punya la manis, cakap lembut tapi dengan aku sorry . NO WAY , aku tau trick cina DAP ni. AKU SEKARANG DAH BELI BARANG2 DARI COMPANY MELAYU DAN INDIA MAHAL SIKIT xpe, asalkan melayu or india berjaya.penah dengar tak cina2 DAP NI cakap kalau jumpa kita, " tolong kita la" ... memang sekarang AKU nak tolong cina DAP , AKU NAK TOLONG BANGKRAPKAN BISNESS KO ORANG.JOM BELANJA KAT KEDAI MELAYU... INSYALLAH HANYA KITA BANTU MENINGKATKAN EKONOMI ORG ISLAM MELAYU.JGN BELI KERETA NISSAN HONDA SUZUKI .AKU NAK BELI PROTON BAGI SALESMAN MELAYU KOMISEN.. INGAT JANGAN BELI KAT KEDAI CINA KAFIR SIAL LAGI..

Anonymous said...

dah lama boikot sejak peniaga2 bumi kat klcc di tindas. F**k DAP! Skrg ni diorng nak serang kat Alamanda. So shoping la kat pasaraya borong darusalam. NSK pun sekali je pi beli,nak survey dia jual apa. Memang ramai beli kat situ pasal murah,sebab dia dah kontrol semua. Peniaga bumi kalau nak maju jgn kedekut. sesekali bagi diskaun kat pembeli. Cuba check flyers TESCO,GIANT,Econsave.
TontoJr

Anonymous said...

Ham ka chan...tiu nia ma ka hai...lu sohai

Anonymous said...

Puki mak ngkau masak asam la bodoh.....

Anonymous said...

Kat mana ada kedai melayu yg serve babi., nak try lah.,

Kedai beer yg tokey melayu dah ada san of migeuelthir..

Mesti best kn klu pkena babi panggang sambil togak san miguel.,

Support lh produk2 melayu.. Gerenti Halal

Anonymous said...

Tentera anai anai ayuh boikot barangan cina sial ni...

Anonymous said...

anon 919, kalau tak tau ajaran islam jangan cuba nak melalak sini. jika tak tau asal usul kenapa islam haramkan babi dan minuman keras, tak payah dok meroyan sini kerana cara hang meroyan nampak sangat hang bodoh.

Anonymous said...

anon 919 tu tentera kacang merah wanabe ... dah panas agaknya kat cariforum

Anonymous said...

nak habaq. sesiapa yg pi lowyat, kalau repair komputer, atas tu banyak kedai owner dari pakistan.

kedai komputer melayu aje aku blom jumpa.

rimau said...

hhaha ko pilih la kedai makan cina ...pelahap babi byk2 k

Anonymous said...

aku dah lama geram dgn cina ni. kita istiqomah dgn jihad ini

Anonymous said...

tandanya... babi2 dah pucat..

Anonymous said...

saya ahli pas seumur hidup. saya dah lama biokot barang cina dap. buat apa nak kayakan cina dap sedangkan melayu islam perlikan pertolongan kita. Allahuakbar 3x

Anonymous said...

ABCD

Asal
Bukan
Cina
Dap

Anonymous said...

Orang melayu kena perbanyakkan perniagaan pembekalan/pemborong makanan, kedai runcit di kg, kedai spare-parts kenderaan, kedai tayar/bengkel. Maklumkan keluarga di kg agar membeli barang di kedai melayu. Kerajaan diharap memberi banyak ruang bagi meningkatkan perniagaan org melayu dalam sektor di atas. Banyakkan peluang perniagaan runcit dan kemahiran kepada org melayu.

Anonymous said...

Ahli Umno 3.34 juta,dan katakan setiap ahli ada lagi 2 orang yg di bawah kawalan/tanggungan mereka jadi jumlah mereka yg boleh memboikot 3.34+6.68= 10.02 juta pengguna.Kalau di lakukan bersungguh-sungguh pasti berkesan.

Anonymous said...

Kerajaan kena buka kedai tayar 1M,workshop 1M,kedai motor 1M.Gembelingkan tenaga mahi anak Melayu utk menjalankan pernbiagaan tersebut.Ianya tidak sukar,daripada merempit atau menjadi penghantar cepat lebih baik mereka berkecimpung dalam perniagaan ini.Latihan 6 builan sudah mencukupi utk menjadi makini,kereta tempatan seperti Proton, Produa dan motor sikal.

Anonymous said...

Anon; 10:04 AM,
kerajaan kitaselama ini telah banyak membuka peluang serta ruang untuk orang2 melayu terlibat dalam perniagaan,cuma kita tak perhalusi segala rancangan yg dibuat.Satu lagi masalah yg paling besar untuk org2 melayu berjaya dalam bidang ni adalah dengan ujudnya org2 melayu yg kaki sabotaj seperti Rafizi Lembu dan geng2 seangkatannya.Macam2 alasan dibuat,kroni la,apa la..tapi yg sebenarnya dia hanya mengikut arahan tuan besar dia si kafir harbi.

Anonymous said...

Gap tolong suarakan kpada pemimpin2 kat atas tu..

Kenapa harga postage hndak dinaikkan, bukankah itu akan merencatkan peniaga2 online yg majoritinya melayu yg kurang mampu untuk menyewa shop lot..

Nmpknya lpas ni bisnes2 online akan suram lh dengan pngumuman kenaikkan kadar pos..

Depan hentam cina, tapi orang melayu yg akan terasa kerumitannya..

Anonymous said...

Bila nak boikot Genting Sport toto Magnum, YTL ERL KLIA, Digi, Maxis, dan banyak lagi company Cina yang UMNO bagi lesen?
Nak tunggu bekas Pengarah company VIncent Tan Ibrahim Ali pulak berarak depan pejabat Vincent Tan dan kempen boikot semua kedai judi dan kedai arak VIncent Tan dulu.

Anonymous said...

Sokong,

Dengan tariff baru postage malaysia, it will kiling the most minority business where online business is their sources..

Umno leader should revise this tariff if they are intent to bring back majority voter on next GE..

Don't under estimated middleclass and younger generation power..

Anonymous said...

Betul,

Dengan pencambahan business online, telah bnyak mnampakkan kemuraman kedai2 yg menjual product yg boleh didapati secara online..

Tapi dengan harga baru postage, nmpaknya kedai2 yg sebelm ni suram akan bercahaya semula..

Adakah ini caranya pemimpin kita mahu memujuk masyarakat cina..

Anonymous said...

3.5j ahli UMNO purata 2org satu keluarga 3.5x2 = 7juta

Selama ini tiap hari belanja RM5 seorang (beli coklat dan gula2)
RM5x7juta = RM35j tiap hari masuk poket Cina.

Ini tidak termasuk perbelanjaan yg besar spt beli bangunan/ kereta/ aircon/motor/ alatan letrik/ servis perkakas dll rumah dan pejabat

Bayangkan berapa juta tiap hari masuk poket manusia2 ini yang sambil senyum sambil tikam belakang kita spt yg dibuat keatas DSN?

Buy Chinese Last

Mathematician said...

Untuk memastikan kejayaan kempen ni, minta agar semua NGO Islam terlibat agar sentiasa mengingatkan peruncit & pekedai Melayu supaya menaiktaraf tahap servis mereka yang rata-ratanya masih substandard. Ia mampu mematahkan semangat memboikot pembeli Melayu bila mereka pilihan mereka semakin sedikit.

kuang2 said...

artikel yg ni aku setuju


elok bebenor jgn kacau org nak kawin


kalu anua nak kwn lg ok noproblem

kita mintak tak byk ..anwar bersumpah kat tepi jalan raya pun jadilah..

mintak sikit kucik je ..ada berani KAH Abang nuar



KOMEN YG

http://www.wfauzdin.blogspot.com/2013/05/sempena-himpunan-rakyat-blackout-505.html

XKAN SIARKAN


.

repost at GAP

Anonymous said...

..tetap di hatiku "buy chinese last"

Anonymous said...

Bagi menguatkan kempen tersebut, mungkin boleh buat slogan yang sesuai dan tidak berbunyi perkauman sangat seperti "BOIKOT BARANGAN MUSUH PARTI UMNO" kerana merekalah yang membantu DAP untuk menjahanamkan UMNO. Kalah menang adah perjuangan, jadi bila kalah, mereka perlulah menanggung akibatnya. Kalaulah penyokong-penyokong tegar DAP tersebut berjaya dalam PRU Ke-13 dulu, mereka benar-benar menjatuhkan UMNO, ahli-ahli UMNO pasti akan menerima "akibatnya" tetapi sekarang bila mereka (penyokong tegar DAP) tidak berjaya, mereka perlulah kena "akibatnya". Jangan dibiarkan mereka tidak menerima sebarang akibat kerana jika mereka dibiarkan bebas, mereka berani bertindak sekali lagi pada PRU Ke-14 nanti.

Anonymous said...

Aku tak paham apa dia boikot busines dap aje. Cina tetap cinalah. Mana ada kedai cina kata dia cina dap atau cina bn atau cina apa2.

Kita boikot semua jenis perniagaan cina. Yang dulu mengundi dap adalah cina2 bandar.

Jangan lupa 97% cina benci kat melayu. Benci umno maknanya benci melayu. Benci ketuanan melayu. Hanya 3% sahaja yang merupakan ahli2 mca atau gerakan. Majoriti cina dah cari pasal dengan ketuanan melayu.

Oleh itu kita bcl semua cina2 dan jgn pilih bulu. Selagi pru14 tak menunjukan cina2 dah insaf atas apa kemakmuran dan kesenangan yg telah diberikan kpd mrk, kita wajib BOIKOT SEMUA BISNES CINA.

Gap bila nak kempen BOIKOT THESTAR! 25% dari pembeli suratkhabar cina totok tu adalah org2 melayu.

Anonymous said...

ALLAH MENCIPTA MANUSIA TAK KIRA BANGSA. KAMU TAK HARUS MELAKU PERKARA BOLEH MENCETUS PERGADUHAN ANTARA KAUM INI AKAN MELANGGAR KEHENDAK ALLAH. PERCAYALAH KUASA ALLAH. BUAT BAIK BALASAN DAPAT PERGI SURGA. BUAT JAHAT BALASAN AKAN BUANG KE NERAKA. INSAFLAH MASA DEPAN DITANGAN MU......

Anonymous said...

go, go, go, buy chinese last..mmg aku dh mula boikot chinese related business..almost everything..kasi bankrap sume bisnes depa..ajar sikit bangsa kiasu ni..dh conquer ekonomi skrg nk melalak nk kuasa pulak...siap berani menjerit bangsatkan kita...ayuh bangsa melayu islam/bumiputra..kita ajar cukup2 smpai depa merempat mcm masa mereka mula2 masuk tanah melayu dulu..

Anonymous said...

AKU HENSEM

Red Bean Army...

Do not use the word ALLAH to fool the Malay...

U have gone too far this time...too far

Anonymous said...

Alhamdulillah, melayu semakin bersatu. Moga istiqamah ni bterusan.amin

Anonymous said...

Orang Melayu perlu buka kedai tayar, service kereta dan sebagainya sekarang. Modal?? jumpa MARA, TEKUN bincang.

Nelayan Melayu jangan jual ikan kpd orang tengah CINA DAP. sebaliknya jual terus kpd pembeli atau menerusi LPKN.

Anonymous said...

Malapetaka ini dimulakan oleh DAP. jadi pengikut totoknya yang menyebabkan ""tsunami Cina"" rasalah.

Anonymous said...

Aku anak warga Kota Singa da lama melakukan nya dan menasihatkan pekerja melayu Malaysia melakukan juga.

Tapi ada barangan keperluan yg tak boleh di dapati di Kedsi Melayu.

Harap di beri perhatian.

Anonymous said...

semoga kita istiqmah... Jihad kerana mereka da melampau hingga kalimah Allah pun ada yang dah mula guna.. Pengalaman saya sendiri ... Bila melatah..terkeluar dari mulut mereka " ya Allah". Sungguh menyedihkan... Tapi dalam kedai ada tokong sembahyang mereka

Anonymous said...

Di Pulau Pinang semua kilang yang terbina dikawasan Bayan Lepas fasa 1, 2, 3 & 4 yang menyediakan pekerjaan untuk beratus ribu rakyat termasuk dari Kelantan adalah hasil perjuangan BN. hari ini 99% memegang jawatan tinggi dalam kilang2 ini adalah CINA DAP. Operator pengeluaran dan pekerjaan bawahan lain ramai Melayu. Bolewh dikatakan semua kilang ini pekewrja cina nya memakai bahu hitam untuk tunjuk sokongan kpd DAP. Lagi satu pegawai2 Melayu yang kerkelayakan tidak diberi peluang jawatan tinggi kalau ada kekosongan dipenuhi oleh CINA DAP.Apa nak buat dengan situasi macam ni.

Anonymous said...

Ayuh jom ramai2 boikot BBC..kasi ajar kat cina laknat ni.. Ingat malaysia ni depa punya.. Jahanam cina...

Anonymous said...

Tuan GAP,
Stuju 200%. Kasi hajar cina yg tersengih depan PM tapi tak sabar2 nak menumbang kerajaan pimpinannya. Penyokong umno/bn jgn cakap je, gerakkan kuarga, sedara, jiran dan rakan2!

Anonymous said...

CINA DAP ni kalau nak sesuatu kelulusan daripada Jabatan Kerajaan mereka suka ambil jalan pintas yaani beri rasuah kpd penjawat.setelah depa dapat apa yang mahu mereka ini akan beritahu DAP kerajaan rasuah..padahal merekalah yang beri demi keuntungan mereka sendiri.

Anonymous said...

Anon1118am.

Siapa yg mula dulu? Kami melayu cuma nak tolong hantar cina2 kafir tu ke neraka seperti yg kau laung2 kan tu.

Anonymous said...

KAMI BOIKOT BUKAN KERANA KAMU CINA..KAMI BOIKOT KERANA PEMIMPIN KAMU ..KERANA KELUARAGA KOMRAD LIM DAN BARISAN PEMIMPIN DAPIGS

Anonymous said...

Sokong guna PERKASA.Kena buang tanggapan PERKASA kmpuln pelampau atau racist.Di mana salahnya PERKASA jika hanya mempertahankan hak Melayu dan Bumiputera berdasarkan perlembagaan?Apakah perlembagaan sekarang tidak sah serta tidak diiktiraf?Sy sedih bila Ibrahim Ali dan Zulkifli Noordin yg terang2 lantang memperjuangkan hak2 Melayu dan Bumiputera kalah malah diejek diperli oleh kebanyakan org Melayu sendiri.

Anonymous said...

Benar ramai cina berjawatan dlm sektor swasta penyokong tegar dap.. Mohon think thank kerajaan cari jalan utk membantu org islam di bahagian pulau.. Kami agak tertekan dgn regim dap yg ultra kiasu..istiqamah dan terus berjuang in shaa ALLAH pertolongan ALLAH pasti akan tiba.. Pemuda Bkt Gelugor

Anonymous said...

In shaa ALLAH tuan,usaha sedang di gerakkan..

Anonymous said...

Setuju bro..

Anonymous said...

Demi Islam dan bangsa melayu, aku dah lama amalkan dasar "buy chinese last". Aku akan cek dulu mana2 kedai peniaga melayu punya dan sanggup beli jika mahal sedikit dari kedai cina pun. Biasanya orang melayu bila berjaya, sekurang2nya dapat membayar zakat dan jadi dermawan macam Syed Mokhtar Bukhari. Kalau puak cina, bila kaya, tubuh kumpulan kongsi gelap nak jaga business mereka. Itulah perangai orang cina...

Anonymous said...

Anon 1031 betul. Selama ini apabila pemimpin Melayu bantu orang Melayu mereka kata kroni dan ramai pula orang Melayu yg lupa daratan telah terpedaya dan menyokong puak DAP lahanat ini. Tapi bila cina atau DAP tolong cina tak pula dikata kroni.....fikirlah sendiri betapa propaganda DAP laknatullah ini telah sangat berjaya meracun pemikiran orang Melayu/Islam selama ini.

Anonymous said...

Elok jika orang2 melayu semua war-war kan kedai2 melayu yang menjual barangan semua di internet dan blog2. Mudah untuk kita cari kedai2 melayu yang berdekatan yang menjual barangan yg diperlukan. Wujudkan rangkaian kedai melayu di seluruh pelusuk negara. Kita perlu ingat, kuasa membeli orang melayu yang begitu besar lah yang membuatkan peniaga-peniaga cina berjaya. Mereka tak akan survive jika berharap semata2 kuasa membeli kaum cina semata2.

Anonymous said...

setuju bro....kita sokong melayu.

Anonymous said...

Saya bukan Ahli UMNO tapi saya BOIKOT jugak...menyampah tengok species tak sedar dek untung..Sudahlah kuasai ekonomi Negara sejak berates tahun sekarang nak rampas Kuasa pulak...Belahlah ke Tongsan.

Anonymous said...

duit MELAYU yang BERBILLIONS kat PUBLIC MUTUAL (saham amanah/unit trust) tuu... tolong keluarkan segera!!!!!
pindah kan kat saham amanah KITA, spt ASN, ASB atau bank2 MELAYU spt bank rakyat, affin, BSN etc

Anonymous said...

SIAPA TAHU SENARAIKAN PESERTA SKIM PROSPER PUNB YANG PUNYA RANGKAIAN KEDAI.

WAHAI PUNB MANA SKIM PROSPER DAH LENYAPKE ATAU MASIH ADA

Anonymous said...

SIAPA TAHU SENARAIKAN PESERTA SKIM PROSPER PUNB YANG PUNYA RANGKAIAN KEDAI.

WAHAI PUNB MANA SKIM PROSPER DAH LENYAPKE ATAU MASIH ADA

Anonymous said...

Umno dah jadi terlalu demokratik & pragmatik. Maka itu, hal kepentingan mempertahan dan neperluaskan kesudukan agama dan bangsa dikesampingkan.

Kalau begitu, apa kata biar perkasa daftar sebagai parti melayu/bumiputra? Bertanding di semua kawasan mejoriti melayu/bumi.. aku mahu umno baru yang longgar dan gagal mengutamakan agama/ bangsa.

Anonymous said...

Kalau ada melayu buka kedai runcit, cina distributor aan terhegeh2 letak barang dia walau perucit tak mau.muka dia memeng tebal.melyu pula jenis tak mau cari pasal.dah 2x aku tengok dekat kedai bebeza.selalunya dia aim Kedai yg ramaiorang pergi..

Anonymous said...

BBC=BOIKOT BARANG CINA sudah salah !!!! BBC=BELI BARANG CINA betul !!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

nampaknya dap dah mula menekan pekerja2 melayu. yang kerja hari ini wakaupun public holiday depa kata tidak layak double pay..

Anonymous said...

Kalau nak buat shopping cart website masuk semuaweb.com 100% bumibutera

Anonymous said...

Kat area umah aku ada kedai tayar cina muslim yg br buka.klang area.

rahmad kayel said...

BBC mungkin kedengaran ekstrem tapi ia sebenarnya sebahagian proses jihad ekonomi. Ia harus bermula dari kesedaran masyarakat melayu. Sebab itu usaha ini perlu disebarkan. Pegangan bumiputera dlm ekonomi mungkin tak sampai 20% tapi cuba bayangkan kalau 65% penduduk bumiputra secara solid memilih perniagaan bumiputra? ..kek ekonomi pasti berubah.Kita tahu cina ada kemampuan membeli yg tinggi kerana simpanan mereka yg banyak, tetapi dgn peratusan penduduk sekitar 23% tiada apa yg boleh diharapkan. Mereka tak beli cincin berlian, banglo mewah dan mercedes benz hari2, mereka lebih suka MENYIMPAN ATAU BUAT PELABURAN JANGKAMASA PANJANG UNTUK KEKALKAN KEKAYAAN. Mereka bangsa kedekut. Sekarang tibalah masa kita ubah trend kita beri duit kita suruh bangsa kita sendiri yang simpan....amacam? Ingat setiap sen titik peluh yg kita dapat, kalau boleh jangan beri sesenpun untuk kaum cina simpan. Ia hak bangsa kita, milik kita... INGAT, SEKALI MEREKA MENYIMPAN WANG KITA, JANGAN HARAP IA AKAN BERPINDAH TANGAN SEMULA KE BANGSA KITA.

Apapun tahniah para bloggers kerana mewujudkan kesedaran. Sorry ini bukan rasis, ini Tanah Melayu!

Anonymous said...

kalau berjaya jihad ni, DEB akan mencapai sasaran secara mendadak. Serampang 2 mata, naikkan perusahaan bumi, robohkan penguasaan cina dlm masa yg sama. Kalau boleh usir cina dap ni dari bumi Malaya secara konsisten.

Anonymous said...

Tak kira la cina BN ka...DAP ka...semua kena.boikot ttp boikot.walaupun aku org BN.

Anonymous said...

Boikot ini berterusan ya , jangan hangat hangat tahi ayam , kita nak pastikan orang melayu menguasai ekonomi malaysia , sebarkan pada kawan kawan tentang boikot ini , majoriti membeli orang melayu , setiap sen yang keluar biar pergi dakat orang melayu , mahal sikit tak kisah janji boikot kedai cina ..!

Anonymous said...

ek ele hangat2 tahi ayam..

Anonymous said...

Kata2 lu sudah menunjukan lu cina.babi xkan boleh menyamar jd unta.dasar cina lancau.keturunan pendatang.

Anonymous said...

dunia ni ku org la yg punya..akhirat nnti blum tahu..

Anonymous said...

Cina dah start meroyan.cina dah mula panas.bagus!!!...aku suka org2 cam ni masuk komen kat sini.kita dpt tau betapa gelabahnya diorg dgn tindakan boikot kita.ayuhhh...teruskan boikot....

Anonymous said...

pelik la..blog ni kan tak abis2 maki hamun..dulu kini dan selama nya..
lama tak masuk blog ni..masih penuh dgn maki hamun lagi..uhhh..tak cerdik sungguh tak cerdik...malas nak masuk sini lagi..buang masa..buang karan jer..hanya untuk org2 yg tak cerdik jer sesuai baca blog nie..kan..kan

Anonymous said...

aku cina..aku masuk islam..kawin org melayu..tapi aku tak pernah maki hamun org melayu..mcm mana yg aku baca kat sini..malu..melihat org melayu..org islam yg suka maki2..tak takut dosa ker

Anonymous said...

aku nak minta kerajaan BN yang dapat mandate baru selepas PRU 13supaya menwujudkan semula Kementerian Pembangunan Usahawan supaya lebih fokus membantu usahawan sediada dan bakal2 usahawan Melayu, Bumiputera dan India.

Kenapa la DS Najib mansuh kementerian tu padahal masa Tun Dr Mahathir dan Tun Abdullah ok ?

Anonymous said...

Kad ahli umno. Bisnis unmo kita bagi special harga untuk ahli ala kita buat macam kad mesra petronas
.

Anonymous said...

Alhamdulillah... Baru balik berbelanja dikedai melayu/islam...

Anonymous said...

Sorry...brg cina sudah tiada dlm kamus keluarga aku.dan aku sbgai ketua keluarga aku akan pastikan tiada satu pun produk makanan cina dalm umah aku.itu pasti.

Anonymous said...

Utk menyatakan sokongan lagi kuat dan akan berterusan apa kata GAP buat sticker kereta berbunyi boikot brg cina, ABCD, BBC n apa sahajalah.kmudian jual kat fb.perghhh...aku kompom beli.letak kat cermin keta aku.

Anonymous said...

Dah tentu cina tgk pun gerun.ketaq kepala lutut depa.

Anonymous said...

Onani 1:56 PM

salah sekor dari Tentera DAJJAL kacang Merah yg dah kepanasan jubor akibat kempen BCL oleh org Melayu...keh keh keh...

kalo kempen ini brterusan n berjaya pakai nampak tokeh2 piggy kene kesat jubor gune 'paper lame' la sbb dah bengkrap...

Anonymous said...

insuran terutama insuran kenderaan bormotor, guna takaful, lebih sikit takpa, jihat disamping mengikut syarak.agen insuran cdap tak ada insuran ini boleh terus kepada syarikat.

Anonymous said...

kita boikot kedai yang rasis dan suka menyalahkan kerajaan, kauorang boleh kenal peniaga ni, kita boleh beli di kedai c yang tidak banyak komplen jika tiada pilihan lain.

Anonymous said...

GAP, tolong listkan kedai2 and barang2 kepunyaan/keluaran Islam Melayu....

Anonymous said...

BUY MUSLIM FIRST!!!

Anonymous said...

nisbah anai-anai 10:1 penduduk dunia...anai-anai makan 24jam sehari 7 hari seminggu....bole hancurkan struktur binaan berbillion dollar setahun!!!

apa yg boleh belajar dari gerak kerja anai-anai?...

Anonymous said...

Seingat aku cina sejak dahulu suka memanipulasi harga barang dengan menyorok barang terutama barang keperluan utama agar harga melambung tinggi dan mereka sering menggunakan alasan kenaikan harga minyak dll diseluruh dunia bagi mengesahkan perbuatan mereka agar mereka menikmati keuntungan berlipat ganda dan yang menjadi mangsa ialah pengguna Melayu. Kalau dengan pengguna bangsa cina mereka tetap menjualnya dgn harga murah. Kalau benarpun ada kenaikan tapi tak kan lah kenaikan langsung kepada barang runcit dll terlalu tinggi serta tidak masuk akal. Bayangkanlah sejak dahulu lagi mereka telah mencekik darah pengguna Melayu tetapi yang selalu dipersalahkan ialah kerajaan sehinggakan BN disinonimkan dengan Barang Naik padahal peniaga cina inilah yg menaikkan harga barang untuk mensabotaj kerajaan.

Kali ini cina patut diajar atas perbuatan mereka. Saya mengaharapkan kempen BBC ABC BCL ini berterusan agar kesannya dirasai oleh peniaga cina secara maksimum.

Anonymous said...

dlm bisnes janji harga rendah & kualiti dan servis bagus org beli...tak kira warna kulit...

Anonymous said...

kau nak suruh beli dgn harga tinggi & tolak dari keuntungan aku semata2 kerana org cina tak sokong parti BN? biar betul...abis yg melayu2 tak sokong kau tu mcm mana? tak nak boikot jugak ke?...otak ada pakai la..

Anonymous said...

Anonymous said...
Kat area umah aku ada kedai tayar cina muslim yg br buka.klang area.

May 24, 2013 at 1:41 PM

BRO AKU DUK KLANG JUGAK, KAT MANA KEDAINYA

Anonymous said...

Barang-barang borong untuk kedai kek dan bakeri minta diwujudkan dikalangan orang-orang Melayu. Harap PUNB boleh bantu dalam hal ini.

Anonymous said...

Anon @ May 24 9:19 ...

Lei hai DAPigs Red Bean Army. Tiu nia ma, ham ka chan.

Anonymous said...

kita jgn peduli tentera kacang merah dan melayu pseudo yg dok ckp yg penting kualiti, servis atau harga lebih baik kat kedai cina. matlamat kita adalah mengkayakan melayu sbyk mungkin spy islam dan melayu dpt manfaat secara langsung. ini matlamat paling utama, bukan setakat boikot barang cina semata2. kalau perkara ni berjaya bukan takat boikot barang cina kafir harbi malah yahudi, amerika, eropah pun kita akan berjaya. lg satu inilah masa yg paling tepat utk kerajaan jgn keluarkan lg lesen2 rumah urut, jual arak, pusat judi dll yg berunsur maksiat. bg utk lesen2 sedia ada je itupun kalau ada sikit je pelanggaran syarat tarik lesen dgn serta merta. konfem cina2 ni kepanasan dan secara x langsung boleh mematikan kongsi2 gelap dia yg sekian lama jd punca masalah sosial pd umat islam jg.

jentayu

Red Bean Army said...

Anon @ 1:50 PM ...

Lei chan hai ham ka chan. Lei keng em hai ahhh ... soh hai.

Tiu pok gai ...

Anonymous said...

Ya !!!! Beli barang Bumi Putra tak kira tiada kualiti, jauh sampai 100km, mahal 2-3 kali ganda, tunggu 3 jam atau tunggu 3 hari. Sokong !!!!!! Bumi putra Boleh !!!!!!!!. Pasti banyak Bumi Putra jadi billionaire !!!! Yahooooo

Anonymous said...

hanya melayu kelas atasan je yg sokong pemiaga cina..maklumlah mereka ni ada kepentingannya sendiri...aku jugak sokong boikot barangan cina....mahal sikit beli kat kedai mlayu x ape, cuma barangan keluaran org melayu dan felda susuah nak dapat sbb pasarannya x meluas..harap kerajaan dan kementerian bykkan pasar tani atau memberi lesen kepada org melayu

Anonymous said...

Kenapa red bean army nak melenting? BBC/BCL/ABCD hanya sebahagian gerakan memperkukuh ekonomi org melayu sendiri. Tak cukup lagikah sumbangan orang melayu pada peniaga cina? Atau rasa tak cukup kaya? Apa salah bantu kedai runcit Usop, Wak Lan, Abe Nik sedara mara kami?

Anonymous said...

aku dulu ahli PAS sekarang tak lagi sebab depa biarkan DAP cina DAP permainkan isu azan tulisan jawi kalimah Allah dan biarkan pemimpin DAP guna ayat quran dlm ceramah mereka..AKU HARAMKAN KELUARGA KU PANGKAH PAS..boikot barangan dan kedai cina dah berbelas tahun aku buat,,tapi melayu lain sekejap je...biasa lah melayu!!!..AKU HARAP KALI NI CINA DAH INSAFF..ITU PUN KALAU KITA BETUL2 BERSATU BOIKOT... JANGAN HANGAT2 TAHI AYAM,,INGATTTT!!!! JANGAN HANGAT TAIK AYAM NANTI BANGSA LAIN TAK RESPEK LAGI PD MELAYU..

Anonymous said...

Inilah jihad ekonomi islam... BBC!!!!!!!!!

Anonymous said...

dah lama jadikan kedai cina pilihan terakhir,terutamanya dipasar basah sebab ramai peniaga melayu/islam berniaga.

Anonymous said...

Boikot teros Kedai Cina!!

Dahulukan Kedai Melayu!!!

yg prihatin.... said...

Aku bkn ahli UMNO tapi aku skluarga support kempen boycott ni. Kami smua dah mula sebarkannya dikalsngsn teman2 dan rakan taulan yg lain...

Anonymous said...

Anonymous said...
ALLAH MENCIPTA MANUSIA TAK KIRA BANGSA. KAMU TAK HARUS MELAKU PERKARA BOLEH MENCETUS PERGADUHAN ANTARA KAUM INI AKAN MELANGGAR KEHENDAK ALLAH. PERCAYALAH KUASA ALLAH. BUAT BAIK BALASAN DAPAT PERGI SURGA. BUAT JAHAT BALASAN AKAN BUANG KE NERAKA. INSAFLAH MASA DEPAN DITANGAN MU......

May 24, 2013 at 11:18 AM

-----------------------------
Allah tidak pernahkan perintahkan orang beriman membeli dikedai cina kah kah, ingat baik2 sesungguhnya orang2 kafir itu musuh kamu yang nyata. mereka suka apa yang menyusahkan kamu, mereka sakit hati sekiranya kamu mendapatkan kebaikan.

Anonymous said...

Kali mah allah sudah jadi inikalila azan dipelahankan umnoo di abukan.

Anonymous said...

Tolong senaraikan air mineral daripada keluaran bumiputra dan cina. Air mineral ni memang banyak digunakan....boikot produk cina... Bantu orang Islam...

Mat13 said...

aku n family sekarang ni melilau2 mesti cari kedai Melayu. Tak kisah la jauh sikit pun takpe

Anonymous said...

Berniaga itu sunnah nabi maksudnya nabi sendiri galakkan kita berniaga apakata kalau kita minta kerajaan galakkan kaum Melayu dan bumiputra supaya menceburi dalam perniagaan maksudnya di sini bukan setakat buka kedai tetapi mestilah bermula dari kilang Melayu, wholesale borong Melayu, marketing org Melayu, buka kedai Melayu, contoh tengok konsep arqam (yg baik aje lee...) Tak boleh ke kerajaan terlibat secara mendalam dalam menolong orang Melayu ni? Mungkin kerajaan boleh tolong belia Melayu yg kerja dengan tokeh Cina tu buka bengkel sendiri tetapkan harga murah supply barang dari Melayu murah keluar dari kilang Melayu murah yang penting sokongan mutlak dari kerajaan najib?

Boleh ke tak boleh Dato Najib?
Ana Pas mali......

yipie said...

ko ni tiruan..sama.mcm brg tiruan

tara guna

Anonymous said...

guna takaful..nanti dpt duit 'keuntungan''

lain insuran xda mcm ni...

hidup.takaful. malaysia tau

takaful.lain xda

Anonymous said...

Tentera anai-anai lawan dengan red bean army

Anonymous said...

Kalau baca kat internet, tulisan Cina penuh dengan maki hamun, boikot produk org Melayu, sumpahseranah ,perkauman, Melayu pemalas, kacau tidur mereka, lucah, tak jejak pun kaki kat kedai Melayu melainkan x ada pilihan. Tapi kita ni mudah je TAKPA TAKPA TAKPA. Inilah kelemahan org Melayu tak paham cakap tulisan org Cina

Anonymous said...

Ingat orang melayu pantang dikhianati!

Anonymous said...

Mineral Water kita banyak

contoh: FAMA, Bleu (permanis sdn bhd)

Air mineral cina yg popular, JANGAN SENTUH
1. spritzer
2. seamaster
3. MESRA (petronas)
4. sokmo (di Terengganu)

lain2 tolong tambah



Anonymous said...

yg tak satu hati dalam boikot nii kita sendiri faham lah.. Red Bean Army laa tu ada Red Bean Army bergaji, dibayar 3-4 ribu sebulan oleh DAP.. yg nampak BM nya pelat2 sikit tuu laa dia... ada jugak Red Bean Army tak bergaji... yg tuu tak dibayar sesiapa dia cuma tukang jilat DAP jer... tak dapat duit dapat taik DAP pun jadii lahh..

Anonymous said...

Fama!!!! Ha ha ha ... Nama aje fama... Meka ambil dgn cina...meka dah lari dari tujuan asal penubuhan fama janji pegawai pegawai yg menguruskan pembelian masyukkkkkj... Sprm elok lah gi siasat

Anonymous said...

Tak mustahil cina akan bangkrap.boikot dari org melayu ttp akan diteruskan.aku nak tgk dlm tv hari hari ada cina mati bunuh diri.itu pun x mustahil.

Anonymous said...

Permanisss blue..... Tak boleh tak boleh.... Itu pun dah jual pada asahi... Asahi pulak salah satu produk dia selain air permanis yg utama adalah beer.... Jgn wooo

Anonymous said...

Dlm komen ni ada kacang merah.tp xpe.aku akan pastikan satu demi satu cina lancau akan mati bunuh diri sbb banyak hutang.mampus lu cina!!!!....

Anonymous said...

Saya duduk dlm kawasan perumahan tentera... Air mineral dipernama mereka jual air jenama eden... Mereka kata pengusaha dia bumiputra dirembau n sembilan... Alhamdullilah sb pengurusan pernama ambil air mineral ini untuk kami

Anonymous said...

Inikalilah kita ubah beli barang barang produk cina ke produk produk orang melayu

Anonymous said...

Pengerusi fama dah tua... Marah tegur pun org tak seriau dah... Lantik org barulah.....'dah macam singa tua.... Gigi tak der....

Anonymous said...

Mula2 buang Bisnes bercampur BABI Merah dulu..

Lepas tu hapuskan syubhat.

Banglo besar, kondo mewah hasil dari aliran kuasa membeli Melayu sebagai pengguna terbesar..
2 tahun tak bayar habis kena tarik Bank.

Dah kaya sombong.

Anonymous said...

Tokeh Cina DAP selagi bolih buat duit kat Malaysia selagi tu duduk kat sini..Jika satu hari nanti jika kempen boikot ini berjaya dan tokeh2 Cina tak bolih buat duit lagi..Tokeh2 Cina ini senang je berhijrah ke Negara lain..Jika kita bersatu boikot barangan Cina ini maka satu hari nanti tak ada lagi Cina2 yg mau duduk kat Malaysia lagi..Itu yang kita mau....

Anonymous said...

Di manakah kedai Muslim yang ade jual balast lampu di kawasan Parit Raja?

Anonymous said...

Pengerusi uda pun elok ditukar juga... Semuanya dah tak faham apa tujuan kita tubuhkan uda ini...klcc yg menjadi kemegahan negara pun uda tak berani untuk beli atau sewa bagi pihak usahawan melayu... Jawatan nak tapi tanggung jawap !!!

Anonymous said...

Wahai bangsaku jom kita boikot barang Cina. Kasi ajar sama mereka. Semua nak bolot ekonomi dan kuasa politik. Melayu PKR dan PAS hampas hanya gila kuasa. Melacurkan agama dan bangsa Melayu

Anonymous said...

Cibai punya cina. Tak tau plak aku air spritzer adalah satu lagi produk haram kaum depa. Ptuihh. Aku takkan beli lagi jenama air mineral milik cina babi harbi. Dan lagi satu yg macam pukimak adalah pengawai-pengawai atasan Melayu yg dah kawtim dgn cina-cina babi ni utk supply air mineral jenama depa di Stesen2 PETRONAS. Babi betui....

Anonymous said...

mcm dah tak da melayu yg boleh bekalkan air mineralmpada petronas ke... air bangkai org cina kau rela jual dan bagi minum pada org org melayu.... babi sial.... akau doakan jika ada unsur rasuah oleh pegawainyg menguruskankannya... naik kapal terbang terhempaslah hendaknya

Anonymous said...

Bbc.bcl gak..tolong support gak paper melayu..bh, kosmo,utusan.. x bace pun x per..just beli jer..bantu akbar2 yg lantang membawa suara melayu/islam...org cina beli paper diorg bukan diorg bace pun just nak support bisness deme..support bbc, bcl.teruskan wahai umat islam malaysia..merdekakan ekonomi islam drpd dijajah cina Dap... ayuhhhhh....

Anonymous said...

aku pon setuju. aku akan cube meminimum kan pembelian dari kedai cina. aku akan cube support kedai melayu. aku xkisah kedai itu milik org umno @ milik org pas. bg aku dua2 saudara islam aku. lagipon aku dah mula buang stigma dimana cina berniaga bagus.

1st, aku xheran sngt, sbb sumber kewangan dieorg mostly bukan lah dari sumber yg halal @ clean. kat sini melayu tewas kerana org islam begitu menitikberatkan soal sumber kewangan modal dr sumber halal. contoh, disatu daerah kt pahang (kwsn majority cina) tokey kedai judi kuda bukak perniagaan lain yg clean (cth, bukak kedai gambar, bukak bengkel moto) utk cover perniagaan haram mereka.

2nd thing, cina bnyk kasi discount. enough talking, aku penah tgk tokey cina ambik housing henfon dari port klang dgn harge rm2 (1pcs) tapi jual kat kedai rm15, pastu konon nak tunjuk baik turun kasi rm10. wow, dgn ayat bodek panggil kita "boss" & teknik tekan kalkulator utk sebut harge, mungkin kite nmpk ianya cool. but on the otherside, its just a big fat lie. bnyk lg contoh2 lain.

3rd, bnyk tipu pelanggan dgn jual barang fake/clone. mmg nmpk gah & menarik minat pelanggan. akan tetapi barang tersebut hakikatnye adelah tiruan & even worst, dijual dgn harge original. (kes aku kena, beli barang pancing & aksesori kereta)

4rd, sikap samseng & suka mengugut pelanggan. mmg terkenal sikap ni dgn regim DAP. kite baru tanye, tapi die dah bukak dan masukkan dlm plastik, kemudian bila kite kate kite cuma survey, dieorg mengamuk. (terjadi kt kwn aku kt petaling street.

5th, gf aku chinese mix kadazan (boleh berbahasa mandrin). dan die slalu ckp yg cina ni suka kutuk melayu kalau nk beli barang. sipenjual akan ckp dgn kwn die yg malas nk layan sbb melayu ni bkn ade duit pon nk beli. pastu meluat dgn melayu sbb suka mntak tawar harge. (berdasarkan eksperimen aku time pergi shopping barang kat kedai cina. advantage utk mereka yg boleh berbahasa mandrin @ kantonis. sbb lepas dieorg kutuk2 aku & gf aku. gf aku call mak die dan terus ckp mandrin dgn mak die, terus berubah muke apek tu yg td dok kutuk2 kami berdua.

inila pemerhatian yg aku dpt share. aku bkn nak racist @ anti cina, aku juga merupakan generasi ke4 berdarah cina muslim (hua ren). cuma aku sbg umat islam, once, dikira melayu, aku harap agar kita dpt support barangan muslim. ini kerana mereka terlalu angkuh akibat menguasaan mereka dlm ekonomi malaysia. mereka makin terlupa akan jasa kaum bumiputra yg bnyk bertolak ansur dgn kaum non-bumiputra. mereka terlalu angkuh kerena mempersoalkan hak istimewa kaum pribumi sedangkan generasi non- bumiputra dahulu bersetuju & menghormati perlembagaan tersebut. Arwah moyang aku gak penah pesan kat arwah atok aku, "tanah besar cina sudah melupakan kita, maka disini (malaya) takdir utk kita meneruskan kehidupan. inilah rumah kita, disinilah kita curahkan bakti".

Anonymous said...

Ko cina tapi mualaf tak pe la. Yg melayu tak suka cina sbb kaum cina yg mula kan dulu.huh

Anonymous said...

Chinese is cheating....bukan cina kalau x menipu...barang2 mereka yg dh tag harga sebenarnya telah di markup terlebih dulu..jadi bila kita tawar dia terus turunkn harga...sebenarnya barang tu 30% under price
Aku puashati tak pandang kedai sepet lagi...anak2 serta sedara mara aku didik sama

Anonymous said...

BCL akan mengurangkan ROBOHAN kampong di Penang untuk taikoon2 kaya raya yang masih tak cukup2 rumah.

PAS & UMNO tak boleh mengawal mereka..tetapi kuasa MEMBELI MUSLIM BOLEH

Anonymous said...

Allah Hu Akbar!!!
Subhanallah Al Azim!!!

Anonymous said...

Aku memang sgt setuju apa yg anda katakan...

BUY MUSLIM FIRST!

Anonymous said...

TENTERA ANAI-ANAI AKAN HANCURKAN TENTERA KACANG MERAH SEHANCUR HANCUR NYA!!

Anonymous said...

Beli produk iks bumi@melayu jer!!!,boikot produk dap!! Saya dah mula boikot produk dap!!

Anonymous said...

Sekarang ni hati aku panas.. Selagi terpacak kedai cina selagi tu berbara hati aku ni.. Dulu aku x benci skrg aku benci dan akan boikot sampi KIAMAT. teruskan boikot tak kiralah apa terjadi.. Kalau boikot n8 berjaya dan cina merayu dan pemimpin pemimpin k8ta pujuk kita untuk berlmbut dan henti boikot.. JGN JGN SESEKALI TERMAKAN RAYUAN MEREKA. kita kena boikot sampai.. Mentaliti cina meniaga melayu tukang beli dah terkubur.. Melayu beli barang kedai melayu shy.. Tanamkan itu dlm diri generasi kita.. Bersatulah demi kelangsungan ekonomi org melayu.

Anonymous said...

Mulai sekrang kita mesti dengki bila tgk asik cina yg kaya.. Asik cina je yg gaji besar.. Pegang jawatan besar.. ASIK ASIK CINA YG KAYA... BENCI DAN MELUAT.. jgn beli kedai cina jgn kasik cina duit sesen pon

Anonymous said...

JGN KESIAN DGN CINA.. CINA X KESIAN DKT KAU PON.. KAU DTG KEDAI MEREKA SEMBELIH KAU HABIS HABIS.. ITU PUN NAK BG MUKA LG SAMA CINA.. JGN BELI BRG CINA.. JGN JUAL TANAH DKT CINA.. DUIT 5 JUTA PUN HABIS.. JUAL SESAMA MELAYU AJER.. X PUN USAHAKANLH TANAH TU.. INGAT X DPT DUIT 5BILLION JUAL TANAH KAT CINA. . X RUGI PUN.. SEBALIKNYA YG RUGI ANAK CUCU CICIT. . TANAH AIR TERGADAI.. JGN RAKUS SGT JUAL TANAH DKT CINA MELAYU OIII.

Anonymous said...

ek ele..hangat2 tahi ayam..

Anonymous said...

SEMUA MELAYU YANG BERJIWA MELAYU MESTI BERSATU.....BOIKOT KEDAI CINA!!

Anonymous said...

BANGSA DAP INI SUDAH LAMA ANTI MELAYU. KINI GILIRAN MELAYU PULA BENCI CINA DAP. BIARKAN MELAYU MUNAFIK SAJA BERSAMA MEREKA!!!.

Anonymous said...

anon 9:08

siapa yg bnyk jual tanah kat cina..

siapa yg bnyk kroni cina...

bnyakkan cari berita dan info..

jgn asyik baca utusan dan dengar buletin utama jer..

Allah beri akal fikiran..gunakan sebaik2nya.

memaki hamun bangsa lain..tak cerdik..semakin mengunung dosa memaki tu..

Anonymous said...

Aku memang dah lama nak boikot ... sebelum PRU lagi . Masalah nya tidak ada Kedai Rakyat 1 Malaysia kat tempat aku .

Anonymous said...

Kualiti Rahmat sdn bhd. 32&34,jalan serampang satu, simpang 4 Teluk Pulai, Klang Selangor. Bengkel kereta dan servis tayar telah berjaya melahirkan 15 usahawan berjaya membuka bengkel. Maklumat dari majalah siasah dis 2011

Anonymous said...

Anonymous said...

anon 9:08

siapa yg bnyk jual tanah kat cina..

siapa yg bnyk kroni cina...

bnyakkan cari berita dan info..

jgn asyik baca utusan dan dengar buletin utama jer..

Allah beri akal fikiran..gunakan sebaik2nya.

memaki hamun bangsa lain..tak cerdik..semakin mengunung dosa memaki tu..

May 24, 2013 at 9:18 PM

\\\\\\\\\\\\\\\\\\

yang duk jual tanah kat cina tu sapa lai melayu dan broker tanah pun melayu anon 9.08 tu bagi nasihat, ko apa pasal nak marah kat dia kah kah

Anonymous said...

boikotttttttttttttttt kedai cina tak kira cina pati apa asalkan cina kah kah

kepada melayu anjing dap jangan ingat ko tak akan jadi anjing kurap selepas dap mengusai segalanya di malaya.

Anonymous said...

Jangan baca harakah dan keadilan hati akan jadi keras. Saya dah lama tak beli akhbar ni sejak saya pergi kursus one team building anjuran koperasi.

Anonymous said...

Kempen Boikot Kedai dan barang cina ini mesti dimain dan diwarwarkan secara berterusan supaya Melayu tak lupa.

Anonymous said...

askar kacang merah dah jadi bubur ker?

Anonymous said...

print sebanyak mungkin poster campaign BUY MALAY FIRST sebanyak yang mungkin dan tampal di merata tempat di seluruh negara.kpd blogger2,teruskan perhebat campaign ini.

Anonymous said...

BUY MALAY FIRST,BUY DAP LAST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Anonymous said...

KEPADA SEMUA AHLI2 UMNO,PENYOKONG2 UMNO,PENGUNDI2 UMNO DAN SELURUH MASYARAKAT ISLAM BERMULA ESOK,LANGKAH PERTAMA KITA HANYA MEMBELI ROTI GARDENIA.DIULANGI HANYA ROTI GARDENIA.BERTITIK TOLAK DARI SINI,KITA AKAN MEMPERLUASKAN LAGI PRODUK2 YANG HARUS DIBELI.INGAT SEMUA,,,HANYA ROTI GARDENIA DAN TOLAK SEMUA ROTI2 BUATAN DAP!!!!!!!!!!!!!!1

Anonymous said...

bagus, bagus kita kena ubah tabiat. mulakan sikit2 dulu xpe esp barang2 makanan. peniaga memerlukan market jd kita sbg melayu islam kena wujudkan market utk saudara2 melayu islam kita. cuma yg aku sedih kat shah alam ni org melayu dok lg pergi kat kedai cina mcm anggerik seksyen 19 kat tempat aku tu. padahal kat row sama ada kedai india muslim ngan india hindu. nak je aku jerit kat diorg 'woi x cukup2 lg ka hangpa dok kayakan cina ni?' tp x smp lg keberanian tu. hehe.

jentayu

Anonymous said...

Ini confirm babi....ABC......BBC...
Yes......yes....... Belum keluar belanja 1 sen lagi kat kedai bab..

Zaeydee said...

Pagi td aku terbeli s/khabar utusan, brita harian..bila dah bayar..baru ingat itu kedai cina...aku cancel dan mintak balik duit...taukeh tu terkebil-kebil...aku kata sorry...BCL..padan muka..

Anonymous said...

Tahniah kalian, mari kita usahakan kempen ini.

Mari kita pakat saudara mara, jiran tetangga untuk lakukan BCL. Kita mesti konsisten hal ini. Sedih apabila orang kita dihina apabila bekerja syarikat 'dap'. Jadi kuli selayaknya. Orang cina dibayar gaji tinggi. Melayu? ,melayu...melayooo... melayooo.. masih tak sedar.

kepada sesiapa yang ada info tentang kedai-kedai melayu yang supply 'barangan hardware, alatganti kereta dll'sila habaq kat sini. mudah di kalangan kita tahu...

SYABAS semua...

Anonymous said...

Teruskan kempen ABC hingga PRU 14.
Bawah kondo aku ada kedai runcit Dapig tp aku sanggup naik kereta pergii kedai melayu di luar. Aku geram tengok geng dapig protest terbalik bendera di taiwan. Kureng di ajar. Dia org sudah kaya raya n tak padang dah melayu. Kami semua Hidup Melayu.

Anonymous said...

Kita pakat beli kedai org islam tk kisah melayu ke mamak ke pakistan ke bangla ke cina muslim ke..asalkn ABCD...jgn harap dpt duit aku yg melambak ni kt dap babi..harga tk jd masalah ABCD...

Anonymous said...

Salah tu......100km......ke 3km...... mahal.....1.3kali jer. ...tunggu 20minit.....
Aku tengok sekarang kedai supermarket melayu sekarang makin bertambah orang seronok rasa dan rasa malu sudah mahu beli di. kedai BBC.

Anonymous said...

May 24, 2013 at 7:51 PM

Hehehehe.... dah lama tau dah. Adik beradik 3 org sekolah cina. Byk dah pengalaman dgn tokey2 kedai cina ni. Sbb tu bila masuk kedai cina aku taknak cakap cina. Nak tgk apa yg diorg ckp. Sll kalau tanya mintak diskaun,diorg akan tanya org blkg. Pung pang pung pang... tak jd beli pasal dah dengar apa yg diorng ckpkan. Blah mcm tu je la. Malas nak balas balik dlm bhs diorg tu. Kat Petaling Street lagi la... dah test mcm kwn anon ni ckp...tak jd beli tp kn ckp cina la br diorg respek yg kita ni tau bhs diorg dgn fasih.


Tonto Jr

Anonymous said...

Setuju. Anak muda dah diasak benci pd umno. To mrk masih sayangkan bangsa melayu. Nak tubuh cwg umno baru pun malu.

Anonymous said...

Semangat bro.
Minyak dulu isi di Shell tp sebab owner Dapig aku tak isi dah tp pilih petronas.Semangat mcm ini kena teruskan.

Anonymous said...

Hei red bean kami tak bodoh mcm kau. Kami dah tau status cerita san miguel tu sekarang. Tak payah nak spin. Maklumat dihujung jari. Sakit hati ke org melayu blm habis kau org perbodohkan mcm pengikut PR tegar yg lain tu? Aku akan pastikan keturunan aku ada jati diri tak pengecut buat fitnah dibalik akaun palsu!

Anonymous said...

Tabik spring sama Tuan Besar. .
ABC......BCL....BBC...

Langsi said...

Alamak... habis la PAPAGOMO, bini dia Cina!

Patut la dia tinggalkan bini dia... ke bini dia yg tinggalkan dia?

RACIS...RACIS... bile dah tak dpt undi Cina bukan main melenting lagi marahnya UMNgOk Be-eNd dgn Cina.

Masa percaye dgn Cina... persempadanan kws habis kawasan melayu dipecahkan supaya masuk dlm kawasan Cina... hasilnya PRU11 (2004)UMNgOk Be-eNd menang GILA BABI...!

Bile tibe PRU12 (2008)... undi Cina swing 70%, UMNgOk Be-eNd tetap GILA BABI... Gila Babi meratap tak dpt 2/3 majoriti!

PRU13... hampir 85% undi Cina swing, UMNgOk Be-eND terus meraung dgn isu perkauman RACIS! Dpt undi popular 47%... menang dgn tipu muslihat! ...pun masih tak malu kononnya dpt sokongan rakyat!

Bro... org bandar dan sub-bandar dah tolak UMNgOk Be-eNd. Mujur hat yg kat kpg dan felda2 tu masih tak gheti nak surf internet... masih termakan Bantuan Rasuah 1 Msia! Terima hakikat... org bandar dan jugak anak muda tak berkenan dgn UMNgOk Be-eNd!

ABU - Asalkan Bukan UMNgOk...Be-eNd!

Anonymous said...

KEPADA ORG MELAYU TAK KIRA PARTI BOIKOT SEMUA BARANG MEREKA KERAJAAN BUAT PANTAUAN BARANG TIRUAN DARI CINA BELAMBAK DI NEGARA INI KITA BOIKOT BARANG MEREKA SAMPAI SUJUD DIKAKI ORG MELAYU KERAJAAN PENTINGKAN DAN UTAMAKAN BARANGAN DARI BANGSA MELAYU TIADA DOLAK DALIK LAGI DALAM HAL INI BAGITU JUGA DALAM SUKAN KITA BOLIH LIHAT KEBANYAKAN SUKAN YG BOLIH BUAT DUIT SEMUA DI MONOPOLLY OLIH KAUM CINA SAPERTI BULU TANGKIS KALAU MEREKA MENANG KERAJAAN BAGI LAGI DUIT SAMPAI ADA TU KAYA RAYA ORG MELAYU KOSONG JADI KEPADA KBSM KAIRY JAMALUDIN LIHAT SUKAN INI PENTINGKAN ANAK MELAYU BANYAK LAGI ANAK MELAYU YG LEBEH HANDAL SELAIN ANAK CINA BOLA SEPAK MEREKA TAK MINAT UNTUK MEWAKILI NEGARA KERANA PENDAPATAN NYA KURANG KEPADA ORG MELAYU JANGAN BIARKAN CINA MENOPOLY SUKAN YG BOLIH BUAT DUIT KITA BOLIH LIHAT JUGA BOLAK SEPAK LIGA PERDANA MEREKA PULAU MEREKA DUDUK RUMAH DI KEDAI KOPI BAT LIGA INGGERIS BERMAKNA MEREKA PULAU SEGALA SUKAN YG MELIBATKAN NEGARA DAN ORG MELAYU.

Melayu Perak said...

sesiapa yang kata mirzan beli san miguel corpn....sila cari nama mirzan dalam bod san miguel corpn....

Insiders at san miguel corp (SMC)Name (Connections) Board Relationships Title Type of Board Member Age
Eduardo Cojuangco Jr. 34 Relationships Chairman, Chief Executive Officer and Chairman of Executive Committee -- 76
Ramon Ang BSME 93 Relationships Vice Chairman, President, Chief Operating Officer, Member of Executive Committee and Member of Nomination & Hearing Committee -- 58
Ferdinand Constantino B.A (Econ) 45 Relationships Chief Finance Officer, Corporate Information Officer, Senior Vice President, Treasurer, Director, Member of Audit Committee and Member of Executive Compensation Committee -- 60
Carlos Berba B.Sc, MBA, MSc 36 Relationships Chairman of San Miguel Brewing International and Managing Director of San Miguel Brewing International -- 47
Ferdinand Tumpalan 20 Relationships Chairman of San Miguel Packaging Specialists Inc, President of Mindanao Corrugated Fibreboard Inc and President of San Miguel Packaging Specialists Inc -- 52
Francisco Alejo III 20 Relationships President of San Miguel Pure Foods Company Inc. and Director of San Miguel Pure Foods Company Inc -- 63

Other Board Members on Board*Name (Connections) Board Relationships Type of Board Member Primary Company Age
Estelito Mendoza AA,LLB,LLM 56 Relationships -- PAL Holdings, Inc. 82
Menardo Jimenez 41 Relationships -- San Miguel Corp. 79
Carmelo Santiago B.B.A. 40 Relationships -- Liberty Telecoms Holdings, Inc. 69
Inigo Zobel 32 Relationships -- San Miguel Corp. 55
Leo Alvez 22 Relationships -- San Miguel Corp. 69
Winston Garcia 18 Relationships -- San Miguel Corp. 53
Hector Hofileña 23 Relationships -- San Miguel Corp. 82
Alexander Poblador 18 Relationships -- San Miguel Corp. 58
Roberto Ongpin 102 Relationships -- PhilWeb Corporation 75
Joselito Campos Jr. 27 Relationships -- Del Monte Pacific Ltd. 61
Eric Recto 78 Relationships -- ISM Communications Corp. 48
Reynato Puno MCL, LLM, LLB 48 Relationships -- Apex Mining Co. Inc. 71
Margarito Teves 101 Relationships -- Alphaland Corporation 68

*Data is at least as current as the most recent Definitive Proxy.

Anonymous said...

Setuju.

Anonymous said...

Kalau bukan pasal politik pun, aku mmg amalkan buy chinese last.

Anonymous said...

Stesen Petronas disemenanjung 85% melayu. Lagi pon kalau isi distesen lain....(shell, caltex, esso/petron, bhp, dan etc. 5% keuntungan akan dihantar ke israel sbb semua tu company depa. X caya sila cari mana2 staff petronas bahagian dagangan dan tanya depa. Insyaallah depa akan habaq

Anonymous said...

Baru jap td lalu depan 2 buah sekolah cina nmpknya pembinaan bangunan baru rancak sedang dijalankan siap tambah tingkat lg.. Sapa yg bg peruntukan tu? Takan dap kot?

Anonymous said...

Anon 1:42 - betul....dan shell & caltex byk dimonopoli oleh bangsa cina dap.

Anonymous said...

AYUH ORANG2 MELAYU DAN ISLAM, INI KALI KITA MESTI BOIKOT BISNES ORANG CINA SECARA EFEKTIF & BERTERUSAN, KERANA ORANG2 CINA DAP TERMASUK YAHUDI & KRISTIAN SENTIASA BERTERUSAN BERUSAHA UTK MERAMPAS KUASA POLITIK DRPD ORG MELAYU(UMNO & BN).

Anonymous said...

Air mineral eden tu tu mmg letak kat kg aku, dulu paklang aku yg punya skrg dia dah meninggal org lain plak amik alih

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 236   Newer› Newest»