Tuesday, May 21, 2013

LIST UPDATE BOIKOT PENIAGA CINA SAMPAI BANKRAP : INGAT JANGAN BAGI BARANG SEPOSEN PUN KEDAI CINA !



MAKLUMAN : KAMI SEDANG UPDATE BARANGAN MUSLIM DAN BARANG PENIAGA CINA YANG WAJIB DIBOIKOT.. AKAN DI BUAT BLOG DAN FB KHAS UNTUK GERAKAN INI. 

SENARAI PRODUK KELUARAN BUMIPUTERA ISLAM


1. Roti - Gardenia (Syed Mokhtar Bukhary)
2. Minyak Masak -Tiara (FGV-FELDA)
- SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)
- ADELA (FGV-FELDA)
3. Susu Pekat Manis - SAJI (FGV-FELDA)
- ALIF (Sime Darby)
4. Susu Cair - Saji (FGV-FELDA)
5. Mee Segera - SajiMee Saji (FGV-FELDA)
- ADABI
6. Beras - FAEZA
- Langsat Biru (JUARA SELERA –SG ACEH)
- Langsat Hijau (JUARA SELERA)
- Juara Selera
7. Garam – HALAGEL (garam bukit)
8. Kicap Masin/Manis - Kipas Udang
- Tamin
- ALIF (Sime Darby)
- Rohaya 
- JALEN (Johor)
9. Sos Cili/Tomato/Tiram - ZUZA (Kedah)
- Rohaya
- ADABI
- Pelangi (FELDA)
10. Cuka Buatan - Mudim 
- Rohaya
11. Tepung Gandum - FAEZA
12. Tepung Perasa/ Goreng - ADABI (tepun ayam)
- ADABI (tepung Cucur Ikan Bilis, jagung, udang)
13. Rempah Masak – ADABI, Brahim’s, FAEZA, AGROMAS, Imans
14. Kunyit – AGROMAS
15. Jagung Tin manis – ADABI
16. Pasta spaghetti – ADABI
17. Santan Paket – ALIF (Sime darby)
18. Taucu – JALEN, Tamin
19. Jus Pekat Buah2an – Tamin
20. Perasa Ros Sirap – Rohaya, Tamin
21. Mayonis -Mayo Saji (FELDA)
22. Marjerin - Pelangi Delima Oil(FELDA)
23. Sos Tomato Pelangi (FELDA)
24. Jem - Peanut SunBear (FELDA)
- Jem Strwaberry – AGROMAS
25. Kopi 3-in-1 - ADABI-Tongkat Ali Cordyceps (5-in-1)
i. -Kopi HANG TUAH (2-in1, 2-in-1)
26. Biskut Coklat - GOODKISS (Noraini's Cookies)
27. Frozen Daging Burger/ Nugget - RAMLY, NAFAS, AYAMAS
28. Sardin Agromas
29. Sardin Pertima
30. Bihun Sufi
31. Mi Kuning Sufi
32. Kuey Teow Sufi
33. Garam Sufi
34. Sos Lada Hitam Sufi
35. Sos Cili/Tomato Sufi
36. Kicap Masin/Manis Sufi
37. Tepung Goreng Sufi
38. Minyak Masak Sufi
39. Telur Cap Sufi
40. Ubat gigi Najwa
41. Ubat gigi Halagel
42. Tepung gandum Cap Bidara
43. Jus minuman Safina
44. Syampoo D'herbs
45. Bihun Kampung
46. Rempah- Imans
47. Rempah-Brahim's
48. Bihun- FAEZA
49. Jeruk Buah2an- jenama PAK ALI
50. Kedai Kasut Sukan - ALIKHSAN
51. Kuah Rojak/Garam Belacan - ZUZA, PAK ALI, FAMA




MILIK CINA BUKAN ISLAM-BOIKOT!



- ROTI MASSIMO
-ROTI Hi5 – SILVER BIRD (kek, pelbagai jenis roti perisa)
-BERAS JATI – SERBA WANGI
-BIHUN JATI 
-BIHUN eCOBrown
-BERAS RAMBUTAN
-FROZEN- SAUDI burger, nugget, potatoes
-KOSMETIK - SAFI
-BIHUN EKA-FATIMA
-KOPI-SUPER POWER KOPI
-MUNCHY'S BISCUITS
-MINYAK MASAK SERI MURNI (FFM-Robert Kuok Group)
- SRI MURNI nugget
-MARINA Nugget
-MARINA Tune
- PowerRoot Ali Cafe
- PowerRoot Oligo Cereal
- PowerRoot 9SPOT ISOTONIK
- Malta
- NutriMalt
- Teh Cap Masjid
- Teh Guru Cap Masjid
- Old Town White Coffee
- Minyak masak Knife
- Minyak masak Cap Buruh
- Minyak masak Naturel
- Minyak masak Daisy
- Drinho ALL DRINKS
- YOE’s All drinks
- Isomax Isotonic
- HomeSoy
- Farm Crows Butter
- Pasaraya EconSave
- Pasaraya KK mart
- Pasaraya 99 SpeedMart
- Pasaraya Billion
- Pasaraya Pacific

Company BAS EKSPRES juga banyak Melayu Punya:



1. Transnasional (group of Nadi Corp-Dato Nadzmi)
2. MARA Liner (MARA)
3. COSMIC
4. SANI Ekspres
5. ETIKA
6. JELITA (Jelita Transtours)
7. Pancaran Matahari
8. Durian Burung
9. Ekspres Perdana
10.AB Ekspres
11. Mutiara Ekspres
12. Mahligai Ekspres
13. Shamisha Ekspres
14. Utama Ekspres



ada beberapa lagi yg company bumi tp tak pasti kesahihan untuk listed



TOLONG ELAK NAIK COMPANY CINA HARBI PUNYA



-Konsortium Ekspres
-KKKL Ekpsres (TRANS Lim-nama pun tau dh)
-FIVE STAR
-TranStar
-KL-Genting Ekspres
-Yakin BG/Bukit Gantang Ekspres
-S&S Ekspres
-Eagle Ekpres
-SE Super
- Antar Holiday
- Boon Best

185 comments:

SELAMATKAN MALAYSIA said...

Salam Kawan Semua,

Kita sebar di internet dan print banya k-banyak dan sebar ke serata tempat khususnya ramai penduduk melayu islam.Bukan sahaja di KL-Selangor tapi seluruh negeri dan elak beli barangan Cina dan beli dari kedai Cina di bandar seluruh negara.

Belilah barangan orang islam-melayu yang insyallah pasti halal dan bantu sesama islam dan ekonomi orang islam.

Wassalam..

Anonymous said...

guys, blogger, sila buat satu blog tajuk :

1) SENARAI BARANGAN BUATAN ORG MELAYU & ISLAM!

2) SENARAI KEDAI MELAYU & ISLAM

SENARAIKAN HABIS SEMUA DALAM TU!

Anonymous said...

camne nak boikot..
syarikat2 yang buat ni pun ada deal dgan cina jugak..

Taufiq Azmi said...

Kicap : satu lagi Kicap Pelangi .Bumiputera punya. Orang Batu Gajah Perak.hehe

Anonymous said...

Bangun sekelian umat,
Bagai pahlawan melancar jihat,
Biar dibasahi darah dan keringat,
Yang zalim pasti dilaknat.

Kuatkanlah pegangangmu,
Kita pastikan bersatu.

a.C.a.B = Skinhead Selamanya!!!

Anonymous said...

Bas Ekspress Melayu

MAJU Express Johor
Cepat Express Segamat
Cekap Express Segamat

Ini confirm, pasal ini customer gua.

Tq

zafre8@gmail.com

Anonymous said...

gap,

listkan hotel yang patut diutamakan untuk stay ataupun function seperti seri malaysia dan tradewinds hotel(ada yg 5 star jugak). ni dah nak bulan posa ni, nanti ramai yg nak buka kat hotel......semua org kena tahu hotel mana kena utamakan......

ni dah nak raya ni, listkan kedai kain bumi. tapi kena hati2 jugak....cina ni pandai, nak raya je, semua pekerja org melayu.....

patut jugak listkan petronas kepunyaan bumi dan cina....

aku boikot air asia....sekarang nak balik naik mas, atau garuda atau lion air (lg murah dari air asia).

-anti jubur-

Anonymous said...

Anonymous said...
guys, blogger, sila buat satu blog tajuk :

1) SENARAI BARANGAN BUATAN ORG MELAYU & ISLAM!

2) SENARAI KEDAI MELAYU & ISLAM

SENARAIKAN HABIS SEMUA DALAM TU!


(cont)

and kalau boleh buat senarai tu ikut negeri ...

Anonymous said...

Bagus, GAP! Senarai tu perlu ditambah dan di kemaskinikan dari semasa ke semasa dan edarkan lebih meluas. Banyak lagi perlu ditambah contohnya produk Ramly. Boikot jugak akhbar The Star.

Anonymous said...

Hi,

Aku tinggal di Kuantan ni.. Aku tgh mencari kedai tayar org melayu punya yg jual tayar jenis michelin, continental atau bridgestone.. bukannya apa sbb aku selalu out station, jadi confident bila guna tyr jenis tu.. Ada sesiapa tau?

Anonymous said...

sarankan pengeluar muslim letak label "keluaran bumiputera" dengan menyeluruh supaya senang kita kenal keluaran mereka.

masa ini ada yg letak dan ada yang tak letak.

bnyak jenama yang seolah nama melayu tetapi perusahaan oleh cina.

boikot juga servis/prkhidmatan dr org cina sprti teksi,wkshop,kedai hp dan sebagainya....

BCL....

Anonymous said...


We are just CHOOSING TO BUY Malay-made products FIRST.... see the difference?

Anonymous said...

Buy AZMY burger... Yg lain cina punya,,,

Anonymous said...

Hangat taik ayam aje bab boikot memboikot ni..alamat kena duk umah jgn menteketarah dan pakai kain sarung aje.tunggu masa mampus.

Anonymous said...

Tiada kaum cina,ekonomi kita pun lumpuh.kaum cina yang bayar banyak cukai pada kerajaan berbanding kaum lain.

NORMAN BIN ABD RAHMAN said...

Bro...
Masukkan sekali produk makanan ternakan lembu/kambing yg selama ni dikawal mrk. Byk syk Melayu yg boleh bekalkan. Para penternak pun 80% orang kita. Antar syk Melayu yg boleh membekal antaranya Nufera, Zeotech Industries, SG Integrated Farm dll..

Anonymous said...

Senaraikan juga pasaraya cina dan melayu.

giant memang kita tau cina..dan dah lama aku boikot..

tesco setahu aku sime darby, tapi aku tak ada access nak check.

kalau GAP, mu boleh check.

Pengundi Seksyen 2

Anonymous said...

Org kuantan yang nak beli tayar branded boleh dptkan kat lorong haji taib atau lorong haji musa kg. baru.kat lorong raja bot pun ada.kompom orang melayu dilorong tu.

Anonymous said...

kawan aku dah lama boikot tengok filem cina..semenjak dua menjak ni sejak mata dia buta.

Anonymous said...

Jangan kita boikot orang cina. Depa pun orang Malaysia juga..suka atau tidak kita tiada pilihan lain kecuali terus hidup bersama.
Tetapi, mari kita semua UTAMAKAN barangan orang Melayu sebab 1) tuntutan ALLAH utk mendapat brg halal dan baik 2) membantu peniaga Islam yg menunaikan tanggungjawab fardu kifayah mereka 3) peniaga Melayu masih memerlukan sokongan untuk terus maju..so JANGAN BOIKOT BARANG CINA, tapi SOKONGLAH PRODUK MUSLIM

Anonymous said...

Boikot juga the Star, hospital dan klinik swasta cina, restoran fastfood cina...!

Anonymous said...

terma kasig GAP... Semoga Allah bersama anda, pastinya semua umat Islam akan menyokong anda.... Gerakan sundah bermula....

Anonymous said...

Cepat buat satu blog khas rujukan barangan dan perkhidmatan org islam vs cina

Anonymous said...

Stesen Minyakdan Gas juga kena sahkan selaain PETRONAS.....Shell,Esso,Petron,BHP siapa pemiliknya....Kita ramai-ramai guna minyak Petronas sahaja....Minta sesiapa List kan pemilik...

Anonymous said...

Boikot Semua Hotel pemilik cina....Mohon list kan hotel-hotel bumiputra....

Anonymous said...

ALHAMDULILLAH..SEMOGA KITA SEMUA TERUS MENGUTAMAKAN PRODUK MUSLIM. IN SYA ALLAH ADA BERKATNYA..

Anonymous said...

Tima kasih bro gap senang sikit aku nk cari barangan bumi sblm ni mmg aku cari sgt barangan org melayu islam.....patutnya dari dulu lagi korang buat senang cikit aku nk beli barangan keluaran org islam .....jauhi barangan bkn islam diyakini ada bahan2 yg tak halal dlm produk mereka

Anonymous said...

PETRONAS Shell,Esso,Petron,BHP semua MELAYU tapi kena tengok pengusaha stesen tuu sendiri... pilih pengusaha MELAYU jer.
kalau petronas, kebarangkalian pengusaha stesen tuu adalah melayu adalah 90%. jaran sangat pengusaha stesen petronas adalah bukan Melayu... memang ada tapi jarang.

Anonymous said...

Nasi goreng cina boikot jugak ker?

Anonymous said...

!!! Alert!!! yang rata2 beri komen negatif tuu dipercayai pasukan RED BEAN ARMY yg menyamar melayu. abaikan saja komen mereka atau GAP tolong padamkan saja, sebab kita tak perlukan komen2 mereka, MALAYSIAKINI/MALAYSIA insider pun delete komen2 yg tak se-aliran mereka, so kita toksah beri muka sangat dgn Red Bean Army nih

Anonymous said...

nasi goreng cina yang digoreng di rumah dan restoran islam tak boikot..

tapi nasi goreng cina yang digoreng di gerai cina confirm boikot..hehehe

Anonymous said...

ramai Red Bean Army dtg sini semata2 nak mempersenda2 kan kempn kita. GAP pohon delete saja komen2 mereka tuu

Anonymous said...

aku tengok dlm list tu.....mana company melayu yg jual BERAS???

Anonymous said...

jangan lupa tuan punya tauke tu bukan pro pakatan gak.

Jamil Mohd said...

nak tanya sikit rapid kl bas yang memiliki itu melayu atau cina?

Anonymous said...

tolong tambah:

Mee Kuning/Kue Tiaw Cap IBU
byk dijual di Tesco, produk MELAYU.

--- JANGAN BELI--
Cap LAKSMANA, WinMEE, cap KUNCI, Mee AZAM.. ini semua CINA. STOP!

Anonymous said...

Nak bagus lagi kita print list jenama barangan bumiputera ni kat kertas buat pamphlet - lepas tu kita edar kan kepada orang orang Melayu/Bumiputera yang baru nak masuk Tesco / atau nak shopping barang2 harian tu. Atau kita edar kan kat peti2 surat kat rumah pangsa.

Anonymous said...

RED BEAN PIGGY? CONFIRM HARAM!!! SO BOIKOT!!!! HAHAHAHAHA

Anonymous said...

Beras Faiza..setiap pembelian ada bahagian untuk jariah..mcm rancangan Bersamamu...

Anonymous said...

keje bodoh. blog ni pon bukan islam jugak hostnye. x nak boikot??? kenapa le pengikut BN makin lama makin bodoh dari lembu? susah la macam ni. PM kita nk BN bangun PRU-14 nanti dengan majoriti yang lebih banyak. tendakan bodoh macam ni boleh gugat hasrat PM kita. bahalol betol

Anonymous said...

tunjukkan kuasa kita. puak DAP ni hanya bermuka2. kepala kita pulak dipijaknya.

Anonymous said...

teruskan kempen tuan..

nampak dah memberi kesan seluruh negara..iklan2 minyak sri murni dan massimo pun dah ada balik..maksudnya jualan dah menurun..kempen2 ni sampai yahoo malaysia pun dah buka tajuk..

supportlah peniaga2 muslim..sampai bila kita nak ketinggalan di negara sendiri?..

tokgaru said...

Sampai Bila Melayu Nak Jadi BARUA ?

Semasa PRU13, dah puas dah jadi BARUA, pakai serban pakai kopiah putih tapi arak bendera DAP ke hulu ke hilir dalam kumpulan motosikal dan kereta sampai mencecah beratus2 buah, sedangkan kita tak nampak pun cina arak bendera Pas semacam itu, jangankan nak cari 10 buah kenderaan motosikal + kereta, nak cari 3 buah basikal pun tak kan berjumpa ada orang cina yang sanggup arak bendera Pas semacam orang Pas arak bendera DAP. Ini cerita betul yang saya saksikan di kawasan saya.

Tak kan tak rasa letih DIBARUAKAN, sebelum PRU13 dah kena BARUA, lepas PRU13 kena BARUA lagi, tak rasa jemu kah ?

Sedih lagi menyedihkan, pilu lagi memilukan kerana ada melayu yang mengaku pandai, mengaku cerdik tetapi berjaya di BODOH2KAN oleh DAP, berjaya di BARUA2KAN oleh DAP. Matlamat pertama DAP adalah menawan Putrajaya secara halus pada PRU13. Tetapi nampaknya orang melayu disaat akhir PRU13 tersedar daripada seruan ” INI KALI LA “. Nasib baik, jika Pakatan Rakyat berjaya dalam PRU13, pasti akan tamat lah hayat politik orang melayu.

Ya, ya, memang betul jika Pakatan Rakyat menang PM nya orang melayu, itu sudah tentu, sebab budak dalam buaian pun tahu cina tak boleh jadi PM. Sama lah seperti di Perak dulu, cina tak boleh jadi MB, so MB nya orang melayu lah. Tapi sekadar jadi BARUA kepada DAP saja. Di Perak semasa Nizar jadi MB, cantik memang cantik, adil memang adil pentadbiran Nizar, adilnya Nizar Jamaludin sampai tercatat dalam Guiness Book Of Record dan Malaysia Book Of Record .. Melayu di beri pajakan tanah kerajaan selama 99 tahun, sedangkan cina diberi pejakan tanah kerajaan selama 999 SAHAJA. Ini lah bukti terang MELAYU akan jadi BARUA saja walaupun pegang jawatan Ketua Kerajaan.

Terima kasih Allah kerana Kau telah selamatkan orang melayu. Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.

Anonymous said...

kerajaan juga digalakkan utamakan muslim..tempahan hotel2 utk kursus/seminar, pembelian barangan2 pejabat, baju2 formal, servis komputer, pembelian cenderamata, pembelian alat2 tulis, pembelian mesin2 jentera, pembelian kenderaan, bengkel2 servis kenderaan, stesen2 minyak dan lain2..kena tengok sebesar2 dan sekecil kecilnya..bantulah selagi berkuasa..buatkan satu dasar utamakan perkhidmatan, barangan bumiputra, muslim..

Anonymous said...

hahaha..tak pasal2 terpaksa keluarkan duit untuk advertise seri murni dan massimo..itu baru 2 minggu tu..

tapi, tetap say NO to massimo dan seri murni..

Anonymous said...

BUY MUSLIM FIRST!!!

Anonymous said...

jgn lupa boikot kedai spare part kereta dan kedai hardware cina, beli la di kedai melayu

Anonymous said...

begitu juga klinik swasta..pilihlah doktor yang muslim!

Anonymous said...

salam geng..

satu area yg kritikal ialah hotel.. jarang org melayu bukak hotel ni.. tapi saya ada 1 nak masuk list:

- Limastiga di umbai, melaka.

War Lead said...

Para Sahabat Baginda Rasulullah pernah memboikot ekonomi Yahudi hingga Yahudi terpaksa mengalah.

mengapa tidak kita?

selain dari memboikot, siapa2 yang ada modal, inilah masanya kalian keluar Bertempur di Medan Jihad Ekonomi.

Ayuh!!! Aku Cabar Kalian, Mana keturunan Abu Bakar al-Siddiq?
Mana Keturunan Umar al-Khattab? Mana Keturunan Usman bin Affan?
mana keturunan Ali KaramAllahu wajhah?

mana keturunan Abdul Rahman bin Auf? Mana Keturunan Muadz bin Jabbal? mana keturunan Salma alFarisi? mana??? mana???

mana keturunan sekelian Para Sahabat dan Awliya'?

Kalian wajib keluar sekarang dan membuka hijab yang menutupi diri kalian, Ini bukan masa kita berada di belakang memerhati mereka memijak2 saudara2 kita, bukan masanya lagi untuk mereka memijak Panji2 kita,

Keturunan Baginda Rasulullah menanti Bantuan kalian untuk Mara ke Medan Jihad.

Ayuhhh!!!!

parang terbang said...

shell kat tempat aku ni orang melayu punya....

tapi kalo nak tau kedai cina dia mesti ada tulisan cina tak pun nama cina kat pintu depan kedai......

kalo jumpa macam tu...isi minyak 30 sen je bagi kereta...lepas tu blah....!

Anonymous said...

Ko lagi bodoh, blogspot ni bukan Cina punya, kami nak boikot cina gampang, itu pun susah nak paham, dasar bodoh piang...!

Anonymous said...

Aku pun dah x ambil gro cina,, walaupun murah,,,

Skg aku ambil gro muslim lak,, walaupun mahal,,,

HeheEeeeeee

Anonymous said...

kena perhatiksn betul-betul jenama cina ni serta syarikat pengeluarnya.
untuk mengelirukan mungkin mereka akan menukar jenama yg lebih kemelayuan agar pengguna islam tak perasan.

Anonymous said...

Bro...dah nak raya/ramadhan ..tepung keluaran bumiputra xbykla...sapa tau tolong update byk2 + gula + beras......

Aq xkisah bayar lebih sikit pon xpe..itu salah satu sumbangan aq pada saudara seagama aq....

BUY MUSLIM FIRST = JIHAD EKONOMI...

Pada tentera DAJJAL kacang merah...lu g mampoihla...mnyebok donia akhirat....

Anonymous said...

Ham ka chan tiu nia ma ka hai...lu so hai

Anonymous said...

YAY!! FELDA BERJAYA TAKLUK PUNCAK EVEREST!!

Anonymous said...

Mereka dok arak bendera dap tu berbayar bang oi.. takkan joseph lim guan eng boleh kata, orang melayu ni harga seratus aje.. lg murah pun ada bang.. tapi kalau yang ketuanya mahal sikit..

Anonymous said...

kalau peniaga cina bayar cukai,peniaga islam bayar zakat
bukan baikot kedai cina bermakna tiada transaksi.orang islam akan terus berbelanja.kalau dulu kita belanja RM500/BULAN KITA TETAP BERBELANJA CUMA BEZANYA DULU ANTARA MELAYU DENGAN CINA TETAPI SEKARANG ANTARA MELAYU DENGAN MELAYU.

Anonymous said...

Macam marah je....lu pun ham ka chan juga ka...tiu nia ma ka hai

Anonymous said...

TERBAIK!!!!!!!!!!!!!!!!!11
BERSATU DALAM EKONOMI
KITA MESTI DAPAT KAN RUMAH RUMAH KEDAI, JANGAN BELI RUMAH TERES ITU YANG TERBAIK..

Anonymous said...

GAP, MINTAK TOLONG SANGAT-SANGAT.
TOLONG SAMPAI KEPADA SESIAPA YANG PALING BESAR DALAM KERAJAAN SUPAYA BUAT SESUATU. AKU KERJA CIKGU, BUDAK-BUDAK CINA TINGKATAN SATU DAH PANDAI PERTIKAI MENGAPA BN MENANG PILIHAN RAYA. AKU NAK BAGI PENAMPAU AJE. LEPAS TU ADA SATU KES BUDAK CINA, SEKARANG MUSIM PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN, BUDAK KELAS COROT, TAK JAWAB KERTAS, DIA LUKIS GAMBAR ROKET LEPAS TU LUKIS DANCING DIPANGKAHNYA. TOLONG GAP BUAT SESUATU, AKU TAKUT ESOK2 AKU TERBAHAGI PENAMPAU KAT BUDAK2 CINA NI. DAH SEKOLAH KERAJAAN FREE. TOLONG GAP.

Anonymous said...

SATU MELAYU SATU RUMAH KEDAI
INI YANG TERBAIK !!!!!!!!!!!!!!!!!1

Anonymous said...

Dasar Krjn dah lama galakkn dn bantu Islam Melayu, tp xboleh la nk shout out kuat2 sbb govt. Paham2 la MARA, FGV FELDA, dn byk dasar yg utk kita. Tp org kita bila dh senak baru nk korek lubng jmban...

Otak geliga said...

Sila ke blog Tendag Terajang utk LIST Produk Muslim/Melayu

boikot produk Cina, jgn tak boikot....peduli apa org kata.....ramai2 kita ajar si kaum pendatang JUS SOLI tak guna ni....hahahaha

Anonymous said...

Aku punya indicator senang aje, kalau nak tau kedai tu siapa punya, tengok cashier dia, kalu cashier tu Cina, sah 110% kedai tu Cina punya.....aku pun blah ler...

Anonymous said...

DAPATKAN RUMAH KEDAI BRO!!!!!!
BARU KAWASAN PEKAN KITA MENANG!!!

Anonymous said...

Kicap KIPAS UDANG sebenarnya cina yang punya sama juga dengan sos Aminah Hassan. Dahulunya kedua-dua syarikat ini adalah milik bumiputra telah dibeli oleh syarikat cina

Anonymous said...

Boikot juga restoran makanan cina (seafood) yang belum tentu halal 100 %

Anonymous said...

terima kasih baru nak tanya aje pasal kicap kipas udang .... mulai hari ini aku tukar ke kicap JALEN laaaaaa terimA KASIH

Anonymous said...

Orang Melayu mempunyai sikap tolenransi yang paling tinggi dan mudah kesian boleh berjaya ke? Setakat ini dari pemerhatian semasa tak nampak kesan kerana banyak dari kita yang tak kisah beli dan terus beli tak percaya buatlah tinjauan sendiri atau apakah kerana sikap orang melayu itu jenis yang tak kisah... perlu ada kesedaran dalam diri untuk membantu kaum melayu dan ini perlu ada dalam hati barulah kita boleh bersaing dengan kaum lain... untuk itu gerakan secara berterusan perlu sentiasa berterusan supaya kita ada sikap kekitaan dan orang lain tak boleh pijak kepala kita.

Anonymous said...

Anon 1.30, kau jangan buat fitnah. kipas Udang dibuat oleh Zara Foodstuff Industries. kilang kat Jalan Langkasuka JB. 100% bumiputra...Punya le baik owner dia, kalau tak silap aku, staff kerja 10 tahun hantar gi umrah, 15 tahun hantar pergi haji under company....aku pernah pergi majlis kahwin cucu dia kat JB....jadi jangan buat cerita fitnah...

Anonymous said...

Angin nmpk..berkesan jugak projek bcl kite..syabas & teruskan..

Anonymous said...

ada agensi -agaensi kerajaan yang banyak bagi tender pada Ali baba , mereka tahu kerana mereka ada syer di dalam agaknya, tak percaya korang selidiklah usaha tak akan berjaya kerana sikap tamak dan haloba kepada mereka yang ada kuasa tetapi ketepikan agenda perjuangan bangsa , sedih dan menyedihkan

Anonymous said...

bro GAP,
Kicap Tamin bukan cina dah beli ke daripada keluarga Tamin?

Begitu jugak dengan Ramly Burger. Aku tak pasti, tapi dengar dah lama di jual pada cina.

Cuba check GAP.

Anonymous said...

Yahudi = Cina.

tak percaya.

baca sejarah kenapa yahudi di sembelih oleh NAZI.

Kita ni orang melayu kena bersatu. kalau tak dalam politik pun dalam boikot barangan cina.

ni je nak ajar cina yang melayu dan islam kalau boikot, jahanam bisnes kauorang.

Anonymous said...

Elok tukar je nama Nasik Goreng Cina jadi Nasik Goreng Putih etc. Geli dah aku dgr nama Cina ni!!!

rakab said...

BOIKOT SAMPAI KIAMAT !!

biar bangsa tu berambus dari bumi melayu ni !!

Anonymous said...

BUY MUSLIM FIRST

Anonymous said...

Okey!

malayoo mudah lupa said...

GAPS kalo kosmetik lak 4U2 cosmetics atau dreamgirl sbb ini kompeni wife aku punya Boss memang 100% bumiputra produk nileh dpt dkt watson dan SASA atau Zalora

Otak geliga said...

sila masuk blog ni utk tambah lg senarai

http://petuakehidupan.blogspot.com/2010_12_01_archive.htmlhttp://petuakehidupan.blogspot.com/2010_12_01_archive.html

pro.offensive said...

Sebelah ipoh hotel bajet en hamid..ada bayak cawangan selesa dan harga berpatutan.. Area ipoh..

malayoo mudah lupa said...

GAP dlm kempen kau kena gak bagi nasihat kat peniaga Malayoo ni bila org malayoo dh support bisnes depa jgn lak depa nk cekik darah especially pasar sek 6 shah alam tu sapa biasa gi pasar tu dia tau la...ni la penyakit dgn peniaga malayoo ni kekadang

Anonymous said...

pasar seksyen 6 shah alam tu cater untuk orang MELAYU YANG KONONNYA KAYA RAYA.
beli la di seksyen 16 shah alam atau pun seksyen 18 shah alam.

War Lead said...

saya cadangkan, supaya dibuat sebuah website, yang senantiasa update maklumat produk yang diboikot samada oleh musuh dalam negara atau dari luar.

senarai barangan Muslim juga perlu sentiasa dikemaskini.

Jaringan Pemodal/Pengilang/Peniaga Muslim WAJIB diperkukuhkan.

Seluruh Dewan Perniagaan Islam/Melayu Wajib digabungkan dan ditingkat sinergi. Mungkin sebuah Konsortium hasil gabungan ini boleh dibentuk. Jangan Harap lagi Bantuan Kerajaan Pusat. Setiap kita wajib membantu saudara2 kita.

Senarai Boikot dan Alternatif ini hendaklah di salin dan disebarkan ke masjid2 dan surau2.

Jadikan Masjid2 dan Surau2 sebagai Kota2 dan Markas2 Gerakan dan Benteng. Usaha Jihad bermula dari sini.

Ku Seru Jiwa2 Ummat Muhammad. Baginda Rasulullah Merindui Saudara-saudaranya di Penghujung Zaman.

Ayuhhhh!!!!

Anonymous said...

All cop are bastard......A.C.A.B band skin dh berkubur ada ahli kumpulan ni dh masuk tabligh aku pun skinhead juga dulu skrg dh insaf...hehehe

Anonymous said...

Ramly burger milik melayu islam jgn buat fitnah aku kenal tauke ramly ni dia dh dpt dato dr sultan selangor dato ramly sgt pemurah rendah diri tk sombong ramah ....aku mmg respek dia org kaya tak sombong

Anonymous said...

hasil didikan pr, tengok betapa kurang ajarnya mereka pertikaikan keputusan sultan...check komen mereka...http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=102712%3Asgor-sultan-wants-6-malays-4-non-malays-in-exco-not-5-each&Itemid=2&limitstart=30

Otak geliga said...

utk Tamin...lepas menjajau cari kat internet...hanya Kicap manis Tamin yg dah jd milik Cina....yg lain masih Melayu lg

jd BOIKOT Kicap Manis Tamin Cina.....yeehaaa!!

Otak geliga said...

Bihun, mee Laksa etc berPERISA BABI....yum...yum....JOM BOIKOT!

http://www.ridzalmersing.com/info-terkini/perhatian-kepada-pengguna-pengguna-islam-malaysia-terhadap-barangan-dari-kilang-bihun-beras-indah-kbbi-yang-masih-beroperasi-dan-menggunakan-tanda-halal-tidak-sah.html

Anonymous said...

Buat lawak pulak

Anonymous said...

Kita edar kat masjid hari jumaat

Anonymous said...

bagus GAP,patut benda ni dah buat lama dah..apapun kita bermula dari sekarang..war war kan cepat..bantu sesama islam..tak kira tokey tu org pas ke pkr ke janji islam.

Anonymous said...

to chinesss

dont afraid maa..

itu 52% undi popular boleh beli kedai cina apa,,tarak mati apa..

*cina2 kat blok2 skrg habis menceritakan mereka baik xrasis..beli nasi lemak kedai melayu murah sedap konon...

SO MEREKA DAH MULA GELABAH NAMPAK!!

Anonymous said...

Melayu punya...aku keje kat situ

Anonymous said...

rakan2 semua..jangan lupa..

sebelum ini kita pernah beberapa kali melalui situasi kehabisan bekalan bahan mentah seperti minyak dan gula sejurus sebelum perayaan kita. adakah itu semua sebab kekurangan pengeluaran? TIDAK. kita tahu bahawa barang2 itu semua disembunyikan supaya harganya naik.siapa yang buat semua itu? anda semua tahu kan?

jadi teruskan boikot ini..biar mereka tahu hidup di negara ini kena buang jauh2 sifat TAMAK DAN SUKA MEMANDANG RENDAH UMAT MELAYU ISLAM!!! ALLAHU AKBAR!!!

Anonymous said...

Anon 1055, lancau peruncit dap bayar cukai...menipu banyaklah

Anonymous said...

konsortium ekspres pecut macam pelesit, elok sangatlah jangan ambik risiko!

naiklah bas ekpres yang pemandunya cukup berhemah. sekadar peringat saja.

Anonymous said...

Buy Muslim First....jihad ekonomi..

Otak geliga said...

maklumat berkaitan Kilang Bihun Beras Indah dr SSM

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=8967104577391350146&postID=5323694146474270947&page=1&token=1369119700921

Unknown said...

Hi,aku dah lama amalkan buy chinese last ni, tapi susah nak tentukan mana yang bumiputera punya. Aku respek kat kicap Tamin, dari dulu dgn penuh bangganya tulis keluaran bumiputera dekat produknya. Harap yg lain pun buleh ikut jejak ni.Tolong check KFC,PIZZA,AYAMAS,RAMLY, Sos LIFE,MCDonald siapa punya. THK.

Otak geliga said...

opsss silap...hahaha

ni link dia...https://sites.google.com/site/myjakim/home

Anonymous said...

Satu lg kicap bumiputera......Kicap Bilal....Dari kecik aku mkn kicap ni....

Anonymous said...

Petronas sri serdang dekat flat pkns cina punya boikot..

Anonymous said...

Syed mokhtar pun ade hotel jgk..salah satunye hilton petaling jaya, istana hotel, pelangi di langkawi, danai langkawi..tapi di kl byk jgk..tak pasti..

Anonymous said...

ramadan akan tiba jadi diharap jihad ekonomi islam ini akan berjaya dan di redhai ALLAH SWT

Anonymous said...

cadangan....diminta produk bumiputra dicetak di pembalut atau bungkusan untuk mudah dikenalpasti.

Anonymous said...

Raya ni beli baju cap ayam pn xpalah janji mlayu juai....

Anonymous said...

Apa nok boikot. mintak najib tarik balik subsidi minyak negeri diperintah pembangkang. baru depa ketag lutut. aku cermin kerete pecah satu kuantan cari kedai melayu last2 kedai cina jugak.

Anonymous said...

baju cap ayam lagi baguih daripada baju cap babi..hanya red bean piggy suka makan babi...kuang kuang kuang

Keris Bersilang Parang said...

siapa yang sepatutnya bayar GST?

Pengguna atau Pengedar/Pengilang?
cuba anda cari maklumat dari jab. kerajaan seperti kastam.

anda akan tahu, GST/SST perlu dibayar oleh penyedia barangan/perkhidmatan.

puak2 ni, tak nak bayar, jadi cukai itu dimasukkan dalam harga jual, supaya pembeli/rakyat yang kena bayar. duit dari pembeli ini digunakan untuk bayar cukai. Puak ni siap boleh REFUND kalau kata terlebih bayar cukai, sedangkan bukan duit dari poket dia pun.

lepas tu, hasut rakyat/pembeli supaya memberontak mengatakan kerajaan ZALIM.

padahal disini, siapa sebenarnya yang ZALIM?

sedangkan duit cukai itu digunakan untuk bangunkan negara. Puak ni nak kemudahan kelas pertama, tapi tak nak bayar cukai. Untung dah berlipat ganda pun tak nak bayar. Disebarkan pula Fitnah supaya masyarakat memberontak.


Siapa mereka-mereka ini?

Anonymous said...

dulu beli cap buruh dan naturel..skrg dah beli saji

dulu topup kedai cina..skrg dah topup kedai melayu

pendek cerita..dulu 2-3k sebulan 90% ke kedai cina. skrg 90% ke kedai melayu.

insya Allah kami akan teruskan..memang hasilnya tidak akan nampak serta-merta. jika berterusan dan secara meluas, tak sampai 6bulan mereka2 pasti akan melutut dan sedar..insya Allah

Anonymous said...

Hari Raya ni no more open house untuk Cina...mentedarah rendang mcm kebulur xmakan bertahun...raya cina lahanat bagi limau jer...dasar pendatang asing!

Anonymous said...

Boikot darah, doktor , organ , guru juga? Letak label Melayu, India, Cina punya jugak.

Kereta pun ada kepunyaan kaum tertentu ke?

Termasuk Handphone, Baju, Textil, Tayar kereta, dll.

Jangan beli melalui internet. Susah nak tentukan kerana tak nampak wajar penjual.

Tu lah Melayu yang bijak.

Anonymous said...

Mc donal to vincent tan punya,,, dia orang cina lahanat,,,

Starbuck, 7elevent n apa saja yang ada di berjaya times square tu adalah milik cina lahanat vincent tan puki mak!!!

Anonymous said...

Ayuh sahabat2, sempena tak lama lagi kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak, kita sama2 JIHAD Ekonomi supaya Islam dan Melayu tidak lagi ditindas.

Produk Islam Malaysia boleh dieksport ke seluruh dunia Islam dan Amerika yg perlukan produk HALAL SUCI.

Mulakan dengan produk makanan seterusnya produk2 lain.

Insya Allah semoga kita semua ISTIQAMAH.

Anonymous said...

anon 4.58, ko ni bebal apesal ha? Ko dh penah makan BABI ke perangai ko pelik? Kita nk bagunkan ekonomi apa yg ko meroyan ha?

Jd ko suka lah Cina Kafir tu pegang tengkuk org Melayu? Red Bean army detected!

Anonymous said...


Jeruk PAK ALI (Seberang Perai) adalah jeruk keluaran Melayu. Selama ini kita melantak jeruk cina yg proses dgn cara kotor, meragukan (anjing2 berkeliaran dipremis)

Jeruk Pak Ali juga mengeluarkan kuah rojak pedas yg cukup enak. Boleh cuba pasti akan nak lagi.

Anonymous said...

Aku seorang yang rasis gilerrrr

Anonymous said...

Please jgn CAIR dgn sikap CINA skrg yg PURA2 masuk kedai Melayu, pura2 beli nasi lemak Melayu.. biar mereka beli itu hal perniagaan tp jgn CAIR dr segi program BCL.

Selama 55 tahun mereka PERAH duit kita dgn 1001 penipuan. Masih aku ingt sebelum ada pasaraya besar, pasaraya milik cina akan cekik darah pembeli 90% Melayu dgn penipuan SALE, main stock barang keperluan suapay mereka boleh up harga sesuka hati

Masa tu mereka UGUT krjn, MCA Gerakan jd agen ugut. Krjna kur krn tiada alternatif.

Tp maaflah DS Najib cukup bijak.. tarik rambut dlm tepung. Wpun DS Najib lancarkan 1Malaysia konon nk bantu Cina, tp dibelakang tabir DS Najib pump in bantuan utk org Melayu melalui FGV-FELDA, Sime Darby, MARA, KR1M yg supply brg2 majoriti Melayu.

ini Cina sgt marah, DS Najib sudah get ready dgn tsunami Cina sebenarnya.Sbb itu mereka GAGAL ugut ekonomi PRU13, DS Najib brilliant maaa... so skrg Cina mengelupor lah.. baru 2 minggu, tp kita sudah 55 tahun kena cekik dgn CINA..

ada lg manusia yg pura2 posting sbg Melayu yg nk perang psikologi supaya hentikan boikot.. NO WAY.. Rezeki Allah yg beri. xjejas apa2 krn kita beli brg mcm biasa cuma pindahkan kpd company Melayu Islam sepenuhnya.. biar pejilat2 DAP beli sesama mereka..

ok.

Anonymous said...

KKKL - Kong Kong kek Lim Express?

Anonymous said...

Setuju sesangat

Anonymous said...

KKKL juga dikenali sbg Trans Lim, 100% totok cina . Johore mari..

Anonymous said...

company bas ekspres Melayu banyak gunakan chasis bas yang berkualiti dan mahal seperti SCANIA, MAN dan VOLVO.. tetapi company Cina seperti Konsortium atau KKKL mereka tkkn pakai bas mahal2, sebaliknya chasis murah2, CHINA Dong Feng, Nissan dan HINO. Kosmetik utk tarik pelanggan melayu ialah dgn pakai seat dn aksesori yg cantik.. ramai penumpang xtahu..

Anonymous said...

Satu2nya company berpengalaman bina body bas dan coach ialah BADANBAS SDN.BHD, yg dimiliki oleh Nadi Corp., parent company Transnasional.

Satu lagi SCOMI engineering.. yg lain semua CINA DAP punya..

Anonymous said...

SENARAIKAN NAMA BARANGAN CINA. MASUK TV, SURAT KHABAR DAN RADIO SUPAYA SEMUA MELAYU BOIKOT BARANG CINA. MAMPOS CINA2 NI

Anonymous said...

insyallah, ekonomi melayu / islam akan mencanak naik. sepatutnya dah bertahun2 dulu kita tolong bangsa sendiri. tengok cina mana nak beli brg org melayu. kiasu nak mampus

Anonymous said...

Pihak NGO Melayu dan Kerajaan juga mesti lihat monopoli Cina dlm perkhidmatan FERI ke Pulau Langkawi yang dikuasai 100% Cina Harbi. Hanya sebilangan pekerja dan kapten shj Melayu..

Ferry Venture Services menguasai semua route feri2 Langkawi-Kuala Perlis-Kuala Kedah-Penang Port.

mereka gunakan FERI usang, tidak selesa pd harga yang MAHAL. sentiasa ugut naik harga sejak kejatuhan FERI milik kerajaan-LADA.

LADA suatu masa dulu..satu2nya FERI milik kerajaan yg gunakan teknologi alloy-aluminum vessel body yg tahan lasak dan selamat, dgn tujahan enjin JET AIR (water jet, instead of conventional propeller-noisy n high vibration!!)

sekarang harga tiket terlalu mahal dan ugutan kenaikan harga selalu berlaku.

Diharapkan sesuatu boleh dilakukan utk memecah tradisi ini..krn 90% penumpang yg guna FERI adalah MELAYU.. ruginya..

Anonymous said...

kicap cina dah tentu dari tulang dan lemak wahabi. hindarkanlah

Anonymous said...

MOHON BERI BANTUAN INFO TERKINI PEBMEKAL PERKHIDAMATAN TELEFON SELULAR!!!

SYARIKAT MANA YG PERLU DIJADIKAN PILIHAN TERAKHIR?

Anonymous said...

mari kita mulakan dgn boikot brg makanan. kemudian barangan lain

Anonymous said...

ini program menyatukan melayu islam. teruskan sampai bila2. biar melayu islam digeruni

Anonymous said...

macam mana kedai org pas....kerana pas yg sungguh2 maki hamun umno/bn sampai berdoa beramai2 minta hancurkan umno/bn....cina naik lemak ambil kesempatan....sebab depa tengok pas sungguh2 nak hancurkan umno/bn...cina/dap apa lagi kalu pas pkr nak hancurkan umno/bn...depa naik tocang lebih2 lah...sebab disokong kuat pas & pkr...org bersubahat sama bahaya...malah pas menyokong cina/dap mati-matian...elok boikot sekali...tak gitu...kena ajar juga...barulah depa tu ada akal....pergi kedai bukan pas & pkr....

Anonymous said...

TERPULANG PADA ORANG MELAYU DENGAN KEDAI ORANG PAS NI,TAPI AMAT MUDAH untuk mengenali kedai orang pas ni,jika kita sering bercampur dengan mereka,dari segi percakapanya,tingkahlaku serta cara berurusan denganya.mereka sering menyanjung NIK AZIZ.

Anonymous said...

setuju sgt, org melayu mesti utamakan beli rumah kedai. sepatutnya dibandar semua kedai dimiliki melayu. satu keluarga melayu satu kedai. barulah dinamakan tanah melayu. jgn jual tanah pd cina

Anonymous said...

Penolakan cina ini satu rahmat sebenarnya.Minta syarikat Melayu wujudkan segera "Low Yatt" Melayu di KL dan bandar-bandar di seluruh negara.Kalau NAZA boleh jual Ferreri,Lamborgini......tak kan nak buka pusat IT pun tak tahu.Melayu yang kayakan cina bangsat ni.Sekarang masanya kita kayakan sesama bangsa Melayu.Syarat pertama ialah jangan iri hati monopoli Melayu seperti NAZA dan yang lain.Malah perlu di perbanyakkan.Kita boleh bawa masuk barangan terus dari luar negara tanpa perlu melalui cina bangsat.

Anonymous said...

Boikot....!

Anonymous said...

Jgn fitnah Ramly....

Anonymous said...

CELCOM tm punya, Maxis India punya Digi mat saleh punya U mobile cina punya

Anonymous said...

C&P
CELCOM tm punya, Maxis India punya Digi mat saleh punya U mobile cina punya

U MOBIL MENJADI PILIHAN TERAKHIA SEKELUARGA.

T/K ANON 7.30 PM UTK INFO.

aGhaf said...

Untung dari penipuan kepada penguna Melayu. Lepas itu istiharkan pendapatan lebih rendah untuk mengelak bayaran cukai senenar.

Sudahlah kalau kamu masih ada lagi intigriti, terima sahaja lah hak kami untuk tidak membeli dari kedai kaum tongkang.

Anonymous said...

Kena buat petition bantahan supaya cap nama macam teh cap masjid tak boleh bangsa lancau ni pakai.

Lagi satu aku dengar ubat gigi cap mukmin bangsa lancau ni punya? Kalo betul kena buat bantahan permainkan nama/word islam.

aGhaf said...

Kalau Melayu Islam buat, tentunya halal dan dibolehkan. Kalau Melayu liberal, kurang pasti.

Anonymous said...

aku pakai semua CELCOM.. dr telefon smpai boradband. Dulu aku ingt Broadband celcom teruk..rupanya Maxis lg teruk.. Celcom xkedekut.. lmbt potong wpun lewat sebulan xbayr bil.. line jalan je..

klu maxis jgn haraplaaa.. YES n U mobile sorrylah.. xnk aku kasi duit pd Cina Yahudi

Anonymous said...

Ya, jgn fitnah RAMLY, itu produk Bumiputera Islam 100%. Bulan Ramadhan lepas dh masuk TV3 jelaskan fitnah dlm internet terhadap RAMLY, RAMLY daging burger plg sedap yg ada dlm market.. tnye bro buat burger tepi jln umh aku.

hati2 jangan beli jenama SAUDI!! itu Cina punya.. kilang Sungai Petani, pernah kena ambush MAIK!

karkiku said...

Jenama RAMLY dh berpuluh tahun kukuh dlm pasaran, ada org nk fitnah. kdg2 org Melayu pun jahat sesama Melayu. hati2 dan selidik dlu sblm sebarkan.

aGhaf said...

Kita semua tahu dimana kacang merah beroperasi. Kenapa tidak kita "blackout" tempat operasi kaum tongkang ini?

Kalau tidak pun saman sahaja pemilik premis kerana membenarkan premis tersebut digunakan bagi tujuan subversive.

Anonymous said...

Org PAS?? please lah.. mereka ni tk sedari diri dan angkuh. Sblm PRU13 bukan main doa UMNO K.O., musnah UMNO BN.. tp Allah Maha kaya mereka yg dianjingkan oleh DAP dan PKR.

KOHILAL.. GAGAL krn lebai2 PAS pecah amanah. lepas tu berniaga penuh taksub.. bukak kedai KOHILAL.. hnya puak mereka shj.. klu org lain nk masuk.. mau tahan telinga ler dgr diorng sembng politik siangmlm kutuk UMNO BN..

akhirnya..KOHILAL kemana??? org PAS jual ubat kuat jantan betina boleh le..

Anonymous said...

Kenduri kawen.kad jemputan, set baju pengantin, brg hantaran dll berkaitan dgn perkahwinan beli n gunalah barangan buatan melayu.belambak kadai melayu kat area klang ni.
Jgn kayakan cina babi yg x sedaq diri.

Anonymous said...

Betul ke bro u mobile cina dap punyo...esk gak den pergi tukar ke celcom..... mçmane ngan red tune bro....ok ke

Anonymous said...

Insurans kenderaan beli la yg islamik pya.contoh...takaful ikhlas.takaful malaysia dll.jgn beli kurnia.dah kompom cina lancau pya.

Anonymous said...

Pizza company Dapig punya domino pizza boikot makanlah di saprino pizza bangsar dan usj depan mayden

Anonymous said...

Perhatian.... Awas air bangkai dari kilang air spritzer.... / mesra kalau kita beli produk ini distesen minyak petronas... Mereka monopoli di semua stesyen minyak petronas. Org melayu terpksa dan tiada pilihan... Kerana petronas membenarkan chuan sin monopoli penjualan air mineral... Disemua stesen minyak mereka. Ada jirat cina diatas atau berhampiran kilang ini di air kuning taiping.... Sekadar makluman sahaja kerana takut sijil halal mereka boleh dibeli

Anonymous said...

Alhamdulilah family aku sepakat beli beras faeza.....padan muka cina sial

Anonymous said...

nampaknya Buy Chinese Last dah nak jadi tsunami kepada Komuniti Perniagaan Cina.

Cina tengah menggelabah beruk. Ada orang cina dah mula masuk kedai melayu semata-mata nak bagi orang melayu cair. Jangan tertipu. Sudah 55 tahun cina boikot perniagaan orang melayu.

so untuk berlaku adil, melayu kena boikot 55 tahun juga.

selama ini yang menaikkan harga barang adalah kaum kiasu ini tapi dengan mudah mereka campakkan segala kesalahan kepada kerajaan. sekarang masa untuk ajar kaum kiasu ini.

mereka sedang tabur dakyah kononnya boikot ini akan jejaskan ekonomi. itu semua tahyul yg direka oleh pencacai red bean army.

jika dulu setiap orang melayu berbelanja RM50 sehari, sekarang pon kita belanja jumlah yang sama juga. cuma bezanya RM50 itu disalurkan kpd peniaga melayu...(walaupun bukan 100%) itu sahaja. mana ada jejaskan ekonomi?

teruskan kempen BCL.

Tahniah kepada blogger & facebooker yang berjaya menggerakkan kempen ini. Terbaik!!!

Anonymous said...

beli barangan dapur dan lauk pauk di pasar tani dan pasar malam yang peniaga nya orang melayu sahaja...

dan jangan lupa, kalau nampak peniaga pasar malamtau pasar tani memperdagangkan produk cina, bagi dia risalah senarai barangan keluaran bumiputra dan mintak peniaga pasar malam pun jangan beli stok dari kedai cina.

kita kena ada persatuan yg kuat, kita kena ada pemborong bumiputra yang membekalkan stok kepada peniaga kecil bumiputra...

kalau nak cari ramai peniaga melayu, pergilah beli belah pakaian dan alat keperluan anak2 dan sekolah di Komplek2 PKNS merata Selangor dan Komplet MARS di merata Malaysia..

Selamat berkempen....

Anonymous said...

AKU DAN ANAK2 DAH TAK MASUK RESTORAN WHITE KOPI ATAU PAPA RICH SEJAK HUJUNG TAHUN LEPAS...

CUBA CEK, KFC & PIZZA HUT NI SAPER PUNYER?

Anonymous said...

hai sampai nak bukak hijab diri tuh kenapa? cakap jgn kosong...cerita biar yg benar jer...Sahabat nabi yg mana satu yeh yg boikot tuh...dipetik dari mana yeh citer nie

Anonymous said...

OHHH ... LAGI SATU... YANG KERJA MAKAN GAJI DENGAN SYARIKAT CINA, PANDAI2 LAH CURI2 TULANG.. HEHEHE

Anonymous said...

Lancarkan kempen "ABC" habis habisan...

"Asalkan Bukan Cina"

or

"Anything But Chinese"

Anonymous said...

Ini semua hangat2 taikkk ayam....sembang jer lah MELAYU HA MMG MUDAH LUPA....

Anonymous said...

AKU PON INGAT NAK TAMPAL FLYERS DEPAN BANK BSN MAYBANK RHB CIMB, SURUH SEMUA ORANG CINA JANGAN SIMPAN DUIT DALAM BANK NIE LAGI INI BANK MELAYU PUNYA....

Anonymous said...

Redtone International Berhad pun Cina Bangsat punya melayu melayu yang ada dalam lembaga pengarah hanyalah barua barua china bangsat yang menggunakan nama nama besar melayu.....pendek kata...melayu yang tak sedar diri......

Anonymous said...

Tolong Boikot Bank Bank China.....Hong Leong Bank..Public Bank...Gunakan Maybank,Bank Islam,Bank Muamalat,Bank Simpanan,Agro Bank,Bank Rakyat....aku memang benci dgn Hong Leong Bank.....penipu besar
Cekik darah orang melayu......tanyalah kawan kawan yang pernah berurusan dengan Hong Leong.....

Anonymous said...

Tolong Boikot Bank Bank China.....Hong Leong Bank..Public Bank...Gunakan Maybank,Bank Islam,Bank Muamalat,Bank Simpanan,Agro Bank,Bank Rakyat....aku memang benci dgn Hong Leong Bank.....penipu besar
Cekik darah orang melayu......tanyalah kawan kawan yang pernah berurusan dengan Hong Leong.....

Anonymous said...

Aku dah tak beli star selepas pru 13....walaupun banyak info yang aku dapat....

Anonymous said...

Jom kita suruh pastikan semua orang cina tak kan melabur atau menyimpan di bank2 Melayu spy MBB, RHB, CIMB...aku harap2 lah ada orang bank tu gak songlap kan duit dia org nie...atau minta pak guard bank tuh halau jer orang cina yg cuba buat simpanan atau pelaburan di bank trsebut

Anonymous said...

.....minta dlm masa sekarang jgn pergi lagi service kereta tu....tangguhkan dulu...kat bandar sri putra bangi member kata ada kedai . bputra. Jom Jom Ubah....ABC. Ini kali lah.
aku nak buat rekod sampai akhir tahun ini satu sen tak beli...

Anonymous said...

jika ada yg kata hangat-hangat taik ayam,jangan hiraukanya.sebab sudah berpuluh tahun kalau kepasar saya tak beli ikan setra sayur digerai cina,kini akan ditingkatkan kekedai cina pula,serta barangan buatan syarikat cina yg dijual dikedai melayu.

Anonymous said...

Red bean army detected! Carmourflaged as melayoo... Teruskan BCL bersungguh2 Insya Allah! Cina nk beli mn nk simpan bnk mana lntk diorng lh.. Knapa lu mau jd batu api?? Pencachai Piggy??

Anonymous said...

bagi aku boikot2 ni kurang cerdik la...ekonomi negara jugak yg runtuh...adakah ia boleh jamin BN dpt undi balik?

Anonymous said...

Sy harap dpt diletakkan gambar n jenama supaya lebih mudah dikenali...

Samad Ahmad said...

kat gombak ada workshop melayu.. org kelantan.. specialist utk kereta continental..

kalau tak silap, nama dia MAIS auto.. sebelah restoren OGY ahmad daud...

Anonymous said...

Tune Tony Fernandes punya

Anonymous said...

Bank Rakyat, muamalat, RHB melayu punya..jom tukar loan..

Anonymous said...

Kalo mata nkor sepet aku akan boikot nkor...

Anonymous said...

.......tambahan, kepada yang belum bertaubat pastikan PUKI AMOI / CHINA DOLL, pup cina juga jangan dilanggani. Bagi yang tak boleh menahan kehendak batin anda boleh mencari puki alternatif seperti puki indo, puki siam, puki tagalog, puki russia dll ABC dan juga pastikan dia punya taukey ABC.

Saya bukan berniat memperli sesiapa tetapi saya rasa ini juga perlu kerana kegiatan haram ini juga memberi sumber sangat besar kepada cauvinis DAP.

Tetapi yg terbaik adalah wajib buangkan sahaja perkara maksiat.

Anonymous said...

tadi ada saudara kita kata tkda kaum cina kita mampus sebab cina banyak
bayar cukai katanya.helo, kau tau baca ekonomi tak? dia banyak bayar cujai sebab duit banyak pergi ke dia.makna duit banyak pergi ke dia.duit banyak main sama dia.dia dpt banyak so dia kena la bayar cukai banyak.apa da?contaoh kita kerja, gaji dia dpt besar, gaji kita kecil.so dia kena lah byr cukai byk dr kita yg kecik ni.dia duit banyak so dia dpt beli rumah mahal kt bandar.kereta dia besar2..so kena la byr cukai lebih.dia buat bisnis..projek dpt kt dia.so company tu kena lah byr cukai lebih..kau ni faham tak ekonomi.duit pembangunan tu dtg dari kerajaan.kalu dia tk nak byr cukai byk so dia jangan la cari duit banyak2.atau pergi alh keluar negeri, duk sana.

Anonymous said...

cakap dkt dia, kalu tk nak byr cukai banyak so jangan la cari duti banyak kt sini.dia kaya mkna duit byk pergi kepada dia.klau org tk faham mmg la kena kelentong dgn kata2 dia tu.ini pulak negara org melayu.sorg lg tu yg kata x mentedarah la kita katanya.byk sgt ke kau mkn tu.kan ada kedai melayu.kau nk mkn apa? buat sedapat mgkin yang kita boleh.kalu dh xda sgt, tp kau nak jga,. kalu x dpt kau mampos..kau beli la.bila dh x mampos jgn lak dok g beli ja hari2..buat semampu mungkin.lg pun duit kau x la kuar je manjang.leh simpan .wt hari tua.tuk anak2 sekolah.xyah pinjam ptptn

Anonymous said...

ada lak g ckp cmne nk boikot syarikat2 ni da deal dgn melayu jga..susah sgt ke.fikir la,bnda cmtu pun tk tau ke nk buat cmne..kita ni melayu ramai tau.kita cuma jd cuatomer je.tp kali ni jd la customer yg bijak sikit.fikir la kau mesti tau nak wt cmner..

Anonymous said...

kalu dh xde sgt bru la beli.itupun kalu kau terasa nk mati dah.xpe la gi kt cmpny melyu yg da deal dgn cha.jgn cri yg xde deal lgsung dgn melayu.mula cri yg melayu dlu..nk kena ajar ke.x reti ke

Anonymous said...

kpd saudara yang masih tk faham dan kalu nak tau.MLM..mutilevel.biasa cha akan cari org dia dulu.bila dh xda baru la cari melayu.dia tolong melayu tu sbb melayu tu duk bwh dia.dan di harap meltyu tu cri sbnyk mgkin melayu lain.semua bwh dia.atas mula2 semua dia dlu.bila dh xda org baru la cri kita dn tolong kita.

Anonymous said...

Boikot UMN0 BN dlu beb

Anonymous said...

cina bangsa yg pling racist skali,, mmg patut boikot.. aku rasa lepas nie bla dh da list snang nk kluarkn brg yg melayu blum bt..