Saturday, November 9, 2013

P RAMLEE: PEMBUKTIAN MELAYU ITU GENIUS.. KUPASAN MENARIK DARI MELAYU BRILLIANT !



ini adalah kupasan brilliant dari melayu pondok yang menjadi pensyarah di oxford, dr afifi.

kupasan melayu brilliant ini mengenai allahyarham p ramlee, melayu genius adalah sungguh mengujakan.

bagaiman dr afifi elobrate kan genius p ramlee melalui lagu-lagu QASIDAH ke dalam penyampaian lagu hebat beliau seperti aci-aci buka pintu, ali baba bujang lapok dll.

dulu aku pernah baca sebuah buku mengenai keterujaan MAT SALLEH mengenai kehidupan melayu islam yang hidup di zaman permulaan melayu memeluk islam di trengganu.

kata mat salleh ni dalam bukunya, DIGAMBARKAN SUASANA MELAYU DAN ISLAM ITU SEPERTI KEHIDUPAN MUHAMMEDEAN, mencontohi perilaku hidup nabi saw..

tak silap aku, fakta ini dibentangkan bilamana mat salleh ni ditanya mengenai permulaan islam di trengganu..

maknanya di sini, islam dan melayu itu bukan setakat DIASIMILASIKAN DALAM DOKUMENTASI perlembagaan sahaja, malah lebih lama dari itu. nun ratusan tahun yang lalu...

youtube ni aku amik dari bloger melayu otak genius, another brick in the wall.

CUBA KORANG DENGAR SAMPAI HABIS YOUTUBE NI.

KEMUDIAN TOLONG SEBARKAN SELUAS MUNGKIN KEPADA MELAYU LAIN.

lepas tengok habis youtube ni, anda secara automatikalinya dalam hati korang akan BERBISIK...I'M PROUD TO BE MALAY !

ps : teringat dokumentari lengkap mengenai arwah p ramlee.

dia yang mengangkat filem melayu menjadi hebat dalam asia. dia menjadikan filem melayu itu berkualiti dan bernilai dan setiap seninya ada mesej yang tersurat dan tersirat.

studio jalan ampas menjadi malaywood yang terkenal.

namun setiap hasil dan titik peluh melayu genius bernama p ramlee itu DIPERAH SEMAKSIMA MUNGKIN UNTUNGNYA OLEH KAPITALIS CINA BERNAMA SHAW BROTHER.

hakikatnya p ramlee tak jatuh. 
ramai di kalangan kita tersalah menuduh bahawasanya di akhir karier beliau , p ramlee mengalami saat kejatuhan.

hakikatnya dia tak pernah jatuh.

yang jatuhkan dia adalah shaw brothers.
kemuncak cinabeng jatuhkan p ramlee bilamana singapura keluar dari malaysia.

lee kuan yew TIDAK MEMBENARKAN BIDANG PERFILEMAN MENUBUHKAN kesatuan pekerja yang membela nasib anak seni.

begitu juga dengan persatuan, NGO, dan kesatuan pekerja yang lain.

waktu ini, lee kuan yew baru sahaja membawa keluar singapura dari malaysia. lky takut pada bayang-bayang sendiri jikalau sekiranya ada kesatuan yang meliputi pekerja menuntut hak di singapura.

tatkala cinabeng berkuasa disinilah bermulanya bagaimana melayu genius bernama p ramlee dikerah kudrat dan dimatikan bijaknya oleh cinabeng..

5 comments:

Anonymous said...

Alhamdullillah aku tercabar mengatakan Melayu memang genius. Memang benar. Hanya 56 tahun Merdeka Melayu boleh mencapai langit. Kita boleh bersaing dgn negara2 seluruh dunia. Walau pun kita Negara Islam tetapi amat dihormati seluruh dunia. Aku bangga jadi anak Malaysia.

Cuma yg menjadikan Melayu dipandang negative hanya apabila dicelarukan oleh para politik tempatan yang tamak, mementingkan diri sendiri dan yang terpengaruh dgn desakan bangsa asing yg mahu menghapuskan Melayu. Sebenarnya Melayu adalah terpelihara dlm Perlembagaan Negara kita. Tak ada cela dan kurangnya hak-hak Orang Melayu. Kita juga dianugerahkan dgn para pemerintah yang bertanggung jawab. Jadi apa yg kita mahukan lagi. Ingatlah Melayu akan terus dipandang tinggi dan dohormati jika kita bersatu mengikut Perlembagaan. Negara aman Melayu akan diberkati Allah s.w.t.

Anonymous said...

INILAH KERAJAAN BARISAN NASIONAL, NEXT YEAR AKAN DIHIGHLIGHTKAN OLEH AUDITOR GENERAL'S REPORT, TQ BN...ANOTHER PROJECT BY BN.

PETALING JAYA: Millions of ringgit poured into about 2,000 1Malaysia futsal courts all over the country have gone to waste. Many have been badly vandalised, ill-maintained or simply abandoned.

A few courts are located in isolated spots, away from residential areas and as such, left unattended for a long time.

They are overgrown with creepers and lalang, which attract snakes and rodents or, worse, Aedes mosquitoes, especially now with the rainy season.

The Star team checked out more than 100 of these courts around Selangor, Malacca, Negri Semblian, Johor, Perak and Kedah.

Many were found lacking maintenance, with some obviously never having been looked after since the day they were built, which is likely in 2011. Many others are in shambles. The courts were built at about RM150,000 each.

They come with coloured concrete flooring, chain-link fencing on the perimeter, goal posts and painted goal lines.
StarProbe found most of the gates to the courts unlocked and some left ajar, and the fencing cut by vandals or pulled down in other areas.

The goal posts are rusting away, with many broken or in near collapse.

And the netting are usually missing.

On some courts, the team found the flooring uneven or had potholes.

1Malaysia futsal courts are supposed to have features that enable them to cater to other sports such as basketball and netball. These, too, are in a sad state of disrepair.

Hoops are damaged or missing from the backboards, the netting for the baskets are gone and elsewhere, broken netball stands lie discarded outside the courts.

The facilities at the courts are also in a sorry state. Except for a few places, the toilets are not working and are filthy.

Some are even used as makeshift storerooms.

Floodlights in many of the futsal courts are not working.

The signboards placed outside the courts have also not been spared by vandals.

MMI said...

Slm mohon di pautkan blog MMI mahamissa.blogspot.com tq

Asal Bukan DAP (ABDAP) said...

SINGAPURA melanggar HAK ASASI MANUSIA takpa pulak.... Jika kerajaa MALAYSIA melaku sedikit kesilapan.. barua-barua anjing DAP iaitu PAS, PKR, hishamudin rais dll menyalak mcm nyawa nak tercabut.... hangpa x tau nyawa akan disentap tanpa diberi sedikit masa utk dilengahkan. PAS harus bertaubat... bila nyawa nak dicabut Majlis Syura Ulama PAS x nak leh suruh, "Wahai Izrail..Engkau berikan la masa kepada hamba ini utk perbaiki kesalahan dan menambahkan lagi pahala.." boleh Majlis Syura PAS buat mcm tu...???!!!

Tun Teja said...

1. This is the best article.
Because it is the most outstanding complementary appreciation to the late movie maker P Ramlee I’ve ever read so far.

2. We cannot deny that Malay genius begin from P Ramlee.

3. As GAP has already analysed that all PRamlee’s movie presented a message to Malays in every theme that he created in the forms of dialogues, story plots and even tragedies as well as the moral teaching and social, political and economic fields for the new generations of Malays. One of his best is “Anak ku Sazali.”

4. It is very sad that cinabeng like Lee Ikan Yu and Shaw Brothers worked together had crushed the intelligence of the Malays through movies that were produced in Singapore.

5. Now the most obstacle that prevent the progress, education, Malay colonial and dominating economic development is the “Homo and pro-homo generations” that was formed through inter-race political party, “Party Kencingkan Rakyat” or PKR. The leader of the PKR managed to delude PAS party members who overshadowed the main strive and struggle of Umno.

6. Had P Ramlee been alive today, the homo leader of PKR could not have achieved his glutton ambitions by his lies, slanders, his repeated foolish, lunatic characters and speeches that come out from this cheap politician homo leader. He is definitely suffering from Political Desperation Disorder.