Monday, March 3, 2014

HAK.


memerhatikan situasi politik sekarang, jelas dilihat ide mempertahankan HAK adalah sedang dalam mainan politik semasa.

presiden syria, dibantu tentera hezbollah 2 hari lepas telah membunuh 150 pejuang sunah. pejuang ini dilabel sebagai intruders katanya kerana didakwa cuba merampas kuasa syiah di syria.

di ukraine, rusia menggunakan proksi penyokong dan bala tenteranya menghuru harakan bandar crimea.

dakwa rusia, sebahagian rakyat ukraine membantah tindakan kerajaannya untuk cuba menjadi negara anggota EU lantas melarikan diri ukraine daripada imej dan cengkaman rusia.

itu hak mereka dakwa putin. dia mungkin lupa bahawasanya sebahagian lagi rakyat ukraine punyai hak dalam menentukan hala tuju negara mereka sendiri dan tidak mahu lagi terpasung dalam cengkaman rusia.

di rakhine, sami budha dibantu dengan militer separa tentera sedang melakukan penghapusan etnik dan menghalau umat islam rohingya.

dakwa mereka, umat islam rakhine tiada hak dalam kesemua sistem kenegaraan myanmar.

aung san su kyi yang selama ini dianggap dewi kebebesan dan simbol ikon demokrasi membisu seribu bahasa.

2 tahun lepas bila ditanya mengenai hak umat islam rakhine, su kyi menjawap kerusi partinya tak banyak untuk membantah tindakan myanmar dalam parlimen.

mungkin bangsa melayu boleh belajar banyak perkara yang sedang berlaku di luar sana, yakni dalam isu hak.

kata pengkafir, kalimah ALLAH itu adalah hak demokrasi untuk kristus.

bagaimana pula dengan hak umat islam ?

perlukah hak eksklusif ini dilepaskan hanya kerana mereka juga mendakwa mereka punyai hak.


6 comments:

Anonymous said...

Aku cukup benci dgn mlayu yg jual hak mereka hanya utk undi cina... mcm nuar liwat...samad gereja... mujahid liberal...

Anonymous said...

diri sendiri pn x terjaga, ada ati nak ambik kesah makhluk rohingya ni plak. x payah cari publisitilah.

Anonymous said...

di malaysia, kita semua tiada hak. hak-hak kita kalau adapun hanya menumpang hak-hak yang diberi oleh anwar ibrahim. hebatkan anwar ibrahim! macam setan.

Mak Bedah said...

Tentang kesah Nurul Ruhana Ishak, seorang guru bikin aku terharu tetapi prasangka juga.

Dia masuk ke Woodlands Checkpoin pada bulan Jan 17 lepas secara haram.

(i) Bagaimana seorang guru boleh jadi sakit mental dibenarkan keluar seorang diri?
(ii) Bagaimana seorang guru boleh memandu kereta sampai ke sempadan Singapura?
(iii) Bagaimana seorang guru sakit mental tidak dikawal dalam hospital sakit mental di Kedah ?

Cari masa’alah dah jadi masa’alah kerajaan, terutama kementerian pelajaran Malaysia.

Nurul tak mahu buka mulut kepada sesiapa pun, jadi semua orang dalam penyiasatan pun sakit kepala. Kerajaan Singapura kena bikin rombongan wisata keluarga Nurul dari Kedah melawat mahkamah Singapura.

Tuduhan kepada Nurul :
(i) Jenayah merentas sempadan haram ke Singapura.
(ii) Gagal menunjukkan paspot.
(iii) Gagal memberhentikan kereta yang dipandunya di sempadan checkpoint.

Sekarang dalam akhbar Straits Times Singapura pada hari ini 05/03/2014, Rabu Nurul Ruhana dapat dibela secara pro-bono oleh peguam Abraham Vergis. Mengikut Abraham Vergis jaminan $15,000 tak akan di kenakan kepada Nurul kerana Nurul telah dipindahkan dari Institute of Mental Health dimana dia dilokap sejak 20hb Jan ke Penjara Wanita minggu lepas.

Jikalau benarlah Nurul sakit mental, aku harap kes Nurul dibebaskan dan dia duduk diam-diam dimana dia berada di Kedah. Kalau dia dilepaskan, buat hal lagi kan susah kerajaan Kedah dipaksa menanggung beban.

Anonymous said...

rohingya nie mmg asal bangladesh.berbahasa benggali asalnya.kemudian dtg ke mynmar mula buat perangai.mmg mereka islam juga tp sama perangai dgn bangla yg dtg ke malaysia.anak dara org,bini org,budak x cukup umur semua nak sapu.sendiri cari penyakit skrg terima akibatnya.harap jgn pula kita terima mrk ramai2 dtg ke malaysia.bangladesh yg sempadan pun x mau mereka kita jgn baik hati tak bertempat pula.kita kena belajar dr kesilapan masa lalu.

Anonymous said...

Saya bukan nak membela mana-mana pihak tetapi mengikut sejarah kawasan sempadan bangladesh dan myanmar adalah tempat asal etnik rohingya...tanah air mereka menjadi mangsa/terpecah akibat persempadanan dua buah negara bangladesh dan myanmar.