IKLAN BERBAYAR

Thursday, October 27, 2011

TERBAIK DR BLOG MYMASSA.

Blog Mymassa menyiarkan terjemahan sebuah artikel “hebat” yang disiarkan di akhbar China Press yang bersinis kepada blogger pro-UMNO yang dikatakan “tidak bersekolah”. Mungkin penulis di China Press itu, Koh Kok Wee, merasakan dia adalah penulis yang hebat dan sangat “bersekolah tinggi”.
“Terima kasih” saya ucapkan kepada Koh Kok Wee dan China Press atas kritikan “hebat”, “bermutu” dan mungkin pandangan itu dihasilkan oleh seorang lulusan “sekolah paling tinggi di dunia”.
Artikel di China Press itu mendakwa bahaw blogger pro-UMNO menjatuhkan UMNO sendiri dengan memutar belitkan fakta, bermuslihat, fitnah dan menheret “budak mentah” ke kancah pertikaian politik di alam siber. Kok Wee mengaitkan dakwaannya itu dengan isu “anak lelaki VVIP Pulau Pinang yang dikatakan mencabul buah dada rakan sekelasnya dan membayar wang pampasan RM200,000 untuk menutup kes tersebut”.
Kemudian, Kok Wee yang “sekolah tinggi-tinggi” itu merujuk kepada sejarah negara China dengan menceritakan tentang hulubalang Xiang Yu dan hulubalang Liu Bang yang berperang di zaman King of Western Chu Xi. Dan Kok Wee yang mungkin berjaya di “sekolah paling tinggi di dunia” itu turut menyelitkan cerita The Warring States Period yang menyentuh perasaan mengenai Panglima Lee Yang yang tewas setelah membunuh anak Maharaja Chong Shan!
Tinggi sungguh ilmu Kok Koh Wee. Banyak sejarah China yang dia tahu. Tapi malangnya, dia selama ini hanya menyimpan ilmunya dalam seluar dalamnya. Dikala pihak parti pembangkang menyerang anak dan keluarga pemimpin UMNO mahupun BN, Koh Wee hanya berdiam diri.
Ketika anak-anak, keluarga, besan, sanak saudara pemimpin Kerajaan diserang, mungkin Koh Wee sedang ketawa berdekah-dekah sambil menyokong serangan tidak beretika itu. Cerita-cerita purba China itu diperam selama mungkin di celah pahanya.
Namun, bila sekali saja anak pemimpin DAP diserang blogger UMNO, terus Koh Wee melenting, melatah yang bukan-bukan. Habis keluar cerita perang China sana sini. Kalau boleh, cerita Fong Sai Yuk dan Wong Fei Hong pun nak diselitkan jugak!
Saya ingin bertanya kepada Koh Wee yang “belajar sekolah tinggi” ini, mengapa perlu ada pandangan berpilih? Mengapa perlu ada “double standard”? Mengapa tidak Koh Wee menyerang pemimpin-pemimpin pembangkang yang menyerang anak-anak, keluarga dan sanak saudara pemimpin UMNO dan BN.
Sebagai contoh, isteri Perdana Menteri diserang hampir setiap hari, anak Perdana Menteri pun diburuk-burukkan setiap hari, anak Datuk Seri Hisyamuddin pun di serang juga oleh blogger-bloger pembangkang. Malah, anak-anak mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir pun teruk diserang ketika ayah mereka itu mentadbir negara.
Di mana Koh Wee ketika itu? Masih di dalam buaian, kah? Koh Wee “bisu”kah ketika itu? Jari jemari Koh Wee “cacat”kah ketika itu? Atau Koh Wee masih lagi belum habis menuntut belajar di “sekolahnya yang tinggi-tinggi” itu?
Pada saya, pendapat Koh Wee itu sangat jelas berat sebelah, “pathethic”, rapuh, berpihak dan terang-terang tidak berasas. Dalam ertikata lain, salah sama sekali penghinaan dan dakwaannya terhadap blogger pro-UMNO.
Bukanlah berniat untuk meninggi diri, namun pada pandangan saya, Koh Wee dan China Press perlu balik dan belajar di “sekolah yang lebih tinggi” sebelum memberi kritikan terhadap senario politik Malaysia pada masa ini. Rasanya, sekolah Koh Wee dan akhbar Cina itu belum cukup tinggi lagi.
Seperkara lagi, kalau nak kritik pun, berikanlah kritikan yang membina dan tidak menghina mana-mana pihak. Apa “sekolah tinggi” Koh Wee dan China Press tidak ajar tentang etika dan moralkah dahulu? Jangan nampak telur tembelang sebiji di sebelah pihak sini saja kerana di pihak sana ada berjuta biji lagi telur tembelang yang jauh lebih busuk dan keji!

30 comments:

Anonymous said...

musangka, x semua umno tu busuk. ada yg baguih gak. Yg kat atas tu kena jujur buat cleaning sebersih-bersihnya. Nie yg susah coz aku dengar banyak sangat. Orang yg kena bersih ni nt sabotaj pulak masa GE nanti. tu yg payah sangat.

Anonymous said...

Musangka @ musang kawaq

Hang elok pi dok di Greece.

.Melayu tak sadar diri.

Mu adalah Melayu PARIA dan Pairluck,

Anonymous said...

Bro,

Tidak salah kalau paper Cina bersatu mempertahankan LGE dari serangan siber tetapi kenapa berpilih-pilih?

Kenapa tidak bela CSI daripada serangan siber? Apakah kerana LGE berdarah maharaja dan CSI tidak atau lan-lain sebab?

AntiDoublestandard

Anonymous said...

Bro,

Tidak salah kalau paper Cina bersatu mempertahankan LGE dari serangan siber tetapi kenapa berpilih-pilih?

Kenapa tidak bela CSI daripada serangan siber? Apakah kerana LGE berdarah maharaja dan CSI tidak atau lan-lain sebab?

AntiDoublestandard

Anonymous said...

...ada yang tak kena...

Anonymous said...

Two wrong don't make a right. Kalau benar sekalipun paper vernakular tidak berkenan melihat Dap dan warisnya disentuh tetapi ia tidak otomatik melayakkan China Press memaparkan artikel adu domba. Artikel adu domba mungkin membantu melariskan China Press tetapi ia menjauhkan sokongan majoriti terhadap parti minoriti. Percayalah.

NB

Anonymous said...

Cina racist memang mcm tu.

Bila pemimpin sebangsa dengan mereka kononnya difitnah terus melenting.

Macam sial, dasar kiasu racist.

Anonymous said...

tu mmg stai cina. kalau komen mesti cakap melayu bodo. cina mmg pandai. PANDAI MENIPU. PANDAI BOHONG. PANDAI BELIT.

fulisiakantora said...

Assalamualaikum, alamak kawan2...ni da resmi BABI!!! dlm kawanan BABI mmg takkan kutuk BABI2 yg lain, silap2 bini BABI lain boleh main dgn bini wartawan BABI ni mcm keturunan diorang buat dlm kandang BABI tu. Bini aku bini aku, bini kau bini kau, tapi kadang2 bini kau jadi bini aku, bini aku jadi bini kau...bila dah boring kau jadi bini aku pulak. Mmg bangsat perangai BABI ni. Menurut sejarah Tanah Melayu, BABI ni dibawak masuk hanyalah semata2 utk bertugas membersihkan taik2 yg melata di Tanah Melayu. BABI mmg suka taik2 ni, diorang makan taik sendiri. BABI betul BABI ni. Biarlah BABI2 ni mengarut kawan2, mmg dah perangai BABI mcm tu. Selagi dia beroing oing...ok!! Tapi bila dia dah sampai tahap keBABIannya yg MAKSIMA mcm BABI2 13 mei tu, hmmm....bak kata cikgu aku, "KITA FIKIR LA SAMA2"

Anonymous said...

Jelas dan terqng.. apa pun situasi mereka bila "satu kapal" tetap mereka akan bersama-sama agar kapal tak tenggelam..
Orang Melayu kita yang nyata beragama Islam? ajak pergi berhimpun macam-macam dikutuk siapa yang pergi..
inilah yang patut kita belajar semua..
Ambillah peribahasa Melayu sebagai semangat dalam kesepaduan.. Kalau sebatang lidi mudah patah kan! kalau ianya seberkas menjadi penyapu amat berguna untuk menyampu sampah selain ianya kukuh dalam kesepakatan...

Anonymous said...

tak heran..

kafir racist campur lagi melayu munafik..jadi lagu tu laaaaa...

Anonymous said...

si markus nak raba tetek kwn dia ker...tetek mak dia ker...tetek nenek dia ker atau tetek bapak dia ker...tu DIA PUNYA PASAL!!

aku tak kisah

yang aku kisah ialah jumlah 'duit tutup citer' RM200 ribu tu

dah ada 4 repot polis...siasatan dah mula ker?

antikiasu said...

hebat bro,
lu kasi taji kaw kaw wartawan bengap tak sekolah yang perasan belajor tinggi tu.. kah kah kah

dia lupa dalam sejarah cina juga, bila seseorang bersalah, semua keturuanan pesalah juga akan dihukum bunuh...

patut kita maki gak wartawan tu sampai 7 keturunan... hahaha

Anonymous said...

Bro,
Memang dah confirm la bangsa cina tiada guna,bila kena batang hidung mereka sendiri bukan main segala sejarah keluar.Tapi sejarah yang mereka nie PENDATANG merka pura2 pulak lupa..balik pegi China la kalo bangga sangat dgn negara tembok besar tu...puihh.

Anonymous said...

cina babi..budget hebat sangat..tak habis-habis dok cerita tentang sejarah cina bangsat tu..entahkan betul sejarah pahlawan dan maharaja babi tu..macam mitos je aku tengok sejarah bangsa babi nih..aku tak berminatlah nak tau tentang sejarah cina babi kaulah bangsat..ini tanah MELAYU!..bukan tanah Cina!

Anonymous said...

kongket wee idiot

aku melayu rasis said...

CINA..walau baik sekian alam pun, kalau agamanya kapir lahanat, tetap celakalah perangainya.
Kalau kita kekedai cina, "haiyaa talak untung laa" itu yang biasa kiat dengar tapi hakikatnya dia sembelih kita cukup-cukup. Penipunya memang kita tak nampak, sebab kita buta dengan "kebaikkan" kaum ni.
Berwaspadalah kita, kerana kita tiada pilihan dalam mendapatkan sesuatu keperluan harian jgn sampai kita tunduk kepada bangsa kafir lahanat ini.

Anonymous said...

Pergi mampus la sama lu. Lu tengok olang saja punya jahat, Lu punya hati, bangsa lu punya hati busuk, lu kasi simpan. Pasal olang Melayu manyak baik la, lu dapat ilup senang ini tempat tau. Kali nabou lu cibai, lancau...............

Anonymous said...

Pergi mampus la sama lu. Lu tengok olang saja punya jahat, Lu punya hati, bangsa lu punya hati busuk, lu kasi simpan. Pasal olang Melayu manyak baik la, lu dapat ilup senang ini tempat tau. Kali nabou lu cibai, lancau...............

bg man said...

Orang cina sokong dap ni mmg mcm tu...pengamal kiasu & kiasi..takut kalah / takut mati. Jadi perangai depa pun msti kn tunjuk pandai, tnjuk kuat,eksyen mesti mau lebih, tnjuk berani,tnjuk kaya. Yg pasti, mesti kelihatan dominan manjang pd semua org trutama sekali pd musuh2 depa.
Koh Kok Wee ni mmg specis ni lah...specis ayam tak semeleh,payah2 kepak tengkok je lah senang...haha

bg man said...

Orang cina sokong dap ni mmg mcm tu...pengamal kiasu & kiasi..takut kalah / takut mati. Jadi perangai depa pun msti kn tunjuk pandai, tnjuk kuat,eksyen mesti mau lebih, tnjuk berani,tnjuk kaya. Yg pasti, mesti kelihatan dominan manjang pd semua org trutama sekali pd musuh2 depa.
Koh Kok Wee ni mmg specis ni lah...specis ayam tak semeleh,payah2 kepak tengkok je lah senang...haha

Anonymous said...

Orang cina sokong dap ni mmg mcm tu...pengamal kiasu & kiasi..takut kalah / takut mati. Jadi perangai depa pun msti kn tunjuk pandai, tnjuk kuat,eksyen mesti mau lebih, tnjuk berani,tnjuk kaya. Yg pasti, mesti kelihatan dominan manjang pd semua org trutama sekali pd musuh2 depa.
Koh Kok Wee ni mmg specis ni lah...specis ayam tak semeleh,payah2 kepak tengkok je lah senang...haha

usin said...

ada sorang kwn aku bgtau, bangsa dia cuma rambut je yg lurus. yg lain paham2 jelah. cuba teka bangsa apakah itu?

Anonymous said...

Bro GAP

Aku setuju sangat ko taji paper Cina. Diaorang ini yang mainkan isu perkauman melampau. Diaorang ingat orang Melayu tak reti bahasa Cina, diaorang kutuk Cina. apa kata Bro Gap, sajikan cerita-cerita perkauman China Press, bagi semua orang Melayu tau.

Diaorang ingat Melayu bodoh kot. Melayu cerdik bongok China Press. Kitaorang tau semangat perkauman korang sungguh dashyat sekali. Usah tuduh Melayu perkauman bodoh. China Press, paper perkauman. Bro Gap, ko attack gler2 paper China Press. Ajar diaorang cukup-cukup.

Anonymous said...

China Press, Nama pun China.berkiblat negara China

Anonymous said...

China Press, Nama pun China.berkiblat negara China

Anonymous said...

Slm,

Baru-baru ini surau di kondo tempat aku tinggal area Selangor telah berjaya diimarahkan dengan kehadiran ramai org melayu yg solat.

Tetapi baru kejap td telah dapat komplen dr cina laknatullah meminta supaya azan dilaungkan tanpa menggunakan speaker. Cina laknat ni ingat dia ada kt singapork ke?..

Aku berjanji azan tetap dikumandangkan guna speaker. Dan kalu ada cina kapir masuk campur,mmg penumbukla jwbnya..

Bodoh punya PAS, ko tengok sendiri cmner cina laknat ni dh mula petikai byk benda sejak korang PAS bodoh join diorg..BANGAK! dan aku akan pastikan PR tumbang pd PRU 13..Allahu Akbar!

Anonymous said...

CINA2/INDIA2 KAT MALAYSIA NI MEMANG BANYAK YANG RECIST ANTI MELAYU.SEBAB TU 13 MEI BERLAKU TAPI MELAYU MUDAH LUPA. BAIK MACAM MANA PUN JIKA DEPA ADA PELUANG MELAYU AKAN DIPIJAK DAN DIHALAU MACAM SEMASA 13 MEI (DEMO KEMENANGAN DEPA BAWA PENYAPU NAK SAPU MELAYU. TU YANG GUNANYA BELAJAR SEJARAH

Anonymous said...

Koh Kok Wee is one of the stinking retard DAP racist chinks people...if you wanna talk about china history, u can go back to your ancestral country (china)..we dont need u here...DAP chinks can get out...

-Anti Racist

Anonymous said...

Siallah bangsa Cina laknat ni..kena kat bangsa dia je xboleh kacau..mesti diam..

kalau kt negara China..bangsa nilah yg xde hati perut skrg ni.. hilang ciri2 kemanusia.. wpun negara tgh pesat..tp jenis bertuhankan duit dan kekayaan bangsa Cina jd bangsa yang KEJAM dan langsung tiada Moral berabnding binatang!

di langgar seorang budak..kemudian dibiarkan tnpa peduli org yg lalu lalang sehingga mati

kes kedua..lori Tanah langgar budak sekolah jugak..tp masih hidup..kerana masih hidup..driver tu undur semula langgar hidup2 smpai mati budak tu..
alasan..taku hantar hospital..kena bayaran tinggi..kalau dh mati bayaran rendah..

CELAKA LAKNATULLAH bangsa Cina Kafir ni!!