Monday, December 30, 2013

BANGSA MELAYU WAJIB SOKONG PENIAGA MELAYU !


siapa pernah pergi klang ?

cakap pasal klang, dulu kala ceritanya orang suka gelarkan klang sebagai bandar gagak, pasal banyak burung gagak.

masa raya, sekitar tahun 80an dan 90an , satu pusat komersil di bandar klang akan penuh sesak pasal banyak produk kuih raya akan dijual longgok lagi murah.

pasar jawa, sungguh sinonim dengan produk melayu.
pasar jawa sungguh sinonim dengan kuih raya melayu.
apatah lagi kerepek raya yang pelbagai jenisnya.

baik dari tahun 80an,90an kini dah masuk 2014 pasar jawa terus mengekalkan nama dan branding jualan produknya.

sayang brand pasar jawa ini kekal statik, begitu yang dulu dilihat begitulah ia sekarang.

anjakan peniaga melayu untuk mengusai perniagaan di bandar klang asas utamanya hanya tertumpu di pasar jawa, kedai makan di bangunan emporium makan dan medan mara.

selama 30 tahun urusan aku lalu lalang di klang, begitulah keadaan statik peniaga melayu. 

manakala di seberang klang, peniaga india dalam masa sepuluh tahun sudah ada label little india di sana.

branding little india ini merangkumi kesemua aspek perniagaan.

dulu di kawasan hospital lama klang ini, majoritinya dikuasai oleh peniaga cina. sekarang mereka dah hilang.

kenapa peniaga cina hilang ?

pertama kerana mereka berpindah mencari tapak dan jenis bisnes baru.

kedua kerana peniaga di little india ini kuat,ramai dan yang lebih penting ianya disokong oleh bangsa mereka sendiri.

dua perbezaan ketara peniaga melayu dan suasana di little india.

maklumat yang aku perolehi, DI MALAYSIA SETAKAT INI HANYA 20% SAHAJA EKUITI DAN LOT PERNIAGAAN DIKUASAI ORANG KITA.

daripada 20% ini, 18% milik syarikat GLC dan 2% milik sendiri peniaga melayu.

kalau kita buang tongkat nama GLC, hanya 2% aje peniaga melayu ada aset dan lot kedai utama di bandar.

apa pun, yang berlaku sejak kebelakangan ini ada membawa sedikit berita gembira .

kebanyakan badan dan institusi peminjam telah mula membantu peniaga melayu untuk menganjak langkah seterusnya daripada asal menyewa kepada memilik lot perniagaan.

PUNB,MARA,CGC antara penyumbang utama kepada kebangkitan lot kedai yang dimonopoli oleh peniaga melayu.

shah alam misalnya, kebanyakan jenis perniagaan utama kini melayu yang pegang.

baik dari sudut tekstil yang syarikat jakel kuasai habis, bidang lain seperti kedai printing,makanan,dobi, car wash kini muka-muka pemiliknya hampir keseluruhan orang melayu.

2 minggu lepas perkasa bercakap mengenai ekuiti bumiputra dalam perniagaan.

malah dalam DEB pun ada mengenai hak bumiputra.

bila aku baca blog  detmengenai sejarah syarikat jakel yang bermula dengan sebuah kedai kecik , sepatutnya kita bukan sahaja patut menyokong malah wajib memberi galakan untuk syarikat ini memonopoli kawasan lantas menguntungkan peniaga melayu yang mendapat tempias hasil jenama popular ni.

kalau korang tanya aku, jakel dah goncangkan banyak peniaga tekstil cina yang dulu nya menguasai perniagaan ini hasil daripada belian tangan orang melayu jugak.

sekarang melayu dah ramai sebut nama kedai jakel dan tidak lagi nagoya tekstil.

shah alam dah boleh berbangga dengan keupayaan peniaga melayu MENGUSAI PERNIAGAAN.

dalam sektor pembinaan, nama syarikat melayu seperti lebar daun, ttdi dev, glomac dan mkland sekadar peratusan kecil sahaja jika dibandingkan dengan pemain bangsa cina yang lebih besar jumlahnya.

mengusai satu jenis perniagaan kini bukan lagi pengakhiran untuk mana-mana bisnesman.

vincent tan yang kuasai bidang nombor ekor pun dah explore bidang telekomunikasi,IT, universiti dan kelab bola.

naza ttdi yang lebih popular dalam industri permotoran kini dah beralih arah ke bidang developer.

kabarnya, syarikat tekstil jakel yang ada 5000 pekerja melayu bakal menceburi bidang hartanah penting .

kalau cakap bab ekuiti dan DEB, naza ttdi dan jakel itulah contohnya.

sepatutnya bukan setakat jakel dan naza, orang melayu wajib menyokong sebarang gerakan korporat ini untuk mula menguasai pasaran.

akhir kejayaan mereka, paling basic pun zakat akan diberi. lantas untung mereka ini membantu umat islam yang susah.. nak harap peniaga cina bantu melayu, jangan mimpilah.

tadi aku bercakap mengenai kuantiti peniaga melayu di pasar jawa.
dibandingkan pula dengan kebangkitan little india di klang.

kini naza ttdi, jakel bakal kuasai kepelbagaian sektor penting perniagaan. 

apakah kita tak mahu mendoakan kejayaan mereka ? apakah kita nak hentam melayu ? dah lupa ke apa yang cina buat kat kita ?

apakah kita taknak kebangkitan korporat melayu pegang ekuiti dan perniagaan utama di bandar ?

kita kena belajar dari pengalaman. adakah kita nak peniaga melayu terus menerus mengekalkan stail perniagaan di pasar jawa klang atau nak tengok melayu kembali menguasai perniagaan utama ?

biarlah melayu maju.
kita wajib bantu melayu.
sentimen merugikan wajar dibuang.
melayu jangan jadi pelupa.

MELAYU MESTI SOKONG MELAYU !


17 comments:

maae said...

Bagus GAP ! Beritakan tempat lain pula...

Malang nya :-

1. Blogger Melayu lain tidak galak memaparkan seperti yang anda nampak. Malah link untuk menyebarkan inspirasi Melayu Berniaga ini amat kurang sekali ! Masih ramai dengan budaya kutuk mengutuk dan fitnah fitnah belaka.

2. Galakkan anak-anak muda Melayu membuka minda, berusaha dan mengambil risiko menceburi perniagaaan.
Ini lah sebaik-baik kerjaya Islam galakkan. Sudah berkurun British membenamkan jenama mereka dalam dada Melayu agar sentiasa patuh dengan memberi mereka layanan kelas satu. Dalam masa yang sama mengikat Melayu dalam kejumudan.
Tradisi ini di semarakkan pula oleh bangsawan Melayu...

Melayu Berniaga Ikut Sunnah.

Zaeydee said...

Sokong 1000%

Zaeydee said...

Sokong 1000%

Anonymous said...

Kalau tiada DEB dan bermacam2 jenis bantuan yang diberikan kerajaan, 2% tu pun mungkin tinggal 0.2% sahaja. NASIB MELAYU DI BUMI MELAYU...

Anonymous said...

Tgk mlayu kaya raya.... wa bangga...

Tgk cina kaya raya duk kat bkt tuanku... wa cukup sakit ati..

Kita kena strategise gap camne nak boikot industri cina ni...

Cth mcm di bangi yg majoriti mlayu... kat situ kita buat artikal suruh ubah ongmlayu yg duk di bangi tukar jgn guna dah sabun feb ka... pencucui lantai ka... cuci pingan ka... sbb deret al ikhsan kat bangi tu ada kedai mlayu jual.produk pencuci mlayu kat situ...

So pakat2 .... distribute pamplet ubah dan sokong peniaga mlayu dan produk mlayu tu...

salim hasan said...

SIKAP BANGSAT DAN KURANG AJAR KAUM DAJAL MATA SEPET NI PADA PRU 13 JANGAN SEKALI KALI DILUPAKAN SAMPAI MATI OLEH SETIAP BATANG TUBUH YG MENGAKU DIRI SEBAGAI ,MELAYU,DAN BUMIPUTERA.

Anonymous said...

dah share dlm fb gua...

harap blogger2 lain tolong share dan link kan artikel masterpiece ni...sgt bagus dan sgt rasis...hehehe syabas GAP!

Anonymous said...

Awal bulan ini sebuah pasaraya (medium class) baru dibuka di kawasan Taman kami yang majoritinya (99.99%) orang Melayu. Dah tu sebelahnya yang sederet dengan pasaraya baru itu ialah dua buah kedai Mama (beragama Islam). Pasaraya tu pulak, antara lain tulisan telah menulis aksara Cina yang terpampang.

Saya tabik kerana keyakinan cinabeng pemilik pasaraya itu menembusi kawasan Melayu. Saya tanyakan warga Melayu di sekitar Taman kami, rata-rata mereka tak akan jengah pasaraya itu. Mereka rela bayar 10 sen lebih kepada kedai Mama itu yang ternyata dihargai oleh mereka kerana mereka dah berkurun bertapak di kawasan Taman kami ini.

Melayu akan terus beristiqamah dalam menjalankan cara hidup yang memaju dan membantu Melayu (hatta umat beragama Islam) seperti yang ditunjukkan oleh warga Taman kami ini. InsyaAllah.

Anonymous said...

Barang jualan kat Jakel memang banyak dari segi volum dan kepelbagaiannya, tapi harga dan kualitinya masih tidak dapat menyaingi kedai kain lain. Cuma shop front Jakel nampak menarik sebab kedainya biasanya mengambil beberapa lot dan nampak sofistikated. Tapi, pada akhirnya, kualiti dan harga penentu segalanya. Dan kalau tidak silap, Jakel adalah kedai kepunyaan MAMAK!

Anonymous said...

Dala, 'suku' kaum melayu majoriti cuma mamak n abe kelate je yg byk berniaga.... so x kisah lah klu jakel tu mamak

Anonymous said...

Jangan lupa yang kebanyakan bandar-bandar besar dan bandaraya di Semenanjung sebenarnya diasaskan oleh orang Melayu.

Semasa penjajahan british, orang cina dibawa masuk beramai-ramai ke bandar-bandar tersebut dengan diberikan pelbagai kemudahan sehingga menyebabkan orang Melayu terkeluar dari bandar yang diasaskan oleh mereka sendiri.

Jangan tertipu lagi yang Kuala Lumpur diasaskan oleh yap ah loy. Sebenarnya, Raja Abdullah. Begitu juga dengan JB, Bandaraya Melaka, Ipoh, Georgetown (Tanjung Penaga) dan bandar-bandar lain.

Anonymous said...

sokong artikel GAP 100%! kalau bangsa melayu tak sokong peniaga melayu siapa lagi????

Anonymous said...

blogger gap yg bodoh dan cuba membodohkan melayu....cukuplah selama ni mahathir bodohkan melayu...jgn cedok je apa mamak tua kutuk tu cakap...study dulu...mamak tua ni dah terdesak nak kacau najib sebab nak anak dia jadi pm...bodoh punya blogger...pergi baca kat bursa malaysia siapa tauke segala kroni mamak ni...bodoh punya gap...usin pon bodoh jugak

Anonymous said...

Wei! Anus12.48am. kalau ngko yg bodoh jangan orang lain pon ngko nak bawa bodoh sekali dgn ngko. cukuplah ngko saja yg bodoh. bodoh.!.....

MELAYUJATI said...

Fakta yang salah tu? ekuiti melayu 20% kalau campur dengan GLC jadi 45% semuanya.....lain kali nak tulis pun kaji dahulu.

Anonymous said...

sy tetap akan sokong perniagaan muslim sampai akhir hayat..majulah muslim dlm perniagaan..maju perniagaan, terpeliharalah agama, bangsa dan negara..

teruskan jihad ekonomi..ABC..BCL..

Anonymous said...

Jakel bukan org melayu,agaknya kat Malaysia ni klu masuk Islam boleh tukar jadi bangsa melayu ke? mereka adalah golongan India Muslim (Mamak)..walau mcmana pun ayuhlah umat ISLAM membantu perkembangan peniaga islam, syaratnya mestilah jujur dan mengikut syariat.