Thursday, September 6, 2012

PRU NAK DEKAT : STRAITS TIMES SINGAPURA TERUS SERANG MALAYSIA !



Carolyn Hong from Singapore Straits Times criticized Malaysian government from economic reforms to new government policies.  

1.    She still repeated her demand to know the time when the general election would be held.

2.    She dug from sources of speculation by think-tank Ideas political analyst Wan Saiful Wan Jan who again ridiculed the government policies. Wan Saiful easily chose to blame the government without scrutinizing his analysis to the sections that affect the pros and cons in his research. 

3.    Carolyn Hong still harped her grudge on government spending for the low income families.

4.    She continued her criticism by retrieving information from Opposition MP Liew Chin Tong, the DAP strategist.  

5.    She used a contradictory statement from Nur Jazlam Mohamed, chairman of the state-owned Urban Development Holdings to support her criticism. 
  
Wan Saiful is himself needs to deepen his think-tank of Ideas for further digging between facts and fiction. Carolyn Hong should be banned from writing defamatory and false information for confusing the foreign Malaysian voters.
H.S.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Journalist from Singapore ST Yong Yen Nie hit the FGVH again with bleak outcomes in future.  

1.    She took information from financial analysts who were biased. Uncertain profits from FG by Sime Darby and Golden Agri-Resources in future could divert shareholders and investors away. Yong Yen Nie listed some factors that would cause dim outlook in FGVH:

·        Weaker demand for palm oil in the global economic slowdown

·        Dry weather stunt the growth of oil-rich palm flowers

·        Oil palm trees are too old especially those plantations that come from Sime Darby.

2.    She wrote that the company’s performance would have political impact of the government’s plan.

3.    Policy study lecturer Shaharuddin Baharuddin from UTM blatantly ridiculed Umno. He  blamed Umno for taking the risk in FGVH facing the next election. 
Yong YN is a superficial journalist. She enthusiastically greeted the remark of pessimistic outcomes by Mr Quah He Wei, an economic analyst from Hwang DBS Vickers Research. This research analyst failed to dive his insight into the area of Malay politics.
H.S.

54 comments:

Anonymous said...

Kenapa Cina Singapork ni sebok2 pasal Malaysia? Kenapa dia tak kritik kerajaan Singapork yang KUKU BESI tu? Sebab dia takut dipenjarakan oleh kerajaan Diktator dia tu.......Jadi dia berani campor tangan dalam urusan Tanah Melayu kita ni.....Singapork pun dulu Melayu punya tapi Tengku Deraman dah buat silap bagi kat Cina percuma sahaja.Pecacai Cina ni memang tak sedar diri betul.

Bomo Siam said...

WEF identified inefficient government bureaucracy, corruption, an inadequately educated workforce, poor work ethics in the labour force and restrictive labour regulations as the top five problems faced when doing business in Malaysia.

Well Najib, there goes your "transformation" programme, it's all the way down now...!!!

Anonymous said...

Governor Bank Negara Malaysia Zeti Aziz Global Finance Rated A - Singapork Governor Rated B - Jadi nilai sendirilah who is better ???

Bomo Siam said...

In a press statement yesterday, International Trade and Industry Minister Mustapa Mohamed said "there is a discrepancy between perception and what the data shows, and does not reflect Malaysia’s actual condition."

What the honourable minister meant but could not bring himself to admit is, the condition is WORSE...!

Bomo Siam said...

10:31,

I wonder how much she paid to get the A...?

Khalid flinstone ibrahim said...

so pr can do better bomo siam? in ur dream suckerr

Bomo Siam said...

A - F scale for success in areas such as inflation control, economic growth goals, currency stability and interest rate management - sourced from WTCB.

But how come not a single Malaysian bank is listed as safest.
Not even a single local bank in the regional safest list.

CIMB made some waves in Islamic banking while Mayban in the sukuk.
Best emerging bank is HongLeong!

Zeti is given 9 "A" rating while Lee Hsien Loong only a single "A".

Does not make sense...!!!

Anonymous said...

Bomo ni mesti ada pengalaman jadi melayu singspore kottt.....dia syg LKY....

Anonymous said...

break all diplomatic ties and chase all the non-patriotic citizens out of the country... that should do it...

Anonymous said...

Anon 11.01 AM

Yg itu mmg patut kerajaan Malaysia buat...

Tarak guna simpan PENGKHIANAT..

SingaPORK bole buat xkan Malaysia xbole...

Bomo Siam said...

The whole exercise of FGVH listing was rushed in as if a plague would be wiping out human civilization post-June listing date.

When Isa Samad, a person who was found guilty of money politic by its own party, UMNU, was made Felda Chairman, even though he wasn’t a KPF member hence his membership was found to be “illegal” by the Malaysian Cooperative Societies Commission (MCCC), you can smell troubles miles away.

It was simply an exercise to cash out from Felda by milking the ignorant 112,000 settlers’ tits to dry, before the coming general election...!!!

Anonymous said...

kepada bomoh siam yg di hormati....terima kasih atas kritikan anda...ingatlah....akhirnya kita semua akan menghadap ilahi suatu masa nanti.....di dunia kita berusaha sedaya upaya memperbaiki kehidupan umat mukmin...kalau ada yg buruk & silap tu,,itu dah lumrah manusia....yg baik di jadikan tauladan, yg buruk jadikan sempadan....setahu hamba yg hina lagi jahil ni, (pendidikan pun x setinggi mana (cuma ada ijazah sarjana jer...)kalau nak di bandingkan dengan tuan bomoh)kita wajib membantu sesama umat mukmin....apakah BERDOSA jika sekiranya pemerintah mengadakan program ini untuk meningkatkan kekuatan ekonomi umat islam di negeri ini.....????

Anonymous said...

Bomo ni mentaliti pembangkang........mungkin dia ingat org lain semua bodo kot.............

Bomo Siam said...

11:30 AM

Jgn terlalu mudah menilai sesuatu bedasarkan 'kulit'....!

Aku terlalu mengharapkan, hangpa 'patahkan' komen aku secara berilmu.

Ia utk faedah semua...!!!

Anonymous said...

Bomo biol 11:17..
Isa Samad just a CHAIRMAN Idiot! not a CEO, COO even the owner. He can't makes any business decision alone without the boards. Same happen to Tun Hanif Omar before when he was appointed as a chairman of Binariang Group which own by Ananda Krishna!

Anonymous said...

Aku kerani cabuk kerja kt bandar tp aku jeles betul dgn peneroka felda sbb kehidupan mereka jauh lebih senang drp aku.Tp minta maaf kalu aku ckp yg ada segelintir peneroka tidak penah bersyukur dgn apa yg depa nikmati.....mungkin mazlan aliman kuat sgt menghasut kotttt.....

Anonymous said...

Ilmu apa????Ilmu kutuk dan hina org kerrrrr??????

Bomo Siam said...

Penarafan kredit berdaulat Malaysia mungkin akan dipotong jika kerajaan tidak menunaikan janji melakukan reformasi bagi mengurangkan perbelanjaan untuk mengurangkan defisit fiskal, kata Standard and Poor’s (S & P) dalam laporan terbarunya mengenai negara, menyertai lain2 agensi penilaian global dalam amaran mengenai tekanan kepada profil kredit negara...!

Bomo Siam said...

Laporan terbaru S & P membuktikan Malaysia menjadi seperti yg diramalkan oleh beberapa pandangan.

Fiskal negara yg lemah dan profil hutang kerajaan bagi kategori penarafan, mengekang penarafan berdaulat.

Putrajaya telah bergerak ke arah memotong subsidi tahun lepas, tetapi akibat daripada tekanan politik dalam pilihan raya yg semakin hampir telah menyebabkan beberapa pembaharuan ini terbengkalai.

Rancangan untuk memperkenalkan GST juga telah ditangguhkan kerana kebimbangan bahawa ia menyebabkan UMNU kehilangan undi...!

...barangkali UMNU dah sediakan plan kebangkrapan Msia jika kalah nanti.

Anonymous said...

Bomo 10:51 AM
Singapork just a small country and they already reach its limits in economies. All they should concern now is how to sustains the economies and not interfere your neighbour!!!

Bomo Siam said...

"Alooo...Isa! U finished playing with my tits?" - Felda.

Anonymous said...

PR menggambarkan FELDA dengan begitu teruk sekali, seperti penyenaraian FELDA di bursa saham. Tetapi sebagai anak peneroka apa yang kami alami begitu berbeza sekali. Tak nampak pun peneroka yang hidup miskin malah dari sehari kesehari kehidupan kami bertambah baik. Kami tak nampak apa apapun kecacatan pengurusan Felda. Kalau pembangkang ada perancangan yang lebih baik untuk FELDA bentangkan sekarang, jangan hanya bercakap sahaja kononnya pengurusan FELDA cacat itu dan ini tapi sendiri tak ada perancangan langsung untuk memperbaiki keadaan. Kalau setakat bercakap dalam seminit saya boleh runtuhkan KLCC, tapi untuk membuatnya sampai kiamatpun tak mampu. Hai PR bercakap senang tapi nak buat......Tapi BN terbukti boleh buat.

Anonymous said...

bomo siam...ko nie pandai tol ye...sume benda ko bole ulas...aku harap ko masuk la bertanding pru13 nnt...kalo menang bole jd calon pm...aku mesti sokong ko sampai bile2...ko nie betol2 berilmu sgt dlm sume bidang...tp kalo ko kalah jgn lak marah sbb mang pengundi malaysia nie bodo...ko je yg pandai...nk wat mcm mne mayb malaysia bukan tmpt yg sesuai utk ko tinggal...singapork sesuai kot...leh jd penasihat ekonomi singapork...

Anonymous said...

"Alooo...Bomo! Get yer ass here sucker. Let screw it.

Anonymous said...

Mungkin singapork ada hati nak jajah malaysia melalui PR....

Bomo Siam said...

12:13 PM

Alaaa...bro, setakat bermain-main dgn 'ayat & perkataan'...kacang je! Suma org mampu...!

Anonymous said...

abg bomo...jd ko ckp yg ko ulas nie cume setakat bermain-main dgn 'ayat & perkataan' je la...fakta n kebenaran blm tentu sahih...jd ade gak yg ko auta kt dlm blog nie...

Anonymous said...

Zeti is given 9 "A" rating while Lee Hsien Loong only a single "A".

Does not make sense...!!!

.....

Masuk akal ke Zeti bagi markah pada diri sendiri. Orang gila seperti Bomo Sial sahaja yang bagi markah kepada diri sendiri.....muahaaaaaaa

Anonymous said...

@anon 12:18 PM.
Mungkin... Sebab ekonomi Singapork dah tepu susah nak meningkat tapi Malaysia Insya-Allah sedang berkembang dan jauh lagi potensinya.

Bomo Siam said...

12:22 PM

Goto hell with 'kebenaran' dlm politics games...!!!

Anonymous said...

Rakyat biasa hanya tahu 'makanan dan lauk' mereka tak tahu apa dia laporan WTCB, S&P. Mereka hidup senang dah cukup, Kerajaan menepati janji dah cukup. Harapkan pembangkang, dapat apa? dapat hujan air liur busuk le...

Bomo Siam said...

Post-listing, Felda settlers would only own 2.5% of the enlarged share capital, and without KPF representative, it is as good as a toothless tiger, provided the settlers could raise money to subscribe to the pink (or whatever colour) forms in the first place.

Judging from how Felda settlers jumping in joy after received RM15,000 each in so-called windfall as if the country has just crowned the FIFA World Cup Champion, most probably they thought they need not pay a single sen to gain shares via pink form.

The settlers may not realize it but the moment FGVH is listed, they have practically no say whatsoever as their lands are leased to FGVH for 99 years (lease begin from 1 Jan 2012)...!

Anonymous said...

Goto hell with 'kebenaran' dlm politics games...!!!
_____________________________________
abg bomo...mcm mne plak ngan politik islam...xkn nk cakap go to hell gak...sbb2 kite nk islam kn politik...bkn politik kn islam...

Anonymous said...

abg bomo...br je sy nk ikut abg bomo...tp bile abg bomo ckp go to hell pada kebenaran dlm politik...sy ragu2 lak ngan abg bomo...jd abg bomo nie pn xbole pakai la...dasar penipu mcm anwar berahim...

Anonymous said...

Rumah aku pun lease 99 thn......Kalu nk permanent ownership kena jadi cina perak sbb niza bole bantu kot.........itulah kehebatan pembangkang dap tlg cino guna melayu pas....

Bomo Siam said...

Some of the investors of FGVH....

1. Louis Dreyfus Commodities Asia Pte. Ltd – 2.5%
2. Quek Leng Chan
3. Chua Ma Yu
4. Permodalan Nasional Berhad
5. Employee Provident Fund
6. Qatar Holdings LLC

State governments involved in irrevokable undertakings:

1. Pahang State Government – 5% (182,407,575 shares)
2. Sabah State Government – 5% (182,407,575 shares)
3. Terengganu State Government – 0.28% (10,000,000 shares)
4. Negeri Sembilan State Government – 0.16% (5,837,070 shares)
5. Perak State Government – 0.40% (14,957,421 shares)

Felda settlers would only own 2.5% of the enlarged share capital...!!!

Anonymous said...

abg bomo penipu....abg bomo penipu...ayat abg bomo mcm bijak pandai...tp xtau betol ke salah...
Goto hell with 'kebenaran' dlm politics games...!!!warghhhhh...

Bomo Siam said...

12:40 PM

...nak pakai via blog or pesbook?

Kuah kuaah kuaaah...!!!

Anonymous said...

Some of the investors of FGVH....

1. Louis Dreyfus Commodities Asia Pte. Ltd – 2.5%
2. Quek Leng Chan
3. Chua Ma Yu
4. Permodalan Nasional Berhad
5. Employee Provident Fund
6. Qatar Holdings LLC

State governments involved in irrevokable undertakings:

1. Pahang State Government – 5% (182,407,575 shares)
2. Sabah State Government – 5% (182,407,575 shares)
3. Terengganu State Government – 0.28% (10,000,000 shares)
4. Negeri Sembilan State Government – 0.16% (5,837,070 shares)
5. Perak State Government – 0.40% (14,957,421 shares)

Felda settlers would only own 2.5% of the enlarged share capital...!!!
___________________________________
dh name nye saham sape2 pn bole bli...aku kalo byk duit aku pn nk beli...ape la bodo bomo nie...kalo xbg kt org lain especially non malay ko ckp kerajaan xadil...xislamik la...zalim la...ko ckp kerajaan lbh kn melayu la...ckp lbh la ko nie...

Anonymous said...

..nak pakai via blog or pesbook?

Kuah kuaah kuaaah...!!!
__________________________________
x main la blog n facebook...kalo tol2 berani masuk la politik dlm realiti...konfom ramai follower bomo lps nie...bomo kn bijak pandai...cite sume benda bomo leh komen...tiptop la bomo...pandai gile...mesti study kt sekolah pondok kn...xkn lak study kt sekolah kebangsaan tajaan kerajaan umno kn...

Bomo Siam said...

The Edge also reported that Singapore s Fidelity and Hong Kong s Value Partners will help anchor the initial public offering...!

Mmuuaahhahahaha...!!!

Anonymous said...

Kemajuan Malaysia akan memberi banyak kesan negetif kepada S'pore.Kalau pemimpin negara berjaya memacu pertumbuhan ekonomi seperti yg di rancang,S'pore terpaksa memperbesarkan industri perjudian dan leasure nya sahaja,industri yg lain mungkin terpaksa tutup dan berpindah ke Malaysia kerana tidak mampu bersaing dgn Malaysia.Pertumbuhan suku tahun kedua sudah meninggalkan S'pore jauh di belakang,ini mungkin permulaannya,pembangunan Iskndar cukup menyakitkan hati S'pore.Masa depan adalah utk Malaysia.

Ramai benar yg cemburu dgn apa yg di perolehi oleh peneroka Felada bila FGV di senaraikan,sehingga ada yg tak tidur malam dan masih terkial-kial mencari sudut negetifnya,Mereka mengharapkan peneroka jadi papa kedana ,rupanya sebalik yg berlaku.Ha,ha,... kawan Mazlan Aliman kata sini pun dah macam orang gila,tulis je apa yg dia suka asalkan dapat menutup kekecewaan mereka.





Anonymous said...

abg bomo ape yg abg bomo tulis dlm bahase omputih nie sume betol ke???atau abg bomo sedang berpolitik je gune ayat2 mengumpan...ayat nmpk bijak tp isi kosong...ala abg bomo jujur la skali skala...lps nie kite tubuh kan kelab penyokong abg bomo tiptop la...bijak siot abg bomo nie...kalo korg xcaye suh gap bukak cite pasal ayam serama lak....konfom abg bomo leh komen tiptop nye...konpom punye...

Anonymous said...

abg bomo nie dl amik spm mesti sume A....konpom amik smpi 15-16 subjek...pandai gile siot...gap buka cite pasal sejarah pn die bole komen...cite ekonomi pn die bole komen...blm lg cite pasal agama...mcm2 lg la...power gile

Bomo Siam said...

12:55 PM

Ayam Serama? One of our major 'insect' tu ka...?

Kuah kuaah kuaaah...!

Bomo Siam said...

1:00 PM

SPM...? 2X amik! Mula2 BM bungkuss...!!!

Bagi aku, subject yg paling susah...compose dlm BM! Memang bodopiang!!!

Anonymous said...

Huisho bomo speaking london. Tapi semuanya copy and paste dari artikel anti BN yg banyak memperbodohkan org je..
HEH HEH HEH

Anonymous said...

bomo siam yg pandai berkata2 nie pn amik spm 2x sbb bm kantoi...hishhhh...patut la sll sgt kondem sekolah kebangsaan tajaan umno...amik spm 2x...

Anonymous said...

bomo sial haramjadah dah tak ada idea,dia ambil dan copy idea org lain.

rakab said...

Singapore tu susah hati sebab ATM mampu tembak stealth bomber..!!

tak banyak negara yang ada kemampuan tu...

1Car SB said...

Salam Bro semua, Temasik (nama asal Singapura) tu mengamal 'Monopoly Economics System' terutamanya di bawah Temasik Holdings sebagai business armnya.Adaptasi Sistem Ekonomi yang menisdas terutama Bangsa Melayunya yang tinggal tak berapa kerat lagi. Walau apapun 'business theory or professional opinion' bjiasanya tidak tepat, itu hanya'prediction' berdasarkan 'figure' sahaja.

Malaysia adalah lebih 'advantage' dimana masih mempunyai Komoditi atau 'Resources' yang menjadi 'Basic Capitalisation' kepada sistem ekonomi yang berdaya maju. Sistem Kewangan Malaysia masih dikawal oleh bank pusat iaitu Bank Negara. Walhal di seberang tu hanya dikawal oleh beberapa kerat 'Famili atau Dinasti' sahaja.

So, tak payah nak banding2kan antara Temasik dan Tanah besar ini.Biarkan apa orang lain nak kata apa. Janda Tua biasalah....... Sejarah mampu menceritakan segala galanya.

Tak payah bertelagah sesama sendiri. Jaga tanah masing2. Air pun masih mengharap dari Johor. Amacam Newater ?? So, kita cari penyelesaian bukan perbalahan. tk. Wasalam.

Anonymous said...

Bomo u ni joker ke????Pembangkang mmg ramai mcm perangai u.....

Bomoh Sial Pork said...

talian hayat S'pork ialah Amerika,

sekarang mereka menagih simpati China..

China benci talam 2 muka, Amerika pun anti-China

Anonymous said...

Bomo Siam wrote rubbish..! No fundamental basis, just copy and paste from somewhere he pleases to copy. Bomo siam sundal perosak negara, kepala batu api..! Pura-pura nak tunjuk alim kadang kala disini. Syaitan memang berperangai begitu. Bomo Siam pengkhianat kepada FGV.