Wednesday, February 13, 2013

GHANI OTHMAN GEMBIRA JUAL KFC HAK BUMI KEPADA CINA ?!



Exco Pemuda UMNO, Datuk Ahmad Zaki Zahid perlu tampil menjelaskan isu mengenai Kentucky Fried Chicken (KFC) yang menjadi buah mulut rakyat terutamanya orang Melayu. Pada bulan lalu, Mykmu yang bersandarkan tulisan blog Sanggahtokjanggut.blogspot.com meramalkan KFC yang berada di bawah kawalan Johor Corp akan dijual sebaik sahaja penstrukturan semulanya selesai.


Dalam laporan bertajuk “KFC :Surat Terbuka Kepada Menteri Besar & Ahmad Zaki Zahid” meminta Menteri Besar Johor campur tangan yang dalam isu ini jika benar KFC hendak dijual kepada pihak ketiga apatah lagi jika ia tidak membabitkan usahawan bumiputera.

Tulisan ini bukan merupakan usaha menyokong ekonomi perkauman. Tulisan ini hanya mahu mengingatkan Datuk Ahmad Zaki Zahid bahawa KFC dibeli oleh Johor Corp dengan harga berbilion ringgit menggunakan wang yang berasaskan dana menjaga kepentingan perniagaan bumiputera. Perbadanan Negeri Johor atau Johor Corp ini ditubuhkan untuk membantu usahawan bumiputera. Justeru segala dana asal dan juga hasil keuntungannya hari ini harus dibelanjakan atas dasar dan polisi yang sama iaitu menjaga kepentingan bumiputera.

Hari ini blog sanggahtokjanggut sekali lagi mendakwa bahawa KFC akan diambil alih oleh Lim Kang Hoo. Oleh kerana penulis blog ini dipercayai mempunyai hubungan rapat dengan beberapa individu penting di Johor, maka ada asas untuk orang ramai merasa syak wasangka bahawa sememangnya ada usaha untuk menjual KFC bagi meraih keuntungan segera.

Ahmad Zaki Zahid selaku orang yang merencana penstrukturan semula ini harus datang ke hadapan dan menjelaskan kepada umum apa yang sedang berlaku sekarang ini. Jika dakwaan penjualan ini tidak benar, maka ia harus menafikan dengan segera. Telah beberapa kali beliau bertemu media massa tetapi tidak menjawab isu ini.

Sudah ada cakap-cakap bahawa pembabitan Lim Kang Hoo ini atas restu istana. Cakap-cakap ini tidak lebih kepada usaha menghalalkan apa yang akan berlaku ke atas KFC pada beberapa minggu akan datang. Istana Johor tidak akan masuk campur dala hal-hal sebegini. Justeru Ahmad Zaki selaku EXCO Pemuda UMNO Maaysia wajar tampi ke hadapan dan membuat penjelasan segera sebelum nasi menjadi bubur.

Ahmad Zaki tidak boleh berdiam diri kerana cakap-cakap sekarang ini boleh memberi kesan kepada Istana Johor, Menteri Besar dan UMNO Johor sendiri. Ini bukan syarikat Ahmad Zaki bin Zahid atau mana-mana individu. Ini syarikat yang dimiliki oleh kerajaan negeri dan bertujuan menjaga kepentingan ekonomi bumiputera. Justeru sebagai tunggak utama penstrukturan ini dan juga EXCO Pemuda UMNO, Ahmad Zaki harus tampil menjelaskan isu sebenar.

MYKMU

23 comments:

Langsi said...

Takyah sibuk la... UMNgOk Be-eNd dah lama GADAI Melayu!

Dok teriak Hidup Melayu... IC bagi kat pendatang asing!

Anonymous said...

dah elok elok ramai nak sokong BN balik tp BN sendiri yang melingkupkan diri dia....

ajak psy menari bodo
jual kfc....

jadi..lantak korang la.
ada je orang yang pertahankan BN sbb rela hati tapi korang kat atas sikit pun tak pandang kan.asyik asyik pandang kaum cina je...

BN dan PR,sama je dedua.

Anonymous said...

harap pihak blogger berusha bersungguh-sungguh menghalang urusniaga ini, kfc sepatutnya kekal dibawah hak milik syarikat bumiputra seperti tabung haji, atm, pnb dsbnya

Anonymous said...

Harland (Colonel) Sanders yang di lahirkan di Amerika ialah pemilik KFC. Apa ada dgn francise fast food business KFC ni...tak kisahlah nak jual jual lah..pada aku no big deal..aku rasa MB Ghani tak sebodoh itu...

Anonymous said...

Yang berkenaan tolong jawab yer! Teman dan sahabat-sahabat tak nak buat macam-macam spekulasi, fitnah dan tohmahan selagi yang empunya badan tak respon. Kritik kami bukan macam puak fuckatan yang sondol dan taram selagi boleh walaupun berbohong.

Sekali lagi pihak yang terbabit sila jawab persoalan GAP.

YB Raz said...

kalau dah masuk bab sultan ni payah ler sikit..tapi biasalah sultan memang kaki joli..selagi boleh buat duit, dia akan jual ler..

Anonymous said...

Dah ramai yg bersuara menentang kenape xde tindakan yg di buat utk menghalang penjualan itu terus berlaku????????

Perlukah org yg kerjanya mengkhianati hak org Melayu di kekalkn dlm jbtn kjaan?..

Kenapa Najib trlalu SLOW sehingga cacing2 bermaharajalela naik kemata tanpa apa2 tindakan?

RINDUKAN KETEGASAN DAN KEPANTASAN AYAHANDA TUN DLM MMBUAT APA2 KEPUTUSAN BERKAITAN DGN NEGARA..

Anonymous said...

TAHNIAH..SATU LAGI KEJAYAAN BESAR UMNO PADA BANGSA MELAYU...

TERUSLAH SOKONG UMNO...

Anonymous said...

Hari tu bukan main lg bela KFC lps kes terajang dulu. Skrg yang dibela pun nak dijual kat org lain. Buat penat je.

Apa nak jadi..

S.A.Hamid said...

kenapa mereka yang diberi amanah tidak menjaga amanah tersebut dengan baik. Pertanyaan tidak diendahkan, mungkin mereka tidak membaca blog ini.

Anonymous said...

Saudara GAP,

Saya amat tertarik dengan issue KFC ini sejak dulu lagi disebabkan saya adalah anak Bangsa Johor dan sememangnya bangga apabila JCorp dapat menguasai perniagaan KFC dan Pizza Hut.

Saya rasa ramai Orang Islam boleh berbangga dengan pencapaian JCorp didalam perniagaan ini dan kita yakin ianya halal disebabkan ianya diuruskan oleh anak bangsa kita.

Saya juga telah berjumpa, berbincang dan meminta pendapat ramai kawan-kawan yg telah dan sedang berkhidmat dengan QSR, KFC dan JCorp. Rata-rata mereka tidak bersetuju dengan keputusan "BEBERAPA ORANG" yang telah menjual KFC & PIZZA HUT kepada Tan Sri Lim KH.

On paper, sememangnya penstrukturan ini cantik dan sedap dipandang tetapi jika diteliti, ianya amat merugikan JCorp, Orang Johor dan Orang Islam diMalaysia.

Kenapakah setelah penstrukturan ini, JCorp tidak menguasai management KFC dan Pizza Hut sedangkan hampir kesemua company dan subsidiary company JCorp diterajui dan ditadbirkan oleh Orang Melayu.

Kenapakah cash business ini perlu diterajui oleh Orang Lain jika benar KFC dan Pizza Hut masih lagi dikuasai oleh JCorp.

Ini perlu dijawap oleh JCorp sendiri.

Ada desas desus yang mengatakan bahawa Dato Zaki, Managing Director KFC adalah puppet sahaja. Gaji MD KFC adalah RM4 Juta setahun tetapi Tan Sri Lim KH yang berkuasa didalam KFC.

Semuga ini dapat dijawap oleh JCorp.

Thanks

Jimmy Hillhead
Johor Bahru

Anonymous said...

Orang UMNO berani gak nak lawan kes camni, nak harap pada PAS n PKR hmmm alasan paling sempoi "Itu dia punya pasal" n nak ayat lagi best "Tuhan sudah ampunkan dia"....

Anonymous said...

Anak Johor jati 01,

Memang MB Johor bodoh, cuba francaiskan kepada melayu dapatlah juga Melayu jadi kaya bukankah Jcorp nak menolong Melayu . Tapi melingkup ade, Ayuh demontrasi khas untuk membatalkan KFC dari dijual kat c ina laknat tu..Mana NGO-NGO yang banyak di Johor. Ayuh untuk kebaikan kita.......

Anonymous said...

Doharaplah pehak2 yg berkuasa pertahankan lah hak melayu apa orang melayu ts pandai berniaga ke

Anonymous said...

Kalu betul...jom turun demo..jom..

Anonymous said...

Asalamualaikum....
yg haku heran mcm mana meniaga buleh rugi berbillion....kentucky bukan pernah bg mkn free kat org ramai mcm mcdonald buat...depa beli brg tak bayar ke hape ke....
tolonglah...jual brg mkn pun buleh rugi kew!!!!??....bkn syarikat hartanah pown....ntah lah haku tak penah belajo biz....heran gak haku...umno tak salah yg salah org yg mata dia cuma ada tanda ringgit jew...ntah ntah anak anak pun jd cagaran biz....hanya Allah yg tahu....

Anonymous said...

Kfc m'sia adalah satu satunya syarikat melayu yg paling dibanggakan tapi malangnya jika dijual dengan alasan 'penstruturan semula syarikat'..

Anonymous said...

Zaki ni nk bukak cawangan ‘ geng tingkat 4′ di Johor pulak.. budak mentah bila diberi tgjwb urus hal duit billion2 mau jadi kelabu asap. Cina Harbi ni bartered dgn bnda apa smpai MB Johor redho je isu KFC ini?

Boleh dikatakan suatu fenomena negatif buat bangsa Melayu apabila sudah kaya, bisnes berjaya.. kebanyakan mula otak mula liberal dan tk fikir atau peduli lagi soal agenda umat.

Asalkan duit masuk, berkat atau tidak sudah tk kira lagi janji untung boleh dilipat2, apatah lagi bangsa Cina kafir tk pernah senang duduk, mencari ruang utk kuasai apa shj yg boleh tumbangkan penguasaan Melayu..jadi sifat org Melayu mmg cukup padanlah dgn sifat Cina..

org Cina anggap kesinambungan bisnes yg dikuasai mereka ialah MARUAH, org Melayu anggap bisnes ialah optional..xkesah sgt. gagal bisnes keja lain ada, govt msti support punya..

Mcm itu juga bila kes JCORP mahu strukturkan atas alasan hutang, Kulim yg menguasai KFC ibarat angsa emas yng mahu dibunuh utk dptkan telur emas yang kunun lebinh banyak dlm perut angsa tersebut.

Sudah tentu sudah berlaku negotiation yg hebat antara Zaid talibarut Cina ini dgn Taikun Cina tersebut. KFC Holdings yg mempunyai cabang2 syarikat yg cukup hebat,francais utama ayam goreng tetapi bisnes yg support KFC itu sendiri suatu maruah besar, isu syariah tidk diragu lagi bila diuruskan oleh org Islam...

JCORP dibina di zaman Tan Sri Muhammad Ali-Bapa JCORP Moden.. tp pengkhianat mmg mudah lahir dr kalngan org Melayu.. dicucuk2 laganya pihak Istana dgn kepimpinan JCORP (khabarnya) oleh pengkhianat Melayu ini utk mengaut laba besar!!

itulah kelebihan GENETIK bangsa Melayu.. khianat dengki utuh dlm diri disebalik watak ‘sopan santun’.. entah sampai bila org Melayu perlukan cmpurtangan politik utk betulkan kepala otak dan periuk nasi sendiri.. itupun jika masih ada kuasa politik di masa depan..

Apapun jika isu ini GAGAL diselamtkan jelaslah menunjukkan bangsa Melayu bangsa yang LEMAH.. masa depan jgn haraplah org Melayu akan berjaya dlm bisnes runcitan.. gagal KFC sama juga gagal HPA-RFC.. isu berbeza tp hasilnya sama shj.. GENETIK MELAYU.. "ADA AKU KESAH.."

setakat sebat mentekedarah untung atas angin jadi kontraktor goverment itu lah satu2nya BAKAT org Melayu dlm bisnes yg Cina pun KALAH!

Melayu mudah dijual beli.. tk sustainable dlm apa jua bidang temasuklah Tunjang AGAMA!..

Anonymous said...

Anjing PR usah cnmpor tangan le ini hal UMNO. KFC tu bukan Nik Najis ade saham pon.. harap puak PR bodoh lembu ni tau berdemo je.. nk melantak je pandai..

AT least org UMNO berani suarakan bantahan, tk kena pecat mcm anjing kurap spt beberapa ekor dlm PAS krn cintakan DAP Harbi.

Biasalah UMNO sebuah parti yg dianggotai manusia, ada kelemahan, tp bagaimana sistem UMNO boleh turunkan pemimpin atau sesiapa yg merosakkan kepentingan Agama Bangsa dan Negara...

DLm PAS anjing kurap je boleh idop.. jnji jilat wpon jual Agama..!

Anonymous said...

Aku dah baca buku Tan Sri Ali Hashim. Nampak sangat kecewanya. Buku tu adalah himpunan artikel tulisannya dlm Utusan. Aku rasa kalau lepas disingkir tu, lg banyak kecewanya.

Mungkin isu ini salah satu sebab kekecewaan Tan Sri Ali. Dalam bukunya juga dia ada sarankan GLC ni diwakafkan jd saham wakaf (bukan syarikat total korporat@keparat).

Sekarang dah terbukti pendapat Tan Sri tu wajar dipandang serius. Kalau tak pengkhianat Melayu otak kapitalis mcm ni akan terus bermaharajalela tanpa peduli nasib bangsa sendiri. Wakafkan GLC segera!

Anonymous said...


Penjelasan Isu Pengambilalihan KFC Holdings dan QSR Brand oleh Johor Corporation


1.This explaination is not from Johor Corporation or its associated Companies.

2. It is based on facts and figures obtained from official and unofficial sources including Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Bursa Malaysia Berhad and media reports.

3. Johor Corporation decided to privatise its cash cow food business (both QSR Holdings and KFC Holdings) in order to put the food business directly under its control. Previously (ie before privatisation), Johor Corporation only has a direct economic interest of 17% in KFC and 33% in QSR as both are held through Johor Corp’s 56% control of Kulim Berhad. The basic idea is that by privatising both QSR and KFC, the economic interest of Johor Corporation in QSR/KFC will be raised to 51% for both.

4. The Special Purpose Vehicle (SPV) used to acquire the company is Triple Platform Sdn Bhd. It is “triple platform” referring to the 3 parties involved as shareholders, namely Johor Corporation (51% owner in Massive Equity Sdn Bhd, the holding company of Triple Platform Sdn Bhd), EPF and a private equity company CVC (the latter two 49% owner of Massive Equity Sdn Bhd, through Melati Asia Sdn Bhd). There are no other shareholders in Triple Platform Sdn Bhd or in Massive Equity Sdn Bhd.

5. KPRJ, Iskandar Waterfront Holdings, Tabung Warisan Johor are NOT shareholders of Triple Platform Sdn Bhd, Massive Equity Sdn Bhd or any other special purpose vehicle involved in the privatisation. The only shareholders of Massive Equity Sdn Bhd are Johor Corporation, EPF and CVC ONLY. This can be confirmed through a simple shareholding check with the Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

6. Furthermore, there are only 5 Directors in Triple Platform Sdn Bhd and Massive Equity Sdn Bhd. The Chairman is a Director of Johor Corporation, 1 Director is a Senior Management of Johor Corporation, 2 Directors are representatives of EPF and CVC, and the Managing Director is nominated by Johor Corporation (currently, Datuk Ahmad Zaki Zahid). There are no representatives of other so called ‘shareholders’.

7. The main financial adviser to Johor Corporation in the privatisation process is a local bank, and assisted by a local legal firm. No foreign bank or foreign adviser was used in the process by Johor Corporation or its associate companies.

8. All the above facts can be verified by simply checking the facts with the official sources and media reports.


http://johorsector.wordpress.com/2013/02/20/penjelasan-isu-pengambilalihan-kfc-holdings-dan-qsr-brand-oleh-johor-corporation/

Anonymous said...

Penjelasan Isu Pengambilalihan KFC Holdings dan QSR Brand oleh Johor Corporation
Leave a reply

1.This explaination is not from Johor Corporation or its associated Companies.

2. It is based on facts and figures obtained from official and unofficial sources including Suruhanjaya Syarikat Malaysia, Bursa Malaysia Berhad and media reports.

3. Johor Corporation decided to privatise its cash cow food business (both QSR Holdings and KFC Holdings) in order to put the food business directly under its control. Previously (ie before privatisation), Johor Corporation only has a direct economic interest of 17% in KFC and 33% in QSR as both are held through Johor Corp’s 56% control of Kulim Berhad. The basic idea is that by privatising both QSR and KFC, the economic interest of Johor Corporation in QSR/KFC will be raised to 51% for both.

4. The Special Purpose Vehicle (SPV) used to acquire the company is Triple Platform Sdn Bhd. It is “triple platform” referring to the 3 parties involved as shareholders, namely Johor Corporation (51% owner in Massive Equity Sdn Bhd, the holding company of Triple Platform Sdn Bhd), EPF and a private equity company CVC (the latter two 49% owner of Massive Equity Sdn Bhd, through Melati Asia Sdn Bhd). There are no other shareholders in Triple Platform Sdn Bhd or in Massive Equity Sdn Bhd.

5. KPRJ, Iskandar Waterfront Holdings, Tabung Warisan Johor are NOT shareholders of Triple Platform Sdn Bhd, Massive Equity Sdn Bhd or any other special purpose vehicle involved in the privatisation. The only shareholders of Massive Equity Sdn Bhd are Johor Corporation, EPF and CVC ONLY. This can be confirmed through a simple shareholding check with the Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

6. Furthermore, there are only 5 Directors in Triple Platform Sdn Bhd and Massive Equity Sdn Bhd. The Chairman is a Director of Johor Corporation, 1 Director is a Senior Management of Johor Corporation, 2 Directors are representatives of EPF and CVC, and the Managing Director is nominated by Johor Corporation (currently, Datuk Ahmad Zaki Zahid). There are no representatives of other so called ‘shareholders’.

7. The main financial adviser to Johor Corporation in the privatisation process is a local bank, and assisted by a local legal firm. No foreign bank or foreign adviser was used in the process by Johor Corporation or its associate companies.

8. All the above facts can be verified by simply checking the facts with the official sources and media reports.


http://johorsector.wordpress.com/2013/02/20/penjelasan-isu-pengambilalihan-kfc-holdings-dan-qsr-brand-oleh-johor-corporation/

Anonymous said...

3. Johor Corporation decided to privatise its cash cow food business (both QSR Holdings and KFC Holdings) in order to put the food business directly under its control. Previously (ie before privatisation), Johor Corporation only has a direct economic interest of 17% in KFC and 33% in QSR

HAISSSS CAMNE TU EKKKK...duhhh